Meslek Seçimi

Meslek seçmek bir erkeğin hayatını belirleyecek önemli konulardan biri. Erkek Adam topluluğunu takip eden çoğu arkadaşımın bu alanda soruları olduğunu görüyorum. Üniversite sınavına girenler, mesleğine yeni adım atanlar veya kariyer değiştirmek isteyenlerin sorularına yorumlara baktığımda denk geliyorum. Bu yazıda meslek seçimini ele alalım ancak devam etmeden önce bütünlük arz etmesi bakımından şu makaleyi okuyabilirsiniz.

Yıllar önce üniversite tercihlerimi yapmak için Anadolunun küçük bir kasaba lisesinde müdür yardımcısının odasından içeri girmiştim. O zamanlar sistem böyle değildi. Biz dolduruyor sonra gidip bizzat işletiyorduk. Kağıdı uzattım ve uzatmamla şu cevabı aldım.

MY: Emin misin?
T: Evet.
MY: 24 tercih hakkın var sen sadece 3 tane girmişsin. Ya tutmazsa?
T: Kesin biri tutacak.
MY: Nasıl bu kadar eminsin? Bence eklemek yap.
T: Bu üniversiteler dışında okumak istemiyorum. Olmazsa yine hazırlanılır. Sırf yazmak için bölüm yazmadım. Bunlar benim seçimlerim, lütfen bu şekilde girin.

Bu cevabı bir homurdanma ve klavye sesleri takip etti. Birkaç ay sonra listenin ikinci sırasında bulunan tercihe yerleşmiştim. İsteyerek gittim ve severek okudum. Ancak mezun olduğumda bu mesleğin bana sunacağı olası iş ortamı hoşuma gitmemişti. Ciddi bir kriz ortamındaydık. Tüm Dünya 2008 krizinin etkilerini hissediyordu. Benim çalışma alanımda kriz çıkmış öyle iş bulmak artık o kadar kolay değildi. Üstüne çok zor şartlar isteniyordu. Bunun yanında üniversitede aldığımız eğitimin bize iş dünyasında istenen bilgiyi vermediğini, gereksiz teorik kaldığını ve pratik olmadığımı fark ettim. Güya teknik okumuştuk ancak ne doğru düzgün çekiç tutabiliyor ne de alet kullana biliyorduk. Üretim, tasarım ve planlama gibi hayati konuların hakkında derslerden aklımda kalan şeyler sunum sayfaları idi. O göz kanatan, özensiz şekilde üniversite hocaları tarafından hazırlanan sunumdan çok her şeye benzeyen sayfalar. Üstelik mezun olduğum üniversite ilk 5’te olan bir üniversite olmasının yanında bende onur ödülüyle her kula nasip olmayacak bir başarıyla mezun olmama rağmen durum buydu. Ancak şanslıyım ki bu durumla karşılaşacağımı tahmin etmiştim ve kendimi doldurmaya, geliştirmeye başlamıştım. Yakın arkadaşlarımı uyarmaya çalıştım. Ancak işe yaramadı.

Tonyukuk: “Hüseyin, Mete biz derslerde yeterince şey görmüyoruz, uygulayamıyoruz. Gördüğüm kadarıyla başka şeyler gerekiyor. Ben yakında şu sertifika programına başlıyorum. Birlikte gidelim.”

Yakın Arkadaş: “Tonyukuk, ne gerek var? Firmalarda o dediğin kullanılmıyor? İhtiyaç olsaydı kullanırlardı.”

Tonyukuk: “Firmaların doğru yaptığını ve bildiklerini nasıl biliyorsun.”

Yakın Arkadaş: “Yok abi, boşuna uğraşmanın anlamı yok.”
Tonyukuk: “Bence yanlış düşünüyorsun. Onları doğru ve eksiksiz kabul ediyorsun. Unutma o firmalar insan evladı ürünü. Her şey tamsa dahi mutlaka iyileştirilecek şeyler vardır.”

Bir önceki yazıda değişimi herkes farklı karşılar demiştim, hatırlamışsındır. Sonra bu arkadaşlarımla yollarım ayrıldı. Ben aldığım kararların ve yaptığım çalışmaların çok faydasını gördüm. Dahil olduğum ekiplere farklı bakış açıları getirdim ve fark ettim ki takip edilmeye, takdir edilmeye ve taltif edilmeye başlandım. Fark şuydu ben öğrenmeye devam ederek seçeneklerimi arttırıyordum onlar ise okulun verdiğiyle yetinip bu değişen dünyada seçeneklerini daraltıyorlardı. Biliyorsunuz özgüven seçeneklere sahip olmaktan gelir. Onlara göre X okuyan biri X Tesislerinde çalışabilir, X Tesislerine mal verenlere görev alabilir ya da X Tesislerini denetleyenler de uzman olabilirdi. Bana göre ise X okuyan olan biri nerede çalışacağına kendi karar verir ve isterse Y, Z, K, F, … işlerinde çalışabilir idi.

Ev İnşa Ediyoruz

Meslek seçmek, içinde yaşayacağın evin yerini seçmek gibidir. Kariyer ise zamanla inşa edeceğin evindir. O evin tuğlalarını, bahçesini, boyasını zamanla tamamlarsın. Bir süre sonra bahçeye havuz koymamıştım ama havuz da koyayım, köpekte alayım diyebilirsin. Şömine eklemek, çardak yapmak ya da elveriyorsa bahçeye kümes yapmak isteyebilirsin. Ayrıca, Evin rengini maviden yeşile dönüştürmek isteyebilirsin. Çünkü insan doğamız hayal etmekten çok reaksiyon vermeye daha yetkindir. Senin hayalin düz bir zemin üzerine iki katlı ve Bahçeli bir ev inşa etmek olabilir ancak o evi inşa ettiğinde aslında 3+1 bir apartman dairesi istediğini anlayabilirsin. Bu hatunların alfayı evcil yapma arzularına ve bunda başarılı olduklarında “Hayal ettiğim bu değildi.” reaksiyonuna benzemektedir. Neden? Çünkü insan olarak biz kadın ve ya erkek olmamızdan bağımsız olarak reaksiyon vermede başarılıyız.

İsteklerin ve Arzuların Değişebilir

Meslek seçimi konusuna ev ve arazi metaforu üzerinden devam edelim. Şu an istediğin şeylerle 30’ların, 40’ların ya da 50’lerinde istediğin şeyler farklı olabilir. Hatta bence muhtemelen böyle olacaktır. 25 yaşında bana iki oda bir salon kariyer yeter diyebilirsin. Ancak 30’larının ortasında Bahçeli villa istiyormuşum olabilir. Peki sen diyelim ki dik yamaçta bir arsa aldın (meslek seçtin) ve buraya bir evladiyelik ev diktin sonrada fark ettin ki aslında sen yaptığından çok farklı bir ev istiyormuşsun. Ne yapacaksın? Burada iki yol var, birincisi ya kabullenip ben böyle mutlu olmak zorundayım dersin ya da iki o evi yıkıp zemini istediğin eve uygun hale getirip – bu maliyet ve zaman denektir. Bir daha ev inşa edebilirsin. Ancak bunu yapmak için zemini kazıman, ek maliyetler çıkması ve ciddi bir uğraşla karşılaşacaksın. Zamanında verdiğin kararla sonradan istediğin arasında bir fark çıktı. Zaman, emek ve maliyette bu farkın bedeli olmaktadır.

Doğru Zemini Seçmek

Toplumda başarılı olduğu düşünülen şeyin takip edilmesi yaygındır. Bunu ticari girişimlere baktığında, projelere baktığında görebilirsin. Bir bakmışsın biri tavuksepeti diye firma kurmuş ve tutmuş, bir süre sonra hindisepeti, kazsepeti mutlaka peydah olacaktır. Bu durum meslek seçiminde de kendisini göstermektedir. Geçmişe dönüp baktığımda meslek seçim trendlerini daha iyi görebiliyorum. Benim hazırlandığım zamanlar Gemi Mühendisliği çok revaçtaydı, mezunları hemen iş buluyor daha okurken çok iyi paralarla tersanelerde çalışıyorlardı. Benden sonraki dönemde Endüstri Mühendisliği popüler oldu sanki her çıkan otomatik CEO oluyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Aynı şerler Genetik Mühendisliği, Tıp gibi daha birçok alan içinde söz konusu olmuştur. İnsanoğlunun gelişimiyle bazı dalların kaçınılmaz olarak öne çıkacağı doğrudur ancak bunun yukarıda verdiğim örneklerde çok bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bazı basın ve yayın organları geleceğin meslekleri diye arada üflüyorlar. O listeler öyle gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Peki ne yapmak lazım? Rasyonel olarak kararınızı vermeniz gerekiyor.

Bu konuda size yol göstermesi için bir Venn şeması* oluşturalım.

Venn Şeması üç alanda meslekleri göstersin. Yeteneğiniz olan meslekler, İstediğiniz meslekler ve Geleceğiniz kurabilecek olanakları sunabilecek meslekler. Böyle bir şemada sizin seçmeniz gereken bölge bu üç alanın kesişimi olan mesleklerdir. 

Yeteneğiniz olan meslekler sizin eğiliminizin olduğu ve çevrenizden ailenizden bu konuda geri bildirimler aldığınız alandır. Burada zaten nokta atışı meslekten bahsetmek doğru değil. Alanlar üzerinden gitmek hem esneklik verir hemde doğru seçim olasılığını arttırır.  

İstediğiniz meslekler sizin gönlünüzden geçen ve yapmayı hayal kurduğunuz mesleklerdir. Bu meslekler size ilham vermiş veya dış etkenlerden dolayı arzulamış olabilirsiniz. 

Gelecek vadeden meslekler ise size gelecekte güzel imkanlar sunabilecek mesleklerdir.

Burada elbette tüm detayları anlatmak ve her bir alt kırılıma değinmem mümkün değil ancak meslek seçerken aklınızda tutmanız gereken şey sizin durumunuzda en yüksek düzeyde fayda sağlayacak seçimi yapmış olmaktır. Bunu çok para kazanacağım olarak değil uzun vadeli ve sürdürülebilir iyi gelecek sunabilecek bir seçim olarak düşünün. Aldığı paranın hazzıyla okurken firmalarda çalışmaya başlamış ve okulu uzatarak hala aynı seviyede kalan kişiler gördüm. 15 yıldır bir kaç dersten geçmeye çalışıyor ve hala mezun olamıyordu. Askerlik konusu problemli idi. Okulun bu kadar uzaması onların modunu düşürüyordu. Bu doğru bir çözüm değil. İyi kazanıyorlardı ama yine de doğru bir çözüm değil. Risk barındırıyor ve sürdürülebilir değil. 

Her şey üniversite mi? 

Değil. Eğer üniversiteye gidemiyor ancak yinede bir meslek edinmek istiyorsan bunu yapmanın yolları var. Ülkemizde ciddi bir kalifiye eleman ihtiyacı var. Maalesef eğitim sistemi bu ihtiyacı karşılayamıyor ve bu kalifiye elemanlar eğer işini iyi yapıyorsa ve ahlaklı ise üniversite mezunlarından çok daha fazla kazanıyorlar. Burada meslek edinmeyi düşünmelisin ve yine yukarıda paylaştığım şema yaklaşımını kullanarak ilerlemek istediğin alanı seçebilirsin. 

Yapılmaması Gereken Hatalar

Özellikle çevremde karşılaştığım ve dehşete düşerek incelediğim bazı hataları burada paylaşmak isterim. 

  1. Sevgili ve arkadaş nedeniyle seçim yapmak

Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir hata. Hayatın böyle bir erken döneminde geleceğimizi şekillendiren bir seçim konusunda belki hayatınızda bir kaç yıl sonra – muhtemelen,  olmayacak kişilere göre seçim yapmak doğru değil. Seçimlerini rasyonel nedenlerle yapmalısın duygusal nedenlerle değil. Çok iyi bir ilişkin ve arkadaşlığın olabilir ama önceliğin kendi misyonun olmalı. Eğer neden diye soruyorsan, 1 numaralı demirden kanunu hatırla çerçeve herşeydir. Gerekirse ilişkini bitir ama rasyonel nedenlerle seçim yap.

  1. Çevre ve aile ne diyorsa onu yapmak

Bu da sık karşılaşılan bir durum. Burada hiç dinlemeyin demiyorum. Görüşlerini elbette alın ancak ev ödevinizi yapın ve sadece halanızın eczacı komşusu nedeniyle eczacı olmayın. Başkalarının yanlış düşüncelerini ve sanrılarını hayatınızın akıp giden zamanıyla ödersiniz. 

  1.  Ciddiye Almamak

Bu da karşılaştığım önemli bir hata. Biliyorsunuz göç yolda düzelir diye bir atasözümüz var. Ancak genelde plansız kervanı yolda eşkiyalar soyar. Hayatınızın gidişatını belirleyecek önemli bir konuda cep telefonu alırken gösterdiğiniz ciddiyetten daha fazlasını göstermelisiniz. 

  1.  Medyanın Gazına Gelmek

Bazı meslekler filmlerde, ana haber bültenlerinde ve dizilerde çok havalı gösterilir. Bu kişiler iyi para kazanmakta, özgürce dolaşmakta, istedikleri zaman gidip gelmektedir. Ancak bu üfürmeler çoğunlukla – hatta hepsi doğru değildir. Mesela geçenlerde gördüğüm bir dizide esas kızımız – artık esas kızlarımız var biliyorsunuz feminizm sağolsun. Avukat oluyor şak diye iyi bir hukuk bürosunda işe başlıyor. Bu yeni mezun çiçeği burnunda avukat eas kızımız çatırt diye bir kaç kişiden sorumlu oluyor, hayati davalara bakıyor ve özel ultra lüks odasında çevresinde ki betamorfoz erkeklere havasını basıyor. Ulumanitu liderliğiyle Abraham Lincoln*’’e bile taş çıkarıyor. Bize de götümüzle gülmekten başka bir şey kalmıyor tabi. Gençler böyle şeyler filmlerde olur diye bir söz vardı hatırladınız mı? 

Potansiyeli Olan Meslekler

Şu günlerde gördüğüm kadarıyla yazılımcı olmak baya popüler. Bu alana ciddi bir yöneliş var. Dijitalleşme nedeniyle daha çok yazılımcıya ihtiyaç olacağı aşikar ancak insanlığın devamı için itfayeci, eczacı, tesisatçı, elektrikçi, öğretmen…vs ihtiyacıda olacak. Burada önemli olan bilinçi karar vermek ve işini iyi şekilde yapmak. Oturduğum bir muhitte acar bir tesisatçı hafta sonları da yoğun olduğu için abi aileme vakit ayıramıyorum bazen diye dert yanıyordu. Kazandığı para pek çok beyaz yakalının kazandığının üstündedir. İşini iyi yapan bu arkadaş aynı zamanda çevrede sevilen ve sayılan biridir. Bir başka örnek ise Müzik Öğretmeni olan tanıdığım olsun. Akşamları sahneye çıkması ve ayrıca kendi yönettiği öğrencileriyle iyi bir gelire sahip oldu ve mutlu bir yaşantısı var. 

 Şimdi burada aklınıza şu soru gelebilir. Tonyukuk, bazı meslekler ölecek deniyor o zaman ne olacak? Geçmişte olan değişimler bazı mesleklerin öleceğini ancak farklı ve yeni mesleklerin yerine geleceğini göstermektedir.  İkinci olarak insan ırkı geçmişe göre bazı alanlarda pek çalışmaya hevesli değil. Örneğin enerji endüstrisinde çalışanların önemli bir kısmı yakın gelecekte emekli olacaklar. Bu ayrılacak vatandaşların yerine kimi bulacağız diye firmalar kara kara düşünüyor. İkinci dünya savaşını atlatmış bir genç için 1950’li yıllarda böyle bir endüstride çalışmak süper bir güvenceyken, 2020’li yıllarda internet çağında yaşayan gençler için durum böyle görünmüyor. Bu firmalarda iş gücünü yazılımlarla kapatmaya çalışıyorlar.  Düzenli olarak takip ettiğim uluslararası güvenilir kuruluşların bu alanda öngörüleri ve raporları var. Bu bilgiler size daha sağlıklı öngörüyü verecektir. Bu da başka bir yazının konusu olsun. 

*Venn Şeması Daireler kullanarak şema elemanlarının mantıksal ilişkisini gösteren temel bir küme gösterim şemasıdır. Proje yönetimi, Strateji gibi alanlarda sıkça kullanılır. 

*Abraham Lincoln Amerika Birleşik Devletlerinin Efsanevi 16. Başkanı. Köleliği kaldırarak siyahlara özgürlük verilmesini sağlamıştır. Kölelik karşıtı tutumu nedeniyle ülke iç savaşa girmiş ve iç savaş sürecinde ülkeyi yönetmiş ve siyasi dehasıyla ülkeyi tekrar bir araya getirmeyi başarmıştır. Kölelik sempatizanlarının suikastı sonucu hayatını kaybetmiştir. Yüzü Amerikalıların duyduğu saygı nedeniyle Rushmore Dağına George Washington, Theodore Roosevelt ve Thomas Jefferson ile birlikte kazınmıştır. 

Yazan : Tonyukuk

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

217
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
73 Comment threads
144 Thread replies
10 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
76 Comment authors
asdasdasd31Mahmut AbiCeyhunabcdefİsimsiz Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Kara
Guest
Kara

Mahmut abi bir konuda tavsiyene ihtiyacım var. Yaşım 25. Korona başladığı zaman psikolojik hastalık geçirdim okuldan bayağı uzak kaldım. %30 İngilizce Makina Mühendisliği okuyorum. Şimdi 3 senede okulu bitiremezsem okuldan atılma raddesine gelecek. Ama okul bitecek gibi değil. Önümde iki seçenek var. Ya 2 yıllık makina okuyup tekniker olacağım ya da İmalat Mühendisliği kazanıp onu okuyacağım. Ailem 4 yıllık okumam da ısrar ediyor. Ama evlilik, askerlik filan derken yaş 30 u geçecek. Bir de tekniker olsam mühendis olacağım zamana kadar zaten o parayı kazanmış olurum. Sen ne tavsiye edersin. Statü icin 4 yıllık daha iyi de. Zoru gördüğüm zaman da… Read more »

Tbs
Guest
Tbs

Mahmut Abi oto tamircisine girip çalışmak meslek olarak yapmak hakkında ne düşünüyorsun? Yoksa elektrikli araba ilerde tamirciliğe olan ihtiyacı azaltacak mı? Fikrin nedir oto tamircisi olunur mu

Olala
Guest
Olala

Mahmut Abi merhabalar. Sadece az da olsa fikrini almak istiyorum. Bu ülkede kalıp hayallerimin mesleği olan bir subay olmak mı yoksa sağlıkçı lisansımı kullanıp bir önce yurtdışına gitmek(abd) için çalışmalara başlamak mı mantıklı? 25 li yaşlarıma geliyorum ve bu kararsızlık beni yoruyor.. düşüncelerin benim için önemli

marcus
Guest
marcus

abi sadece boğaziçi olsun diye kimya mühendisliği gidilir mi? sonrası nasıl olur?

Enginar
Guest
Enginar

Mahmut abi çoğu şeyi senin sayende öğrendim bir konuda fikirlerini alırsam memnun olurum. Ben 24 yaşında bir muhendisim şuan bir ilaç şirketinde uretim alanında vardiyali çalışıyorum İstanbulda 08/16 16/24 24/08 şeklinde yoğun mesai oluyor bazen 2 haftada 3 4 kere vs bir şirketle iş görüşmesi yaptım burası çalıştığım şirket kadar büyük değil küçük cumt pazar tatil sabah 8 akşam 6 dediklerine göre nestle den ortaklık almışlar ama dediğim gibi bir bina gibi yerde protein tozu imalatı yapıyorlar buraya geçersem buranin belki de müdür ve direktorden sonraki tek mühendisi olacağım ama tabii işler umduğum gibi gitmezse de küçük yer dezavantajı var… Read more »

Adil
Guest
Adil

Abi ben isimde çok iyiyim ve gercekten bilgiliyim. Fakat is başvurularından sürekli olumsuz yanıt alıyorum. cünkü kafamdakileri karşıya aktarma konusunda çok sorun yaşıyorum. Ayni zamanda sempatik bir yapım yok. Gecen is başvurusuna gittiğimde baktım tanıdık birisi de bas vurmuş. Dedim ki ulen bu geri zekali kizi ise alırlarsa bir sorun var bende. Baktım onu ise almışlar. Ve ben red cevabi aldım. Ben yine de bikmadan is başvurusu yapıyorum her yere. Bir ay icinde hemen hemen 50 tane is başvurusu yaptım. Ve bu kadar retten sonra öz güven yerlerde sürünmeye başlıyor tabi. Is başvurusuna giderken nasil davranmamız gerekiyor o konuda da… Read more »

Borsacı Çocuğu
Guest
Borsacı Çocuğu

Mahmut abi, 18 yaşında genç liseden yeni mezun olmuş ve mezuna kamış birisiyim. Önümde şu an en yakın iki seçenek var. Almanyada 2500 euro ya Mercedes Benz fabrikasında (vardiyalı ve günde 8 saat) iş fırsatı çıktı. (Dayı vasıtası ile almanyada o) ve bu para ile bekar biri rahat bir hayat sürüp arabasını alıp çok güzel beslenip sporunu yapar hobisini icra eder vs vs. Ama işçi olarak belki 5 belki 10 sene çalışacaksın yükselme ihtimalin çok düşük. Taş çatlasa 10 sene sonra birim Şefi olursun o da 3K eur maaşa çıkar. bu kadar. ya da bu sene YKS ye yeniden hazırlanıp… Read more »

Syntax
Guest
Syntax

Mahmut abi merhabalar , 18 yaşındayım ve şuan bir işletmede ön muhasebe ve yazılım işlerine bakıyorum. Görece rahat bir iş Burada çalışan herkes benden yaş olarak büyük. Kendimi rahat hissedemiyorum. İş konusunda bir sorunum yok gayet iyiyim. Ancak iletişimim gerçekten kötü buradaki insanlarla. Normal hayatta iyiyim bu konuda ama sanırım buradaki ortamdan dolayı rahat edemiyorum. (Sanayide çalışıyorum, işyeri haricinde muhattap olduğum insanlar tam bir davar) Şimdi önceki çalıştığım yeri anlatayım izninle Bir depoydu, çok yoruluyordum kimi zaman geç çıkıyordum. Ama gerçekten mutluydum çalışanlar benim yaşıtımdı , baskın karakter açık ara bendim, iletişimim çok kuvvetliydi. Özgüvenim yerindeydi. Şimdi soruya gelirsek ;… Read more »

Fatihhh
Guest

Mahmut abi selamlar 23 yaşındayım şuan mcdonaldsta çalışıyorum üni mezunu değilim elimde bi meslek yok o yüzden mcdonaldsta çalışıyorum ve bu durumu kafama cok takıyorum hipergami konusu aklıma geliyor ve diğer erkekler içinde hep aşagı durumda olucagımı ve kızların tercihi olmuycagım gibi bir algı oluyor bu birinci konu ikinci konu ise yapacağım iş hakkında bir tavsiyen önerin var mı sence bu işe devam mı etmeliyim.

Kafası karışık
Guest
Kafası karışık

Abi kariyer hakkında sana bir sorum var, Türkiye’de çok yüksek sıralama ile alan (ilk 2000-20000 bantlarında, bölümden bölüme değişmekte bu sıralama) bir üniversitede okumaktayım. 2. Sınıfa geçiyorum. Almanya’da lisans okuma imkanım var fakat yıl kaybetmiş olacağım tekrar birinci sınıf olacağım ve zamanında mezuna kaldım üstüne lisede hazırlık okudum. Almanya’da ders saydıramam. Aynı zamanda sosyal çevremi terk etmiş olacağım, çoğu diğer göç etmiş Türk öğrenci gibi çalışmak zorunda kalıp onlar gibi sosyal yalnızlık çekeceğim bir süre. Üstüne başarısız olup geri dönme ihtimali var. Diğer imkanım ise Çift Diploma programına katılmak. (1 Sene Almanya’da okuyup hem Türkiye’deki üniversiteden hem de Almanya’daki üniversiteden… Read more »

Lumenflower
Guest
Lumenflower

Mahmut abi selamlar kabin memurluğu hakkında ne düşünüyorsun sence mantıklı bir meslek mi

İsimsiz
Guest
İsimsiz

Ben 20 yaşında bir askeri personelim. Şu an ek görev olmaksızın asgari ücretin 3 katı kadar kazanıyorum lakin meslek şartları zor, sosyal hayat ve aile hayatı sıkıntı dolayısıyla kendimi bir ömür bu mesleği yaparken düşünemiyorum. Fena olmayan bir öğrenciydim liseye geçiş sınavında %3’e girmiştim , okulumdakiler en kötü üniversite sınavında sayısal 50.000 falan yaptılar ama ben üniversite sınavı döneminde çeşitli psikolojik sorunlar yaşadım ve aileden ayrılıp kendimi mesleğe atmak zorunda kaldım. Bende de iyi bir üniversite kazanacak potansiyel olduğunu bilip başaramamış olmak çok koyuyor. 15 yıl zorunlu hizmetim var bu süreyi doldurmadan mesleği bırakırsam tekrar memur olamıyorum ama 35 yaşına… Read more »

abcdef
Guest
abcdef

Bu işler potansiyelim var demeyle olmuyor. Potansiyel sadece bir avuntu. Gerçekten iyi bir başarı elde edip iyi bir üniversite ve bölüm kazanamazsan çok pişman olabilirsin. Çünkü Türkiye’de özel sektörde işçi olarak çok az bir kesim iyi para alıyor. Gerçekten çalışmayı seven, yaptığı işi hakkı ile yapan ve ekstra iş çıktı mıydı söven değil yapan kişilerdensen bu dediğini yapabilirsin. Fakat diğer ihtimallerde kimse kolay kolay 3x asgari ücret vermez. İyi düşünün derim. Ayrıca ne okuyacaksınız? Bu çok önemli. Tıp veya iyi bir üniversitede iyi bir yabancı dille mühendislik diyorsanız -sonrasında yurtdışında çalışma yoluyla- bunlar şuanki yaşamınıza göre tercih edilebilir. İlerisi parlak,… Read more »

Ceyhun
Guest
Ceyhun

Merhaba, sorum şu.
Bazı meslekler var ki, hafta sonları bile çalışmak sorunda oluyorsun. O meslekleri seçmelimiyiz yoksa uzun vadede bize yararından çok zarar mı verir?

1 3 4 5