Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı

Bugün farkına vardım. Eski PUAlardan (evlendi sanırım) Mark Manson’un “The Subtle Art of Not Giving a F*ck” (Sikine Takmamanın İnce Sanatı) daha edepli bir isimle Türkçe’ye çevrilmiş : Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı. Ben bu kitabı İngilizcesinden okudum o nedenle Türkçe çevirisi nasıl bilemeyeceğim ama mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Mark Manson’un kitabı sıradan bir self – helf kitabı sanılabilir ama Napoleon Hill’den beridir (Secret akımı diyorum ben buna) devam eden Polyanacılık tadındaki self – help akımından farklı olarak bizim burda Jordan Peterson’ın Mutluluk ve Hayatın gerçeği videosundaki gibi daha ayakları yere basan bir düşünce sahip. Ayrıca yine Jordan Peterson’un üstünde çok durduğu sorumluluk kavramı üzerinde inşaa edilmiş bir kitap. Kitabın tanıtımı, kitabın iyi bir özetini sunmuş.

“Büyük Güç Büyük Sorumluluklar Getirir.” Doğru. Ama bu sözün daha iyi bir akış açısı var, ve gerçekten derin bir bakış açısı. Tek yapmanız gereken sözlerin yerini değiştirmek: “Büyük sorumluluklar büyük güç getirir.”

“Her şeyi iyi tarafından görmek” gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir. Negatif duyguları inkâr etmek daha derin ve daha uzun ömürlü negatif duygulara ve duygusal bozukluğa neden olur. Sürekli pozitif olmak hayatın sorunları için geçerli bir çözüm değil, bir inkâr biçimidir.

Doğru değerleri seçerseniz, bu sorunlar size zindelik, kuvvet ve şevk verir. Dedemin zamanına dönersek, kendini çok kötü hissettiğinde şöyle düşünürdü, “Bugün berbat bir günümdeyim. Ama n’apalım hayat böyle, ben samanları havalandırmaya devam etmeliyim.” Ama ya şimdi? Şimdi beş dakikalığına bile kendinizi çok kötü hissetseniz son derece mutlu ve harika hayatları varmış gibi sunan insanların 350 fotoğrafıyla bombardıman ediliyorsunuz, bu durumda hatanın sizde olduğunu hissetmemeniz imkânsız kuşkusuz.

Değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Dünyayı kurtaracak olan şey budur. Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Çünkü her zaman böyleydi ve her zaman da böyle olacak.

Sosyal medyada her gün milyonlarca kere paylaşılan “Nasıl Mutlu Olunur” tarzı saçmalıklarda yanlış olan ve kimsenin fark etmediği şey şudur: Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir.

Pokerde elinde korkunç kağıtlar olan biri çok güzel eli olan birini yenebilir. Elbette eli güzel olanın kazanma ihtimali daha büyüktür, ama sonunda kazanan her oyuncunun oyun süresinde yaptığı seçimlerle belirlenir. Hayatı da aynı şekilde görüyorum. Hepimize dağıtılmış bir el var. Bazılarının eli daha iyi. Sadece kağıtlara bakarak berbat durumda olduğumuzu söylemek kolaysa da, gerçek oyun o kağıtlarla yapacağımız seçimlere, almaya karar verdiğimiz risklere ve birlikte yaşamayı seçtiğimiz sonuçlara bağlıdır. İçinde bulundukları duruma göre sürekli en iyi seçimleri yapanlar tıpkı pokerde olduğu gibi hayatta da öne çıkarlar ve illa da eline en iyi kağıtlar gelmiş olmaları gerekmez.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

117
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
45 Comment threads
72 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
53 Comment authors
FahrenaytSedatKHapEmreTakıntılı Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Albay
Guest

Harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

Kralex
Guest
Kralex

Mahmut abi şöyle sağlam bir okunacak kitap listesi paylaşabilir misin çok rica etsek tüm siteyi okumuş ve artık pratiklerle hazmederken bir yandan da mevzuyu daha da içselleştirebilmek için okunabilecek bir kitap listesi paylaşsan çok güzel olur.

Tyler
Guest
Tyler

+1

Şevket Rıfkı
Guest
Şevket Rıfkı

Peyami Safa’nın “Sözde Kızlar” adlı romanında, kadın erkek ilişkileri bağlamında dikkat çekici ayrıntılar var. Kitapta Behiç adında “kötü çocuk” bir karakter var. Züppe, sahtekar, yalancı ve zampara. Aynı anda bir çok kadını idare edebiliyor yalan ve kandırmayla. İleri derecede piçliği, kızların ona karşı yelkenleri indirmesine vesile oluyor. Manitası, onun çapkınlığını gözle görmesine rağmen “toxic maskülen”liğine ıslanması ile vazgeçemiyor. Yine evin bir köşesine sıkıştırıp taciz ettiği misafir kızını da her seferinde yalancılık ve laf cambazlığıyla karşısında yumuşatabiliyor. Metresi onu her an aldatabilecek potansiyelde olduğundan güvenemiyor ama vazgeçemiyor. Vazgeçmek istese dahi Behiç onu çok kolay ikna ediyor. Peyami Safa, bir erkek gözüyle… Read more »

Emre
Guest
Emre

Kitabı okumadım ama kitap okuma ödevi veren bi edebiyat hocası olsam öğrencilere kürk mantolu Madonna gibi kitapların yanında bu tarz kitaplar da önerirdim.

Vampirler alemi, yazarın gerçek olmasını istediği gündüz düşlerini kurguladığı, tepe %1’in hayatlarını konu alan kitaplar ve ergenlerin kendi fantezilerini yazdığı hikayelerin yerine okunacaksa içinde anne baba kız erkek arkadaş iş arkadaşı patron amir memur komşu akraba gibi gerçek ilişkilerin yer aldığı ve şu anki topluma yakın bir durumda geçen kitaplar da okunmalı.

Rogers
Guest
Rogers

Mahmut Abi, Red Pill ile alakali kitap tavsiyelerin gibi pick up ile ilgili kitap listesi yapabilir misin? Hangi kitaplari mutlaka okumaliyiz

dunyayi aylaklik kurtaracak
Guest
dunyayi aylaklik kurtaracak

mahmut abi böyle buyurdu zerdüşt benzeri, seni etkileyen felsefi bir kitap tavsiyen var mı?

veya dogville benzeri seni etkileyen felsefi bir film?

dünyayı aylaklık kurtaracak
Guest
dünyayı aylaklık kurtaracak

bu kitabı okudum güzel kitap ama şimdi güç sahibi olmanın 48 yasası kitabını okuyorum. bence çok daha iyi bir kitap. altını çize çize okuyorum. neredeyse 2 sayfada bir altını çizeceğim yer buluyorum -ki 550 sayfalık bir kitap- çok iyi kitap bence. çok beğendim. o da tanıtılabilir diye düşünüyorum.

Ebru
Guest
Ebru

”Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Hayat insana her zaman güzel günler yaşatmıyor. Fakat hayatımızın nasıl daha verimli hale getireceğimiz de bizim elimizde.” 😇 https://www.tarz2.com/takma-kafana

Konuk
Guest
Konuk

Zannediyorum doğru başlığa yazıyorum. Nevzat saraycıklı’ya mesaj atıp kitap tavsiyesi istiyordum. Mutluluk tuzağı ve insanın anlam arayışı kitaplarını önermişti. İkisini de okudum. 1 2 gün önce mesaj attım ve cevap vermedi diğerlerinde vermişti. Ben de umudu kesince sizden kitap tavsiyesi istiyorum. Anksiyete için referans vereceğiniz kitap istiyorum. Sınav kaygım var. Hayatımı etkiliyor yani. Odaklanma güçlüğüyle ilgili. Sizden kaygı için kitap tavsiyesi istiyorum. İyi günler dilerim.

Tem
Guest
Tem

Merhaba erkek adam! Öncelikle bu değerli makaleleri bizimle paylaştığın için sana teşekkür ederim.Gerçekten emek harcıyorsunuz , gerçekten birçoğumuza göre çok tecrübeli insanlarsınız.Umarım bu emeğinizin ve çalışmanızın karşılığını istediğiniz şekilde alıyorsunuzdur.Benim bir problemim var sana onun için yazıyorum.Bilmiyorum belki bu problemi yaşayan başka insanlarda vardır , yani muhakkak vardır ancak erkekadam.org u takip edip etmediklerini bilemem :)Ben 22 yaşındayım.Lise dönemimde kızlarla ilişki konusunda çok iyiydim.Sokakta tek başına oturan kızın numarasını alır en geç 3 gün içinde yanıma getirmiş olurdum.Bir günde 4 farklı kızla buluştuğumu hatırlıyorum.Senin değiminle tam bir ‘alfa’ idim yanlış hatırlamıyorsam tabi 🙂 Bunlar öyle boş buluşmalarda değildi onuda belirteyim.4… Read more »

Abdül
Guest
Abdül

Hocam acil yardım ! benim bir abim var 21 yaşında bizle yaşıyor 180 boyu var 54 kilosu var çok sıska aşırı zayıf ve bu durumuna çok takıyor erkek dediğin kaslı olur diyor ayrıca 21 yaşına kadar 1 kızla bile iletişime geçmişliği yok bu konulara çok takıyor ben vucudu konusunda takmaması için şunu söylüyorum BEN : evde barfiks demiri , 30 kilo ağırlık var ayrıca vücut ağırlığınla da çalışa bilirsin , ben yaptıysam sende yaparsın . ABİM : Fıtnesa gitmem gerek yapamam evde diyip bahane üretiyor ona ne söylemeliyim bu vücut yapma konusunda ben chalistenicle uğraşıyorum ona da başlamasını söylüyorum .… Read more »

Torata90
Guest
Torata90

Mahmut abi David Deida’nın The Way Of The Superior Man kitabı hakkında ne düşünüyorsun, okunmalı mı sence?

Takıntılı
Guest
Takıntılı

Bu kitabı bitirdim özellikle yavaş okuyarak, fakat genede çok ağır kafamdan çıkaramadığım bir durum var, burda bahsetmek istemiyorum, birine özelden ulaşsam olurmu, çok ağır geliyor artık çıldırmak üzereyim.

Takıntılı
Guest
Takıntılı

Biri mail adresini verebilirse çok iyi olur buraya, gerçektende konuşulması gerekiyor bu konunun,siteyide ilgilendiriyor ama burdan yazıp kadınlara fırsat vermek istemiyorum.

KHap
Guest
KHap

Mahmut abi
Kişisel gelişim için hangi kitapları önerirsin, daha özgüvenli bir erkek olmak için ve tabi hayat başarısı için?

Sedat
Guest
Sedat

Mark manson eski pua ve onun yeni kitabı modeller çikmis oyuna karşı bir kitap sloganı”ödül olmayın siz zaten ödülsünüz”

Fahrenayt
Guest
Fahrenayt

Selamlar, bir kızın numarasını veya instasını alınca kafamın bir tarafında hep yer kaplıyor. Diken üstünde gibi yaşıyorum. Sanırım sebebi “aha sonunda olacak” fikri. Bu fikir beni iki yöne itiyor. Ya bunu kaldıramayıp kendimi sabote ediyorum.(mesela zaten olmayacak diyip salıyorum) Ya da aşırı kafama takıp hayatımı zehir ediyor. Mesela herhangi bir 4/10 luk kız da bile buluşacaksam o gün diğer işlerimle ilgilenemiyorum. Kütüphaneye gittiysem o gün doğru düzgün ders çalışamıyorum. Kıza olan yatırımım da artıyor. Yani 5 dk önce hayatımda olmayan bir kızla buluşma fikri üniversite sınavına girme seviyesinde stresse sebep oluyor. Bunun altında daha önce hiç yapmamış olmamın mı etkisi… Read more »