Erkek adam sosyal medya hesaplarına birçok takipçi mesaj atıyor ve bu mesajların önemli bir kısmı öfke yemi (outrage bait) sayılabilecek paylaşımlarla ilgili:
“1.90 olmayan, 20 bin kazanmayan, ateş osurmayan kendine erkek demesin bir zahmet.”
“Hamile kalıp terk edilirseniz size direkt nikah basıp çocuğunuza kendisi babasıymış gibi babalık yapacak bir en yakın arkadaş edinmiş olun.”
“Bu dünyaya bir toksik maskülen birey daha getirmek istemiyorum. O nedenle ya kız olur ya da kürtaj.”
“İlim Adamı Cermet Meyhan, cavid19 hastalarını toplama kamplarına atalım dedi.”
vs … vs …
Arkadaşlar, bunlar öfke yemi. Öfke yemi, sosyal medya şirketlerinin, reklamcıların, geleneksel basının ve giderek artan oranda bireylerin sosyal medya hesaplarında aksiyon yaratmak için kullandıkları bir strateji. Bu insanlar ve şirketler, öfke çekeceğini bildikleri sosyal medya materyalleri yaratıyorlar ve bunlar ile tıklama, paylaşım ve hesap etkileşimi çekmeye çalışıyorlar.
Sosyal medya tamamen tıklama, yorum, paylaşım ve beğeni ile ilgili. Sosyal medyada girilen bir postanın görünürlüğü, bunların artışı ile doğru orantılı. Zira sosyal medya algoritmaları, insanları sosyal medya platformuna çekmek, orada tutmak ve böylece mümkün olduğu kadar çok reklam göstermek için, çok etkileşimli entarileri öne çıkarıyor.
Fakat insanlar tıklama yemi (click bait) stratejilerine karşı bağışıklık geliştiriyorlar ya da sosyal medya belli bir stratejiyi takip eden girişlerle o kadar kirleniyor ki, bu strateji firmalara zarar vermeye başlıyor zira kullanıcılar bunlardan bıktığı için sosyal medya sitelerinden soğuyabiliyorlar. Örneğin yakın zamana kadar “Bob bokunda boncuk buldu ama sonra olanları asla tahmin edemezsiniz …” tadında yemlerle doluydu. Bunlar merak yemi (curiosity bait) idi ve ortamı o kadar kirlettiler ki 2016 yılı civarında Facebook’un bunlara karşı savaş açması ile ortadan kaybolmaya başladılar.
Bu tarihten sonra ise firmaların geliştirdiği yeni yöntem öfke yemi oldu. Öfke yemi de “bak sen şu utanmazlara, ne saçmalıyorlar”, “abi çok öfkelendim, bunlar iyice azıttı” diye binlerce kez paylaşılıyor ve daha çok reaksiyon = daha fazla etkileşim = daha fazla tıklama = daha fazla reklam geliri. Bu yöntemi bireyler de hesaplarına ilgi çekmek için kullanmaya başladılar. Yukarıdaki örneklerin çoğu da zaten bireylerin yaptığı şeyler.
Bizim hesaplara hergün “Eüzibillah Din elden gitti ağam, kızlar azdı” tandanslı mesajlar atan arkadaşların çoğunun sinirlendiğini görüyorum. Mesela hatunların en çok öfke yemi yarattığı giriş olan “1.90 olmayan, 20 bin kazanmayan, ateş osurmayan kendine erkek demesin bir zahmet.” gibi bir şeyi gönderip, “abi şuna bak ya, çıldıracağım” gibi şeyler söylüyorlar. Halbuki, bu hatun öfke yemi atıyor. Maalesef birçok erkek de yiyor.
Şimdi ben de twitter’da öfke yemi kassam “Sport Illustrated modeli gibi olmayan, erkeği eve geldiğinde çayını hazır tutmayan, eğilip ayaklarını yıkamayan kendine kadınım demesin”, “Erkeğinin getirdiği ikinci sevgili ile arkadaş olamayan sevgiliyi terk edin” yazabilirim. Bununla iyi etkileşim de çekebilirim ama sizce burada aradığım kadın ile ilgili kriterleri mi yazıyorum? Tabii ki hayır ve hemen hepiniz bunun farkına varabilirsiniz. Peki birçok arkadaş, BMW ile gezen 1.90, atletik erkek nüfusunun %50 değil %0.5 bile olmadığı barizken kızların bunları yazmasına “ha tabii güzelim, hayaller Beverly Hills, gerçekler Seyrantepe” diyemiyorlar? Bunun nedeni kısmen kadınları ve kapasitelerini kafalarında büyütmekten olabilir. Yani kadınları saf, duru kraliçeler olarak büyütmekten, şeytani kraliçeler olarak büyütmeye evriliyorlar ama ikisinde de kadınları kapasitelerinin çok üstünde büyütüyorlar.
Yanlış anlamayın, böyle şeyleri bizimle paylaşmaya devam edin. Zira biz bunların altına bir iki şey yazıp gelen etkileşimden nemalanıyoruz. Ama bu tip girişleri zerre ciddiye almıyoruz. Siz de ciddiye almayın, öfkelenmeyin, çıldırmayın. Ben bireysel olarak sosyal medya kullanmıyorum ama kullansam da bunların altına öfke ile bir şeyler yazmazdım. Size de aynı şeyi tavsiye ederim.
Sosyal medya ve özellikle Twitter, algoritma olarak negatif duyguları körükleme üzerine kurulu. 1980’lerde Twitter olsaydı muhtemelen Sovyetler yarın kafamızda nükleer bomba patlatacak korkusu ile yaşardık ve bu korku o günlerde vardı ama herhalde sosyal medya olsaydı insanların hayatını 1000 kat etkilerdi. Korkarım 2020’ye kadar çöküşte olan geleneksel medya da korku yemini keşfetti ve bunun büyük bir yığın üzerinde çok iyi çalıştığını gördü. Bundan sonra her şeyi olduğunun 100 katı yoğunlukta yaşayacağız gibi görünüyor. Fakat siz kendiniz için bir iyilik yapın. Ya sosyal medyadan uzak durun ya da sosyal medyada durduğunuz süreyi azaltın. Ama sizde korku, öfke, kaygı, vs. oluşturan girişlerin tuzak olduğunun, yem olduğunun ve sizi manipüle etmek için yaratıldıklarının bilincinde olun.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Daha önce yazdığım bir yazı vardı bunla ilgili. Şimdi tam konusu yine yazayım. Bir dönem youtube da özelliklr bu tarz videoları izleye izleye nefret söylemleri barındıran videolar, trnin geleceği, “dünyayı yönetinlerin” dünya için planladığı kirli oyunlar vs. O kadar çok çöp vardı ki youtube çöplüğünde artık beynin sislenmişti düşünemiyordum. Geleceğe dair umut ümit vs ne kadar olumlu düşünce varsa azalmıştı hepsi. Biz yapamayız biz güçsüsüz bizden gelmez ülkece batacağız bitiğiz(1923 öncesinde daha kötü olduğumuzu ama ona rağmen başardığımızı hatırlamıyordum). Ciddi bir acizlik çökmüştü üzerime. Bıraktım artık bunları tıklamıyorum. Bakmıyorum, izlemiyorum, anlatmıyorum, düşünmüyorum ve düzeliyorum. Kendime geldim resmen.
@blade
Yazının sonunda pratik bir öneri var: “…Ama sizde korku, öfke, kaygı, vs. oluşturan girişlerin tuzak olduğunun, yem olduğunun ve sizi manipüle etmek için yaratıldıklarının bilincinde olun….” . Bu farkındalıkla bak, izle, anlat, düşün. Çünkü eğer dediğin gibi hiç bakmaz, izlemez, düşünmezsen içerisinde olduğun çağın/dönemin ruhunu kaçırırsın.
Tabii ayırdığın zamanı da azalt. Oradan artan vaktini uzun vadeli hedeflerine daha faydalı olacak faaliyetlere aktarabilirsin.
İkidir sert yazıyorum yazar “Mahmut Abi” yayınlamıyor. Bu yüzden yayınlanabilir bir şeyler yazacağım. Bilader tek şey diyeceğim o yüzden. Uzak dur benden ! Madem çok biliyorsun bildiklerini uygulamaya geçir millete teori yazacağına.(uzak dur benden buna cevap bile yazma öyle uzak ol yani bana)
Mahmut abi, bu adama naptın?
Teoman “Mahmut Abi” nin yaptığı sadece asabımı bozan birinin bana yaptığı yorumları ısrarla onaylaması. 🙂
öfke yemi atıyor 😀
susna, yok len ne öfke yemi. Tepkimi belli ediyorum. Herşeye shit test diyenler gibi suratınıza tükürülse “bu öfke yemi sinirlenmemeliyim” demeyin. 🙂
Adam kötü bişey dememiş kardeşim sakin ol. Günümüz erkeklerinde en çok gördüğüm şey duygularını kontrol edememe ve bundan doğan mantıksız davranışlar.
@lrksttp sen şu öneriyi hatırlatmışsın da “…Ama sizde korku, öfke, kaygı, vs. oluşturan girişlerin tuzak olduğunun, yem olduğunun ve sizi manipüle etmek için yaratıldıklarının bilincinde olun….” muhtemelen bunu @blade ‘de okuduktan sonra bu yorumunu yapmıştır. Çağımızın “ruhu” hakkında güdük kalmamak adına bir takım göz atmalar yapması gerektiğini de biliyordur. Kim bilmez bunu? Herkes bilir. Fakat adamın bahsettiği bir deneyim var ortada. şu tadansta: “”nefret söylemleri barındıran videolar, trnin geleceği, “dünyayı yönetinlerin” dünya için planladığı kirli oyunlar vs. O kadar çok çöp vardı ki youtube çöplüğünde artık beynin sislenmişti düşünemiyordum. Geleceğe dair umut ümit vs ne kadar olumlu düşünce varsa azalmıştı… Read more »
“….muhtemelen Sovyetler yarın kafamızda nükleer bomba patlatacak korkusu ile yaşardık”. O zamanlarda yazılı olan kitaplarda (etkilemek için ya da etkilendiler) tam olarak bunu yapıyorlar, bu çağda okuyunca o zamanki düşüncelere çok şaşırmıştım. Önceki nesillerde yaşayan abilerimiz amcalarımız teyzelerimiz sen kominist mi olacaksın yoksa kalıbından çok etkilenmişler. Kim bilir belki bundan yıllar sonra bu zamanlarda yapılan algı oyunlarına nasıl şaşıracaklardır…
Matrix’in daha derin katmanlarını keşfediyoruz sanki. Her şey birbiriyle bağlantılı fakat hepsi birer kurmaca.
Gördüğüm en güzel yorumlardan birisi, bakış açınızı çok beğendim🕺🖖🏼
Abi “Erkeğinin getirdiği ikinci sevgili ile arkadaş olamayan sevgili bulun” cümlesinde yazim yanlışı yok değil mi, yani “olabilen” değil “olamayan”?
evet
“Erkeğinin getirdiği ikinci sevgili ile arkadaş olamayan sevgiliyi terk edin” şimdi taşlar oturdu abi.
sosyal medya insanların hayatını gerçek anlamda mahvediyor ve çoğu bunun farkında değil sj
Bu Mahmut ta amma herşeyi biliyo ha. Her konuya bir cevap her konu da bir yazı. Bi de gizli gizli konu içinde bi kasılma bi kasılma sorma. Bizim gibi masum ca erkek olmak için burada olanlara bi algı bi algı algıdan cümle erkek adayı kıp kırmızı valla. Biz Mahmut tan bıktık başka Mahmut istiyoz.
Bu Mahmut’tan kurtulmak kolay. Buraya bir daha girmeyince Mahmut görünmez oluyor 🙂
:)))))))
Sinir testi atmış abi 🙂
Erkek olmak için bu sitede bile olmak gerekmez aslında psikoloji okusan mantıklı düşünsen yeter fakat bizim toplumda erkeklerin yetiştirilişi oldukça mantıktan uzak ya da ben öyle düşünüyorum yine de eğer yanlışsam affola ilk defa siteye giriyorum birkaç kez arkadaşlarım önermişti ve merak ettim, özellikle shit test muhabbeti benim ufkumu açtı ve bakış açım çok değişti şuan sanki bir kamera ile observer gibi izliyorum her şeyi
Eğer Twitter kullanıcıysanız kesinlikle topic kısmını başka ülke ile değiştirin . Ülkede bir şey topic olduysa ya amcılar doluşmuştur , ya birileri kendini acındırıyodur ya da öfke yemi vardır. Bir de bunların hepsinin bi arada toplandığını düşünün. Kafayı Yersiniz.
Direkt twitteri bırakın daha iyi
Yarı mizah yarı gündelik olaylar üzerine paylaşım yaptığım bir hesabım vardı o zaman bu durumu fark etmiştim. İnsanları sinir eden ya da birbirleri ile tartışmasını sağlayacak bir paylaşım yaptığımda etkileşim uçuyordu resmen. Bu sayede hem etkileşim artıyor hem takipçi geliyor bununla doğru orantılı reklam geliri de artıyor. Bir ara bayağı hot bir kadının fotoğrafını paylaşıp böyle olmayan kızların dışarı çıkması yasaklansın demiştim, mesaj kutum resmen kızlar tarafından bombardımana tutuldu ama bir sürü de takipçi kazanmıştım.
Youtuberların neden öfke yeni ile dolu videoları sürekli çektikleri ortaya çıktı. Para kazanmak için ülkenim kutuplaşmasına bile katkıda bulunuyorlar maalesef aynı zamanda. Siyasi videolar vs.
Hocam buna misalen Murat Muratoğlu diye bir adam var ona bakmanı tavsiye ederim. Dediğine göre beyimiz “ekonominin karanlık lordu” ama ekonomi bilgisi beş para etmez. Yaptığı iş videolarda iktidara giydirip yorumlarda hemfikirleri ile fingirdeşmek.
Siyasi fikri beni-bizi hiç ilgilendirmez ama ekonomi hususunda böylesine cahil bir adam, bu öfke yemini kullanarak -iktidara karşı olan insanların duygularını okşayarak- youtube de 570.000 takipçiye ulaşmış durumda. Ama bu heriften kat be kat daha fazla ekonomiden anlayan bir tanıdığım var -belkide bu siyasi kutuplaşmalara itibar etmediğinden- youtube de 200-250, twitterda 4500-5000 takipçisi var.
Hasılı uyanık olmak lazım..
Her şey oldugu gibi sosyal medya da doğal seleksiyon araci,kimleri eliyor peki çoğunlukla boş vakti olanları,is güç sahibi olmayanları, bende önceden balıklama atliyordum ama sonraları pekte biplemez oldum,siz siz olun boş kafayla yutup a vs girmeyin vaktimiz komple çöpe gidiyor
Boş vakti doğru yönlendirmek bu devirde porno bağımlılığından daha büyük olan tek problem olabilir😂
asıl sinirime giden bunu fark edemeyen embesillerin bu tuzağa düşmesi oluyor. örneğin ülkede ne olmuş ne bitmiş diye ara ara girdiğim ekşide gündemdeki başlıkların önemli bir kısmı insanların sinir uçlarına dokunacak başlıklar oluyor, özellikle kadın erkek ilişkileri konusunda. örneğin; yemek yapamayan kadın, 5000 liranın altına maaş alan erkek vs. gibi başlıklar. bu başlıklar da düzenli olarak açılıyor, bunların belirli kişiler tarafından bilerek açıldığı da bariz belli ama bakıyorum herkes atlıyor.
Ekşiye paylaşım ve trafik olarak dönüyor. Kimse açmasa yönetim yine açardı herhalde,
Hocam burda kadınlara yönelik olan öfke yemleriyle erkeklere yönelik olanlar arasında ciddi bir fark var ve toplumda kadınlar daha çabuk kandırılabiliyor, en basitinden toplumda burçlara, dinlere, nazara vs inanan oranları kadınlarda daha fazla. Mesela erkekleri kötüleyen bir tweet beğeni paylaşım yağmuruna tutulurken, kadınları kötüleyen bir tweet pek bir etkileşim alamıyor. Bunun sebebi evrimsel psikolojinin de dediği gibi doğada yumurtanın değerli spermin ucuz olması olabilir. Mesela en basitinden dün Kadıköydeki yabancı uyruklu temizlikçinin diş hekimine attığı iftirayı ve ordakilerin diş hekimine lincini görmüşsünüzdür, benzer bir durum kadınlara karşı olmuyor. İnsanlarda yanlış da olsa kadınları tutma eğilimi var gibi sanki. Ben de… Read more »
“Eüzibillah Din elden gitti ağam, kızlar azdı” sjdıskxkax patladım burada.
Ben de böyle tipleri özellikle erkek(lik) düşmanlarını görünce baya rahatsızlık duyuyordum. Her kafadan o kadar fikir var ki. Bunları kafaya takarak kendimize verdiğimiz zarar o tweetin etkisinden daha büyük zaten.
Önce yatağımızı toplayalım
Twitterda rahatsız olduğunuz tweetlerin başına “Bence” koyup tweeti tekrar okursanız rahatsız edici tweetlerin %75 inden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Marcus Aurelius un dediği gibi;
“Duyduğumuz her şey bir görüştür,bir gerçek değil. gördüğümüz her şey bir bakış açısıdır, hakikat değil.”
mahmut abi, tomassi kadınlara geçmiş ilişkilerimiz hakkında asla bilgi vermememiz için asla ama asla diyor
yani geçmiştede tercih edildiğimizi bilmeler bizim lehimize olmazmı.
Gecmiste tercih edildigi ile ilgili sozel bilgiler verenler genelde olmayan seylerle boburlenen kaybedenler oldugu icin pek olmaz hatta zararli olabilir.
Tercih edilen erkegin tercih edilirligi hareketlerinden (rahatligindan, eglenen ustaligindan, nerede ne diyecegini bilmesinden, vs.) akar zaten. Oradan akmiyorsa istedigini soyle.
Öfke yemi diyoruz, yem neden atılır? Avlanmak için. Bu sözde avcıların bu yöntemlerle, kaynak sağlamak gibi bir amaçları var, o yüzden bunu evirip çevirip yapmaya devam edecekler. Sitede daha önceki podcast veya yazılarda da anlatılan negatif duygulara eğilimi olan insanlar da doğrudan buna maruz kalan ve inancını yaymaya çalışan arketipini sergiliyorlar. Bugün sosyal medyayı geçtim, tv yi açsanız: korku ve öfke, yazılan kitaplarda: farklı komplo teorileri, dışarıda bir grupla tartıştığınızda: yemi yutmuş zihinlerle karşılaşıyoruz. Kirlenmiş bir yerde, heryeri temizlemekle uğraşmak yerine ” buranın kirli olduğunu biliyorum, benim üstümü başımı kirletmeye niyetim yok” mantığıyla devam etmek daha doğru geliyor. Kirlenmek güzeldir… Read more »