Vazopressin, sadakat ya da takım olmanın hormonu

Vazopressin başka biriyle ya da başkaları ile beraber stres içeren şeyleri çözdüğünüz ya da aştığınız zaman, bir amacı beraberce başardığınız zaman, “(beraber) başardık” dediğiniz zaman salgılanan bir hormon.

Vazopressin ile beyniniz “bu insan benim hayatım için önemli bir varlık, bu insanı hayatımda istiyorum, bu insanı hayatımda tutmayı öncelik yapacağım” diyor. Beraber bir şeyler başaran iki insanın birbirlerine biraz daha fazla ısınmasını sağlıyor.

Erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla vazopressin alıcısı var ve bu nedenle de erkekler doğal olarak bu şekilde bağ kurmaya daha yakınlar. Aynı zamanda zor bir çocukluk geçiren insanlar da normalden daha fazla oranda vazopressin bağlanmasına yakınlar. Aslında zor bir çocukluk, insanın birine güvenme eşiğini yükselterek, biri ile birkaç denemeden sonra güven duymalarına neden oluyor.

Erkekler ilişkilerinde önce vazopressin bağı kurup sonra sıcaklık, özen gösterme, rahatlama, duygusal yatırım ve bakım ile alakalı olan oksitosin bağı kurmaya meyilliler. Kadınlar ise önce oksitosin bağı kurmaya yani önce sıcaklık ve özen gösterme, bu olduktan sonra beraber stresli durumları çözmeye (böylece de yolun yarısında terk edilme ihtimallerin azaltmaya) meyilliler. Çocukluk deneyimleri beyinde farklılıklar yaratmadığı sürece kadınlar ve erkekler için tipik bağlanma sıralamaları bunlar.

Vazopressin ilişkiler için çok önemli zira her şeyden önce, güvendiğiniz insanlarla derin ve yakın bir ilişki kurmanızı, bu insanların hayatınızda olmasından hoşlanmasını sağlıyor. Eğer bir çift olarak sürekli kavga ediyorsanız, bunun sebeplerinden birisi, beyninizin vazopressin bağlanmasının tersine bir şey yapmasından, negatif bağlantı kurmasından kaynaklanıyor. Beyniniz “ben bu insanlar hiçbir zaman problem çözemem ve hatta problem çözebilmem için önce bu insanı aşmam” gerekir diye düşünmeye başlıyor. Bunun sonucunda da beyniniz, partnerinizi kalben sevseniz bile partnerinizden hoşlanmamaya başlıyor, partnerinizi onunla çekişerek, kavga ederek ve ona kaba davranarak uzaklaştırmaya çalışıyor. Bunu da genellikle neden yaptığınızı bilmeden, kendinize engel olamadan yapıyorsunuz ama temelde problem bu kişiyle vazopressin bağını kuramamış, vazopressin bağının tersi bir bağ kurmuş olmanız. Bu kişiyle yapmanız gereken ise, stresli ve problemli şeyleri beraber çözmek, kasıtlı olarak stres yaratmak değil. Kendiliğinden var olan problemleri çözmeniz, takım arkadaşı olmanız gerekli. Vazopressin hormonuna, takım oyunu hormonu da diyebiliriz.

Bilime göre, uzun süreli ilişkilerde, ilişkinin uzunluğu vazopressin bağının gücü, periyodik olarak yenilenip yenilenmediği ile orantılı. Vazopressin hormonunu da, rutine saplanıp kalmak yerine yeni deneyimler yaşamak, biraz stresli şeyler yaşayıp çözmek, küçük krizleri beraber aşarak ve bunu yaparken de oldukça iyi vakit geçirmekle yenileyebiliyorsunuz. Örneğin evi beraber onarmak, finansal hedefleri beraber başarmak gibi şeyler yapıyorsunuz. Böyle şeyleri beraber başardığınızda ise beyniniz partnerinize (ve onun beyni de size) biraz daha bağlanıyor. Böylece ileride yaşayabileceğiniz sorunları beraberce aşma şansınız artıyor.

Partneriniz ile vazopressin bağı kurmuyorsanız ya da partnerinizle kurduğunuz vazopressin bağı zaman içinde azalıyorsa, büyük krizler yaşayabiliyorsunuz. Eğer beraberce sorun çözme alıştırmaları yapmıyorsanız, sorunlar karşısında birbirinize sırtınızı dönmeye başlıyorsunuz. “Bu problemi nasıl çözeceğim, kiminle çözeceğim? Partnerimle çözecek değilim zira bunca zamandır beraberiz ama beraber hiç sorun çözmedik, şimdi bir problem var ve ayrı ayrı çözmemiz canımı çok sıkıyor” diyorsunuz. “Bu problemi kiminle çözebilirim” sorusu da örneğin aldatmaya zemin hazırlayabiliyor zira işte sürekli olarak beraber sorun çözdüğünüz insanlarla daha fazla vazopressin bağınız olabiliyor.

Partnerinizle yatak odasında da vazopressin bağlanması kurabiliyorsunuz ki birçok erkek yatak odasında hedefler gerçekleştirerek partneri ile bağlanmaya çalışıyor. 10 kez zirveye ulaşacağız gibi hedefler koyuyorlar ve bunları partnerleri ile beraber gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Birçok kadın böyle korkutucu derecede yüksek görünen hedeflerin nedenini anlamıyor ama aslında erkek yatakta beraberce bazı şeyleri başararak kadınla vazopressin bağlantısı kurmaya çalışıyor.

Sağlıklı erkeklerin sağlıklı ve hareketli kadınların kendileri ile anı yaşamasını, beraberce bir şeyler yapıp başarmasını istiyorlar.

Vazopressin çok önemli bir hormon. Bir çiftin uzun süre beraber kalması ve uzun soluklu, sağlam arkadaşlıklar için en önemli temel hormonlardan birisi vazopressin. Vazopressin bağı ile hayatınızda size yardımı olabilecek insanlar olduğunu hissediyorsunuz. Bunun eksikliğinde ise yalnız hissediyorsunuz ve bu eksikliği gidermeye başladığınızda daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz.

Kaynak: Your guide to vasopressin bonding | Adam Lane Smith

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

11
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
CemRandyRhodeskandırawomaPenguKenzou Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Alpago
Guest
Alpago

Örneğin evi beraber onarmak, finansal hedefleri beraber başarmak gibi şeyler yapıyorsunuz.
Maskülen erkek karısına ihtiyaç duyar mı iş çözücü olan kendisi değil mı?

HerşeyinAlfası
Guest
HerşeyinAlfası

İlla ya hödük olacaksınız ya beta. Güzel kardeşim alfa erkek sadece sex için kadına ihtiyaç duyar daha alfalar ise ona da ihtiyaç duymamak için testislerini aldırır (!)

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Yeni bir bakış açısı, anlatım güzel, anlamak kolay. İyi olmuş eline kalemine sağlık.

Erkeklerin fantazilerinin neden daha gelişkin olduğu anlaşılıyor.

Kenzou
Guest
Kenzou

10 kez zirveye mi çıkacağız? kardiyoları arttırmak şart 😀

Pengu
Guest
Pengu

Baya sallamasyon olmus ne alaka vazopressinle bunun. her gordugunuze atlayip inanmayin

kandırawoma
Guest
kandırawoma

Hocam birlikte sudoku çözsek bile bu bağ gelişiyor mu yani?

RandyRhodes
Guest
RandyRhodes

Şu yaşa kadar yaşadığım en pis oneitisların açıklayıcısı oldu bu yazı, 30+ nispeten çok ilişki yaşamış olmama rağmen geriye dönüp baktığımda unutması zor olanlar çeşitli aktivitelerde tanışıp, ilişki kurduğum kadınlar oldu. Dağcılık vb gibi gibi Hoşuma giden birileriyle buluşma ayarlayabiliyor ve ilerletebiliyor olmama rağmen aşırı sıkılıyorum standart diyebileceğimiz zaman geçirmelerden. Problem şu ki genellikle erkeklerin ön planda ve daha iyi olduğu alanlarda bize ayak uydurabilen kadınlar kırmızı bayraklarla dolu oluyor (sadece bana denk gelenlerden bahsetmiyorum, o ortamlarda gözlemlediğim çoğu bu şekilde) Maskulin ve feminen özelliklerin cinsiyetten bağımsız olduğunu anlatmıştnız bir yayında. Kadının bize ayak uydurabilecek seviyeye gelmesi o x alanda… Read more »

Cem
Guest
Cem

Samanlıkta iğne aramıyorsun. Bu biraz da sana bağlı. Özellikle karşına fazla kırmızı bayraklı diyeceğin kadın çıkmışsa daha çok sana bağlı. Benim karım bilgisayar mühendisi ve sektörde tutulan, saygı duyulan türünden. Gayet feminen bir kadın. Neredeyse 10 senelik bir ilişkimiz 6 senelik evliliğimiz var. Sen maskülen ayarları düzgün tuttukça kadın zırdeli değilse feminen yanı ortaya çıkıyor. Üniversiteden ve iş ortamındaki kadın arkadaşlarında da ben öyle çok maskülen tavıra rastlamadım. 1-2 belki. Bu başına sık gelen bir şeyse sorunun çözümü asıl sende yatıyor.