Benden üniversiteye yeni başlayanlara tavsiye vermem istenmişti. Bunu yazmışım ama yayınlamamışım. Şimdi Mr. Dee’nin videosunu görünce aklıma geldi. Yayınlayayım.
Birincisi arkadaşlar, üniversiteyi 4 senede bitirin. Uzatmayın. Üniversiteyi uzatan çok adam tanıdım ama hayırlı bir iş için uzatan (kendi şirketi vardı) tek bir örnek biliyorum.
İkincisi, üniversitede kazanabileceğiniz en değerli şeylerden biri iş çevresi – sosyal ağ. Arkadaşlıktan bahsetmiyorum, o da lazım ama bir çeşit ağ kurmalısınız. Bunu da örneğin iyi hocalarınızla beraber proje yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak ya da okul dışında aktivitelerle sağlayabilirsiniz.
İyi hocaların ağlarını küçümsemeyin. Ben üniversiteden mezun olalı 16 sene oldu, hayatımın önemli bir kısmı yurt dışında geçti ve hala her sene en az iki üç kere bir hocam beni arar ve bir öğrencisiyle buluşup akıl vermemi, iş için yardım etmemi, vs. … ister. “Mahmut İstanbul’a gelince şu çocukla bir konuşabilir misin, kendisi Asya’ya gidiyor …”, “Mahmut şu ülkede iken şu çocuğu arar mısın yeni mezun bir yol göster”, vs. Düşünün ki bu adamların bu şekilde yüzlerce öğrencisi var ve ben ne en parlağıyım ne en tepedeki (birçok sınıf arkadaşım CXO seviyesindeler) ne de en çok gidilmek istenen ülkelerdeyim.
Bu ağ olayı Türkiye’nin büyük üniversitelerinin sağlayacağı değerlerin en önemlilerinden biri. Staj ise böyle bir ağa ulaşmanızın bir başka yolu. Tek bir bağlantı sizin hayatınızı değiştirir. Özellikle de şu videoda Jordan Peterson’un bahsettiği şekilde sorumluluk alarak üzerinize yüklenen küçük işleri iyi yapmak için çabalarsanız. Daha önce anlatmıştım. Beraber çalıştığım ve oldukça takdirini topladığım yabancı müdürümün ikimiz de işten ayrıldıktan ve o Avrupa’ya gittikten 2 sene sonra bile bir iş olunca beni düşündüğünü, aradığını ve böylece yurt dışında çalışmaya başladığımı anlatmıştım. 20li yaşlar, Bangkok, ekstra faydaları ile 5,000 USD maaş (kafanızda canlanması açısından 25 – 26 yaşında Türkiyede 5000 USD aldığınızı düşünün).
Alkolden özellikle de fazla alkolden uzak durun. Alkol erkeklerin 10%unu bok çukuruna atıp yok eder. Özellikle üniversite dönemindeki o “büyük” dertler nedeniyle alkole boğulup çok zaman kaybeden adamlar gördüm. Tabii uyuşturucudan da uzak durun. Üniversiteler alkol ve uyuşturucu yuvası olduğundan bunları demiyorum. Değiller ama ailenizden ayrı ve gençsiniz, ve dışarda bunları kullanmayı marifet sanan çok insan var.
İngilizce öğrenin. İngilizceyi iyi öğrenin. Eğer yapabiliyorsanız ikinci bir dil daha öğrenin. Rusça olur, Almanca olur, Arapça olur, olur da olur. İkinci bir dil öğrenin.
Not ortalamanızı yüksek tutmaya bakın. İlk bulacağınız işlerde size artı puan getirecektir. 4 üzerinden 4 olmak zorunda değil ama 3.5 gibi tutmaya çalışın.
Üniversitede bir gym var mı bakın ve varsa düzenli gidin. Ben üniversitede iken gyme falan param yoktu ama üniversitenin gym bedava idi ve hep onu kullandım. Liseden sonra özel bir gyme ilk kez maaş kazanmaya başladığımda gidebildim ama üniversitenin gym yeterli idi ve ciddi anlamda da boştu.
Biliyoruz ki çoğunuz için üniversite demek, kadın – erkek ilişkilerinde ilk dişe dokunur deneyim demek. Bunun buhranları olacak, özellikle de hormonların ipleri elinde tuttuğu 18 – 22 yaş arasında. Bu buhranların veya hatun aktivitelerinin notlarınıza, derslerinize ve diğer faaliyetlerinize etki etmesine izin vermeyin. Tam tersi canınızın sıkıntısını, hayal kırıklıklarını, öfkeyi derslere asılarak yakın.
Ve şimdi size vereceğim en önemli tavsiyeye geldik. Üniversiteye hayatınızın 4 senesi boyunca çalışacağınız bir iş olarak bakın. Onu ciddiye alın. Hakkını verin. Özellikle devlet üniversitelerinde okuyanlarınız için söylüyorum, orada sadece anne ve babanızın emeğiyle değil çocuklarını üniversiteye göndermeyi hayal bile edemeyecek vatandaşların da katkıda bulunduğu vergiler sayesinde okuyorsunuz. Ben de devlet üniversitesinde okudum ve şimdi keşke olaya böyle bakıyor olsaydım diyorum. Yaşıtınız gençlerin sadece 11%inin devam edebildiği bir kuruma gidiyorsunuz ve bu da bir ayrıcalık.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Mahmut Abi; Ankara’da bir devlet üniversitesinde hukuk 1. sınıf öğrencisiyim. Uluslararası hukuk üzerine uzmanlaşmak istiyorum. Uluslararası ilişkiler, politika ve diplomasi üzerine kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Okulu bitirdikten sonra MGİMO da enerji güvenliği veya bölgeler coğrafyası üzerine yüksek lisans yapmak planım var. İngilizce öğreniyorum. Üzerine Rusça öğrenmek beni büyük enerji şirketlerinde iyi bir iş sahibi yapar mı? Tavsiyelerin nelerdir? Şimdiden teşekkür ederim Mahmut Abi.
Mahmut Abi selamlar. Bu sene lisem bitiyor ve öğrenci değişimiyle 1 sene yurtdışında okuyacağım. Geleceğimi asyada senin çalıştığın bölgede görüyorum. İngilizcem bir dönem USA’de yaşadığım için C1-C2 seviyesinde ve ben 2. Bir dil katmayı planlıyorum. Uzun yıllar asyada yaşadığın için sormak istedim; Asya’da iş yapacak, keşke öğrenseydim dediğin yada farklı sebeplerle bana önerebileceğin bir dil var mı? Öğrenci değişimi için hangi ülkeyi önerirsin.?
Asya’da nereye gideceğine bağlı. İngilizce yeterlidir ama Çince olabilir.
Öğrenci değişimi için Singapur’u, Kore’yi ve olabiliyorsa Japonya’yı tavsiye ederim. Onun harici Endonezya, Malezya ve Tayland olabilir.
Mahmut abi merhaba!
98 doğumlu Hemşirelik bölümünden bu sene mezun olucam. Ama ilk günden beri bu mesleğe ısınamadım, yapmayı da istemiyorum. Birazcik elimin altinda garanti is olsun diye tercih etmistim.Hep hukuk okumayi istemistim sence gecmi,önerir misin? Ya da hangi bölümleri önerirsin. Cevabin benim icin onemli abi.
Koca bir bölüm bitirenlere onu çöpe atıp başka bölümü tekrar okumalarını tavsiye etmiyorum. Hem çalışıp hem okuyacaksan belki ikinci üni olabilir.
Abi peki hangi bölümleri öneriyorsun? Hukuk, yazılım, bilgisayar mühendisliği
Ben size bölüm öneremem. O sizin mizacınıza, zekanıza, yeteneklerinize ve kendi hayatınızla ne yapmak istediğinize bağlı. Şimdi yazılım desem büyük çoğunluğunuz bu alanda başarılı olabilecek donanıma sahip olmadığınızdan yazılım seçerseniz hayatınız kararır. Mesela oturup saatlerce yazılım yapmak dışa dönük insanlar için ölümdür. Aynı şekilde hukuk desem büyük çoğunluğunuz bu alanda başarılı olabilecek donanıma sahip olmadığınızdan hukuk seçerseniz hayatınız kararır. Mesela avukatların içinde olduğu insan etkileşimi içe dönük insanlar için çekilir çile değildir.
Peki abi mesela avukat olan içe dönük bir adam sürekli insanlarla iletişim kuracağı için bir noktadan sonra daha dışa dönük birisi olmaya başlamaz mı
Herkese merhaba. Üniversiteyi uzatmayın denmiş fakat uzaktan eğitimde derslerde zorlandığım ve hiçbir şey anlamadığım için kaydı bir dönem dondurup uzatmayı düşünüyorum. Uzattığım dönemde ise anlamadığım konuları tekrar ders alıp işlemeyi planlıyorum. Siz neler önerirsiniz?
Bu adamların okulları ne zaman açacağı ya da açsalar bile yeni bir panikle yeniden kapamayacakları belli değilken sence bu ne kadar çözüm?
Şimdi okulu uzatsam bile dediğiniz gibi tekrardan kapatma olasılıkları var. Çevrimiçi derslerde iradeyi sağlamak için ne yapılmalıdır, normal bir durum mudur yoksa kişiyle mi ilgilidir? Evde ders işlerken irademi kaybediyorum. Bu da ders akışının aksaması olarak geri dönüyor maalesef.
Basında yer almıyor ama gördüğüm kadarıyla çok sayıda insan ciddi bir depresyon, uyku problemi, işe / derse konsantre olamama sorunu ile boğuşuyor. Bir şekilde o derslerin başına oturacak disiplini göstermen lazım. Bunun için de öncelikle başka bir problem varsa onu düzelt. Uyku nasıl? Bana danışan çoğu kişinin temel derdi artık çok geç yatmaları ve o düzelince derse girebiliyorlar.
Çok geç uyumaktayım saat 2 gibi bazen de 3 olabiliyor. Sanırım sorunlarımdan birisi o. Uyku sorununu düzeltmek için uyku düzeni nasıl olmalıdır, saat kaçta uyunmalı; kaçta kalkılmalı ve kaç saat uyku yeterlidir? Diğer sorunum ise işleri çok erteliyorum. Yapma zorunluluğu olmayan işleri yapmadığım oluyor. Artık işlerin başına oturur oturmaz yapmak için gayret göstermekteyim. Bir iş aklıma geldiyse geciktirmeden yapmaya çalışıyorum. Sizin yaptığınız gibi planı Excell’e oluşturma gibi planlarımı oluşturdum. Çok işe yarıyor. Fakat yine de asıl sorunun uzaktan eğitimin kendisinin olduğunu düşünüyorum. İnsanın fıtratına ters. Okuldayken bu kadar zorlanmıyordum. Uzaktan eğitimin kendisi başlı başına sorun. Hadi diyelim virüsü tespit etmek… Read more »
Tam tahmin ettiğim gibi. Temel ve muhtemelen sorunun o. O saatte yatıp da herhangi bir başarısı olan adam nadirdir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Pek çok defa bulunduğum alan içerisinde (sınıf,bölüm ve hatta okul) not olarak en başarılı öğrenci olmayı hedefledim ve zaman zaman bunda başarılı oldum.Özellikle liseden sonra kişisel gelişimime daha fazla ağırlık veriyorum lakin okul dersleri zorladığı için bu süreç oldukça yavaş işliyor,diğer yandan arkadaş grubumun sınıfın en çalışkan kişileri olması not ortalamamı iyi bir düzeyde tutmamı sağlasa da(birbirimizle sürekli yardimlaşıyoruz) onların beni geçmesini de istemiyorum bu isteğim bencilce sayılır mı?
Merhabalar Mahmut Abi,
Öncelikle bunları 18 yaşında kafası karışık bir Türk genci olarak yazıyorum. Üniversitelerin gerekliliği hakkında konuşuyorsun ama benim pek okuyasım yok çünkü hem istediğim bölümü bulamadığımdan hem de mezun olanların durumlarından..
Ben 12.sınıfım ve bu sene sınava gireceğim. Bir beklentimin olmaması sebebiyle yazın marangozluğa başlamayı düşünüyorum. Hem mesleğim olmuş olur hem de sana komik gelebilir ( Bana da imkansız gibi geliyor ) ama yurtdışında mesleğimi kovalarım.
Sınavda da düşündüğüm kadar başarılı olursam orta veya düşük kalitede bir üniversite kazanacağım. Belki bu Türk halkının pandemi sevdası yüzünden üniversiteler bile açılmayabilir. Neler tavsiye edersin?
Üniversitelerin gerekliliği hakkında konuşuyorsun ama benim pek okuyasım yok çünkü hem istediğim bölümü bulamadığımdan hem de mezun olanların durumlarından. Üniversitenin gerekliliği hakkında konuştuğumu nereden çıkardın bilmiyorum. Bence ülke nüfusunun %20sinden fazlası üniversiteye gitmemeli yani büyük çoğunluk için üniversite gerekli olmamalı. Herkes ünivetsiteye gidecek kafası, 70’lerin kafası LSD ile ütülenmiş çiçek çocuğu nesli akademisyenlerin dünyaya bıraktıkları saçmalıklardan biri. Ben şunu söylüyorum: Üniversiteli olmak bugün dünyada hak edilmemiş bir aristokrat sınıf olmnak gibi bir şeye dönüşüyor ve bence ne kadar saçma olsa da imkanınız varsa bu ünvanı alın. Ama almak istemiyorsanız da bu tür bir sınıf ayrımını kabul etmeyin ve dalga geçin.… Read more »
Benimle ilgilendiğin için çok teşekkür ederim.
@leonkennedy Doğrudan Mahmut Abi ye hitaben sormuşsun, belki bir şey demek bana düşmez ama görünen o ki tavsiyeyi kabullenmişsin. Bu yüzden yazmam gerektiğini düşündüm. Sana ne önerilmiş: “Neler tavsiye edersin? Eğer bir zanaat istiyorsan, onda bir şeyler olabileceğini düşünüyorsan ve üniversiye okumak istemiyorsan lise bitince askere git, dön ve zanaatında ilerle.” No No No..!! Bu çok önemli bir karar ve benim Mahmut Abinin önerisine katılmadığım bazı noktalar var. Bu mesajı görüp de yazmazsam kendimi suçlu hissederim. Üniversite okumak zorunda değilsin tabii, belli başlı bölümler ve belli başlı üniversitelerin haricinde, üniversite okumanın sana kazandıracakları da sınırlı görünebilirler ama, bak dikkatli oku… Read more »
O kadar şey yazmışsın ama bu sitenin okurları sadece üniversiteye gidecek adamlar değil. Esnafı var, işçisi var, zanaatçısı var, vs. Türkiye’de erkeklerin %80’i üniversiteye gitmeyecek, gitmese daha iyi. Herkesi üniversiteye zorlamanın bir anlamı yok.
AYRICA, eğer üniversitede başarılı olabilecek kadar zeki ve çalışkan bir adamsa zanaatlarında patron oluyor ve iyi bir yaşam sürüyorlar merak etme.
FAKAT şunu söylemeyi unuttum: Eğer zanaatkar olacaksanız mutlaka gece okulu olarak bile olsa muhasebe, basit şirket yönetimi dersleri alın. Kendi işinizi kurmak isterseniz çok işinize yarar.
@Mahmut Abi Sen beyaz yakalı ofis çalışanı olarak konuşuyorsun, benim kadar geniş bir ölçekte değerlendirmen -eğer özellikle çaba göstermezsen- pek kolay değil. Ben sana müsait zamanda döner uzunca izah ederim. Sonra yeniden değerlendirirsin. Fakat kimseyi üniversiteye zorlamaya çalışmıyorum. Girmek ve kazanmak hiç bir zaman bu kadar kolay olmamıştı. Bu yüzden hazır bu kadar kolayken girin, kazanın ve kaydolun. Bu seçenek cebinizde dursun, sonra durum değerlendirmesi yapın diyorum. Sen müsaade et de, bahsettiğin o %80 her kimse, gidip gitmeyeceklerine, gitseler mi daha iyi olur gitmeseler mi daha iyi olur buna kendileri karar versin abim, olmaz mı? Son olarak da, üst mesajda… Read more »
Abi selam. Bir aya sınava gireceğim, hayırlısıyla da yerleşeceğiz durum iyi. Ben şehir dışında okumak istiyorum ama ailemin bunu çok Kaldırabileceğini düsünmüyorum. Üniversitede geçimi sağlayabilmek için vereceğin öneriler var mıdır, neler yapabilirim?
@ Değişmiş Genç Sınavda şimdiden başarılar. Öncelikle kendi şehrinde okumamanın sebebi sadece aileden uzaklaşmaksa bunu yapma. Kendi yaşamını okul bittikten sonra da kurabilirsin. Gereksiz bir mali külfete girmene gerek yok. Sebep bu değilse, buna değecek bir bölüm için ille de başka şehre gideceksen devlet yurdunda kalmak giderlerini ciddi şekilde düşürür, mutlaka başvur. Daha iyisi gideceğin üniversiteyi ara, özel ve devlet yurtlarının nerede olduklarını ne kadar uzak/yakın olduklarını öğren, sonra devlet yurtlarını arayıp doluluk oranlarını sor, özel yurtların fiyatlarını sor ve mutlaka özel yurtlar ile pazarlık et. Özel burslara, devlet burslarına, kredilere, üniversitenin sunduğu kısmi çalışma imkanlarına başvur. Bunun yanında, üniversite… Read more »
Bkz. Mahmut bana kız bul lan Allahsız. Devlet yurdunda kalıp arada sırada çalışabilirsin. Mümkün olduğunca imkanları zorla ve başka şehre git.
Mahmut abi selamlar iş öğrenmek mi daha önemli yoksa üniversiteyi okumak mı?
İkisi de önemli.
Abi selam.
Küçük bir şehirde üniversite okumak hakkında ne düşünüyorsun? Çok ciddi bi dezavantaj sağlar mı hem ilişkiler, oyun konusunda hem de staj, network vs konularında?
22 yaşına yeni girdim 2 yıllık bilgisayar programcılığını bitirdim DGS sınavına girdim bilgisayar mühendisliğinden bir şey gelmiyor. Bi yakınım networku baya geniş bana sen askere git gel askerden gelince ben sana bilgisayar ile alakalı bir sürü iş bulurum ama önce şu askerliği bir aradan çıkar dedi. Ne yapayım Mahmut abi ?
Merhaba Mahmut abi. Ben önlisansı bitirip dikey geçiş ile bir bölüme yerleştim. Bu bölüm için ülkenin en iyi Üniversitelerinden birindeki 5 yıllık bir bölüme yerleştim. 21 yaşındayım okulum 26 yaşımda bitecek. Yüksek lisans derecesiyle mezun oluyorum ingilizcem var ve okulum bittiğinde Avrupa’da doktora yapma hedefim var. Tatillerde ise kendi alanımda işlere girip çalışıyorum. Çok mu geç kaldım senin fikirlerin ve önerilerin neler abi?
Çok mu geç kaldım sorusu seçim yapma aşamasındaysan pratik bir soru. Şu aşamada zaten okula girmişsin, artık bu sorunun pratik bir anlamı yok. Okula odaklanıp uzatmadan bitirmeye bakacaksın.
Pratik bir yararı olmayan sorulara zihinsel enerji harcamamayı öğrenmenizi tavsiye ederim.
Çok haklısın abi teşekkür ederim
Mahmut abi selamlar. Bir konu hakkında seninle konuşmak istiyorum. 2 yıllık ingilizce çevirmenlik okuyorum bu sene hazırlığı bitirdim ve gerçekten dilleri çok seviyorum aslında hedefim burdan dgs ile mütercim tercümanlığa geçmekti fakat son zamanlarda bırakmayı düşünüyorum. Artık iş hayatına atılmak, hayata atılmak, kendi paramı kazanmak istiyorum. Tabii ki dil öğrenmeye elimden geldiğince devam edeceğim bu benim için bir hobi. Cidden senelerimi parasız bir biçimde geçirmek istemiyorum. Bir yanımda bunun çok riskli olduğunu söylüyor hiç değilse iki yıllığı bitirip ingilizcenin yanına bir dil daha koyup öyle hayata atılmamı söylüyor. Sence ne yapmalıyım?
Okulu bitirmen ve o statüyü kazanman daha mantıklı. Diplomanın statüsü bence günümüz iş dünyasında fazla abartılıyor ama böyle bir abartma varken sen de o diplomayı almak zorundasın.
Geç yaşta üniversiteye gitme konusunda ne düşünüyorsunuz, benim herhangi bir mesleğim yok ve maalesef boşvermişlik ve oyun bağımlılığı yüzünden üniversitede derslerim çok kötü geçti,en kötüsüde feci güzel hatun ortamları varken hiç değerlendiremedim.28 yaşındayım ve üniversiteyi bırakmak zorunda kaldım öğrenim süresi geçtiği için, biraz kafamı verseydim rahatlıkla geçebileceğim dersleri hep son güne sakladım.28yaşında ve üniversitede olmamın sebebide lise ve ilkokulda ailemin yurtdışına gidip gelmesiyle vakit kaybettim,o konuda yapabileceğim birşey yoktu.Kısacası şuan işsiz , meslek sahibi olmayan ve herhangi bir uzmanlık alanı olmayan 28 yaşında bir adamım.Redpillden uyguladığım tek adam gibi tavsiye spor,onun dışında korona bahanesiylede kızlarada yürümedim ve tecrübemde fazla yok.… Read more »
28 geç bence. Çalışıp para kazanmaya odaklansan daha iyi edersin. Ayrıca zaten şimdi girsen yine çalışmayacağının garantisi yok.
Mahmut abi biraz açabilirmisin, şimdi girsen yine çalışmayacağının garantisi yok derken dersleri geçemezsinmi demek istiyorsun, çünkü bu sefer geçeceğime eminim. Birde üstte belirttiğim gibi şuanda gelirim var yani para kazanmaya odaklanmam pek mantıklı değil ayrıca ne işe girişeceğim diplomasız ,ilgi alanlarımın tamamı diploma istiyor.Yazılardan birinde bahsettiğiniz meslek sahibi olmanın para dışında aynı zamanda hayatta başarı ve özgüven getirmesi nihai hedefim.Birde benim öğrenmek istediğim üniversitede network kurmada ve sosyal açıdan sıkıntı çekermiyim.Yani network dediğim hocalar hep genç kanmı arar yoksa proje üreten emek veren yaş farketmeksizin herkesi kabul ederlermi, ve hatun açısından üniversitede yaşça büyük olmam imajı çizermi.
Üniversitedeki ilk senem ve ikinci öğretimim. Gündüzleri spora gidiyorum akşamları derse gidiyorum ama gündüzleri çok büyük boşluğum var.Ne yapmamı önerirsiniz? Para da kısıtlı tabikide. Spor yaptığım için beslenmeme gidiyor genelde onu haricinde kızlarla buluşuyorum çok para harcamıyorum ama bir şeyler yapmam gerektiğini biliyorum çünkü evde boş zamanım çok fazla.
Part time çalış.
Mahmut abi merhaba 24 yaşındayım fakat üniversite okumadım lise mezunuyum önümüzdeki sene tekrar üniversiteye girmek için geçmi sence ?yoksa direk hayatamı atıliym ? şu ana kadar hiç bir yerdede çalışmadım aile parasıyla geçiniyorum ama oda bir yere kadar abi ne yapıcağımı bilmiyorum ne önerirsin bu konuda yardımcı olursan sevinirim
24 yaşındayım fakat üniversite okumadım lise mezunuyum önümüzdeki sene tekrar üniversiteye girmek için geçmi sence ? Bence geç.
yoksa direk hayatamı atıliym ? Üniversite okumamışsın, hayata atılmak için 24 yaşını bekleme nedenin ne?
şu ana kadar hiç bir yerdede çalışmadım aile parasıyla geçiniyorum ama oda bir yere kadar abi ne yapıcağımı bilmiyorum ne önerirsin Bir an önce hayata atıl.
abi üniversitede işe girmek hakkında ne düşünüyorsun? durumlar ortada. aileden gelen para ile zor okumak. ben kendi paramı kazanmak istiyorum ayrıca. ama bi yandan da sosyal ilişkilerde geri kalmak istemiyorum. lise hayatım kötü geçti ılişkiler konusunda. tekrarlanmasını istemem. ve kızlarla artık cinsel iletişim istiyorum. ne onerirsin?
Çalışmaya mecbursan çalışmama lüksün yok. Değilsen bile asıl çalışarak çevreni genişletebilirdin ama şimdi bu medikal sıkı yönetim zamanlarında öyle işler bulmak da zor.