Jordan Peterson ve kırmızı hap

Rollo Tomassi birkaç ay evvel bir konuşmasında “Jordan Peterson harika bir insan ama mavi haplı demişti” ve oldukça fazla eleştiri alınca bu konuda ne demek istediğini anlatan uzun bir yazı yazmıştı.

Geçenlerde Cüneyt, Eğlenen Ustalık yazısına şöyle bir yorum bıraktı :

… Bana göre Tomassi “erkek adam” kavramını Peterson’dan daha iyi kavramış durumda. fakat Peterson hem mesleği gereği hem de medyatik olduğu için daha göz de tutuluyor. Tomassi reisin çevirilerini görmek beni daha mutlu ediyor. Bilmiyorum sizin görüşünüz ne yön de…

Ben de cevaben şunu yazmıştım :

Hocam Peterson eskinin bilgeliği ile erkek egemenlik hiyerarşisinde yukarda olan kaynakça ve ahlakça zengin değer yaratan alfalara çok vurgu yapıyor ve kadınların işe yaramaz (en azından klasik toplumda) serseri alfalara ilgisini tamamen es geçiyor. Eskinin bu dürtüyü kontrol eden mekanizmaları varken bu kısım önemli değildi ama bu devirde es geçilir bir olay değil.

İkincisi de Peterson erkeklerin alması gereken sorumluluğu çok fazla kere evliliğe bağlıyor. Bu da yine modern zaman tehlikelerine az vurgudan ama Peterson bu konuda fikirlerini de daha kırmızı hapa yakın değiştirdi. Örneğin ben kendisini ilk MGTOWa giydirdiği video ile izlemiştim. Sonrasında geçmişte dediğiniz ve pişman olduğunuz birşey var mı diye sorduklarında MGTOW eleştirisinde modern boşanmanın korkunç yükünü es geçtiğini ve o eleştirinin fazla kaçtığını söylemişti.

Tomassi bu konuya daha hakim ama Tomassi ister istemez çok negatif bir söyleme sahip ve mavi haptan çıktıktan sonrası için yol haritası yok. Jordan Peterson ise bazı modern tehlikelere yeterince vurgu yapmasa da pozitif bir yol haritası kuruyor. İkisi birbirini iyi dengeliyor aslında.

Peterson eskinin bilgeliği ile erkek egemenlik hiyerarşisinde yukarda olan kaynakça ve ahlakça zengin değer yaratan alfalara çok vurgu yapıyor ve kadınların işe yaramaz (en azından klasik toplumda) serseri alfalara ilgisini tamamen es geçiyor.

Rollo Tomassi, çevirilmeyi bekleyen Hypergamy- Misconceptions yazısında bunu şöyle açıklıyor :

Hipergami sadece en iyi sosyal kaynaklara / statüye sahip erkekler için geçerlidir : Bu tek – taraflı pespektifin Jordan Peterson tarafından yayıldığını görüyorum. Fikir şu : kadının doğal olarak iyiliği için olduğundan, kadınlar sadece kendilerine ve çocuklarına uzun vadede en iyi imkan ve korumayı sağlayan, en iyi baba materyali erkekleri arzulayacaklardır. Bu fikir, hipergami denkleminin alfa siker yarısını görmezden gelen miyop bir bakış açısıdır. Bu, kadınları öven bir bakış açısıdır. Hipergami tanımını, kadınların içsel iyiliği ile sınırlayan erkekler aynı zamanda alfa denilince sadece sosyal, iş ve toplum hayatının lideri erkekleri düşünürler. Bu birçok açıdan yanlış ama eninde sonunda kendileri gibilerinden daha seksi bir erkek olamayacağını anlayan kadınlar tarafından (tabii ki kaliteli kadınlar tarafından) ödüllendirileceğine inanan erkekler için erdem tatmini sağlayan bir düşüncedir. Bu yanlış inancın bekleyen betalar arasında çok yaygın olduğunu belirteyim.

Rollo burada “kendilerinden daha seksi bir erkek olamayacağını anlayan” kadınlar derken, Facebook COO’su Sheryl Sandberg’in Lean In: Women, Work, and the Will to Lead kitabında genç kızlara açık açık verdiği alfa siker beta öder tavsiyesine gönderme yapıyor :

“Hayat arkadaşı ararken, kadınlara tavsiyem hepsiyle çıkın : kötü çocuklarla, cool çocuklarla, bağlanmaktan – korkan çocuklarla, çılgın çocuklarla. Ama onlarla evlenmeyin. Kötü çocukları seksi yapan şeyler onları iyi koca olmaktan alıkoyar. Evlilik için, kendisi ile eşit bir partner isteyen bir erkek bulun. Kadınların zeki, fikir sahibi ve hırslı olması gerektiğini düşünen bir erkek. Eşitliğe değer veren ve kendine düşen ev işlerini yapmayı bekleyen ve hatta yapan bir erkek. Bu erkekler varlar ve inanın bana, zaman geçtikçe, onlardan daha seksisi yok”.

Kısacası, bu devirdesadece Jordan Peterson ile beta öder olma tehlikesi var. Bu açıdan, Jordan Peterson’un kırmızı hap camiasında önemini kavramak ile beraber, kadın – erkek ilişkileri tavsiyelerini dengeli değerlendirmenizi tavsiye ederim. (*)

Tomassi bu konuya daha hakim ama Tomassi ister istemez çok negatif bir söyleme sahip ve mavi haptan çıktıktan sonrası için yol haritası yok. Jordan Peterson ise bazı modern tehlikelere yeterince vurgu yapmasa da pozitif bir yol haritası kuruyor. İkisi birbirini iyi dengeliyor aslında.

FAKAT, Rollo Tomassi’nin de ciddi bir problemi var. Eskiden beri aklıma geliyordu ama bu sitenin yayında olduğu son 6 ayda buna somut olarak şahit oldum. Sadece Rational Male çevirisine ağırlık verdiğim dönemde buraya yazılan yorumlara büyük bir yenilmişlik, negatiflik ve kızgınlık hakimdi. Bunu Jordan Peterson ve Joko Willink gibi adamlarla dengeleyince yorumlar hemen pozitif ve umut dolu olmaya başladı.

Bunun nedeni şu : kırmızı hap, resmen sizi Matrix’in fişinden çekiyor ve basit birkaç adımlık rehber ile sizi Matrix’in dışındaki nükleer savaş artığı, güneş görmeyen devasa bir çöle bırakıp gidiyor. Matrix her ne kadar erkeği sömürse de, bir anlam haritasına sahip. İyi kötü, orada ne yapacağınızı, hayatınızı nasıl inşaa edeceğinizi biliyorsunuz. Matrix’ten çıktığınızda sadece The Red Pill Reddit, The Rational Male veya benzerleri ile kaybolmanız ya da herşeyi boşvermeniz çok kolay. Zaten Rollo’da itiraf ediyor. Kırmızı Hap ile karşılaşan ve onu içen erkeklerin çoğu MGTOW oluyor diye. Seksodus bu nedenle var mesela.

Jordan Peterson’un yol haritası ise sizi bu çölde ızdırap içinde yaşamak yerine hayatınızı elinize almanız ve kendi yeni değerlerinize göre inşaa etmeniz konusunda muazzamlar. Keşke vaktim olsa da Jordan Peterson’un Maps of Meaning (Anlam Haritaları) derslerinin videolarını çevirebilsem. Burada parça parça vermeye çalışsak da, her biri 2 saatlik bu büyük video serisini izlerseniz ya da bunun daha yalın ve anlaşılır yazılı versiyonu olan 12 Rules kitabını okursanız ne dediğimi anlarsınız. Rollo’nun böyle bir yol haritası yok maalesef.

Ben şahsen Rollo ve Jordan Reislere birbirini dengeleyen iki kaynak olarak bakıyorum ve burada da dengeli şekilde ikisine yer vermeye çalışıyorum. Bu adamlara her dediğini ezberleyeceğiniz ideolog ve kırmızı hapa da ideoloji gibi bakmayın. Tavsiyelerinizi kendi süzgecinizden geçirin, birbirleri ile dengeleyin ve kendi yolunuzu yürürken nasıl faydalanacaksanız öyle kullanın. Morpheus Reisin dediği gibi :

Yolu bilmekle yolu yürümek farklı şeyler Neo!

(*) – Bunun karşı uçtaki aşırılığına da yine Rollo şöyle anlatıyor :

Hipergami sadece Alfa Siker ile ilgilidir : Başka bir eleştiren türü de, yakışıklılığın (genlerin) Hipergami denklemindeki önemini abartanlardan geliyor. Ben yakışıklılığın ve kendine güvenli dominantlığın (alaycı bir küstahlıkla beraber) vajinada en doğal gıdıklanmaları yaratacağını düşünüyorum, ama bu Hipergami denkleminin tüm hikayesi değil. Çoğu PUA’nın farkettiği gibi, davranışlarda bir ahenk olmadan sadece görünüşe  yaslanmak baştan çıkarmanın tersi duruma neden olabilir.  Yakışıklılık bir sürü Oyun hatasını gizleyebilir ama Oyun ve kadınlarda duygusal bir vuruş yaratmak asıl anahtardır. Hipergaminin iki tarafı vardır : alfa siker ve beta öder. Günümüz dünyasında kadınların asıl ilgisi Alfa Siker tarafı olabilir ama bu, Beta Öder tarafının tamamen değersizleştiği anlamına gelmez.

Rollo’ya katılmakla beraber bir şey eklemek istiyorum. Erkeğin kendisini tamamen Alfa tarafına odaklaması, erkek için, yaşınız ilerledikçe anlayacağınız bazı sebeplerden tehlikeli. Örneğin “kadının kafasına yumruğu vurup sikecen, işin bitince hemen kapıya koyacan ve arkanı dönüp yatacan dostum” tadında yazan bir sürü kırmızı hap yazarı var piyasada. Bunların bazıları ileri gidip “sabıkan olacak, tehlikeli olacan hacı, gökten başına am yağar” bile diyebiliyorlar. Evet,  şu yazıdaki Corey oğlumuz gibi saf alfa buda modunda takılırsanız gökten başınıza kadın yağabilir ama bu moda kapılıp da 30larında ser sefil ya da en azından evine yeterince ekmek götüremeyecek bir işte, hayatın başka zevklerini yaşayamayacak gelir grubunda kendini bulan adamlar biliyorum. Tehlikeli, heyecanlı, dolu dolu yaşayacağım derken 20lerinde geberip giden ya da sabıka kazanıp hiçbir eli yüzü düzgün işi olamayan adamları saymıyorum bile.

Corey’e bakınca hemen iki şey aklınızdan geçiyor : Birincisi, bu çocuğa am yağıyordur. İkincisi ise, bu çocuk büyüyünce kendinin bile işine yaramayacak bir adam olacak. Evet, Corey tarzı alfalıkla bolca kadın sikmek zevkli bir olay ama kırmızı hap bu değil. Dahası, kırmızı hapı böyle yaşamak sizi başka ve çok güzel zevklerden de mahrum bırakabilir. Örneğin baba olmak, çocuklarına iyi bir hayat sağlayabilen ve iyi örnek olabilen bir baba olmak. Ya da erkeklerin saygı duyduğu, erdemli bir alfa olup, gecenin ışıklarını lüks bir penthouse apartman dairesinin balkonundan içki içerek izlemek. Yarın dünyanın öbür ucuna uçup, tropik bir adada güzel bir villada yıldızları izlemek. Ne bileyim, bol kaynağı olan, kendi hayatını egemenliği altına almış, erdemli bir erkek olmak işte.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

20
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
7 Comment threads
13 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
KozMahmut AbiAlbatrosdr faustusMert Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Çevirmen Hoca
Member

Hocam dur sana esas bombayı söyleyeyim:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/20/why-i-chose-polyamory-anita-cassidy

Linkteki ablamız evliyken kendisine başka tokmakçı buluyor, buna da gerçek cinsel benliğini keşfetme deyip kocasını ikna ediyor ahsjssjd

Patorikku
Guest
Patorikku

Yolu bilmekle yolu yürümek farklı şeyler Neo! İşte bütün mesele bu.Bunun için maalesef disiplinli bir insan olmanız gerekiyor.Maalesef diyorum çünkü insan tembel bir hayvandır.Aslında her şey bu kadar basit.Kaslı bir vücuda sahip olmak mı istiyorsun ?Çok basit git spor yap.Okul birincisi mi olmak istiyorsun ?Çok basit git ders çalış.Yabancı dil mi öğrenmek istiyorsun ?Çok basit git öğrenmek istediğin yabancı dili çalış .Çok kitap okuyan entelektüel bir insan mı olmak istiyorsun ?Çok basit git kitap oku.Resim çizen bir insan mı olmak istiyorsun?Çok basit git resim yap.Yol her zaman bellidir gizli bir şey yok ama bütün mesele o yolu yürüyecek taşşağa sahip… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Joko da demişti
Düşünme Yap
Bazı şeyleri çok düşünmekten harekete geçemiyor oluşumuz …

BenLark
Guest
BenLark

Jordan Peterson ; Trpnin öğütlediği “Sorumluluk al , Mızmızlanma, Aklını başına topla, Güçlü ol ” kısmına vurgu yapan bir isim
Rollo da kadın erkek ilişkileri tarafından tutuyor
Joko da disiplin irade sabır gibi noktalardan destek veriyor
Aja cortes , Ed Latimore, İllimitable Man de her açıdan fikir veriyor
Denklemi birleştirince Trp alt kollara ayrılıyor herkes bir yerinden tutup destek veriyor bu sayede trpyi daha sağlam şekilde tutabiliriz yoksa redditte yazan kişisel gelişim yada daha spesifik konularda bunlar kesin doğru Hemen uygulayalım diyemeyiz 1f ile konuştuğumda o da hak vermişti .Bu yazarları birleştirip en azından iyi bir sentez oluşturmak şart

BenLark
Guest
BenLark

Hocam mesajlara bilerek geç cevap vermek bir shit testse bunu nasıl geçebiliriz ?

İsmail
Guest
İsmail

Bence rollo babuş haklı. Jp, trp ve çok çalışmak, kendini geliştirmek konusunda haklı olabilir ama fişten çekildikten sonra alfa zihniyeti vermiyor size. Size gerçekleri veriyor ama sulu amcığı kolay yoldan vermiyor.

Rollo babuşta bu işlerin zihniyet yoluyla hallolabileceğini öğretiyor ve haklıda. Eğer zihniyeti elde edip kıçınızıda sıkarsanız hem sosyal ün ve kuku, hemde onurlu disiplinli ve rahat bir gelecek elde edersiniz.

Mert
Guest
Mert

Birkaç gündür rollo tomassi yazı dizisini okuyorum. Üzerimde bi karamsarlık ve hiçbir şeyden zevk alamama durumu vardı. Bütün bu okuduklarımı bilmeme rağmen hayatıma yansıtamadığım için kendime çok sinirleniyordum ve bu da daha fazla karamsar olmama neden oluyordu. Neden böyle hissettiğimi açıklamış oldunuz. Sadece rollo tomassi okumamalıyım galiba.( 19 yaşındayım, maskülin benliği geliştirmek için tavsiye etmişsiniz şurda; https://erkekadam.org/2017/12/12/maskulin-benligini-gelistirmek/
O yüzden sadece rollo tomassi okuyordum)
Bana verebileceğiniz bir tavsiye var mıdır?

Mert
Guest
Mert

Sorumu görmediniz sanırım. Rica etsem cevap verir misiniz?

dr faustus
Guest
dr faustus

hedefin nasıl daha çok amcık sikerimden önce nasıl daha iyi bir adam olurum olsun. hayatına düzen getir. daha iyi bir adam olunca zaten daha çok hatun peşine düşmeye başlıyor.

Mert
Guest
Mert

Tavsiye için teşekkür ederim dostum.

Albatros
Guest
Albatros

alakali konu ariyordum burada deginmissiniz sorum şu sizce cinsel ilişkiden sonra arkamizi dönüp yatmalimiyiz yoksa sarılarak mi uyumaliyiz

Koz
Guest
Koz

Şu bir kaç gündür her yerde ” Eşcinsel ilişki, şöyle, böyle, öyle ” diye göre göre, yazıyı şöyle okudum ” şu sizce ‘EŞ’cinsel ilişkiden sonra arkamizi dönüp yatmalimiyiz yoksa sarılarak mi uyumaliyiz ”

Allah Allah(Şaşkın şekilde) iç geçirirken, sonradan ayıktım. SADASDŞLKADSD

Rahat bırakın lan beni, ibneler. (Sözüm meclisten dışarı, harbi ibnelere)