Daha önce birkaç kere yazılım alanında çalıştığımı söylemiş üniversitede bilgisayar mühendisliği ya da bilgisayarla ilgili bir bölüm okumadığımdan bahsetmiştim. Yazılım geliştirmeyi kendi kendime nasıl öğrendiğimi anlatmamı isteyen arkadaşlar oldu. Kısaca anlatmaya çalışayım.
Benim ilkokulu bitirir bitirmez Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfında ingilizce öğrenmek gibi bir avantajım oldu. Şimdi o yaşta hazırlık sınıfları yok sanırım ama bir dönem boyunca haftada neredeyse 25 saat ingilizce ders gördüm. Üstüne o zamanlar tam bir hırs küpü olduğumdan bir 20 saat de ben ders çalıştım (haftasonu 5 x 2 = 10 saat artı hafta içi 2 x 5 = 10 saat). 6 ayda yaklaşık 1,000 saat ingilizce ile uğraşmışım. Normalde gündelik hayatta ve iş hayatında iyi ingilizce konuşmak için gerekli upper intermediate ingilizce öğrenmek için 640 saat ders ve 400 saat kadar da ders artı çalışmak lazım. Anadolu Lisesi ve inekliğim sağolsun 12 yaşında o seviyeyi geçmiştim. Babamın iş arkadaşının misafiri İngiliz bir kadın vardı. Bir yıl önce tek kelime bilmezken bir yıl sonra onunla uzun uzun Antartika maceralarını konuşmuştuk mesela.
Sonra hemen ardından bilgisayar aldık. O zaman Intel X86 işlemcilere sahip PC’ler yeni çıkmış ama pahalı. Babama yalvar yakar bir bilgisayar aldırdım ama adam gitti bana haber vermeden Commodore 64 aldı ve görevini tamamladı 🙂 PC o zaman memur maaşı ile kolay alınabilecek bir alet değil. Her ne kadar hayal kırıklığına uğrasam da hala sakladığım bu makine beni programlama ile tanıştırdı. Zira bilgisayarla beraber Commodore 64te BASIC programlama dilini anlatan bir kitap vardı. Yaz tatili dolayısıyla bende vakit bol. Kitaba daldım. Ne internet var ne de “abi bu kod çalışmıyor” diye soru sorabileceğim bir forum. Sinirden saçlarımı yola yola günde 2- 3 saat o kitaba gömüldüm ve sonunda elimdeki dandik bilgisayara “I know you BASIC bitch” diyecek ve RiverRide’ın çok kaba bir versiyonunu yazacak kadar BASIC öğrendim.
Lise de bir arkadaşımın mühendis babasının Pcsine ağzımın suyu akarak bakmaktan ve Doom oynamaktan başka gerçek bir bilgisayarla maalesef ancak üniversitede uğraşabildim. Lise boyunca üniversite sınavına hazırlanmaktan (Lise 1’in yazında başlamıştım) bilgisayarı unutmuştum.
Sonra şans yüzüme güldü. Daha doğrusu 3 sene çalışıp iyi bir üniversite kazandım. Birgün yurtta odada boş boş otururken benim liseden aynı üniversitenin bilgisayar bölümünü kazanan bir abim odama muhabbete gelip “lan boş boş oturacağına bilgisayar labına gidip programlamanı geliştirsene” dediğinde “bilgisayar labı ne?” diye sormuştum. “Şu binaya git şu kata çıkıp Bilgisayar Labi yazan yere” git anlarsın diye tarif etti. Ben de saf saf dediği yere gittim ve üniversite kartımı verip Lab 3 Computer 21 (numaralar aklımdan çıkmış olabilir) yazan bir kart alıp Lab 3 yazan yere gittim.
Lab 3’ün kapısından gördüğüm manzara karşısında gözlerim öyle doldu ki, oraya çöküp ağlayacaktım. İçerde tam 25 tane 32 bit PC var! 25 tane! Daha sonra zaten bilgisayarlarda Windows 95 ve Internet görünce sevinçten uçuyordum! Bana Lab’a git diyen abinin tavsiyesi ile üniversite kütüphanesinden aldığım kitaplarla önce PASCAL sonra da C öğrendim. Ardından C++ kastım ama doyurucu bir kitap bulamadım. Internette araştırarak Deitel & Deitel’in kitabının en iyisi olduğunu öğrendim ve Aksaray’da bir kitapçıda orjinalini buldum. Fakat bende alacak para yok. Kötüsü harçlıktan biriktirsem bile okulun 3 ayı kalmış, yaz tatiline kadar para biriktirsem bu sefer yaşadığım ufak şehre, evime dönmem lazım ki evde PC yok.
Neyse 3 ay özel ders vererek ve fuarda çalışarak Deitel & Deitel’in C++ kitabını ve bir Pcnin 50%sini alacak parayı 3 ayda biriktirdim. Çoğu fuardan geldi. Kalanı da babamdan borç aldım (gerçi sonra geri ödemedim) ve eve otobüsün bağajında yepyeni PC ve D&D C++ kitabı ile gittim. Yaz tatilinde ise bu kitap sayesinde 3 ayda C++’ı çözdüm. Kolay olmadı. Internet yok, pointer aritmetiği falan ağlatıyor adamı. Şimdi C# ve Java var. Allah Garbage Collector’ı icat edenden razı olsun 😊
Ondan sonraki senem ise okulda ufak ufak proje yaparak geçti. Sanat Klübünden psikoloji okuyan bir kızın vasıtası ile psikoloji bölümündeki deneylere Visual C++ ile deney programları yazdım mesela. Psikoloji kız dolu o işin ekmeğini öyle yedim. Sonra elektrik elektronik bölümünde silme erkek ekiple imaj işleme algoritmaları yazdım. İki bilgiyi bir araya getirecek girişimci ruh içime doğsa, kağıda yazılı çok seçenekli anketlerden veri okuma algoritmaları yazar köşeyi dönerdim ama 1972 Playboy güzeli Lena ablanın fotosunu işlerken aklıma gelmedi.
Üniversitenin son 2 senesi ise part time çalıştım (bu yüzden de okulu uzattım). Fakat 2000 – 2001 dotcom balonunun son senesi, o sene Istanbul’da dandik ASP işlerinden bile part time 400 USD kazanıyordum. Öğrenci adam için çok iyi para. Sonra balon patladı tabii.
Mezun olunca ilk girdiğim ve full time profesyonel yaptığım iş C++ ile sunucu tarafında çalışan ve çok kullanıcılı bir uygulama yazan bir şirketti. Teknik ekibin başında yabancı bir amca vardı. Bilgisayar mühendisi olmamamdan dolayı başta bana pek sıcak bakmasa da sonradan iyi anlaştık. Sonraki yıllarda o şirketten ve Türkiye’den ayrıldı, bir iki sene sonra da ben şirketten ayrıldım. Ardından birgün kendisinden bir telefon aldım. “Mahmut Tayland’da birine ihtiyacım var, aklıma sen geldin, biliyorum sen gidersin” dedi. “Gitmem mi lan giderim tabii!” dedim. Uzakdoğu’da yaşama fırsatını duyunca parayı bile sormadım, bıraksan bedava gideceğim. Kısa süre sonra 4000 Dolar olduğunu öğrendiğim maaşla Bangkok’taydım (bugün İstanbul’da 25 yaşında ve 4000 Dolar maaşla olmak gibi bir şey). 3 sene sürecek Bangkok ve ara ara bugüne kadar gelecek yurt dışı maceram da böylece başlamış oldu (daha önce ülke sınırlarından dışarı çıkmamıştım). Bugün bile Asya’da yaptığım ağı sata sata hala o pazara çalışıyorum.
Geçenlerde ekonomist Atilla Yeşilada bir videosunda “akıllı biri olduğumdan dolayı mı Ingilizce bildiğimden dolayı mı iyi kazanıyorum bilmiyorum” dedi. Aynı şeyi ben de söyleyebilirim ve cevabı bilmek istemiyorum 😊 Ama Ingilizce hayatımı değiştirdi. Hangi mesleği yapacak olursanız olun mutlaka öğrenin. Benim şansıma bir hazırlık sınıfından dünya kadar vaktimin ve beynimin taze olduğu bir yaşta Ingilizce öğrendim. Ama rakamlar sizin için de farklı değil. 640 saatlik bir ders programı ile örneğin haftasonu 8 saat ders alarak 6 ayda derdinizi anlatacak kadar, 1 senede sokakta konuşacak kadar ve 1.5 senede işinizde çok düzgün kullanacak kadar öğrenebilirsiniz. Bu ucuz bir yatırım değil ama dünyada İngilizce bilenler ortalama 25% daha fazla kazanıyorlar ve Türkiye gibi nüfusun sadece 14%ünün İngilizce bildiği bir ülkede bu oran muhtemelen daha fazla.
İkincisi artık sizin elinizde streaming video yayını izleyebileceğiniz kadar hızlı bir internet var. Ben kendi kendime yazılım öğrenirken bu imkanlar yoktu. Şimdi Türkçe bile çok kaynak var.
Üçüncüsü artık yazılımdan çok daha kolay para kazanabileceğiniz işler ve diller var. PYTHON gibi basit bir dili birkaç ayda öğrenebilirsiniz ve sadece PYTHON bilgisi ile bile para kazanabilirsiniz. Bilgisayarlar çok hızlı ve güçlü artık. Bizim gibi C++’da bir avuç memoryde sürekli pointer yükleye boşalta program yazıp compilerın bulamadığı buglarla saç beyazlatmak zorunda değilsiniz.
Şunu da söyleyeyim eğer iyi bir üniversitenin mühendislik fakültesinden mezun olmasam, kendimi yetiştirmiş bile olsam bu işe girmem zor olurdu. Sektörde en büyük problemlerden biri bu. Bence yetiştirmek üzere lise mezuniyetinden adam almanın hiçbir problemi yok ama sektör illa üniversite diploması istiyor.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
mahmut abi üni sınavına giricek gençler için detaylı bi yazı göremedim sitede bize biraz tecrübelerinden aktarsan çok seviniriz
Mahmut abi merhaba iyi akşamlar. Güncel olarak İtü işletme mühendisliğinde 1.sınıf öğrencisiyim. Özellikle 2020 yazından beri yazılıma ve bilişim teknolojilerine olan ilgim iyice arttı ve online içeriklerle olsun, kitaplardan araştırarak olsun bu alanlardaki bilgimi olabildiğince artırmaya çalışıyorum ama kafamda bu süreçte önemli bir soru işareti oluştu. İşletme mühendisliği genel itibariyle derslerini sevdiğim bir bölüm ama bilişim teknolojileri adına yeterli sayıda ders içermiyor. (Ders planı endüstri mühendisliğine oldukça benzerlik gösteriyor) Bu yüzden de 2 farklı yol haritası geldi aklıma ve bu yol haritaları hakkında sizin de bir fikrinizi almak istedim. Birincisi not ortalamamı yükseltip bir şekilde İtü, Yıldız Teknik, Hacettepe Bilgisayar… Read more »
ITU İşletme Mühendisliğini bırakmanı tavsiye etmem. Yüksek lisans ise senin tercihin değil. Kendini yazılımda geliştirip okul bitince iş bulabiliyorsan yazılım sektörüne girersin. Bulamıyorsan mecburen yüksek lisans yaparsın.
Okurken kendini yazılım alanında geliştirmen mantıklı olacaktır bence. Aynı yolun yolcusuyuz fakat sen en iyi ünidesin ben kıçıkırık anadolu ünisinde. Bölümler hedefler aynı ben ise son sıınıfım.
Mahmu abi İnönü üniversitesi Bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim seneye okul bitiyor. Sence abi özel sektöre mi girsem kendimi geliştiriyim yoksa memur olup işim garanti olsun birde abi özel sektörde mi cpd em daha fazla olur yoksa memur olduğumda mı
Özel sektör
Merhaba abi sıralamam(sayısal alanda) 111320 geçen yılki sıralamam 230216. Şu an en iyi mersin üniversitesi geliyor . Belki üniversite sıralaması değişir giderim gidemem bilmiyorum. Çalışkan biri değilim, İngilizcem yok ama kursa gideceğim, dershaneye bu yıl gitmeyeceğim zaten gidemem mezuna kaldım bu yıl mezuna kalırsam 2. mezuna kaldığım yıl olacak yani sınava 2 kere girdim bir daha mezuna kalırsam 3 kere sınava gireceğim. Bilgisayar mühendisliği istiyorum önü açık diye zaten önceki yorumumda bahsetmiştim sende giriş bariyeri düşük demiştin. Üniversiteye bu yıl gitmeli miyim yoksa mezuna kalıp gitmemeli miyim ? Yazılıma html css javascript (herhalde internet sitesi için işe yarıyor) ile başlayacağım… Read more »
Çalışkan biri değilsen bilgisayar mühendisliğini becerebileceğini sanmam. Giriş bariyeri görece düşük ama çalışkan biri değilsen mühendislikleri becermen zor.
2 senedir çalışacağım deyip çalışmamışsın, bir sonrakine çalışacağın belli değil ama eğer illa istiyorsan bir sene daha dene fakat bu senin son girişin olsun. NOT: Çalışacağıma inanıyorum ne demek? Senin son kararı verene kadar çoktan çalışmaya başlamış olman lazım. Şimdi otur hemen bir hafta günde 10 saat çalışmaya başla bakalım. Bunu yapabiliyorsan çalışabileceğime inanıyorum de.
Abi selam. Görüşmemizde başlangıç için YouTube’ta ki videoları tavsiye etmiştin. Yine başka yerlerde de udemy eğitimleri yerine ücretsiz kaynaklar tavsiye ediliyor. Udemy eğitimlerine sıcak bakılmamasının nedeni nedir?
Paralı oldukları için herhalde.
Düzgün eğitimler paralı oluyor genelde ya da kişi para verince “para verdim param boşa gitmesin” diyerek daha dikkatli ve düzgün çalışıyor etkisini görüyor çalışmaların ondan sonra da paralı yerden alınca daha iyi daha profesyonel oluyor diye de düşünülüyor olabilir.
Benim de aklıma ilk o geldi ama 120 saatlik eğitim 28 lira netflixle aynı fiyat. Bence kesinlikle değer.
Bence de ama biliyorsun memlekette emek emek deyip emek harcayıp parayla sattın mı sen kötü bir insansın diyen bir sürü şaşkın var.
selamlar. bu sene üniversiteye başladım ve proglamaya giriş dersinde java görüyoruz ve ben yazılım konusunda tamamen sıfırım. ne yapacağımı bilmiyorum. okul programını boş verip python kursuna mı başlasam yoksa java ile mi başlasam daha iyi olur benim için? ve https://www.kodlab.com/programlama/15-yeni-baslayanlar-icin-java-10-9786055201104.html şu kitap elimde var. benim gibi sıfır olanlar için uygun bir kaynak bence sizler ne önerirsiniz kitaptan çalışmak mı daha iyidir yoksa videodan çalışmak mı? sorum sadece mahmut abiye değil konuyla ilgili bilgisi olanlar da cevaplarsa sevinirim.
Merhaba herkese, şu an 23 yaşındayım ve bir firmada hem siber güvenlik danışmanı olarak çalışıyor hem de yazılım bilgimi (c#, python ve javascript) kullanarak müşterilerimizin ve firmamızın ihtiyaçlarına yönelik güvenlik teknolojilerine entegre olarak çalışabilecek Tool’lar üretiyorum. Üniversite dönemim boyunca (4 yıl) mobil platformlar için Game Developer’lıkla uğraştım. Sonuç olarak şu anda birçok yazılım dilini intermediate seviyesinde biliyor ve bilmediğim yeni bir dile kolayca geçiş yapabiliyorum. Ayrıca ingilizce konuşabilme seviyem ise yurt dışındaki müşterilerimizle yaptığım konuşmalardan yola çıkarak oldukça rahat ve akıcı iletişim kurabilecek bir düzeyde ve halen bu konuda kendimi geliştirmekteyim. Bu yazıyı yazmamın temel amacı hayatımın bu evresinde yazılımsal… Read more »
Mahmut abi öğretmenlik alanında 26 yaşındayim bugünün asgari ücretinin 2 3 kati arası para kazanabilirim zorlarsam, ama gerçekten zorlamam gerekebilir. İsi gücü bırakıp 1 yilimi yazılıma ayirsam daha mantıklı olur mu sizce gelecek olarak yazılım çok daha ciddi bir statü ve para vadediyor geliyor.
Bence yan iş olarak girişimcilik ile uğraşsan daha mantıklı.
Örnek verebilir misin acaba fikir olarak ?
İnternetten ek iş yaparsın, öğretmeni olduğun alanda özel ders verirsin, ticaret yaparsın, tarım yaparsın ne bileyim? Memur zihniyetini atsan bir şey bulursun. Öğretmenlik sonuçta ek işe zamanı olan bir iş.
Abi teşekkürler peki neden yazılımı önermiyorsun? Yas olarak biraz geç bir yas diyebilir miyiz? 34 yaşında bir öğretmen arkadaşım ben yazılım öğrenip ordan yürüyecem diyor çok olumlu konuşuyor bu alanla ilgili. Biraz kendini hayallerde yasiyor diyebilir miyiz 34 unde bu sektöre girebilmek icin
Önermiyor değilim ama memlekette herkesin aklına ilk gelen şey, daha fazla paralı memuriyet. Girişimcilik ilk planda olmalı bence. Ha ilgin varsa yap ama sana şunu söyleyeyim, çoğu insanın yapabileceği bir iş değil.
Abi paralı memuriyet demissin ama bu is üzerine koydukça statü ve ayni zamanda daha fazla para getiren bir is değil mi memuriyetle ne alakası var? Memuriyetin olayı yerinde saymak anlamına gelmiyor mu?
İlgin varsa yap demissin abi peki 34 yaşındaki arkadaş örneğinde de bu mümkün mu bu piyasa için? Yani piyasada yaş siniri nedir bu sektörde yer alabilecek maksimum bir sinir var mi bu yastan sonra kimse gelip de seni almaz dediğin?
Çoğu insanin yapabileceği is değil derken isin analitik düşünme becerisi ve kodlama kısmını kastediyorsun sanirim
34 yaşındaki adam çok zorluk çekecek zira Türkiye’de ve dünyada o yaşta adamı IT işine alacak şirket azdır. İmkansız değil muhtemelen ama ciddi anlamda zor.
Sadece analitik düşünce ve kodlama değil. Ciddi disiplin, stres dayanıklılığı ve uzun süreler boyunca oturup konsantre çalışma gerektirir. Zeki ama daha dışa dönük, sosyal biri böyle bir şey yapamaz mesela. Tabii belli bir zeka seviyesi de ister. Türkiye’de IQ ortalaması %90 ise, nüfusun yarıdan fazlası yapamaz mesela.
Mahmut abi sen kendi işinin patronu musun? Kendi alanında girişimcilik mi yapıyorsun
Ben yüksek maaşlı memurum.
Abicim memurluk insanı boğmuyor mu? tamam işçi olmaktan çok daha iyi ama memurlukta da hayatın 9/5 döngüsüne giriyor ben ona kendimce “kafes sistemi” diyorum hepte ürkmüşümdür rutin den, döngü nün içinde hapsolmaktan sen bu döngü den sıyrılabildin mi? eğer yapabildiysen nasıl yaptığından bahsetmeni isterim.
İşte benim memurluğum orada bitiyor. Ben 9/5 ve aynı mekana gidip çalışmıyorum, sürekli seyahat halindeyim. Sonuçta maaş bağımlısıyım ben de. Döngü içine hapsolmak istemiyorsan kendi işini yapacaksın ama uyarayım o zaman daha çok çalışıyorsun. Ya da aile kurmayıp minimumda yaşayacaksın.
Memurluk işçilikten iyi mi bilmiyorum zira gerçekten iyi kazanan ve doyurucu bir sürü işçilik var.
Doğru söylüyorsun oto tamirler çok çalışıyor ama güzel kazanıyorlar.
Teşekkür ediyorum Mahmut abi.
Bazı usta işçilerin hem maaşı iyi hem de isteseler yurt dışına çıkarlar.
https://eksisozluk.com/entry/139266260 bu entrydeki bir bakış açısı var sanırım mahmut abinin
Abi bu 1.000 saat kurali yazılım için de geçerli mi? Sıfır bilgi ile birisi 1.000 saat sonucunda bir yerde staj bulacak kıvama gelir mi çoğunlukla?
10 bin saat değil mi o? 1000 mi yazmışız?
İngilizce için bin saat demissin abi calistigin süreyi anadolu lisesi zamanı.
Yazılım için bin saat staj bulacak kıvama getirir mi peki abi insani?
abi merhabalar yazılım sektöründe çalışıyorsun diye biliyorum. sıfır bilgi ve bin saat çalışma ile bir yazılım firmasında staja başlamak, iş bulmak mümkün müdür? yoksa daha fazla bir çalışma emek süresi mi gerekir? ben 1 yılda bin saat olarak planladım. yaş 29 çok sorun olur mu yaş?
29 yaşında bu işe girip tutunan gördüm ama sektörde yaş ayrımcılığı var yani işin kolay olmayacak. Eğer mühendislik, işletme, iktisat gibi bir diploman varsa, yazılımı öğrenip iş bulabilmen mümkün. Açıkçası sektörün Türkiye ayağına 100% hakim değilim zira hem şirketim hem de pazarım yurt dışında ama sosyal bir bölümden adamı pek ciddiye almazlar genelde.
Mahmut abi teşekkür ederim peki 1 yıllık çalışma bu sektöre girişte yeterli olur mu
Yazılım konusunda 2 yıla yakın mobil oyun geliştiriyorum kendi çabalarımla. Şirketlere göre bütçem çok az reklam falan az yapabildim çoğu oyunumun indirmeleri +50. Mobil oyun şirketlerine oyunlarımı ingilizce tabirle “submit” etmek mantıklı mı? Sözleşmede “awarded 20.000 dolar recoupable contract signing bonus” ve “180.000 dolar recoupable game launch bonus and 30/70 percent revenue share” gibi tabirler var. Recoupable kelimesini araştırdım telafi edilebilir para, ilk başta ödenip sonra gelirden alınan para gibi bir şey sanırım. Tam olarak anlamadım. Kendileri de cevap vermedi. Oyun tutmazsa mesela 200.000 dolar borçlanacak mıyım? Bu tarz şirketlere oyun göndermek mantıklı mı? Bazıları köleleri oluyorsunuz falan demiş. Ayrıca… Read more »
Benim konu hakkında bir bilgim yok. Bilgisi olan varsa yazsın.
Mahmut abi elektronik mi okudun üniversitede? Bir şey danışacaktım da bölüm tercihi hakkında.
Hayır elektronik okumadım.
Yine de fikrine danışmak isterim abi. Direkt isim belirtmek istemiyorum ama mühendislik denilince en üstte sayılan üniversitelerin bir kademe altında diyebileceğimiz bir üniversitede bilgisayar okuyorum ve hazırlığı yeni bitirdim. Merkezi puanımla en üst diyebileceğimiz üniversitelerin birinde elektroniğe geçebiliyorum. Sen sektörde tecrübeli birisi olarak elektronikten yazılıma geçiş hakkında ve üniversite ismi veya üninin kendisinin önemi hakkında neler söyleyebilirsin?
Üniversite isim olarak büyük artı olabilir. Neyden neye geçiyorsun bilmiyorum ama geçiş mantıklı görünüyor. Fakat elektronik zor bölüm, bir yandan da yazılıma geçiş sana ekstra acı verecek.
Neyse isim olarak vermemde bir sakınca olmaz sanırım ben Hacettepe’deyim, elektroniğe geçiş için İtü düşünüyordum abi. Diğer mühendislik bölümlerini ilgim az olduğu için düşünmüyordum.
Mahmut abi sistem ve network uzmanlığı hakkında ne düşünüyorsun?
Meslek işte ne düşüneyim. Fena iş değil.
Mahmut abi açıkçası bu yazı bana ing alanında ilham oldu sana bir sorum var ben 23 yaşında bir kimya mühendisiyim 1 senelik üretim tecrübem var ama İngilizcem olmadığı için hem maaş hem çalışma şartı olarak pekte iyi bir şirkette çalışmıyorum vardiyalı vs sorum şu 6 ay günde 5 6 saat İngilizce çalışsam (suanki vardiya muh işini bırakıp zaten böyle isteyen çok yer var ) ve geliştikten sonra iş aramaya baslasam bu 6 ay kayıp mıdır yani böyle bir çalışma yapmak var kafamda
Saygılarımla
6 ay çalışmadan yaşama lüksün varsa neden olmasın?
hocam sizin sektörde asgari mi teklif ediyorlar başlangıçta yoksa daha doğru düzgün maaş mı
Abi sence üniversite sınavını bosverip yazılım öğrenip İngilizce geliştirip yurt dışına mı gitmek ya da TR üniversite sınavına mı çalışmak mantıklı sen olsan ne yapardın
Şirketlerde üniversite diploması fetişizmi var, Türkiye gibi bir yerden lise mezunu olarak yurt dışına girip IT sektöründe yükselmen için ekstra özelliklerin olması lazım. Maalesef durum bu. Bence firmalarda üniversite diploması fetişizmi olmasa mantıklı olurdu.
Ekstra ozellik dediğin işini çok iyi yapan mi yoksa uç özellikleri olan mi? Abi sen 19 yasinda olsan hangisini yapardın günümüze göre düşünürsek
Üni bitirirdim, çok iyi ingilizce öğrenirdim, ünide yandan bilgisayarımı ilerletirdim. Gerçi ben bunu yapıp yurt dışına çıktım.
Bu sene üniversite sınavına hazırlanayım üniversitede bilgisayar ilerleyip çok iyi İngilizce öğreneyim o zaman abi doğru yol budur değil mi şuan üniversiteye kaydım var başka bir üniversite gidicem ama istemiyorum tekrar hazırlanayım o zaman
Mahmut abi merhaba, İlk 5 üniversiteden birinde makina mühendisliği okuyorum iyi bir ortalamam var derslere ilgiliyim ve bölüm birincisiyim. Bu dönem 2. sınıfı bitirdim ve stajımı tamamladım. Fakat stajımı yaparken iş ortamının pek de ilgimi çekmediğini ve beni motive eden şeyin para kazanmak olduğunu fark ettim. Bu nedenle bölümümü değiştirip yazılıma yönelmeyi düşünüyorum. Yazılımda bir şeyleri üretip satmak ve paraya çevirmek makina mühendisliğine göre daha kolay geliyor (sonuçta tek ihtiyacın olan bir bilgisayar). Üstüne, uzaktan çalışma imkanlarının daha yaygın olduğunu(kendi evinden çalışma rahatlığı) aynı zamanda yurt dışına çıkabilmenin veya yurt içinde çalışıp dolar ile maaş alabilme şansımın da yazılımda makina… Read more »
Biraz ilginin olması yetmez, yapıp yapamayacağına da bakar. Sağlam bir udemy kursu al ve iyi öğrendikten sonra bir şeyler yapıp gör. 2 sene üniversite eğitimini çöpe atmak yerine alaylı yazılımcı da olabilirsin ama o konuda karar vermesi gereken sensin. 2 yol da riskli.