Kafein uykunuzu ve verimliliğinizi öldürür – Matthew Walker

Andrew Huberman Notları kitabındaki aynı adlı bölümdem alıntıdır.

Kafein konusunda Hübermann’ın röportaj yaptığı, dünyaca ünlü uyku uzmanı Matthew Walker’ın görüşlerine de yer vermek istiyorum. Çok satan Neden Uyuruz? (‘Why We Sleep’) kitabının yazarı Nöron Bilimi ve Psikoloji profesörü Walker’ın kafein konusundaki görüşleri çok sert. Walker şöyle söylüyor:

Her akşam içeceğiniz bir doz kafein, derin uykunuzu yüzde 20 azaltacaktır. Derin uykuda böyle bir azalma için normalde 15 yaş yaşlanmanız lazım ama siz bunu her akşam bir fincan kahve içerek de “başarabilirsiniz”. 

Kafeinin insanı uyanık tutacağını herkes bilir. Kafein bazı kaynaklara göre petrolden sonra en çok ticareti yapılan madde ki bu da bize şu anki uyku yoksunu durumumuz hakkında çok şey söylüyor. Çoğu insanın bilmediği şey, vücudumuza giren kimyasalların birer yarı ömrü olduğu. Bir kimyasalın vücuttaki yarı ömrü, bu kimyasalın yarısının sistemimizden atılması için gereken süredir. Kafeinin yarı ömrü 6-7 saat ve bu da insanların genetik yapısına göre değişen bir şey.

Kafeinin çeyrek ömrü ise 12 saat (kimyasalın %75’inin vücuttan atılması için gerekli süre). Yani eğer öğle saatlerinde kafein aldıysanız, bu kafeinin dörtte biri gece yarısı hala beyninizin etrafında dolaşımda oluyor. Yani bu tam yatmadan önce bir fincanın dörtte biri kadar kahve içmek gibi bir şey. Bu durumda iyi bir uyku bekleyemezsiniz. Hele de akşama doğru kahve içiyorsanız, artık bunun neye eşdeğer olduğunu biliyorsunuz. Bu bence toplumda bilinmeyen büyük bir problem. Verilere bakarsanız son 30 yılda Starbucks gibi kahve satan yerlerin sayısı astronomik oranda arttı. Bence kahve, bizim gelişmiş ülkelerdeki kitlesel uyku yetersizliği problemimize karşı kendi kendimize kullanmaya çalıştığımız bir ilaç haline geldi. Evet, kafein psikoaktif bir madde ve bu nedenle ilaç diyorum. Hiç düşünmeden kullandığımız ve çocuklarımıza da kullandırdığımız bir ilaç. Hastalarımın çoğu kafeini kestiklerinde, uyku kalitelerinde artış görüyorlar. Belki birkaç gün baş ağrısı çekiyorlar ama uyku kaliteleri artıyor ve gün içinde daha çok enerjik ve üretken oluyorlar.

Kafein, bizim çocuklarımıza verdiğimiz tek psikoaktif uyaran. Ebeveynleri suçlamıyorum zira kafeinin etkilerini bilmiyorlar. Oldukça endişe verici bir araştırmada, insanlara bir fincan kahve dozunda kafein veriyorlar (200 milligram) ve sonra da derin uyku kalitelerini ölçmek için bu insanların derin uykuda ürettikleri, vücutlarının onarılmasına da yardımcı olan beyin dalgalarını kaydediyorlar ve akşama doğru içilen sadece bir doz kafeinin bile derin uykuda geçirilen zamanı %20 azalttığını buluyorlar. Derin uykuda böyle  bir azalmanın olması için 15 yıl yaşlanmanız lazım ama siz bunu her akşam sadece bir fincan kahve içerek de “başarabilirsiniz”. Bunu yapan insanlar ertesi gün kalktıklarında, derin uykularının kalitesi düşük olduğu için yenilenmemiş ve tazelenmemiş hissederler ve daha fazla kahve içmeleri gerektiğini düşünürler. Normalde bir fincan kahve içecek iken 2 fincan kahve içerler ve böylece bir bağımlılık döngüsü yaratırlar.

İnsanlar kafeinin üzerlerinde nasıl bir etkisi olduğunun ve sistemlerinde ne kadar uzun süre kaldığının farkında değiller. Kafeinin üzerinizde böyle bir etkisi olmasına karşı bağışıklılığınız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama bilinç düzeyinde farkında olmasanız bile etkisi sandığınızdan çok olabilir. Bu nedenle kahve (ve çay ya da kola) içmeyi seviyor olsanız bile, bunu öğleden önce yapın ve öğleden sonra içmeyin.

Kitabım piyasaya çıktıktan sonra biri bana bir tweet yazdı ve şöyle dedi:

“Kafeinin problem olduğunu hiç düşünmemiştim ama kitabınızı okuduktan sonra, öğleden sonra içmemek kaydıyla günde sadece 2 fincan kahve içmeye başladım. 30 yıldır böyle iyi uyku çekmiyordum. İnsanların düşünmeden yaptığı, sıradan bir şey bile uyku üzerine böyle büyük etki edebiliyormuş.”

Kafein, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşüyor. Ne kadar çok kafein alırsanız, o kadar daha çok almanız gerekiyor ve o kadar bağımlı hale geliyorsunuz. Aynı şey sadece kahve için değil, çay için de geçerli. İnsanların kahve veya çayın yerine koyduğu yeşil çayda da oldukça yüksek miktarda kafein var.

Kahve sabah içildiğinde insanın ayıkmasına yardımcı olabilir ama kafein almak üzere de evrimleştiğimizi düşünmüyorum. Sirkadiyen döngüsünde en ayık olduğumuz zaman sabah 11. Bu saatte uyumanız imkansız olmalı ama uçakla seyahat ederken etrafıma baktığımda, uçaktakilerin yarısının saat 11 civarında uyuduğunu görüyorum. Eğer saat 11 gibi kendinizi kafein ilacı ile ayık tutmaya çalışıyorsanız, muhtemelen gece iyi uyuyamıyorsunuzdur. Kahveyi ve çayı bırakmanız ya da öğleden önce çok az içmeniz, üretkenliğinizi oldukça fazla oranda artırabilir.

Anahtar kelimeler: kafeinin zararları nelerdir, kafeinin etkileri, kafeinin vücuda etkileri,  kafeinin etki süresi, uykusuzluk, uyku problemi

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

35
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
18 Comment threads
17 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Ali İrtemSüleyMANMahmut AbiErtanYusufque Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Eqe
Guest
Eqe

Kahve.Kahve kahve kahve kahve.Kahve.Kahve kahve kahve ?
Kahve.

Yunus
Guest

Bunların (çay, kahve) yerine ne koyabiliriz? Paket satılan meyve sularında da kafein var. Doğal olarak alıp sıkabilme şansım da yok. Ama gün içinde çalışırken birşeyler içmeyi seviyorum.

Ali İrtem
Guest
Ali İrtem

Decaf kahve

Kaan kaya
Guest

Gerçektende kafeini biraz kesip birazda erken uyuyunca reflekslerim bile çok daha iyi topladı kendini. Yararlı bir yazı

Yasin
Guest
Yasin

Mavi ışık sebebiyle 3 yıldır uyku düzenim berbat. Gece 3-4 gibi uyanıp tekrar uyuyamıyorum. Bu yüzden de gündüz öğle vakitlerinde uykum geliyor, çalışmayı bırakıp yatıyorum. Akşamları mavi ışık yayan cihazlara bakmayı bıraktım, melatonin takvisesi de kullanmaya başladım ama yine de uyku düzenim normale dönmüyor. Ne yapmam lazım acaba?

Byanekdot
Guest
Byanekdot

Az veya çok kafeinden kastı nedir anlayan var mı? Amerika’da 4,5 fincan kahve tüketenler var

Alexander Zaitsev
Guest
Alexander Zaitsev

O zaman bir buluşma ayarlayacağımız vakit, kafe hariç nerede buluşacağız eğer çay ve kahve içmeyeceksek?

Emre_Demirkan
Guest
Emre_Demirkan

Öğleden önce içtik, içebildik içemedik, çokça su azca soda’dan akşama da sıcak sütten devam.

Anonim
Guest
Anonim

Şu an elimde bir fincan kahve ile bu yorumu yazıyorum 🙂 Kahve bağımlılığı bende de vardı. Günde 5 fincan içtiğimi hatırlarım. Artık azalttım. Sabah bir fincan, öğleden sonra bir fincan. Akşam da canım bir şeyler içmek istiyor. Akşam da papatya çayı veya ıhlamur içiyorum. Bu iki içecek çok güzel gevşetiyor ve derin uykuya daldırıyor.

Okan
Guest
Okan

Post başlığını gördüğüm anda bendeki sorunun ne olduğunu hemen anladım.Günlerdir kendimi kandırıyordum.Günde 5-6 kupa kahve,2 demlik çay içip neden 7-8 saat uyuyup yorgun kalktığımı düşünüyordum.Postu dün okudum ve o gün hiç kahve hiçmedim.Çayı da bir demliğe düşürdüm.Bugün 7 saatlik uykunun ardından dinç bir şekilde uyandım.Eskiden ne kadar alarm kurarsam kurayım yataktan kalkamıyor en az 10 saat uyumam gerekiyordu.Bundan sonra sadece öğleden önce kahve içicem.Güzel yazı teşekkürler.

vnegras
Guest
vnegras

Dün denedim ve kesintisiz bir uyku çektim.Birkac gün daha takip ederek uygulamaya çalışacağım.1 hafta sonra yorumuma cevap yazarım.

metilfenidat
Guest
metilfenidat

kafein iyi bir uyarandır uyanık kalmak isteyenler için. Beyin aktivitesini de arttırır bu yüzden yoğun ders çalışanlar kullanır. Beyin, her kimyasalı farklı bir merkezde ele alıyor. Sigaranın bile reseptörü var nikotini işliyor beyin. Kafeini ayrı işliyor. Uyku sorununuz varsa kafein almayın. Bağımlıysanız antagonistini(yerine geçen) alın. Sigarayı da nikotin antagonisti ile bırakabilirsiniz. Beynin ilgili reseptörüne fake madde bağlıyoruz.

metilfenidat
Guest
metilfenidat

15 bardak kahve rekorum var. Akşam 20.00 – Sabah 08.00 arası içmiştim. Sabah kalktığımda bilişsel fonksiyonlarım resmen durmuştu. Tanımayan biri uyuşturucu kullanmış sanabilirdi öyle dengesizdim. Her şeyin fazlası zarar. Kafein normal bir insanın dostu değildir. 1-2 bardak bile rutin yaşayan insanı bozar.

Hkn
Guest
Hkn

Beslenme mizacınız bozulduğunda neyin yeterli neyin hangi ölçüde olduğunu da anlayamazsınız.Sağlıklı bir insanın günlük çay ihtiyacı küçük çay bardağıdır bu ertesi güne kadar doyurucudur.Mizaç bozulduğunda 200 bardak bile içersiniz.Çayı aç karnına içtiğinizde neden mide bulantısı yapar?Cevabı basit..
Kafein tüketiyorsanız bile mutlaka dengelemek için bol su için.

Arthur
Guest
Arthur

Hocam benim artik illa ki bi kafein almam şart!

Arthur
Guest
Arthur

Alkol, sigara , uyusturucu, kafein gibi bagimlilik yapici maddelerin en buyuk ozelligi zaten sen kullandikca daha fazlasina ihtiyac duyman.

Dananin biri gelmis bana dun aksamdan beri iciyorum sarhos olamiyorum diyor.ben bir tane birayla cakirkeyif oluyorum oysa. Kafeinin sigaranin esrarin vs farki yok.vucut alistiktan sonra daha fazlasiyla yetinmek istiyor.bunu bildikten sonra gerisi kolay zaten.

Bagimliliklardan kurtulmanin en kolay yolu da yavas yavas azaltarak birakmak.bu sayede sigarayi rahatca birakabiliyorum mesela ama bazen dayanamayip pornoya abandigim oluyor 3-5 posta evet

Arda
Guest
Arda

Akşamları çalışırken ,eğer yapmam gerekenler varsa ve uyku bastırmış ise kahve beni ayakta tutuyor. Ayakta durmak için kahve yerine ne kullanmamız veya yapmamız lazım ?