Aşağılık duygusu ile savaşma programım II – Zihnini temizle

Aşağılık duygusu ile savaşma programım I – Giriş yazısına ilk adım ile devam ediyoruz.

Zihnini Temizle

Kaygı ve depresyon birleşerek insanın kafasında aynı gereksiz şeyi derin derin düşünerek, defalarca çevirmesine neden olur. Bu düşünceler, düşünenin bilinçaltındaki kaygı, depresyon ve korkularından kaynaklandığı için, zamana insanı sınırlayan ve negatif inançlara dönüşürler. Beta erkeğin beyni, sürekli olarak negatif duygularından beslenen negatif inançlar yaratan bir fabrika olduğu için, bu negatif inançlardan sadece okuyarak ve izleyerek kurtulmak çok zordur. İlk yapmanız gereken şey, duygularınızı değiştirmektir. Ama tüm bu süreç boyunca kendinizi çalışkan bir şekilde analiz etmeli, irrasyonel negatif inançlarınızı tanımlamalı ve onları yok etmelisiniz. Bu çok zor bir iş çünkü bu inançlar bilinçaltının derinliklerinden kaynaklanıyorlar ve sizin beyin devrelerinizin o kadar entegre parçaları haline gelmişlerdir ki siz onları apaçık gerçekler olarak görüyorsunuz.

Modern medya ve internet de bizi çoğunlukla negatif ve insanda aşağılık duygusu oluşturmak için tasarlanmış bilgilerin bombardımanına tutarlar. Çoğu felsefi, dini ve modern self-help bilgisi de yararsızdır; basit konseptlerin fazlaca analizine dayanır ve çok az yararlı materyal içerir. Öğrendiğimiz çoğu “pozitif” bilgi gerçek olsa da birçok bağlamda alakasız, yarım yamalak, idealde iyi iken pratikte yararsız ve geri dönüşü çok düşük bilgilerdir.

Akıl sağlığımızı ve pozitif bakışımızı korumak için, bilgi girişimizi kısıtlamamız gereklidir. Aşağıda, zihninizi nasıl temizleyeceğiniz ile ilgili adımları listeliyorum.

Haftada 2 saat manevi / ruhsal bir aktivite yapın. Bu meditasyon olabilir, dua etmek olabilir, dini bir rütuel olabilir, temaşa olabilir ya da manevi bir şey okumak olabilir. Manevi derken sizin gündelik duygu ve düşüncelerinizde daha “ruhsal” ya da “yüksek” şeylere yoğunlaşmanızdan bahsediyorum.  Eğer duygu ve düşünceleriniz tamamen yoğunlaşıyorsa, avlanmak, sörf yapmak ve hatta halüsilojenler bile bu tanıma girerler.

Manevi pratikleri zorunlu kılmak çelişkili görünebilir ama bir insan eğer duygusal bir ölü girdaba kapılmış ise – negatif duygular, negatif düşünceler; negatif düşünceler negatif aksiyonlar; negatif aksiyonlar ise negatif duygular yaratır -, bu döngüyü kırmak için kişinin kendi gündelik düşünce ve duygularının dışına adım atması lazımdır. Çoğu insan ironik bir şekilde, gündelik hayatlarının tamamen dışına çıktıkları “manevi” pratiklere sahiptir : sarhoş olmak, video oyunları oynamak, anlamsız videolar izlemek gibi. Ama bu aktiviteler kafalarını kendi gündelik düşüncelerinden daha kötü şeylerle doldurduğu için, duygusal ölüm spiralinde daha hızlı batıyorlar.

Pratik değeri olmayan bilgiyi sınırlandırın. Birçok danışanım”fazla entelektüel”. Demek istediğim şu : hergün saatlerce okuyorlar, video izliyorlar, düşünüyorlar ve tartışıyorlar ama hiç gerçek bir şey yapmıyorlar. Kendinize dürüstçe şu soruyu sorun : “tükettiğim bilginin pratik kullanımı var mı?” Eğer cevap hayır ya da çok az ise siz bu bilgiyi zevk için tüketiyorsunuz. Zevk için bilgi tüketmek problem değil ama bunu haftada en fazla 15 saate sınırlamanız lazım. Biliyorum bu yüksek bir rakam ama ben burada zorunlu minimumu bulmaya çalışıyorum.

Örneğin politikayı takip etmenin benim için bir zihin mastürbasyonu olduğunu farkettim. Üzerinde neredeyse hiç etkim olmayan şeyler yüzünden korkmuş, kızgın, her şeyin doğrusunu bilen ve kibirli biri haline geliyordum (zira politikayı takip etmeyen insanlardan daha akıllı olduğumı düşünüyordum).  Politikayı hala seviyorum ama politika ile ilgili okurken video oyunu oynayan adamla aynı şeyi yaptığımın farkındayım.

Çoğu zihin masturbatorü, yararsız bilgileri tüketmekten zevk almalarının sebebinin tam da bu bilgilerin yararsızlığı olduğunun farkında değildir. Faydasız bilgi tüketirken yanlış yapma şansınız yok, aşmanız gereken bir zorluk yok (sıkıcı ve zor olduğu anda okumayı bırakabilirsiniz) ve takip etmeniz gereken bir çizelge ya da içerik yok.

Danışanlarım zihinsel masturbasyonu, “dünyayı öğrenmem lazım”, “kendimi bulmam lazım”, “aptal görünmek istemiyorum” ya da “inandığım şeyleri öğrenmem lazım” gibi bahanelerle savunuyorlar. Benim buna cevabım ise eğer öğrendiğini pratiğe dökmüyorsan, öğrendiğin şeyin değeri yok. Sizin “inançlarınız”, insanların sizin hakkında ne düşündüğü ve sizin insanlar hakkında ne düşündüğünüz önemli değil – sadece YAPTIKLARINIZ önemli.

İnançlarınızı düzeltin. Daha önce belirttiğim gibi, eğer aşağılık duygusu hissediyorsanız, inançlarınızı düzeltmek  lunaparklardaki tokmak oyununu (whack a mole) oynamaya benzer. Beyninizde bir negatif düşünceyi ezseniz başka deliklerden negatif düşünceler yüzeye çıkar. Duygusal durumunuzu düzeltmek bu nedenle “neye inandığınızı keşfetmekten” daha önemlidir.

Sizin yine de negatif düşünceleri bilincinize çıkar çıkmaz ezmeniz gerekir. Size neye inanacağınızı söyleyemem ama genel olarak şunu söyleyebilirim : dünya sonsuz derecede karmaşık ve sürekli değişiyor. Bu nedenle kimse gerçekten bir şey bilemez. Bir insanın bildiği her şey öznel, geçici ve büyük ihtimalle tam değildir. Bu nedenle bildiğiniz ya da inandığınız herhangi bir şey yanlış olabilir ve açık fikirli olmalısınız. Dünyadaki belirsizlik ve ihtimaller, duygusal olarak negatif birini tek başlarına mahvedebilirler. Bu nedenle, bu tip soruları pozitif bir zihin yapısı ile karşılamalısınız. Haftada 15 dakikanızı inançlarınızı yazmaya ve onları saçmalık mı değil mi diye stres testine tutmaya ayırın.

Benim kullandığım testlerden biri şu : herhangi bir düşünce ya da inanç bana aksiyon almamamı söylüyor ise, o inanç ya da düşünce geçersiz ve değersizdir.

Bir sonraki adım : Aşağılık duygusu ile savaşma programım III – Kendini sevmeyi öğren

Çeviri : My program for fighting feelings of inferiority

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

51
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
15 Comment threads
36 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
BirhlnRaufcanSedatMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
hasan
Guest
hasan

Yaşamın kendisi bir sorunlar yumağı. Bir sorunu çözmek geçici bir haz sağlarken hemen ardından yeni sorun(lar) ortaya çıkar ve bu böyle sürer gider. Akira Kurosawa’nın Ran filminin son sahnesinde henüz kavuşmuş baba oğul ölürken soytarı Kyoami tanrılara lanet eder bu haksızlıktan dolayı, bizim birbirimizi öldürmemizi izliyorlar der. Tango ise tanrıları suçlama, bizi kendimizden koruyamazlar, dünya böyle bir yer der.
Hayat mücadeleden başka birşey değil, arada ufak ödülleri var sadece ama oh sonunda rahata erdim diye birşey yok. Olduğu gibi görüp olduğu gibi kabul etmek gerek.

Düzgünerkek
Guest
Düzgünerkek

Selamlar erkek adam. Ben 32 yaşında maddi durumu son yıllarda yerine gelmiş, çocukluğumu ve gençliğimi garibanlıkla geçirmiş bir adamım. Kadınlarla ilişkilerim hiç bir zaman istediğim gibi olmadı hep darbeler yedim ve son yıllarda işimle ilgilendiğim için pek zamanım yoktu. Neyse ben orta hallisinden ikinci el temiz bir bmw araç aldım evimi de yeniledim vs. Benimle ilgilenen bir kadın var. 29 yaşında kızıl saçlı biraz dövmesi olan bir hatun. Bana aşırı ilgili ve sürekli görüşmek istiyor. 2 defa görüştüm ve bana baya ilgiliydi. Geçmişinde çok mutsuz olmuş o da benim gibi dikiş tutturamamış vs ve bana çok az erkek olduğunu söyledi.… Read more »

Çevirmen Hoca
Member

Hocam dövmeli hatun, eski motorcu sevgili, hata yaptım düzgün erkek arıyorum lafları maalesef her haltı yedikten sonra değeri kaybolunca senin gibi yeni yeni maddi gücünü kazanan adamlara kapağı atmaya çalışır. Bu hatunla görüşmeyi kes, sakın prim verme. Şimdi ilgili gibi görünür, evlenince istediği aldığı için değişir.

Piskletci
Guest
Piskletci

Düzgünerkek!!!!!! abi gözünü seveyim yapma. bizi trollesen bu kadar olur. hep bunları anlatıyorlar ya zaten. allah muhammet aşkına oyuna gelme. dinsizim ve bunlar söylüyorum bak.. lütfen.. kaç kaç kaç !!1

Bahadır
Guest
Bahadır

Dinsiz adamı Dinli yapıyorlar 😀

Antibeta
Guest
Antibeta

Hocam alfa siker beta öder denkleminde siken alfa sayısı az, beta çok. Alfalar sikiyor ve kadınlar betalara vermiyor. Sizce ne yapmalıyız? Beta öderden nasıl kurtulunur?

BenLark
Guest
BenLark

Bazı Erkeklerin yaş geçiyor evlenmek lazım kafasını anlamıyorum .Çocuk istiyorsan evlen onun dışında kadınlar bence fazladan yük

İsmail
Guest
İsmail

Hocam alfa olmak yanında şiddeti, dark triad özelliklerinin dışavurumunu getirir mi? Daha doğrusu kötü alfanın kişilik özelliği mi bu kötülük, yoksa iyi alfa bile olsa alfada zaten olan birşey mi?

Leo
Guest
Leo

Merhaba, bir erkek olarak alfa dul kavramını kendimde yaşıyormuşum gibi hissediyorum 🙂 En son bulduğum kız zeki, güzel, iyi huylu, uzun boylu, doktor vs.. birsürü iyi özelliği vardı. Ondan sonra artık hangi kızla tanışsam onunla karşılaştırdığım için çok düşük bir seviyede gibi geliyor. Bu hisle devam edersem uzun süre böyle devam edecekmişim gibi duruyor 😀 Bu zihniyetimi nasıl daha kolay düzeltirim?

Cuneyt
Guest
Cuneyt

Hocam selamlar. Senin blogun sayesinde eski formuma geri döndüm. yakında day game ve saha raporu hakkında sizi bilgilendireceğim. konuştuğum hatun boy kütle endeksi olarak hafif balık etli, bembeyaz tenli (tabiri caizse süt gibi) yüzü görsel olarak 5/10 would bang. genel ortalama benefit sayısı: 6/10 sayılır. hatunu “erkeğim benim” deme noktasına getirdim. bugüne kadar öğrendiklerimin işe yaradığını gördüm fakat hocam gel gelelim saha da pek tecrübeli sayılmam sahaya çıkmadan önce nelere dikkat etmeliyim, nasıl davranmalıyım? cevabınızı bekliyorum…
dipnot: hatun ilk buluşmada ilişkiye girmek istiyor bu konuda da yardımınızı bekliyorum.

Alfa Beta Omega
Guest
Alfa Beta Omega

Merhaba. Geçenlerde evlilik istemediğim için ayrılďığım kıza karşı duygusal yatırımı azaltmak adına bir takım önlemler aldım. Ekonomiylee ilgilenme, işima odaklanma, film izleme, kitap okuma ve sizin sayfanızda yer alan paylaşımlarınızı tekrar tekrar okuyarak. Bir müddet işe yarasa da önceden yaptığım halk dilinda stalklamak (takip etmek) huyum azalsa da yok olmadı. Tamamiyle bırakmam zaman alacak gibi. Bu benim için ciddi bir sorun mudur? Azaltmış olmam bir gelişme midir? Kendimi ondan tamamen kurtarmak istiyorum (çok sevdiğim halde evlenme isteğim olmadığından), daha etkin xbir duygusal yatırimdan kurtarma yöntemi ne uygulayabilirim? (yeni bir kız da istemiyorum). Teşekkürler.

sosyolog
Guest
sosyolog

Evrimsel psikolojiyi keşfettikten sonra kendimin ne kadar aciz biri olduğumu farkettim. Daha sonra kendimi keşfettim. Dünya güzel bir kızla yaklaşık bir yıldır ara ara konuşuyorduk. Kendimi ve evrimsel psiklojiyi keşfedince bu kızın aslında beni uydusu gibi gördüğünü farkettim. Hatalarımı gördüm. Kızıda tanıdığım için shit testleri ustalıkta savurdum. Bir gece konuşurken cinsellikle ilgili shit test yaptı bana. Ortam müsait olursa ve seni öpmek istersem ne dersin demişti. Bende eğer ten uyumumuz olursa bende öpüşebiliriz demiştim. Bunu söyleyince adeta çıldırdı. Sen kimsin ya sen kendini ne sanıyorsun da beni reddediyorsun diye çıkıştı : ) Hiç duruşumu bozmadan ortam sakin olunca umarım bana… Read more »

DomDom
Guest
DomDom

Bütün kızlar böyle mi? Gerçekten düzgün kız yoksa evlenmeyelim ciddiyim. Resmen kendimize eziyet.

anxiety
Guest
anxiety

o zaman cinsel performans anksiyetesi de aşağılık duygusundan kaynaklanıyor diyebilir miyiz acaba?Bir cinsel ilişki sırasında tam sertleşemeden bitirmiştim sonra başka biriyle daha tanıştım aynı akşam evine gitmeyi teklif etti bir kaç alkol aldıktan sonra orda hiç sertleşemedim ve bu bende travma oluşturdu libido falan bitti artık korkuyorum olmuyacağını düşünüyorum aynen burada yazılanlar gibi kısır döngüye girdim.Biliyorum bu düşünce beta bi düşünce kızı mutlu etme kaygısı ya da en iyisi ben olmalıyım öyle bi performans göstermeliyim ki beni unutmamalı düşünceleri ağır ve artık ilaçlar bile fayda etmemeye başlıyor belki de ilaca bağımlılık oluşturduğumuzdan bu sertleşme sorunları neyse çok uzattım belki bu… Read more »

Hulk
Guest
Hulk

Mahmut abi merhaba sürekli benim eksik yanlarımı eleştiren negatif insanları nasıl hayatımdan çıkartırım çünkü ister istemez karşılaşınca selam vermek zorunda kalıyorum

Sedat
Guest
Sedat

Geçmişte çok ezildiğim kullanıldığım oldu bazen kendime acıyorum bazen kendime kızıyorum bazen korkuya kapılıyorum bazen o insanlara küfrediyorum bazen o insanların bana saygı duyduğunu hayal ediyorum insanların içinde kendi kendime konuştuğum oluyor o insanlar artık hayatımda değiller ama hala zihnimdeler oyun videolarını film izler gibi izliyorum aynı videoları izlediğim oluyor stresle başa çıkmak için abur cubura saldıroyorum rahip modu hep 2.günde bozuluyor özellikle ders çalışırken ne yapmalıyım

Raufcan
Guest
Raufcan

merhaba size bir sorunumdan bahsetmek istiyorum. Redpillden önce bazı belli başlı psikolojik rahatsızlıklarım vardı ama fazla değildi okb anksiyete ve depresyon ama daha sonra rp okuduktan sonra bunların hepsi hayatımın her yerine yansıdı tüm travma sonrası stres bozukluğu belirtilerinin hepsini yaşadım ve 1 yıldır böyle
şimdi spora başladım sosyal medyada geçen süremi falan dşürdüm şarkıları değiştirdim
ama hala geçmiyor
gerçi spora yeni başladımda neyse
verebileceğiniz tavsiye var mı

hln
Guest
hln

herhangi bir düşünce ya da inanç bana aksiyon almamamı söylüyor ise, o inanç ya da düşünce geçersiz ve değersizdir., ne demek aksiyon almamak ne demek? örnek verebilirmisiniz yada açııklarmısınız.

Bir
Guest
Bir

Mahmut hoca, beni sevmeyen erkek için aşk acısı çekiyorum. Onu nasıl unutabilirim. Lütfen başka erkek bul söylemeyin hiçbir erkek benim gibi özgüvensiz bir kadınla ilişki kurmak istemez. Biliyorum diyeceksiniz sosyalleş falan.. Ama ben intorvert bir insanım sosyalleşmek pek hoşuma giden bir şey değil. Benim düşüncemde problem var. Yani ben düşünüyorum ki, ben bilinçaltı olarak kendimle ilgili değersizlik özgüven problemi yaşıyorum. Ama bu özsevgisizliye getirib çıkaran o virüs düşüncemin ne olduğunu bilmiyorum. Yani böyle diyeyim ben istemiyorum ki gidip de mesela voleybol oynayıp özgüvenli olum. Öncelikle düşüncem de başlamak istiyorum. Ben ne yapsam yüreğimdeki ağrıyı giderebilirim? Cevap verirseniz çok teşekkür ederim… Read more »