Yüksek statü ve evlilik ilişkisi

Bu yazıda Twitter’da @datepsych hesabında yazan Alexander’ın bir tweetini çevireceğim. Sonra kendim de biraz yorum yapacağım.

“Manosphere ve “hap” topluluklarının evrimsel psikolojiden ayrıldıklarını gördüğüm noktalardan birisi de, yüksek ve düşük değerli ya da “alfa” – “beta” erkekleri tanımlama şekilleri.

Tüm kültürlerde ve tarih boyunca, evli olmak, evlenmemiş olmaya göre daha yüksek statü işareti olarak görüldü. Ve genellikle de en düşük statülü erkekler evlilikten ve romantik ilişkilerden dışlandılar. Sağlayıcılık ve yatırım “beta” özellikler olmaktan ziyade, sağlayabilme kabiliyeti kişinin sosyal egemenlik hiyerarşisindeki statüsü ile yakın ilişki içinde oldu.

Aşağıdaki grafik, en büyük statü yükseltici ve statü azaltıcı özellikleri listeliyor.

Biz Forbes 50 milyarder listesine de baktık ve bu insanların evli olma ihtimallerinin ve ortalama çocuk sayısının genel nüfustan çok daha yüksek olduğunu gördük. Evlilik ile çekicilik arasında da ortak değişkenlik (covariability) var: evli erkekler daha uzun boylular, fiziksel olarak ortalamadan daha çekiciler ve kadınların çekici buldukları özelliklere daha çok sahipler.

Bunun tersine kırmızı hapçılar, Jeff Bezos’un, dünyanın en güçlü erkeklerinden birisi olmasına rağmen (bir nedenden dolayı) “alfa” olmadığını söylüyorlar. Kırmızı hapçıların kafalarındaki statü hiyerarşisi, gerçek, içinde yaşadığımız statü hiyerarşisinden kopuk. Sanırım bu nedenle de, dark triad oldukça sağlam bir şekilde düşük statü ile ilişkilendirilmiş olsa da (düşük sosyoekonomik statü ve eğitim, yüksek suç oranı, vs.) dark triada sahip olmak istiyorlar. Aynı zamanda bu erkeklerin evli olma ihtimallerinin daha düşük olduğunu ve partnerlerinin daha az çekici olma eğiliminde olduğunu biliyoruz.

Şempanzelerde en yüksek statülü erkekler, en saldırgan erkekler değiller.  Tersine, daha düşük statülü olanlar daha fazla saldırganlık göstermeye meyilliler.

Normal dünyada yüksek statü iyi bir üniversiteden doktora almak gibi şeylerle ilişkili. Gerçek “eliti” oluşturan ve görece olarak daha güçlü, daha etkili, daha yüksek kazanca sahip insanlar, daha uzun boylu, daha yüksek zekaya sahip, vs. insanlar.

Hızlı yaşam tarih stratejistleri için, yüksek statü ve “alfa”, bir motorsiklet çetesinde yüksek statüye sahip olmak gibi şeyler. Ama bu bir sinyal ve gerçek statüyü yansıtmıyor. Bu insanlar için “üreme başarısı”, sarhoş bir HB4’ü gecenin sonunda seks yapmaya ikna etmek.

İnsanlar “kötü çocuğu” antisosyal bir karakter olarak gözlerinde canlandırmaya meyilli olsalar da , kadınların daha çok tercih ettikleri “kötü çocuklar”, ortalama mafya üyesi adamlardan çok üniversite spor takımlarındaki adamlar.

Dark triad sahibi erkeklerde James Dean’in “Rebel Without a Cause” arketipi, “uyuşturucudan ikinci kez tutuklanan adam” arketipine göre çok daha az bulunan bir şey.”

Hapın bir kısmında evli olmak, hatta onu bırakın uzun süreli ilişkide olmak betalıktır gibi bir propaganda hakim. Ben tersini iddia etmeyeceğim, yani evli değilsen ya da uzun süreli ilişkide değilsen alfa değilsin demeyeceğim. Onu iddia etmek de yanlış. Ama tarih boyunca yüksek statülü erkeklerin en önemli göstergelerinden birisi evlilik ve (genellikle birden fazla kadından yine evlilik içinde) çok sayıda çocuk iken, evli ve çocuklu olmayı “beta” saymak traji komik.

Geçenlerde bir iki sosyal medya paylaşımı yaptım. Bunlardan biri “baba olmayı özendirme” paylaşımı diye bir baba ve kızının oyunu idi. Buna yorum olarak biri “orta yaş krizi görüyorum” yazmış. Ergen belki bilemem ama orta yaş krizi 30 – 40 yaşlarında baba olmak değil, 30 – 40 yaşlarında motorsiklet alıp genç kızların peşinde koşma diye tanımlanan bir şey. Ama adama göre baba olmak, baba olmaya teşvik gibi doğal bir şey bile orta yaş krizi gibi bir negatif ile özdeş.

İkinci sosyal medya paylaşımımda da zatın biri bana evlilik taraftarı olduğum için sende bir betalık seziyorum demişti 🙂 Ben işim gereği yüksek statülü, C seviyesinde şirket yöneten ve 40’lı yaşlarında adamlarla çalışıyorum. Ve hemen hepsi evli ve çocuklu. Zengin insanlar genelde daha evli, daha çok çocuklu oluyorlar. Bu adamlar emin olun beta falan değiller. Çoğu erkeğin karşılarında belli belirsiz korku hissedecekleri karizmaya sahip adamlar. Ama işte evlilikte betalık sezen zat alfa, o adamlar beta 🙂

Bakın hayatta başarılı olmak, yüksek statülü olmak için illa baba olmak ya da evlenmek zorunda değilsiniz ama bir ideoloji kitleleri aktif olarak aile kurup üremekten alıkoyuyorsa, o ideolojide çok ters bir şey var demektir.

Bu konuyla tam olarak alakalı olmasa da, sonu alakalı olduğu için şu yayına da bakabilirsiniz.

 Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

24
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
5 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
babuşLykuWhiteruneskilerdenbiriFurky Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Whiterun
Guest
Whiterun

Mahmut abi kızma ama 6 yıldır kırmızı hapı ve bu siteyi takip eden biri olarak sanki kırmızı hap değişti. İlk baştaki yazılar daha fazla kötü çocuk olmak , gece hayatı, tinder, tek gecelik ilişkiler , vücut geliştirme , evlilik kumar mıdır? Alfa siker beta öder, kadınların alfalarla seks yapıp çocuk yapması ve betaya kapak atması, umursamaz tavırlar , 3 buluşmada seks yoksa öpüşme gibi daha alfa fuck temelli yazılar iken. Şuanki yazılar daha evlilik ve aile kurmaya dayalı yazılar. Sitenin ilk yazıları ile ilerideki yazılar çelişiyor gibi. Bu arada doğru kişi ile evlilik betalık değil buna bende katılıyorum. Saygılar.

fark eder mi?
Guest
fark eder mi?

7 yıl önce ekşi sözlükte bir başlık gördüm “sonsuzluk ve bir gun uçurulsun kampanyası” diye. ne olduğunu anlamayıp başlığa tıkladım ve bu raslantı benim sonsuzluk ve bır gun, skeptico, smit, 1f gibi sözlük yazarlarıyla ve hemen ardından bu siteyle tanışmama sebep oldu. bu site benim bütün ezberlerimi bozdu ve hayatımı sonsuza dek değiştirdi. ilk yazılarda olan bazı temel prensipler hala ezberimde: “o sana ait değil sadece sıra sende”, “gerçek arzunun pazarlığı olmaz”, “kadın betaya kural koyar alfa için kural yıkar”, “alfa kontrol eden değil, kendisinin kontrol edilmesine izin vermeyendir” gibi bazı cümleler kişiliğimi inşa etti resmen ve bugün hala aklımda.… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Evliliğiniz de çocuklarınız varsa sizi alfa tabir edilen davranışlara daha fazla iter. Becerebilinirse güzel bir şeydir.
Çocuğunuzu ve evinizi koruma güdüsü sizi uyanık tutabilir.
Ayrıca evlilik hayatta odak dağıtıcı şeylerden, ortalamanın üzerinde uzak tutabilme özelliği vardır. <bu sebepten başarı oranlarını yükselten en büyük etkendir.
Bu durum tabii olarak evli erkeklerin daha statülü ve üst seviyeye taşıyan yaşam şekline dönüşmesi de normaldir.
Şunu da belirtmek isterim illa başarılı olmak zorunda olunmayabilir. Bu insanı değersizleştirmez. Çünkü ortada sevdiği severek ürettiği canlı(lar) var ortada. Onları sevmekte sevebilmekte güzel.
Seven sevebilen değerlidir. Başarısız olma ihtimalide zayıftır.

Lyku
Guest
Lyku

Jeff Bezos’a beta diyen adamların hayattaki başarılarını hep merak etmişimdir. Muhtemelen adamın yere düşse eğilip almaya üşeneceği para çoğu insanın hayatı boyunca toplamda elinden geçecek paradan daha fazla ve bu adam mı beta?

Evlilik maskuleniteyi öldürür gibi şeyler biraz tutarsız. Evet belli yaşa kadar evlilik gerçekten soru işareti ama bir yaştan sonra artık alfa adam da gayet durulup, tek bir kadını yanında tutup ondan çocuk yapma olayına girmek isteyebilir.

Gelmişsin 40-50 yaşına halen ne yapacağız sokakta oyun mu çevireceğiz halen?

babuş
Guest
babuş

abi siteye karanlık mod ekler misin