Stilin Üç Temel Kuralı

Erkeklere anlatmak istediğimiz şeylerden biri , stilin/stil giyinmenin amacının içinizdeki en iyiyi çıkartmak olduğu ve nasıl biriyseniz onu yansıtması gerektiği. Bunu yapabilmek için de stil giyim kuralları/kılavuzları kullanıyoruz; ancak bu kurallar/kılavuzlar bu kadar bol iken, erkekler hangisini veya hangilerini uygulayabileceğini nasıl bilecek? Üstelik herkes aynı kuralları takip ederse, bir erkek kendi stilini nasıl kişiselleştirebilecek? Her erkeğin kendine özel karakteristik özellikleri, güçlü ve zayıf noktaları ve kişiliği var. Kurallar kişiden kişiye değişen faktörlerin hepsini nasıl dikkate alacak?

Aynı anda hem fişek gibi hem de güzel giyinebilmenin ince noktası kendi karakterinize uyan kuralları uygulamaktan ve gerektiğinde bazı kuralları değiştirerek “eşsizliğinizi” artırmaktan geçiyor. Bu koşullar stilin üç önemli temel kuralına bağlı kaldığınız sürece gerçekleştirilebilir. Bu
temel kurallar kişisel stilinizin esasını oluşturmalı ve stilinizde uygulayacağınız herhangi bir değişiklik bu temeller ile uyumlu olmalı.

Bu makalede detaylara girmeyeceğim, onun yerine, giyiminiz hakkında herhangi bir karar vermeden önce dikkate alabileceğiniz bir temel oluşturmanıza yardımcı olacağım.

Temel Kural 1: Giyiminiz dikkati yüzünüze çekmeli

Bu kural iyi giyinme konusuna gelince göz önüne almanızı gerektiren en önemli faktörlerden. Dikkati yüzünüze çekmek zaten yapmaya çalışmanız gereken bir şey. Yüzünüz sadece kelimelerinizin çıktığı yer değil, karşınızdakiyle olan iletişiminizin çoğu yüz ifadeleriniz ve gözleriniz ile yapılıyor. Yüz ifadeleri ve gözler kelimelerin anlatabildiğinden daha çok şey anlatır çoğu zaman.

Dikkati yüzünüze çekebilmeniz için, kıyafetlerinizin rengi ve kombini ten renginize uyumlu olmalı. Örnek olarak, dikkati yüzüne çekmek isteyen yüksek kontrastlı bir görünüme sahip (saç ve ten renginin birbirinden oldukça farklı olması) bir erkek, giyiminde de aynı yolu (yüksek
kontrast) takip etmeli. Yani açık saç renkli ve daha soluk bir yüze sahip bir adam; dikkati yüzünden mahrum kılacak koyu renkli, yüksek kontrasta sahip bir kombin kullanmamalı. Bu kombini yüksek kontrastlı bir görünüme sahip biri kullanmalı. Örnek geliyor.

Bu kural iyi giyinme konusuna gelince göz önüne almanızı gerektiren en önemli faktörlerden. Dikkati yüzünüze çekmek zaten yapmaya çalışmanız gereken bir şey. Yüzünüz sadece kelimelerinizin çıktığı yer değil, karşınızdakiyle olan iletişiminizin çoğu yüz ifadeleriniz ve gözleriniz ile yapılıyor. Yüz ifadeleri ve gözler kelimelerin anlatabildiğinden daha çok şey anlatır çoğu zaman. Dikkati yüzünüze çekebilmeniz için, kıyafetlerinizin rengi ve kombini ten renginize uyumlu olmalı. Örnek olarak, dikkati yüzüne çekmek isteyen yüksek kontrastlı bir görünüme sahip (saç ve ten renginin birbirinden oldukça farklı olması) bir erkek, giyiminde de aynı yolu (yüksek
kontrast) takip etmeli. Yani açık saç renkli ve daha soluk bir yüze sahip bir adam; dikkati yüzünden mahrum kılacak koyu renkli, yüksek kontrasta sahip bir kombin kullanmamalı. Bu kombini yüksek kontrastlı bir görünüme sahip biri kullanmalı. Örnek geliyor.

Burada çoğumuzun gözleri direkt Jon Hamm’in yüzüne odaklanıyor çünkü üstte bahsettiğimiz kuralı uygulamış. Kendisi de, giydiği takım elbise de yüksek kontrastlı. Biraz kafa karıştırıcı olabilir, ayrıntılı olarak başka bir makalede değiniriz.

Temel Kural 2: Giyiminiz pozitif özelliklerinizi yansıtırken negatif özelliklerinizi olabildiğince saklamalı

Kendi stilinizi geliştirip şık giyinmenin önemli kısımlarından biri de içinizdeki en iyiyi çıkartacak şekilde giyinmeniz. Bu da giyiminiz sayesinde pozitif özelliklerinizi vurgulamanız ve negatif özelliklerinizi saklamanız/minimize etmeniz mümkün olabilir, estetik olarak hoş gözükürsünüz. Örnek vermek gerekirse, kısa ve tıknaz bir adam mısın? Dikey çizgilere sahip bir kıyafet kullanarak uzun boylu olduğunuz izlenimini yaratabilirsiniz. Yatay çizgilere sahip bir kıyafeti giymeyerek de ne kadar geniş olduğunu dünyaya duyurmamış olursunuz. Mesela Joe Pesci yatay çizgili bir takım elbise giyer miydi? İmkanı yok.

Bu kural estetik dengeyi sağlamakta daha çok yardımcı oluyor. Vücudunuzda oransız bir bölge varsa stilinizi ona göre ayarlamalısınız. Yakında gelecek olan takım elbise ile ilgili makalemizde, takım elbisenizin omzu/omuz pedi sizin omzunuzun bittiği yerde bitmelidir şeklinde yazdık. Ancak daha dar veya daha geniş bir kafanız varsa, bu kuralda ufak bir değişiklik yapabilirsiniz:

Kafanız daha dar ise, elbisenin omzunu biraz daha dar giyebilirsiniz. Daha büyük bir kafanız varsa daha geniş elbise omzu giyebilirsiniz.

Karakteristik özelliklerinizi vurgulama ve estetik bir denge sağlamada en önemli faktörlerden biri de üzerinize uyan kıyafetler giymeniz. Kıyafetleriniz üzerine uymuyorsa iyi giyimli ve stil sahibi biri olamazsınız. Fit giyinmeyi başka makalelerde daha ayrıntılı anlatacağız ama şu an için bilmeniz gereken şey, ikinci temel kuralı karşılamak için üzerinize uyan kıyafetler giymeniz gerektiği.

Temel Kural 3: Giyiminiz kişiliğinizi yansıtmalı

Jersey Shore adlı boktan diziyi hatırlıyor musunuz? (IMDB 3.6) Doğruyu söylemek gerekirse ben birkaç bölüm izledim ve “The Situation” bölümünden bir replik aklımda kaldı: Eğer iyi görünüyorsan, iyi hissedersin. İyi hissedersen, (yaptığın şeylerde) iyi sonuç alırsın. Stil ile ilgili olan kısmına gelirsek, stiliniz hakkında yapacağınız herhangi bir seçim kişiliğinizin bir yansıması olmalı yoksa iyi hissedemezsiniz. İyi hissetmez iseniz, bu durum yaptığınız ve yapacağınız işlere yansır.

Daha muhafazakar biri misiniz? O zaman son zamanların modası dar giyim size uygun olmayabilir. Eğer öyleyse, daha “geleneksel” kesime sahip kıyafetler giymeniz sizin için daha iyi olacaktır. Diğer yandan belki de daha taşkın bir kişiliğe sahipsinizdir. Bunu göze çarpan renklere sahip kıyafetler giyerek yansıtabilirsiniz. Sade bir giyim kuralımız hala geçerli.

Giydiğiniz kıyafetler başkası için güzelse ama sizi rahatsız ediyorsa, o zaman stilin size sağlayacağı avantajlardan birinden feragat ettiniz; o da yıkılmayacak bir özgüven. Kişiliğinizle uyumlu bir görünümünüz olmalı. Bu istediğinizi giyebilirsiniz, hatta eşofman ve sandalet kombinini sizi rahat hissettirdikleri için kişisel üniformanız yapmalısınız anlamına gelmiyor. Belirli kıyafet, renk, desen kombinasyonları diğerlerinden daha çekici ve cazip görünebildiği için stil için kılavuzlar ve kurallar var. Bu çatı altında araştırma yaparak sizi daha iyi gösteren ve içinde rahat edebildiğiniz kıyafetleri seçmek sizin işiniz. Kurallar üzerinde ustalaşıp üzerinizde neyin iyi gözüktüğünü bildikten sonra kuralları eğip bükerek de stilinizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Deneme yanılmayla öğrenilen bir süre olduğu için hayal kırıklığına uğramanız olası. Size yardım etmek için buradayız.

Başka bir noktayı vurgulamak istiyorum. Stil ve konfor arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz. Birçok erkek iyi giyinmenin rahatsız kıyafetler giymek anlamına geldiği şeklinde hatalı bir görüşe sahip. Tabii ki de bazı kıyafetler diğerlerinden daha rahat hissettirecek, herkes işte-okulda giydiği pantolonunu çıkarıp, eve gelip eşofman giydiğinde bir nebze rahatlıyor. Eğer kıyafetleriniz size uyuyorsa, sizi rahatsız etmeyecekler.

Genç Clint Eastwood kapri giyecek birine benziyor mu? Siz de giymeyin.

 

Son Sözler

Well Built Style olarak sade ve basit bir giyimin stiliniz için her zaman daha başarılı olacağına gönülden inanıyoruz. Bu üç temel kuralı esas aldığınız sürece kendinizin terzisi olacaksınız ve stiliniz hakkında aldığınız her karar; karakterinize ve kişiliğinize, özel olarak ısmarlama dikilmiş bir elbise gibi uyum gösterecek.

Kaynak : The 3 Pillars of Style

Çeviren : Murat

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

48
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
27 Comment threads
21 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
34 Comment authors
Not Elegance GentlemanFahrenaytBoAentel feridunErkekgiyimrehberş Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Pigma erkek
Guest
Pigma erkek

Giyimle alakalı olmasa da tarzla alakalı diye buraya yazıyorum. Uzun saç feminen midir? Aslanların yelesi var ve onları daha heybetli yapıyor. Örnek vermek için copy paste yapıyorum hatalar varsa kızma.

Erkek aslanın yelesi var dişi aslanda bir şey yok.

Erkek kuşlar kafalarındaki tüyleri daha fazladır ve çiftleşme zamanı iyice kabarır. Dişi kuşlarda bir şey yok

Tavus kuşunun erkeği o muhteşem kuyruk kabartmayı yapar. Dişide bi şey yok

Tüm bunların sebebi rakibe kendini olduğundan büyük göstermek ve dişiyi etkileyebilmek. Yani uzun lafın kısası erkekler uzun saçlı ve uzun sakallı olmalıdır. Kadınlar tüysüz saçsız.

h
Guest
h

Ters gelebilir ama ben de aynı şekilde düşünüyorum. Uzun saç feminenden ziyade maskülen bence, özellikle uzun sakalla da birlikte.

Mahmut Abi
Admin

Uzun saç feminen değildir.

Pigma erkek
Guest
Pigma erkek

Cevabın için teşekkür ederim.
Bayramın mübarek olsun ellerinden öperim mahmut abim.

Not Elegance Gentleman
Guest
Not Elegance Gentleman

Bıyık bırakmakta erkekte yırtıcı bir anlam veriyor.
“kedi türlerinin bıyıkları olması, türk kültürü gibi savaşçı kültürlerde bıyığın oldukça popüler olmasi, bıyığın protestanligin ve düşüncelerin sembolü olması(devrimci bıyığı,ülkücü bıyığı vb).
Pis bir sakalın üstüne, 3 numaralı öne çıkan bir bıyık bırakarak fark yaratabilirsiniz.

Allah'ın Aslanı
Guest
Allah'ın Aslanı

Sizce ince kravat mi kalin kravat mi tercih edilmeli?

KANIT
Guest
KANIT

Mahmut abi hem maskülen-hemde bebek yüzlü bir yüzüm var yani nasıl anlatsam keskin yüz hattına sahibim ama sakalsızım yaş 19 tipim ortalamanın üstündedir. Benim tanıdığım var bitane kaşlarımı çok beğenir felan piercing koymamı istedi kaşlarıma çok yakışacağını söyledi felan bende açıkçası 1 kaşıma koymayı düşündüm sence? Piercing kaşlara kadınsı mı durur?

Özgür
Guest
Özgür

Bu maskülenitenin tipinle alakası o kadar fazla değil. Çok sakallı gördüm 6 yaşındaki kardeşimle yarışır maskülenlikte. Piercing falan ne istiyorsan tak zaten maskülen hissediyorsan bazı şeyleri de yapmazsın tavuskuşu olucam diye

KALİTELİ ERKEK
Guest
KALİTELİ ERKEK

Normalde hep kapri giyerdim. Şık olduğunu düşünürdüm. Değilmiş demek ki. Niye acaba?

xXx
Guest
xXx

Ben kendime yakıştıramıyorum kendimi cocuk gibi hisettiriyor zaten 10 yaşında bıraktım giymeyi.

Oyuncu
Guest
Oyuncu

Mahmut abi, maskülen bir giyim için neleri önerirsin? Koyu giyinmek daha maskülen bir görüntü mü sağlar?

Dex
Guest
Dex

Maskülenliğin giydiğin kıyafetin rengiyle alakası yok. Güç, cesaret, yetkinlik ve onur dedik bunlar maskülenitenin evrimi yazısında işleniyor. Benim şahsi fikrimce giydiğin kıyafetin renginden önce ağırlık kaldırmaya başla. Güçlü ve atletik bir fizik sana maskülen bir hava katar. Bunun aynı zamanda düzenli ağırlık kaldırmanın sonucunda testosteron seviyenin artmasıyla bağlantısı var. Bu doğal olarak davranışlarına ve konusmana yansır zaten bir erkeğin maskülen olduğunu görünüşünden, hareketlerinden ve konusma tarzından da anlarsın. Daha sonra giyeceğin kıyafetlerin stilini ve rengini nasıl hosuna gidiyorsa öyle ayarlayabilirsin. Her erkeğe her renk ya da her stil uymaz ona aynada kendin bakarak görmen lazım ya da çevrendeki yakınlarından tavsiye… Read more »

yeşilzeytin
Guest
yeşilzeytin

Koyu ya da açık giyinmek bir yana, eğer koyu tenli isen sıcak renkler, açık tenli isen soğuk renkler daha çok yakışır. Koyu = erkeksi diye bir mantık sence de biraz yüzeysel değil mi?

Yazının sonundaki linki verilen WellBuiltStyle sitesine bir göz gezdir orada maskülen giyim nasıl olur cevabını bulursun.

Anakin
Guest
Anakin

Burada kendi fikirlerimi belirtmek istiyorum. Tavuz kuşunun devri bitmiş ola bilir, fakat lehinize kullana bilirsiniz. Gidin fancy şeyler giyin demiyorum ama, sakata dikkat ederseniz her 10 erkekten 8-i bok gibi giyiniyor. Ve yeni gelen 2000-lerde durum baya kötü. Oversize, tiktokerlerin stilini benimsemişler ve iğrenç görünüyor. Güzel geyinmek sizin lehinize. Önceden şunu belirteyim ki, Mahmut abi çok güzel noktaya dokundu. Tüm dikkati yüzünüze verecek şeyler. Mesela, turtleneck gibi şeyler giyin. Alın 2-3 tane kışta ve sonbaharda gpnül rahatlığı ile giye bilirsiniz. Bunun üstüne bir deri ve ya suede jacket koyarsanız mis gibi durur. Ayakkabılarda lütfen ama lütfen renkli sneakerslar giyinmeyin. Artık… Read more »

Enes Talha UÇAR
Guest

Harika olmuş ellerinize sağlık

Erkekgiyimrehberş
Guest

Stil konusu birçok erkeğin dikkat etmediği, es geçtiği bir konudur. Ancak stil konusuna dikkat etmemiz gerekir; çünkü özellikle ilişkilerde bir stilimizin olması belirli bir hayat görüşümüzün olduğu, kendimizi belirli konularda oturttuğumuz anlamına gelir ki bu da en temel düzeyde çekicidir. Sadece bu sebepten bile bir stilimizin olması gerekir.

BoA
Guest
BoA

Erkeğin takı olarak yüzük takması hakkında ne düşünüyorsunuz? Gençler için biraz daha olgun bir hava katıyor bence. Evliliği çağrıştırması iyi mi kötü mü bilemedim.

Mahmut Abi
Admin

Bir şey düşünmüyorum. Olabilir bir takı.

Fahrenayt
Guest
Fahrenayt

Beyler rick and morty gibi yetişkin çizgi filmi tişörtleri hakkında ne düşünüyorsunuz maskülen değil gibi ama kardeşim hediye almış dışarda giyilir mi?

Mahmut Abi
Admin

Ben ikisini de kullanıyorum.

Not Elegance Gentleman
Guest
Not Elegance Gentleman

https://otokomaeken.com

Yıllardır takip ettim Japonya ve İtalya’da çokça bilinen ve okunan bir blog. Güncel Stil, moda, erkek çekiciliği üzerine bol bol yazı ve stil örneği bulabilirsiniz.