Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.
Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.
İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.
İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.
Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).
Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.
İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.
Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.
Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.
Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.
Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Adamlar ikinci dönemin bütün büyük konularını kaldırdı. Sınavın süresini arttırdı,üstelik belirli bir olaydan dolayı adamlar ileriye atmıştı.Şimdi geriye attılar. Burada kötü duruma düşenler mezunlar oldu. Ama bende şöyle düşünüyorum; kazansaydın da gitseydin.
Bugün twitter,heryerde inanılmaz bir şekilde tepki var.Gençliğe bak,şaka gibi.Normal sınav tarihini,eski haline aldıkları için.Lan konu kalmamış zaten.Süreyi de arttırdılar.
Not:” Kontrolü dışında gelişen olaylara haddinden fazla değer veren insan koyundur.Koyun olmaya da devam edecektir.”
Not:İktidarı destekleyen biri değilim.
Kimse şunu anlamiyor. Bu sen vs sorulardan oluşan bir test değil. Sen vs diğer insanlar. Şartlar herkes için ayniysa sana ne kadar büyük bir dezavantaj yaratmis olabilir ki zaten. İkinci dönem konularinin kalkmasi evet bazilarina ciddi avantaj bazilarina ise dezavantaj oldu. Ama sinavin ertelenip geri alinmasinin bi önemi yok
Abi merhaba. Ben 18 yaşındayım siteyi yaklaşık 1 yıl önce keşfettim. Küçüklükten beri kendimi geliştirecek şeyler yapıyordum (ekmeğini şu ara yiyorum :D) ama hiç kız arkadaşım olmadı. Şu anda Trt korosunda saz çalıyorum, Şehir genelinde 3×3 turnuvalarına katılıyorum şampiyonluk falan almışlığımız var. Okulda da başarılı bir öğrenciydim, üniversitede de hazırlık eğitimini 6 ayda bitirdim. Bu esnada okulun tiyatro kulübüne katılıp müzik hocasıyla falan tanıştım ve ciddi ilişki adayı bir kızla flört ettim (sonra ben yazmadıkça yazmamaya başladı bunu fark ettiğim anda da ben de bıraktım) sonra da Eylüle kadar boş durmayayım diye işe girdim. Garsonluk satıcılık derken en son demirci… Read more »
Mahmut abi üniversite için bilgisayar mühendisliği bölümü düşünüyorum ama İstanbul gibi 16milyonluk kalabalık bir şehir istemiyorum. Ankara İzmir vs yazsam çok bı kaybı olur mu?
En çok fırsat İstanbul’da var. İstanbul her zaman daha iyidir. Arada ciddi fark var.
Mahmut Abi 19 yaşındayım. Üniversite sınavı için tekrar hazırlanmak istedim ancak yaşadığım depresyon anksiyete ve ilaçların bana verdiği uyuşukluktan dolayı bu sene de maalesef çalışamadım. Daha doğrusu sonlara doğru aklım başıma geldi. Disiplin kurdum pornoyu bıraktım,meditasyon yapıyorum.Sınava çok az kaldı. Ben kalan günlerde elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama diyelim istediğim şeyi elde edemedim. Son 1 sene daha kendime şans vermeli miyim ? Ailemin baskısı var üstümde babam sürekli aşağılıyor anlaşamıyoruz. Ne yapmalıyım ? Eğer bir yere girmezsem beni çalışmakla tehtit ediyor fakat ben böyle bir gelecek istemiyorum. Ne yapmalıyım sizce ?
Bu seneki sinavdan sonra babana bir sene daha deneyecegini ve bu sefer de olmazsa dedigi gibi bir ise girip calisacagini soyle. Sen de madem bu sefer de calismamissin hemen simdi agir bir sekilde sinav calismaya basla ve bu sene olmazsa bile gelecek senekine 1 seneden fazla yogun calismis ol. Adam hakli bir yandan, ne is yapiyorsun ne sinav calisiyorsun. Simdi senin sinava deli gibi calistigini gorse, bu sinavi kazanamasan bile en azindan kazanma hirsin oldugunu gorup sana bir sans daha verir. Sen nasil olsa bu sinavi kazanamayacagim diye sinava kadar yatarsan boyle bir sansin olmaz.
Mahmut Abi daha nitelikli bir üniversite kazanmak adına bu sene mezuna kalacağım.Sınav sounçları yüksek ihtimal temmuz sonu açıklanacak,yeniden ders çalışmaya sonuçların açıklanmasından sonra mı başlamalıyım yoksa şöyle 2 haftalık bir kafa izninin ardından tam gaz mı başlayayım?
Sınavı kazanamayacaksan ya şimdi ya da sınavdan sonra 2 hafta ara ver ve sonra asıl.
Tamamdır abi sağolasın.Zaten 9 gün kalmış onu da çalışarak geçireyim bari, tek tük de olsa ileride bana getirisi olur.
merhaba
20 yasında bir genci almanyaya üni okumaya göndermek mantıklı mı sizce?
hem okuyup hem çalışması için ?
yoksa trde kalıp 4 sene sonra mı yurtdışına gitmesi daha mantıklı ?
mahmut abim fikirlerini bilmek isterdim
Alamanya hemen şimdi!
Merhaba Mahmut abi, ben aspergerli bir okuyucunum (yüksek fonksiyonlu otizm de diyorlar) kısaca bahsetmek gerekirse insanlarla iletişim kurmaya çalışıyorum ama başarısız oluyorum gerek bazen şaka olarak insanlar sataştığında alınıyorum veya gerek konuşurken sık sık takılıyorum. Ha istediğimde bi arkadaş ortamına dahil olabiliyor muyum olabiliyorum ama çok çaba sarf etmem gerekiyor. Üniversitede geçmişe yönelik bu hatalarımı düzeltmek için 4 yıl boyunca inekleyip hiç sosyalleşmeyip 4’e yakın bir ortalama yapıp yurtdışına kapağı atmak istiyorum (yazılım mühendisliği). Sence bu mantıklı mı abi? İleride ya keşke üniversiteyi doya doya geçirseymişim diye üzülür müyüm yoksa başarılı birisi olacağımdan ilişki olsun iş olsun bütün kapılar açılır… Read more »
4’e yakın ortalama yap tabii de bunu yapman için gerekli inekleme “hiç sosyalleşmemene” neden olmaz. Hiç sosyalleşmemeyi oraya sen ekliyorsun.
Merhaba Mahmut abi, maalesef beklediğim sıralama yüksek gelmedi. Önümde iki seçenek var olanakları iyi olan bir üniversitede okuyacağım ama ailemin yanında olacağım, ya da daha kötü bir üniversitede okuyup tek başıma olacağım. Çok kararsızım senin yapacağın ne olurdu?
Merhaba Mahmut Abi sence iyi sayılabilecek bir üniversitede İşletme vb. okumak mı yoksa risk alarak PC mühendisliği için uğraşmak mı istediğim gibi yurtdışına çıkmışsın peki sen ne okudun abi ?
Mahmut abi yazılım iş ilanlarında universite bölümü kısmında “bilgisayar mühendisliği veya benzeri bölüm” yazıyor genelde. Benzer bölümler nelerdir? Örnegin matematik, istatistik bunların içindemidir.içindeyse marka olmayan bir üni’de(gebze teknik,marmara,ytü vb.) bunları okuyan ama kendini yazılımda geliştiren bir kişinin sektörde kendine yer bulma şansı ne düzeydedir. Sektörden biri olarak cevaplarsan sevinirim.
Programlama, vs. bir sürü değişik bölüm adı var.
Abi merhabalar bilgisayar okuyorum üniversitede ders sosyalleşme dengesini nasıl tutturabilirim. Genel olarak hayatımda ikisi arasındaki dengeyi tutturamıyorum tavsiye verebilirsen çok sevinirim.
Hangi tarafa doğru dengesiz? İki cümleyle dengeyi tutturamıyorum ne yapayım sorusuna birinin cevap verebileceğini gerçekten düşünüyor musun?
Mahmut abi benim önümde iki seçenek var ben eczacılık istiyorum öncelikle ya yurtdışına gidip ukrayna tarzı bir yerde okuyacağım ya da 2.mezun yılıma kalıp trde kazanmaya çalışacağım ama yine kalıp yine kazanamazsam düşüncesi aklımı çok meşgul ediyor yurtdışına direkt çıkmanın da adaptasyon olarak zor olacağını biliyorum sen ne düşünüyorsun sence ne yapmalıyım ?
Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birinde ingilizce işletme okuyorum. Bölümde 3. seneme geçeceğim. Yerleştiğim sene tercihimden memnundum fakat küçüklükten beri içimde çok büyük bir doktor olma arzusu var ve ne zaman hastaneye gitsem veyahut bir doktor görsem içim burkuluyor.
Bu sene muhtemelen üniversiteler uzaktan eğitim vereceği için fırsat bu fırsat deyip tıp fakültesi için kolları sıvamak istiyorum. Hatırladığım kadarıyla yüksek bir puan ile iyi bir mühendislik bölümüne girmiştin abi tekrardan hazırlanma süreci ile ilgili tavsiyen var mı? Ben zamanında eşit ağırlıktan yerleştiğim için sayısal alandan girecek birisi nasıl hazırlanmalı pek bir fikrim yok.
Sayısal müfredatı neyse ona çalışacaksın ve çok çalışacaksın. Başka bir esprisi yok. İngilizce işletme de çok güzel bir bölüm aslında ama sen bilirsin tabii.
Üniversite öğrencisiyim ve akademisyen olmak istiyorum. Ülkede üniversitelerin ve akademinin hali ortada. Her şeye rağmen bir şeyler üretmeye çalışsan bile hakettiğini kolay kolay alamıyorsun. Bu yüzden Amerika’ya gidebilmek için şartlarımı zorlamak istiyorum. Ancak aile faktörü net bir karar alıp harekete geçmemi engelliyor. Tek çocuğum ve annemin sağlık durumu pek iyi değil. Onları geride bırakıp gitme düşüncesi aşırı rahatsız edici geliyor. Kendi yoluma mı bakmalıyım yoksa ülkede kalıp burada mı bir şeyler üretmek için zorlamalıyım aşırı kararsızım. Sizlerin fikirlerini merak ediyorum.
Bence Amerika’ya gitmek için şartları sonuna kadar zorla. İlla bırakamam diyorsan İngiltere veya Hollanda’da iyi alternatifler. Hollanda’da bir süre yaşadım, herkesin İngilizce konuştuğu ve biraz sıkıcı olsa da oldukça güzel memleket. Akademik olarak da doyurucu olması lazım ama tabii bu işlerin tepe noktası ABD. Artık teknoloji sayesinde sürekli görüntülü görüşüyorsun zaten.
1.Mahmut Abi bir muhendis,doktor,girismci icin de Amerikayi sonuna kadar zorla der misin ?
2. USA cokuyor yeni dev Çin olur diyorlar.
Fikriniz nedir ?
1. Derim.
2. Çin’den bir cacık olmaz. USA çökerse zaten cümbür cemaat ortaçağa gireriz ama hala en büyük fırsatlar ülkesi amerika.
siz yurtdisina cikacak misiniz ?
ve hangi ulke ?
Çıkmayı düşünüyorum. Asya tarafına giderim muhtemelen zira orada iş bağlantılarım çok güçlü. ABD de olabilir.
hocam neden gitmeyi dusunuyorsunuz anlamadim statunuz ve geliriniz iyidir diye dusunuyorum.
ayrica yurtdisinda buradan daha guzel bir hayat yok bir de asya gelismemis ulke dolu.
populer akimlara kapilip yurtdisi dusunmeniz dogru degil
Tayvan, Japonya, Kore, Hong Kong, Singapur gibi ülkeler gelir, kültür vs. olarak Türkiye’den daha ilerideler. Vietnam, Tayland vs. ise kültürel açıdan ilerideler, ekonomik açıdan aynılar ve böyle giderse de Türkiye’yi geçecekler. Türkiye 1980lerde belki Uzak Asya ile aynı seviyedeydi, şimdi öyle değil.
Yurt dışında uzun süre yaşamış, yılın üçte birini yurt dışında geçiren biri olarak düşünüyorum bunu. Popüler akımlara kapıldığımdan değil. Ve evet yurt dışında birçok yerde buradan daha güzel bir hayat var. Türkiye’de hayat kötü demiyorum ama Türkiye dünyada yaşanacak güzel yerler listesinde yukarılarda değil.
Abi yurtdışına çıktıktan sonra kültür şokundan dolayı boşluğa düşen, sırf bunu atlatamadığı için kalıcı dönüş yapan birçok insan duyuyorum. Hadi Amerikan kültürüne her yerde mâruz kalıyoruz ama yanlış bilmiyorsam sen Tayland’da yaşadın, bunu nasıl atlattın?
O birçok insan çoğunluk değil. Çoğu adapte olup gayet de iyi yaşıyorlar. Ama işte adapte olamayanın vatanım da vatanım hikayesi daha duygusal ve haber niteliğinde.
Bir yere adapte olmak benim için atlatılması gereken sancılı bir süreç değil. Bir tek bağırsaklarımın adapte olması zaman alıyor yoksa cırcırı atlatınca sorun değil. Yepyeni bir yerde yaşamak çok keyif verici bir macera.
Nerede yurt dışında bulundun bilmiyorum ama buradan baya güzel hayat var. Bana benim almancı enişte dedi Almanya bitmişcisin gibi geldin :d
Avrupa ve Asyada 12den fazla ulkede en az 3 ay yasadim. Tecrube ile konusuyorum. Burada hayat kimine iyi veya kotu olabilir ama Turkiye yasanabilecek guzel ulkeler listesinde ilk 10a girmez.
Sana değil abi 14. ye yazdım.
Abi Anadolu Üniversitesi – İngilizce İşletme bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Yurtdışında iş bulmak için nasıl bir çalışma yapmam gerekiyor? İngilizce bölüm okuduğum için ileri derecede ingilizceye sahibim ve Avrupa ülkelerinde iş bulmak istiyorum ama nasıl yaparım pek bir fikrim yok.
Merhabalar Mahmut Abi, ben şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum. hazırlanma sürecimde bir sıkıntı yok fakat sana şöyle bir soru soracağım. üniversite hedefim yüksek ve şuan için sürecim güzel ilerliyor sayılabilir. yaklaşık 1 senedir çalışarak ve harçlıklarımdan biriktirdiğim para ile ne olur ne olmaz üniversitede ihtiyacım olur diye belli bir miktar altın aldım 3 4 ay önce. şu an açık lisedeyim ve dershaneye gidiyorum(ailem karşılıyor tabii). bu ara ekstradan özel ders alma fikri var aklımda, ailemin durumu kötü sayılmaz ama herhangi bir şekilde yük olmak istemiyorum. sence bu biriktirdiğim para ile özel ders almalı mıyım? faydası olacağına eminim ama bir yanım da… Read more »
Ailenden para alman daha mantıklı. Bırak biriktirdiğin sana kalsın. Şimdi alacağın paranın çok daha fazlasını sonra geri ödersin merak etme.
Benzer ikilemde kaldığım için yazıyorum, özel derse para vermektense youtube üzerinde ders veren hocaların ücretsiz videolarının yanında(ki bu videolar yeterli de artıyor bile) özel eğitim serileri var. Özel ders öğretmenine vereceğin 1-2 derslik ücreti bu eğitim paketlerine verirsen çok fazla artısı var. Özel hocadan aldığın dersi tekrar edemezsin ama bu videoları istediğin kadar izleyebiliyorsun, kafana bir şey takıldığında direkt dönüp videoyu tekrar izleyebiliyorsun, bir soruyu anlamadığında istediğin kadar geri sarabilme gibi lüksün de var. Mesela gece 4te hiçbir hoca sana hiçbir soruyu 5 defa çözmez 🙂 Bu opsiyonu da göz önünde bulundur derim.
Bu spesifik durumu bilemezsin belki de gerçekten çok iyi bir hoca. Bence eğer yararlı olacağına neredeyse eminse bu dersi alsın.