Eğer ilginiz varsa pilotluk bence çok iyi bir meslek. Hem parasal açıdan (THY kaptan pilotu maaşı 32 bin, ikinci pilot maaşı ise 25 bin TL üstü) hem de statü açısından oldukça tatmin edici ve talebi yüksek bir meslek.
Kaptan Uğur üniversiteyi bitirdikten sonra da AYJET uçuş okuluna giderek, pilot olmuş ve 10 yıla aşkın süredir havacılığın içinde. 3 yıldır Sorumlu Kaptan Pilot olarak görev yapmakta. Kanalında havacılıkla ilgili videolar paylaşıyor ve bunlardan biri de pilot nasıl olunur videosu. Aşağıdaki v ideoda nasıl pilot olunacağını ayrıntılı olarak anlatıyor.
Pilot nasıl olunur videosunun ardından altındaki “bir pilotun hayatı” videosunu da izlemenizi tavsiye ederim.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Pilotluk mesleğinin 10 bilemedin 40 yıl içinde yerini otomatik pilota bırakacağını düşünenler izledikleri bilim-kurguları yavaşça kapasınlar. Şu anın teknolojisinde böyle bir şey mümkün görünmüyor. Daha 8 saatin üzerindeki uçuşlarda 3. pilotun yerini alacak bir makine geliştiremedi. Yurt içi hatlarda zorunlu iki pilottan bahsetmiş miydim? Onun dışında pilot maaşı iyidir ve her zaman iyi olacaktır. 20-30 bin lira arası maaşı kurumsalda çoğu kişi göremez. Ticarette de herkes başarılı olacak diye bir şey yok. Kafası çalışan, çelik gibi sinirleri olan ve sağlık sorunları olmayan birisi için çok iyi bir alternatif. 30 bin dedim ancak bu maaş da ikinci kaptana ait. Kaptan pilotun… Read more »
Sivil pilot tanıdıklarım var. Büyük gövdeli uçaklardalar ve mesleki olarak da maddi olarak da çok mutlular.
Daha ne gerektirdiğini bilmememe rağmen o nitelikleri karşılayamama korkusuna kapılıyorum neden sizce
mahmut abi kabin hizmetleri okumak hakkında ne düşünüyorsun statü olarak sence nasıl bir konumda
Güzel iş. Özellikle yurt dışı uçuyorsan fena bir şey değil. Ama kabinde çalışanlar genelde gençler, yaşlanınca ne oluyor? Parası nasıl?
abi ilk sene tecrübe kazanmamız için şirket yurtiçi uçuşlar veriyor ama şirketin ihtiyacına göre ilk sene bile yurtdışı uçuşlarına başlanabiliyor 3. Sene ise amerika gibi okyanus aşırı uçuşlar veriyorlar haftalık çalışma periyodu ise 20-25 saat ile sınırlı thy de yeni bir kabin memuru 5-6 bin tl ile başlıyor ve 3 ayda bir çift maaş alınıyor genellikle işe başladıktan 4-5 sene sonunda sınava girip kabin amiri olabiliyorsun ve bu da 8-9-10 arası maaş demek 10 sene gibi bir tecrüben varsa purserlığa kadar gidiliyor ve bu ise 12-15 arası bir maaş olduğu söyleniyor 40 yaşından sonra ise ya akademide yeni kabin memurları… Read more »
Bence gayet tercih edilebilir bir meslek. Kule ise acayip stresli bir iş, herkesin yapabileceği bir şey değil.
Pandemi histerisi olayı tamamen belirsizleştirdi dediğin gibi. Eskisi gibi uçulacak mı belli değil. O sebeple benim diyebileceğim sınırlı. Havacılık eski seviyesine dönmeyebilir ama gerçekten bilmiyorum.
Merhaba Mahmut abi. Bir süredir kafamı kurcalayan konular var. Ben şu an mekatronik mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Sayısal odaklı yetişen bir öğrenci olduğum için hep mühendislik okumak istiyordum ama bunun sebebi mühendisliği çok sevmem değil, sağlık sektörünü hiç sevmememdi. Bunun sonradan farkına vardım aslında. Okula geldiğimde mühendisliğe gerçekten ilgi duyan, tutkuyla bu işi yapmak isteyen insanları görünce anladım ki ben belki iyi bir mühendis olabilirim ama mükemmel bir mühendis olamam. Aslında tam olarak tutkuyla yapmak istediğim bir meslek de yok ve sosyal bilimlere kendimi çok daha yakın hissediyorum. Onların iş alanlarına da bakınca bana en cazip gelen sosyal bilimlerde akademisyenlik… Read more »
anladım ki ben belki iyi bir mühendis olabilirim ama mükemmel bir mühendis olamam O tutkuyla istiyorlar dediğin adamların %90’ı da mükemmel bir mühendis olmayacak zaten. Olmanıza da gerek yok. Bol popüler kültür gazlı Amerikan ağzı ile mükemmel olmalıyım saçmalığını geç. Aslında tam olarak tutkuyla yapmak istediğim bir meslek de yok ve sosyal bilimlere kendimi çok daha yakın hissediyorum. Sosyal bilimler genelde zengin lüksüdür. Aileden zenginsen olur, yoksa ilerde muhtemelen pişman olursun. Onların iş alanlarına da bakınca bana en cazip gelen sosyal bilimlerde akademisyenlik gibi duruyor Zengin elit lüksü bunlar. Son zamanlarda çoğu genç bunun farkına varmadan – aslında temel motivasyon… Read more »
Mahmut abinin yorumlarına katılmakla birlikte ekleme yapmak istedim. Her Mekatronik Mühendisi sabahtan akşama kadar devre kartlarıyla uğraşmıyor. Senin hangi işi yapacağın yine sana bağlı. Ancak bu işlerden hayatını kazanman gerekiyor. Yakınen tanıdığım bir kaç arkadaşımdan örnek vereyim. Gemi Mühendisi-Bankacı, Makine Mühendisi-Dijital Pazarlama Uzmanı, Peyzaj Mimarı-Satış Yöneticisi. Hepsi de hayatından memnun. Derslerine çalış, nasıl bilimsel araştırma yapılacağını öğren, mühendislik temel yeteneklerini kazan ve mezuniyetine doğru ilgini çeken, hayatını kazanacağın ve öğrenebileceğin bir alanda çalışmaya başla. Tecrübe kazandıktan sonra sosyal bilimlerle yine uğraşırsın. Zaten mesleki anlamda zirveye yaklaştığında işin felsefesine insan kaymak zorunda kalıyor ya da istiyor. Çoğu uzmanın bir süre sonra… Read more »
Mahmut abi bir yorumunda günümüz şartlarında 30 yaşında erkek için 10 bin lira az para demissin. Tr de büyük çoğunluk bu parayı göremiyor ayda. Ortalama veya iyi para 30+ için bu şartlarda nedir sizin değerlendirmeniz?
Bulunduğunuz şehirde, merkeze uzak olmayan ortalama bir 2+1 ev kirasının 4 katı ve üstü.
İlk 5 büyükşehir disindaki illerde 10 bin ve ustu iyi bir para olacaktır diyebiliriz o zaman? İstanbul için bu bant 15 20 bin mi bilmedigin için soruyorum kiralari
Şu an baktım, İstanbul metrekare kira fiyatı 49 TL. 80 metrekare desen yaklaşık 4000 TL / ay. Yani 16,000 TL. Ama bu sene kira abartı arttı yani 16K da biraz abartı olabilir, bilmiyorum.
Mahmut Abi yeni mezunum iki ay oldu. Bir iş teklifi aldım kurumsal uluslararası bir firmadan. Devam eden birkaç görüşmem daha var ve büyük ihtimal bir iki teklif daha alacağım. Fakat kurumsala girmek konusunda büyük tereddütlerim var. Yaşım 23. Kendi işimi kurmak için çalışmak, erkenden kurumsala girmek ve deneyim kazanmak ve az biraz birikimimle gezmek üçlüsü arasında gidip geliyorum 🙂 Ne söylersin?
Kurumsal. Birikimle gezmek işine girme.