Stoacılık üzerine

Stoacılık ve stoik olmak, birçok durumda sıklıkla karşıma çıkan şeyler ama insanların bu konuda, kendilerine sorun çıkaracak ölçüde bir kafa karışıklığı var. Bize “erkek adam duygularını göstermez” denir. Bazı insanların, erkekler ile ilgili yanlış anladığı şey, kadınların aksine erkeklerin, duygularını dışarıya göstermediklerini düşünmektir. Buna (İngilizce’de) “stoik” olmak denir ve dışarda sakin iken aslında içeride patlamaya hazır bir volkan saklamak gibi düşünülür. Oysa bu, stoacılığın tamamen yanlış yorumlanmasıdır. Ne yazık ki bu yanlış yorum, günümüz Batı dünyasında çok yaygın.

Merriam-Webster’deki basit “stoik” tanımı şu:

olanları şikayet etmeden ve duygusal tepki vermeden kabul eden kimse

Ama aynı kaynakta terimin tam açıklamasına bakarsak, şunu görebiliriz:

Milattan önce 300 yıllarında Kıbrıslı Zenon tarafından kurulan, bilge kişinin tutkuların tutsaklığından kurtulmuş, neşe ve acı ile sarsılmayan, doğa yasalarına itaat eden biri olduğunu söyleyen bir felsefe okulu 

Bu ikincisi daha doğru bir tanım ve bir şeyden yoksun olmayı değil kontrolü ima ediyor. Marcus Aurelius’un Meditasyonlar kitabından alıntılanan şu cümleye bakarsak, fark daha da iyi ortaya çıkıyor:

Dışsal bir şey tarafından strese maruz kaldığınızda, acı bu şeyin kendisi yüzünden değil, o şey hakkındaki değerlendirmenizden ortaya çıkar ve siz bu değerlendirmeyi istediğiniz zaman hükümsüz kılabilirsiniz.

Marcus Aurelius burada, duyguların dışsal şeylerden değil, bizim bunlara verdiğimiz tepkilerden kaynaklandığını söylüyor. Tepkilerimiz üzerinde kontrolümüz olduğu için, duygularımızı da kontrol edebiliriz diyor. Burada vurgulanan duyguların kontrolü, olmaması değil.

Seneca’da bunu destekliyor:

“Fethedilemez olan, zihnin gücüdür.”

Burada vurgulanan, kişinin kendisini kontrol edebilmesidir, dışındaki dünyayı değil. Stoacılar insanın akla, konsantre olmaya ve kendi duygularını dönüştürecek şekilde derin düşünmeye bel bağlaması gerektiğini ve böylece de dünyayı berrak bir algı ve içsel sükunet ile görebileceklerini düşündüler. Batı dünyasındaki günümüz çarpıtması ise, dışsal sakinliği, içsel sakinlik ile karıştırıyor ve stoacı sakinliği yüzeysel olarak görüyor. Bunu tabii, modern Batı kültürünün imaj merkezli olmasına bağlayabiliriz.

Stoacılığı anlayabiliyor görünen az sayıdaki modern yazardan biri olan Nassim Nicholas Taleb şöyle diyor:

Stoacı, korkuyu ihtiyata, acıyı dönüşüme, hataları yeniden başlamaya, arzuları ise girişime dönüştüren kişidir.

Stoacılığın özü budur. Duyguların varolmaması değil ama duyguların aksiyona dönüştürülmesi ve bunu yaparken de berrak bir zihne sahip olunması. Burada yaptığımız 3 alıntının 3 ana mesajı var:

A) Dışsal olanın içsel durumuna hükmetmesine izin verme. (Aurelius)

B) İç benliğinin kontrolünü elinde tut. (Seneca)

C) Hissettiklerini aksiyona dönüştür. (Taleb)

O zaman Stoacı düşüncenin temeli, duygularının farkında olmak ve böylece onları kontrol etmektir. Zira farkında olmadığınız bir şeyi kontrol altında tutamazsınız.  İç benliğinizi kontrol altında tutarak ve mantıklı yargılar ile öz kontrolünüzü kullanarak içinizdeki çalkantıyı, bu çalkantıyı dışsal aksiyonlar için yakıt olarak harcayıp,  iç sükunete çevirmektir.

Çevresel güçler iç huzurunuzu tehdit ettiklerinde, öz kontrolü bir an önce elinize alın ve kontrolü kaybettiğiniz zamanı en aza indirin. Ahenki yeniden yakalama alışkanlığı, sizin bu konudaki ustalığınızı arttıracaktır. Marcus Aurelius – Meditations

Burada açıkça ifade edilen şey, sarsılacaksınız ama önemli olan kendinizi toparlamanız değil, kendinizi toparlamayı, kendini toparlamada usta olacak şekilde yapmanız.

Bu kavrama Epictetus’da değiniyor:

Şunu unutmayın: Size vurulması, aşağılanmanız ya da zarar görmeniz yetmez, sizin de zarar gördüğünüze inanmanız lazım. Biri sizi tahrik etmeyi başarırsa, zihninizin bu provokasyona suç ortağı olduğunu unutmayın. Bu nedenle de, etkilere fevri şekilde tepki vermemek çok önemlidir; tepki vermeden bir anlığına da olsa durun. Bunu yaparsanız, kontrolü elden kaçırmamanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Bu alıntı aynı zamanda algıyı, Stoacı felsefenin merkezi ilkelerinden biri olarak tanıtıyor. Tepkiyi ve fevri doğamızı durdurarak, kendi kontrolümüzü ve dışsal olan üzerindeki etkimizi güçlendirecek şekilde davranabiliriz.

Stoacılığın günümüzdeki değeri ve Kırmızı Hap Felsefesi ile bağlantısı

Günümüzde dışsal olanın, bizi tarihte eşi benzeri görülmemiş şekilde derin ve sürekli olarak etkilediği bir toplumda yaşıyoruz. Antik filozoflar kendi arka bahçelerindeki çatışmalara ve kendi komşuları ile olan tartışmalara aşinaydılar. Biz ise 7/24, haberlerin, internet sitelerinin ve sosyal medyanın dışsal imgelerinin saldırısı altındayız.

Çoğumuzun haritada bile gösteremeyeceği yerlerde meydana gelen savaşları izliyoruz. Neyi yapmamız, nasıl yapmamız ve neden yapmamız konusunda sürekli olarak yargı ve fikir saldırısı altındayız. Bu noktada Stoacılık, daha önce hiç görülmemiş seviyede olan bu duyusal imgelerin sellerini alıp, aksiyon ve güce dönüştürmenize olanak verebilir.

Stoacılığın modern insan için en büyük faydası ise muhtemelen, Dark Triad’ın Kevin Dutton gibi yazarlarca ortaya konan faydalarını taklit etmenizi sağlamasıdır. Karşınızdaki kişi duygusal kontrolü kaybettiğinde, siz akılcı ve sakin kaldığınız sürece, avantajlı olan siz olursunuz.

Yazıyı, gelmiş geçmiş en büyük Stoacılardan biri olan Otto Frank’ın söylediği, duyduğum en güçlü sözlerden biri ile bitireceğim:

Zihninizi dört duvara arasına, zincirlere ve kilitlere hapsedemezler.

Çeviri: Musings on Stoicism

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

43
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
15 Comment threads
28 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
24 Comment authors
Ermiş jacErenAltairibramCerrah Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Ağu (zehir) sunarlar kadehte, kızılcık şerbeti niyeti ile içeriz.

PorroBonitto
Guest
PorroBonitto

Stoacılık üzerine ayrıntılı bilgi edinmek için önerebileceğin bir kaynak veya bir kitap var mı Mahmut Abi?

İBRAHİM ALPEREN KOZ
Guest
İBRAHİM ALPEREN KOZ

Marcus aureliusun kitaplarını oku benimsemeni sağlar. Başlamadan önce neye hazır olduğunu bilmen için ağırsağlamın videosu var onu izle

Selimsama
Guest
Selimsama

Ağırsağlamın videosu bu konuyu net ve anlaşılır şekilde anlatmış, yerinde bir öneri olmuş

Cerrah
Guest
Cerrah

Güzel çalışma olmuş

Jouqp
Guest
Jouqp

Vaktinden Önce Mutsuz Olma: Stoacı Filozoflardan Mutlu Bir Yaşam İçin Tavsiyeler ve Pratikler – Umut Dinçşahin

Önce bu kitap ile başla sonra Marcus Aurelius, Seneca, Epiktetos gibi stoacıların eserlerini oku.

ibram
Guest
ibram

tufan kıymaz’ın videoları oldukça bilgilendirici.

https://eksisozluk.com/entry/138116831

*İsmini Vermek İstemeyen Kullanıcı*
Guest
*İsmini Vermek İstemeyen Kullanıcı*

Stoacılık son zamanlarda ilgimi çok çeken bir felsefe olduğundan bu yazı çok iyi geldi. Stoa Felsefesini daha iyi anlayabilmem ve içselleştirebilmem için birkaç kitap önerisine ihtiyacım var. Başlangıç için birkaç kitap önerisinde bulunabilir misiniz? İyi forumlar.

İBRAHİM ALPEREN KOZ
Guest
İBRAHİM ALPEREN KOZ

marcus aureliusun kitaplarını okumanı öneririm dostum

Jouqp
Guest
Jouqp

Stoacının Günlüğü – Ryan Holiday, Hanselman
epiktetos – enkheiridion
Seneca – Ahlak Mektupları
Seneca – Mutlu Yaşam Üzerine Yaşamın Kısalığı Üzerine
Marcus Aurelius – Kendime Düşünceler

Alkafon
Guest
Alkafon

Stoacılığın temel felsefesu ile bizim duygusal güce hukmetmemiz gerektigi söylemimiz neredeyse birbirinin aynısı şeyler. Evet içsel düşüncelerimizi yönetmeliyiz fakat bunu geliştirmek için yapabileceğimiz egzersizler ya da stoacı düşünceye sahip biri olarak olayları yönetmeye nereden başlamalıyız bunlara örnek verebilir misin mahmut abi. Nasıl davranışlarda bulunursak bu yönümüzü ileriye taşırız.

Kerem
Guest
Kerem

Son zamanlarda okuduğum güzel felsefe yazılarından bir tanesi. Eline, zihnine sağlık abicim.

stoik gergedan
Guest
stoik gergedan

Anladığım kadarıyla bu duygusal güce yani stoacı duygu kontrolüne yalnızca ve yalnızca içimizdeki o korkunun üstüne giderek ulaşabileceğiz.Yani bizim sosyal fobimiz var ise sosyal ortamlara girerek,red yemekten korkuyorsak yed yiyerek,topluluk önünde konuşmaktan korkuyorsak konuşarak.O duygu durumlarına alışana kadar başarısız olarak,hata yaparak ,utanarak belki de rezil olarak.

Hkn
Guest
Hkn

Dışsal faktörleri içsel faktörler Belirler bu da beden sağlığı ile ilgilidir beden sağlığı yerinde olan birisi nesneleri bile kontrol eder.Beden sağlığının sınırı yoktur.

Horrible Norman
Guest
Horrible Norman

Lakonya ve sparta topluluğunun içselleştirdiği “andreia” hakkında da ileri okumalar yapabilirsiniz. Ateş geçitleri kitabında bundan çok bahseder. Kısaca “göt oğlanı” olmamayı öğütler. Savaş öncesi öleceklerini bile bile, kral Leonidas ve askerleriyle birlikte birbirleriyle taşşak geçip gülmekten nasıl altlarına işediklerini (Hani şu karıların bize “shit test” yaptıkları muahbbet gibi) Duygusal güçle ilgili kısımla da mevcut. Zamanı geldiğinde ise şeref ve onurlarıyla – kardeş kardeşe nasıl sırt sırta durup toprakları için geride bıtaktıklsrı ülkeleri ve özgürlükleri uğruna verdikleri mücadele hakkıda da çok güzel kısımlar var. Üstteki yazı da güzel olmuş emeğinize sağlık. Stoacılık iyidir, ama bir erkek için gerçek andreia’ya sahip olmak… Read more »

Merto
Guest
Merto

Üstad bende şöyle bir durum var, duygusal olarak genel anlamda ruhsuz biriyim ve bu bende negatif duyguları yok ediyor hep pozitif bir imajım var yaradılıştan gelen bir durum ama misal 25 yaşındayım geçen bir kız reddetti kibar bahaneler ile yaşıtım bir kız ve bu bende birşey hissettirmiyor ancak kız bir iki hafta içinde dostlarımın çevresinden bildiğim 35lik mekan sahibi bizden daha iyi durumda ve yüksek statüde olan bir adamla görülmüş hipergamisinin zirvesinde yani adam Zaten(ki şükür gene bende de statü ve imaj popülerlik var kendi yaş grubum içinde) ve bu bende bir zayıflık hissi uyandırdı içsel olarak ve evet bu… Read more »

demir
Guest
demir

mahmut abi selam.tam da bu zamanlarda aklıma takılan şeylere yönelik bir yazı olmuş.stoacılığı çok daha fazla benimsemem gereken günlerden geçiyorum sanırım.üniversite okuyorum ve vizelerim kötü geçti finallere de 3 hafta kaldı.kız işleriyle uğraşmayıp derslerime odaklanmak istiyorum artık ama dışarı çıktığımda bu düşüncem buhar olup uçuyor.ben bu dönemde stoacılığı en çok bu alanda uygulamam gerektiğini anladım.1-sence çıkarımım doğru mu? 2-sence sınavlara vs çalışırken sadece derse mi odaklanmak gerek yoksa flört işleri de beraberinde yapılır mı bir üniversite öğrencisi için en doğrusu ne olur abi?cevaplarsan aydınlatmış olursun, teşekkürler.

Angaz Bandito
Guest

“Dark Triad’ın Kevin Dutton gibi yazarlarca ortaya konan faydaları” neler abi?

r0x
Guest
r0x

Her şeyi anladım fakat hissettiklerini aksiyona dönüştür olayını anlamadım. Biraz daha açar mısın Mahmut abi?

Ahmet
Guest
Ahmet

Kaliteli bir ünide kaliteli bir bölüm ile muazzam şekilde hayatımı geliştirmeye çalışıyorum , ailemin maddi durumu yok , ben okuldan kalan boş günlerde çalışarak geçiniyorum-hayatta kalıyorum- , henüz ünide ilk senem ; abi 1.sınıf bir erkek okul ve hamallık işinden arta kalan zaman ile nasıl bir gelir oluşturabilir , nasıl daha fazla kazanıp finansal olarak ilerisi içinde bir şeyler yapabilir , aklıma hiçbir yol gelmiyor , bu konuda bir yayın gelirse çok sevinirim .

Altair
Guest
Altair

Mahmut Abi, yazı için teşekkürler. Çok faydalı olmuş bu yazıyı çevirip siteye alman. Zaten böylesine faydalı yazıların altında 30-40 yorum olurken “eski sevgili” vb. yazıların altında 1000’in üzerinde yorum oluyor. Orada o kadar yazıp çizeceklerine, destan anlatacaklarına bu tür faydalı yazıları okuyup uygulamaya geçseler, gerekirse sorup öğrenseler aslında o eski sevgili veya “bir kız var abi” dertleri de kalmayacak. Neyse yazsınlar yazmaları işime geliyor, destanlarını okumuyorum ama senin cevaplarındaki işe yarar, faydalı, pratik kısımları alıyorum.

Ayrıca bu konuya ilgili olanlar Marcus Aurelius’un Meditasyonlar kitabını mutlaka okumalı. Herkese güzel dileklerimle.

Ermiş jac
Guest
Ermiş jac

Mahmut abi epiktetos’un bir kitabını okudum yeni “evlenmeden önce cinsel ilişkiye girmeyin” tavsiyesinde bulunuyor. Bunun sebebi ne sence ve redpill’le de çakışıyor sanırım.