Jordan Peterson – Maskülenite zehirli değil

Rebel Wisdom bu ay Jordan Peterson ile ilgili çok güzel bir belgesel yayınladı : Jordan Peterson: Truth in the Time of Chaos (Kaos Zamanı Gerçek). Güzel bir belgesel, izlemenizi tavsiye ederim.

Belgeselin bir bölümünde Peterson’a maskülenitenin şu an krizde olmasının, erkeklerin krizinin sebebini soruyorlar. Aşağıdaki videoda (Türkç alt yazılı), üstadın soruya cevabının olduğu kısım ve onun altında da metin çevirisi var.

Türkç alt yazıyı açabilirsiniz.

Bence en derin seviyede Batı, maskülenite fikrine olan inancını kaybettiği için. Bunun “Tanrı’nın ölümü”nden farkı yok. (*) Aynı şey. Nietzsche bunun sonucunun ne olabileceğini biliyordu. Yazdıklarının çoğu bununla ilgili idi.

Diyebiliriz ki maskülenitenin ilahi sembolü yok edildi. Bunun sonucunda başka ne bekleyebiliriz ki? Ne olacaktı? Bunun sonucunda maskülenite zayıflayacak. Ve aynı zamanda maskülenite karalanırsa, ki kesinlikle kötüleniyor, ne olacak? Bu demektir ki erkeklerin arzuladığı ideal yok ediliyor. İdealiniz parçalandığında siz de zayıflarsınız.

Sanırım erkeklerin benim düşünceme pozitif tepki vermesinin sebebi, benim bu saçmalıkları satın almıyor olmam. Maskülen ruhu seviyorum. Maskülenite gerekli ve özünde katliam ve talan falan değil. Özünde tecavüz kültürü değil. Özünde dünyayı yok eden bir şey değil. Ve bütün bu şeyler maskülenitenin üzerine atılıyor. Bunun nedenlerinden biri, Batı toplumunun teknolojik ilerleme yüzünden duyduğu suçluluk duygusu.

Bunlar insanlığın önüne koymak için mantıklı karşı çıkmalar. Ama eleştirmeden sineye çekecek, mantıklı suçlamalar değiller.

Arzulayabileceğimiz maskülenite nedir?

Temelinde sorumluluk almak. Sembolik olarak söylersek sizin sorumluluğunuz, logos’un(**) ruhunu canlandırmak. Bu sizin sorumluluğunuz, hayattaki rolünüz. Bu sizin ulu ve sonsuz bir gerçekliğe inanıp inanmamanıza bağlı da değil. Bunun lehine ya da aleyhine konuşmuyorum. Bu şeyler insan anlayışının ötesinde. Ama insanlar kötü davranışlar sergilerse ne olacağını biliyoruz. Biliyoruz ki dünya cehenneme o kadar yakın bir yere dönüyor ki aradaki fark önemsizleşiyor. Bunu biliyoruz, bu 20. yüzyılın hikayesi.

Bu dersi almalıyız. Ders de şu : Dünyayı omuzla ve ileri doğru yürü. Dünyayı tüm problemleri, ızdırabı ve kötülüğü ile omuzla ve ilerle. Bu yükü taşırken farkına var ki sen o yükü omuzlayacak güçte bir yaratıksın. Ve bu nedenle de saygıyı hakediyorsun. Bu, logosun tanımıdır. Bundan daha iyi bir fikirle karşılaşmadım. Çünkü bu fikir hiç de toy değil, toy olmanın tam tersi. Evet dünyada berbat kötülükler ve ızdırap var. Sonu yok AMA insan ruhu bunu gönüllü bir şekilde meydan okuma olarak alabilir. Denemeye değer.

Diğer insanların, en azından inanılmaz alaycı olmayan diğer insanların,  saygı duyduğu insanlara baktığınızda, bu insanların sorumluluk alan ve bu sorumluluğu yetkin bir şekilde yerine getiren insanlar olduklarını görürsünüz. Bunun arzulanabilir olmasında mistik bir şey yok. Ama eğer bu sorumluluk gücünün ırza geçen, talan eden, dünyayı mahveden, doğayı kirleten, kansere benzer ataerkil kültür olduğuna inanırsanız, bu gücü küçümsersiniz. Hayır, ben bunu satın almıyorum.

***

(*) – Friedrich Nietzsche’nin meşhur “Tanrı öldü” lafı, Nietzche hristiyanlığa düşman olduğu için sanki sevinerek söylenmiş gibi yanlış algılanır ama Nietzsche her ne kadar dine karşı olsa da, dinin içindeki mitolojik öğelerin insan toplumlarını ve ahlak sistemlerini bir arada tutan tutkal olduğunu ve bunun yıkılmasının ise felaket olduğunu düşünür. Tanrının ölümü ile oluşacak bu boşluğun ilerde çok büyük yıkımlara yol açacağını söyler ki 20. yüzyıldaki büyük katliamları önceden tahmin edebilmiştir.

(**) – Logos açıklaması zor bir kavram. Söz, akıl, anlam, düşünce, kavramlarının tumunu kapsayan bir deyim. Peterson bunu genellikle Hristiyan teolojisinde (daha çok Kuran’da da sıklıkla yer alan Eski Ahit kozmolojisinde) ortaya dökülen anlamı ile kullanıyor. Kaosun karşıtı olan, düzen yaratan, söze dökülmüş gerçeklik. Ama burada anlam daha çok araştırmacı, maceracı bir vurguya sahip ve kahraman miti ile alakalı. Gerektiğinde kaosun olduğu yere gidip orada kaosu bitiren ve o kaostan düzen yaratan güç ki felsefe ve son 200 yılda bilim bunun bayrak taşıyıcısı. Fakat Peterson kaosun düzene döndürüldüğü her noktayı önemli sayıyor. Örneğin iyi bir sınıf öğretmeni, Peterson’un logos kavramındaki kahraman zira öğrencilerini kaotik toyluktan alıp onları bilgili ve düzen tarafında sağlam temelleri olan bireyler yapıyor. Hatta mesela iyi bir muslukçu, kaosu (patlayan boru) tamir edip düzeni yeniden kuruyor.

Toronto Üniversitesi Psikoloji Profesörü Jordan Peterson,  ilkin Social Justice Warrior‘larla (SJW) girdiği başarılı mücadele ile gündeme gelse de, genç erkeklerin hiç duymadıkları, ama eksikliğini derinden hissettikleri sorumluluk ve hayatına yön verme mesajları ile kısa zamanda erkek popülasyonu tarafından yoğun takip edilen biri haline geldi. Peterson’u erkekler arasında bu kadar meşhur eden şey, erkeklerin babalarından duymaları gereken ama artık hiç duymadıkları mesajları veriyor olması. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos adlı kitabı Ocak 2018'de piyasaya çıkan kitap, Peterson'un Maps of Meaning: The Architecture of Belief  adlı bir kitabı da mevcut. Jordan Peterson'un Türkçe çevirilerini burada Jordan Peterson Türkçe etiketinden takip edebilirsiniz.
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

17
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Mahmut AbiEntreriHouseYamtarErkek Adam Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
jakoben
Guest
jakoben

güç ve iktidar yanında büyük bir sorumuluk ve acı da getirir. Avcı toplayıcı dönemden bu yana kadın-erkek işbölümünü tersyüz edip kadını erkek rolüne sokmayı hedefleyen neo-feminizm avcı olmanın acılarına, sıkıntılarına hazırlar mı peki? Kapitalizm denen vahşi ormanda avcılık daha da zor olacak. Bir şeyleri eleştirmek, bir kuruma müdür , yönetici olmak kolay asıl sorun karşılaştıkları problemleri çözebilecekler mi? Bir iphone ortaya çıkarabilecekler mi? Marsa seyahati hayal edebilecekler mi? Salgın hastalıklara karşı aşı geliştirebilecekler mi? Kadınları önemli sınavlar bekliyor bence.

jakoben
Guest
jakoben

Türkiye açısından düşünürsek burada da paradigma değişiyor. Boşanma oranları tavan yaptı, muhafazakar kesimler de buna dahil, belki doğu-güneydoğu kesimleri nispeten bunun dışında olabilirler oralara son yıllarda hiç gitmedim ama büyük şehirlerde bariz bir değişim var. Siyasi-sosyal yapısı ne olursa olsun aileler çocuklarına ciddi yatırım yapıyorlar. Adam kız çocuğunu dershaneye özel kursa gönderiyor üniversite okutuyor sonra iş sahibi olmasını sağlıyor ardından kızı evleniyor ve eşiyle sorun yaşadığında bu kadar yatırım yaptığı biricik kızına adam muhafazakar da olsa geleneklerin aksine burnundan kıl aldırmamasını gerekirse boşanmasını salık verebiliyor. Ciddi bir sosyal dönüşümle karşı karşıyayız.

BenLark
Guest
BenLark

Hocam tabaklarımı düşürürken sıkıntı yaşıyorum birini nextleyecem ama kendine zarar verir diye endişelendim zira çoğu şeyi ilk defa yapıyormuşuz onun anlattığına göre
Nasıl how to broke up

Entreri
Guest
Entreri

Beta gibi davran kardeş, o zaten seni bırakır 😁

Mynameisname
Guest

Erkek adam hocam Jordan petersondan daha çok çeviri istiyoruz birde konuyla alakasız ama bişey merak ettim. Savaş gelinleri yazınızı okudum ve daha önce duyduklarım ile birleştirince ortaya tuhaf bişey çıktı şöyleki ; Kadınlar bana göre yeri gelince çoğu erkekten acımasız olabiliyor. Mesela o yazinizda kadınların travma sonrası stres bozukluğuna az uğradığı yazılmış çok doğru. Bir örnek vermek gerekirse. Yazdığım doğru demiyorum ama mesela yolda yürürken sokakta güçlü birinin güçsüz birisini haksız yere hani brutal derler ya o şekilde katlettigini gördünüz bu bir erkek için ne olursa olsun travma etkisi yaratır ve şok olursunuz. Ama bir kadın için o kadar derinden… Read more »

Realmen
Guest
Realmen

JBP ve yazından sonra birçok soru oluştu zihnimde. Peki günümüz erkeklerinin uyanıp, durumun farkına vardıktan sonra kabaca (tahminen) bu süreç nasıl gelişir ? Feminen gücün yarattığı toplum kişisel olarak KH’ı yutmuş, neyin ne olduğunu bilen ve Peterson’un ne demek istediğini (yükü omuzlamak) anlayan birisini bireysel olarak nasıl etkiler ? Elbette tehkile olacaktır ama bu toplumsal olarak düzeltilmesi gereken bir sorun olup herkesin (kadın-erkek) bilinçlenip elini taşın altına atması mı gerekiyor ?

Selah
Guest
Selah

Twitter hesabında bugün bir gariplik var mı? Veya bana mı öyle geldi? “Tık tuzağı” diye tabir edilen gönderileri paylaşan hesaplar RT edilmiş boyuna.

Bir hacklenme durumu falan mı var? Yoksa normal seyrinde mi hesap?

Tristan
Guest

Hocam selamlar yeniden. Twitter’da sorun var galiba. Bi bakıverin:)

simeone
Guest
simeone

merhabalar hocam bi şeyi merak ediyorum, eski sevgiliden duyulan çok değişmişsin, beklediğim gibi değilsin, farklısın laflarını nasıl yorumlamalıyız?

Çevirmen Hoca
Member

“Seni muhtaç bir beta olarak bırakmıştım, sen kendine güvenen bir alfa olmuşsun, pişman oldum bıraktığıma” demektir. Sakın değiştin suçlamalarına inanma, total bullshit. Bunu demesine neden olan hareketlerine aynen devam et.

Yamtar
Guest
Yamtar

‘’Eski sevgili ile muhatap olmayın.’’ NOKTA.