Meslek Seçimi

Meslek seçmek bir erkeğin hayatını belirleyecek önemli konulardan biri. Erkek Adam topluluğunu takip eden çoğu arkadaşımın bu alanda soruları olduğunu görüyorum. Üniversite sınavına girenler, mesleğine yeni adım atanlar veya kariyer değiştirmek isteyenlerin sorularına yorumlara baktığımda denk geliyorum. Bu yazıda meslek seçimini ele alalım ancak devam etmeden önce bütünlük arz etmesi bakımından şu makaleyi okuyabilirsiniz.

Yıllar önce üniversite tercihlerimi yapmak için Anadolunun küçük bir kasaba lisesinde müdür yardımcısının odasından içeri girmiştim. O zamanlar sistem böyle değildi. Biz dolduruyor sonra gidip bizzat işletiyorduk. Kağıdı uzattım ve uzatmamla şu cevabı aldım.

MY: Emin misin?
T: Evet.
MY: 24 tercih hakkın var sen sadece 3 tane girmişsin. Ya tutmazsa?
T: Kesin biri tutacak.
MY: Nasıl bu kadar eminsin? Bence eklemek yap.
T: Bu üniversiteler dışında okumak istemiyorum. Olmazsa yine hazırlanılır. Sırf yazmak için bölüm yazmadım. Bunlar benim seçimlerim, lütfen bu şekilde girin.

Bu cevabı bir homurdanma ve klavye sesleri takip etti. Birkaç ay sonra listenin ikinci sırasında bulunan tercihe yerleşmiştim. İsteyerek gittim ve severek okudum. Ancak mezun olduğumda bu mesleğin bana sunacağı olası iş ortamı hoşuma gitmemişti. Ciddi bir kriz ortamındaydık. Tüm Dünya 2008 krizinin etkilerini hissediyordu. Benim çalışma alanımda kriz çıkmış öyle iş bulmak artık o kadar kolay değildi. Üstüne çok zor şartlar isteniyordu. Bunun yanında üniversitede aldığımız eğitimin bize iş dünyasında istenen bilgiyi vermediğini, gereksiz teorik kaldığını ve pratik olmadığımı fark ettim. Güya teknik okumuştuk ancak ne doğru düzgün çekiç tutabiliyor ne de alet kullana biliyorduk. Üretim, tasarım ve planlama gibi hayati konuların hakkında derslerden aklımda kalan şeyler sunum sayfaları idi. O göz kanatan, özensiz şekilde üniversite hocaları tarafından hazırlanan sunumdan çok her şeye benzeyen sayfalar. Üstelik mezun olduğum üniversite ilk 5’te olan bir üniversite olmasının yanında bende onur ödülüyle her kula nasip olmayacak bir başarıyla mezun olmama rağmen durum buydu. Ancak şanslıyım ki bu durumla karşılaşacağımı tahmin etmiştim ve kendimi doldurmaya, geliştirmeye başlamıştım. Yakın arkadaşlarımı uyarmaya çalıştım. Ancak işe yaramadı.

Tonyukuk: “Hüseyin, Mete biz derslerde yeterince şey görmüyoruz, uygulayamıyoruz. Gördüğüm kadarıyla başka şeyler gerekiyor. Ben yakında şu sertifika programına başlıyorum. Birlikte gidelim.”

Yakın Arkadaş: “Tonyukuk, ne gerek var? Firmalarda o dediğin kullanılmıyor? İhtiyaç olsaydı kullanırlardı.”

Tonyukuk: “Firmaların doğru yaptığını ve bildiklerini nasıl biliyorsun.”

Yakın Arkadaş: “Yok abi, boşuna uğraşmanın anlamı yok.”
Tonyukuk: “Bence yanlış düşünüyorsun. Onları doğru ve eksiksiz kabul ediyorsun. Unutma o firmalar insan evladı ürünü. Her şey tamsa dahi mutlaka iyileştirilecek şeyler vardır.”

Bir önceki yazıda değişimi herkes farklı karşılar demiştim, hatırlamışsındır. Sonra bu arkadaşlarımla yollarım ayrıldı. Ben aldığım kararların ve yaptığım çalışmaların çok faydasını gördüm. Dahil olduğum ekiplere farklı bakış açıları getirdim ve fark ettim ki takip edilmeye, takdir edilmeye ve taltif edilmeye başlandım. Fark şuydu ben öğrenmeye devam ederek seçeneklerimi arttırıyordum onlar ise okulun verdiğiyle yetinip bu değişen dünyada seçeneklerini daraltıyorlardı. Biliyorsunuz özgüven seçeneklere sahip olmaktan gelir. Onlara göre X okuyan biri X Tesislerinde çalışabilir, X Tesislerine mal verenlere görev alabilir ya da X Tesislerini denetleyenler de uzman olabilirdi. Bana göre ise X okuyan olan biri nerede çalışacağına kendi karar verir ve isterse Y, Z, K, F, … işlerinde çalışabilir idi.

Ev İnşa Ediyoruz

Meslek seçmek, içinde yaşayacağın evin yerini seçmek gibidir. Kariyer ise zamanla inşa edeceğin evindir. O evin tuğlalarını, bahçesini, boyasını zamanla tamamlarsın. Bir süre sonra bahçeye havuz koymamıştım ama havuz da koyayım, köpekte alayım diyebilirsin. Şömine eklemek, çardak yapmak ya da elveriyorsa bahçeye kümes yapmak isteyebilirsin. Ayrıca, Evin rengini maviden yeşile dönüştürmek isteyebilirsin. Çünkü insan doğamız hayal etmekten çok reaksiyon vermeye daha yetkindir. Senin hayalin düz bir zemin üzerine iki katlı ve Bahçeli bir ev inşa etmek olabilir ancak o evi inşa ettiğinde aslında 3+1 bir apartman dairesi istediğini anlayabilirsin. Bu hatunların alfayı evcil yapma arzularına ve bunda başarılı olduklarında “Hayal ettiğim bu değildi.” reaksiyonuna benzemektedir. Neden? Çünkü insan olarak biz kadın ve ya erkek olmamızdan bağımsız olarak reaksiyon vermede başarılıyız.

İsteklerin ve Arzuların Değişebilir

Meslek seçimi konusuna ev ve arazi metaforu üzerinden devam edelim. Şu an istediğin şeylerle 30’ların, 40’ların ya da 50’lerinde istediğin şeyler farklı olabilir. Hatta bence muhtemelen böyle olacaktır. 25 yaşında bana iki oda bir salon kariyer yeter diyebilirsin. Ancak 30’larının ortasında Bahçeli villa istiyormuşum olabilir. Peki sen diyelim ki dik yamaçta bir arsa aldın (meslek seçtin) ve buraya bir evladiyelik ev diktin sonrada fark ettin ki aslında sen yaptığından çok farklı bir ev istiyormuşsun. Ne yapacaksın? Burada iki yol var, birincisi ya kabullenip ben böyle mutlu olmak zorundayım dersin ya da iki o evi yıkıp zemini istediğin eve uygun hale getirip – bu maliyet ve zaman denektir. Bir daha ev inşa edebilirsin. Ancak bunu yapmak için zemini kazıman, ek maliyetler çıkması ve ciddi bir uğraşla karşılaşacaksın. Zamanında verdiğin kararla sonradan istediğin arasında bir fark çıktı. Zaman, emek ve maliyette bu farkın bedeli olmaktadır.

Doğru Zemini Seçmek

Toplumda başarılı olduğu düşünülen şeyin takip edilmesi yaygındır. Bunu ticari girişimlere baktığında, projelere baktığında görebilirsin. Bir bakmışsın biri tavuksepeti diye firma kurmuş ve tutmuş, bir süre sonra hindisepeti, kazsepeti mutlaka peydah olacaktır. Bu durum meslek seçiminde de kendisini göstermektedir. Geçmişe dönüp baktığımda meslek seçim trendlerini daha iyi görebiliyorum. Benim hazırlandığım zamanlar Gemi Mühendisliği çok revaçtaydı, mezunları hemen iş buluyor daha okurken çok iyi paralarla tersanelerde çalışıyorlardı. Benden sonraki dönemde Endüstri Mühendisliği popüler oldu sanki her çıkan otomatik CEO oluyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Aynı şerler Genetik Mühendisliği, Tıp gibi daha birçok alan içinde söz konusu olmuştur. İnsanoğlunun gelişimiyle bazı dalların kaçınılmaz olarak öne çıkacağı doğrudur ancak bunun yukarıda verdiğim örneklerde çok bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bazı basın ve yayın organları geleceğin meslekleri diye arada üflüyorlar. O listeler öyle gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Peki ne yapmak lazım? Rasyonel olarak kararınızı vermeniz gerekiyor.

Bu konuda size yol göstermesi için bir Venn şeması* oluşturalım.

Venn Şeması üç alanda meslekleri göstersin. Yeteneğiniz olan meslekler, İstediğiniz meslekler ve Geleceğiniz kurabilecek olanakları sunabilecek meslekler. Böyle bir şemada sizin seçmeniz gereken bölge bu üç alanın kesişimi olan mesleklerdir. 

Yeteneğiniz olan meslekler sizin eğiliminizin olduğu ve çevrenizden ailenizden bu konuda geri bildirimler aldığınız alandır. Burada zaten nokta atışı meslekten bahsetmek doğru değil. Alanlar üzerinden gitmek hem esneklik verir hemde doğru seçim olasılığını arttırır.  

İstediğiniz meslekler sizin gönlünüzden geçen ve yapmayı hayal kurduğunuz mesleklerdir. Bu meslekler size ilham vermiş veya dış etkenlerden dolayı arzulamış olabilirsiniz. 

Gelecek vadeden meslekler ise size gelecekte güzel imkanlar sunabilecek mesleklerdir.

Burada elbette tüm detayları anlatmak ve her bir alt kırılıma değinmem mümkün değil ancak meslek seçerken aklınızda tutmanız gereken şey sizin durumunuzda en yüksek düzeyde fayda sağlayacak seçimi yapmış olmaktır. Bunu çok para kazanacağım olarak değil uzun vadeli ve sürdürülebilir iyi gelecek sunabilecek bir seçim olarak düşünün. Aldığı paranın hazzıyla okurken firmalarda çalışmaya başlamış ve okulu uzatarak hala aynı seviyede kalan kişiler gördüm. 15 yıldır bir kaç dersten geçmeye çalışıyor ve hala mezun olamıyordu. Askerlik konusu problemli idi. Okulun bu kadar uzaması onların modunu düşürüyordu. Bu doğru bir çözüm değil. İyi kazanıyorlardı ama yine de doğru bir çözüm değil. Risk barındırıyor ve sürdürülebilir değil. 

Her şey üniversite mi? 

Değil. Eğer üniversiteye gidemiyor ancak yinede bir meslek edinmek istiyorsan bunu yapmanın yolları var. Ülkemizde ciddi bir kalifiye eleman ihtiyacı var. Maalesef eğitim sistemi bu ihtiyacı karşılayamıyor ve bu kalifiye elemanlar eğer işini iyi yapıyorsa ve ahlaklı ise üniversite mezunlarından çok daha fazla kazanıyorlar. Burada meslek edinmeyi düşünmelisin ve yine yukarıda paylaştığım şema yaklaşımını kullanarak ilerlemek istediğin alanı seçebilirsin. 

Yapılmaması Gereken Hatalar

Özellikle çevremde karşılaştığım ve dehşete düşerek incelediğim bazı hataları burada paylaşmak isterim. 

  1. Sevgili ve arkadaş nedeniyle seçim yapmak

Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir hata. Hayatın böyle bir erken döneminde geleceğimizi şekillendiren bir seçim konusunda belki hayatınızda bir kaç yıl sonra – muhtemelen,  olmayacak kişilere göre seçim yapmak doğru değil. Seçimlerini rasyonel nedenlerle yapmalısın duygusal nedenlerle değil. Çok iyi bir ilişkin ve arkadaşlığın olabilir ama önceliğin kendi misyonun olmalı. Eğer neden diye soruyorsan, 1 numaralı demirden kanunu hatırla çerçeve herşeydir. Gerekirse ilişkini bitir ama rasyonel nedenlerle seçim yap.

  1. Çevre ve aile ne diyorsa onu yapmak

Bu da sık karşılaşılan bir durum. Burada hiç dinlemeyin demiyorum. Görüşlerini elbette alın ancak ev ödevinizi yapın ve sadece halanızın eczacı komşusu nedeniyle eczacı olmayın. Başkalarının yanlış düşüncelerini ve sanrılarını hayatınızın akıp giden zamanıyla ödersiniz. 

  1.  Ciddiye Almamak

Bu da karşılaştığım önemli bir hata. Biliyorsunuz göç yolda düzelir diye bir atasözümüz var. Ancak genelde plansız kervanı yolda eşkiyalar soyar. Hayatınızın gidişatını belirleyecek önemli bir konuda cep telefonu alırken gösterdiğiniz ciddiyetten daha fazlasını göstermelisiniz. 

  1.  Medyanın Gazına Gelmek

Bazı meslekler filmlerde, ana haber bültenlerinde ve dizilerde çok havalı gösterilir. Bu kişiler iyi para kazanmakta, özgürce dolaşmakta, istedikleri zaman gidip gelmektedir. Ancak bu üfürmeler çoğunlukla – hatta hepsi doğru değildir. Mesela geçenlerde gördüğüm bir dizide esas kızımız – artık esas kızlarımız var biliyorsunuz feminizm sağolsun. Avukat oluyor şak diye iyi bir hukuk bürosunda işe başlıyor. Bu yeni mezun çiçeği burnunda avukat eas kızımız çatırt diye bir kaç kişiden sorumlu oluyor, hayati davalara bakıyor ve özel ultra lüks odasında çevresinde ki betamorfoz erkeklere havasını basıyor. Ulumanitu liderliğiyle Abraham Lincoln*’’e bile taş çıkarıyor. Bize de götümüzle gülmekten başka bir şey kalmıyor tabi. Gençler böyle şeyler filmlerde olur diye bir söz vardı hatırladınız mı? 

Potansiyeli Olan Meslekler

Şu günlerde gördüğüm kadarıyla yazılımcı olmak baya popüler. Bu alana ciddi bir yöneliş var. Dijitalleşme nedeniyle daha çok yazılımcıya ihtiyaç olacağı aşikar ancak insanlığın devamı için itfayeci, eczacı, tesisatçı, elektrikçi, öğretmen…vs ihtiyacıda olacak. Burada önemli olan bilinçi karar vermek ve işini iyi şekilde yapmak. Oturduğum bir muhitte acar bir tesisatçı hafta sonları da yoğun olduğu için abi aileme vakit ayıramıyorum bazen diye dert yanıyordu. Kazandığı para pek çok beyaz yakalının kazandığının üstündedir. İşini iyi yapan bu arkadaş aynı zamanda çevrede sevilen ve sayılan biridir. Bir başka örnek ise Müzik Öğretmeni olan tanıdığım olsun. Akşamları sahneye çıkması ve ayrıca kendi yönettiği öğrencileriyle iyi bir gelire sahip oldu ve mutlu bir yaşantısı var. 

 Şimdi burada aklınıza şu soru gelebilir. Tonyukuk, bazı meslekler ölecek deniyor o zaman ne olacak? Geçmişte olan değişimler bazı mesleklerin öleceğini ancak farklı ve yeni mesleklerin yerine geleceğini göstermektedir.  İkinci olarak insan ırkı geçmişe göre bazı alanlarda pek çalışmaya hevesli değil. Örneğin enerji endüstrisinde çalışanların önemli bir kısmı yakın gelecekte emekli olacaklar. Bu ayrılacak vatandaşların yerine kimi bulacağız diye firmalar kara kara düşünüyor. İkinci dünya savaşını atlatmış bir genç için 1950’li yıllarda böyle bir endüstride çalışmak süper bir güvenceyken, 2020’li yıllarda internet çağında yaşayan gençler için durum böyle görünmüyor. Bu firmalarda iş gücünü yazılımlarla kapatmaya çalışıyorlar.  Düzenli olarak takip ettiğim uluslararası güvenilir kuruluşların bu alanda öngörüleri ve raporları var. Bu bilgiler size daha sağlıklı öngörüyü verecektir. Bu da başka bir yazının konusu olsun. 

*Venn Şeması Daireler kullanarak şema elemanlarının mantıksal ilişkisini gösteren temel bir küme gösterim şemasıdır. Proje yönetimi, Strateji gibi alanlarda sıkça kullanılır. 

*Abraham Lincoln Amerika Birleşik Devletlerinin Efsanevi 16. Başkanı. Köleliği kaldırarak siyahlara özgürlük verilmesini sağlamıştır. Kölelik karşıtı tutumu nedeniyle ülke iç savaşa girmiş ve iç savaş sürecinde ülkeyi yönetmiş ve siyasi dehasıyla ülkeyi tekrar bir araya getirmeyi başarmıştır. Kölelik sempatizanlarının suikastı sonucu hayatını kaybetmiştir. Yüzü Amerikalıların duyduğu saygı nedeniyle Rushmore Dağına George Washington, Theodore Roosevelt ve Thomas Jefferson ile birlikte kazınmıştır. 

Yazan : Tonyukuk

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

202
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
69 Comment threads
133 Thread replies
9 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
69 Comment authors
SyntaxSyntaxBorsacı ÇocuğuAdilEnginar Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Berk
Guest
Berk

Yazı için çok teşekkürler Tonyukuk. Fikrini öğrenmek istediğim bir konu var. Lisede yazları kafelerde vs. çalışmak harici hiç çalışmadım. 18 yaşında geçirdiğim bir kaza sonucu ve sonrasında hem annem, hem de babama kanser teşhisi konması sebebiyle(ailede tek çocuk olduğum için benden başka kimseleri yoktu ve yanlarında olmalıydım) üniversiteye gidemedim. Neyse ki şu an ikisi de iyi, atlattılar ama süreç zordu ve yanlarında olduğum için lisede başarılı sayılabilecek bir öğrenci olmama rağmen Ekimde 25 yaşına girecek olmama rağmen henüz üniversiteye başlamadım. Bu sene üniversite sınavına girdim ama öyle büyük beklentilerim yok. Küçüklükten beri en büyük hayalim yurtdışı(maddi sebeplerden dolayi değil, dediğim… Read more »

ponyboy
Guest
ponyboy

Ilk asamada istediğin bolumu okumaya calis. Üniversite boyunca da kendini gelistirmeye bak. 12 ay erasmustan hibe alma hakkin var hepsini kullan. Üniversite secerken erasmus kontenjanina dikkat et tabiki ingilizceni gelistir. Kaygilanma demek yetersiz kalir. Enerjini çalışmaya yonlerdir olucagina varir. Sorun olursa yardimci olmaya calisirim

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Öncelikle ailene ve sana geçmiş olsun demek isterim. Bu sizin için zorlu bir süreç olmuştur. Normalde üniversite eğitimine başlamak için bence 25 yaş geç bir yaş ancak senin durumun farklı. Yurt dışını hedeflediğini söylemişsin. İlk tavsiyem bu hedefin neden kökünü anlaman. Bu kolayca giderilecek bir merak mı yoksa başka bir şey mi? Beynelminel olmak farklı bakış açıları verir. İyidir. Öncelikle yazıda belirttiğim gibi bir alan belirlemelisin ilerlemek için yurt dışı hedefin olması nedeniyle oralarda talep görmesini göz önünde bulundurarak seçimini düşün. İkinci olarak yabancı dil öğrenmen gerekli. İngilizce ve yanına başka bir dil daha eklemeyi planlayabilirsin. Üçüncüsü uluslararası eğitim platformlarından… Read more »

Kafası karışık genç
Guest
Kafası karışık genç

Mahmut Abi, Yks sınavı bitti. Haftaya sonuçlar açıklanacak ve tıp yazacam. Peki abi önümdeki bu 2 ay boyunca kendimi geliştirmek için neler yapmalıyım? Şu an haftada 4 gün spora gidiyorum. Her gün 1 saat kızlara yürümeye çalışıyorum (yaklaşma korkumu yenemedim hala) Ayrıca önümde ehliyet sınavı ve maddi sıkıntıdan dolayı başka şehre gitme şansım da yok tatil için. Abi sence neler yapmalıyım? Sence bir işte mi çalışayım yoksa evde kendimi geliştirmek için(ingilizce, pasif gelir vs.) araştırmalar mı yapmalıyım? Bi de abi ingilizce öğren desen nasıl öğreneceğimi bilmiyorum. Yani kendimi gramer vs ne kadar geliştirsem de konuşma olmadan pek gelişeceğimi düşünmüyorum ve… Read more »

İSO
Guest
İSO

gardaş böyle saçma sapan sorular sormayın gidin ne yapmanız gerekiyorsa onu yapın ama bi şeyler yapın kendinizi şartlamayın şu mu bu mu diye sitenin teması da bu zaten emek=gelişim

Heisenber.g
Guest
Heisenber.g

Yks sonuçları açıklandı. 17k say sıralamam var. Tıp fakültesine girmek istiyorum. Bulunduğum şehir elazığ burdaki üniye girebiliyorum. Çoğu kişi aynı şehirde aile evinde okuma vs diyor.Sizce diyarbakır antalya gibi şehirlere gitmek mi daha mantıklı yoksa ekonomik kriz nedeniyle bulunduğum şehirde kendimi geliştirmem mi

lyku
Guest
lyku

Mahmut abiye bu konuda katılmıyorum. Okuduğun bölüme göre değişir nerede okuduğun. Tıp alanında okuyacaksan kimse senin diplomanı sormayacak bile. Özel sektörde çalışma olayı doktorluk açısından seneler sonra oluşan bir fırsat oluyor. O durumda da zaten uzmanlığı kazanan, biraz da ünlenen adam ön plana çıkıyor. Eğer ailenin yanında tıp okuma şansın var ise oku geç. En azından kalacak yer, yemek vs derdin olmaz.

nurr
Guest
nurr

eğer ilerde klinik açıp büyümek istiyorsa nereden mezun olduğu önemli.hasta cv yi her türlü araştırır kıyas yapar.piyasadaki ünlü estetik cerrahlari dermacilar vs hep iyi unilerden mezun araştırabilirsin.ama devlet hastanesinde kalıp normal bir doktor olmak istiyorsa (doktorların çoğu gibi) evet pek birşey farketmez.

Lyku
Guest
Lyku

O kadar spesifik bir durum var mı bilemiyorum çevremden gördüğüm kadarı ile söylemiştim. Şimdiye kadar hiç doktora giderken mezun olduğu okulu soran birisini de görmedim. Genelde referans ile yürüyor diye görüyorum o işler.

nurr
Guest
nurr

evet,referans daha önemli.ama mezun olunan üniversite kalitesi arttıkça o da doğru orantılı artıyor zaten.yine de tıp da bence hala kalite korunuyor, diğer bölümler gibi pek fazla üni yok, sıralama atmıyor vs.o yüzden bence de sıkıntı olmaz.

Ottoman
Guest
Ottoman

Merhaba hukuk 3. Sınıf öğrencisiyim. Fazlasıyla yerel ve yurtdışında iş yapmayacak bir bölüm olduğından bölümden soğumaya başladım. Ancak 23 yaşındayım ve 2. Üniversite okumayı açıkçası gözüm kesmiyor. Spiker olma arzum var ama bu kadar az işe alım olan bir sektörden ilerlemek mantıklı mi bilmoyprım. Anadolu ve istanbul ünide şuanki hukuk eğitimim devam ederken açıktan bi bölüm daha yazabilirim. Aklımda işletme veya uluslarasi ticaret ve lojistik bölümleri var. Bunlardan hangisinin önü daha açık(ingilizcem de iyi seviyede) ve bu bölümleri okumanın açıköğretim olduğu için iş hayatında bana bi artısı olur mu?(hukuk sektörünü bırakırsam)

Hln
Guest
Hln

Yks sonuçları açıklandı.ben bu sene çalışmamıştım yinede sınava girdim.tekrar çalışıp seneye giricem(mezuna kalıyorum lafını sevmediginiz için bunu diyorum:D).Ama ben hep net kararlı olan biri degilim biraz korkagım bunu istersem kazansamda ya yapamasam gibi kaygılarım oluyor yada ya sonradan yapmak istemesem diyorum.yazılıma çok yogunluk var şuan okulada gitmeden önce kod yazmayı kendi başıma ögrenemezmiyim hiç denemedim.illa üni okumak zorunda degiliz ama iyi bi para kazanıcak mıyım ne seçtigime baglı ve bu benim için çok zor mahmut abi nasıl hedef belirleyebilirim bu konular beni hep kaygılandırıp sıkıyor oysaki iyice düşünüp hayatım için karar vermeliyim ve ben ne istedigimi dahi bilmiyorum.

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Bu yaşta kafanın karışık olması normal zaten bizde bu yazıları size yardımcı olmak için yazıyoruz. Ancak, kaygılı olman üzerinde çalışmalısın. İnsanın kendini bilmesi güzel şey ama hakir görmesi değil. Eğer memnun olmadığın özelliklerin varsa bunları nasıl iyileştireceğine bakmalısın. Ne kadar kırmızı haplı olsan dahi, ultra alfa davransan dahi kendinde iyileştirmek isteyeceğin şeyler göreceksin muhtemelen. Napoleon Hill Düşün ve Zengin ol kitabında kendinden memnun olmanın sakıncalı olduğuna değinir. Yazıda belirtmeye çalıştım mesleği millet oraya yöneliyor diye değil ben en fazla faydayı hangi kararla alırım diye düşünerek almalısın. Sonradan yapmak istemez altyapın iyi ise kariyer değiştirirsin. Bakın bu firmalarda sadece teknik personele… Read more »

Hln
Guest
Hln

Evet teşekür ederim cevabınız için size daha çok soracagım ozmn önerdiginiz kitaplara bakacagım.nasıl o bilgelikte olabilirim?bu arada kırmızı haplı demişsiniz bu kızlar içinde geçerlimi bilmiyorum belki geçerlidir ama ben kızım.

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Cevabım içinden şu kısmı çekip çıkartırsan “ Ne kadar kırmızı haplı olsan dahi, ultra alfa davransan dahi kendinde iyileştirmek isteyeceğin şeyler göreceksin muhtemelen.” Geri kalan kısım senin içinde geçerli. O bilgeliğe nasıl ulaşacaksın? Bunun tek bir cümleyle anlatabileceğim cevabı yok. Ancak sana en çok zarar verdiğini düşündüğün hatalarından ders alarak başlayabilirsin.

lyku
Guest
lyku

Filmlerin gazına gelmeme olayı çok doğru olmuş. Özellikle ona dikkat etmeli gençler. Bu hem ilişkilerde hem de iş hayatında önemli. Sonra gerçeklerle karşılaşınca büyük travmalar yaşıyor gençler. Ben de uzun yıllardır iş hayatında olan birisi olarak bir kaç öneri yazayım yazınıza ek olarak. Belki bir kaç arkadaşa yardımcı olmuş olurum. 1. Cem Yılmaz’ın Kakabüs esprisi var bulabilirsiniz kolayca. Onu izleyin. Tahmin edebileceğinizden çok daha fazla iş hayatını özetliyor. 2. Mezun olduğunuz bölüm eğer daha dün açılmamış ise sizden önce en azından binlerce mezun vermiş olacak. Bunların deneyimleri vs. de olduğu için rekabet edeceksiniz piyasada. O yüzden onlardan farklı şeyler yapmaya… Read more »

Kara
Guest
Kara

Mahmut abi rica etsem genel meslek dallarındaki erkeklerin mesleğe ve hayatlarında dair yapacakları gelişimleri rehber gibi yazar mısın? Mesela mühendisler dil bilmeli, analitik düşünebilmeli gibi. Bir nevi uzun süreli rahip modu.

Eren
Guest
Eren

Merhaba hocam, öncelikle bu ve bundan önceki faydalı yazıların için teşekkür ederim, rasyonellikten uzaklaşmış bir toplumda gerçekten içi dolu tavsiyeler veriyorsun. İşletme bölümünü ilk 5 üniversiteden birinde okumayı tavsiye eder misin? Ben para kazanma odaklıyım, elimde diploma dursun ve zamanımın az kısmını üniversite alsın istiyorum çünkü işverenin de benim de o bilgilere ihtiyacının olmadığını düşünüyorum. Zengin çocuğu değilsen okuma ve etraf işletme mezunu işsiz dolu gibi tavsiyeler aldığım için soruyorum. Mahmut abi, senin de yorumunu almak isterim bu konuda.

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Yorumun için teşekkür ederim. İlk beş üniversiteden birinde işletme okursan zamanının önemli bir kısmını okula harcamak durumunda kalırsın. Tavsiye eder miyim? Cevap vermem için daha çok parametreye ihtiyaç var. Bu bölümler okurken girişimciliğe yönelmene yardımcı olabilir. Şu an ki bilinç düzeyinde o bilgilere işverenin ve senin ihtiyacın olmadığını düşünüyorsun. İlerde farklı bakış açıları kazandığında ihtiyacın olacağını düşünebilirsin. Türkiye’de esnaflıktan büyüme orta ve büyük ölçekli firmaların sahiplerine sorsan ticaret başka. Ancak büyüdüklerinde neden organizasyonlarını yönetemiyorlar? Neden pek çok mobbing vakası duyuyoruz? Neden projeleri verimsiz ve müşteriye şirin gözükmek için ödün veriyorlar? İşte bu noktada işletme ve teknik profesyoneller onlara yardım edebilir.… Read more »

Kara
Guest
Kara

Mahmut abi evde ingilizce öğrenmek isteyenler için kaynak kitap filan önerir misin? Rehber niteliğinde bir nevi.

Bot Gaben
Guest
Bot Gaben

Hocam selamlar. Geçen sene liseden mezun oldum, bu sene sınava girdim. TYT yerleştirme sıralamam 184 bin AYT Sayısal yerleştirme sıralamam 310 bin idi. Yazılım istiyorum yalnız çektiğim puana bırak yazılımı doğru düzgün bir üniversite bile gelmiyor. Bu sene de mezuna kalıp çalışmak istiyorum ama ailemle olan problemlerim bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor. Ne yapmamı önerirsin?

Hangi tıp?
Guest
Hangi tıp?

Mahmut abi İzmir ile Antalya arasında kaldım. Dokuz Eylül tıp ayrı imiş kampüsten yani kampüs hayatı yok. Ama Akdeniz tek kampüsmüş ve kampüsü baya güzel. Kafam karışık izmir yazmak istiyorum ama kampüs hayatı kafamı karıştırıyor. Üniversitede kampüs hayatı ne kadar önemli?

Not: dokuz Eylül tıpta kampüs olmasa bile kordonda rahat gündüz oyunu yaparım ama arkadaşlıklar önemli. Çevremin hep tıpçı olmasını istemiyorum.

Homeostasis
Guest
Homeostasis

Merhaba size danışmak istediğim bir durum var Mahmutabi umarım görürsünüz , lisede çalışkan bi öğrenci değildim ve sayısalım kötüydü diğer dersler gibi ve son senelere doğru tm seçtim az da olsa derslere odaklanmaya başladım ama doğru düzgün çalışmadan sınava girdim ilk yıl 145k geldi ondan sonra akıllanıp daha cok çalıştım şuan 22k siralamam . Ailem , hocalar çevremdekiler hep bi bölüm yazıp gitmemi söylüyor ama ben sayısaldan sınava girip veteriner fakültesi okumak istiyorum sayısal ağırlıklı değil biyoloji ağırlıklı ve ezberim iyidir ayrıca bu mesleği küçüklüğümden beri çok istiyordum 20 gün sonra 19 oluyorum mahmutabi cevremde öğretmen olup 7-8 kere KPSS… Read more »

First
Guest
First

Bro ben de veteriner fakültesi öğrencisiyim. Tm 22k ysa senin ezberin iyidir fenin çoğu ezber (biyoloji ve kimyanın son kısımları), matematik zaten iyidir.Bir veteriner fakültesi ortalama 50-100k sıralama skalasında.Sayısalda çok da kasmadan bu sıralamayı yapabileceğini düşünüyorum,kendim de lisede çalışmayan bir öğrenciydim.1 sene mezun bırakıp 19 yaşımda girdim.Sadece mezun senemde çalıştım sayısalın zorluğu yok.Ciddi çalışmayla 1 sene içinde dediğim sıralama aralığına çok rahat girersin.Gerçekten ilerde bu işi severek yapacağını düşünüyorsan 1 sene daha çalış ve veteriner fakültesine gir.Tmden mf ye sınava son 5-6 ay kala bile geçip iyi üniversitede tıp , diş , eczacılık , mühendislik , veterinerlik, hemşirelik kazanan çok… Read more »

=Ddddd
Guest
=Ddddd

Mahmut abi merhaba. Polislik istiyorum, gereken tüm şartları bu siteden de öğrendiklerim sayesinde fazlasıyla karşılıyorum. Peki sence polisliğin benim için bir dezavantajı olur mu? Yani sonuçta monoton olmayan bir hayatım olacak, daygame konusunda veya diğer konularda sıkıntı çıkarabilir mi?

Dante
Guest
Dante

Abi selamlar. Şuanda iyi bir üniversitede Makine mühendisliği okuyorum. Okurken maddi açıdan zorlanıyorum. Kafam rahat olmuyor. Bir yandan Fusion360 , Solidworks öğrenirken bir yandan BTC , finans öğreniyim diyorum. Bunlardan para kazanmak için artık çok mu geç. Çizim programlarından devam edersem uzun bir süre para kazanamam gibi okurken ne öğrenip para kazanabilirim. Makine müh. açısından ne önerirsin? Senin gibi mühendislik okumuş birisinden gelecek tavsiyeye açığım.

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Şuanda iyi bir üniversitede Makine mühendisliği okuyorum. Bu güzel. Okurken maddi açıdan zorlanıyorum. Kafam rahat olmuyor. Muhtemelen büyükşehirdesin ve masraflar seni zorluyordur. Maddi sıkıntı, yaşam kaliteni düşürüyordur. Bir yandan Fusion360 , Solidworks öğrenirken bir yandan BTC , finans öğreniyim diyorum. Güzel ama çok dallanıp kendini dağıtma. En az 1 Tasarım Yazılımı, 1 Yabancı Dil ve 1 Programlama Dili öğrenmen faydalı ve yeterli olur. Bu koin konusu yapacağın yatırıma karşı beklediğini verir mi emin değilim. Bunlardan para kazanmak için artık çok mu geç. Değil ama sisteme ilk girenler kadar kazanır mısın? Bilmiyorum. Bu iş manşete düştüğü için adımları dikkatli atmakta fayda… Read more »

SüleyMAN
Guest

Merhabalar Mahmut abi. 18 yaşına yeni girmiş bir gencim. Sınavım kötü geldi 2 yıllık tercih verebiliyorum, mezuna bu aileyle pek kalasım yok o strese değmez. Tercih verip başka şehirde bir daha sınava hazırlanmayı veya paramedik falan okumayı düşünüyorum. Bana yardım et