Jocko Willink – Fiziksel Eğitim ve Stres

Fiziksel Eğitim
Fiziksel eğitimin her türden faydası vardır.
Daha sağlıklı olacaksın.
Bu bir gerçek.
Antreman yaparak vücüdundaki endorfini, testosteronu, büyüme hormonunu, kalp hacmini,insülin hassasiyetini ve doğal katil hücreleri arttıracaksın.
Bu değişiklikler aşağıdaki sağlık sorunlarını önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olacaktır: Yüksek tansiyon, obezite, kalp hastalıkları, tip 2 diabet,uykusuzluk ve depresyon.
BOOM
Hala ikna olmadın mı?
Antreman yapmak seni daha zeki yapacaktır. Evet,zeki.
Beyne giden kan akışını arttırır.
Büyüme hormonunu arttırır,bu da yeni sinir hücrelerinin gelişmesini destekler.
Sinaptik plastisiteyi geliştirir, nöronların mesaj gönderip almasını sağlar.
Aşağıdaki gibi bilişe yardımcı olan beyin kimyasallarnı serbest bırakır: dopamin,glutamat,nörepinefrin ve serotonin.
Ayrıca zihinsel süreçlere yardımcı olan bir protein plan beyin kaynaklı norotrofik faktörü(BDNF) üretimini arttırır.
Ama,sadece bunun için sözümü tutmayın.
Git. Yap.
Biraz egzersiz yap ve zihninsel durumuna dikkat et.Daha bilinçli,daha keskin ve daha zeki hissedeceksin.
Bu gerçek.
Stress:İyi ve Kötü
Gelişmek için stresse ihtiyacımız var.
İyileşmek için bedenimizi ve zihnimizi zorlamamız gerekir.
Strese karşı ana fiziksel reaksiyonlarımızdan biri kortizol hormonunun vücuda salınmasıdır. Beyinde glikozun yapılabilmesi, depolanmış rezervlerden enerji üretilmesi ve enerjinin daha az acil ihtiyaçtan ziyade acil tehditlere odaklanması gibi birçok etkisi vardır. Ayrıca vücut boyunca kan akışını optimize etmek için kan basıncını arttırır.
Ama stres kötüdür de.
Çok fazla stres altındaysak ve kortizol vücutta sık sık salınırsa olumsuz etkileri başlar. Aynı uzun süre “kırmızı”da çalışan bir araba gibi.
Kortizol düzeyleri sürekli olarak yüksek kaldığında,bağışıklık sistemi baskı altına alınabilir, kan basıncını arttırır ve hipertansiyona neden olabilir,sürekli yüksek tansiyon kalbe ve damarlara zarar verir.
Aynı zamanda yağ birikimini teşvik edebilir ve hatta bazı seviyelerde kemil kaybına sebep olabilir.
Egzersiz bir stres şeklidir ve kortizolün salınmasına neden olur. Her nasılsa, egzersiz koşulları kaslar ve kalbi eğittiği gibi,vücuda da kortizolü uygun tepkide serbest bırakması ve kortizolü dengede tutması için eğitir.
Kortizolün aşırı düzeyde düzenli salınımı da overtraining için önemli bir faktör olabilir:bedeni çok zorladığımızsa aşırı kortizol yorgunluğa ve performans düşüklüğüne yol açar.
Bu yüzden bedeni ve zihmi çok fazla streslendirmemelisinizdir.Ama yine de zihnen ve bedenen gelişmek iççin streslenmelisiniz.
Konuk Yazar : Kaan
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

30
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
13 Comment threads
17 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
111111Red pill mi vay beKozMontanaLorullah Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
küçük ama etkili
Guest
küçük ama etkili

Bişey sormam gerekiyor. Lise 3. sınıfta okuyorum ve sınıfımızda bir kız var. Bu kızla ben geçen dönem yiyiştim fakat o günden sonra bidaha benle konuşmadı.Yaklaşık 2 hafta önce gene konuşmaya başladık ve 3 gün önce dışarı çağırdı beni kötüyüm diye vesayre.Gittim dert dinlemeyi sevmediğim için dinlemedim onun kafasını dağıttık eğlendik falan. Ondan sonra gene yiyiştik biz o gece ama şuan gene arayı açıyor yavaş yavaş. Kendimi kullanılmış gibi hissettim ne yapmalıyım lütfen cevaplarsınız sevinirim

Deus Ex Machina
Guest
Deus Ex Machina

Yazı için teşekkürler. Bu tarz kişisel gelişime yönelik yazıların artması dileğiyle. Saygılar. 🙂

Bakkal İso
Guest
Bakkal İso

Nasıl yani daha az stres için antrenman yoğunluğunu düşürmek mi gerekiyor?
Ben her sette sakatlık eşiğine varıncaya dek tekralarımı sürdürürüm.

Brtt
Guest
Brtt

Overtraining olayında sıkıntı beslenme ve kas bitim yerlerindeki yırtılmalardır. Ki bu yırtılmalar kas kaybına bile yol açabilir. Düzgün beslenemiyorsan asla ve asla overtraining olayına girmeni tavsiye etmem. Gitgide çökersin bunun en uygun olcusu, orta ölçekli değişken ağırlıklarla yapılan çalışmalardır (biceps, triceps, bacaklardır.) diğerleri çok tekrar ister bol sabır ve sakatlanmaya müsait olan yerlerdir. O yüzden millet 30 kg barbell kaldırıyor diye senin de kaldırmana gerek yok. Düzgün şekilde hareketleri yaparken emin ol gelişeceksin. Ancak, üst taraftaki hareketlerin hiç birinde alt ve orta bölgeni serbest bırakmayacaksın, örnek veriyorum ayakta biceps çalışıyorsan dumbell ile karın kası ve bacakları sıkacaksın semsert olacak ve… Read more »

Kaan
Guest
Kaan

Antreman süresini çok uzatmamak gerekiyor.1.5 saatten sonrasında kortizol miktarı çok artıyor.Kendi antremanına bak en verimsizleştiğin zamanda bırak.
Hareketleri yalpalayarak hakkını vermeyerek yaptığın vakir bırak

BirdPerson
Guest
BirdPerson

burada çeviri yaparak o kızı sollayamazsın! Derse devam

Kaan
Guest
Kaan

Kırk yılın başı çeviri yaptık,sen git telsiz kapat.

Kaan
Guest
Kaan

Her sette 10 üzeri zorlamada partnerin varsa 9 yoksa 8 yap.Bu ölçeğin çizelgesi Ağırsağlam Antreman Rehberinde var.
Antremanda setlerde yapabildiğin ladar zorla ama bir kas grubunda set sayısı ve tekrar sayısı aşırıya kaçmasın,aynı ağırlıkta aşırıya kaçmaması gerektiği gibi.

gecersiz ulvi
Guest
gecersiz ulvi

abim öncelikle yazılarınızı çok beğeniyorum ve ilk defa yorum yapıyorum. yazılarınızdan yaptığım çıkarımlar kesinlikle akla, mantığa uygun ve rasyonel kanıtlar ama nasıl oluyorsa çevremde bunun istisnalarıyla karşılaşıp duruyorum: kızı oneitis yapan beta kızı kapıyor (1 hafta sonra ayrıldılar), kimseyle konuşamayan ve iki kelime muhabbet edemeyen beta ötesi arkadaşıma bir kız yürümüş ve şimdi çıkıyorlar, ben burda gördüğüm ukala, küstah, narsist, espirili kombinasyonuyla oneitis yaptığım sonra radardan çıkardığım sonra tekrar yanaştığım kıza yürüyorum ters tepki vermiyor ama bana pek gönlü olduğu da söylenemez (yüksek seviye beta olduğum dönemden tanıyor beni sebebi bu olabilir çok takmıyorum zaten). yani bunlar benim yaşadığım yer… Read more »

pure
Guest
pure

Arkadaşlar stres için C vitamini önerebilirim. Ben solgarın 90 haplı 1000lik c vitaminini kullanıyorum daha sakin hissettiriyor sanki placebo da olabilir.

Kaan
Guest
Kaan

C vitamini için hapa ihtiyaç yok.Rahatlıkla günlük c dozunu bitkilersen doldurabilirsin.
Eğer takviye alacaksan buna gücün yetiyorsa başta D vitamini(kan tahlili yap türklerde yüzde 70 düşük oluyor ucuza eczaneden alırsın) sonra çinko magnezyum gibi metallere yönel.Sonrasında balık yağı gibi yağlar iyi olur

Beyazatlipatates
Guest
Beyazatlipatates

Kadınlarla ileriye dönük hayal kurmamak için ne yapılmalı. Geçen hafta çevirdiğim bar game de iyice fark etmememi sağladı. Duygusal yatırımı aşırı arttıran bir şey ve ne kadar doldurursam doldurayım günümü gece yatatmadan önce ister istemez yapıyorum. Bu konuda bir fikriniz var mı

Bakkal İso
Guest
Bakkal İso

Solgar Formula VM 75 A vitamini (doğal beta-karoten olarak) 7,500 IU % 150 C vitamini (niasinamid askorbat, L-askorbik asit olarak) 250 mg 417% D vitamini (ergokalsiferol gibi) 400 IU 100% E Vitamini (d-alfa tokoferil süksinat olarak) 150 IU % 500 Tiamin (tiamin mononitrat olarak) 75 mg 5000% b 2 vitamini 75 mg 4412% Niasin (niasinamid askorbat olarak) 75 mg 375% Vitamin B6 (piridoksin HCI olarak) 75 mg 3750% Folik asit 400 mcg 100% Vitamin B12 (kobalamin olarak) 75 mcg 1250% biyotin 75 mcg % 25 Pantotenik Asit (d-kalsiyum pantotenat olarak) 75 mg % 750 Kalsiyum (kalsiyum karbonat, amino asit şelatı… Read more »

spor heveslisi
Guest
spor heveslisi

Ağırlık kaldırmaya dair bir sürü tavsiye yazısı var sitede. Fakat yeni başlayan arkadaşlara bu konuda biri gösterse(benim gibi) çok iyi olur. Çoğu spor hocası ilgisiz. Bir aydır ağırlık kaldırıyorum ama adam hareketleri bir kere gösterdi, ne kadar sorsam da ağzının ucuyla anlatıyor. Sanıyorum personel training diye bi halt çıkmış bu abilere eşek yüküyle para bayılınca adam akıllı seninle ilgileniyorlar.

kirmizidr
Guest
kirmizidr

Berkay Türkkan güzel anlatıyor yeni başlayanlar ne yapmalı diye. Vaktin varsa bi göz gezdirebilirsin

Lorullah
Guest
Lorullah

turkiye red pill telegram gruplarina gir orda da nickim ayni spor tavsiyesi isteyenlere tavsiye verebilirim ucretsiz bir sekilde burdan mahmut abiye de sesleneyim sporla ilgili siteye bir yazi yazabilirim sadece agirlik calis diye degil icin derinlerine inerek yazabilirim

tarı KAKAN
Guest
tarı KAKAN

Eğer çok pahalı kaliteli bir yere gitmiyorsan salondaki hocaları boşver, onlar da bilgili adamlar değil çok. Youtube ‘da Athlean-X diye bir kanal var orada aradığın her şeyi fazlasıyla ve kaliteli şekilde bulursun, açık ara Youtube’daki en iyi trainer Jeff Cavalier.

kirmizidr
Guest
kirmizidr

Çok güzel yazı olmuş antrenman süresi 1 saati geçerse kortizol salınımı artıyor. Bu süreye kardiyo çalışmaları dahil değil tabi

Annen
Guest
Annen

Bağlaçtan sonra virgül gelmez.
Kemik “kemil” şeklinde yazılmaz.
Virgülden sonra boşluk bırakılır.
Stres bir “s” ile yazılır.

Montana
Guest
Montana

Abi ben fark ettim de stres, gerginlik vs. bende olabiliyor ama çok rahat ve pozitifim ve sadece fiziksel birkaç sorun olunca aşırı sert görünüyorum. Sorun şu ki, nasıl olursa olsun hiçbir durumda sinirlenmiyorum, sakince bir çözüm ya da siktir et diyorum kendi kendime… Bu iyi bir şey bence (sakin olmak) ama fazla rahatlık da bir süre sonra tembel de edebiliyor…

Sizce bu bir sorun mu yoksa iyi bir avantaj mı?..

111111
Guest
111111

stres altında oyun oynamak veya yemek yemek bunun sonucunda enerji kaybetmek insanın alfalığını elinden alan bir şey değil mi?