Aşağılık duygusu ile savaşma programım I – Giriş

Günümüz modern toplumunda birçok erkek aşağılık duyguları yaşıyor ve ben bu aşağılık duygularını “tamir edecek” bir program yaratmaya çalışıyorum.

İlkel egemenlik hiyerarşisinde, alfa erkek en tepede oturup istediği herşeye sahip olurken, daha alt rütbeli maymunlar ona itaat edip onun emrinde yerlerini alırlar. Evrim egemenlik hiyerarşisini, daha alt rütbeli maymunlarda endişe duygusu yaratarak dayatır.  Sosyal kaygı, kendilerini hiyerarşinin alt katmanlarında hisseden bireylerin, alfa erkeği kızdıracağını düşündükleri şeyler yaptıklarını düşünmeleri ile, endişe hissetmelerinin sonucudur.

Bu erkeklerin kadınlar da dahil karşılaştıkları birçok hayat problemimin temelinde, kendilerini egemenlik hiyerarşisinde aşağıda hissetmelerinin yattığına inanıyorum. Bu sorunlar, zorbalığa maruz kalma, yenilgilerle dolu bir geçmiş, iyi aile ve arkadaşlık bağlarının olmaması ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Kaygı (hem genel hem de sosyal kaygı), depresyon, kadınlarla başarısızlık, sosyal izolasyon, özsaygı, motivasyon eksikliği, bağımlılıklar, kendine zarar veren davranışlar, aşağılık kompleksinin belirtileridir. Bilinçli ya da bilinçaltında aşağılık duygusu hisseden erkekler genellikle kadınlara yürümekten korkarlar, karşılığında bir şey almadan kendilerini kullandırırlar, çatışmadan korkarlar ve genelde kendilerini diğer insanların altında / alçağında görürler.

Bildiğim kadarıyla, şu an tanımlamakta olduğum spesifik problemi çözmek üzere internette yayınlanmış tam bir program yok (eğer varsa lütfen bana haber verin). Terapi yeterli değil zira terapist problemi doğru tanımlasa bile (ki bu nadirdir), “hasta” ağırlık kaldırmaya, meditasyona, kendini geliştirmeye ve sosyal ortamlarda pratik yapmaya başlayana kadar iyileşmeyecektir.

Aşağılık duygusu hissetmek oldukça yaygın. Aslında hepimizin şu ya da bu şekilde aşağısında olduğumuz birileri olduğu için, herkes değişik oranlarda da olsa bu duyguları hisseder. Bu devirde zaten kitle iletişim araçları hiç durmadan, yaptığımız her şeyde bizden daha iyi insanların olduğuna dikkatimizi çekip duruyorlar. Burada zorluk, genel olarak aşağılık duygusu hissetmeye karşı sağlamlaşmaktır. Ben bir grup kibirli göt herif yaratmaya çalışmıyorum – tek istediğim şey, başka bir erkeğin sizden daha iyi olmasının, sizin ondan “aşağıda” olduğunuzu hissetmenize neden olmaması. Bu erkek, (genellikle) eğer yeterince çalışırsanız ulaşabileceğiniz seviyede biri sadece.

Aşağıdaki, programımın ilk taslağı. Burada amacım, kişinin yapması gereken ve herkesin yapabileceği “asgari olması gereken” adımları oluşturmak. Bu nedenle, “ağırlık kaldırmak” kısmında, bir kişinin tüm ana kas gruplarını haftada bir kere çalıştırması gerektiğini söylüyorum. Bence bundan daha fazla spor yapmalısınız, ama amacım asgari yapılması gerekenleri yazmak.  Bu listeye bir sürü başka şey koyabilirsiniz ama ben herkes için gerekli asgari, tartışma gerektirmeyen ve kişiye özel olmayan şeyleri koydum. İnsanların günlük çizelgelerinin öngörülemez değişikliklerle dolu olduğunun farkındayım. Bu nedenle tüm tavsiyelerimi haftalık bazda yazdım. İdeali, herkesin her hafta için yapılacak işler listesi oluşturması ve işleri yaptıkça listede işaretlemesi.

Bu konunun uzmanı değilim. Bu nedenle de insanların “kesinlikle asgari oranda gerekli” şeyler konusundaki düşüncelerini merak ediyorum.

Programı 4 ayrı adıma ayrıldım. Bu adımlar, kronolojik olacak şekilde tasarlandı ama hepsi aynı zamanda paralel yapılacak şeyler. Mesela, insanlarla yüzyüze gelmeden önce kendinizi sevmeyi öğrenmeniz lazım ama insanlarla yüzleşme aşamasında ve sonrasında da kendinizi sevmeye devam etmeniz lazım.

Bu program, rehberden çok dini bir şey. Bundan kastım şu : Bu programı okuyup “çok enteresan, bunu birgün deneyeceğim” demek yerine, hemen işe koyulup sürekli uygulamaya başlamanız ve o hafta ne hissederseniz ya da nereye gidiyor olursanız olun uygulamanız.  Bu programda asgari zorunluluklar listesini oluşturma sebeplerimden biri de kimsenin bir bahane ile uygulamadan kaytarmamasını sağlamak ya da hemen başlamalarına engel olacak birşey listelememek.

Ve son olarak şunu söyleyeyim, bu bir “harika erkek” olma programı değil. Programın çok spesifik bir hedefi var – aşağılık duygusu hissetmeyi engellemek.  Birçok beta erkek ve aşağılık duygusu hisseden insan günümüz toplumunda çok başarılı insanlar ve itaatkar özellikleri çoğu zaman profesyonel hayatta sahip oldukları bir değer.

Programın adımları şöyle :

  1. Zihnini temizle.
  2. Kendini sevmeyi öğren.
  3. Kırmızı çizgilerinin bir listesini oluştur.
  4. Meydan Okuma Terapisi

İkinci bölümde zihnini temizle adımını ayrıntılı ele alacağız.

Çeviri : My program for fighting feelings of inferiority

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

53
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
22 Comment threads
31 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
29 Comment authors
kkkkkkÒliverzeusDünyayı aylaklık kurtaracakKazanov021 Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Tristan
Guest

Aklıma direkt olarak Adler geldi. Alfred Adler, külliyatının ve çalışmalarının çoğunda bu düşünceyi dile getirmiştir: İnsan, ömrü boyunca hissettiği aşağılık duygusunu yenmek için daha iyi yerlere gelmeye çabalar. Aşağılık kompleksi, her insanda doğuştan ve default olarak gelir ve bilinç yerine oturduktan itibaren, insan kalan ömrünü hissettiği aşağılık kompleksini yenmek için uğraşır. Tahminime göre dördüncü bölümde yüzleşme, yani aslında iyisiyle kötüsüyle bir eziksen de bunu kabullenmen gerektiği. Ben direk dördüncü safhaya geçiyorum ve bulduklarımdan da pek memnun değilim açıkçası. Zaten uzun mailleşme kısmında da az çok anlamışsındır Mahmut abi. Güzel post. Eline sağlık. Maillerin beni biraz daha hayata bağladı diyeyim. En… Read more »

Yin
Guest

Benim de aklıma direkt Alfred Adler geldi, İnsan Tabiatını Tanıma kitabında bu konuya geniş yer ayırmıştır.

Her insanda erken çocukluktan itibaren, az ya da çok, aşağılık duygusunun geliştiğinden ve hayattaki olumlu veya olumsuz davranışlarının arkasındaki itici gücün bu duygu olduğundan bahseder. Öyle ki kitabı bitirdiğimde bu duygudan tamamen yoksun bir insanın var olamayacağı kanısına vardım. Freud’taki libidonun karşılığı gibi bir şey.

musto
Guest
musto

Etkili insanların 7 alışkanlığı kitabını tavsiye ederim.
Hatta onun ilk kuralı bu derde tamamen derman olur diye dusunuyorum.

Alfa Beta Omega
Guest
Alfa Beta Omega

Dediğiniz gibi harekete geçtikçe gelişim başlayacak ve kim bilir tahminimizizn de ötesine geçeceğiz.
Peki birinci maddede yer alan “zihnini temizle” için de ayrı bir yazı çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Yaklaşma korkusu
Guest
Yaklaşma korkusu

Harika bir seri daha geliyor gibi gözüküyor

Bu arada yaklaşma korkumu hiç bu sebebe bağlamamıştım.

Cuneyt
Guest
Cuneyt

biliyor musun tam beni anlattın bu yazı da ve biliyorum benim gibi birçok erkek var bu şekilde.

avoidant
Guest
avoidant

hocam, avoidant (çekingen) kişilik bozukluğu ile ilgili trp camiasında malumat var mı? hiç denk geldiniz mi böyle bir şeye?

AlphaWolf
Guest
AlphaWolf

İçinde kendimden de birkaç parça bulduğum güzel bir yazı devamını dört gözle bekliyorum.

AkrepYelkovan
Guest
AkrepYelkovan

Merhaba. Bahsettiğiniz davranış kalıplarının oluşumu üzerinde durup, bunları tanıyarak değiştirmeyi öğütleyen bir kitapta geçen direktiflerle ortak yönler vardı yazıda. Kitabın ismi Hayatı Yeniden Keşfedin. Davranış şemalarını değiştirmek çok zorlu bir süreç. Bu anlamda kitaba göz gezdirme şansınız varsa bunun üzerinden tavsiyelerinizi almak isterim. Saygılar.

DomDom
Guest
DomDom

Yanlış anlama Mahmut abi ama bazı sorulara cevap vermiyorsun bunun nedeni soruların kötü olması mı?

art
Guest
art

Hocam bizim diğer sınıfta bi çocuk var benim şuanki sewgilimin eski sevgilisi. Hocam çocuğun eliyüzü benden de düzgün biraz kötü oldum lisedeki mahmut abiye konuştuğun gibi konuşur musun bana da ne yapmalı? siteyi de takip ediyorum 3 4 aydır.

Bir Ziyaretçi :)
Guest
Bir Ziyaretçi :)

Normalde bu tür şeylerle pek ilgilenmem. Amerika’da yapılmış bir katliamı araştırdım dün ve “incel” diye bir kelimeyle karşılaştım sonra “incel” kelimesi hakkında bayağı araştırma yaptım. Ekşisözlük’te birisi “incel” başlığının altına bir şeyler yazıp bu linki yapıştırmış. Her ne kadar bu konulara çok ilgi duymasam da okuyayım dedim. Yazdıklarınız bana biraz mantıklı gelmeye başladı. Fakat sanki makaleleriniz tamamen heteroseksüel erkeklere hitap ediyor gibi. Ben eşcinsel bir erkeğim ve sosyal bir birey değilim. Sert bir erkek de değilim. Okulda zorbalığa uğradım. Arkadaşlarım var. Ailem ve arkadaşlarım cinsel yönelimimi biliyorlar. Fakat eşcinsel bir arkadaşım yok. Özgüvenli biri değilim. Bir zamanlar kendimi çok kötü… Read more »

Ermiş
Guest
Ermiş

Burada ağırlık kaldırma diyor ama bunun yerine evde kendi vücut ağırlığımızla antrenman yapmak iş görür mü acaba?

Skullgrager
Guest
Skullgrager

Mahmut abiye katılmıyorum. Bir vücut ağırlığı egzersizinin (misal şınav) onlarca farklı versiyonu var. Biri seni kesmemeye basladi mi bir ust versiyonuna gecerek sinirlarini zorlarsin. Kas gelisiminde temel mantik progressive overload’tir. Kasa hangi yontemle direnç uyguladigin onemli degil, yeter ki direnc oluşsun ve vücut kas insaa etsin.

Vucut agirligi veya agirligin birbirlerinden farkli avantajları vardir. Genc bir bireysen kesinlikle vücut ağırlığıni oneririm

Raid
Guest
Raid

Dostum vücut ağırlığın ile büyük kas kütleleri inşa edemezsin. Vücut geliştirme mantığı bellidir, ağır çalışırsan kaslar büyür. 60 kilogram ile başlayıp, her set arttırarak finalde 120 kilogram bench press yapan bir sporcunun göğüsüne verdiği hasarı, -ki bu ilk hareket- sen ne yaparsan yap vücut ağırlığın ile aynı hasarı veremezsin. Verebileceğini iddia eden ağır acemidir. Prograssive Overload kas gelişiminin temelidir, doğru. Zaten bu mantıkta söylediklerimi destekliyor.

BenLark
Guest
BenLark

PO onemlidir tabi ama tekrar ,set veya TUT degistirerek bile bircok sekilde PO saglanabilir illa yuksek kilo sart degil

Skullgrager
Guest
Skullgrager

Gayette mümkün olandır. Dedigim gibi sinavin, barfiksin, squatin sayisiz cesidi var. Normal sinav kolay mi geldi hareketi yavas izometrik yaparsin. O da mi kolay geldi? Tek kolla sinav yaparsin ki bunu dunyada düzgün yapabilen pek insan yok. Bu seviyede kalistenik hareketler kası hayvan gibi calistirir. Senin yaraticiligina kalmis yani olay.

kadir
Guest
kadir

Benim sorunum insan içine çıktığımda aklımdan geçen saçma düşünceler. Hissettiğim anda telefonuma yazdığım duygular bunlar; İnsanlar vücuduma her baktığında vücudumu aşağılıyorlarmış gibi hissediyorum. Vücudumda bir şeylerin yanlış ya da eksik olduğunu düşünüyorum. Vücudumda bazı kısımların erkeksi olmadığını düşünüyorum. Benim sorunum vücudumla, bunun nedeni ise çocukluk yaşlarımda aşırı oturmadan ve abur cubur yemekten veya hormonal bazı sebeplerden kaynaklanan jinekomastiydi yani meme yağlanması, memelerim aşırı yağlanmadan ötürü büyümüştü ve dışarı t shirt ile bile çıkamıyordum. Üstüme ekstra bir şeyler giymeden çıkamıyordum utancımdan. 3 yıl önce ameliyatla kurtuldum dışarı t shirt ile de çıkabiliyorum ancak vücudumla alakalı çarpık düşünceler kalmaya devam etti. Şimdi… Read more »

Dak
Guest
Dak

Değersizlik duygusu ile aşağılık kompleksi aynı şey midir?

Baran Durden
Guest
Baran Durden

evet

AxE
Guest
AxE

Kıyafet alışverişi yaparken sanırım şunu da deneyeyim şuna da bakayım tarzı davrandığım için çalışanların bana sırıttıklarını gördüm. Bu konuda yanıldığımı düşünmüyorum. Çünkü hitap şekillerinden de müşteri olarak bana olması gereken saygılarının düştüğünü hareketlerinden hissettim. Baya keyfim kaçtı. Keyfim kaçınca daha çocukça davranmaya başladım sanırım. Savunma haline geçtim, kendimi toparlamaya daha ciddi durmaya çalıştım. Genel hayatımda da böyle durumlara karşı daha olgun biri gibi davranıyordum. Yani çocukça davranmayayım dalga konusu olmayayayım diye daha ciddi davranıyorum. Biraz kekemelik de var ondan da çocukça durmuş olabilirim. Böyle olunca karşıdaki insanı otomatikman kendinden üstün görme durumu oluyor. Burada daha erkeksi davranmak doğru olan mı… Read more »

Dak
Guest
Dak

Mahmut abi ben bana bazı kelimeler kullanılınca rahatsız oluyorum, mesela biri bana özellikle yaşıtım falansa kardeşim deyince rahatsız oluyorum ben de ona kardeşim diyorum rahatsız olduğumu anlasın diye ama bazıları inadına devam ediyor demeye. “Canım”ı falan söylememe gerek yok sanırım. Aşırı rahatsız oluyorum. Bu aşağılık kompleksi mi? Bir de biri bana ufak bir kötülük yapınca onu terkedesim geliyor. Ama böyle yaparak da etrafında pek kimse kalmıyor. Gurur iyi bir şey diyorlar ama fazlası zarar sanırım, ne diyorsun? Mesela yaşıtın biri sana kardeşim dese naparsın?