Günümüz modern toplumunda birçok erkek aşağılık duyguları yaşıyor ve ben bu aşağılık duygularını “tamir edecek” bir program yaratmaya çalışıyorum.
İlkel egemenlik hiyerarşisinde, alfa erkek en tepede oturup istediği herşeye sahip olurken, daha alt rütbeli maymunlar ona itaat edip onun emrinde yerlerini alırlar. Evrim egemenlik hiyerarşisini, daha alt rütbeli maymunlarda endişe duygusu yaratarak dayatır. Sosyal kaygı, kendilerini hiyerarşinin alt katmanlarında hisseden bireylerin, alfa erkeği kızdıracağını düşündükleri şeyler yaptıklarını düşünmeleri ile, endişe hissetmelerinin sonucudur.
Bu erkeklerin kadınlar da dahil karşılaştıkları birçok hayat problemimin temelinde, kendilerini egemenlik hiyerarşisinde aşağıda hissetmelerinin yattığına inanıyorum. Bu sorunlar, zorbalığa maruz kalma, yenilgilerle dolu bir geçmiş, iyi aile ve arkadaşlık bağlarının olmaması ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Kaygı (hem genel hem de sosyal kaygı), depresyon, kadınlarla başarısızlık, sosyal izolasyon, özsaygı, motivasyon eksikliği, bağımlılıklar, kendine zarar veren davranışlar, aşağılık kompleksinin belirtileridir. Bilinçli ya da bilinçaltında aşağılık duygusu hisseden erkekler genellikle kadınlara yürümekten korkarlar, karşılığında bir şey almadan kendilerini kullandırırlar, çatışmadan korkarlar ve genelde kendilerini diğer insanların altında / alçağında görürler.
Bildiğim kadarıyla, şu an tanımlamakta olduğum spesifik problemi çözmek üzere internette yayınlanmış tam bir program yok (eğer varsa lütfen bana haber verin). Terapi yeterli değil zira terapist problemi doğru tanımlasa bile (ki bu nadirdir), “hasta” ağırlık kaldırmaya, meditasyona, kendini geliştirmeye ve sosyal ortamlarda pratik yapmaya başlayana kadar iyileşmeyecektir.
Aşağılık duygusu hissetmek oldukça yaygın. Aslında hepimizin şu ya da bu şekilde aşağısında olduğumuz birileri olduğu için, herkes değişik oranlarda da olsa bu duyguları hisseder. Bu devirde zaten kitle iletişim araçları hiç durmadan, yaptığımız her şeyde bizden daha iyi insanların olduğuna dikkatimizi çekip duruyorlar. Burada zorluk, genel olarak aşağılık duygusu hissetmeye karşı sağlamlaşmaktır. Ben bir grup kibirli göt herif yaratmaya çalışmıyorum – tek istediğim şey, başka bir erkeğin sizden daha iyi olmasının, sizin ondan “aşağıda” olduğunuzu hissetmenize neden olmaması. Bu erkek, (genellikle) eğer yeterince çalışırsanız ulaşabileceğiniz seviyede biri sadece.
Aşağıdaki, programımın ilk taslağı. Burada amacım, kişinin yapması gereken ve herkesin yapabileceği “asgari olması gereken” adımları oluşturmak. Bu nedenle, “ağırlık kaldırmak” kısmında, bir kişinin tüm ana kas gruplarını haftada bir kere çalıştırması gerektiğini söylüyorum. Bence bundan daha fazla spor yapmalısınız, ama amacım asgari yapılması gerekenleri yazmak. Bu listeye bir sürü başka şey koyabilirsiniz ama ben herkes için gerekli asgari, tartışma gerektirmeyen ve kişiye özel olmayan şeyleri koydum. İnsanların günlük çizelgelerinin öngörülemez değişikliklerle dolu olduğunun farkındayım. Bu nedenle tüm tavsiyelerimi haftalık bazda yazdım. İdeali, herkesin her hafta için yapılacak işler listesi oluşturması ve işleri yaptıkça listede işaretlemesi.
Bu konunun uzmanı değilim. Bu nedenle de insanların “kesinlikle asgari oranda gerekli” şeyler konusundaki düşüncelerini merak ediyorum.
Programı 4 ayrı adıma ayrıldım. Bu adımlar, kronolojik olacak şekilde tasarlandı ama hepsi aynı zamanda paralel yapılacak şeyler. Mesela, insanlarla yüzyüze gelmeden önce kendinizi sevmeyi öğrenmeniz lazım ama insanlarla yüzleşme aşamasında ve sonrasında da kendinizi sevmeye devam etmeniz lazım.
Bu program, rehberden çok dini bir şey. Bundan kastım şu : Bu programı okuyup “çok enteresan, bunu birgün deneyeceğim” demek yerine, hemen işe koyulup sürekli uygulamaya başlamanız ve o hafta ne hissederseniz ya da nereye gidiyor olursanız olun uygulamanız. Bu programda asgari zorunluluklar listesini oluşturma sebeplerimden biri de kimsenin bir bahane ile uygulamadan kaytarmamasını sağlamak ya da hemen başlamalarına engel olacak birşey listelememek.
Ve son olarak şunu söyleyeyim, bu bir “harika erkek” olma programı değil. Programın çok spesifik bir hedefi var – aşağılık duygusu hissetmeyi engellemek. Birçok beta erkek ve aşağılık duygusu hisseden insan günümüz toplumunda çok başarılı insanlar ve itaatkar özellikleri çoğu zaman profesyonel hayatta sahip oldukları bir değer.
Programın adımları şöyle :
- Zihnini temizle.
- Kendini sevmeyi öğren.
- Kırmızı çizgilerinin bir listesini oluştur.
- Meydan Okuma Terapisi
İkinci bölümde zihnini temizle adımını ayrıntılı ele alacağız.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Mahmut Abi merhaba,
İçinde yaşadığım durum aşağılık hissiyatı mı bilmiyorum ama tabak çevirip kısa ilişkilerde iken kadın başka birini benden öte arzuladığında ciddi kötü hissiyatlara kapılıyordum. Profedyonel olarak yelken ve dağcılık yapıyorum, akademik hayatım iyi gidiyor mezuniyete 1 yıl var, sosyo ekonomik olarak iyiyim, boydan kaybeysemde bedende iyiyim. Ama benden çok daha iyi olup benden önce terxig edilme durumlarında nedense kendimi çok kötü hissediyorum, bu bir aşağılık duygusu mudur? Yahut karşımdaki kadına karşı güveninin düiük olup aldatılacağımı düşünmem de buna girer mi? Senden yardım alabilir miyim? Özel görüşme yahut yazışma için uygun musunuz?
bu bir aşağılık duygusu mudur? Evet. Ve hayatınız boyunca ne kadar yukarı çıkarsanız çıkın her zaman ama her zaman sizden çok daha iyisi olacak. Siz dünyada takacak yanlış şeylere takıyorsunuz.
Yahut karşımdaki kadına karşı güveninin düiük olup aldatılacağımı düşünmem de buna girer mi? Tabak çeviriyorum diyorsun. Ne aldatması? Tabak çevirirken kız başkasıyla olursa ona aldatma denmez.
Özel görüşme yahut yazışma için uygun musunuz? Özel görüşme yapıyorum.
mahmut abi merhaba ben 16 yaşındayım burnum eğri ve 2 yıldır dışarı çıkmak dahi istemiyorum moralimi bozuyor ve birisiyle goz teması kursam bile hemen gozlerini geri çekiyor.Bunun dışında dediğim gibi çok fazla özgüvenimi düşürüyor ve bi kadına yurumekten çekiniyorum.Spor da yapıyorum ancak yine de özgüvenimi arttıramadım önerin var mıdır
Burun eğriliği ne zaman problem olmaya başladı? Kendini ezmek için bahane arıyorsun sanki.
benim için ergenliğe girdiğimden beri bir sorun haline geldi çirkin hissediyorum ve aynaya bakınca moralimi bozuyor bu yuzden sosyal hayattan da eksik kalıyorum
Okul rehber öğretmeninle ve ailenle konuş seni terapiye yönlendirsinler. Saçmasapan bir şeyi asosyallik için bahene etmişsin.
O yaşlarda insan ufacık kusurları kafasına takıyor. İlerde de ne kadar komik geliyor bilsen. Kusurlarınla barış, hatta kendin bile dalga geç, diğer şeylerini geliştir ve ileride bu kafaya taktığın şeylere güleceğini bil kardeşim.
Örneğin o yaşlarda bizim arkadaş grubumuzun en çapkını grubun en çirkiniydi mesela. Uzunca da bir burnu vardı. Ama çocuk çok eğlenceliydi, güzel muhabbet ediyordu, vs vs
Eskstra not: Kıvanç Tatlıtuğ bile olsan bazı kadınlar seni beğenmeyecek, bir yerine kusur bulacak. O yüzden sen mevcut halinle en iyisi olmaya çalış.
Aynı üne sahip olmadığın sürece Kıvanç Tatlıtuğ bile olsan neredeyse çoğu kadın seni beğenmeyecek.
Abi merhaba benim bir sorunum var Şu an bir otelde çalışıyorum ve garsonluk yapıyorum. Yaşım 21 . Oteli seviyorum ama bazi sıkıntılarım var . 1. 30 lu yaşlarında bir şef garson var baya matrak bir tip . Belalı biride. Bu bana baya bir takılıyor konuşamama vs hal ve hareketlerlerime . o an başka bir şey kast etsem bile onu başka bir yere çekiyor ve insanlarda buna gülüyor vs … kavga etsem ayri dert , insanlari etrafina toplamasi ayri dert , benimle olan konusma üslubu ayrı dert . Hiç bir sey kaybetmekten korkmayan bir tip . Bununla nasıl baş ederim 2.… Read more »
1) Böyle aptal yöneticilerin olduğu işletmelerde yapman gereken ilk hareket başka bir iş bulup orayı bırakmaktır. Başka bir yerde iş aramanı tavsiye ederim. Hiçbir şey de söyleme zira ayrıldığın an herkes niye ayrıldığını anlar.
Eğer hep aynı duruma düşersen onu sonra düşünürsün ama ilk başta adam aptal diye varsayıp iş değiştir.
2) Önce dinlemeyi ve soru sormayı öğren. Konuşması sıkıcı adamlar dinlemeyi bilmeyenlerdir. Dinlersin, bir ipucundan konu açarsın ve öyle gider.
Yazıda ağırlık kaldırmanın daha önemli olduğu yazıyor ama kişisel tecrübem sanat aktivetesi ve bir veya daha fazla sanat dalında ilerleme kaydetmek ağırlık kaldırmaktan çok daha fazla yararlı oluyor. Bunu zamanında ağırlık da kaldırmış biri olarak söylüyorum bende o kadar etki gösterememişti şimdi ağırlığı bıraktım el işi aktivitesi ve resim yapmaya yöneldim pratikle ilerleme kaydettiğim görüyor olmak ve o kadar da yeteneksiz olmadığımı anlamak daha faydalı oldu aşağılık kompleksime.
Abi iyi seneler, tanımadığım bir kadınla asansörde tek başıma kalınca veya yolda bir kadının arkasından yürüyünce rahatsız ediyormuş gibi hissediyorum. Böyle hissetmem doğal mı?
Değil. Aşırı efendi erkek kafası.
Abi yurtta bazen oda arkadaşlarım, ben uyurken sürekli ses çıkarıyorlar(gürültü şeklinde değil de daha çok ışığı açma, kapıyı sertçe vurma gibi). Belki düzeltirler diye söylemiyorum ama bu üzerimde büyük bir stres yaratıyor. Diyorum ki söylesem de bir şey değişmeyecek bu yaşa kadar gelip de bir şey öğrenememiş demek ki. Ama bu da benim üzerinde büyük bir strese neden oluyor. Ne yapmalıyım?
Yurtta yaşamaya alış. Kimse senin paşa çocuğu varlığın için sürekli her şeye dikkat etmek zorunda değil.
İyi de abi zaten olabildiğince ayak uydurmaya çalışıyorum. Ses çıkaran arkadaş öğlen okula gittiği için gece geç saatlere kadar uyanık kalıyor, yemek yiyor vs. Ben ise erken uyanmak için erken uyumak zorundayım.
Yurtta davul çalsalar bebek gibi uyumaya alışacaksın.
Anladım abi bu dediğini yapmaya çalışacağım teşekkürler
Önerildiği üzere saçma sapan aşk ve dertl isyankar şarkıları dinlemeyi bıraktım, sosyal medyayı azalttım ancak şunu bilmek istiyorum. 23 yaşında bir erkek aile evinde mutlu ve fazla özgür değilse her türlü riski alıp kıt kanaat geçinecek -ya da geçinemeyecek- olsa bile kafasının dikine gidip kendi yolunu çizmeli midir? Ayrı eve çıkmak, şehir değiştirmek vs. Aile evindeki paşa gibi yaşamı bırakıp biraz sefil ama mutlu olunacak hayata geçiş yapmak mantıklı mı? (Asgari ücretle tek yaşanır mı bilemiyorum)
23 yaşında bir erkek aile evinde mutlu ve fazla özgür değilse her türlü riski alıp kıt kanaat geçinecek -ya da geçinemeyecek- olsa bile kafasının dikine gidip kendi yolunu çizmeli midir? Evet ama her erkekte o cesaret, o güç yoktur yani kesin bu yapılmalı diye çıkıp da sonra darmadağın olmayın. Çoğu erkek yapabilir ama birçok erkek yapamaz, zorlukla baş edemez.
Aile evindeki paşa gibi yaşamı bırakıp biraz sefil ama mutlu olunacak hayata geçiş yapmak mantıklı mı? Şunu yazan adamın bunu yapabileceği şüpheli mesela.
Abi zaten sıkıntı aile evindeki paşa yaşam. Seni el bebek gül bebek büyüten ailenin huyunu değiştiremezsin ki. Sağ olsunlar yardımcı oluyorlar her konuda ama bu da ”paşa çocuğu” yapıyor bizi, hayatın zorluklarını yaşayamıyoruz. En ufak zorlukta yardımcı olmak istiyorlar vs.