İlişki yatırımı

Hipergaminin umrunda değil yazısını yazmaya başladığımda, bunun hipergaminin şeytanlıklarına ateş püskürmek şeklinde bir yazı olacağının farkında idim.

O yazıyı yazma fikri, erkeklerin nasıl terk edildiklerine inanamamaları ile ilgili yazdıklarını okuduktan sonra ortaya çıktı. Erkekler bütün o duygusal, finansal, zamansal, ailesel, fiziksel, vs. yatırımlarının takdir edilerek, hipergamiye karşı bir koruma sağlayacağını düşünüyorlardı. Böyle şok içinde kalıp olanlara inanamamalarının nedeni ise, kadınların akılcı düşünerek, kendilerini bırakıp başkasına varmadan önce bütün yatırımlarını, kişisel güçlerini, kadının hayatında harcadıkları zamanı göz önüne alacaklarını düşünmeleri. Kadının hipergami dürtüsüne karşı bu tür erdemleri göz önüne alacağına inanıyorlardı.

Erkekler için bu mantıklı görünen bir fikir. Bütün o yatırımları, onların gözünde, ilişki yatırımı şeklinde biriken birşey. Bu nedenle bir erkek için bütün o yatırımın, kadının hipergami dürtüsüne hitap eden yeterince iyi bir olasılık çıktığında beş para etmeyeceğini düşünmek çok zor.

Kadınlar şimdiki erkeklerini bırakıp daha iyisine varmadan bu yatırımı hiç göz önüne almazlar demiyorum. Ama kadınların burada işleyen temel dürtüsü her zaman hipergamidir. Kadınlar tabii ki hipergami dürtüsünü sadakat adına kontrol altında tutabilirler, biz nasıl önümüze gelene kayma dürtüsünü aynı şekilde kontrol altında tutabiliyorsak. Ama her zaman bilmeniz gereken şey, burada kararını verirken kadının, sizin ilişki yatırımı dediğiniz şeyi mantıklı bir şekilde göz önüne almıyor olması.

Friendzone’daki sabırlı uydu erkeğin, Mr. İyi Çocuk, bir kadına onca yatırım yapmasından sonra hatunun gidip bir kötü çocukla yatmasının ardından duyduğu öfke, tam da bu dinamik nedeniyle. Burada kadın elemanın ilişki yatırımı dediği şeyi kafasında tartarak karar vermiyor. Tam tersi, kadın zerre kadar yatırımı olmayan kötü çocukla yatarak iyi çocuğa, ilişki yatırımı sanılan şeyin hiçbir değeri olmadığını ispatlıyor. İyi çocuğun anlamadığı şu : ilişki yatırımı, hipergaminin umrunda değil.

Bu gerçeği kabul etmek birçok erkek için zor zira hipergaminin nasıl çalıştığını bikmek, onların kendilerini adadıkları ya da adamayı düşündükleri kadınlar varolduğunu düşündükleri ilişki yatırımını tamamen değersiz kılıyor. Erkeklerin ilişki yatırımını değeri olan birşey sanması, arzunun pazarlık edilebilir birşey olduğu ve bunun geçerli bir ilişki garantisi olduğu zihniyetinden gelir. Çoğu evlilik danışmanlığının bir işe yaramamasının sebebi de budur – bu kurumun varsayımı, gerçek arzunun pazarlık edilerek alınabileceğidir.

Rasyonel Kadın

Aunt Giggles yakın zamanda Beta erkeğe övgüler düzen, pofuduk bir Alfa uydurması yazdı (one göre tabii ki betalar gerçek Alfalar ama sadece dişleri yok, oturarak işiyorlar ve kızlarla ilgili sadece tatlı şeyler görüyorlar).  Kendi başına kötü bir liste değil ama hatunun Alfa tanımı doğru zamanda düğmeye basar basmaz Sterling Grey’e dönüşen bir George Costanza. Soylu bir deneme ama yazının işe yaramaz olmasının nedeni, kadınların bilinçli ve rasyonel bir şekilde, uzun süreli sağlayıcı olan beta erkekleri eş olarak seçeceğine dair Aunt Giggles’ın varsayımı (umudu).

Kinaye bir tarafa, Giggles daha iyi bir beta isteğinde hala iki yanlış inanışa sahip. Birini yukarıda söyledik. Bilinçaltı beynin hipergami dürtüsünün, rasyonel ve bilinçüstü karar verme mekanizması ile ekarte edilebileceği ve kadınların kime bacaklarını açıp, kiminle evleneceğine bu şekilde karar verebileceği umudu. Giggles o kararı vereli 28 yıl olmuş, ama o zamandan beri kadınların bu kararında hipergaminin etkisi konusunda pek birşey değişmedi. Giggles’ın hatası, sağlıklı ilişkinin sokakta “mecburi arzu” olarak da bilinen pazarlıkla elde edilen arzu ile sağlanabileceği.

Giggles’ın ikinci hatası da ilişki yatırımının kadının hipergami dürtüsünü bastırarak, beta erkekler hayat boyu ilişki içinde olmasını sağlayacağı. Dediğim gibi, ilişki yatırımı hipergaminin umrunda değil. Eğer bu kadının karar verme sürecinde göz önüne alınsa bile, en fazla hipergami dürtüsü ile ortaya çıkan riski tartmak için. Bazen risk bir evlilik teklifini kabul edip etmeme kararı verme ile ilgili bazen de başka bir erkeğin şu an birlikte olduğu beta sağlayıcıya göre daha iyi bir genetik materyal sunması ile ilgili ama iki durumda da asıl hareket noktası hipergami.

Rasyonel Erkek

Burada erkekleri denklemin dışında tutuyorum sanmayın. Tehdit yazısında detaylamıştım, erkekler cinsel pazar değerlerinin (CPD) farkına varmaya başladıkça, bir kadınla uzun süreli ilişki potansiyelini daha iyi değerlendirecek kapasiteye ulaşır. Bu modelin problemi şu : şu hali ile erkeklerin kadınlar için uzun süreli değerlerini anlamaya yeni yeni başladıkları zaman (30 yaş civarı), tam olarak kadınların duvara toslamak üzere olduğu ve kendi CPDlerinin farkına varmadan erkekleri uzun süreli ilişkiye kapadıkları zamanla aynı. 20li yaşlarını biyolojik dürtülerini takip ederek kız peşinde koşarak geçiren ve bu konuda değişik derecelerde başarılı olan erkekler tecrübelerinden, kadınların anlaşılmaz ve kararsız yaratıkları olduklarını öğrenirler. Bu nedenle 29una gelen betanın birden bire “ayakları yere basan” ve gerçekten aile ve sevgi ile gerçekten ilgilenen bir kadınla karşılaşıvermesi, ona yepyeni bir heyecan verir. Onun geçmişi, doğası, hatta yalnız anne olması bile böyle “az bulunur ve değerli bir mücevhere” rastlamış olmanın sarhoşluğu ile affedilir.

Manosphere’de kadınları potansiyel eş olup olmadıkları konusunda değerlendiren yeni bir beyaz sövalye sürüsü türedi. Bu erdem gibi görünüyor. İyi çocuk kartını oynayan seri tek-eşli insan evladı için, kendi titiz standartlarına uyan veya uymayan kadınları değerlendirecek tecrübe ve sağlamlığa sahip olma fikri oldukça tatmin edici. Fakat bu yeni bir tür beta oyunu : “kızlar bakın, ben görmüş, geçirmiş biriyim ve eğer bakire değilseniz veya evde ekmek yapmayı bilmiyorsanız sizi pas geçiyorum”. Bu özdeşleştirme oyununun daha iyi bir versiyonundan başka birşey değil zira sonuçta İyi Çocuğumuzun yapmaya çalıştığı hala kafasındaki ideal kadının kendisinden yapmasını beklediği şey – onun karakterini iyi değerlendirmek.

Bunu henüz bilmiyorsanız şimdi hemen öğrenin : insanlık tarihinde ben de dahil hiçbir erkek, evlendiği kadın ile ilgili tam ve doğru bir araştırma yapmadı. Hele hele 30 yaşından önce ya da bir iki uzun süreli ilişkiden sonra evlenen hiçbir erkek bunu yapamaz. Hayat boyu eş olan lise aşkı diye birşey yok değil ama hiçbir erkek “hayatının aşkı”nın zaman içinde nasıl değişeceğini bilemez.

Bana inanmıyorsanız ikinci kez boşanan elemanlara sorun. Nasıl da bütün o geçmiş deneyimlerden ders alarak bu sefer doğru kadını seçmişlerdi! Şunu aklınızdan çıkarmayın, siz iyi bir evlilik ya da uzun süreli ilişki bulmazsınız, iyi bir evlilik ya da uzun süreli ilişki yaratırsınız. Sizin küçük, tatlı, saf ve gözü açılmamış İyi Kız içinde, en az dün gece düzdüğünüz klüp kevaşesi kadar hipergami barındırıyor. Farklı kızlar, farklı bağlamlar ama aynı hipergami. İyi bir temel atabileceğiniz kızı anlayacak deneyiminiz olabilir ama sonuçta kendi evliliğinizi / uzun süreli ilişkinizi kendi gücünüz üzerine inşaa edecek ve gerektiğinde bozacak olan sizsiniz – prefabrik evlilik diye birşey yoktur.

Çeviri : Relational Equity

Rollo Tomassi : Kırmızı Hap camiasının en önemli figürlerinden biri olan Rollo Tomassi'nin The Rational Male kitabı her erkeğin okuması gereken başucu eseri. Oldukça popüler olan The Rational Male bloğunun da sahibi de olan Rollo, The Rational Male - Preventive Medicine (Volume 2) ve The Rational Male - Positive Masculinity: Positive Masculinity (Volume 3) adlı kitapları ile ilk kitabındaki fikirleri daha da geliştirdi. Rollo Tomassi'yi burada Rollo Tomassi etiketinde de takip edebilirsiniz.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

48
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
12 Comment threads
36 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
MrMehmetsingapurRagnarmi amortyler Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
sadsof
Guest
sadsof

Dediklerine ek olarak sadece baba parasına sırtını yaslamış (yaş 25 i geçse dahi) kendini beyaz şövalye sanan zatlar var (özellikle çevremde) ve bu adamların gerçekten bilgisi sıfır sadece arkasına güvenen ve bunu kendi öz güveninin bir parçası olduğunu zanneden, tamamen babaya ve onun mülklerine göz dikmiş kendini hiç bir şekilde geliştirmeyen adamlar var bunlar tek bir kızla belli süre çıktıktan sonra kızların bu kendini şövalye sanan zatları bilgili alfa bad boylarla aldatmaları sonucu sinir krizi geçirdiklerine şait oldum güzel paylaşım olmuş teşekkürler.

Tristan
Guest

Bir arkadaşım (ben değilim, gerçekten bir arkadaşım) uzun yıllar bi hatunla gezip, tozardı. Kızı yedirip, içirir, her istediğini yapardı. Betalığın diplerinde gezen (benden de beterdi amk) böylesine “iyi kardeşimiz” friend zone’un derinliklerinde kayboldu ve çıkmak istemedi. Parasını, ilgisini alakasını ve bir çok şeyini kıza vermişti, hala sinsi gibi bişeyler oluşmasını bekliyordu. Kızın ilişki durumunu yakından takip ediyor, hatta kızın dahi bilmediği bazı ince detayları kafasına yazıyordu sığır. Doğum gününde ne alsam diye gelip bana sormuşluğu bile vardı. Bir akşam karşıma alıp uzun uzun konuşmuştum hatta. (Farkedip ben üzülmüştüm artık, siz düşünün) Dinlemiş gibi yapıp, yine kafasına göre hareket etti. Adamımız… Read more »

VinceWild
Guest
VinceWild

Ahahahhaha o nası bi betaymış amk çok güldüm 😀

Özgür
Guest
Özgür

Beta’nın dibi Meriçlik ise Meriçlikin dibi platoniğin düğününe gidip altın takmadır. Ne güzel anlatmışsın. Dünyaya bir kere geliyorsun ve erkeksin. Bir kızı herkesten çok seviyorsun ve başına gelene bak. Daha doğrusu kendi başına getirdiğine bak. Bundan daha kötüsünü de gördüm. Kız evli çocuk da başkasıyla evli ama kızın iş yerinde ve sosyal hayatında hala ona hizmet ediyor. Bu işin sonu nereye gider acaba. Burada erkeği Uydu Erkek yapan kıza / kızlara da bir çift lafım var: Bırak artık bu uydu erkeği. Anlamadın mı sanki onun sana ilgisinin aşk ve cinsellik babında olduğunu. Daha da benim gibi iş yerine yeni gelenleri… Read more »

amorphis
Guest
amorphis

elon musk görse uzaya uydu firlatmayi birakir yarin gel başla der.

Hexa
Guest
Hexa

Selam Erkek Adam, Bu siteyi buldum ve içerikler epey hoşuma gitti. Çoğu ilişki propagandasından daha rasyonel, ayakları yere basar buldum. Benim merak ettiğim, bu yazılanları sadece çevirip koyuyor musun, yoksa kendi yorumun da var mı? Yani kişisel olarak bu felsefeyi yaşıyor musun? Ne kadar işe yarıyor, teoriden öte şahsen yaşamışlığın ve uygulamışlığın var mı? Önceden nasıldın, şimdi nasıl, doyuma ve refaha erdin mi? İlişkiler konusunda birçok öğüt genelde teoride güzel şeyler vaat eden- pratikte pek geçerli olmayan şeyler. Mesela Red Pill konusunda uzman birinin, bu yöntemin bilimsel açıdan geçerli olduğunu vurgulaması için epey örnek üzerinde deneyim yaşamış-gözlem yapmış olması gerekir,… Read more »

Hank Moody
Admin

Selamlar. Öncelikle hoşgeldin. Ben bir süredir ortada yoktum bir yorum ile geri dönüş yapayım. Öncelikle yazılar tamamen çevirilerden oluşmuyor. Çeviri olmadan kendi düşüncelerimizi ya da gözlemlerimizi yazdığımız yazılar da mevcut. Gelelim işe yarama noktasına: kendi adıma konuşayım, işe yarıyor. Hatta bu kaynaklarla ilk tanıştığımda tahmin edemeyeceğim kadar işe yarıyor. Birkaç sene öncesine kadar, kadınlarla ilişkileri fena seviyede olmayan ancak sürekli friendzone’a düşen bir adamdım. Artık böyle bir durum pek kalmadı. Tabiki her tanıştığım kadınla olay yatağa gidiyor falan gibi bir durum söz konusu değil ancak tinder date’lerinin ortalama %30’u yatağa gitmeye başladı diyebilirim. Zaten olayı bu kadar benimseyebilmemizin sebebi de… Read more »

ED
Guest
ED

Hexa, merhaba dostum. Iki ay önce bir kırılma anı yaşadıktan redpill öğretisi ile tanıştım. Aslında bildiğimiz ama feminen hareketin kulağımıza fısıldadığı peri masallarından dolayı inanmak istemediğimiz gerçekleri bize açıklıyor. Özgüvenin yüksek ve seksual anlamda toklugunu gerçek anlamda farkeden kızlar senin çerçevene girip senin kurallarınla oynamayı zevkle kabul ediyorlar.. Ayrıca artık eskisi gibi kafana takmıyorsun. Ben hicbir zaman kadınsız kalmadım. Problemim hayalimdeki kadını bulmam gerektiğini anlatan disney masallarıydı. Genelde yürüdüğüm hatunlar ben ilişkiye ciddi bakana kadar pesimde pervane oluyorlardı. Ne zamanki çerçevemden taviz vermeye başlasam ibre tam tersine dönerdi. Iki ay izolasyondan sonra denemelere başladım ve inan kafandan bu disney saçmalarını… Read more »

Tituva
Guest
Tituva

arkadaşım olan birkaç kızdan eski ilişkilerinin bitiminde şunu duymuştum; “ben bu ilişkiye çok emek verdim”. hatta bu konu internet’te de taşak geçilir; “dünya ilişki emekçileri gününüz kutlu olsun” 🙂 halbuki o ilişkilerde erkek, para&zaman&kaynak’larını bu kıza hunhanca yapmış kendince “ilişki yatırımı” yapmıştı. bu erkekler beta’ydı ve bu kızlar bunları evliliğe giden yolda hamur gibi yoğurup istedikleri kıvama getirmeye çalışıyorlardı. kızların ilişki yatırımı, karşısındaki beta erkeği istedikleri kıvama getirme mi oluyor yani? tam olarak ne demek istiyorlar “ben bu ilişkiye çok emek verdim” diyerek?

de bruyne
Guest
de bruyne

”Bana inanmıyorsanız ikinci kez boşanan elemanlara sorun. Nasıl da bütün o geçmiş deneyimlerden ders alarak bu sefer doğru kadını seçmişlerdi! Şunu aklınızdan çıkarmayın, siz iyi bir evlilik ya da uzun süreli ilişki bulmazsınız, iyi bir evlilik ya da uzun süreli ilişki yaratırsınız. Sizin küçük, tatlı, saf ve gözü açılmamış İyi Kız içinde, en az dün gece düzdüğünüz klüp kevaşesi kadar hipergami barındırıyor. Farklı kızlar, farklı bağlamlar ama aynı hipergami. İyi bir temel atabileceğiniz kızı anlayacak deneyiminiz olabilir ama sonuçta kendi evliliğinizi / uzun süreli ilişkinizi kendi gücünüz üzerine inşaa edecek ve gerektiğinde bozacak olan sizsiniz – prefabrik evlilik diye birşey… Read more »

Ly
Guest
Ly

Mahmut abi biz erkeklerin birçoğunun kendisine en ufak ilgi gösteren kadını ozel ilan etmesi, onu elde etmek için tum zaman ve enerjisi ile çabalaması ve diğer tüm kadınlara kendisini kapatması, sıradan bir kadını adeta her şeyi yapması ve insan ırkının dişisi, karşı cinsinin her koşulda kıçını yalamak… Bir kadını kaybetmekten korkmak… Abi biz erkekler bu kadar mı sırtımızı dayayacak bir liman bulmaya ihtiyaç duyuyoruz? Resmen kadınlardan daha da feminenleş ve kadınsılaşmışız. Sırf bir sex için mi durumlara düştük, düşüyoruz? Kırmızı hap olmasa halimiz yaman idi.

Simurg
Guest
Simurg

“Bunu henüz bilmiyorsanız şimdi hemen öğrenin : insanlık tarihinde ben de dahil hiçbir erkek, evlendiği kadın ile ilgili tam ve doğru bir araştırma yapmadı. Hele hele 30 yaşından önce ya da bir iki uzun süreli ilişkiden sonra evlenen hiçbir erkek bunu yapamaz. ”

Merhaba, bir süredir siteyi okuyorum herşeyi anlamlandırmaya, hazmetmeye başlıyorum. Yukarıda anlatılmak istenen araştırma yapılmalı mı yapılmamalı mı? Yani araştırırsak gerçeklerden soğuyup evlenilmez mi yoksa doğru ve kapsamlı bir araştırma yapamayacak kadar gözlerimiz kör mü?

azade
Guest
azade

ana mesele insanın herhangi bir konuda başkalarına güvenme ihtiyacı hissetmeyecek bir kişi olması. öyle güçlü olmak ki, ne birinin doğruları söylemesine bağımlı olmak, ne de sadakatine bağımlı olmak, ne sevgisine bağımlı olmak, ister duygusal ister fiziki açılardan olsun. Güvenmenin kökü güveden geliyor galiba. Güveler kozalarıyla herhangi bir ağaca bir direğe sağlam uygun bir yere dayanır-yapışırlar(yani “güven’irler.) belirli bir süreliğine. Güvenmek dayanmaktır, bir şeye yük olmaktır. O yüzden güvelerdeki gibi elzem olmadıkça kendinden başka herhangi bir şeye güvenmek insanı bağımlılığa götürür ve özgürlüğünü alır. Dolayısıyla kadın erkek ilişkilerinde de bunun yansımaları olur. mahmut bey, siteye baya baktım bu prensibi sıklıkla dile… Read more »

blabla
Guest
blabla

Abi merhaba sevgilinin whatsapp bildirimlerini kapatması şüphe uyandıracak bir durum mudur? Beraber olduğumuz wp grupları var. Gruptan mesaj geldiğinde telefonu titremeyince fark ettim. Dikkatli olmak lazim midir gereksiz kuruntu mudur?

mi amor
Guest
mi amor

merhabalar. Şöyle bir durum var ki hayatımda ilk defa başıma geliyor. İki kadın arasında seçim yapmak zorundayım. Birinci kadın benim eski sevgilim ikincisi ise yeni tanıştığım bir kadın. Bu iki kadın da birbirinden haberdar ayrıca. İkisi de benim onunla devam etmemi istiyor yani beni seç diyor. ikisininde artısı ve eksisi var. Seçim yapmak zorundayım çünkü ikisi aynı anda götüremiyorum yoğun bir insanım iş anlamında… Seçerken neleri kıstas almam gerekiyor ? Mahmut bey yorumlarınızı bekliyorum….

tyler
Guest
tyler

Abi merhaba. Kız arkadasimin beni tanıyan sınıfından bir erkek arkadaşı “Tyler seni çok üzer, ben hep haklı çıktım, yine haklı cikacagim göreceksin..” gibi saçmalıklar söylemiş kız arkadaşıma. Bana bundan bahsetti çok sinirlendim vesaire dedi ama mesajları aç okuyayım dediğimde olmaz içinde onun özeli var açamam dedi. Sonra eğer sinir oluyorsan görüşmemi aza indiririm dedi ben de tebessüm ederek” cocuga bir şans versen benle alakalı bütün problemleri çözülecek 🙂 “tarzında bir şey söyledim. Sonra kız gözümün önünde telefonundan o çocukla olan sohbeti sildi bana göstermemek için. O an aklıma bir şey gelmedi paranoya yapmak istemedim ama şimdi sonra benden sakladığı bir… Read more »

Ragnar
Guest
Ragnar

Abi sana bir sorum var. Şu anda kendimi geliştirmek için epey çaba sarf ediyorum ve sonuçlar da almaya başladım. Okuldan mezun olduğum zaman hemen iş bulabilme ihtimalim de var. Yani, kendi açımdan işler iyi gidiyor ve bunu sağlayabilmek için epey zaman ve enerji sarf ediyorum. Ancak kızlarla konuşmak bana zaman kaybı gibi geliyor. Tabak çevirmek bir seçenek olsa da belli bir noktadan sonra bıkkınlık geliyor.Uzun süreli bir ilişki ile kendimi tam olarak geliştireceğim yaklaşık 10 yıllık dönemde de kendimi birisine bağlamak istemiyorum. Şu an yaşım 22. Kızlarla konuştuğum zaman, harcadığım para boşa gidiyormuş gibi hissediyorum. Kızlara harcamak yerine kendimi geliştirmeye… Read more »

singapur
Guest

2023 şubat ayında hayatımdaki kız ile ipleri kopardık adımlar attım kabul etmedi bende arkamı döndüm ayrılıktan sonra başka bir hatunla tanıştım ve instagram profilime ellerimizi koydum o istedi beraberliğimiz taçlansın diye ve 1 ay sonra yeni kızdan ayrıldım tartıştık ben eski sevgilime buket yolladım pişmanlığımı ve onu çok özlediğimi kendisiyle yol almak istediğimi söyledim çok direndi başkasıyla instagrama foto koydun kendini başkasıyla gösterdin savunması yaptı beni takip etmiş sosyal mecradan…(bunun anlamı?) ayrılmasına rağmen beni takibi sevgisi ile alakalı mıdır? Dil döktüm baya sana kararımı yarın sölerim dedi ve ertesi gün buluştuk ve hararetli konuşmalar suçlamalar eşliğinde ben kararımı verdim hayatlarımız… Read more »