Jordan Peterson – Reddedilme korkusu nasıl yenilir?

Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jordan Peterson, 2016 yılının sonlarından itibaren özellikle erkekler tarafından takip edilen, meşhur bir internet figürü haline geldi.

Aşağıdaki videoda Peterson, erkeklerin kadınlar tarafından reddedilme korkusunun ne kadar güçlü ve felç edici olduğunu ve bunun nedenini anlatıyor. Aynı zamanda bir erkeğin reddedilme korkusunu nasıl yeneceğine dair oldukça mantıklı bir yöntemden bahsediyor.

 

Peterson’a göre “kadınların erkekleri nasıl felç edebilecekleri, onlardaki reddedilme korkusunun ne kadar güçlü olduğu konusunda en ufak fikirleri yok. Bu korku paradoksal bir şekilde erkeğin kadına olan arzusu ile de doğru orantılı ve bu korku nedeniyle birçok erkek hoşlandıkları kadın önünde saçma sapan hareketler yapabiliyorlar. Bu derin duygunun sebebi erkeklerin genelde karşılarındaki kadından ziyade, kafalarındaki ideal kadın imajının zuhuretini görmeleri. Eğer erkek kadınla bir ilişkiye girebilirse ancak bu ideal ile ettne-kemikten kadın arasındaki farkı algılamaya başlıyor”.

Peterson bir erkeğin bir kadınla gerçek bir ilişki kurması için, erkeğin kafasındaki ideal kadın imajını kurban etmesi gerektiğini belirtiyor. “Erkek, hiçbir zaman ideal kadını bulamayacağını kabul etmeli“.

Peterson, müşterilerinden birinin kadınlar tarafından reddedilme korkusunu yenmek için, gün içinde 50 kadına yanaşıp kibarca telefon numaralarını istediğini belirtiyor (Pick-up artistlerin day-game dedikleri mevzu). Carl Jung ekolünden gelen Peterson’a göre bu mantıklı ve akıllıca zira bir korkuyu yenmenin yolu o korkuya neden olan durumdan sürekli kaçınmak değil, onunla sürekli yüzleşerek daha cesur hale gelmek. Kadınlar tarafından reddedilme korkusunu yenmenin yolu, kendini kadınlar tarafından reddedilme riski taşıyan duruma daha fazla sokmak yani.

Jordan Peterson’un Türkçe alt yazılı diğer videolarını Erkek Adam Youtube kanalında bulabilirsiniz.

Jordan Peterson ile ilgili bir başka kaynak da Jordan Peterson – Kişilik ve Dönüşümleri Ders Notları kitabı.

Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jordan Peterson,  ilkin Social Justice Warrior‘larla (SJW) girdiği başarılı mücadele ile gündeme gelse de, genç erkeklerin hiç duymadıkları, ama eksikliğini derinden hissettikleri sorumluluk ve hayatına yön verme mesajları ile kısa zamanda erkek popülasyonu tarafından yoğun takip edilen biri haline geldi. Peterson’u erkekler arasında bu kadar meşhur eden şey, erkeklerin babalarından duymaları gereken ama artık hiç duymadıkları mesajları veriyor olması. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos adlı kitabı Ocak 2018'de piyasaya çıkacak olan Peterson'un Maps of Meaning: The Architecture of Belief  adlı bir kitabı da mevcut. Jordan Peterson'un Türkçe çevirilerini burada Jordan Peterson Türkçe etiketinden takip edebilirsiniz.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

1
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu
Guest
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu

İşte bizde bir söz vardır; acı acıyı, su sancıyı bastırır derler bu da onun gibi, kaçma üstüne git, nasıl olsa düzelecek ve sen alışacaksın. Ya da çivi çiviyi söker gibi.