Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.
Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.
İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.
İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.
Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).
Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.
İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.
Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.
Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.
Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.
Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Mahmut abi iyi bir üniversitede psikoloji okumak istiyorum. Hayalim akademisyenlik ama klinik psikolog, özel sektör gibi B ve C planlarım da var. Ben psikoloji alanında potansiyelimin olduğunu ve yapabileceğimin en iyisini yapacağıma inanıyorum ama etrafımda sürekli mühendislik ve tıp gibi alanları öven ve bunun haricindekileri geleceğin işsizi olarak etiketlenen insanlar var ve bu da bana moral bozukluğu ve kaygı olarak geri dönüyor bu konuda senin düşünceni oldukça merak ediyorum?
Çoğu insan doktor ya da mühendis olmayacak, olmayarak mutlu mesut yaşayıp gidecek.
Mahmut abi iyi bir üniversitede psikoloji okumak istiyorum. Bu konuda yoğun ilgiliyim ve potansiyelimin olduğuna inanıyorum. İlk Hedefim akademisyenlik ama klinik psikolog ya da özel sektörde çalışmak gibi B ve C planlarım da var. Ama çevremde sürekli tıp,mühendislik,hukuk isteyen insanlar var ve bunların dışındakileri işsizlik garantisi olarak görüyorlar ve bu bana çalışma sürecinde kaygı olarak geri dönüyor. Senin bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum.
Herkes tıp, mühendislik, hukuk vs. okumamalı.
Mahmut abi 5 yıllık bölüm okuyan sosyal bir genç erkek için sevgili kaçıncı sınıfta gelir? Birinci sınıfım daha sevgilim olmadı. Sosyalleşmeye aynı şekilde devam edersem 2. sınıfta olma ihtimali yüksek mi?
Genelde 2-3. Bazılarına hiç gelmez.
Tamamdır abi, hiç gelmeyen bazılarından olmamak için ne yapmak gerek?
Kendin yapamıyorsan, erkekadam.org yazı ve kitaplarını uygulamak gerek.
Şu an 21 yaşında ismi bilindik bir üniversitenin(top 5te değil) makine mühendisligi bölümündeyim ve aile evindeyim. Sınıf ortamı rezalet herkes ya uyuyor ya da telefona bakıyor kimsenin dünya umrunda değil matematik fizik bilmeyen insanlarla dolu YÖS diye bir sınavla girebildikleri için, ortalamaları max 1.8. Sınav senesi ve sonrası yaptığım aptallıklar sonucu onların yanına katılmaya hak kazandım(!) ve 25 yaşında bitirebiliyorum en erken. Sınava tekrar girip İTÜ ye geçmek istiyorum hem aile ortamından çıkmak hem de daha iyi bir üniye geçmek için. Ders saydıramazsam 26 yaşında mezun olmuş olucam ama çok çalışıp telafi edebileceğimi düşünüyorum. Yapmalı mıyım? Çok mu geç kalmış… Read more »
25 ile 26 arasında çok büyük bir fark yok.
26 ile 23-22 arasındaki kariyer farkı çalışılarak kapatılabilir mi asıl sormak istediğim buydu.
Kapatılamama ihtimali var ama muhtemelen kapatılabilir.