Daha önce birkaç kere yazılım alanında çalıştığımı söylemiş üniversitede bilgisayar mühendisliği ya da bilgisayarla ilgili bir bölüm okumadığımdan bahsetmiştim. Yazılım geliştirmeyi kendi kendime nasıl öğrendiğimi anlatmamı isteyen arkadaşlar oldu. Kısaca anlatmaya çalışayım.
Benim ilkokulu bitirir bitirmez Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfında ingilizce öğrenmek gibi bir avantajım oldu. Şimdi o yaşta hazırlık sınıfları yok sanırım ama bir dönem boyunca haftada neredeyse 25 saat ingilizce ders gördüm. Üstüne o zamanlar tam bir hırs küpü olduğumdan bir 20 saat de ben ders çalıştım (haftasonu 5 x 2 = 10 saat artı hafta içi 2 x 5 = 10 saat). 6 ayda yaklaşık 1,000 saat ingilizce ile uğraşmışım. Normalde gündelik hayatta ve iş hayatında iyi ingilizce konuşmak için gerekli upper intermediate ingilizce öğrenmek için 640 saat ders ve 400 saat kadar da ders artı çalışmak lazım. Anadolu Lisesi ve inekliğim sağolsun 12 yaşında o seviyeyi geçmiştim. Babamın iş arkadaşının misafiri İngiliz bir kadın vardı. Bir yıl önce tek kelime bilmezken bir yıl sonra onunla uzun uzun Antartika maceralarını konuşmuştuk mesela.
Sonra hemen ardından bilgisayar aldık. O zaman Intel X86 işlemcilere sahip PC’ler yeni çıkmış ama pahalı. Babama yalvar yakar bir bilgisayar aldırdım ama adam gitti bana haber vermeden Commodore 64 aldı ve görevini tamamladı 🙂 PC o zaman memur maaşı ile kolay alınabilecek bir alet değil. Her ne kadar hayal kırıklığına uğrasam da hala sakladığım bu makine beni programlama ile tanıştırdı. Zira bilgisayarla beraber Commodore 64te BASIC programlama dilini anlatan bir kitap vardı. Yaz tatili dolayısıyla bende vakit bol. Kitaba daldım. Ne internet var ne de “abi bu kod çalışmıyor” diye soru sorabileceğim bir forum. Sinirden saçlarımı yola yola günde 2- 3 saat o kitaba gömüldüm ve sonunda elimdeki dandik bilgisayara “I know you BASIC bitch” diyecek ve RiverRide’ın çok kaba bir versiyonunu yazacak kadar BASIC öğrendim.
Lise de bir arkadaşımın mühendis babasının Pcsine ağzımın suyu akarak bakmaktan ve Doom oynamaktan başka gerçek bir bilgisayarla maalesef ancak üniversitede uğraşabildim. Lise boyunca üniversite sınavına hazırlanmaktan (Lise 1’in yazında başlamıştım) bilgisayarı unutmuştum.
Sonra şans yüzüme güldü. Daha doğrusu 3 sene çalışıp iyi bir üniversite kazandım. Birgün yurtta odada boş boş otururken benim liseden aynı üniversitenin bilgisayar bölümünü kazanan bir abim odama muhabbete gelip “lan boş boş oturacağına bilgisayar labına gidip programlamanı geliştirsene” dediğinde “bilgisayar labı ne?” diye sormuştum. “Şu binaya git şu kata çıkıp Bilgisayar Labi yazan yere” git anlarsın diye tarif etti. Ben de saf saf dediği yere gittim ve üniversite kartımı verip Lab 3 Computer 21 (numaralar aklımdan çıkmış olabilir) yazan bir kart alıp Lab 3 yazan yere gittim.
Lab 3’ün kapısından gördüğüm manzara karşısında gözlerim öyle doldu ki, oraya çöküp ağlayacaktım. İçerde tam 25 tane 32 bit PC var! 25 tane! Daha sonra zaten bilgisayarlarda Windows 95 ve Internet görünce sevinçten uçuyordum! Bana Lab’a git diyen abinin tavsiyesi ile üniversite kütüphanesinden aldığım kitaplarla önce PASCAL sonra da C öğrendim. Ardından C++ kastım ama doyurucu bir kitap bulamadım. Internette araştırarak Deitel & Deitel’in kitabının en iyisi olduğunu öğrendim ve Aksaray’da bir kitapçıda orjinalini buldum. Fakat bende alacak para yok. Kötüsü harçlıktan biriktirsem bile okulun 3 ayı kalmış, yaz tatiline kadar para biriktirsem bu sefer yaşadığım ufak şehre, evime dönmem lazım ki evde PC yok.
Neyse 3 ay özel ders vererek ve fuarda çalışarak Deitel & Deitel’in C++ kitabını ve bir Pcnin 50%sini alacak parayı 3 ayda biriktirdim. Çoğu fuardan geldi. Kalanı da babamdan borç aldım (gerçi sonra geri ödemedim) ve eve otobüsün bağajında yepyeni PC ve D&D C++ kitabı ile gittim. Yaz tatilinde ise bu kitap sayesinde 3 ayda C++’ı çözdüm. Kolay olmadı. Internet yok, pointer aritmetiği falan ağlatıyor adamı. Şimdi C# ve Java var. Allah Garbage Collector’ı icat edenden razı olsun 😊
Ondan sonraki senem ise okulda ufak ufak proje yaparak geçti. Sanat Klübünden psikoloji okuyan bir kızın vasıtası ile psikoloji bölümündeki deneylere Visual C++ ile deney programları yazdım mesela. Psikoloji kız dolu o işin ekmeğini öyle yedim. Sonra elektrik elektronik bölümünde silme erkek ekiple imaj işleme algoritmaları yazdım. İki bilgiyi bir araya getirecek girişimci ruh içime doğsa, kağıda yazılı çok seçenekli anketlerden veri okuma algoritmaları yazar köşeyi dönerdim ama 1972 Playboy güzeli Lena ablanın fotosunu işlerken aklıma gelmedi.
Üniversitenin son 2 senesi ise part time çalıştım (bu yüzden de okulu uzattım). Fakat 2000 – 2001 dotcom balonunun son senesi, o sene Istanbul’da dandik ASP işlerinden bile part time 400 USD kazanıyordum. Öğrenci adam için çok iyi para. Sonra balon patladı tabii.
Mezun olunca ilk girdiğim ve full time profesyonel yaptığım iş C++ ile sunucu tarafında çalışan ve çok kullanıcılı bir uygulama yazan bir şirketti. Teknik ekibin başında yabancı bir amca vardı. Bilgisayar mühendisi olmamamdan dolayı başta bana pek sıcak bakmasa da sonradan iyi anlaştık. Sonraki yıllarda o şirketten ve Türkiye’den ayrıldı, bir iki sene sonra da ben şirketten ayrıldım. Ardından birgün kendisinden bir telefon aldım. “Mahmut Tayland’da birine ihtiyacım var, aklıma sen geldin, biliyorum sen gidersin” dedi. “Gitmem mi lan giderim tabii!” dedim. Uzakdoğu’da yaşama fırsatını duyunca parayı bile sormadım, bıraksan bedava gideceğim. Kısa süre sonra 4000 Dolar olduğunu öğrendiğim maaşla Bangkok’taydım (bugün İstanbul’da 25 yaşında ve 4000 Dolar maaşla olmak gibi bir şey). 3 sene sürecek Bangkok ve ara ara bugüne kadar gelecek yurt dışı maceram da böylece başlamış oldu (daha önce ülke sınırlarından dışarı çıkmamıştım). Bugün bile Asya’da yaptığım ağı sata sata hala o pazara çalışıyorum.
Geçenlerde ekonomist Atilla Yeşilada bir videosunda “akıllı biri olduğumdan dolayı mı Ingilizce bildiğimden dolayı mı iyi kazanıyorum bilmiyorum” dedi. Aynı şeyi ben de söyleyebilirim ve cevabı bilmek istemiyorum 😊 Ama Ingilizce hayatımı değiştirdi. Hangi mesleği yapacak olursanız olun mutlaka öğrenin. Benim şansıma bir hazırlık sınıfından dünya kadar vaktimin ve beynimin taze olduğu bir yaşta Ingilizce öğrendim. Ama rakamlar sizin için de farklı değil. 640 saatlik bir ders programı ile örneğin haftasonu 8 saat ders alarak 6 ayda derdinizi anlatacak kadar, 1 senede sokakta konuşacak kadar ve 1.5 senede işinizde çok düzgün kullanacak kadar öğrenebilirsiniz. Bu ucuz bir yatırım değil ama dünyada İngilizce bilenler ortalama 25% daha fazla kazanıyorlar ve Türkiye gibi nüfusun sadece 14%ünün İngilizce bildiği bir ülkede bu oran muhtemelen daha fazla.
İkincisi artık sizin elinizde streaming video yayını izleyebileceğiniz kadar hızlı bir internet var. Ben kendi kendime yazılım öğrenirken bu imkanlar yoktu. Şimdi Türkçe bile çok kaynak var.
Üçüncüsü artık yazılımdan çok daha kolay para kazanabileceğiniz işler ve diller var. PYTHON gibi basit bir dili birkaç ayda öğrenebilirsiniz ve sadece PYTHON bilgisi ile bile para kazanabilirsiniz. Bilgisayarlar çok hızlı ve güçlü artık. Bizim gibi C++’da bir avuç memoryde sürekli pointer yükleye boşalta program yazıp compilerın bulamadığı buglarla saç beyazlatmak zorunda değilsiniz.
Şunu da söyleyeyim eğer iyi bir üniversitenin mühendislik fakültesinden mezun olmasam, kendimi yetiştirmiş bile olsam bu işe girmem zor olurdu. Sektörde en büyük problemlerden biri bu. Bence yetiştirmek üzere lise mezuniyetinden adam almanın hiçbir problemi yok ama sektör illa üniversite diploması istiyor.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Yazılım konusunda bizim de bir katkımız olsun;
Yazılım mühendisliğinin avantaj, dezavantaj, gelir, başarılı olmak için öneriler ve daha nicelerini yazılımcı olmak için çalışanlara derledik;
https://www.technogezgin.com/yazilim-muhendisligi-nedir-yazilim-muhendisi-ne-is-yapar/
Abi selam.
Bu sene %80 ihtimalle Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılığa başlıycam.
Sence 2 dil öğrenip okuduğum bölüme mi odaklanmam daha iyi olur yoksa sadece ingilizce öğrenip yazılıma mı odaklanmalıyım ve son olarak sence sözel bölüm mezunu olduğumda yazılımda şansım var mı?
Neden illa yazılım? Reklamcılık çok dışa dönük yazılımcı çok içe dönük bir iş. Sen hangisini severek yaparsın?
Severek yapıcağım iş reklamcılık abi.
Yazılımı ise yurt dışı imkanlari için istiyorum. Bu durumda sence okuyacağım bölüme mi odaklanmalıyım?
Bence o şekilde yazılımda tutunman zor. Yazılıma eğilimin yoksa meslek kabusun olur. Sayısal eğilimi olmayana bölüm olarak tavsiye edilebilir mi bilmiyorum.
Teşekkür ederim abi.
Söylediklerini dikkate alıcam.
Kıymetli büyüklerim, sevgili kardeşlerim. Yanlış mesleği seçip ömrünüz boyunca mutsuz olmayın. Hayatınız karı kız işlerinden ibaret olmasın, önceliğiniz geleceğiniz olsun.
https://www.technogezgin.com/meslek-secimi-dogru-meslegi-sec-omur-boyu-mutlu-ol/
https://www.technogezgin.com/bilgisayar-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar/
***Mahmut abi senin de fikrini merak ediyorum yazılar hakkında.***
Abi sanırım yazacaklarım için en uygun başlık burası. Ben 18 yaşında hapı 4-5 ay önce almış birisiyim. Bu sene üniversite sınavına hazırlanırken çok iyi başlamıştım aslında çalışmaya. Sonrasında ise Oneitis’a yakalandım. Bu durum 3 ay kadar sürdü ve tabi 3 ay kaybetmek seneyi kaybetmek oluyor nerdeyse. Sonrasında ise birkaç aylık depresyon derken nisan ayı geldi çattı. O sıralarda siteyi keşfettim ve depresyondan kurtuldum. Hapı hazmetmem zor olmadı diyebilirim. Hemen durum değerlendirmesi yaptım. Önümde 2 ay kalmış netler yerlerde. Bilgisayar mühendisliği istiyorum en kötü yıldız teknik üniversitesi olur diye başlamıştım yola. Sahip oldugum netlerle imkansızlaştı tabi. 2 ayda toparlanmak zor mezuna… Read more »
manisa, muğla, kocaeli gibi sanayisi ve sosyal çevresi çok da leş olmayan ortalama üniversitelerin bilgisayar mühendisliklerini yazmaya karar verdim. Bu bölümden mezun olursan öğretmen olabilir misin? Eskiden bilgisayar mezunları öğretmen olabiliyordu sanki. B planın var mı? Bu işin alaylı yapılacağına ve okul sorulmadığına kendini çok ikna etmişsin ama bunları senin başarabileceğinden ne kadar eminsin. %5-10 tabanı örnek alıp bütün gemileri yakmak anlamsız olur. Eğer bu okullardan bir B hatta C planıyla mezun olabileceksen yaz. Aksi takdirde ortalık üniversite mezunu veya üniversite terk sınava tekrar girenlerle dolu. Ben sınavı kazandığım sene 1.5 m aday vardı. Geçen seneye baktım 2.5 m ne… Read more »
Yazılım iyi meslek ve artık hemen her beyaz yakalı meslek saatlerce bilgisayar başında olmayı gerektirdiğinden eskisi gibi sıkıcı görünmüyor. Fakat eğer ilgin ve bir miktar yeteneğin yoksa bilgisayar mühendisliğinde harcanırsın. Düşünsene IQsu yüksek ve bu işe ilgili adamlarla rekabet etmek zorunda kalacaksın! İnsan örneğin zekasının yettiğinden daha yüksek bir işte çalışırsa acı çekebilir.
Öğretmenliği ise gerçekten öğretmenlik istemiyorsanız tavsiye etmem. Arz talepten çok daha fazla.
Öğretmen olmak istesem boğaziçi böte yazardım hocam 🙂 Sektöre girmek, girișimci olmak istiyorum uzun yıllardır. Kolay yoldan para kazanmak isteyip bilgisayar mühendisliğini buna uygun gören deli falandır zaten. Bide ümiversite sınavından kaçmak değil olay. Ben sosyal olarak, ingilizce olsun, spor olsun, insanlarla tanıșmak olsun bunları yapmak yerine 1 sene daha ilgimin ve ihtiyacımın olmadığı Türkce biyoloji kimya çözme fikrine uyuzum.
Manisa yazma aman tek diyeceğim bu.
O neden hocam orada mı okuyorsun? Bahsettiğim yerler arasında akademik kadrosu en iyi okul manisa celal bayar
hocam bölüm, kadro çok iyi olabilir bilg müh bilmiyorum benim celal bayar tıp’ta ve başka bölümlerde arkadaşlarım var. ki Manisa’da yaşamışlığım da var kadın erkek ilişkileri, sosyal ortam açısından iyi şehir değil, muhafazakarlık ege gibi değil iç anadolu gibi, öğrenciye iyi ortam sağlamıyor, ha sürekli izmir’e kaçarım diyorsan belki ama izmir’de okumak gibi olmuyor tanıdıklarım resmen acı çekiyorlar manisa’da. sen bir de spor ingilizce sosyallik daha rahat yürüme vs diye mezuna kalmıyorsan öyle bir üni ortamına düşmek canını fena sıkabilir.
Kocaeli geldi zaten 🙂
Manisa’yı bilmem de İstanbul’a ne kadar yakınsan o kadar iyi. Eğer iyi bir üniversite kazanabileceksen mezuna da kalabilirsin. Bilgisayar mühendisliğinde okul ismi süper şart değil ama çok işine yarar. Mesela tepe şirkette bir ITU’lü başvurular arasında diğer İTUlülere daha fazla şans verecektir. Karar senin. Eğer üni iyi değilse senin staj işini stratejik yapman ve iyi ingilizce öğrenmen lazım. Sonra da mümkünse birkaç bireysel projeye atlaman.
İlgim çocuklugumdan beri var abi. Lisenin bașlarında C öğrenmeye bașladım bayağı da ilerlemiștim. Birkaç arkadașımla android’e oyun yapmıștık indiren çok olmuștu onuda. Tabiki bu saydıklarım bașlangıç seviyesi ama ilgim var ondan eminim.
konunun üzerinden 1 yıl geçtikten sonra nası değerlendirirsin kanka
keşkelerin ve iyikilerin neler
Mahmut abi bilgisayar müh yeni kazanan gençlere tavsiyeler gelsin, istihdam et bizi abiii
“Şu binaya git şu kata çıkıp Bilgisayar Labi yazan yere” git anlarsın diye tarif etti…
yüzümde bir tebessüm … ve piramitin önünde sabahladığım günler aklıma geldi…
python öğrenmek baya mantıklı…
python + kotlin öğrendim…yakın zamanda bir projem hazır olacak
teşekkürler…ayrıca IOS development neden buralarda yükselişte değil….
macbook almak zor belki ondan…
Yapay zeka ve makine öğrenmesinin geleceği hakkında ne düşünüyorsun Mahmut Abi ?
henüz çok gerideler gibi..
İnsan biiinçdışılığı veya duyguların karar vermedeki etkileri aşılamayacak.Otonomlaşma nerelere ulaşacak merakla bekliyorum…
aklıma birinin tavsiyesi geldi …belirli bir yaşa kadar-35 yaş-yazılım sektöründe çalışmak güzel
ama o yaştan sonra yönetici olmazsan veya kendi işini kurmazsan yeni gelen nesilin ardında kalırsın demişlerdi bu da büyük sorun sanırım.
bunla alakalı üni tercihlerine yakın genclere bir yazı yazılır bence 😀
Türkiye’de öyle ama 30 yaşından sonra Avrupa’ya gidersen orada istediğin kadar yazılımcı kalabiliyorsun. Zaten iyi yazılımcıysan ve İngilizcen iyi ise yurt dışına çıkma ihtimalin çok yüksek. Yine de en az bir takım lideri, proje yöneticisi olmak lazım tabii.
Zamanında kendi yazılım şirketini kurmuş biri ile konuştum da bana python ile başlama örnek olarak web üzerine yoğunlaşacaksan başlangıçta php html css javascript öğren demişti Mahmut Abi sen ne düşünüyorsun ?
Mahmut abi istediğim üniversitenin bilgisayar mühendisliği gelmiyor bende elektrik elektroniğini yazmayı ve yazılım kısmında kendimi geliştirmeyi düşünüyorum veya bir alt sıradaki üniversitenin bilgisayar müh. yazıcam sen hangisini önerirsin ? İstediğim üniversitenin imkanları ve geçerliliği diğerine göre çok daha iyi bu arada
Ekonomi,matematik,bilgisayar bilimleri vs okuyup finans,teknoloji sirketlerinde Data Science uzerine calismak ve ilerde data science uzerine bir kariyer kurmak icin ne dusunuyorsun Mahmut Abi ?
Kazanclar,is olanaklari,yurtdisi imkanlari gibi ?
Şu an kazancı da yurt dışı imkanları da var ama 5 sene sonra ne olur bilemem. Gerçi istatistik artı programlama her zaman iş yapar.
Fakat çok iyi ingilizce lazım.
lisede hala hazırlık sınıfları var. ben geçen sene bitirdim.
Selamlar Mahmut abi. Gençlere mümkünse yurt dışına gitmeyi tavsiye ettiğini biliyorum. Benim okuduğum bölüm dolayısıyla ingilizcemi biraz daha geliştirip İngiltere’ye gitmem gayet mümkün. Ama orada göçmen olarak yaşayınca sosyal hayata adapte olmamaktan çekiniyorum. Evet, İngiltere’de çok daha iyi kazanırım ve mesleğimde çok iyi yerlere gelebilirim ama arkadaşlık, kadın erkek ilişkileri gibi konularda tatmin olmazsam mutsuz olurum gibi geliyor. Bu konuda senin ne gibi tecrübelerin var abi?
Yurt dışına gitmeyi tamamen göçmek olarak tavsiye etmiyorum. Onu da yapabilirsiniz ama benim tavsiye ettiğim en azından 3 – 4 yıl yurt dışında yaşamak.
Gidin yaşayın adapte olun ve sonra isterseniz geri dönün. Bunu bekarken yaparsanız bu dediğim şekilde yapmak zor değil.
Bu arada adapte olamayanların sesi çok çıkıyor bir de tabii adapte olamayanların yazdıkları milliyetçi duygularımızı kabarttığı için daha öne çıkıyor ama gidenlerin çoğu gayet adapte oluyor ve hatta daha çok seviyor. Özellikle Avrupaya gidersen Türkiye’den o kadar kopmuyorsun.
Çok teşekkürler abi cevabın için 🤗
C# öğrenmeye değer mi sence Mahmut Abi? Yeni dünya düzeninde Python öncülük ediyor gibi fakat C# oldukça zengin içeriğe sahip. Her ne kadar artık ASP.NET’in güçten düşmeye başladığı söylense de insan C# öğrenmeyi istiyor çünkü Türkiye pazarında oldukça kullanışlı gibi. C ve C++ kullanmayı biliyorum fakat artık bana yaşlı geliyorlar. Yeni bir şeyler arıyor insan.
C# ve Java öğrenmeye her zaman değer.
Abi peki c++ hakkında ne düşünüyorsun ? Yazılım öğrenmeye yeni başlayanlar için bazı sitelerde ilk öğrenilmesi gereken dil olduğu yazıyor bunu öğrendikten sonra diğer dilleri öğrenmek kolay olduğundan bazı sitelerde de zaman kaybı olduğu eski olduğu vs yazıyor sen ne düşünüyorsun?
Ne ilk öğrenilmesi gereken dil ne de öğrenmesi zaman kaybı. Masaüstü yazılım geliştiren bir ülke olmadığımızdan Türkiye’de alanı kısıtlı ama C++ ile mesela savunma sektöründe iş yapabilirsin.
Abi peki çalışmak istediği alana (web, mobil, oyun, vs) tam olarak karar verememiş kişilere başlangıç için ne önerirsin?
İş başvurularında farklı departmanlardaki geçmiş tecrübeler avantaj oluşturur mu? Örneğin planlamada tecrübesi olan biri satış pozisyonu için başvurduğunda avantajlı mıdır yoksa bir yeni mezunla aynı seviyede midir?
Tecrübe isteyecek seviyede ise yeni mezundan daha avantajlı değildir.
Mahmut abi selam ben küçük bir şehirde psikolojik danışmanlık ve rehberlik okuyorum.Bu boş karantina günlerinde yazılım öğrenmeyi düşünüyorum ama bölümümün yazılımla bir alakası yok ve üniversitem. adı olan iyi bir üniversite değil.Yazılım alanında kendimi geliştirmeye çalışıp orta düzey ingilizcemi iyi düzeye çıkarsam ve Python C# Java gibi yazılımları öğrenmeye çalışsam sence yazılımdan iyi para kazanabilir miyim yoksa üniversitemin iyi olmamasından dolayı işim çok mu zor ?