Dark Triad’ı Anlamak- Genel Bir Bakış- 3. bölüm- Psikopati

Psikopati, kendinizi Dark Triad olma konusunda eğitememe sebebinizdir. Psikopati, beyninizin davranışsal seçimlerini suçluluk ve pişmanlık ile nasıl bağladığıdır. Bu, sizin gayri ahlaki bir eylemi durdurmak için vücudunuzun geliştirdiği bir yöntemdir. Eğer gayri ahlaki seçimlerinizde suçluluk ve rahatsızlık hissetmezseniz, böyle bir eylem gerçekleştirme olasılığınız on kat artar. Dahası, eğer böyle davranışlardan haz alırsanız bu ahlaksız olma konusunda ( sadistik zevkler, suçla kar elde etme vs. ) size yardım eder.

Psikopati, Dark Triad bireylerin genelde ilişkilerindeki gayri ahlaki eylemlerinde hiçbir çekince göstermemesi olarak tanımlanır çünkü kötü şeyler yaparken empati,suçluluk ya da pişmanlık hissetmezler. Bu, haksız modern dünyanın engebelerinde bir tür beceri olarak algılanır, fakat tıbbi olarak bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanır.

Genellikle yeni ve saf Red Pill takipçileri ” Stoacılık ve zen meditasyonu ile bunu da yapabilirim” diye düşünürler. Stoacılık ile psikopati arasındaki fark, stoacılığın baskılama ve herhangi bir eylemden sonra ya da eylemden önce açığa çıkan duyguların bastırılması veya kendi kendine kontrol edilmesidir. Bu, gerilim, isteklilik veya kaygı gibi kendini kontrol etme yeteneğini engelleyen güçlü duyguları ortaya çıkaran zararlı duyguların bastırılmasıdır. Diğer yandan, psikopatinin nörolojik olarak beynin duygusal alanıyla davranış/ seçim alanından sorumlu bölgeleri arasında zayıf bir bağlantı vardır. Bu ( bireylerin beynine bağlı olarak) gayri ahlaki bir şey yaptıklarında hiçbir şey hissetmedikleri ya da çok az şey hissettikleri anlamına gelir. Bastıracakları bir şeyleri yoktur. Bu onlar için duyarsızlaştırma meselesi değil, daha çok başkalarının duygularını önemsememe sorunudur. Bu kabiliyet yoksunluğunun büyüklüğü şaibeli seçimleri takip eder.

Bu suçlu hissetme ya da korku eksikliği, kişisel tercihlerinin sonucu olarak Dark Triad için harika bir kaynaktır. ( korkusuzluk gücü) Bu, kadınları karanlık üçlü erkeklere bağlayan insanları acımasızca sömürme becerisidir. Psikopati, makyavelist bileşenle çok yakından bağlantılıdır ama O, psikopatik unsurun öngörülemezliği ve özerkliği, bu bireylere kadınları bağlayan şeydir, kendiliğindenlik ve dürtüsellik elektriktir. Onları cezbeden şeydir budur.

Sürekli yükselen ve düşen psikopatiler, kadının dramasının beslendiği şeydir. Psikopati, makyavelizmin ulaştırma çekirdeğidir, doğallığıdır, cesaretidir, hilesidir. Taktiksel manevra yürütmek için bir kremdir. Bununla birlikte, psikopati kontrolden çıktığında ve kendini bağımsız olarak ortaya koyduğunda (Dark Triad kişi öfkelerini yitirirse), Makyavelist unsurdan tamamen mantıksız ve ayrıdır, muhtemelen makyavelizm’in unsurlarını kullanır, fakat aslında doğası gereği önceden tasarlanmamıştır. Bunu şöyle biliyor olabilirsiniz: ” Birileri aklını kaybediyor. ”

Psikopati, klinik ve zihinsel bir durumdur. Psikopatiye yakalanan insanların anormal nörolojik yapıları vardır. Kişisel kararlılığın ufak miktarda beyin hasarı alması, psikolojik araştırmayla sonuçlanır. Psikopatiye sahipmiş gibi davranıp diğerlerini bir dereceye kadar kandırabilirsiniz ama nörolojik olarak onlardan biri olamazsınız. Hala hareketlerinizin duygusal sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden bu çabalar sizi olmak istediğiniz şey değil, bir taklitçi yapacaktır.

Dark Triad insanlar çok güçlü bireylerdir. Hem toplum için hem de kendileri için zararlıdırlar. Kişilik özellikleri bakımından aşırı şekilde dengesiz insanlardır. Kendi olumsuz yönlerini anlayacak yapıda olsalar bile bunu değiştirme eğilimde değildirler. Onlar daha çok olumsuz yönleriyle ve bu yönlerinin olmadığını diğer insanlara kabul ettirmekle ilgilenirler. Tam tersine, aksi yönde söz etseler bile en derin kusurlarıyla barış içinde görünmektedirler.

Dark Triad kişinin psikolojik özelliğinden dolayı, özellikle gelişim evrelerinde ya da genetik olarak ortaya çıkan bir şey olduğu için kişi tam olarak dark Triad olamaz. Dark triad bireyler tedavi edilemezler. Bunlar ömürleri boyunca aynı kalırlar. Taklit edilebilirler. Onlardan biri olamazsınız ama eğitimle onlardan biri ” gibi” görünebilirsiniz. Bir kişi sınır çizgisini veya alt-klinik olarak karanlık üçlü niteliklerini gösterebilir ve bu blogun amacı ve konusu da budur.

Kaynak: https://illimitablemen.com/2013/11/17/understanding-the-dark-triad/

Çeviri: SVBG

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Author: Sonsuzluk ve Bir Gün

Sonsuzluk ve Bir gün, Türkçe kırmızı hap camiasının en bilinen ve takip edilen yazarlarından biri. Kendisini buradan olduğu gibi twitter hesabından (@sonsuzluk_vbg) ve Ekşi Sözlükten (@sonsuzluk ve bir gun) takip edebilirsiniz.

56
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
15 Comment threads
41 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
41 Comment authors
JanusSüleymanPonpeyBornova EvimizRansey Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Metin amca
Guest
Metin amca

Elimde psikopati ile güzel bir kaynak var. Bir ara gizlipsikopat adlı bir site vardı, örneklerle anlatıyordu, hepsini indirmiştim, site yöneticileri veya buraya özet eklemek isteyen olursa gönderirim. Mail yeter.

Ali Betaoğlu
Guest
Ali Betaoğlu
Hakhan
Guest
Hakhan

buraya atabilir misiniz acaba ? Kwaissen@gmail.com

MyNameIsName
Guest
MyNameIsName

Kaptan-code@hotmail.com

Buraya yollarsan makbule geçer abi

Onur Yıldırım
Guest
Onur Yıldırım

Buraya da atarsan nasipleneriz
onurcubeyzade@gmail.com

Yeni ama öfkeli
Guest
Yeni ama öfkeli

tez zamanda bekliyorum hocam sezerbehic @ gmail . com elinize sağlık şimdiden

Metin amca
Guest
Metin amca

Akşam uyumadan atarım size. Site resmi mailine de atarım. Önce bilgisayardan bir bulmam lazım. Bu konu ile ilgili elimde çok kitap var. Hatta bu konuyla ilgili meşhur psikiyatrist Mazhar Osman’ın bir sözü var:Kanunlar bunlar için yapılır.”
Şimdiden iddia ediyorum. Bu kırmızı hap hayatınıza ne kattıysa bu bilgiler de katacak.

YagızSaltuk
Guest
YagızSaltuk

metin amca bana da gönder sana zahmet alperz.turk@hotmail.com

Kaput
Guest
Kaput

Bana da atın

Süleyman
Guest
Süleyman

Bana da yollar mısınız ?
handsome.1903@hotmail.com

Metin amca
Guest
Metin amca

Arkadaşlar maillerinize gönderdim. gizlipsikopat.com Bu site, çok tutuldu ülkede. Şimdi kapanmış ilginç. Kendi alanında tekti. Üniversitelerimizin psikoloji ve psikiyatri bölümlerinin haberdar olmadığı şeyleri anlatıyordu. Her 10 kişiden birinin psikopat veya diğer adıyla sosyapat olduğu araştırmalarla sabit olduğu anlatılıyor. özellikle kapitalist sistemde Devlet Başkanlarının bile belki tamamı psikopat tahmini yapılmış. CEO’ların falan komple psikopat olduğu anlatılmış. Beyinde bir empati merkezi merkezinin olduğu, araştırmalara göre bu psikopatların bu merkezinin doğuştan bir bozukluk ile çalışmadığı; bunun için musluğu sökmek ile bir insanın veya hayvanın gözünü oymak arasında onlar açısından bir fark olmadığı, çünkü insanlara dur diyen vicdanın bu empati ile olduğu falan anlatılıyor.… Read more »

Painkiller
Guest
Painkiller

Site hala yayında hocam.

Site açılmıyorsa VPN ile açabilirsiniz.

Azıcık araştırın gençler, her şeyi istemeyin. Araştırırken yeni bir şeyler bulacaksınız yararlanacağınız.

Selamlar herkese.

Ben yeniyim
Guest
Ben yeniyim

thegreaterkut@gmail.com metin amca buraya da yollarsan sevinirim. Merak ettim.d

Metin amca
Guest
Metin amca

Gönderdim mailinize.

Piskletci
Guest
Piskletci

bana da yollar mısınız?

metin amca
Guest
metin amca

Mail yok mu piskletci?

Kayserili tek uye
Guest
Kayserili tek uye

Hocam gec oldu ama bana da yollar misin?

Serafettin_tasabasmaz@hotmail.com

Kays
Guest
Kays

Bende alabilir miyim? kaysatem5@gmail.com

Kaput
Guest
Kaput

Bana da gönderin

Vadim Federov
Guest
Vadim Federov

coolegoistt0@gmail.com

coolegoistt0(Sıfır, O gibi göründüğü için belirttim.)@gmail.com

Hüseyin
Guest

Huseyinsoylu@protonmail.com şimdiden teşekkürler

Suit&Tie
Guest
Suit&Tie

khonshununyumrugu @gmail.com
Gönderir misiniz bana da

Murat
Guest
Murat

hocam selam, Allah rızası için g.p.com sitesinin içeriklerini bana da mail atar mısınız?
Adresim : dedeoglumrt@gmail.com

Ahmet
Guest
Ahmet
Ransey
Guest
Ransey

Bana da yollayabilir misiniz,teşekkürler a.yanar@ogr.iu.edu.tr

El nino
Guest
El nino

Siz siktir edin dark triadı. Ne bi hitlersiniz ne bi tayyip, ne bi cengizhansınız ne de bi trump. Bu adamlar dehşet güçlü olsalar bile dark triad ın %1 lik şanslı kısmı. Kalan (yaşayan) %99 ya hapiste ya da kendini dizginleyip karı hoplatmayı başarabilmiş. Siz özgüvenli, dominant ve başarılı olmaya bakın, gerisini düşünmeyin, olaylara karışmayın.

angaralı
Guest
angaralı

çok haklısın ergenler psikopatlığa hayran olmaya ve özenmeye çok meyilli.Psikopatlardaki umursamazlığa cesarete ve saldırgan kişiliğe imrenmeleri doğal çünkü zor şartlarda avantaj olabilen bir beceri ancak günümüzde (yazıda bahsettiğinin aksine) sıkı toplumsal ilişkiler ağının olduğu, hukukla ve çeşitli toplumsal yapılarla uyumsuz bireyleri bastırmaya ,sindirmeye ve gerekirse tecrit edip toplumdan dışlayarak bu insanları pasifize eden bir sistem var.Eskisine oranla daha sıkı denetim imkanları var erkin elinde artık.Bu insanların özenilecek bir yanı yok zaten nüfusta bu kadar az olmasının sebebi muhtemelen evrimsel süreçte zaman içinde toplumun bireyleri tarafından elimine edilmiş olmasından kaynakı (tabi bunun nedeni araştırılmalı ben şuan akıl yürütüyorum sadece).Yani günümüzde başarılı… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Bahsettiğin eliminasyonun nedeni modern insanın (Homo Sapiens’in) evrimsel bir avantajının ayağına bağ olmaları. Homo Neardenthal insanların neslinin tükenmesi ile ilgili belgesellerde görürsünüz bunu. Neardenthal bireyler Sapiens bireylere göre çok daha güçlü ve akıllılar. Ama Neardenthal grupları birkaç düzineyi geçemiyorlarken Sapiens grupları yüzlere hatta binlere çıkabiliyor. Sapiens geniş coğrafyalarda ticaret de yapabiliyor. Kısacası bireyleri doğanın standartlarında oldukça zayıf ve savunmasız olan Sapiens’in gücü çok büyük gruplar halinde birlik olabilmeleri. Dark Triad bireyler bu birliği sabote eden adamlar. Grubun zayıf halkaları. Bugün ergenler dark triadı marifet sayarlar ama mesela dark triad adamlar her türlü anlamlı insan gruplarını sabote ederler. Ve bu nedenle… Read more »

angaralı
Guest
angaralı

çok güzel ifade etmişsin yüzde yüz katılıyorum yazını dört gözle bekliyorum

El nino
Guest
El nino

Hocam çıkardığım kadarıyla dark triad üstünlük değil, kendini bir bok sanma hastalığı, bir zayıflık. Eğer dark triadsanız ve 2 metre yapılı bi adama bulaşırsanız kemiklerinizi kırar orada, alfalık, ergen hayalleri beyaz ışıklarla beraber gözünüzün önünden geçer :))

Hocam bozuk muza anırdım.

Ponpey
Guest
Ponpey

o zaman her dark triad bir gamma mıdır?

nob
Guest
nob

Mahmut abi, hank moody nerelerde? Site ilk açıldığı sıralarda onun yazıları çok iyi oluyordu.

Blood and Tears
Guest
Blood and Tears

Arkadaşlar çok özür konu dışı ama 36 yaşından sonra elektro gitar öğrenip çalmaya karar verdim.Gitar konusunda hiç bir fikrim yok. Nasıl bir gitar alınır? nasıl ve nereden başlanılır? Cevap bulamadığım sorular.
Malum şansımıza dolarda aldı başını gitti letgo veya sahibinden de 2.el bakıyorum.Ama tabi bi boktan çakmadığım için anca bakmakla kalıyor.Elektro gitar konusunda tecrübeli arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olabilirse sevinirim.Şu an öncelik gitar ve amfi seçimi.Mesela az önce letgo da bulunduğum bölgede cort kx5(500tl) gözüme takıldı temiz e benziyor.Mesela bu alınır mı?

El nino
Guest
El nino

Gitar derin bir mevzu ve en az 2-3 yıla (yeteneğe ve isteğe bağlı tabii bu süre) yaymak lazım bunu. Sana tavsiyem önce ucuz bi klasik gitarla başla ve grliştikten sonra iyi bir klasik gitar al, sonra iyi bir elektro al. Ama illa ben elektro alıcam diyosan ikinci el 500-1000 lira arası, sıfırı 2-3k olan temiz bir elektro al. Bunun yanınada başlangıçlık amfi al. Sonrasıda sende.

Metta Meditation
Guest
Metta Meditation

Klasik iyi bir gitara ulaşmaya çalışın benim görüşüm. Şimdilerde fiyatlar 3 katına çıkmış vaziyette. ikinci el piyasasına bakın. Klasik gitar daha kompakt bir alet, çook uzun senelerinizi alır keşfetmek. Klasiğe nazaran elektrikli gitardan çok kısa sürede anlamlı, kulağa hoş gelen sesler çıkartabilirsiniz ama otomatik vites araba gibi tat vermez hobi olarak ilgilenecekseniz. sürekli teori çalışmadıkça kendinizi tazelemedikçe aynı gamlar içinde hapsolursunuz, buna çalışan insan sayısı %1’i geçmez o yüzden diyorum kalıplara takılırsınız diye. ve bence tuşe geliştirmek, çoklu sesleri algılayabilmek çok daha önemli, bu da çıplak sesi olan bir klasikte ya da akustikte olur en sağlıklı. Transistörlü ucuz bir amfiyle… Read more »

Blood And Tears
Guest
Blood And Tears

Toplam bütçe 2000-2500 civarı.Tarz olarak eskiden metal dinlerdim ama şimdi yaş itibari ile eskisi kadar kafam sarmıyor.Blues-rock a kaydım daha çok.İradeli insanımdır bir şeye başlarsam sonunu getirmeden bırakmam.Kendim de bir yandan internet de gitarla ilgili herşeyi araştırıyorum.Tek dezavantajım çevremde beni yönlendirebilecek bir arkadaşımın olmaması.O yüzden buraya yazma ihtiyacı duydum.Ha bu arada jackson js22r nasıldır?2. el 700 tl ye buldum.

Mahmut Abi
Admin

O zaman Manowar’dan gelsin. Hail and Kill …

Janus
Guest
Janus

Pantera bana göre en maskülen grupdur, phil anselmonun ağır vokalleri, dimebag kafa koparıcı riffleri tam testo artırıcı etkenlerdir.

xd
Guest
xd

Ama tabi bi boktan çakmadığım için anca bakmakla kalıyor. – özeleştiride önemli tabi

Painkiller
Guest
Painkiller

Öncelikle sıradan bir gitar klasik gitar al. Pena vuruşları, el kıvraklığı günde 1 -2 saat çalışmayla 10 -12 ayda oturur. Bir kursa da gidebilirsin, youtube’da gitar çalma dersleri, pratikleri çok var. Oradan da takip edebilirsin.

Daha sonra elektro gitar al, o zamana kadar hevesin kaçmadıysa doğru yoldasın demektir. Kolay gelsin.

Ben de bas gitar çalıyorum, bütün gençlere tavsiye ediyorum, mutlaka bir enstrüman çalmayı öğrenin.

Selamlar herkese.

İsyankar
Guest
İsyankar

Millet fakirlikten kafayı sıyırıp yada birilerinden darbe yiyip duyarsız oluyor, psikopatlığın nedeni bu sanırım.

Erkek
Guest
Erkek

@SVBG
Yazdığın makaleleri anlamak gerçekten çok güç basit sade anlaşılır şekilde yazsan günlük konuşma diliyle. Niye bu kadar anlaması zor bir makale yazıyorsun. Biraz daha anlaşılır ol SVBG paylaşımların güzel ama anlaması çok zor.

angaralı
Guest
angaralı

bana mı diyorsun ? eğer bana diyorsan benim yazımın altına atsana yazını.Ayrıca yalakalık değil yaptığım banane mahmut abiden şundan bundan mahmut abi yazmasa başkası da yazsa aynısını yazardım çünkü söylediklerini yerinde ve isabetli buldum her boku eleştirmek mi lazım illa senin dangalak kafa yapınla

jakoben
Guest
jakoben

alfalığa antropoloji dışında tarihsel ve sosyolojik açıdan da yaklaşım yapılabilir. Mesela Max Weber’in egemenlik tarzları incelenebilir, ya da nietzche nin iktidar-üst insan yazıları.

Tarihe mal olmuş liderlere baktığımızda hepsinin rahatça alfa olduğunu söylüyoruz. Cengiz Han, Attila, Sezar, Atatürk, Hitler, Mussolini. Alfa olmak lider olma kapasitesini barındırıyor. Lider olmak da zeka, karakter bunun yanın da risk alma ve cesarette ister.

Commander
Guest
Commander

Hiçbirimiz dark triad ya da tetrad degiliz arkadaslar genetik bir durum bu kirmizi hap temellerini saglam ogrenmek her gun gelisim tabak cevirmek spor gelir ve oyun bize istedigimizi verecektir . Mahmut hocama saygi ve sevgiler gerekli herseyi usenmeden yaziyor.

Şevket Betaoğlu
Guest
Şevket Betaoğlu

Dark Triad denince aklıma Adnan Oktar gelir.

Testor
Guest

Doğduğumdan beri psikopatım ama ağır düzeyde değil optimum düzeyde… Aradaki farkı anlamak ve bir psikopat gibi yaşamak istiyorsanız. Twitterda beni takip edebilirsiniz. Bildiklerimi, hissettiklerimi ve makaleleri sizlerle paylaşıyorum. İngilizceleri ceviriyorum. Aslında kendimi göstermeyi seviyorum.
Twitter: @TestorDT

Undefeated
Guest
Undefeated

Lark çoğu zaman bu soruları soruyor ve bazıları son postta gördüm ve yorumlar kapanmış sanırım yazamadım buraya yazayım. Beyler, abiler,kardeşler,dostlar dark triad konusunda net bir gözlemim var… Ted Bundy felan bunlar gerçek dark triadlar eline silahı alıp tesbih sallayınca iki bira içince yada ne biliyim silahla havaya sıkınca dark triad olmuyorsun… Ve dark triad kesim çok ama çok az genellikle dark triad adamlar kendini çok belli etmezler.. Örn: İş adamı mafyalar vs vs vs…. Bizim bir arkadaş semtte sanarsın dünya mafyası yada paylaşımları vs görsen dersin her gece adam öldürüyor ama hergün canımız sıkıldıkça döveriz ederiz taşak bir çocuk çok… Read more »

BenLark
Guest
BenLark

Toplumun erkeklerinin %3 ü antisosyal kadınların %1 i ama bunları yırtıcılar olarak sınıflandırdım.Bunun içinde histriyonik,narsist,borderline vs var.
80 milyonluk ülkenin 2,5 milyonu yani en iyi ihtimalle 1.5-2 milyonu.
Her gün bu ve eğilimli insanlarla yaşıyoruz.Kendimizi korumamız için bazı şeyleri bilmek zorundayız.

Sitedeki Duygusal Güç yazısı hayatımı değiştiren en iyi yazıydı.
Bu anlamda Mahmut Abiye ne kadar teşekkür etsem az.
Hayatımın her alanında bir değişim oldu yaklaşık 2-3 yıldır.Trp sonrası yani.
Bir erkeğin sahip olabileceği en büyük güç…Kesinlikle

Undefeated
Guest
Undefeated

Kesinlikle öyle duygusal güç gerçekten işin özü…

Çok sevdiğim bir söz var.

“Dışarıdan güçlü gözükebilirsin ama savaş içeriden kazanılır.”

LaCasaDePapel
Guest
LaCasaDePapel

Kızlara karşı atar yapan sinirlenen,hatta s demeden höd yapanlar nasıl oluyor da alfa oluyor? Hani alfanın duygusal gücü yüksekti ve sinirlenmek zayıflıktı? Dark triad dediğimiz adamların hepsinin duygusal gücü zayıf. Üstelik gerçekten bazı kadınlara bağırmaktan ziyade lanlı manlı iki üç konuşunca ıslanıyorlar.Bu net.

Böyle bir yorum gördüm ve siteye gelip sormak istedim,katıldığım yerleri var. Yorumlarınızı bekliyorum

Mahmut Abi
Admin

Ben katiliyorum. Bu dark triad olayindan hic hazzetmem.

Garen
Guest
Garen

Kırmızı hap gayet güzel bilgiler iceriyor ve sana önerdikleri gayet yeyerli. Zaten sindirirsen kendince bir aydinlanma yaşıyorsun. Hızını alamayıp dark triad taklidi yapmak bana eziklik gibi geliyor. Okudum öğrendim güzel yazı ama abartmaya gerek yok.

Bornova Evimiz
Guest
Bornova Evimiz

Üstat selamlar. Bugün ümitcan uygun denilen elemanın instagramı hacklenmiş. Tanımayanlar için bir parantez açmak gerekirse kendisi Aleyna Çakır cinayetinin baş şüphelisi ve canlı yayındaki tehditleriyle meşhur. Şu an onlarca kadının (evli olanlar da var) yatmak için randevu istediği, fotoğraflar gönderdiği mesajlar ifşa olmuş. Siteyi 2018 sonundan itibaren okuyorum. Tam yazıyı hatırlamasam da şöyle birşey anımsıyorum; “ülkenin saygın şirketlerinden birisinde müdür olan elemanın hitap ettiği kitle ile eli yüzü sırtı komple dövmeli uyuşturucuya meyilli bir elemanın hitap ettiği kadın kitlesi aynı değil” tarzında bir yazı idi zannedersem. Şimdi bu resmi nasıl yorumlamalıyız? Yani hem kendine hem geleceğine yatırım yapmış, statü sahibi,… Read more »