Daha önce birkaç kere yazılım alanında çalıştığımı söylemiş üniversitede bilgisayar mühendisliği ya da bilgisayarla ilgili bir bölüm okumadığımdan bahsetmiştim. Yazılım geliştirmeyi kendi kendime nasıl öğrendiğimi anlatmamı isteyen arkadaşlar oldu. Kısaca anlatmaya çalışayım.
Benim ilkokulu bitirir bitirmez Anadolu Lisesi’nin hazırlık sınıfında ingilizce öğrenmek gibi bir avantajım oldu. Şimdi o yaşta hazırlık sınıfları yok sanırım ama bir dönem boyunca haftada neredeyse 25 saat ingilizce ders gördüm. Üstüne o zamanlar tam bir hırs küpü olduğumdan bir 20 saat de ben ders çalıştım (haftasonu 5 x 2 = 10 saat artı hafta içi 2 x 5 = 10 saat). 6 ayda yaklaşık 1,000 saat ingilizce ile uğraşmışım. Normalde gündelik hayatta ve iş hayatında iyi ingilizce konuşmak için gerekli upper intermediate ingilizce öğrenmek için 640 saat ders ve 400 saat kadar da ders artı çalışmak lazım. Anadolu Lisesi ve inekliğim sağolsun 12 yaşında o seviyeyi geçmiştim. Babamın iş arkadaşının misafiri İngiliz bir kadın vardı. Bir yıl önce tek kelime bilmezken bir yıl sonra onunla uzun uzun Antartika maceralarını konuşmuştuk mesela.
Sonra hemen ardından bilgisayar aldık. O zaman Intel X86 işlemcilere sahip PC’ler yeni çıkmış ama pahalı. Babama yalvar yakar bir bilgisayar aldırdım ama adam gitti bana haber vermeden Commodore 64 aldı ve görevini tamamladı 🙂 PC o zaman memur maaşı ile kolay alınabilecek bir alet değil. Her ne kadar hayal kırıklığına uğrasam da hala sakladığım bu makine beni programlama ile tanıştırdı. Zira bilgisayarla beraber Commodore 64te BASIC programlama dilini anlatan bir kitap vardı. Yaz tatili dolayısıyla bende vakit bol. Kitaba daldım. Ne internet var ne de “abi bu kod çalışmıyor” diye soru sorabileceğim bir forum. Sinirden saçlarımı yola yola günde 2- 3 saat o kitaba gömüldüm ve sonunda elimdeki dandik bilgisayara “I know you BASIC bitch” diyecek ve RiverRide’ın çok kaba bir versiyonunu yazacak kadar BASIC öğrendim.
Lise de bir arkadaşımın mühendis babasının Pcsine ağzımın suyu akarak bakmaktan ve Doom oynamaktan başka gerçek bir bilgisayarla maalesef ancak üniversitede uğraşabildim. Lise boyunca üniversite sınavına hazırlanmaktan (Lise 1’in yazında başlamıştım) bilgisayarı unutmuştum.
Sonra şans yüzüme güldü. Daha doğrusu 3 sene çalışıp iyi bir üniversite kazandım. Birgün yurtta odada boş boş otururken benim liseden aynı üniversitenin bilgisayar bölümünü kazanan bir abim odama muhabbete gelip “lan boş boş oturacağına bilgisayar labına gidip programlamanı geliştirsene” dediğinde “bilgisayar labı ne?” diye sormuştum. “Şu binaya git şu kata çıkıp Bilgisayar Labi yazan yere” git anlarsın diye tarif etti. Ben de saf saf dediği yere gittim ve üniversite kartımı verip Lab 3 Computer 21 (numaralar aklımdan çıkmış olabilir) yazan bir kart alıp Lab 3 yazan yere gittim.
Lab 3’ün kapısından gördüğüm manzara karşısında gözlerim öyle doldu ki, oraya çöküp ağlayacaktım. İçerde tam 25 tane 32 bit PC var! 25 tane! Daha sonra zaten bilgisayarlarda Windows 95 ve Internet görünce sevinçten uçuyordum! Bana Lab’a git diyen abinin tavsiyesi ile üniversite kütüphanesinden aldığım kitaplarla önce PASCAL sonra da C öğrendim. Ardından C++ kastım ama doyurucu bir kitap bulamadım. Internette araştırarak Deitel & Deitel’in kitabının en iyisi olduğunu öğrendim ve Aksaray’da bir kitapçıda orjinalini buldum. Fakat bende alacak para yok. Kötüsü harçlıktan biriktirsem bile okulun 3 ayı kalmış, yaz tatiline kadar para biriktirsem bu sefer yaşadığım ufak şehre, evime dönmem lazım ki evde PC yok.
Neyse 3 ay özel ders vererek ve fuarda çalışarak Deitel & Deitel’in C++ kitabını ve bir Pcnin 50%sini alacak parayı 3 ayda biriktirdim. Çoğu fuardan geldi. Kalanı da babamdan borç aldım (gerçi sonra geri ödemedim) ve eve otobüsün bağajında yepyeni PC ve D&D C++ kitabı ile gittim. Yaz tatilinde ise bu kitap sayesinde 3 ayda C++’ı çözdüm. Kolay olmadı. Internet yok, pointer aritmetiği falan ağlatıyor adamı. Şimdi C# ve Java var. Allah Garbage Collector’ı icat edenden razı olsun 😊
Ondan sonraki senem ise okulda ufak ufak proje yaparak geçti. Sanat Klübünden psikoloji okuyan bir kızın vasıtası ile psikoloji bölümündeki deneylere Visual C++ ile deney programları yazdım mesela. Psikoloji kız dolu o işin ekmeğini öyle yedim. Sonra elektrik elektronik bölümünde silme erkek ekiple imaj işleme algoritmaları yazdım. İki bilgiyi bir araya getirecek girişimci ruh içime doğsa, kağıda yazılı çok seçenekli anketlerden veri okuma algoritmaları yazar köşeyi dönerdim ama 1972 Playboy güzeli Lena ablanın fotosunu işlerken aklıma gelmedi.
Üniversitenin son 2 senesi ise part time çalıştım (bu yüzden de okulu uzattım). Fakat 2000 – 2001 dotcom balonunun son senesi, o sene Istanbul’da dandik ASP işlerinden bile part time 400 USD kazanıyordum. Öğrenci adam için çok iyi para. Sonra balon patladı tabii.
Mezun olunca ilk girdiğim ve full time profesyonel yaptığım iş C++ ile sunucu tarafında çalışan ve çok kullanıcılı bir uygulama yazan bir şirketti. Teknik ekibin başında yabancı bir amca vardı. Bilgisayar mühendisi olmamamdan dolayı başta bana pek sıcak bakmasa da sonradan iyi anlaştık. Sonraki yıllarda o şirketten ve Türkiye’den ayrıldı, bir iki sene sonra da ben şirketten ayrıldım. Ardından birgün kendisinden bir telefon aldım. “Mahmut Tayland’da birine ihtiyacım var, aklıma sen geldin, biliyorum sen gidersin” dedi. “Gitmem mi lan giderim tabii!” dedim. Uzakdoğu’da yaşama fırsatını duyunca parayı bile sormadım, bıraksan bedava gideceğim. Kısa süre sonra 4000 Dolar olduğunu öğrendiğim maaşla Bangkok’taydım (bugün İstanbul’da 25 yaşında ve 4000 Dolar maaşla olmak gibi bir şey). 3 sene sürecek Bangkok ve ara ara bugüne kadar gelecek yurt dışı maceram da böylece başlamış oldu (daha önce ülke sınırlarından dışarı çıkmamıştım). Bugün bile Asya’da yaptığım ağı sata sata hala o pazara çalışıyorum.
Geçenlerde ekonomist Atilla Yeşilada bir videosunda “akıllı biri olduğumdan dolayı mı Ingilizce bildiğimden dolayı mı iyi kazanıyorum bilmiyorum” dedi. Aynı şeyi ben de söyleyebilirim ve cevabı bilmek istemiyorum 😊 Ama Ingilizce hayatımı değiştirdi. Hangi mesleği yapacak olursanız olun mutlaka öğrenin. Benim şansıma bir hazırlık sınıfından dünya kadar vaktimin ve beynimin taze olduğu bir yaşta Ingilizce öğrendim. Ama rakamlar sizin için de farklı değil. 640 saatlik bir ders programı ile örneğin haftasonu 8 saat ders alarak 6 ayda derdinizi anlatacak kadar, 1 senede sokakta konuşacak kadar ve 1.5 senede işinizde çok düzgün kullanacak kadar öğrenebilirsiniz. Bu ucuz bir yatırım değil ama dünyada İngilizce bilenler ortalama 25% daha fazla kazanıyorlar ve Türkiye gibi nüfusun sadece 14%ünün İngilizce bildiği bir ülkede bu oran muhtemelen daha fazla.
İkincisi artık sizin elinizde streaming video yayını izleyebileceğiniz kadar hızlı bir internet var. Ben kendi kendime yazılım öğrenirken bu imkanlar yoktu. Şimdi Türkçe bile çok kaynak var.
Üçüncüsü artık yazılımdan çok daha kolay para kazanabileceğiniz işler ve diller var. PYTHON gibi basit bir dili birkaç ayda öğrenebilirsiniz ve sadece PYTHON bilgisi ile bile para kazanabilirsiniz. Bilgisayarlar çok hızlı ve güçlü artık. Bizim gibi C++’da bir avuç memoryde sürekli pointer yükleye boşalta program yazıp compilerın bulamadığı buglarla saç beyazlatmak zorunda değilsiniz.
Şunu da söyleyeyim eğer iyi bir üniversitenin mühendislik fakültesinden mezun olmasam, kendimi yetiştirmiş bile olsam bu işe girmem zor olurdu. Sektörde en büyük problemlerden biri bu. Bence yetiştirmek üzere lise mezuniyetinden adam almanın hiçbir problemi yok ama sektör illa üniversite diploması istiyor.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Mahmut abi iyi günler . İyi bir teknik üniversitede iyi bir ortalamayla makine mühendisliği 1. sınıfı bitirdim . Bölümden şimdilik memnun olsamda ilerisini düşündüğüm zaman imkanlarından ötürü (kazanç , statü , yurtdışı imkanları , mesleki tatmin) ayrıca makine mühendisliğinde verdiğim emeğin karşılığını tam olarak alamayacağımı düşündüğüm için yazılıma yönelmek çok daha mantıklı geliyor ve yatkınlığım var bu yüzden merkezi puanımla istanbulda fena olmayan ortalama bir üniversitede bilgisayar mühendisliğine geçiş yapmayı düşünüyorum ancak muhtemelen 1. sınıfı tekrar okumam gerekecek ve 1 sene kaybım olmuş olacak . Şimdi sorularım şunlar abi : 1-) Daha önce mezuna kalarak sene kaybetmiş biri olarak birde… Read more »
1-) Daha önce mezuna kalarak sene kaybetmiş biri olarak birde yatay geçişle 1 sene daha kaybetmek ne kadar mantıklı çok büyük bir dezavantajı olur mu ? Dejavantajı olacak ama yazılıma yatkınsan değer.
yoksa diğer sıradan okulda bilgisayar mühe gidip sadece yazılımla uğraşmak mı daha mantıklı ? Diğer sıradan bilgisayar ama alaylı da olur.
Mahmut abi yazılım sektöründe turkiyede ve dünyada yazılım geliştiricilere çok güzel paralar ödeniyor. Yazılımcı talebinin ne kadar sure sonra dengeye geleceğini düşünüyorsun? Veya gelmeyeceğini düşünüyor musun orta vadede?
Fed in parasal sıkılaşması, faiz artirimi ve global ekonomik kriz bu sektörde küçük isletmelerin kapanmasına veya sektörde is arzının azalmasına etkisi olur mu?
Olası ekonomik krizde yazılımcı talebi daralır ama yazılım işine ihtiyaç devam edecektir.
Abi iyi akşamlar. Front end konusunda fikirlerin nelerdir? Sözel bölüm çıkışlı olan biri, kendisi öğrense iş bulma durumu nasıldır? Ya da başka bir tavsiyen olur mu?
Abi IT okuyan biri üniversitede okurken bir yandan mesleğiyle çalışabilir mi? Henüz mezun olmamış bir IT öğrencisi hangi işlerde çalışabilir?
Ayrıca programlama alanında ilerlemek isteyen bir IT mezunu, daha ileri işlerde çalışıncaya kadar hangi işlerde deneyim kazanabilir. İş ilanlarına bir göz gezdirdim (henüz ünide değilim) ama çoğu tecrübeli eleman arıyor.
Abi IT okuyan biri üniversitede okurken bir yandan mesleğiyle çalışabilir mi? Çalışıp da okulu uzatmayan çok az adam gördüm o nedenle iyi bir para almıyorsa ya da ihtiyacı yoksa tavsiye etmem.
Henüz mezun olmamış bir IT öğrencisi hangi işlerde çalışabilir? IT işlerinde çalışabilir.
İş ilanlarına bir göz gezdirdim (henüz ünide değilim) ama çoğu tecrübeli eleman arıyor. Üniversitede 2. sınıf bitmeden bunu düşünmene gerek yok.
mesela yazılım, teknoloji haricinde, yurt dışı için ingilizce’nin yanında fransızca veya almanca gibi bir dil öğrenmeli miyim? Özellikle Almanya’ya gitme hedefin yoksa hayır. Fransızca zaten ne alaka? İngilizceni iyi hale getir. İngilizcen bir döküman bile okuyamayacağın seviyedeyken başka dille ne işin var? bir anda 4 saat 5 saat başlarsam ileride patlarım gibisinden yazılara da tanık oldum Sadece 4-5 saat çalışarak nasıl patlarsın, o kadarcık bile patlatacaksa nasıl yazılım işi yapacaksın? 4-5 saat (1.5 saat x 3 seans) hiçbir işi olmayan adam için çok basit olmalı. Değilse sende ciddi bir sorun var demektir ve evet 2 x 1.5 saat seans ile… Read more »
Abi kendime bir yol haritası çizdim ve uzmanlaşmak istediğim 4 dili not aldım.
“Python, SQL, Java, C++”
Data analisti olarak çalışmak istiyorum. Sence bu saydığım diller makul müdür? Ekstra bir önerin var mı? (Şu an Python kurslarına bakıyorum)
Java belki de C++ gibi bir dile ihtiyacın yok. Python sonrasında Pandas öğren, SQL öğren zaten istediğin dili kısa sürede öğrenecek hale gelirsin. Ben zamanında C++ öğrendikten sonra istediğim dili 1 haftada öğrenir hale gelmiştim ama özellikle ihtiyacın yoksa C++ çekilecek çile değil (benim ilk profesyonel programlama yıllarım, C ile gömülü program geliştirme üzerineydi ama data analyst için bunlar gereksiz diller).
Eyvallah abi, yaptığım araştırmalarda Java’nın C#’ın yerini almaya başladığı, çok pratik ve yaygın olduğu falan yazıyordu. Sence Python, SQL’den sonra öğrenmeye değmez mi? Data Bilimi için kullanılıyor mu hatırlamıyorum.
SQL programlama dili değil veritabanı sorgulama dili. Ne öğrenirsen öğren ihtiyacın olacak ama asıl Python öğren.
Data analisti olarak calismak icin low-level dillere veya javaya vs. gerek yok pek gunumuzde. Python, sql, R, belki ilgini cekerse javascript veya nosql (mongodb tarzi) bilmek yeter de artar bile. python’un data science’da kullanilan frameworklerini ogrenmek sifirdan java veya c++ ogrenmekten onlarca kat daha faydali olur. mahmut abinin verdigi tavsiyeler cok yerinde. programlama dilinden ziyade algoritma ve genel olarak imperative programming yapisini ayrica sql ve relational database yapisini kafanda oturtmaya calis. benim 2 cent’im ise python ogrendikten sonra kaggle veya ona benzer bir siteden dataset’ler bulup kendi analizlerini ve projeleri yap. bunlari github’a koy. yeni nesil cv artik github. yaptigin… Read more »
“ Atilla Yeşilada aklı sıra ekonomide bilgiçlik taslıyor.Siz hiç o adamın bir kere olsun borsada bir kere bile bir tahmininin doğru çıktığına şahit oldunuz mu?Oldunuzsa yazın bende bileyim..” Bugün böyle bir yorum okumuştum kendisi ile ilgili. Yazıda geçince hemen aklıma geliverdi. Alaylı yazılımcı olmaktansa alaylı girişimci olmayı tercih ederim. Yol uzun, mücadele çetin, rekabet büyük. Haliyle meslekler, işler teknoloji ile birlikte değişim gösteriyor.
Atilla Yeşilada sevdiğim bir ekonomist değil. Girişimcilikten kastın umarım borsada al sat gibi girişimcilikle alakası olmayan işler değildir.
Lisede bilgisayar okudum lise mezunu programcı olabilir miyim?
Bence olabilirdin ama Türkiye’deki diploma fetişi şirketlerin yöneticileri yüzünden olamayabilirsin.
Mahmut abi ben de diş hekimliği okuyorum. Artık son sınıfım. Ama mesleğin icrası ilgimi çekmiyor pek programcı olmak istiyorum. Yazılım dünyası beni içine çekti. Diş hekimi diplomasıyla bu işlerde şansım ne olur? Diş Hekimliği bambaşka bir alan ama puanı yüksek bir sayısal bölümü sonuçta? Ya da Diş hekimliğinde kullanılabilecek yazılımlarla uğraşarak bir şeyler yapabilir miyim bu sektörde? ( cad cam, 3d yazıcıların protezde kullanılması ya da implant için kemik ölçümü gibi şeyler)
Diş Hekimliği mezunu olup da yazılıma yönelen çok kişi duymadım, genelde mühendislik ya da fizik, matematik okuyanlar daha çok ciddiye alınıyorlar. Bahsettiğin gibi dar bir alanda ihtiyaç var mı bilmiyorum.
mahmut abi anadilim gibi ingilizcem var 2 senelik bilgisayar programcılığı okusam sektör için yeterli olur mu
Muhtemelen olmaz.
Peki 29 yaşlarında yeni mezun ama kendini okurken 4 sene içinde geliştirebileceği kadar geliştirmiş, anadili gibi ingilizce bilen bir yazılımcı sektörde yaşından dolayı kötü muamele görür mü? Yaş bu sektörde ne kadar önemli?
İşe girdikten sonra eğer yaşın büyük diye senden yukarıda olanlara gıcıklık yapmazsan görmezsin.
Mahmut abi selam yapay zeka için hangi yazılım dilleri öğrenmeliyim?
Günümüzde bilgisayar programcılığı gibi uzaktan okunabilen bölümlere benzer şekilde uzaktan takip edilebilen kurslar var ve teorik bilgiler bu kurslardan öğrenilebiliyor. Bence bu şekilde sertifika alanlara da alaylı yazılımcı denemez. Yüzlerce saat kurs videoları izleyip sınavlara girenlerin durumu AUZEF ve AÖF derslerini videolardan takip ederek sınavlara girenlerden eğitim sistemi bakımından çok da farklı değil. Bilgisayar programcılığı bölümlerindeki derslerle benzer içerikteki kursları BTK Akademi, Bilgeİş gibi sitelerden takip ederek sertifika alanlar da mektepli yazılımcı kategorisindedir bana göre.
Mahmut abi selam, zamanında RPA alanını önermiştin twitterda. RPA hala revaçta mı? Buradan bir kariyer önerir misin? Veri bilimi tarafında kurslarda aldım veri bilimi için Python, sql vs. biliyorum, birleştirebilir miyim bu alanlarla? Sektörden gördüklerin bu alanla ilgili nelerdir?
RPA eskisi kadar revaçta değil. Şu an aslına bakarsan sektörün genelinin dışındayım, özelleşmiş Business2Business satışındayım. Bu konuda en iyi bilgi alacağın kişi ben değilim.
Mahmut abi itüde mühendislik okuyorum ama 26 yaşında mezun olacağım. Yazılımda python c++ gibi dilleri biliyorum da işe girmek için illa diploma şart mı ya her yerde yazılmış. Mezun olmadan para kazanamaz mıyız biz bu işten
İşe girmek için diploma genellikle şart. Ama mezun olmadan part time, freelance iş bulup para kazanan çok.
Selamlar Mahmut Abi ben endüstri mühendisliğimi 2.sınıf öğrencisiyim bir yandan da yazılım uğraşıyorum 1.5 yıldır zorlaya zorlaya bir yere kadar gelebildim front-end alanında abi ben şu an çok kararsızım hangi alana yönelmem gerektiğini ne yapmam lazım hiç kestiremiyorum kararsızlık var üzerimde. Yazılım kısmına mı yönelsem diye düşünüyorum bir yandan mesleğimi mi icra etsem çok kararsız kaldım şahsen sen ne önerirsin bu durumdan nasıl çıkabilirim abi ?
bir yandan da yazılım uğraşıyorum 1.5 yıldır zorlaya zorlaya bir yere kadar gelebildim Yazılıma ilgin ve kabiliyetin yok gibi. En azından öyle yazmışsın.
Mahmut abi bu hikaye gerçekten mükemmeldi. Bende bilgisayar mühendisiği okuyan öğrenciyim. 2 ci sınıfım. Sadece c++ ve c# ı biraz biliyorum ( Formlarla kolay programlar yapıyorum falan ). Ama yazılıma o kadarda ilgim yok. Bu bilgiyle sence para kazanmam mümkün mü?
Yazılıma ilgin yoksa yazılımdan yazılımcı olarak para kazanman zor. İşletmeci olsan veya yazılım şirketlerinde yönetici olsan daha iyi.
İki bilgiyi bir araya getirecek girişimci ruh içime doğsa, kağıda yazılı çok seçenekli anketlerden veri okuma algoritmaları yazar köşeyi dönerdim ama 1972 Playboy güzeli Lena ablanın fotosunu işlerken aklıma gelmedi.
Bu programı yaratmak tam bu yakında aklıma geldi. EasyQuizzy diye program var soruları tek tek eklemek gerekiyor, bende düşünüyorum ki yaratacağım programda docx dosyasını yüklüyeyim hepsini otomatik olarak yapsın