Orta yaş krizi (40ından sonra azmak) efsanesi

Cinsel pazar değeri (CPD) adlı yazımızda erkeklerin cinsel pazar değerinin 38 yaşında tepe noktasına ulaştığını (yaklaşık 38 – 42) ve bu tepe noktasından sonra ise görece oldukça yavaş bir şekilde azaldığını belirtmiştik. Bu tepe noktasından hemen sonraki 40 yaş civarı en klişe erkek orta yaş krizinin yaşandığı yaşlar. Türkçe’de buna 40’ından sonra azdı derler mesela. Bu yaş henüz daha matrix’ten fişini çekemediyse bir erkeğin bunu yapabileceği en iyi zaman olduğu gibi, erkeğin cinsel pazar değerine uyanmaya en meyilli olduğu zaman. Ve yine aynı zamanda bu dönem erkek ile karısı arasındaki CPD’nin erkek lehine en açık olduğu zaman. Henüz uyanmamış bir erkek tam bu yaş civarında ilişkilerin temel kuralını kendi açısından deneyimler : kadının erkeğe olan ihtiyacı, erkeğin kadına olan ihtiyacından çok daha fazladır.

Toplum (özellikle feminen temelli kültür öğeleri) bu uyanışa karşı tedbirini önceden almıştır. Erkekler bu yaş döneminde, böyle bir “kriz” olabileceği konusunda her türlü iletişim aracı ile uyarılır. Toplum bu “kriz” nedeniyle “yoldan çıkan” erkeği utandıracak şekilde suçlamalar ile hazırdır. Birçok erkek bu propoganda ile o kadar başarılı bir şekilde bastırılır ki, içlerinden gelen bu doğal dürtüyü kimseye gerek olmadan kendileri gözardı ederler.

Orta Yaş Bilinçliliği

Orta yaş bilinçliliğinin dokunduğu erkeklerin hikayesi ortaktır. Erkek adamımız iş-güç sahibi, 30larının sonunda biridir. “Herkesin benden beklediği herşeyi hayatımın son 10 – 15 yılında yaptım ama kimsenin takdir ettiği yok”. Bu erkeklerin hikayelerini dinlemek, beni orta yaş krizinin aslında bir mit olduğu gerçeğine uyandırdı. Feminen koşullanma sözde orta yaş krizi yaşayan erkeklerin geçip gitmiş gençliklerini yeniden yaşamaya çalışarak spor arabalar, motorsiklet ve karıyı boşayıp genç sevgili yapma gibi atraksiyonlara girdiğine inanır. Bu tabii ki erkeklerin egoist ve odun olduklarına, maskülen davranışların çocukça şeyler olduğuna inanan feminen düşünceye uyan bir açıklamadır.

Orta yaş krizi bir erkeğin giden gençliğini umutsuzca yeniden canlandırma çabasından değil, 20li yaşlarda ya da 30larının başında düştükleri kafesin korkunç parmaklıkları ile yüzleşmeye başlamaları nedeniyle olur. Bazı erkekler gerçekten de spor araba alır, karıyı boşar daha gencini alır veya bunun gibi şablona uygun sorumsuzluklar yapar. Ama bu bile bu adamların gelişmemişliklerinden değil, cinsel pazarda erkek olarak bulundukları pozisyonun farkına varmış olmalarındandır. Uzun süredir o kadar sorumluluk altına girmişler ve o kadar az takdir görmüşlerdir ki, bu pozisyonu görür görmez önlerine bakmaya karar verirler. Ona sorumluluk diye pazarlanan ödevi sebatla yerine getirdikten sonra ellerinde ne vardır ki? Plaj topu formatında ve muhtemelen şirret bir kadın? Eğer evliliği mükemmel bile olsa 40 yaşında dünyayı yeterince deneyimleyememişlik hissi?

Bugün ben bu krizi yaşamayan erkeklere üzülüyorum asıl. Bunlar gerçekten kaybedilmiş ruhlar.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

38
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
9 Comment threads
29 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
ArdaSÜREÇ @ MENTALİTEfredricardoOmid Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Şevket Betaoğlu
Guest
Şevket Betaoğlu

Memleketimin 40 yaş erkeklerine bakıyorum da, “dayı” statüsüne girmişler hep.

Akin
Guest
Akin

Doğru söylüyorsunuz, 30unda göt göbek salmaya başlıyorlar 40a gelince gömün gitsin.

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Feminizmin başarısı iste. Bir de bu 30-40 yaşlardaki kalın kafalı erkeklere ne anlatsan boş. Mahmut Abi’nin dediği gibi kaybedenler ve kaybedilenler.

ricardo
Guest
ricardo

kızlar kel ve göbekli erkekleri baba figürü olarak görmekte sıkıntı çekmiyorlar bence. hatta bana kalırsa 35 yaşında fit kaslı bir adamdan korkuyorlar. çevremde çok var bu kızlardan. taş gibiler, ama gidip 10 yaş üstü kel göbeklilerle evlenip sonra boşanan. tabi gerçek problemleri ne bilmiyorum, ama , benim fikrim evlenince elde tutması kolay olur şeklinde düşünüyorlar. yani konu evlilik olunca erkeğin çok kaslı olmasını ya da çok alfa olmasını istediklerini sanmıyorum. ya da 30lu yaşlardaki alfa abiler bu gençken kucaktan kucağa zıplayan kızların kokusunu alıp evlenmek istemiyordur. kafam karıştı şimdi.

fred
Guest
fred

Kızların kaslı yakışıklı ve özgüvenli erkekleri şişman özgüvensiz ve yıkık erkeklere tercih etmseinin tek sebebi kendi özgüvensizlikleridir.

Caveman
Guest
Caveman

Çok iyi ve ikna edici bir yazı ama çok kısa ve 40 yaş ile ilgili daha fazla ayrıntılı inceleme gerekli.

Sitenin 30luk Mahmut Abisi nin 40 yaş civarındaki KH almak ve yutmak isteyen abiler için daha fazla şeyler yapması lazım. Yoksa bizden umudu kestin mi?

Murtaza
Guest
Murtaza

eline sağlık Mahmut abi. lazım olanı sitenin diğer konularından alıyorum ama orta yaşa atıfta bulunman hoş olmuş. 34 yaşındayım ilgiyle okudum yazıyı.
evlilik bitince iş sebebiyle başka şehre taşındım. burada komşular 27/28 yaşında bekar sanmış beni. ziyarete gelen anneme öyle söylemişler. yaşımı öğrenince hemen kınamışlar beni, kısmet aramaya başlamışlar. baş göz edecekler.
başlık parası isterim diye haber saldım.

Marquis De Sade
Guest
Marquis De Sade

Beni bu yaşlı karıkoca ve akraba tayfası daha 19 yaşındayken evlendirmeye kalktı. Hele annemin baskısı. Beni efendi sanıyorlardı, ses çıkaramam sanıyorlardı. En başta sakince söyledim ama laf anlamazlar hepsinin yaşına bakmadan bağırıp çağırdım. Sus pus olup oturdular yerlerinde. Bunlar kim ki benim hayatıma karışacaklar. Yeri geldiğinde hak edene en ala saygısızlığı yaparım, hadlerini bilmeyenlere bildiririm.

ricardo
Guest
ricardo

bunu okuyan ve aynı durumda oolan varsa korkmadan aynısını yapsın.denendi onaylandı. böyle sessiz kalırsanız kendi kafalarında kurup dururlar , bizimkiler de gelenek meraklısı, çerkeziz ya, erkenden evlendirip yuva kurdurmak yaşlılar arasında playstation 5 alıp arkadaşlara hava atmak gibi birşey amk. kendileri torunları evlensin düğünlerinde elini öpmeye gelsinler diye ıslak fanteziler kuruyorlar. gazapizmin de dediği gibi, ” lan bu moruklar yok mu bu moruklar ” :d. kısacası, “kendileri” için istiyorlar aslında, yoksa sizi çok da sikine taktıklarından değil :d.öyle olsa ” canım oğlum koçum ne istiyorsan öyle yap her kararının arkasındayız” derler. ha cahiliyet ve gelenekçi bakış açısı da var tabi.… Read more »

40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu
Guest
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu

Benim yıllardır aradığım şeyi şimdi bulmuş olmama üzüleyim mi sevineyim mi bilemedim. İyi bir aileden gelmedim, iyi değil nerdeyse eğitim almadım. Kendimi geliştirmek için kendi çabamla bir şeyler yapmaya çalışıyorum, her şey el yordamıyla. İnsanlarla ilişkilerim desen nerdeyse yok gibi. Neyse zararın neresinden dönülse kardır demişler. Ben de kaybolan ruhlardan olmak üzereyim ama yok, şu anda imdat freni çekilmiş durumda, arabayı yolsa sokar sokmaz dönüş başlıyor geçte olsa!

lrksttp
Guest
lrksttp

@ 40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu mrb hocam, umarım bu mesajı görme şansın olur.. “…………İnsanlarla ilişkilerim desen nerdeyse yok gibi………. Senin yaşında bunun olması mümkün değil, hiç bir şey yoksa, alışveriş ettiğin kasap – manav, iş yerinde birileri vardır.. Muhtemelen sen kişisel düzeyde iletişim kurduğun kimse olmadığını kastediyorsun, ama bu “ifade şekli” depresyon alarmıdır.. Eğer yazarken öylesine ifade etmediysen, bu ifadede samimi isen, bu düşünceyi zihninde kendi haline bırakırsan seni gerçek anlamda hasta edebilir.. Bahsettiğin imdat frenini çekerek arabanı yola sokma girişiminde ayağına bağ olmaması için bu ifadeyi zihninde değiştirmek senin atacağın ilk somut adım olsun.. Umarım bu kararlarının… Read more »

40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu
Guest
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu

Merhaba, tabii ki insanlarla mecburi düzeyde ilişkim var. Tamamen kapalı yaşamıyorum fakat samimi olarak düzenli görüştüğüm dertleştiğim dostum yok çünkü insanlara güvenemiyorum, bunun da sebebi sosyal mühendis gibi buldukları her şeyi biriktirip sonra buradan ne çıkarırım gibi bir şeyler aramaları. Yani ben biriyle bir şey konuştuğumda o bizim aramızda kalır, bazen test etmek için söylediğim bir şeyi başka yerde duyunca anlaşılıyor ki aramızda değilmiş. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı zorlanıyorum. Samimi olamıyorum çünkü üçüncü kişilerin dahil olmasını istemiyorum benim düşünceme göre bu böyle olmalı.

lrksttp
Guest
lrksttp

“…..samimi olarak düzenli görüştüğüm dertleştiğim dostum yok çünkü insanlara güvenemiyorum, bunun da sebebi sosyal mühendis gibi buldukları her şeyi biriktirip sonra buradan ne çıkarırım gibi bir şeyler aramaları……” Hocam ille birileri ile samimi olmak zorunda da değilsin sonuçta ama sebep sana koz olarak kullanacakları bilgi biriktirmeleri, sır taşımamaları gibi sebeplerse, insanların çoğu bunu belli ölçüde yapıyorlar, demek istediğim şu; adamı eleyebilirsin ya da sohbetinin içeriğini farklı bir düzeyde tutarak o iletişimden zarar görmene izin vermeden ama psikolojik ihtiyaçlarını da karşılayabilirsin.. Peki yukarıdaki (3 ay önceki) mesajı attığından beri neler yaptın, onlardan da bahseder misin abim, hangi kısımlarda ne sıkıntılar oldu,… Read more »

Tolky
Guest
Tolky

Bende 36 yaşındayım yaşımı göstermeme rağmen 7 sene önce filan bar ortamına girdiğimde elim boş çıkmazdım şimdi denk gelirse işte… Bara gelen hatunların çoğu genç koronodan sonra korkudan dolayı yaşıtlarım gelmez oldu.Şimdi ben kendi yaşıtım hatunlarla takılıyorum bu sefer beni sex için kullanıyorlar ulan 23’lüklerle takılayim diyorum bu sefer ergen ergen hareketleri sinirimi hoplatıyor! Hangi yaş skalasına yürüyeceğimi şaşırdım ! Sen kaç yaş arasına yürüyüp başarılı oluyorsun Mahmut merak ettim ? Türk kızlarının çoğu güzel değil ki kilolu çoğu ben haftada yeri geliyor 4-5 gün spor yapıyorum.Beyler şunu bilin kadınlar sizden güzel filan değil öyle olsalardı makyaj filan yapmazlardı :D.

serhat
Guest
serhat

Merhaba mahmut bey size br durum danışmak istiyordum. 37 yaşındayım şimdiye kadar 1 kız arkadaşım oldu belirli bir işim yok markette çalışıyorum asgari ücretle ve Diyarbakırda yaşıyorum yani hayatımın neresinden tutarsan elde kalıyor.Benden küçüklerin fena olmayan işleri var güzel kadınlarla ilişki yaşıyorlar geriye dönüp baktığımda büyük bir hüsran görüyorum asla 10 bin gibi paralar kazanıp çok güzel kadınlarla birlikte olamayacağım intiharı düşünmüyorum ama hayattan iyice soyutlandım.Bahsettiğiniz orta yaş krizine girmeme fazla kalmadı b1 seviyesinde bir ingilizcem ve zamanında çok az öğrendiğim python kodlama dili var onu da az biliyorum başka bişey yok elimde bundan sonra güzel bir hayat hayal gibi… Read more »

Omid
Guest
Omid

Peki mahmut abi sende bu Orta yaş krizi’ni yaşadin mi ?
yaşadiysan neleri değiştirdin hayatinda ?

SÜREÇ @ MENTALİTE
Guest
SÜREÇ @ MENTALİTE

Hiç bir şeye üzülmüyorum artık olan oldu,giden gitti sadece bu tür sitelerle çok geç tanıştım ona yanıyorum.
Burada yazanları anlamam zor olmuyor çünkü bir çoğunu ya yaşadım ya da o beta zihniyetine sahiptim neyse ki törpülüyorum her geçen gün.Bu da bir şeydir heba oldu bir hayat.
Öyle bir hayat ki Alice harikalar diyarında,La fontaine den masallar kıvamında şunu anlayın millet.
GERÇEKLER GÜZELDİR SADECE ÜZER

Arda
Guest
Arda

Mahmut hocam merhaba.

1) 40 yaşında erkek için nerelerde avlanmak en verimlisi olur. Aynı yaşlarda sayılırız bu konulardaki tecrübeleriniz benim için çok değerli olacaktır.

2) En çok takıldığım konu. Flört aşamasında kızla yazışırken ya da buluşunca ne yapmam gerektiği Kh çerçevesinde bilmeme rağmen sanki kız taktik yaptığımı anlayacakmış gibi hissediyorum ve oyunu tam oynayamıyorum. Kesin oyundan haberleri vardır gibi geliyor. Birde bu yaşlarda neg atmak eğlenen ustalık dalga geçmek falan biraz garip geliyor. İçimdeki mavi hap daha oturaklı seviyeli davranmamı söylüyor.