Zorba

Ortaokul (eskiden ortaokul vardı) yıllarında sınıfımızda  Mert diye bir zorba (bully) vardı. Bu eleman hepimizden daha iri ve daha güçlü idi. En büyük zevklerinden biri de çevresinde topladığı ufak çetesi ile bizleri fiziksel olarak sık sık ezmekti. Dayak değil ama sudan sebeplerle kol bükmek, itip kakmak, acıtacak şekilde el sıkmak, ayaklarından ters çevirip sallandırmak (yaratıcı velet) vs … Kötüsü bunu kızların önünde de yapardı, rezil olurduk.

15 yaş civarında iken bir kızdan hoşlanıyordum. Çıkma teklif ettim ama kabul etmedi. Ben de o konuda canım sıkkın iken bu eleman kızın önünde (kızın önünde olması özel değil tesadüftü) çetesi ile benim kolumu büküp duvara yapıştırınca benim için bardak taştı. Zaten dolmuştum ama bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdim.

Sınıfta gym’e giden bir arkadaşım var. Kaslı ve güçlü olursam Mert ile başedebileceğime karar verip ona danıştım. Ondan biraz tavsiye aldıktan sonra gym’e başladım. O zaman gyme gitmeme sebebim çöp gibi olmam ve dalga geçilmekten korkmamdı. Gerçekten de okuldan birkaç eleman da orada olduğu için başında ciddi de dalga geçildim. Ama 4 – 5 ay düzenli gym bile çok etkili bir şekilde beni kaslandırmıştı.

Sonra birgün televizyonda Van Damme’ın dövüşçü filmini izledim. Thai box radarıma girmişti. Tamamen sportif amaçlarla. Mert’i okul bahçesinde Tong Po gibi topuk manyağı yapma hayalleri kurmaya başladım (meğersem Van Damme orada Tekvando ve bale karışımı bir şey yapıyormuş ama onu yıllar sonra Wikipedia’dan öğrenecektim).

Aradım, taradım ama şehirde tek bir salon bulamadım.Benim peder bey gençliğinde boks yapmış. Kafaya bak, dedim ki tekvandoya gideyim, peder de bana boks öğretsin. İkisi beraber kick box olsun.

Amca o zaman 40 – 41 yaşlarında götü göbeği bırakmış ama hala kelebek gibi uçup arı gibi sokacak kondisyonda. “Baba bana boks öğret” deyince istekle işe koyuldu fakat adamda ciddi sabır problemi olduğu için 2 – 3 dersten sonra sinir harbimizin yumruklaşmaya gideceğine karar verdik ve ben de peder beyi resimden çıkardım.

Sonra öğrendim ki yakın bir şehirde bir adet thai boks salonu var. Yaz tatilinin başında oraya yazıldım ve haftada 3 – 4 gün otobüsle antrenmana gitmeye başladım. O yaz aynı zamanda üniversiteye çalışmaya başladığım yaz olduğundan inanılmaz bir tempoyla çalışmak zorunda kaldım. 10:00 – 12:00 ve sonra 12:30 – 15:30 arası 4 saat ders çalışıyor, 16:00’da evden çıkıp 17:30 antrenmanına gidiyor, eve 19:30’da geri varıp yemek yedikten hemen sonra 20:00 – 10:00 arası 2 saat daha çalışıp yatıyordum.  Yaz sonunda Van Damme split yapabilir hale gelmiştim 😀

O ilk yazın bitiminde okula geldiğimde duruşumdan konuşmama herşey değişmişti. Kafamda bunlar bana sataşacak ve ben de kızlarla Van Damme dansı yaparaktan hepsini yere sereceğim hayali var ama 3 – 4 aylık antrenmanla nereye kadar. Ha Mert bir yumruk vursa savururdum belki ama yerim Van Damme splitini, ben Van Damme olsam ne yazar. Adam Chuck Norris.

Fakat ilginç bir şekilde elemanlar bir türlü bana bulaşmıyorlar. Fiziksel olarak gelişmemden muhtemelen. Sonunda birgün çetenin tıfıllarından biri öne çıkıp koridorda beni sıkıştırıp itip kalkmaya kalktığında elemanı duvara çarpan tek bir yumruk attım ve ondan sonra da bir daha hiçbir şey yapmam gerekmedi. Hepsi çetenin önünde olmuştu ama diğerleri hiçbir şey yapmadılar. Mert bana bir daha hiç bulaşmadı. Diğer elemanları sıkıştırmaya devam etti.

Dediğim gibi herif istese yine beni çok rahat iter kakardı. Bunu yapmama sebebi muhtemelen muay thai hocamın anlattığı bir hikayedeki ana fikirle alakalı.

Safariye çıkan 2 eleman grubu kaybetmişler, savana da ellerinde silah da olmadan yürüyorlar. Birden uzaktan bir aslan bunlara koşmaya başlamış. Elemanlardan biri hemen çantasından spor ayakkabısını çıkarıp bağlamaya başlamış. Diğeri “aslandan hızlı koşabileceğini mi sanıyorsun” diye sorunca da “senden hızlı koşayım yeter” demiş (Gerçekçi adamdı. Muay Thai’nin en yararlı tarafı kondisyon çalışmalarıdır zira sokakta size saldırırlarsa o kondisyonla öyle bir kaçabilirsiniz ki elemanların hiçbiri sizi yakalayamaz derdi).

Yani eleman daha kolay hedefler varken muhtemelen benimle uğraşmanın riskine değmeyeceğine karar verdi. Her ne kadar olay hiç beklemediğim şekilde çok kolay çözülse de bu sonuca gelene kadar neredeyse 1 yıl deli gibi ter dökmüştüm.

Bully (zorba) konusunda görüşüm tamamen tukaka değil. Çocukluk yaşlarında yaşıtlarınca alaya alınmak, ezilmek her ne kadar çok rahatsız edici olsa da, bildiğim çoğu arkadaş bu kötü durumdan aile veya öğretmen müdahalesi olmadan kendi başlarına kurtuldular. Bully berbat biri ve bazıları gerçekten müdahale gerektirse de bugün zorbalık karşıtı kampanyalarda hepsi bir kefeye konularak büyükler tarafından engelleniyor. Oysa çocukluk yıllarında karşılaşılan ve aşılan zorbaların çoğu çocuk için, özellikle de erkek çocuk için, önemli bir güçlenme fırsatı.

Bugün maalesef ideal çocuk tipi kız çocuğu olduğundan ve erkekler de defolu kız gibi yetiştirildiğinden, çoğu erkek çocuğundan bu tür zorbalıklar karşısında hemen duygusal davranmaları, kendini bu durumdan kurtaracak stratejiler geliştirmek ve çaba harcamak yerine de ebeveynleri müdahaleye çağırmaları bekleniyor. Tekrar ediyorum bazı zorbalık durumları bu tür müdahale gerektirebilir ama çoğu durum aslında standart erkek grubu zorluklarıdır.

Zorbalar, hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek insanlar. Özellikle okul ve iş gibi bu zorbalarla sürekli aynı mekanda bulunmamız gereken ortamlarda oldukça çekilmez insanlar. Bu tür insanların minyatür versiyonları olan okul zorbaları örneğin insana ilerde daha ciddi zorbalarla başa çıkmayı öğretebilir.

Bir zorba ile karşı karşıya kalan kişinin ilk öğrenmesi gereken şey, ne kadar öyle görünmese de “olayın kişisel olmadığı ve olayı kişisel algılamamak” gerekliğidir. Olayı kişisel algılamamak demek aslında olaydan kendinizi duygusal olarak koparmak demektir. Bu önemli. Zorba siz onu kişisel algılamıyorsunuz diye daha az can sıkıcı olmayacak ama zorbaya zihin enerjisi tüketmeyeceksiniz.

Bundan sonra ise zorbanın çoğu duygusal olan saldırılarını etkisizleştirmek için ne yapacağınızı düşünmek ve bir plana göre soğukkanlı bir şekilde çalışmak gerekli. Bu çalışma olayı çok çok emek ister ama zaten tam da bu nedenle insan gelişip zorbayı aşabilir.

Bence duygusal zorbalar konusunda bunun en sağlam yolu zorbanın duygusal manipülasyonlarından etkilenmemek veya en azından etkilendiğini ona belli etmemektir. Ya da alaya karşı alay ile cevap vermek. Kısacası coolunu kaybetmemek en önemli karşı saldırı. Hatta bazı durumlarda kişi aslında zorbayı tahrik eden şeyin kendi duygusal zayıflığı olduğunun farkına varacaktır. Örneğin erkek shit testi yazısından bahsettiğimiz erkek takımlarının birbirlerini itip kakmasını zorbalık sayıp olayı gerçekten kendi eliyle zorbalığa çeviren zayıf erkekler gibi.

Günümüzde özellikle bu tür duygusal zayıflığa meyilli erkek sayısı oldukça arttı. Erkek shit testi denilen itip kakmayı anlamadıkları gibi, zaten okul sistemi de bu tür erkek takımı dinamiklerini kaka hareketler kategorisine sokuyorlar. Zira günümüzde okul sisteminin altın standardı kız öğrenci davranışlarıdır.

Tekrar ediyorum bazı zorbalıklar çizgiyi aşacak olsa da çoğu zorbalık aslında kişinin kendisini zorlayarak geliştirmesi için bir fırsattır. Özellikle ergen yıllarında karşılaşılanlarla kendiniz baş edemeyeceğinize karar vermeden, ya da duygusal tepkiler vermeden önce bunun aşılınca bir gelişim fırsatı olabileceğini en azından göz önüne alın. Mert olmazsa ben şimdi bile  yararını gördüğüm gym ve muay thai’ye başlamazdım bile. Hatta sonradan üniversite hazırlıkta kullandığım disiplini de bu tempolu yıldan aldığımı düşünüyorum.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

89
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
40 Comment threads
49 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
51 Comment authors
kinyasSunlotionHknfurkanÇözümarayan Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Çağrı
Guest
Çağrı

Abi selam bir kız arkadaşım vardı sınıftan normal arkadaşım.Bu kız bir çocukla sevgiliydi eleman tam bir asalaktı ayrıldılar çocuk karakolluk oldu başka kızın ifşasını telefonunda tutmasından.Kızı liseden beri tanıyorum diye oturduk muhabbet ettik konuştuk falan okullar bitince bende buluşalım diye mesaj attım arkadaşca nasılsın işin yoksa oturalım diye.Buda niye oturacazki falan muhabbeti yaptı bende arkadaş olduğumuz için dedim erkek arkadaşım izin vermez dedi.Bende barıştıklarını sandım o kadar anlattıktan sonra barıştığı için kendine güveni olmayan asalaktan kurtulamadın mı dedim.Kız başka birisiyle sevgiliymiş kaşar gitti ona attı ekran görüntüsünü eleman bana yazdı benim hakkımda niye öyle diyorsun falan gibisinden yanlış anlama oldu… Read more »

Sedat
Guest
Sedat

Aslan tereddütlü avının çevresinde daireler çizer.

Sedat
Guest
Sedat

Olayın özü kendini duygusal olarak koparabilmek ben girdiğim her ortamda aynı duruma düşdüğüm için koparamadım bunun sebebi kendimi geliştirmemem özellikle yararlı birşey yapacağım zaman bunlar aklıma geliyor yada ben bunlara sığınıyorum anlamadım bunlara paralel şeyler hayal ederek kendime eziyet ediyorum.

Ramo
Guest
Ramo

Mahmut abi selam. Bugüne kadar bir çok konuyla ayrı ayrı ilgilendin ayrı ayrı yazı yazdın. Fakat garip bir şekilde önemli mevzulardan birine pekte değinmediğine farkettim. Kavga. Bildiğin gibi özellikle bizim gibi hanımevladı yetiştirilen erkekler tarafından aşırı sıkıntı bir konu. Çatışmadan kaçmalar kavga esnasında donmalar, titremeler, korkmalar, karşılık verememeler ve hatta dayak yiyince ağlamalar. Şimdi klasik mahalle abisi tavsiyesini verip kavgadan uzak durun diyebilirisn belki. Ama eğer kavgadan kaçarsakta kavgaya girmekten çekinmeyen herifler tarafından ezilmeler ortaya çıkıyor. Bully. Kavga korkusu, Kavgaya girmelimiyim, herifi yenebilir miyim, belalı bir herifse beni öldürür mü, olay polise gider mi, iş yerinde veya okuldays akariyeirm tehlikeye… Read more »

Şimşek
Guest
Şimşek

Ağırlık kaldır, herhangi bir dövüş sanatının dersini al, porno izlemeyi bırak. Sorunlarının %90’ı çözülecek

kinyas
Guest
kinyas

Amına koyayım 19 yaşındayım 187 boyunda 82 kiloyum 7-8 ay boks yapmıştım. Dün 35 li yaşlarda 3 adamdan öyle bir dayak yedim ki gözüm hâlâ şiş mor kanlı. Bir yandan da sokak zekânız olsun baktınız mevzu sakat tabanlayın aq erkek adam kendini dövdürtmez kaçar gerekirse.

Hasan abi
Guest
Hasan abi

Naptin ne durumdasin belki yardimci olmak istersin bizlere

furkan
Guest
furkan

mahmut abi şu soruya neden yanıt vermedin sitenin yarısı az çok bu sorundan muzdarip bence sende farkındasın

kinyas
Guest
kinyas

Kuzen karşındaki adamı analiz edeceksin. O bahsettiğin ölümden korkmama mevzuları sadece hayati durumlarda olur. Karınla gece giderken bıçaklı kekolar laf etmiştir. Diyelim oraya telefonla yığabileceğin adamların vardır veya silahın vardır yap erkekliğini amenna. Ama o beş kişiden belki bıçak yiyeceğine evine git karınla mutlu ol. Hepimiz tarihteki efsanevi insanlardan olmak isteriz ama değmez. Sen öldükten sonra efsane olsan ne olur aq. O bahsettiğin adamların kaybedecek hiçbir şeyi yok. O yüzden he dayı de geç.

ModernTeist
Guest
ModernTeist

Mahmut abi dün YouTube’da bir video yayınlandı ve zorbalık içeriyordu, takipçiler tarafından epey linçlendi. Ben de bu linçleyenlerin eleştirilerine sonuna kadar hak verdim. Olayı Redpill açısından inceleyip içerik haline getirebilir misin? Ya da yanıt vererek düşüncelerini paylaşır mısın?

https://www.youtube.com/watch?v=b1gHLbwFBOw (Kişilerin fiziksel görüntülerine aldanmayın, aralarındaki yaş farkı tahminen 1 veya 2.)

Namesiz
Guest
Namesiz

Selamlar . Mahmut abi Bi erkek bi kavgada ölme/öldürme riskini ne zaman almalı ?? Sırf karşısındaki kişi tehlikeli diye bazen haksızlığa veya mal ,kişi tacizlerine göz yummalı mı ?? Veya bu durumda napmalı ? Örneğin yanında kız arkadaşın var ve kafede oyuruyosun .. 2 tane barzo kız arkadaşımıza alenen laf çarpıttı… “Neyse hayatım kalkalım burdan “ demek bir taviz midir … zira bu hareketi sürekli her olayda tekrarlamamız gerekir . Başımız belaya girmesin diye … Sadece kişiliğe değil mal varlığınada bu şekilde tacizler olabilir.. Erkeklik gururumuz kırılmaz mı bu şekilde hep … Bu şekilde benzer sorular çıkabilir.. demek istediğim şeyi… Read more »

Jac
Guest
Jac

Mahmut abi diyelim sizden güçlü ve belalı bi tip ailenizi korumanız gereken bir şey yaptı(annene, sevgiline küfür mesela) ne yapmak lazım bu durumda ve bu tip bir de kıçınızın dibinde olan bir tipse(aynı apartman mesela)

Çözümarayan
Guest
Çözümarayan

Mahmut abi ailedeki zorbalarla nasıl başa çıkarız , amcam ailede herkesi manipule edebilen birisi , istersem %100 haklı olayım genede diğerleri hep amcamı destekliyor. Ne yapacağım konusunda kararsız kaldım. Suratına zorba olduğunu söyleyip iletişimi kesmek diğer aile üyeleriylede sıkıntı yaşamam anlamına geliyor. Öteki türlü iletişimde kalırsam her şeye itaatkar olmamı bekliyor oda benim zoruma gidiyor. Babamı kaybettiğim için başvuracağım biri yok. Ne tavsiye edersin?

Hkn
Guest
Hkn

Birisi size saldırıyorsa, En zayıf yanı o dur.Güçlü birisi gidip gücünü zayıfta denemez.Ha sizden güçlü olsa bile saldırı şekli aslında zayıf yanını koruma içgüdüsün den kaynaklıdır.Saldırı şekli neyse onu açık alanda herkesin görebileceği şekilde yenmektir.Örneğin:Senin boyunla alay ediyorsa,boyu ile ilgili kaygıları vardır.Uzun boyluysa sırık vb,kısa boyluysa fasülye sırığı vss diye saldırın.Zorba manipülasyonlarının en sinsi olanı arada sırada sana iyi davranarak yaptığı yanlışı ve haksızlığı herkesten ve özellikle de kurbandan gizleme isteğinden kaynaklıdır.Burda hem sizin karşı saldırı ihtimaline karşı gardınızı düşürmek,hemde bu zorbalığı hedefine ulaşana kadar zamana yaymaktır.Bu yüzden en fazla 1 haftadan fazla süren saldırı artık düşmancadır.Onun öncesini erkek shist… Read more »

Sunlotion
Guest
Sunlotion

Mahmut abi hangi durumlarda kavga etmeliyiz ve hangi durumlarda kusura bakma diyerek geçiştirmeliyiz mesela? Kavga derken fiziksel kavgayı göze alarak edilen kavgayı veya direkt fiziksel kavgayı kastediyorum. Yani ufak laf atışmalarını değil. Ben artık fiziksel kavgadan kaçınıp kusura bakma deme yolunu seçiyorum ama her durumda bu yapılmaz sanırım. Zaten ne yalan söyleyeyim kusura bakma diye geçiştirince gururum kırılıyor biraz ama biraz zaman geçince unutuyorum sonuçta. Yani Hangi durumlarda fiziksel kavga göze alınmalı acaba yazar mısın? Bu arada liseli falan değilim 26 yaşındayım.