“Neden hayat sigortası yaptırmalıyım” sorusu da nereden çıktı diyeceksiniz. Ülkemizde çok az sorulan bir soru bu. Çoğu baba ara ara kafayı yastığa koyduğunda yarın ölsem bu çocuklara kim maddi destek sağlayacak diye düşünse de hayat sigortası yaptırmıyor. Oysa çocuklu bir erkekseniz, kendinize sormanız gereken bir soru bu ve cevabı da basit : siz öldükten sonra çocuklarınızı ele güne muhtaç etmemek için.
Hayat Sigortası, yaşamınızı kaybetmeniz durumunda yakınlarınızın, daimi bir sakatlık ya da kritik hastalık durumunda ise hem sizin hem de yakınlarınızın yaşam standartlarınızı ekonomik açıdan korumanızı ve sevdiklerinizin geleceğini güvence altına almanızı sağlar.
Hayat sigortasının ana teminatı vefat olmakla birlikte, farklı ürünlere göre değişiklik gösteren ek teminatlar vardır. Herhangi bir nedenden dolayı vefat, kaza sonucu vefat, kaza veya hastalık sonucu sürekli sakatlık, tehlikeli hastalıklara yakalanma gibi teminatları vardır. 18 – 60 yaş arasında bu sigortaları yaptırabilirsiniz.
Eğer bekarsanız, hayat sigortası yaptırmanız çok gerekli değil. Zira siz ölünce size bağımlı olan kimse (muhtemelen) yok. Eğer evliyseniz, eşiniz çalışıyorsa ve de henüz çocuğunuz hayat sigortası yaptırmanız çok gerekli değil. Eşiniz çalışmıyorsa (bu devirde tek maaş ile geçinmek çok zor eşiniz çalışsa daha iyi) hayat sigortası onun için önemli olacaktır. Ama hayat sigortasını asıl düşünmeniz gereken durum, çocuklarınız olduğu durumdur. Evli veya boşanmış olmanız, eşinizin veya eski eşinizin çalışıp çalışmaması hayat sigortası gerekliliğini değiştirmez. Miktarını değiştirir.
Miktar deyince soralım, ne kadar hayat sigortası yaptırmalısınız? Diyelim ki 5,000 TL maaş alıyorsunuz ve aileniz bununla geçiniyor. Kendi masraflarınızı çıkarsanız diyelim ki ailenizin geçimine katkınız 3,000 TL. Bu durumda ailenizin siz olmadan yıllık harcaması 36,000 TL olacaktır. Yine diyelim ki çocuklarınızın kendi ekonomik özgürlüklerine 15 yıl var. Hayat sigortasından gelen paranın getireceği reel faizi de hesaba katarsanız 11 – 12 yıl kadar bir finansman lazım. 11 diyelim. Bu durumda size gerekli olan asgari teminat miktarı yaklaşık 400,000 TL.
Bu hayat sigortasının primi ne kadar ona bakalım. Diyelim ki 35 yaşındasınız, fikren çalışıyorsunuz (bedensel bir iş yapmıyorsunuz) ve tam bir paket aldınız (vefat + kaza sonucu vefat + kaza sonucu çalışamama + ölümcül hastalık). Herhangi bir hayat sigortası hesaplama şirketinin sitesine girip hesaplarsanız bunun yıllık primi 2,400 TL civarındadır. Birçok firma hayat sigortası primlerini kredi kartıyla yıllık peşin ya da taksit seçenekleriyle ödemenize izin veriyor. Bu durumda tüm teminatları içeren 400,000 TL bir paket için aylık 200 TL civarında bir para ödüyorsunuz. Bu para yaşınız arttıkça artıyor, örneğin 35 değil 45 yaşında iseniz primler daha yüksek. Türkiye’de hayat sigortası primleri örneğin Amerika’ya göre de pahalı (orada binde bir gibi bir oran Türkiye’de binde 5) ama ani bir ölüm durumunda çocukların aç – açıkta kalmaması için gerekli.
Hayat sigortası yaptırmalı mıyım diye düşünüyorsanız ya da hayat sigortası yaptırmak bu yazıyı okuyana kadar aklınıza gelmemiş ise söyleyelim: çocuklarınız varsa mutlaka yaptırın!
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Biri twitter’da yazı için şu yorumu yapmış :
çocuk yoksa karının senin ölümünü gözlemesine neden olur. geçen çıkmıştı hatta kiralık katille öldürmeye çalışmıştı adamı.
Uç örneklerden bahsediyor ama hayat sigortası yaptırdığınızı eşine söyleme mecburiyetiniz yok.
Bunlar münferit olaylar da abi vakaya bak. Adamı götünden boynuna kadar yırtmışlar, kevgire çevirmişler.
Allahtan ölmemiş.
Vakanın tek dediği az da olsa böyle bir ihtimal var ve hayat sigortası yaptırdığınızı eşinize söylemezsiniz olur biter.
ikilinin arasındaki ilişki nasıldı bilmiyorum ama bu kadının hiçbir sinyal vermeden direkt bu noktaya gelmesi mümkün değil. illaki adamın görmezden geldiği kadının bir takım dengesizlikleri önceden mevcuttur. yani abi hayat sigortası yaptırmadan bunu düşünen, kafaya takan adam da bir zahmet karısının yaptığı yemeği de yemesin. veya ne bileyim her gece yanında uyuyoruz hatunun. bence bu en yersiz endişe.
Karınızın hayat sigortası yaptırdınız diye sizi rahatlıkla öldürebilecek ya da öldürtebilecek biri olduğunu düşünüyorsanız zaten boşanın. Aşırı uç bir örnek bu.
Katılıyorum. O kafa yapısında bir kadın da eğer varsa evlenmeden önce tespit etmeniz, hatta ne uzun ne de kısa ilişki yaşamanız lazım. Kırmızı hap sadece kadınlarla ilişkinizi yönetmek için değil böyle zararlı tipleri eleyebilmek için de var.
Siz ölürseniz zaten eşiniz bir yolunu bulup kendine maaş bağlatır. O ölürse çocukların bakımı için ek mali durumlar çıkacak. Hayat sigortasını, eşiniz adına yaptırın.
Hayat sigortanız yoksa en fazla kaç para maaş bağlatacak? Herkes memur da değil.
bir insan öldükten sonrasını neden düşünür ki. sonuçta sen varken herşey var.yokken hiçbirşey yok.öldükten sonra ya komple bir yokoluyorsun (bu düşük bir ihtimal ).yada tekrar sıfırdan yeni bir hayata hiç birşey hatırlamadan başlıyorsun.eski soyun sopun çocuğun hepsi yok hükmünde oluyor.gereksiz bir sigorta.
Sana gereksiz olabilir zira muhtemelen sen kendin gereksiz bir insansın. Sen çocuk yapma bence, soy sop sana ne?
Varoluşsal krizlerin git nihilist arkadaşlarınla tartış. Bide bunların “Şu küçücük evrende bir toz zerreciği bile değiliz, her şey anlamsız” cıları da var gördüğüm gibi kaçıyorum.
Sen bu kafayla sakın çocuk yapma. Çok yazık olur.
Çoğu yazına katılsam da bu üşüncene katılamadım be mahmut abi. Çok modern dediğimiz ülkelerde bile sigorta işleri sağlıklı değilken bizim ülkede o işler o kadar kolay olmaz. Hayat sigortası yaptırmakla bitmiyor o işler. Parayı ne şartlarda kime verecekleri de önemli. Şu noktaları görmezden gelmişsin. 1. Sen öldükten sonra sigorta bunun mirasçılarını arayayım diye uğraşmıyor. Aksine zamanında başvuru yapılmasın diye duymazdan bile geliyorlar. O nedenle bu sigortayı yaptırdığını ailene söylemen gerekecek. Bu sence biraz fazla riskli bir şey değil mi? senin örnekteki gibi kiralık katil tutar demiyorum ama özellikle yaşlılık zamanlarında bazı ihmaller olmayacağına inanıyor musun? 2. Parayı yatıracaksın ve sana… Read more »
Yazıyı babalara yazdım, eğer çocuğunuz yoksa her boka nane olmayın. Bu sitede her yazıya yorum yazacaksınız diye bir kural yok. 1) Yarın ölsen çocuklarının masraflarına kim ortak olacak bir planın var mı? 2 numarada yazdığın çoğu erkek için pratik değil. Hatuna söyleme mesela, bir avukata mirasını ve sigorta bilgilerini ver ya da güvenebileceğin bir kardeşin ya da ebeveynlerinle paylaş. 2) Hayat sigortası diyoruz, bireysel emeklilik değil.500,000 bin lirayı bu sene kenara atabilen zaten neden sigorta yaptırsın? Bir ev alır kenarda tutar zaten. Bunun o kadar parayı hemen kenara atamayacak adamlar için olduğunu söylemeden kendin anlayamıyor musun? Ayda 5000 TL alan… Read more »
Ben de bir baba olarak yazdım zaten. Tabiki çocuğun geleceğini düşünmek lazım ama ne bileyim bes olsun hayat sigortası olsun bu işler yerine kendin kenara para atmak bana daha mantıklı geliyor.
Belki biraz tuzu kuru olarak söylüyorum bunu ama çocuğun geleceği için başka yatırımlar yapılamaz mı. Nedense bir türlü ısınamıyorum o bestir hayat sigortasıdır gibi şeylere.
Not: Aylık kenara sadece 100-200 atabilecek adam için demiyorum tabiki bunu. Evi, işi, arabası zaten olan için geçerli sanırım benim fikrim.
35 yaşında bir adam düşün. Bu ay ölse ve çocuklarının 12 senede 400,000 TL ihtiyacı olsa ve kendisinin de ev hariç (ev hariç zira evi ölünce yatırım sayarsan çocukların onu eninde sonunda satması gerekir) 100,000 TL birikimi olsa, aradaki 300,000 TL nereden gelecek? Bugün aklı başına gelse ve para biriktirmeye başlasa ve kenara 1000 TL atsa o parayı biriktirmesi en az 25 yıl ve o zaman zaten ihtiyaç yok! En ihtiyacı olan zaman şimdiden sonraki 20 yıl yani çocuklarının çocuk olduğu yıllar zaten. BES ile hayat sigortasını karıştırıyorsun. BES emeklilik ve bir yatırım şekli. Hayat sigortası ise gerçekten bir sigorta.… Read more »
Kardes sigorta ani beklenmedik seyler icin yaptirilir. Misal deprem, ev yangini… Veya en cok arac icin yapilani kasko misal. Hirsizliga, teror olayina, sel vs. karsin arabani koruyor. Hayatin boyunca arabanin basina gelmesini beklemedigin olaylar… Burada da konu olum yani ani ve beklenmedik bir olay. Ani ve beklenmedik olayda kendini sigortayla guvene alabilirsin gidip BES ile degil. Ani olay aniden gerceklesecegi icin yeterli parayi biriktirmek icin vaktin olmayacak. Soyle dusun. Trafik kazasi yaptin ve sikistin arac icinde olecegin %95 oraninda belli belki son 1 ya da 2 saatini yasiyorsun aci icinde. Bu kisacik sure icinde para biriktirip cocuklarinin gelecegini teminat altina… Read more »
Ben ölürsem benim birikimlerim çocuğuma hali hazırda yeter. Ama ona bırakabileceğim en büyük destek iyi bir eğitim olup kendi ayakları üzerinde kalmasını sağlamaktır.
Sigortacı üyemiz siz yaptırın kendinize, ben şu şartlar altında ikna olmadım sigorta yaptırmaya kusura bakmayın.
Tamam anladık senin birikimin var da tuzun da kuru da falan da filan da … bundan bize ne senden bize ne? Sen yaptırmazsan kime ne? Ekşide her boka sanki herhangi birinin umrundaymış gibi kendisini anlatan ergen dangalaklar gibi gelip burda saçmalıyorsun.
Iyku birikimin varsa sigorta yaptirmana gerek yok. Basina gelen hasarin ya da kotu bir durumun altindan kalkamayacagin durumlar icin sigorta yaptirirsin zaten. Senin olumun halinde biraktiklarinla ailen gecim yukunun altindan rahatca kalkabiliyorlarsa zaten sigorta yaptirmana gerek yoktur, zengin bir insansindir. Ben de zengin bir insan icin konusmadim orta halli ya da fakir biri icin konustum. Aciklamak icin soyle diyeyim kenarda 3 araba alacak parasi olan da kasko yaptirmasin bi zahmet. Arabasinin basina bir sey gelse yenisini alip yerine koyabilir. 1 tane arabasinin eksikligini hissettirmez parasi aninda gider galeriden alir yeni bir tane. Ama sadece 1 araban var ve bu arabayi… Read more »
Bu yazı, “Babalar için – Onlar bir gün öldüklerinde geriye kalacak olan çocuklarına güvence sağlayabilmek için bir plan ” ben de işin içerisine, Baba olsun olmasın hayatta iken yapabileceğiniz / yapmanızın önemli olduğu bir şey daha ekleyeyim. Gerçi yazılmıştır eminim ama, bu yazıda da tekrarı olsun. Yoksul düzeyde olan ve / veya fakir düzeyde olan adamlar > Daha fazla çalışmalı, yeni şeyler öğrenmeli bunları paraya çevirmek için çalışmalı / uğraşmalı. Normal ve / veya normalden biraz alt düzeyde maddi gücü olanlar ise > ( Buna zengin dediğimiz insanlar da dahil, ne zaman ne olacağını bilemeyiz.. ) Bir kenara para atıp… Read more »
Hem ders hem sosyal ilişkiyi aynı anda götürmek için ne önerirsin? Arkadaşlarınla takıl, Lise 4’te senin gibi tam gaz üniversite çalışan adamın tabağa veya kıza bulaşmaması daha iyi. Onları üniversiteye ertele.
Kafa dengi, hem takılacağın hem de ders çalışacağın bir arkadaş grubu edin. Kızlara fazla bulaşma. Hatta hiç bulaşma. Bunu yaparsan asosyalleşmeden sınav senesini atlatırsın.
Hayat sigortası yaptırmak sizi sadece piskolojik olarak güvende hissettirir. Öldükten sonra sigorta şirketi mutlaka bir yolunu bulur ve o parayı ödemez.
Düşünce doğru ama gerçeklikle örtüşmüyor. Sigortanın babanız ölmüş buyrun 400bin diyecegini düşünmek bence iyimserlikten çok öte birsey.
Mutlaka müstakil örnekler vardır ki bunlar sistemin yürümesi için gösterilmelidir de zaten.
Öldükten sonra sigorta şirketi mutlaka bir yolunu bulur ve o parayı ödemez. Şu kesin konuşmaya bak, sanarsın ki işkembeden atmıyor da elinde son 5 senede hayat sigortası olduğu halde ölmüş / sakat kalmış ama teminatı ödenmiş tek bir kişi olmadığına dair sağlam belgeler var! Hayat sigortası teminatı ödemiyor da ne yapıyor? Örneklerin neler? Yüzde kaç ödenmeyen madur var? Bilgi var mı? Gelmişsin kendi veri desteksiz ya da maksimum bir anektod destekli paranoyanı gerçek yapmışsın burada “mutlaka” diye satmaya çalışıyorsun. Son 3 sene içinde teminat hakeden ama alamayan kaç vaka vardır? Bu vakalar toplam teminat hakedişlerin kaçta kaçıdır? Kaynak göstererek söyle.… Read more »
Önermeyi öne atan sen olduğun için örneklerini öne atacak olan ilk olarak sen olmalısın. Ha eğer sadece kanaat dile getiriyorsak ki yaptığın sadece bu, o halde itirazın neden anlamadım. öncelikle saygı duyulan bir kişi olarak cevabını bu kulvarda yaparsan sevinirim. Normalde bu usluba cevap vermem ancak saygı duyuyorum. Elbette elimde sayısız belgeler var. televizyonda dolar grafiği izlemekten az öte finans okuryazarlığı olan herkes bu gerçekleri zaten bilir. Paranoya dediğin sigorta yapıldığı için öldürüleceğini varsaymaktır. Bunu ciddiye alıp paranoyayı gerçek yapan acaba kim? Daha yeni elimde sigorta şirketinin geçerli hiç bir neden olmamasına rağmen araç hasar tazminatını ödemeyeceğini söylediği tamamen keyfi… Read more »
Gayet oturmuş bir şey olan hayat sigortası ile ilgili iddiaları ortaya atan sensin, ispatlamak senin işin. Yoksa işkembeden atmış oluyorsun. Hayat sigortasından bahsediyoruz (kredi çekerken yapılanından değil, asıl hayat sigortasından), kaskodan, sağlık sigortasından, yangın ya da deprem sigortasından değil. Elimde belge var dediğin için elinde belge olduğunu da varsayamayacağım. Gerçi kendi kendini sen çürütmüşsünö elindeki ne alaka kasko belgesi ile. Senin elinde araç sigortasının ödenmemesinin belgesi varsa benim elimde (ve çoğumuzun elinde) hasar sonucu sigortanın çatır çatır ödendiğine dair belge var. Bu yazı babalara yazıldı. Çocuğu bile olmayan adamlar bir de işkembeden atarak gelip burda saçmalamayın. Memlekette IQ az ama… Read more »
Mahmut hocam ne yazık ki istatistiksel olarak, sigorta ile yapılan sözleşmelerin neredeyse tamamı sonrasında mahkemelik olur. Mesleğim icabı sigorta şirketleri ile çok muhatap olmaktayım. Şimdiye kadar hiç zorluk çıkartmadan ödeme yapanını görmedim. Hayat sigortası için de; 1. Adam 15 yıl önce yaptırmış mesela, 1 taksit ödenmemiş veya ödenmemiş görünüyor. (süre itibari ile ispatlamak mümkün değil.) sigorta parayı ödemeyeceğini bildirdi. 2. Şu durumu karşılamıyor, bu durumu karşılamıyor diye pek çok olay ile karşılaştık. Ki bu husus bütün sigorta türleriyle alakalı. 3. Bunun oranı var şusu var busu var. Var oğlu var. Yani sen güvenip yaptırabilirsin ama sigortam var diye çocukları güvenceye… Read more »
Siz harbi çok garip insanlarsınız. Başka konularda güvenceye almayı biz tavsiye etmiyoruz sanki. Bu ülkede birikim yapana kadar veya çocuklar büyüyene kadar o güvencesi olmayan erkekler çoğunlukta. Kenara sigortaya 200 tl koyun diyoruz sanki sigortaya para verin yan gelin yatın diyoruz.Gelmiş bana başka konularda güvenceye almanı tavsiye ederim diyor Einstein. Birader senin meslek falan var da kafan düz mantığa basmıyor pek. sendeki kopuk kafayla benim burada “malım var o zaman siz de boşverin hayat sigortasını” diye saçmalamam lazım.
Hiç sevmediğim bir laf ama tam anlamıyla boş yapıyorsunuz. Ben de sana boş yapmamanı tavsiye ederim.
maalesef bizim sigorta sektörümüz insanlara çok acımasız davranıyor. bypass olmuş amcama çok kısa süreli sigortası olduğu için ödeme yapmak istemediler 🙂
bunun yerine mülk edinmek daha akıllıca.
Yahu bu kadar basit bir şeyi anlamak bu kadar zor mu? Nereye öyle pat diye mülk ediniyorsunuz ?!?!? Memlekette bir absürt. Mülk edinin dersin, sen millet ne kadar kazanıyor haberin var mı, bir mülk o kazançla kaç senede edinilir biliyor musun korosu dolar, mülkü olmayan babalara sigorta yaptır dersin sanki ülkede bir mülkü pat diye edinebiliyormuşsun gibi “boşver ya sigortayı sen mülk edin” korosu doluşur 😀
durumunuzu bilmiyorum ama Türkiye’deki insanlar ameliyat olmadan önce sigorta yaptırma uyanıklığında bulundukları için sigorta şirketleri de kendilerini koruma altına alıyorlar. bu çok normal.
atıyorum adam ileri derecede kanser ve iyi bir tedavi görmesi gerekiyor, bunun için gidip sigorta yaptırıyor. e sigorta da üç gün önce müşterisi olmuş adamın binlerce liralık tedavi masrafını niye karşılasın.
yıllardır tam sağlık sigortam var. hiçbir sorun yaşamadım. iki kere ameliyat oldum. tıkır tıkır ödediler.
Kardes o zaman sirket police yapmicak. E nabiz diye bir sey cikti orada her bokun gozukuyor. Oraya bakmadan sigorta yapiyorsa sirket odemek zorunda. Sigorta tahkim mahkemesi var oraya basvuruyorsun davan cabucak cozuluyor. Siz hakkinizi aramayi bilmeyip sigorta sirketlerine para kaptirdiniz diye sigorta sirketleri odememezlik yapmiyor…
Sigorta sadece amcana degil kimseye odeme yapmak istemiyor. O yuzden en kisa yol sigorta tahkim mahkemesine basvurmak. Yine odemezlerse o kararla icra takibi baslatir yanina da basini medyayi alir adamlari rezil etmekle korkutur yani aba altindan sopa gosterip alacaginizi alirsiniz.
Daha önce yazmıştım fakat, uygun görülmedi de silindi mi yoksa, ben mi gönderdim sanarak, göndermedim bilmiyorum. Onun için tekrar yazayım.
Açıkçası ben erkeğin finansal durumunu olabildiğince güçlendirerek evin geçimini kadına bırakmamasından ya da illa çalışması gerekiyorsa kadının aile hayatını etkilemeyecek bir işte çalışmasından yanayım.
Sigorta meselesine gelecek olursak, yazı doğru bir noktaya temas etmiş. Ayrıca, özel şirketlerin parayı vermeme yolları arayacağından dem vuranlar devletlerin bu konuda daha güvenilir bir sicile sahip olduğunu düşünüyorlarsa bir daha düşünsünler derim.
İfade etmek istediğim şey, parayı yatırdığınız isim yapmış, kurumsal bir şirketin sizin paranızı vermeme gibi bir şansı yok. Aksi taktirde kim niye sigorta paketlerini satın alsın?
Çok önemli ve düşünülmesi gereken bir konu. Ben de daha önce hiç düşünmemiş olduğumdan yazıyorum… Yorum atayım belki “son yorumlardan” biri görür de araştırmak ister.