Erkeklere anlatmak istediğimiz şeylerden biri , stilin/stil giyinmenin amacının içinizdeki en iyiyi çıkartmak olduğu ve nasıl biriyseniz onu yansıtması gerektiği. Bunu yapabilmek için de stil giyim kuralları/kılavuzları kullanıyoruz; ancak bu kurallar/kılavuzlar bu kadar bol iken, erkekler hangisini veya hangilerini uygulayabileceğini nasıl bilecek? Üstelik herkes aynı kuralları takip ederse, bir erkek kendi stilini nasıl kişiselleştirebilecek? Her erkeğin kendine özel karakteristik özellikleri, güçlü ve zayıf noktaları ve kişiliği var. Kurallar kişiden kişiye değişen faktörlerin hepsini nasıl dikkate alacak?
Aynı anda hem fişek gibi hem de güzel giyinebilmenin ince noktası kendi karakterinize uyan kuralları uygulamaktan ve gerektiğinde bazı kuralları değiştirerek “eşsizliğinizi” artırmaktan geçiyor. Bu koşullar stilin üç önemli temel kuralına bağlı kaldığınız sürece gerçekleştirilebilir. Bu
temel kurallar kişisel stilinizin esasını oluşturmalı ve stilinizde uygulayacağınız herhangi bir değişiklik bu temeller ile uyumlu olmalı.
Bu makalede detaylara girmeyeceğim, onun yerine, giyiminiz hakkında herhangi bir karar vermeden önce dikkate alabileceğiniz bir temel oluşturmanıza yardımcı olacağım.
Temel Kural 1: Giyiminiz dikkati yüzünüze çekmeli
Bu kural iyi giyinme konusuna gelince göz önüne almanızı gerektiren en önemli faktörlerden. Dikkati yüzünüze çekmek zaten yapmaya çalışmanız gereken bir şey. Yüzünüz sadece kelimelerinizin çıktığı yer değil, karşınızdakiyle olan iletişiminizin çoğu yüz ifadeleriniz ve gözleriniz ile yapılıyor. Yüz ifadeleri ve gözler kelimelerin anlatabildiğinden daha çok şey anlatır çoğu zaman.
Dikkati yüzünüze çekebilmeniz için, kıyafetlerinizin rengi ve kombini ten renginize uyumlu olmalı. Örnek olarak, dikkati yüzüne çekmek isteyen yüksek kontrastlı bir görünüme sahip (saç ve ten renginin birbirinden oldukça farklı olması) bir erkek, giyiminde de aynı yolu (yüksek
kontrast) takip etmeli. Yani açık saç renkli ve daha soluk bir yüze sahip bir adam; dikkati yüzünden mahrum kılacak koyu renkli, yüksek kontrasta sahip bir kombin kullanmamalı. Bu kombini yüksek kontrastlı bir görünüme sahip biri kullanmalı. Örnek geliyor.
Bu kural iyi giyinme konusuna gelince göz önüne almanızı gerektiren en önemli faktörlerden. Dikkati yüzünüze çekmek zaten yapmaya çalışmanız gereken bir şey. Yüzünüz sadece kelimelerinizin çıktığı yer değil, karşınızdakiyle olan iletişiminizin çoğu yüz ifadeleriniz ve gözleriniz ile yapılıyor. Yüz ifadeleri ve gözler kelimelerin anlatabildiğinden daha çok şey anlatır çoğu zaman. Dikkati yüzünüze çekebilmeniz için, kıyafetlerinizin rengi ve kombini ten renginize uyumlu olmalı. Örnek olarak, dikkati yüzüne çekmek isteyen yüksek kontrastlı bir görünüme sahip (saç ve ten renginin birbirinden oldukça farklı olması) bir erkek, giyiminde de aynı yolu (yüksek
kontrast) takip etmeli. Yani açık saç renkli ve daha soluk bir yüze sahip bir adam; dikkati yüzünden mahrum kılacak koyu renkli, yüksek kontrasta sahip bir kombin kullanmamalı. Bu kombini yüksek kontrastlı bir görünüme sahip biri kullanmalı. Örnek geliyor.
Burada çoğumuzun gözleri direkt Jon Hamm’in yüzüne odaklanıyor çünkü üstte bahsettiğimiz kuralı uygulamış. Kendisi de, giydiği takım elbise de yüksek kontrastlı. Biraz kafa karıştırıcı olabilir, ayrıntılı olarak başka bir makalede değiniriz.
Temel Kural 2: Giyiminiz pozitif özelliklerinizi yansıtırken negatif özelliklerinizi olabildiğince saklamalı
Kendi stilinizi geliştirip şık giyinmenin önemli kısımlarından biri de içinizdeki en iyiyi çıkartacak şekilde giyinmeniz. Bu da giyiminiz sayesinde pozitif özelliklerinizi vurgulamanız ve negatif özelliklerinizi saklamanız/minimize etmeniz mümkün olabilir, estetik olarak hoş gözükürsünüz. Örnek vermek gerekirse, kısa ve tıknaz bir adam mısın? Dikey çizgilere sahip bir kıyafet kullanarak uzun boylu olduğunuz izlenimini yaratabilirsiniz. Yatay çizgilere sahip bir kıyafeti giymeyerek de ne kadar geniş olduğunu dünyaya duyurmamış olursunuz. Mesela Joe Pesci yatay çizgili bir takım elbise giyer miydi? İmkanı yok.
Bu kural estetik dengeyi sağlamakta daha çok yardımcı oluyor. Vücudunuzda oransız bir bölge varsa stilinizi ona göre ayarlamalısınız. Yakında gelecek olan takım elbise ile ilgili makalemizde, takım elbisenizin omzu/omuz pedi sizin omzunuzun bittiği yerde bitmelidir şeklinde yazdık. Ancak daha dar veya daha geniş bir kafanız varsa, bu kuralda ufak bir değişiklik yapabilirsiniz:
Kafanız daha dar ise, elbisenin omzunu biraz daha dar giyebilirsiniz. Daha büyük bir kafanız varsa daha geniş elbise omzu giyebilirsiniz.
Karakteristik özelliklerinizi vurgulama ve estetik bir denge sağlamada en önemli faktörlerden biri de üzerinize uyan kıyafetler giymeniz. Kıyafetleriniz üzerine uymuyorsa iyi giyimli ve stil sahibi biri olamazsınız. Fit giyinmeyi başka makalelerde daha ayrıntılı anlatacağız ama şu an için bilmeniz gereken şey, ikinci temel kuralı karşılamak için üzerinize uyan kıyafetler giymeniz gerektiği.
Temel Kural 3: Giyiminiz kişiliğinizi yansıtmalı
Jersey Shore adlı boktan diziyi hatırlıyor musunuz? (IMDB 3.6) Doğruyu söylemek gerekirse ben birkaç bölüm izledim ve “The Situation” bölümünden bir replik aklımda kaldı: Eğer iyi görünüyorsan, iyi hissedersin. İyi hissedersen, (yaptığın şeylerde) iyi sonuç alırsın. Stil ile ilgili olan kısmına gelirsek, stiliniz hakkında yapacağınız herhangi bir seçim kişiliğinizin bir yansıması olmalı yoksa iyi hissedemezsiniz. İyi hissetmez iseniz, bu durum yaptığınız ve yapacağınız işlere yansır.
Daha muhafazakar biri misiniz? O zaman son zamanların modası dar giyim size uygun olmayabilir. Eğer öyleyse, daha “geleneksel” kesime sahip kıyafetler giymeniz sizin için daha iyi olacaktır. Diğer yandan belki de daha taşkın bir kişiliğe sahipsinizdir. Bunu göze çarpan renklere sahip kıyafetler giyerek yansıtabilirsiniz. Sade bir giyim kuralımız hala geçerli.
Giydiğiniz kıyafetler başkası için güzelse ama sizi rahatsız ediyorsa, o zaman stilin size sağlayacağı avantajlardan birinden feragat ettiniz; o da yıkılmayacak bir özgüven. Kişiliğinizle uyumlu bir görünümünüz olmalı. Bu istediğinizi giyebilirsiniz, hatta eşofman ve sandalet kombinini sizi rahat hissettirdikleri için kişisel üniformanız yapmalısınız anlamına gelmiyor. Belirli kıyafet, renk, desen kombinasyonları diğerlerinden daha çekici ve cazip görünebildiği için stil için kılavuzlar ve kurallar var. Bu çatı altında araştırma yaparak sizi daha iyi gösteren ve içinde rahat edebildiğiniz kıyafetleri seçmek sizin işiniz. Kurallar üzerinde ustalaşıp üzerinizde neyin iyi gözüktüğünü bildikten sonra kuralları eğip bükerek de stilinizi daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Deneme yanılmayla öğrenilen bir süre olduğu için hayal kırıklığına uğramanız olası. Size yardım etmek için buradayız.
Başka bir noktayı vurgulamak istiyorum. Stil ve konfor arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz. Birçok erkek iyi giyinmenin rahatsız kıyafetler giymek anlamına geldiği şeklinde hatalı bir görüşe sahip. Tabii ki de bazı kıyafetler diğerlerinden daha rahat hissettirecek, herkes işte-okulda giydiği pantolonunu çıkarıp, eve gelip eşofman giydiğinde bir nebze rahatlıyor. Eğer kıyafetleriniz size uyuyorsa, sizi rahatsız etmeyecekler.
Son Sözler
Well Built Style olarak sade ve basit bir giyimin stiliniz için her zaman daha başarılı olacağına gönülden inanıyoruz. Bu üç temel kuralı esas aldığınız sürece kendinizin terzisi olacaksınız ve stiliniz hakkında aldığınız her karar; karakterinize ve kişiliğinize, özel olarak ısmarlama dikilmiş bir elbise gibi uyum gösterecek.
Kaynak : The 3 Pillars of Style
Çeviren : Murat
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Bu yazının altına girilecek alakasız karı – kız yorumlarını zevkle siliyorum.
Abi selam. Konuda sanki terslik var ya da ben yanlış mı anlıyorum. Ben beyaz tenli bir adamım ve dolayısıyla pastel,açık renklerden uzak durmalıyım. Kıyafetim ten rengimle zıtlık(kontrast) oluşturmalı. Ama yazıda tam tersi söylenmiş ?
Güzel bir yazı daha abi eline koluna sağlık. Bu yazıdaki bilgilerden haberim olmadan bile esmer biri olarak bilinçaltımda siyah, lacivet, koyu yeşil hastasıydım. Kendime açık renk bir gömleği, tshirtü, pantolonu hiç yakıştıramazdım. Pijamalarım, donlarım bile koyu renktir benim 😀 Bu yazının üzerine şunu eklemek istiyorum.
“Giydiğiniz kıyafetlerle (duruma göre) aynanın karşısına geçtiğiniz zaman kendinizi fişşek gibi hissetmiyorsanız o kıyafetleri ihtiyacı olan yakınınıza verin. Çünkü dolapta durdukça yer kaplayacak ve acaba bu güzel durur mu dediğinizde (güzel durmayacak) vaktiniz boşa gidecek.”
Saygılar Mahmut Abi
Peki sormak istediğim bir olay var. Tavuskuşu teorisi diye bir şey var duymuşsunuzdur eminim. Buradaki sade giyim kuralı tavuskuşu teorisiyle ters düşmüyor mu ?
Tavuskuşu olayı bitti artık. 2000li yıllarda çalışıyordu belki ama şimdi çok işinize yaramaz (tavuskuşu derken farklı giyinmekten ya da farklı aksesuardan bahsetmiyorum, Mystery gibi kocaman siyah şapka ya da siyah ojeden falan bahsediyorum).
Peki mesela yazlık yerde nasıl giyinilmeli, akşam vakti ve plaj, yani deniz şortu gibi bir opsiyon da yok iken. Kapriyi seçenek dışı bırakırsak, oldukça kumlu yerde de pantolon biraz garip kaçabilir, sorun da yaratabilir.
Saygılar
Beta itemi kapri yerine basket şortu, spor şortu giyip üzerine sade bisiklet yaka bir tshirt çakarsın. Yok ben klas olucam dersen ince keten yazlık bir pantolon giy üzerine ince gömleği çak devam. Kısa kollu gömlek giyme ama
O spor şortunu özgüvenin ve vücudun kas olarak sağlamsa giy, hb 7 üstü bütün hatunlar yazlık yerlerde ya mini şort, mini etek, altına topuklu vs. giyiyor. Kızın kardeşiymiş gibi durursun sonra yanında. En önemlisi parfüm, yazın etkisi artıyor o lanetin, kaliteli bir parfüm al okula, işe giderken sıkıp bitirme. Benim hatun hala merak edip duruyor parfümün markasını söylemiyorum meraktan çıldırsın diye, giydiğim kıyafetleri 2-3 günlüğüne alıp koklayıp duruyor.
boyum 190 üstü, vücut geliştirme de yapıyorum iki yıldır. Sanırım kapri devam.
Güzel bir yazı çeviri için teşekkürler.Giyimle ilgili sizden de bir yazı bekliyoruz.O yazıda kıyafetler ve renk seçiminin masküleniteye etkisine biraz daha değinirseniz sevinirim.
yorumların altında dar paça iyidir boru paça kötüdür diye gruplaşmalar henüz yeni başlamışken stil konusunun kişiye göre değiştiğini anlatan bir gelmesi yazı iyi oldu. Emeğe sağlık
bir yazı gelmesi*
Mahmut abi yaptığımız çevirileri nereden yolluyoruz?
erkekadamblogu@gmail.com
Peki abi kısa boylular için kış giyimi nasıl olmalı şişme montlar renkli vs pek maskülen değil palto kaban benzeri montlarında boyu uzun olduğu için kısa insanı daha da kısa gösteriyor
Kapri şort neden kötüdür?
Çünkü kapri şort berbat gözükür ve çekici hiçbir yanı yoktur. Beta setinin alt kısmıdır, üst kısmı da kısa kollu gömlek veya yakalı tshirt, aksesuar olarak da bel çantası. Uzun çorap, spor ayakkabısı da iyi gider bu sete
Kötü falan değil amk, benim var iki tane yazın hayat kurtarıyor. Gayet kaslı ve winner bir ağır sıklet boksörüyüm. Takma çok.
Şu super skinny pantolonlar hakkında ne düşünüyorsun abi;? Super skinny deyince akla kalçaya ve baldırlara tam oturmuş pantolonlar akla geliyor fakat böyle paçaları bileklere dar, yani yapışık gibi duran jeanlardan bahsediyorum. Sence itici mi ve feminenlik katar mı bir erkek için?
Şimdiden teşekkürler.
Abi uğraştığım spor dalının çalıştırdığı kas gruplarından ötürü baya kaslı bir kalçaya sahip oldum.Giydiğim pantolonların kalçayı belli etmesi feminen bir görünüş oluşturur mu ?
Tam tersi. Öyle kalçası olanlara bayılıyor kadınlar. İyi çalışmışsın. Ekmeğini yersin 🙂
mahmut abi vintage giyinmek maskülen yapıya zarar verir mi?
( gaylar arasında yaygın giyim tarzı olduğu için)
Mahmut abi merhabalar. 15 yaşında olduğumu birkaç kez daha söylemiştim hatırlarsın belki. Benim son zamanlarda klasik giyime çok fazla ilgim oluşmaya başladı. Günlük hayatımda bir palto giymeye başladım. (Evet babamdan çalıyorum :D) Fakat klasik tarzda nasıl giyineceğimi kestiremiyorum. Babam veya bazı kisiler yaşına göre fazla giyiniyorsun tarzı şeyler de söylüyorlar (Ailem).Haksiz da sayılmazlar. Sormak istediğim soru şu: Yine klasik biçimde ama çok da yaş katmayacak nasıl seyler giyebilirim, yani 15 yaşındaki bir genç klasik neler giyebilir ? Bana ne tür parçalar önerirsiniz? Bir de tespih kullanımı ile ilgili bir yazı yazma düşünceniz olursa zevkle okuyacağımdan emin olabilirsiniz. İlgim var çünkü.… Read more »
Mahmut abi selam.20 yaşındayım ve yüzüm fazla babyface.Sakallar çok az tek tük çıkıyor.3 aydır spor yapıyorum ama vücudum da küçük, almam gereken 10 15 kilo var.
18 yaşında yeni reşit olmuş kızlar ilgileniyor genelde. Tavsiyen var mı?