Giriş yazısı için Bağlanma Stilleri ve İlişkilerdeki Rolleri
Bir önceki bölüm Kaçıngan Bağlanma Stili: Sebepleri ve Belirtileri
Dengesiz Bağlanma Stiliyle Alakalı Bilmeniz Gereken Her Şey
En zorlu güvensiz bağlanma stili dengesiz bağlanma stilidir. Genelde çocukluklarında fiziksel, sözlü yahut cinsel istismara maruz kalmış kişilerde meydana gelir.
Dengesiz / korkak-kaçıngan bağlanma stili çocukların koruyucusu olan ebeveynlerin korku kaynağı haline gelmesiyle meydana gelir.
Yetişkinlikte bu bağlanma stiline sahip insanlar son derece tutarsız olurlar ve insanlara güvenmekte zorluk çekerler.
Bu kimseler madde bağımlılığı depresyon veya borderline kişilik bozukluğu gibi diğer mental hastalıklardan da mustarip olabilirler. Süreç zorlayıcı olsa da bu bağlanma stili uygun tedavi ile değiştirilebilir.
Dengesiz bağlanma stiline dair sık sorulan sorulara göz atalım:
- Bu bağlanma stili erken çocukluk döneminde nasıl oluşur?
- Çocuklar güvensiz bağlanma stillerini nasıl geliştirirler?
- Çocuklarda dengesiz bağlanmanın spesifik sebebi nedir?
- Dengesiz bağlanma sorunu olan çocuklar ona bakan kişilere nasıl tepki veriyor?
- Dengesiz yetişkinlerle ilişkiler nasıldır?
- Dengesiz bağlanma stilini değiştirebilir misiniz?
- Dengesiz bağlanma nasıl tedavi edilir?
Yeni başlayanlar için, erken çocukluk döneminde bağlanma nasıl oluşur?
Bebek dünyaya gelir gelmez sorumlularıyla – genelde aile bireyleri – ilişki kurmaya başlar. İlk birkaç yılda bebek onlara tamimiyle bağımlıdır.
Diğer yandan çocuğa bakan kişiler çocuğun temel fizyolojik (Yiyecek, barınma vs) ve duygusal (Rahatlık, sevgi, şefkat) ihtiyaçlarından sorumludurlar.
Bu ihtiyaçlara karşı duyarlı ve uyumlu olmaları durumunda çocuk, varlığı güven ile özdeşleşen sorumlularla güvenli bir bağ kurar.
Çocuk dolaylı olarak diğer insanlara bağlanabileceğini ve dolayısıyla güvenebileceğini öğrenir. Çocukta Güvenli ve istikrarlı bir bağlanma oluşur.
Ancak bazı durumlarda çocuk, ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve sorumluların ilgisini, şefkatini veya desteğini aradığında sorumluların duygusal olarak ulaşılabilir veya duyarlı olmadığını algılar. Sonuç olarak çocuk güvenli bir bağ kuramaz.
Çocukluk dönemindeki güvensiz bağlanma sorunu çoğu zaman geride bırakılamaz Büyüdükçe zamanla ortadan kaybolmaz.
Erken bağlanma deneyimleri bağlanma şekillerini şekillendirir. Dolayısıyla bakıcılarla ilk sosyal bağlarımızı deneyimleme stilimiz, gelecekte ilişkilere bakış açımızı ve davranışlarımızı belirleyecektir.
Erken çocukluk döneminde güvensiz bağlanma şekilleri nasıl gelişir?
Güvensiz bağlanma şekilleri tipik olarak uyumsuz ebeveynliğe bir tepki ve bir adaptasyon biçimi olarak gelişir.
Kaygılı Bağlanma Stili
Örneğin, bir çocuk ebeveynlerini ne yapacağı belli olmayan veya ihmalkâr insanlar olarak algılıyorsa aşırı derecede yapışkan ve muhtaç hale gelebilir. Yani çocuk dikkat eksikliği yaşar ve bunu elde etmek için daha çok çalışmaya başlar.
Bu çocuk (artık bir ergen veya yetişkin) hayatının ilerleyen dönemlerinde yeterince iyi, sevimli veya değerli olup olmadığını sorgulamaya devam eder. Bu tür bireyler düşük bir özgüven geliştirebilir ve partnerlerinden sürekli güvenceye ihtiyaç duyabilirler. Bu, güçlü bir terk edilme ve reddedilme korkusuyla karakterize edilen kaygılı bağlanma stili olarak bilinir.
Kaçıngan Bağlanma Stili
Çocuk, duygusal ihtiyaçlarının ebeveynleri tarafından reddedildiğini algılarsa, ebeveynlerinden herhangi bir yanıt beklemekten vazgeçer. Böylece çocuk, duygularını açıkça ifade etmemesi veya destek aramaması gerektiğini, çünkü böyle bir şey alamayacağını öğrenir.
Zaman geçtikçe bu tür çocuklar (artık büyümüşlerdir) kendi kendine yeterli ve bağımsız hale gelirler. Diğer insanlar zaten duygularını reddedeceklerdir, öyleyse neden onları ifade etmeye çalışınlar ki? Kaçıngan bağlanma stilinin ardındaki ‘strateji’ budur.
Dengesiz Bağlanma Stili
Yukarıda anlatılan iki bağlanma stilinin her birinde bir çeşit süreklilik ve tutarlılık olduğunu görüyoruz.
Dengesiz/korkak-kaçıngan bağlanma stilini farklı kılan adından anlaşılacağı gibi bireyin sosyal davranışlarında tutarlılık eksikliğine işaret etmesidir.
Bağlanma uzmanlarının çoğu, dengesiz bağlanma stilinin hem kaygılı hem de kaçıngan şekilleri içermesi nedeniyle üç güvensiz bağlanma stili arasında tedavi edilmesi en zor olanı olduğuna inanmaktadır.
Çocuklarda dengesiz bağlanmanın nedeni nedir?
Dengesiz bağlanma stilinin çocukluk çağı travması veya istismarının bir sonucu olduğuna inanılmaktadır. Algılanan korku, gelişiminin ana noktasıdır.
Bebeğin/çocuğun hayatta kalması sorumlulara bağlıdır. Çocuk bunu bilinçaltında bilir ve bakıcılarda güven arar. Güven kaynağı korku kaynağı haline geldiğinde sorun ortaya çıkar.
Eğer sorumlular, oldukça zıt, tutarsız ve öngörülemeyen davranışlar sergilerlerse, çocuk kendi güvenliğinden korkmaya başlayabilir.
Çocuk ne bekleyeceğini bilemez. Ayrıca sorumlunun ihtiyaçlarını ne zaman karşılayacağını da bilemez.
Korkunun bir başka nedeni de bağlanma figürünün dahil olduğu travmatik bir deneyime sahip olmak veya buna tanık olmaktır.
Örneğin, Sorumlunun çocuğu istismar etmesi (sözlü, fiziksel veya cinsel) veya çocuğun sorumlunun birini istismar etmesine tanık olması.
İki türlü de çocuk ebeveynine güvenini kaybeder. Çocuk, ebeveynine fiziksel ve duygusal anlamda güvenemeyeceğini fark eder.
Bir güven kaynağı olması gereken ebeveynler sadece güvenilmez olmakla kalmaz, aynı zamanda korkuya da neden olurlar.
Dengesiz bağlanma stiline sahip çocuklar, sonrasında ne olacağını asla bilemedikleri için bakıcılarının davranışlarına gerçek anlamda uyum sağlayamazlar. Bu tür çocuklar, bakıcılara karşı davranışlarında tutarlılıktan yoksundurlar: yakınlık isteyebilirler, ancak aynı zamanda korku nedeniyle bakıcıların yakınlığını reddederler ve kendilerine mesafe koyarlar.
Dengesiz Yetişkinlerin İlişkileri Nasıldır?
İlişkilerde dengesiz bağlanma stiline sahip yetişkinler istikrarlı bir yaklaşım gösteremezler. Bir yandan ait olmak, Sevmek ve sevilmek istiyorlarken
Öte yandan gardlarını indirmekten de korkarlar. En yakınındaki kişilerin kendilerine zarar vereceğine dair güçlü bir korku taşırlar.
Dengesiz bağlanma stiline sahip yetişkinler, kaçıngan bağlanma stiline sahip bireylere benzer şekilde yakınlıktan korkar ve yakınlıktan kaçınırlar. Dengesiz yetişkinlerin temel farkı, onların ilişki istemesidir.
Bu yetişkinler reddedilmenin, hayal kırıklığının ve acının muhakkak geleceğini düşünürler ve gelmesini beklerler. Onların algısına göre bu kaçınılmazdır.
Duygusal yakınlığı redetmez, ondan korkarlar. Dengesiz bağlanma stiline sahip yetişkinler bağlanılan kişiyi (Eskiden ebeveynler şimdi partnerler) öngörülemez olarak görmeye devam ederler.
Partnerlerinin onları olduğu gibi seveceğine ve destekleyeceğine inanmakta güçlük çekerler. Bu yetişkinler reddedilmenin, hayal kırıklığının ve acının muhakkak geleceğini düşünürler ve gelmesini beklerler. Onların algısına göre bu kaçınılmazdır.
Bu düşünce yapısı kendine zarar verme halini alabilir ve Dengesiz kişinin ilişkiyi erkenden bitirmesiyle sonuçlanabilir.
Bu aynı zamanda “kendini gerçekleştiren kehanet” halini de alabilir. Yani Dengesiz yetişkin, partneri tarafından reddedileceğini bekler ve tahmin eder. Böyle belirtiler olmasa bile beklentilerin karşılanmasına (ilişkinin sona ermesine) yol açacak şekilde davranmaya başlar.
Dengesiz bağlanma stiline sahip bir bireyin korku uyandıran partnerleri seçmesi de kendini gerçekleştiren bir kehanettir. Böylece her halükârda diğer insanlara (duygusal veya fiziksel olarak) güvenemeyeceklerine dair algılarını doğrulamış olurlar.
Dengesiz yetişkinler hem kendilerine hem de başkalarına karşı olumsuz bir bakış açısına sahip olma eğilimindedir.
Bu insanların madde bağımlılığı, suça eğilimli/saldırgan davranışlar ve kendi çocuklarına yönelik istismar gibi zihinsel sağlık sorunları geliştirme riski daha yüksektir.
Araştırmalar ayrıca yetişkinlerdeki Dengesiz bağlanma şekili ile borderline kişilik bozukluğu arasında bir bağlantı olduğunu da gösteriyor.
Dengesiz Bağlanma Stili Değiştirilebilir mi?
Dengesiz bağlanma stiliyle yaşamak kolay değildir.
Kurallarını anlamadığınız bir oyunu oynamaya çalıştığınızı düşünün. Başkalarıyla oynamak istiyorsunuz ama kimse size nasıl yapılacağını öğretmemiş. Sıra size geldiğinde hamlenizi yaparsınız ama sonrasında ne bekleyeceğinizi asla bilemezsiniz. Nedenini bilmeden kaybetmeye devam edersiniz.
Neyse ki iyileşmenin bazı yolları var. Bunu kendiniz için, sevdikleriniz için ve en sonunda çocuklarınız için yapmanız gerek.
Dengesiz bir bağlanma stili, sosyal etkileşimler ve yakınlık söz konusu olduğunda çok fazla sıkıntıya ve kafa karışıklığına neden olabilir. İlişkilerinize zarar verebilir ve hayatınızda gerçekten istediğiniz birini kaybetmenize yol açabilir.
Bu bağlanma stiline sahip birinin etrafında veyahut yanında olmak zordur. Bu kişinin öngörülemezliği, şüphesi ve güven eksikliği kırıcı ve korkutucu olabilir.
Dengesiz bağlanma stiline sahip bir ebeveynin çocuk yetiştirmesi, çocuğun duygusal gelişiminin temel belirleyicilerinden biridir.
Dolayısıyla, eğer bir ebeveyn olarak çözümlenmemiş bir travmanız veya kaybınız varsa, muhtemelen Dengesiz bağlanma stiline sahip bir çocuk yetiştiriyorsunuz.
Yetişkinlerde Dengesiz bağlanma şekili nasıl tedavi edilir?
Bu bağlanma stiline sahip kişilerin en önemli sorunlarından biri güvendikleri birinin kendilerine zarar vermesinden korkmalarıdır. En kolay çözüm? Kimseye güvenme. Ancak bu çok yaratıcı ve verimli bir çözüm değildir.
Sadece yakınlıktan kaçınmak travmayı veya acı veren çocukluk deneyimlerini iyileştirmez. Güvenli ilişkiler kurmayı öğrenmek için önce insanlara güvenmeyi öğrenmelisiniz.
Bu kulağa kolay geliyor ancak dengesiz bağlanma stiline sahip yetişkinler için bu oldukça zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, Kendinizi zorlamadan, kolaydan zora doğru ilermek en doğrusudur..
İyileşmeye başlamanın bir yolu bir psikoterapistle çalışmaktır. Terapist güvenebileceğiniz bir kişidir çünkü size açılmanız için yargılamayan, kabul eden, sakin ve öngörülebilir bir alan sunar.
Deneyimlerinizi, duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı güvenli bir ortamda ifade edebilir ve anlamlandırabilirsiniz.
Göz önünde bulundurabileceğiniz başka bir seçenek de kendi başınıza iyileşmeye çalışmaktır. Bu da umut verici bir yaklaşım olabilir çünkü sınırlarınızı çok fazla zorlamaz. Bir yabancıya hemen güvenmeyi gerektirmez.
(150 sayfa – PDF & EPUB)
(Shopier sepetinde 138 TL ve üzerinde %30 indirim var.)
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Daha yeni böyle bi ilişkiden çıktım ve kızın hareketlerini anlamlandıramadım. Bunu okuyunca biraz oturdu ama direk teşhis koymak da istemiyorum. Kısaca yazayım. 2 günlük eğitim gibi bir şeyi vardı ona gitmiştik. Ayrı odalarda kaldık. İlk gece gidip geldim odasına bi sıkıntı yoktu iyi vakit geçirdik. 2. Gün dışarda vakit geçirdikten sonra odasına bıraktım ve aşağı markete su almaya gittim ve yarım saat kahve içtim. Otele dönüp kapısını çaldığımda. Ses vermedi. Haliyle meraklandım aradım bi kaç kez daha kapıyı çaldım. Sonra telefonla ağlayarak aradı ve senden korkuyorum içmişsin dedi. Ben öyle bi şey olmadığını söylesem de polis gelicek, akrabalarımı arıcam gibi… Read more »
Bana daha çok paranoyak şizofreni gibi geldi.
Babam yıllarca anneme ve bize sözlü sistematik şiddette bulundu. Annemin kız kardeşi (teyzem) hakkında cinsel sapkınlık içeren sözler ve anneanneme dayılarıma küfürler ile geçti tüm çocukluğum ve gençliğim. o evden kurtulmak için çok çalışkan ve başarılı olup bir uzaklaştım. Babama bir öfkem var ama daha çok anneme öfkem. Neden böyle bir adamla ömrünü çürüttü diye. Tam da bu yazıdaki gibi bir adam oldum. Sevmek ve güvenmek istiyorum ama biri beni sevince de korkuyorum bana kötü bir şey yapacakmış gibi. tüm ilişkilerim yüzeysel. işin kötü tarafı bunu yenemiyor insan. Çok terapi falan da aldım ama bir noktada tekrar çıkıyor ortaya. Sevgimi… Read more »
Benim ailemde istismarcıydı ama iş annemle babama gelince genelde annem babama psikolojik şiddet uygulardı. Kılıbık babayla büyümek götün teki babayla büyümekten belki daha bile zor bro diğer ucu da daha iyi sanmayın sakın
Üni hayatında kazık yiye yiye kaygılı bağlanma stiline sahip olduğumu düşünüyorum. Çünkü güvenmeye karşı bir travma yarattım kendi içimde. Hem flörtlerime hem de arkadaşlarıma karşı mesafeli oluyorum. Üniversite 1. Sınıftaki halime göre daha az arkadaş canlısı birisi oldum. Özellikle liseden beri konuşmadığımız arkadaşımla tekrardan buluşunca beni eski halime kıyasla daha az arkadaş canlısı bulduğunu söyledi. Haklıydı da. Bu aralar instada birçok konuştuğum kız var, disiplin yok, güvendiğim bir arkadaş yok, ilişki olsa bile kısa sürede sonlanıyor çünkü güvensiz hissediyorum bu yüzden de aramda bir mesafe hissediyorum.
Bunu çözmek için adım atmak istiyorum fakat nereden başlayacağımı vs bilmiyorum.
Kendinden başla. İnsan bir iki kişiden kazık yer ama sürekli kazık yiyorsa, en fazla kazık atacak insanları çekebiliyordur ya da bunları gidip buluyordur. Bazı erkekler mesela normal kızı sıkıcı bulur, güvenilmez denilen kızlar daha eğlencelidir ve sadece onlara çekim duyar. Serseri erkekleri çekici bulup, normal erkekleri sıkıcı bulan ve sonra serseriler tarafından kullanılıp atıldı mı “tüm erkekler güvenilmez, tüm erkekler kötü” diyen kadınlar gibi. Onun erkek versiyonu da var, çok var. Sen de muhtemelen öylesin.
Bir arkadaşım dengesizlik içinde olduğumu ve konuyu araştırmamı önermişti. O ana kadar dengesiz biri olduğumu düşünmüyordum. Bugün bu yazıyı okuyunca bahsettiğiniz şeylerin çoğunu istemeden otomatik pilotta yaptığımı fark ettim. Bir uzmana olmasa bile kendi halimde bu sorunu çözmeye çalışacağım ama Mahmut Abi, yazdıkların dışında verebileceğin bir tavsiye varsa çok memnun olurum. Yeni yeni bir ilişkiyi de yürütüyordum ve bu durumu fark edince nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda kafam karıştı.