Jordan Peterson bu videoda erkeklerin hayatlarına anlam katma ve sorumluluk arasındaki ilişkiden bahsediyor. Günümüz toplumunda erkeklerin sorumluluk almaları durumunda zerre takdir görmemeleri nedeniyle “neden herhangi bir şeyin sorumluluğunu” alayım diye tepki verdiklerinden, bunun haklı bir tepki olsa da erkeğin kendisine de zararlı sonuçları olduğundan bahsediyor.

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Kır kalemi, kes cezamı, çalışmayı neyleyim.?
Mahmut bey teşekkür ederim.
Tarafımdan bakıldığında çok güzel bir konu. Gerçekten erkekleri hayatlarının bazı dönemlerinde sorgulamak zorunda oldukları ve cevaplandırmak durumunda olup tekrar konuşlanmalarını gerektiren bir konu.
ÖNEMLİ!
Bu “sorumluluk al” dayatmasına katılmıyorum. Öğretmenlik mezunuyum üniversite döneminde bölümümle doğrudan ve dolaylı olarak bütün sertifika programlarına katıldım. Mezun olduğumdaki planım etüt merkezi açmaktı, kararname ile engel oldular. KPSS yi öyle bir zorlaştırdılar ki her sene en az 250 bin mezun var. 20 bin öğretmen alımı için her bölümden 700-1000 kişi arası mülakata çağırıyorlar. Özel sektör tamamen insan yolma durumuna gelmişken ve de ülkenin bu dönemdeki ekonomik politikalarıyla kişi kendini geliştirip ne yapacak? Bizim ülkemizde tutmaz bu sözler biraz realiteyi görmek gerek.
Sorumluluk almayınca hayatının daha anlamlı olacağını düşünüyorsan sorumluluk almayabilirsin. Bunun yaşadığın ülkeyle değil kendinle ilgisi var.
Bu videoda dikkat edersen sorumluluk almaktan dayatma değil ihtiyaç olarak bahsediyor. Arkadaş son yazıda kendi derdini anlatmak başa tek cümle sorumluluk yorumu koymuş. Ama bunu sorumlulukla ilgili düşünürsek ben sorumluluk almak istiyorum ama alamıyorum diyor. Iyi de bu senin sorumluluk alma ihtiyacını azaltmaz ki. En fazla ihtiyacın karşlanmadığı için anlamsız bir hayat yaşarsın. Yani Jordan Petersonun dediği Türkiyede de geçerli. Lakin belki Türkiyede birçok kişi için anlamsız bir hayata mahkumiyet olarak geçerli. Yine de mesela bu arkadaşın konumunda ele alalım. Sorumluluk almak mı istiyorsun? Bul mesela fakir bir çocuk bedava ders ver ve onun sorumluluğunu al. Çalışmıyorsan eminim zamanın vardır.… Read more »
Bu yorumun, bu siteyi neden açtığına, neden herkesle tek tek ilgilenip uzun cevaplar yazdığına dair sorulara cevap gibi olmuş Mahmut abi. “Sosyal sorumluluk bilinci.”
Kendi derdini yakınmak için başa göstermelik sorumluluk alma ile ilgili bir şey yazıp alakasız bir şekilde kendi derdini yakınmışsın. Yazın alakasız ama tavrın alakalı o nedenle normalde silmem gerekirken silmedim. 20 yıldır arzı talebinden fazla olan, 100 yıldır devletin keyfi denetimi altında, en büyük iş alanı kamu gibi hiyerarşinin tamamen yozlaşmış olduğu bir mesleği seçerken sorumluluğu alacaktın ve ben neyin içine giriyorum diyecektin. Kamuda çalışmaya meyilli insanların özel sektör algısı özel sektörün gerçekte olduğu hali ile aynı değil. Fakat siz de meslek seçerken arzına ve talebine bakacaksınız. Arzı talebin çok üstünde olan veya talep edilmeyen meslekler seçip sonra özelde maaşlar… Read more »
Hocam özelde öğretmen maaşları devletten her zaman düşük olur. 10-15 sene önce böyle değildi, o zaman öğretmen az olduğundan özeller kadro kurmak için hocalara güzel para veriyorlardı.
Ayrıca arzı çok meslek seçme düşüncene katılıyorum. 12 sene önce üniversite sınavından sonra tercih yaparken daha ergen olduğum halde (yaş 18) ben de öğretmenlerin zamanla çoğalıp iş bulmakta zorlanacağını tahmin ettim ve çevirmen oldum. Okul bitince de direkt akademik kariyere yöneldim, şimdi mesela o saha da çok daraldı arz fazla. Bunların muhasebesini yapacak mantığa sahip olmak da bir sorumluluk almaktır.
Doktorluk bile az sayı olmasına rağmen ele ayağa düşmüş.Biz burada öğretmenlerin durumunu konuşuyoruz
Global meslekler aşırı önemli gerisi boş
Her türlü sıkıntıya hazır olmak lazım
IQ skalasının altında meslek seçersin gibi tavsiyeler de can sıkıcı
Hakkaten sistem çarpık o zaman yan gelip yatabilirsin 😀
Kast sistemi olsa dediğin doğru ama öyle ya da böyle sıyrılabilecek kanalların olduğu bir ülkede (ki bunun aksi Kuzey Kore vs.dir) kendi potansiyelini olabildiğince geliştirirsen karşına ne fırsatların çıkabileceğini tahmin bile edemezsin.
Bugün özellikle tıp alanında dünyanın her yerinden (İngiltere, Kanada, ABD) talep gören doktorlar var ülkemizde. Çok başarılı ameliyatlarla insanların hayatlarını değiştiriyorlar. Aynı zamanda daha tanıyı zor koyan hastayla ilgilenmeyen doktorlar var. İkisi de aynı ülkede. Dolayısıyla bu farkı yaratan “bu ülke” olamaz.
Neym nerelerdesin
Neym tarikatçı oldu kardeşim bekleme boşuna
Ciddi mi ya yazık olmuş.
Jordan Peterson
David Goggins
Robert Greene
Bu adamların çevirileri daha fazla yapılmalı
Homer Simpson örneğini tam olarak ben yaşıyorum. Anadolu’da bir şehirde tıp okuyorum(3e geçtşm) Sorumluluklarımın farkındayım, lakin bazı şeyler olduğu için sorumluluklarımı yerine getiremediğim için devamlı depresif ve düşüceli bir ruhtayım. Kyk bursu alıyorum ama neredeyse bu sadece temel ihtiyaçlarıma anca yetiyor. Sigara kullanmıyorum, alkol desen bir yılbaşında bir de doğum günümde içerim. Şimdi neden tıp okuyorumdan bahsettim: Çünkü okul varken çalışmak benim çok uzağımda, devamlı derse gidip geliyosun ya da sınav haftası geliyor derse gitmeyip ders çalışıyosun yurtta yani düzenli bir iş çok zor. Hoş ben yine çalışırım hatta denedim de ama işverenler kabul etmiyor. Sağolsun birkaç iyi niyetli adam… Read more »
Anadolu’da okuduğumu belirtme sebebim: Ailem istanbulda ben anadoludayım ne okuduğum ildeki vakıflardan oralı olmadığım için burs alabiliyorum ne de istanbuldakilerden anadoluda okuduğum için
Geleceğin için fedakarlık yapıyorsun. Ailenin durumu çok müsait değilken tıp okumayı seçmişsin ve gelecekte daha iyi yaşamak için bugün acı çekiyorsun. Bence doğru kararı vermişsin. Bunun sorumluluğunu al ve derslerine asıl. Senin sorumluluğun bu.
Bu fedakarlığının meyvesini erkeğin hayatının en güzel dönemi olan 27 – 37 (hatta bekar kalacaksa 27 – 47) yaşlarında yersin. Çoğunuzun sandığının aksine en güzel yaşlarınız 18 28 arası değil.
Özel ders vermeyi düşünür müsün? Eğer konuları unutmadı, sorulara hakimim dersen bir araştır derim. Tıp okuyanların öğrenci bulması da kolay oluyor.
Ruh sağlığın için de endişelenme. 25 yaşına kadar dalgalanmaların olması son derece normal. Mahmut abinin de dediği gibi sen derslerine asılmana bak.
Destekleriniz için teşekkür ederim. Tabi özel ders vermek benim için en iyi para kazanma biçimi aslında ama şehrin nüfusu 300k bir şey. İlan çıkartırıp asmıştım ama geri dönüş olmamıştı bu sene gidince tekrar daha fazla yere asıcam. Nüfus az olunca şans da az oluyor tabi
Daha çok Peterson.
Mahmut abi başarısız boş bleş takılan insnlardan uzak dur demiştin abi yalnız kaldım resmen 🙂
Kırmızı hap mankafalılığı yapıp iki yazı okuyup kendini kibirle doldurarak önüne gelene boş beleş diyen birine dönmüşsündür.
Yok reis farkındaydım kötü anlamda beni etkileyen insanlarla takılıyordum sigara içmiyorum sigaraya başlamıştım seninde düşüncelerine çok önem verdiğim için sende deyince dank edip yol verdim.Sağlam arkadaş grubum üniversite de kaldı benden büyüklerle takılırım genelde
Mahmut abi ben bir süredir köpek sahiplenmeyi düşünüyorum . İyi yönleri ve kötü yönlerini ölçtüm. Gerçekten fazla sorumluluğu var ancak bu durumda eğer başarılı olursam bu sorumluluklar da beni geliştirecek diye düşünüyorum . Bu konuda ne düşünüyorsun ?
Her konuda bir şey düşünemiyorum. Köpek beslemek iyidir tabii.
Yine iyi yetişiyorsun abi , teşekkürler 🙂
İnanmaya ihtiyacınız var.
İnandırılmaya da ihtiyacınız var. İnanmasanız bile inanasıya kadar mış gibi yapmaya da ihtiyacınız var.
Hatta Muhtaçlık derecesin de İnanmaya ihtiyaç var.
Her şeyin içinden geçip gidebileceğimiz veya şeyleri peşimizden sürükleyebileceğimiz inanışa ihtiyacımız var.
Enerji kaynağımız yani.
Sorumluluklarımızın sorumluğunu böylece alabiliriz.
JP a katılıyorum. Belirli kriterler içinde yapmak zorunda olduğumuz tercihler sorumluluğumuzdur.
Burada ki sorun belirli kriterleri kimin belirlediğidir. Ya da kimin kriterlerine göre tercih yapacağımızdır.
Mahmut Abi siteyle tanışalı bir yılı geçti. Hem sitedeki bilgiler hem hayat tarzımı değiştirip sadeleşmem, arınmam bana çok katkı yapıyor. Hiç olmadığı kadar kendime güveniyorum. Mutluyum . spor yapıyorum. İşte daha çok çalışmama rağmen daha az yoruluyorum verimim arttı. Lakin ekonomik bazı sıkışıklıklar içerisindeyim. Aslına bakarsan kazancım bu sıkıntının üstesinden gelebilir ama evliyken bazı şeyler zor oluyor. Maalesef bazı ekstra ihtiyaçların olması ve ben onaylamamama rağmen bu ihtiyaçların olması beni zora sokuyor. Eşimin bana inancı ve saygısı da az. Yok belki de ben biraz iyi tarafından bakıyorum az diyorum 🙂 Çocuğumun sorumluluğunu ve ne olursa olsun ailevi sorumluluklardan dolayı direniyorum.… Read more »
Hatun bu gereksiz şeyleri ne ile alıyor? Kendi parasıyla mı, senin ödediğin bir kredi kartı mı var, aile hesabınız mı var? Cevap verebilmem için iş ve kazanç durumlarınızı ve aile olarak paranın nasıl yönetildiğini anlatman lazım. Zira hatun gereksiz şeyleri kendi parası ile alıyorsa yapabileceklerin kısıtlı.
Mahmut Abi. İkimizde devlet memuruyuz. Hanım tabiki kendi parasıyla alıyor ama bu süreçte kendi parası diye bir kavram yok. Çünkü gelirimizin yarısı tüketici kredilerine gidiyor. Kalan para iki asgari ücretten fazla ediyor. Benim isteğim bu kısıtlı süreçte ekstralarımız olmadan ilerleyelim. Ama bu pek mumkun görünmüyor. Buradaki bir makalede kadınlar ve erkeklerin farklı yapılarda olduğunu, kadınların uzun süreli düşünemedikleri an ı yaşamaya odaklı olduklarını , erkeklerin ise uzun vadeli planlar yapabildiklerini okumuştum .Bunlar elbette bana çok şey kattı. Yapabileceklerim kısıtlı bunu biliyorum. Sadece daha rahat görünebilmek için kafaya daha az takabilmek için neler düşünmeli neler yapmayalım? Kendi gelişimime odaklandım. Spor yaparak… Read more »
Çünkü gelirimizin yarısı tüketici kredilerine gidiyor. Hatunun katkısı az ise sen sanırım tüketici kredisi çekerek yapmışsın hatayı. Sizin spesifik durumunuzu bilemem ama bu tür kredi gerektiren şeylerin 80%ini kadınlar alır veya aldırır. Salakça bulduğun şeyde ya da krediye girecek durumun olmadığı yerde ben krediye girmiyorum, ödemiyorum de ve orada bırak. Tartışmaya gerek yok. İkiniz de birbirinize zorla bir şey yaptıramazsınız. Hatun eğer ekonominizi zorluyorsa hatuna harçlık verme, onun elinde senin ödediğin bir kredi kartın olmasın ve ona minimum para harca. Ekstraların hiçbirini ödeme. En azından borcun bitmeden. Hatunla kavga etme, YAP. Kredi kartından fazla para harcıyorsa mesela bir kere uyar,… Read more »
Kadınlarda maalesef sosyal medyanın da etkisiyle gereksiz harcama yapma eğilimi yüksek. Para yönetimi bilmeyen kadınla evlilik de zulüme dönüşüyor o yüzden. Ama kendi parasını kazanan kadının bu kadar para kıymeti bilmemesine şaşırdım.
Burada temel mesele genelde karısına hayır diyemeyen erkek modelinin artması. Gereksiz harcama dediği şeyin çoğunu almasa o harcama olmayacak.
Önereceğim makaleler veya davranışlar neler olabilir?
Aynen. Zaten zorunlu harcamalar konusunda ben sorumluluk alıyorum ama ekstralara yetişmem mümkün değil . O noktada da önerilerini dikkate alacağım. 1 tane var.
Ekstra hiçbir şeyi ödemek zorunda değilsin. Çoğu erkek bunları alt tarafı dırdıra bile dayanamadığından ödüyor. Ama şunu söyleyeyim senin hatun gibi birine yaptığın iyilik onun kafasında hakka dönüşür. Ekstralara basitçe hayır dediğinde kıyamet kopabilir ama hatun genelde seni yumruklayıp yere seremeyeceğinden bu osuruktan kıyamet olacaktır.
Genç arkadaşlara ders olsun diye soruyorum böyle müstif olduğunun işaretleri evlenmeden var mıydı?
Aslında değişmedi hiç. Hep böyleydi. Burda ekstra derken şunu kasdediyorum. Belki olması iyi olan şeyler ama yaşadığım şartlar açısından olmasa çok daha iyi olacak. Örneğim küçük de olsa bir tatil.Kendisine olmasa bile çocuk için yapılan ekstra harcamalar. Küçük gibi dursa da aylık 500 1000 arasını bulabiliyor bu ortalamalar. Şu anki durumumdan dolayı kafaya takıyorum aslında bunları. Ben yine iyi durumda görüyorum kendimi. Genç arkadaşların gerçekten işi çok zor. Bir düğünün maliyeti dudak uçuklatıyor artık. Özellikle bu siteyi takip etmeliler ve kendileri geliştirmeliler. Kırmızı hap bizi erkek yapacak. Aslında biz erkek olamadığımız için sorunlar oluyor. Kırmızı hap çapkınlık için değil, adam… Read more »
Hocam soru bana değil ama benzer sebeplerden ayrıldığım için not düşmek istedim. Benimkinde vardı, o yüzden bıraktım ama gerçekten zor bir karar. Ciddi irade lazım yani inanılmaz bir suçlama ve utandırma dalgasına karşı koyması gerekiyor erkeğin. Ev kurma kısmını masraftan saymıyorum zaten oturacağın yer ve kullanacağın eşya. Ama şu saçma sapan düğün masrafları (özellikle dış çekim, gelin çiçeği otu boku püsürü, davetiye, salondaki gereksiz ayrıntılar vb) ve şu kadar gram altın/şu kadar karat tektaş masrafına hayır diyemeyen erkek evlilikte sikilmeye mahkumdur. Bunlara ayrılan para ne kadar büyükse kadının erkeğe saygısı o kadar az oluyor. Resmen uzun vadeli toplumsal shit test… Read more »
Para yönetimi bilmeme, gereksiz harcama gibi başka ne gibi özellikler vardır bir kadınla evlenirsek dikkat etmemiz gereken bunla ilgili bir yazı olsa?
dövmedir sosyal medyada çok takipçidir kırmızı alarmları biliyoruz ama böyle gereksiz harcamadır dırdırdır falan gibi konularda uyarı?
Uzun zamandır aklımda olan söylemek istediğim bir şey var Başlarda maskülenlik konuları alfa kavramı ile perçinlendi lakin bu konuda demek istediğim bir şey var İşin liderlik boyutunu çok ele aldık Liderlik edecek kişilik,disiplin,irade değer katma özellikleri olmadan sadece zorba olunur bu çok net İşin sadece liderlik yeteneğine bakarak kimse alfa olamaz Olsa olsa sokak çetesinin liderine de alfa der insanlar ve mevzu burada bozuluyor eğer akıllı biriysen hiyerarşinin yetkinlik,güç kalite ile bezendiğini anlarsın Kendi hayatını şekle sokmak,baştan itibaren irade çalışma disiplin zorluklarla döşeli bir yol. Gerçekten de hiyerarşide yükselmek için liderlik belki çok az etkiye sahip. İşin büyük kısmı kendini… Read more »