Özel davetlimiz Prof. Dr. Celali Yılmaz ile dünyada ve Türkiye’de ekonominin geleceğini, bu geleceğe nasıl hazırlanabileceğimizi konuştuk.
Yayınları sitemizin Odysee kanalından ya da spotify kanalından da izleyebilirsiniz.
Youtube yayını aşağıda. Bu yayını beğenerek ve youtube kanalına üye olarak yayınların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İyi izlemeler.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Anıl Piyancı yerine Namık Ekin gibi isimlerin gelmesi çok daha mantıklı olur. Umarım görürüz
Mahmut abi Babala Kadın Erkek Eşitliği videosunu izledin mi?
Hocamızın Bitcoin’e ponzi demesi çok üzücü. Yayın sırasında “Yeni mal gelmediğince önceden alanlar sonradan gelenlere malı kitler ve sonradan gelenler dolandırılır şeklinde bir beyanı oldu” hatta bunu aptallık olarak nitelendirmesi ayrı bir talihsizlik. Bitcoin yapısı gereği madencilerin ödül hak etmesi ile yeni bitcoin üretimi sağlanır ve ödül yarılanma mekanizması ile son bitcoinin üretilmesi 2100 yılını bulacaktır. Son bitcoinin üretilmesi değer kaybetmesine sebep olmayacaktır. Toplamda 21 milyon adet olması onu daha değerli yapacaktır. Bitcoin için en büyük tehdit %51 saldırısıdır. Bitcoin mevcut yapısı ile günlük kullanıma çok uygun değildir ama alternatif çok fazla kripto para bulunmaktadır. Bitcoin dijital altındır, yeni çıkan… Read more »
Her şeyi zaman gösterecek. Bitcoin ileride evrensel para birimi olacak mı olmayacak mı? Shitcoinlere gelirsek hocamız onları gömdükçe gömdü bence iyi de yaptı. Bu arada en büyük ponzi sistemi elbette Dolar, Euro ve diğer Fiat paralardır. Bunu herkesin kafasına vura vura öğretmek lazım. Ya da kafasına vura vura öğretmesek de olur sokaklardan kağıt para süpürürken anlarlar 🙂
Bitcoinlerden cok bitcoinlerin su anki fiyat sarmali ponziye benziyor. Gerci su anki fiyatinin az oldugu argumani da guclu ama fiyat balon da olabilir.
Limitli ve dijital paraya sempatim var ama ben klasik tavsiyeye uyup paramin 5%inden fazlasini koymuyorum. Ozellikle de artacak diye cok yuksek paralar koymak hata olur.
Evet Bitcoin’in şu an ki fiyatlanması sanki ponzi gibi ancak bu kadar yeni bir şeyin yaygınlaşması ve toplum tarafından kabul edilmesi için de yüksek fiyatı sayesinde kendi öz tanıtımını yapması gerekir. Yoldan geçen ortalama ve neredeyse hiç sorgulamayan insanları kenara çevirip ”Hey adamım bak Bitcoin diye sınırlı bir para var ve bu sayede dünya daha adil olacak” deyip bunu açıklamaya çalışmak yüzyıllar alır. Ama fiyatı öyle bir artıyor ki ,mesela yılda yüzde 500, bu da kendiliğinden insanları Bitcoin’i kullanmaya teşvik ediyor. Ben şahsen Bitcoin almamayı almaktan daha riskli olduğunu düşünüyorum.
Alma – almama riski ne kadar bitcoin aldığına bağlı. Bu tür herkesin bitcoin konuşup gazlandığı ortamda varını yoğunu gömerek alma riski, almama riskinden daha yüksek. Şu an yukarı doğru çıkan hiçbir şey (bitcoin, TESLA hisseleri, vs.) ekonomik temelleri sayesinde değer kazanmıyor. Basılan 4 trilyon sayesinde değer kazanıyor. Hepsine büyük ihtimalle ciddi düzelme gelecek.
Dediğim gibi limitli paraya sempatim var ama ortam çok balon. İnsanlar dikkatli olmalı.
Mahmut niye hiç konuşmadın videoda yav? Yayın sen soru falan sormayınca biraz yavan kalmış. Senin lafa gireceğim kısmı bekledim yayın boyunca.
Celali Bey benim soracağım bir iki soruyu girer girmez cevapladı, pek soru kalmadı.
Mahmut abi türkiyenin ekonomi, yaşam, sıkıntılar yönünden geleceğini nasıl görüyorsun? Türkiyenin de içinde bulunduğu ülkeler arası sıcak savaş çıkma olasılığı hakkında düşüncen nedir abi? Türkiye’nin de suriye gibi olma ihtimali var mı? Türkiye de yaşayan hemen her genç gibi benim de Gelecegim açısından tereddütlerim var.
Şu an karamsarım ve Celali Yılmaz’a genel olarak katılıyorum. 2. Dünya Savaşı sonrası görece kalkınma dönemi bitti, şimdi işler uzun süre kötüye gidecek. Ben önümüzdeki 5-10 yıl içinde bir buhran (gerçi o buhran başlamışa benziyor) ve savaş bekliyorum ama nükleer silahların olduğu dünyada bir 3. dünya savaşı mı çıkar yoksa sürekli proxy savaş mı olur onu bilemem. Ben mesela 2 sene önce podcastta tedarik zincirleri kapamalarla darmadağın oldu, 5-10 yıl içinde buhran Türkiye’nin ekonomisi konusunda daha karamsarım zira bizim tüm ekonomik problemlerimiz aslen kötü makro ekonomi yönetimden değil (ekonomi şu an makro olarak çok kötü yönetiliyor gerçi) ama işgücü verimliliğinde… Read more »
Yani Önümüzdeki seçim de iktidar degişse de ekonomi yönünden daha iyi seviyeye çıkabilecegimizi düşünmüyorum diyosun. Bir ev bir araba alabilmek hayal oldu mahmut abi artık. Ben 1 sene sonra üniversiteden mezun olacam aylık şuanki parayla yaklaşık 12 bin falan alacam. Ben bir araba bir ev sahibi olabileceğime inancımı yitirmek üzereyim bir de asgari ücret alanlar nasıl düşünüyor tahmin bile edemiyorum.
İşgücü verimliliğini arttıracak bir şey yapmadan hayır. Cari açık orada burada altın bulmakla kapanmaz mesela, sadece iş gücü verimliliği artışı ile kapanır. Bu hükümet döneminde 2009’dan beridir düşüyor, bir önlem aldıklarını da görmüyorum. Muhalefetin programlarına tam bakmadım ama yüzeysel baktığımda bu soruna eğildiklerini de pek görmedim. Fakat bireysel olarak siz kendinizi kurtarabilirsiniz. Sen mesela 12 bin lira ile işe başlayacaksın. Başlangıç maaşları çok yüksek değildir ama işten işe atlaya atlaya 8 senede bugünün parasıyla 30 bin üstüne çıkarırsın. Bu bir yol. Ama size tavsiyem yine de iyi derecede İngilizce öğrenin ve mümkünse yurt dışı iş tecrübesi yapın. Yurtdışı iş tecrübesi… Read more »