Pınar Gültekin cinayetinde haksız tahrik indiriminin gerekçesi ne?

Dün Pınar Gültekin cinayetinde daha önce verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, haksız tahrik ile 23 yıla indirildi:

Muğla’da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i boğduktan sonra varile koyup, yakan Cemal Metin Avcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ‘haksız tahrik’le 23 yıla indirildi.

Tabii #PınarGultekinİcinAdalet tagı ile sosyal medyada trend olan kararı görünce, çoğunluğun aksine linç sürüsüne katılmadan önce gerekçeli kararın ne olabileceği hakkında bir haber var mı diye baktım.

Öncelikle katil salınmadı, 23 sene aldı ve salınsın ya da cezası çok diyen yok. Yani şimdi bu yazacaklarımı okuyunca “katili savunuyorsun”, “adam yakmış yakmış” gibi şeylerle gelmeyin. Bu topa da girmezdim ama yasak aşığının kafasını kesip köy kahvesine fırlatan Nevin Yıldırım için “tecavüzcüsünü öldürdü, aslında sevgi pıtırcığı idi, salın” diye böğüren tayfa, “adalet öldü”, “kadın düşmanı ataerkil yargı”, “o hakim kim?” diye linç böğürtüsüne girince yazmadan edemedim (Nevin Yıldırım ne alaka diyorsanız, okumaya devam edin). Sadece yargıya saldırmaları da değil, Pınar Gültekin gibi karanlık bir zatı, Özgecan Aslan gibi masum bir kızın ismiyle yan yana anan mide bulandırıcı itler çizmeyi iyice aştılar. Kimsenin gerekçeli kararın ne olabileceğini konuştuğu yok (Bu yazıdan sonra Pınar Gültekin davasının gerekçeli kararı açıklandı). Ne alaka diyorsanız muhtemelen olaydan sizin de haberiniz yok.

Sahi birini boğup sonra da yakmış bir insana nasıl bir gerekçeli karar olabilir? Tweeter linç sürüsünde havlayanların dediği gibi katile ceza indirimi uygulanmasının sebebi “kadın düşmanı ataerkiliz, biraderimize kıyak yapalım” ya da “adam zengin ve güçlü” mü?

Pınar Gültekin ile ilgili, adamı ilaç ile bayıltıp 3 erkeğe tecavüz ettirdiği ve sonra da şantajla milyonlar kopardığı söyleniyordu (gerçekten tecavüz, öyle yatakta erkeklerle çıplak fotoğraf falan değil). 27 yaşında üniversiteyi sürekli uzatan ve bir barda asgari ücretle çalışan biri olmasına rağmen villada yaşayan bu zatın, bu şantajı sadece katile yapmadığı, içlerinde bir savcının da olduğu başka erkeklere de yaptığı söyleniyordu:

öncelikle zanlı bir katildir, bir cinayet işlemiştir ve hak ettiği cezayı almalıdır. bunda hepimiz hem fikiriz.

fakat bu olayın bir kadın cinayeti olarak adlandırılıp cinsiyetçi bir noktaya çekilmesi ne kadar doğru bilemiyorum. şu ana kadar ki durumda gözüken bir taciz, tecavüz, reddedilmeyi kabullenmeme ya da terkedilmeyi yedirememe durumu yok gibi.. yani özgecan ile pınar cinayetini aynı kefeye koymamak lazım. eğer zanlının ifadeleri doğru ise ortada bir şantaj var ve pınar kadın olduğu için değil şantaj sebebiyle öldürülmüş olur. tabii ki iddialar doğruysa, bu yüzden beklemek de fayda var.

muğla’da uzun zamandır konuşulan konular da bu gibi şeylerdi zaten. dedikodu mahiyetinde olduğu için herhangi bir başlıkta yazmamıştım ama resmi kayıtlara da girdiğine göre yazabilirim diye düşünüyorum. sanığın uzun süre tehdit edildiği ve tek tehdit edilen kişi olmadığı dillendiriyordu.

bu yazdıklarım katil özelinde değil yanlış anlaşılmasın çünkü ne olursa olsun hukuka inanıyorsak kimse ceza kesemez, cezayı hukuk keser. o yüzden dedikleri doğruysa bile cezalandırılmalı. ama bu ifadeler doğruysa bir suç örgütünden de bahsetmemiz gerektiği ve üzerine gidilmesi gerektiği unutulmamalı.

bu toplumda kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin üzerine sert bir şekilde gidilmelidir. kanayan yaramız ne yazık ki. ama bu hassasiyetimiz gözlerimizi karartmasın. şöyle düşünün, bir kadın bir erkeği öldürse ve mahkemede beni bayıltıp arkadaşlarına tecavüz ettirdi, sonra da tehditle elimde ne var ne yok aldı dese bakışınız nasıl olurdu??

zanlının ifadeleri kurmacaysa zaten çok kısa zamanda ortaya çıkacaktır. o yüzden sabırla ve akıllıca beklemek de fayda var. bir yandan süreci takip etmek bir yandan da bu cinayetin unutturulmaması için gündemde tutmak lazım. ama önyargılarımızdan da arınarak..

Savunma muhtemelen bu konuda deliller sunmuş (şimdi bulamadım ama cinayetten sonra kızın abisi sanırım adamı arayıp sana şantaj yaptığını biliyorduk demişti ve bu da delil olmuştu diye hatırlıyorum). Mahkeme de belli ki ikna olmuş. Peki bu iddia doğru mu? Pınar Gültekin davasının gerekçeli kararı açıklandı. Okuyun. Ama dün kafa kesen katil kadın diye, tüm deliller aksini gösterse de “tecavüzcüsünü öldürdü, salınsın ne canavarlığı?” diye böğürürken, bugün tecavüze uğramış olması muhtemel katil erkek diye “asın” diye böğüren sürü gibi olmamak lazım.

Cemre bunu güzel bir şekilde yazmış aslında:

Kesin bilgiye sahip olmadığınız çok ciddi mevzularda ana akım ideolojilerinizden aldığınız yetkiye dayanarak ağır hükümler veriyorsunuz. Nasıl şu tecavüzcüdür, şu müebbet yemelidir gibi insanın hayatını yok edebilme gücüne sahip kararları şak diye alabiliyorsunuz?

Kadın da kötü olabilir. Öldürülen de kötü olabilir. Fakirler de kötü olabilir. Hastalar da kötü olabilir. Hayatın yarraklığı kafanızdaki düşük iq ürünü şablonlardakinden daha da komplike. “Daima kadını savunursam doğru olurum” diye adalete ulaştıran dümdüz bir formül yok.

Tekrar diyorum, belki de iftira, belki de herif yarın öbür gün tekrar müebbet alacak. Bilmediğim şeyi savunmuyorum. Sadece bu son dediğimi sizden de bekliyorum. Çünkü buradaki vicdan mastürbasyonu ürünü linçleriniz gerçekten de yargıyı etkiliyor.

Tekrar ediyorum, “canlı canlı insan yakmaktan bahsediyoruz, ciddi misin” diye embesil bir şey yazmayın. Adam salınsın demiyorum. ve 23 yıl ceza aldı zaten. Ben kuduz feminist miyim ki katil salınsın diyeyim. Onu feminist sürü ve onların kıçını yalayan erkekler yapar.  Aslına bakarsanız bu yazıyı adama sempati duyduğumdan da yazmadım. Dediğim gibi olaya ne olursa olsun kadın cinayeti diye atlayan sürü, bu kadının adını Özgecan Aslan gibi masum bir çocukla yan yana anınca, yargıya “ataerkil yargı tüüüüü” diye saldırınca ve üstelik utanmadan “kim o hakim?” diye linç ima edince, yazmadan edemedim. Şimdi vicdan mastürbasyonu yapan bu sürü zamanında, aksi kanıtlansa da “tecavüzcüsünün kafasını kesti, ilahi adalet, salın Nevini” diye böğürüyordu yahu.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

26
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
12 Comment threads
14 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
D.B. CooperzzzRedpillianÖğrenciJosef Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Zzz
Guest
Zzz

Feminizm göndermeleri hariç tümüne katılıyorum. Feminizm ise son dönemde popüler olup içi boşaltılmış kabuktan çok daha fazlasıdır. Bugün; kadınların oy hakkı olmasını, sizin izninize tâbi olmadan bir işe girip çalışabilmelerini, eşit birer birey olarak kendi kararlarını almalarını, eşlerini kendileri seçmelerini, eşit eğitim almalarını, aile içi şiddete uğramamalarını vs olması gereken olarak görüyorsanız feminist düşünce sizin de normunuz olmuş demektir. Hâlâ okutulmayıp/meslek sahibi yapılmayıp ev içi hizmetçi olarak yetiştirilen, aile içi şiddeti normalleştirerek büyütülen (erkek çocukları da bu şiddetin uygulayıcısı olarak yetiştirilerek büyütülürken), rekabetçi mesleklere girmemesi küçük yaşta öğretilen, sosyal hayatı erkek kardeşlerine göre kat be kat fazla kısıtlanıp ev ile… Read more »

Don ki$ot
Guest
Don ki$ot

daha feminizmin f’si yokken, turkiyede kadinlarin secme secilme hakki aldigini bilmeyen feminist beyani

Zzz
Guest
Zzz

Dünyanın çoğundan daha önce bu hakka Türk kadınının sahip olması bizim için gurur kaynağı.

Ufacık bir Google araması ile kadın hakları hareketinin tarihçesine göz atmadan bu yorumu yapmak ise sizin önyargınız olsun.

D.B. Cooper
Guest
D.B. Cooper

Ben araştırmış birisi olarak söylüyorum, Türkiye’deki feminizm örgütü kadınlara seçme seçilme hakkı verilirken hayır işleriyle uğraşıyordu. nezihe muhiddin 1926’ya kadar bir iki kelime etmiş daha sonrasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden alınmış. Daha sonrasındaki 1927’den kapatılmasına kadar olan 1935’e kadar herhangi bir hak talebinde bulunmamışlardır, hayır işleriyle uğraşmışlardır (okuma yazma öğretme vb.). yani işin özü feminizm Türk kadınına hiçbir şey kazandırmamıştır. Türk erkeği bu hakkı vermiştir. bence asıl sen düzgün araştır, bilmiş bilmiş konuşmak yerine. wikiden öğrendiğin çakma solcu bilgilerle anca cahil kandırırsın.

Adam Spor FK
Guest
Adam Spor FK

Bu dünyada erkekler kadar garibanı yok hala daha feminizm, ataerkil diyorsunuz. Ben bir erkek olarak günlük hayatımda yazlık beldeler haricinde pantolonsuz bakkala gittiğimi bile hatırlamıyorum. Her giyim/kuşamın yerine göre adabı var. Bir erkek şort veya kolsuz tişört dahi giyse cinselliğini ön plana çıkartacak bir durum söz konusu olmuyor. Maşallah kadınlarımıza/kızlarımıza bakıyoruz dışarıda, mini şort üstüne crop mudur nedir sütyeni andıran bir karışlık kumaş parçasını giyip dolaşıyorlar. Bu kızların, kadınların babası, erkek kardeşi, sevgilisi/eşi yok mu diye sorgulamama neden oluyor. Sen bu giyimle değil dışarıya, evde aile ortamında bile oturamazsın. Bundan 10 sene önce ki kadın modasına günümüze kıyasla bakılırsa feminizmin… Read more »

zzz
Guest
zzz

Bu dünyada erkekler kadar garibanı yok hala daha feminizm, ataerkil diyorsunuz. >> cinsiyet eşitsizliğine dayalı bir düzenin her iki cinsiyet için de olumsuz sonuçları olduğu gayet açık. Erkeklerin de sorunlarının olması, kadınların yaşadığı sorunları yok etmiyor. Maskülizm hareketi bu kadar az erkek destekçi bulurken her feminizm sözcüğünü duyduğunuz zamanda “erkeklerin sorunları var” demeniz biraz tuhaf hissettiriyor doğrusu. Ben bir erkek olarak günlük hayatımda yazlık beldeler haricinde pantolonsuz bakkala gittiğimi bile hatırlamıyorum. >> Mahalle baskısını bu kadar içselleştirmiş olup kendinize acı çektirecek şekilde yaşarken, aynı baskının böyle savunuculuğunu neden yapıyorsunuz? Hava sıcaksa şort giyebilirsiniz. Kimsenin sizi bunun için yargılama hakkı yok.… Read more »

D.B. Cooper
Guest
D.B. Cooper

Feminizm bu değil safsatasını da bırakın artık. İşinize gelmediğinde kaçış rampası olarak kullanıyorsunuz bunu. Feminizm bal gibi de erkek düşmanlığıdır ve kadın üstünlüğü savunur. Günümüzde kimse kimseyi sınırlamıyor. İşe girişte bile kadın olmak otomatikman ayrıcalık sağlıyor. Bir erkek ve bir kadın işe alımda sona kalsa anında cinsiyetinden dolayı kadın tercih ediliyor. Ayrımcılık kralı yapıp ağlamakta siz feministlerin işi. Çözüm o kadar basit ki. Çocuk yapmak kariyerini mi engelliyor? Çocuk yapma. Hem kariyer hem çocuk gibi bir seçenek mümkün değil. İki cambaz bir ipte durmaz. Zaten bu konuda da yeterince pozitif ayrımcılık sağlanmış hala ağlıyorsunuz. Ev işleri yapmak istemiyor musun? Evlenme.… Read more »

fora
Guest
fora

gunumuzde twitter yargiclari dururken mahkemelerin hukum vermesi sacma tabii ki.

vision
Guest
vision

Elbette hiçbir cinayet cezasız kalmamalıdır, konu asla bu değil. Medya insanların iyiliği için değil sahibinin çıkarları için çalışır. Bunu gizlemek için de misal kendi zararına olmayacak beş doğru söyler, güvenini kazanır, sonra seni sadece bir yalana inandırır. Öyle ustaca yedire yedire yaparlar ki çürük elmayı gözün seçse de aklın ayırt edemez hale gelir. Bunu anlamak için sadece pandemi sürecine bile bakmak yeterli olur. Şu an feminist+lgbt+vegan+çevreci tayfa medyanın yükselen değeri. Bir mavi kafa bir olaya destek veriyorsa orada neler döndüğüne dair kuşkucu yaklaşmak iyidir. Tütüyle poz veren babalar, etek babet giymiş komutanlar, anaokulu çocuklarını mini eteğinin altından gözüken aleti eşliğinde… Read more »

Kır Balası
Guest
Kır Balası

Hocam aslında konunun siyasi bir alt yapısı da var. Bekaa Vadisi’nden inme, dağ faresi kılıklı militan kadın müsveddelerinin sosyal medyada eril düzen diyerek yaratmak istedikleri algı Türk kadınlarının hukuk devleti fikrine karşı algılarında yıkım ve tahribat yaparak kendi bölücü argümanlarına yönelik alan açma taraftar toplama çabası var. 2010 çözüm süreci esnasında İmralı görüşmelerinde bu konuya ilişkin terörist başından “jineloji” adı altında çalışmaları üzerine talimat aldılar. Bugün vatandaşların hukuk düzenine karşı yeterince örselenmiş hisleri var. Bunları kanalize edip beraberinde bakın sizi kadın olarak veya lgbti’li eziyorlar bizi de etnisite olarak eziyorlar diye bölücü argümanlarına dayanışma sahası yaratıyorlar. Konunun bir de bu… Read more »

Birisi
Guest
Birisi

Ölen kişilerde bile ırka mı bakılıyor ? Genelleme yapacaksak bu tür cinayetleri yapanlar da genelde ülkücü kesimden ? Olayları genellemeyin ya da ırklara mal etmeyin . Şu kafayı bir değiştirin artık

Hkn
Guest
Hkn

Tmm kardeş Türk kızı normalde feminen anma bu işler hep bölöcüüü entüsüseee den kaynaklanıyor.Tayyipten ve Mustafa Kemal’den daha sağlam feminist görmedim ben.

Mehmet
Guest
Mehmet

Adam ağırlaştırılmış müebbet almadı ki!!! Savcılık iddianameyi orasan sundu. Müebbet aldı da cezaaı düşürüldü demek şudur:
Mahkeme son kararını verir ve asamı müebbet hapse mahkum eder. Sonra da yanlış yapmışız gel cezanı düşürelim diye müebbeti kaldırır.
Bu davada alınan ilk ve tek karar 23 yıl hapistir. Müebbet cezası hiç verilmedi. Verildiyse yazın.
Öbür taraftan tutuksuz yargılamaları adam salındı diye yazıyorlar hep. Mahkeme kararını verince de biz sosyal medyada baskı yaptık ve adamı tutukladılar diyorlar. Tutuksuz yargılanma ile salınma aynı şey değildir. Salınma suçtan beraat etme, aklanmadır. Tutuksuz yargılanmada ise dava devam eder.

Blade
Guest
Blade

Yukarıdaki yazıların tamamı iddia. Yani o kadının böyle birşey yaptırıp yaptırmadığı meçhul. Açıkcasıbiz kırmızı haplı erkekler bazen birşeyleri zorluyoruz. Yani kırmızı hap bakış açısıyla bakacağız diyerek olur olmadık iddialara kulak veriyoruz mahkeme “boşuna” bu kadar indirimi vermemiştir diyoruz. Belki de mahkeme gerçekten yanlış karar almıştır. Bir kadının öyle söylenenleri yaptırması imkansız olmasa da zor şeyler.. Açıkcası. Bir de o kaset/kasetler nerede başkalarına da şantaj yaptı deniyor ya. Yani uzun lafın kısası hepsi iddia ne gerçek ne değil bilmiyoruz. Kırmızı hap bakış açısıyla bakacağı diyerek yanlış karar almak da iyi birşey değil. Hatta daha önce de miştim “Mahmut Abi” birçok kadın… Read more »

Pisa
Guest
Pisa

Ulan bu sjwler o kadar mantıksız herifler ki. Dünyayı satanistlerin illuminatinin kertenkele adamların yönettiğine her işte onların parmağı olduğuna inanan alt right komplocu Cemre onlardan daha mantıklı konuşuyor. Nasıl bir çağa denk geldik amk

Adam Spor FK
Guest
Adam Spor FK

Cinayetin kadını veya erkeği olmaz. İkisi de insan, ikisi de can en nihayetinde. Cinayeti cinsiyetleştirmek iki yüzlü yavşakça bir yaklaşımdır.

Sanki nesli tükenmekte ve koruma altında olan gergedanları avlamışlar gibi, haydi gelin ortaya hep birlikte linçleyelim diye habercilik/medya anlayışı mı olur?

Su testisi su yolunda kırılır demek bile suç bakın biz katili veya cinayetini meşru kılmaya çalışmıyoruz.

Erkek ölünce tü kaka, kadın ölünce ühühüh;( yapanlaradır bütün davamız.

Pan
Guest
Pan

Yorumlarda bir feminist tarafından konu epey sulandırılmış. Çorbada benim de tuzum bulunsun. Bir insanın oy atma hakkı, dilediği işte çalışabilme gibi en temel haklarının farkında olmak için feminist olmak gerekmez. Bunların bireyin shaip olduğu, doğuştan getirdiği haklar olduğunun farkında olmak yeterlidir. Diğer erkek kardeşlerinin aksine düşük rekabetli işlere yönlendiriliyorlar safsatasına falan hiç girmeyeyim şimdi. Yorum alanını daha fazla kirletmeye gerek yok. Yalnız, gerçek feminizm bu değil argumanı hiçbir işinize yaramaz bilin istedim. Günümüz anaakım feminizmi tam da budur. Makalede bahsedilenden ne eksik ne fazla. Tabii 1. ve 2. dalga feminizmin geçer akçe olduğu fikrindeyseniz. Günümüz feministleri ilk sizi taşlayacaktır. Mahmut… Read more »

öğrenci
Guest
öğrenci

Mahmut abi esas soru twitter niye arabesk ve duyardan geçilmiyor ? Sadece feminizm değil yani geçen bir hesap açtım girdim, yahu sayfalar arıyorum motivasyondur pozitif enerjili paylaşımlı falan bunlarda dahi yıkık yıkık sözler hep bir arabesk, melankoli paylaşımları, burdaki kadınlar zaten hep niyeyse duygu seli yaşıyor, mesela sen instagramda herkes mutlu imajı veriyor diye kızıyorsun bazen ama inan buraya göre bin basar yani, ayrıca ben pualardan gördüğüm pek tavsiye edilmiyor(siyaset falan yapmıyorsanız kullanmanıza bile gerek yok diyen var) ama sen twitterdan kadınlara yürümeyi tavsiye ediyor musun, burda kadınlar daha çok ilgi yemi gibi kendileri ile alakalı şeyler yazıp duruyor çok… Read more »

Josef
Guest
Josef

“Şayet iddialar doğruysa”, sanık cinayeti canavarsa işlememiş olsaydı, ölü beden üzerinde bir fiilde bulunmayıp usûle uygun olarak gömülmesine yol açsaydı çok çok daha az ceza alabilirdi. Karısını başka erkekle gören adamın cinayeti bile ne indirimlere uğruyor.. ki olayda tecavüz iddiası var. Nihai karar ne olursa olsun mahkemenin doğru kararı verebileceğini düşünmüyorum. Dava çok magazine oldu. Bu olaydan bağımsız olarak ekleyeyim Türkiye’de çok büyük haksızlıklar dönüyor. Adli tıp raporlarına bile inanmayın derim.

Redpillian
Guest
Redpillian

Aslına bakarsanız feminazi kavramı, günümüz 3. dalga feminizmini masum göstermek için yine o lobi tarafından üretilmiş bir saçmalıktan ibaret. Hiçbir şey bundan para kazanan işletmelerin umurunda değil. Nevin gibi birçok kadın da kadın merkezli değer yargıları olan toplumdan, popüler kültürden ve politik doğruculuğun sürü yöneticiliğinden destek alarak “Zaten benden yana olurlar.” kafasında hareket ediyor ve bu haltları yemekte bir sakınca görmüyor.