Nasıl disiplinli olunur?

Dünkü Disiplin eşittir özgürlük yazımızdan sonra disiplin ile ilgili sorular geldi. Bu nedenle bugün Nasıl disiplinli olunur? sorusuna cevap arayacağız.

Öncelikle disiplin tam olarak ne demektir onu açıklayalım. Disiplin, aslında tek gerçeklik olan “şu anki” zevki, sanal bir “gelecekteki” yarara kurban etmek demektir. Bu nedenle zordur zira feda ettiğin şey somut gerçeklik aleminde birşey iken, beklediğin yarar ise henüz olmayan bir gelecektedir.

Cennet ve Cehennem

Disiplinli olmak için, öncelikle kendinize şu iki soruyu sorun :

  • Yapmam gerektiğini bildiğim halde yapmadığım ya da yapmayı sürekli ertelediğim şeyler neler?
  • Yapmamam gerektiğini bildiğim halde yapmaya  devam ettiğim şeyler neler?

Bu listeyi kimse size dikte edemez, ancak siz kendiniz yazabilirsiniz. Ve bu satırları okurken farkındasınız ki bu listedeki öğeleri zaten biliyorsunuz. Yine de kendinize zaman ayırın ve aklınıza gelenleri kağıda yazın. Daha sonra kendinize şu soruyu sorun :

  • Eğer yapmam gerektiğini bildiğim halde yapmadığım şeyleri yapmaya başlarsam ve yapmamam gerektiği halde yaptığım şeyleri bırakırsam; ve bunu da 5 sene boyunca disiplinli bir şekilde devam ettirirsem, 5 sene sonra nerede olurum?

Bu sorunun cevabını oturup kompozisyon yazar gibi yazın. Bunun sadece size değil, çevrenize nasıl iyi yansıyacağını ayrıntılandırın. Bu sizin cennetiniz. Motivasyonunuz.  Ama işte çoğu insanın disipline olamamasının sebebi, bunun ötesine gitmemeleri.

Disiplinin kaynağı motivasyon ve korkudur.

 Şimdi kendinize şu soruyu sorun :

  • Eğer yapmam gerektiğini bildiğim halde yapmadığım şeyleri yapmamaya ve yapmamam gerektiği halde yaptığım şeyleri yapmaya devam edersem; ve bunu da 5 sene boyunca yaparsam, 5 sene sonra nerede olurum?

Bu sorunun cevabını oturup kompozisyon yazar gibi yazın. Bu sizin cehenneminiz. Disiplinli olmazsanız, başınıza gelecek kötü şey. Bunun nasıl sadece sizin değil, çevrenizdekilerin de cehennemi olacağını ayrıntılı yazın.

Disiplinli olmak için hem cennete koşmaya, hem de cehennemden kaçmaya ihtiyacınız var. Disiplin sadece ödül ile olmaz. Disiplin için cezanın da tanımlı olması gereklidir. Korkusuz disiplin olmaz.

Askerlerin disiplini daha rahat içselleştirmeleri biraz da bundan. Sadece tanımlı bir cennetleri yok, eğer disiplini elden bırakırlarsa içine düşecekleri somut cehennemleri (düşmana yenilmek ve hatta ölüm) de sürekli enselerinde. Sivilde ise biz, cehennem kısmını tamamen es geçmeye meyilliyiz.

Erken Kalkmak

Disiplin için sonraki adım erken kalkmaktır. Birazdan yazacağımız hedefler ve korkular kısmı ilk adım gibi görünebilir ama bunları ortaya koymadan önce bile bu adımı harekete geçirebilirsiniz.

Erken kalkmak çok önemlidir zira onsuz disiplin olmaz. Erkenden kalkarak, günün disiplin tonunu belirlersiniz. Bunu bir rituel olarak da düşünün. Her güne, çok sevgili uykunuzu kurban ederek başlıyorsunuz ve güne kurban vererek başlayarak, disiplini yaratıyorsunuz. Disiplinin yukarıdaki tanımını anımsayın.

Egzersiz

Disiplin için ikinci adım egzersizdir. Kalktıktan sonra yapacağınız fiziksel egzersiz sizi günün içine, doğru enerji ile ateşleyecektir. Uykudan sonraki o tatlı tembelliği de kurban etmeniz, bonus olarak da ritueldir.

Çizelge

Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü merici zamanında demiş ki : “hayat siz başka planlar yaparken başınıza gelenlerdir”. Bok yemiş. Plan yapmak önemli ve bunu uygulanabilir bir çizelgeye çevirmek daha da önemli.

Evet, disiplinli bir yaşam için yapmanız gereken diğer adım ise çizelge. Ama çizelgeyi şunu şunu ve şunu yapacağım listesi olarak algılamayın. Çizelgeyi yapmanın en iyi yolu, yapılması istenen şeyleri isteyen tarafınızla, yapması gereken tarafınızı birbirinden hayali olarak ayırmaktır. Daha sonra da kendinizle, sizin için çalışan biri gibi pazarlık yapmalısınız. Yani sizin yapmak istediğiniz şeyler yanında, kendinize ödüller ve boş zamanlar da çizelgelemelisiniz.

Sizin için doğru iş yapılacak zaman / dinlenilecek zaman oranını bulun. Bir yerden başlayın ve onu azar azar arttırın. Mesela günde 7 saat iş, 9 saat boşluk diye başlarsanız, iş kısmını azar azar arttırarak hedeflediğiniz rakama çıkarın. Asla, hergün 16 saat diye girmeyin, hemen tükenir ve 1 haftaya kalmaz salarsınız.

Çizelgenizi kağıda yazabileceğiniz gibi Google Calendar kullanabilirsiniz. Bu adımı sabah rutininden sonra saydık ama bunu yapmanız için en iyi zaman gece yatmadan önceki yarım saat.

Gece yatmadan bir saat önce tüm elektronik aletleri bırakın ve yarım saat önce, ertesi gün için çizelgenizi yapın. Sabah uyanınca, yatakta dik oturun ve kalkmadan çizelgenizi gözden geçirin.

Çizelgenizi yaparken kenarda ihmal ettiğiniz ve siz ihmal ettikçe büyüyen işler konusunda uyanık olun. Bu tür işleri küçükken halletmeyi alışkanlık haline getirin. Bunlar sonradan çok ciddi boyutlara çıkabilir. Örneğin arabanızın motorundan gelen sesi ihmal ede ede birgün saatlerce yolda kalabilirsiniz.

Zayıflıklardan kurtulmak

Zayıflıklarınızdan kurtulmanızın tek yolu, onların üzerine gitmektir. Zayıflıklarımızı gözardı etmek onları yok etmediği gibi, büyütebilir de.

Egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız, gidin egzersiz yapmaya başlayın. Telefonla potansiyel müşterileri aramaktan mı korkuyorsunuz? Telefonu kapıp potansiyel müşterileri arayın. Kızlara yürümekten mi koruyorsunuz. Kızlara yürüyün.

 

 

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

17
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
10 Comment threads
7 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
DanteMahmut AbiIncel bile olamayan adamEdinburghAlphaGun Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
BenLark
Guest
BenLark

Güzel yazıydı hocam teşekkürler öncelikle .Günün erken saatleri için dediklerinize katılıyorum kesinlikle .Aklıma gelenler olarak sabah rutinlerine şunları örnek söylebilirim Esneme germe 50 şınav(düzenli yapıldığında göğüs ve arkakol çelik gibi olacaktır) 1 bardak Gold Kahve(yumuşak içimli filtre kahve gibi mide ağrıtmaz enerji verir) 15-30 dk kitap okuma(ders de çalışılabilir berrak zihin) Günlük plan(en önemlisi) Kahvaltı (isteğe bağlı) AJA Cortesi bilenler var aramızda, bir floodunda 6 ayda fit ve kaslı bir vücuda sahip olmak istiyorsan MAKİNE GİBİ ANTREMAN YAPMALISINIZ demişti .Aslında bunu normalde hayata entegre edebiliriz, muazzam başarı için MAKİNE GİBİ çalışmalıyız.Ayrıca her şeyi disiplinli yapmaya gerek yok .Pareto ilkesini bilen… Read more »

Jim
Guest
Jim

Yarın yapıyorum. Daha derli toplu giderim en azından. Bu arada reditteki weekly improvement thread’ı anımsattı. Ellerinize sağlık.

nobody
Guest
nobody

Plandan kasıt “daydream”ler olunca tabii. Hayatta vuruyor kırbacı. Çok zengin olduğunu hayal etmekle zenginlik için sistematik olarak uğraşmak arasında fark var. Çalışmadan hayal edince hayat senin planlarını bozmuş oluyor. Planlarını değil boş hayallerini yıkıyor aslında.

ilteriş
Guest
ilteriş

abiler; “rahip modu” ve “yapman gerektiğini bildiğin halde yapmayı sürekli ertelediğin şeyler” konulu yazılar gerçekten bir ders gibi. dönüp dönüp tekrar okuyorum. sağ olunuz efenim..

bin dokuz yüz doksan iki
Guest
bin dokuz yüz doksan iki

çok başarılı bir yazı. yazanın ellerine sağlık. keşke okulda bu tarz şeyler öğretseler. yazını özellikle şu kısmı sesli güldürdü.

“Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü merici zamanında demiş ki : “hayat siz başka planlar yaparken başınıza gelenlerdir”. Bok yemiş. Plan yapmak önemli ve bunu uygulanabilir bir çizelgeye çevirmek daha da önemli.”

BenLark
Guest
BenLark

Geçenlerde trp ile yeni tanışan biri sordu :

Her şeyi yaptım
Porno mastürbasyon bıraktım
Spora gidiyorum kitap okuyorum ama halen çalışkan ve disiplinli olduğumu düşünmüyorum

Aynı şeyleri ben de önceleri yaşamıştım ve zamanla anladım ki

Çalışkan ve disiplinin ilk kuralı
“Kendini sevmek”

Aynaya bakınca
“vay amk ne harikayım ” demek değil

Daha mutlu
daha özgüvenli
daha güçlü biri haline gelmeni sağlayacak yolda çabalamak = Çalışmak

karanlikruya
Guest

Evet keskinlikle. Öncelik kendinize yetmek olmalı. Başka bir kadına bağlılık ihtiyacı erkeğin doğasına aykırı. Kadın hedef olmamalı. Kendini geliştirmeyen adamın iyi bir ilişkisi olamaz. Devamlı yeni kadınla takılmak beni çok mutlu eden bir şey değil. Pua olayını dönem dönem sevsem de anlık mutluluktan başka birşey kazandırmıyor. Önemli olan ilişki materyali olan düzgün bir kadınla bir şeyler yaşayabilmek, işte bu, huzur getiriyor ama bu aşamaya gelmek için önce kendine yeten, gelişmiş bir durumda olmanız lazım. Düşünün güçlü olduğunu düşünüyorsunuz, bir hayatınız var, kazanıyorsunuz ama bir kadın gelip hayatınıza giriyor pardon içine ediyor, sizi kısıtlıyor, etkiliyor, kontrol altına alıyor, ayrılıyorsunuz aklınızda yer… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Zamanla pozitif bencil olmanın üretkenlik ve çalışma ile artan bir döngüye girdiğini gördüm

Tanıştığım ne kadar başarılı zengin insan varsa Benlikleri gerçekten güçlü idi.

Tembel,boş tiplerin kendilerini bile içten içte sevmediğini farkettim

Edinburgh
Guest
Edinburgh

Kesinlikle çok doğru ilk okuldan lise son sınıfa kadar 13 tane okul değiştirmiş,20 yaşına gelmeden türkiyenin her tarfını gezmiş birisi olarak bunun altına imzamı atarım.
Self-esteem(kişininin kendine olan saygısı)her zaman başarılı insanların en belirgin ortak özelliği olmuştur.İlla çok koyu narsist olmanıza gerek yok kendinize karşı şevkatli olun yeter.

AlphaGun
Guest
AlphaGun

Disiplinize olmak istiyorsanız inişli çıkışlı motivasyonunuza asla güvenmeyin. Yorgun da olsanız uykusuz da olsanız canla başla hedefinize saldırın. Emin olun geriye dönüp bakınca; kıçını kaldırdığınız her an için şükredeceksiniz.

Disiplinize olma sürecinde; spor, müzik aleti, kitap okuma, egzersizler, sigara içmeme hedeflerimde kullandığım çok önemli bir çizelge tekniği var.

“Zinciri Kırma”
Barış Özcan’ın bizlere hazırladığı ve ücretsiz dağıttığı yıllık zinciri kırma takvimini kesinlikle kullanın. Çünkü motivasyonunuz düştüğünde geriye dönüp başarılarınızı görebileceğiniz bir referans duracak önünüzde.

https://youtu.be/5uIl38UFVh0
Açıklama bölümünden indirebilirsiniz.

AlphaGun
Guest
AlphaGun

Dostlarım, ya disiplinin acısını çekersiniz ya da pişmanlığın. Başka yolu yok!

Ve kendinizi severek kendinize yatırım yapın.

Lao Tzu der ki; “Çok zekilerin çok çalışanlar karşısında şansı yoktur. Çok çalışanların ise çok sevenlerin karşısında.”

Her ne yapıyorsanız severek ve zevk alarak yapın. Hedonik yaşantının sonu yok. 5 yıl sonra geriye baktığınızda; “vay beee” diyeceksiniz!

Incel bile olamayan adam
Guest
Incel bile olamayan adam

Abi saglikli beslenme konusunda ve tum zararli aliskanliklari toptan birakma(Netflix,internet) bi motive olamiyorum beynim sunu diyor resmen:
Zaten spor yapiyorsun sagliksiz beslensende bir sekilde toparlarsin veya ilerde birakirsin simdi biraksan ne olacak gencsin zaten hamburgere devam
Netflix de oyle guzel diziler filmler eglenceli seyler varken o bezdirici isleri mi ugrasacaksin o dizinin yeni bolumunu merak etmiyor musun? Acaba neler oldu hemen sezonu bitir!😁 AMA bazi konularda hayatimi disipline ettim sadece cocuklugumda testosteronu yuksek bi alfaydim o dusuncelerden bazilarini hatirladim sayenizde

Dante
Guest
Dante

Hocam benim sorunum 2 senedir red pill okuyorum ama çok az yapıyorum. Artık beynimde bilgiler çöp olmaya başladı. Yeni yeni beynimi düzenliyorum sosyal medya detoxuyla. Sürekli sosyal medyada gördükleriminde içten içe etkilediğini farkettim. Sorum biz bu sosyal medyayı nasıl kullanalım. Birde benim gibi birine bilgilerin tekrar yerine oturması için ne gibi tavsiye verirsin. Sağlıcakla