50sinden sonra evlenmek

Babamın kendinden iki yaş küçük bir arkadaşı var. Duran Amca. Babamla aynı liseden mezun olduktan sonra babam imkansızlıktan askere ve işhayatına yol alıyor, Duran Amca ise üniversiteye. Sonra aynı şirkette çalışmaya başlıyorlar. Babam klasik olarak 20lerinde evleniyor ve 30 yaşına 2 çocuk babası olarak giriyor. Duran Amca ise ben kendimi bildim bileli bekardı. Bir kez babama Duran Amca evlenemedi mi diye sorduğumda (Duran Amca 40ına geliyordu o zaman) babam “keşke ben de onun yaşadığı hayatı yaşasaydım da ben de evlenemeyeydim” cevabını almıştım. Ne dediğini tam anlayamamıştım. Sonra tabii kafam bastı olaya.

Duran Amca ben 26, kendisi 52 yaşında iken çocuk istediğine karar verdi ve 25 yaşındaki kız arkadaşı ile evlendi. Hemen ertesi sene de çocuk yaptı.

Bunu tavsiye olarak anlatmıyorum, ben 40ında bile yeni doğan veya küçük çocuk için enerjim olacağını sanmam, 50lerinde bunu hayal bile edemiyorum. Ben genç kadınla evlenirim ve çocuğu tamamen ona bırakırım diyen “kazak erkek”lere kötü haberlerim var. Geleneksel olarak küçük çocukla baba oyun oynar. Hiç ev işi ve çocuk bakımı yapmasanız bile (ki bi devirde pek mümkün ve adil değil) oyun da oldukça enerji isteyen birşey. İşten eve gelip o yorgunlukla sadece TV izlemek isterken dakikalarca “baba dünyada kaç tane balık var” tadında soru cevaplamak, çizim yapmak ve sonra kendini yerde atçılık oynarken bulmak öyle yaşanmadan anlaşılacak birşey değil.

Fakat erkeğin cinsel pazar değeri ve çocuk yapabilme kabiliyeti, eğer kendini yıpratmak için özel çaba harcamamış ise 50lerinde de devam eden birşey. Bu nedenle bizim üzerimizde kadınların üzerlerinde hissettikleri biyolojik baskının aynısı yok. Gerçi Türkiye’deki gelenek baskısı da az değil ama yine o da kadına yapılan kadar çok değil.

Bu nedenle erkekler için ideal evlilik yaşı yazımızda bahsettiğimiz planı takip etmeniz zor değil. Fakat yine Duran Amcaya dönecek olursak (a) kendisi bir şirketin en tepesine yakın ve gayet zengin biri idi ve (b) kilolu biri olmasına rağmen 50lik tipik Türk emmisi tipinden oldukça uzaktı ve (c) erkek egemenlik hiyerarşisinin tepelerinde ve karakter olarak tam bir alfa kurttu.

Kız da para avcısı falan da değildi. Yani tamam Duran Amcanın kaynaklarının hiç etkisi olmamış olamaz ama diğer kadınlarn kaynak hırsından daha fazla değildi.

Duran Amca evlenip çocuk sahibi olduktan sonra felç geçirdi ve sonra bir süre yaşadıktan sonra 60 demeden vefat etti ama bunun sebebi muhtemelen şişmanlığı ve aşırı stresli iş yaşamıydı. Kız da son ana kadar adamla evli kaldı bu arada.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

11
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
2 Comment threads
9 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
nurrFilizSpartcusDr who no gratitude40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Ayhan
Guest
Ayhan

Olan çocuğa olmuş sırf evlat sevgisini tadacağım diye çocuk babasız kalmış. Belli bir yastan sonra çocuk sahibi olmak bencilce bana kalırsa. Nasılsa 80 yasinda bile çocuk sahibi olabilirim deyip işi hafife almakta baya bir salaklık. Benim de bir arkadaşım var babası 55 yaşında iken kendisi doğmuş. 17 yaşında iken de babasını kalp krizinden kaybetti. Hali hazırda tansiyon şeker problemleri de vardı. Ve Bildim bileli hep babasının sağlık problemlerinden dem vururdu ha bire hastaydı adam sürekli hastane dolaşıyordu, çocukda peşinden. Vefat ettiğinde şey demişti “babamı hastanede hatırlamaktan başka bir anım yok onunla. Hep gözümün önünde eriye eriye öldü gitti” diye. Baya… Read more »

40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu
Guest
40 nolu kavşaktan bir gerideki yolcu

Ya şimdi belki çok bencilce gelecek ama ben bu hastalık işine katlanamıyorum, birilerini böyle mızırdanırken görünce sinirlerim geriliyor hele ki hastaneye kendi gitme imkanı varken bile gitmeyip söylenmeye devam edenleri orda boğasım geliyor koca koca insanların böyle çocuk gibi davranması kendisinden de hayattan da soğutuyor beni. Ha tamam kalkamaz durumda falan olursun anlarım ama olay o da değil. Bilmiyorum belki de ruh hastasıyım ve bu yaptığım doğru bir şey değil ama engel olamıyorum. Yani benim görüşüme göre insan kendi imkanı varken onu kullanmalı öyle çocuk gibi biri elimden tutup hastaneye doktora götürsün diye beklememeli.

Dr who no gratitude
Guest
Dr who no gratitude

Mahmut hocam ben 30 yaşına kadar islami açıdan düşünerek günah sebebiyle bu işlere bulaşmamış önemli bir meslek sahibi birisiyim ve beni de çevrem bu şekilde biliyor, şuan kafa yapısı itibariyle o durumdan uzaklaşmış bulunmaktayım. Çevreme karşı bu vakitten sonra kendimi farklı göstermek ve kafa yapımı yansıtmak ölüm gibi bir şey beni için, zaten 30 yaşına kadar sevişme gibi konulardan vazgeçmiş işiyle gücüyle uğraşan birisiyim. 2-3 kere dindar kişilerle evlilik maksatlı çok kısa görüşmelerim oldu ama sonuçlanmadı ki kadınlara minnet etmemek gibi bir bilinç altı inanışın engel olduğunu düşünüyorum. Kötü bir alışkanlığım da olmadığından fiziksel olarak kaslı olmasa da deforme olmamış… Read more »