Bizi sevabımızla – günahımızla sevecek, değer verecek biri çıkmaz mı?

Ekşi çöplükte uzun süredir sitemizi takip ettiği anlaşılan bir takipçimiz, erkekadam.org başlığına aşağıdaki yorumu yazmış.

Modern zaman kadın erkek ilişkilerine gerçekçi bir perspektif sunan site. Sitenin 40’lık ve görmüş geçirmiş admini Mahmut Abi sağ olsun baya şey öğrendim ilişkilere yönelik.

Teşekkür ederim.

Ama canımı sıkan şu ki, ilişkilerde neden sürekli bir taktik yapmak durumundayız?

Benim de canımı bu yorum sıktı, daha doğrusu bu yorum oldukça üzücü. Bir takipçi var ve iyi niyetle bir şey yazmış ama uzun süredir takip etmesine rağmen “neden taktik yapmak durumundayız” diye soruyor ☹

Klişe olacak ama siz doğal olmayan taktikler yapmak durumunda değilsiniz. Siz, asıl doğal olmayan ama yıllarca tekrarlaya tekrarlaya düşünmeden, otomatikman yaptığınız hareketlerden kurtulup, doğal olanı öğrenmek durumundasınız. Bu geçiş sürecinde ise tabii ki bir süre her adımınıza dikkat etmeniz gerekecek.

Şöyle düşünün. Piyano çalmayı yanlış öğrenmişsiniz. Yani iki parmak çalmayı öğrenmişsiniz ve yıllarca iyi kötü iki parmak çalmışsınız ama tabii ki pek bir başarınız yok. Sonra biri gelip size 10 parmak çalmanız gerektiğini ve böyle çalmazsanız bu işte iyi olamayacağınızı söylüyor. Siz de, yıllardır iki parmak ile başarısızlıktan başarısızlığa koştuğunuz için 10 parmak çalmayı istiyorsunuz.

Sorun şu ki, iki parmak çalmak her ne kadar işin doğası olmasa da, sizin için otomatik. 10 parmak çalmaya geçmek ise zor. Sürekli hata yapıyorsunuz, sürekli parmaklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor ve 10 parmak çalmak hiç de doğal gelmiyor. Ama eğer bu konuda ısrarla çalışırsanız, 10 parmak çalmak doğal olacak zira otomatikleşecek.

Neden modern zaman ilişkileri saf duygu ile ilerlemiyor da şunu yaparsam karşılığı şu olur diye taktik kasmaya yönelik?

Çünkü çocukluktan çıkıp yetişkin olduğunuzda, yetişkin hiçbir aktivite saf duygu ile ilerlemez, ilerleyemez. Sonuçta ilişkiler size ana kucağı olup içinde dünyadan kaçtığınız cennet bahçesi olmak için değil de bir yuva kurma, çocuk yetiştirme ile alakalı ve bunun gerektirdiği görevler, beklentiler, kaynaklar, vs. var.

Bizi sevabımızla – günahımızla sevecek, değer verecek biri çıkmaz mı?

Yetişkin bir erkeğin karşısına ona geri kalan hayatında annelik yapan bir kadın çıkmaz mı? Muhtemelen çıkmaz. İlişkiye girdiğiniz kadın sizin kopamadığınız ya da çocukluğunuzda kaygı ile bağlandığınız anneniz olmayacak. Senin “günahım – sevabım” dediğin tabii ki ciddi zayıflıkların. Bunlar üzerinde çalışıp güçlenmek yerine, zayıflıkların ile sevilmek istiyorsun. Belki yüzbinlerce yıl önce öyle kadınlar vardı ama yetişkin, az çok güçlü bir erkek olmak yerine duygusal olarak çocuk kalmayı isteyen erkekleri ile beraber hayatın altında, evrimsel olarak ezilip gittiler.

Andrew Huberman bir podcastında çocukluk bağlanma stillerinin yetişkin bağlanma stilleri haline gelmesinin altındaki oldukça ilginç mekanizmayı açıklıyor. Size garip ve hatta rahatsız edici gelecek ama çocuklukta ebeveynleriniz ile aranızdaki bağı yöneten sinir devreleri, yetişkinliğinizde romantik ve cinsel bağlarınızı yöneten sinir devreleri ile aynı! Ve ebeveynleriniz ile yaşadığınız çarpık bağlanmalar (örneğin kaygılı bağlanma) romantik ilişkilerinize miras kalıyor.

Zaten bana öyle geliyor ki “beni olduğum gibi sevebilecek kadın yok mu” diye yakınanların çoğu, çocukluğunda bir şekilde, olduğu gibi sevilme konusunda ebeveynleri tarafından tatmin edilmemiş insanlar. Ebeveynlerinden alamadıklarını partnerlerinden almaya çalışıyorlar ve muhtaç çocuk gibi davrandıklarından genelde hüsrana uğruyorlar.

Konuyu dağıtmadan sadede gelecek olursam, senin “bizi günahımızla – sevabımızla sevecek, değer verecek biri çıkmaz mı” diye şirin şirin söylediğin şeyin aslı, “benim çocuklukta tatmin olmamış ihtiyaçlarımı ben çocukmuşum gibi tatmin edecek biri çıkmaz mı” oluyor. Benim bildiğim, yetişkin bir kadın yetişkin bir erkeği alıp oğlu gibi yetiştirmek istemez. O nedenle işin zor. Kadınlar kısa süre içerisinde koca bebekleri evlat edinme konusunda arzulu olmayacaklarına göre, senin “günahım – sevabım” dediğin çarpık bağlanma stilini iyileştirip yetişkin ve güvenli bir bağlanma stiline çevirmen gerekecek maalesef.

Ben bu zaruri taktiklerin sebebini sosyal medya ve insanların oturduğu yerden anlık birbirlerine ulaşabilmelerine bağlıyorum.

Senin zaruri taktik dediklerinin çoğu birkaç nesil öncesine kadar erkeklerin otomatik olarak yaptıkları şeylerdi. Asıl senin “taktik değil doğal” dediğin şey yeni dünyanın, teknolojinin eseri.

Sonsuz seçenek olan bir yerde kimse bir tane seçenek ile yetinmek istemez.

Eğer seçeneğin yeterince iyiyse isteyebilir. Eğer bu seçeneği kaybedince, aynısını bulmak zor olursa gayet de isteyebilir. Eğer bıraksan da bir kaybın olmayacak bir seçenek olursan, evet yetmezsin, seninle yetinemezler.

Bu tabii ki dışarda iyi bir seçenek olsanız da sizinle yetinemeyecek, ilgiye aç kadınların olmadığı anlamına gelmiyor ama onları da bir zahmet tanımayı ve hızlıca bırakmayı öğrenin.

Hep daha iyisini ister.

Ne kadar iyisini alabildiği de kendi kapasitesi ile sınırlıdır. Karşısına kendisini isteyen daha iyisi çıksa bile, eldekinden olma yeterince yüksek maliyetli ise o atlamayı yapmak zordur. Kaçınız iyi maaşlı işinizi bırakıp bunun 10 katını kazanma potansiyeliniz olan ama riskli bir yeni kariyere geçebilirsiniz?

Tabii bir de eş bağı var, karşılıklı yatırım var, bir yatırım bağı var. İnsanlar, çocuk yetiştirmek için 10 yıllarca eş bağı kurabilen canlılar. Ayrıca öyle sürekli daha iyisini isteyecek kadar uzun da yaşamıyoruz. Bir eşten diğerine kaç kere atlayabileceksiniz, zamanla piyasanız düştükçe keşke 10 senede 10 tane insanla olacağıma, 10 senede bir eş bağı kursaydım demeyecek misiniz? Bazılarınız eminim demeyecek ama çoğunuz bunu diyeceksiniz.

Bu da insanı taktik yapmaya, ilişki ve ilgiyi diri tutmaya iter.

Umarım bu şeyleri yeterince tekrarlayıp otomatikleştirdikçe, bunun taktik değil doğal olan olduğunu, yazdıklarından akan efendi erkek zihin yapısının çocukluktan beri oynadığın taktik olduğunu, o taktik kümesinin tek artısının, yıllarca yaptığın için otomatikleşmesi olduğunu anlayabilirsin.

Beni ben olduğum için kabul eden biri ile karşılaşmayı isterdim.

Peki olduğun sen itici ise. Mesela sen, kıllarını bile almayan, 200 kiloya çıkmış, yıkanmayan bir kadını sırf onu o olduğu için kabul eder miydin? Ne alaka demeyin. Erkekler görsele daha çok bakar, kadınlar davranışa. Eğer bir erkek, yetişkin bir erkek gibi değil de, yetişkin bir kadına muhtaç (duygusal olarak muhtaç) bir çocuk gibi davranıyorsa, bir kadına öyle itici görünebiliyor. İstediğin kadar yakışıklı ol, paran olsun, vs. Bunlar en fazla sena tolerans gösterilmesini sağlar, kabul edilmeni değil.

Modern zamanlarda çok büyük bir istek sanırım.

Bir erkeğin kişiliği zayıf ve itici ise, olduğu gibi sevildiği hiçbir çağ olmadı. Biriyle evlendirildiği ve kadının mecburiyetten katlandığı çağlar oldu.

Bu arada geçenlerde, kaygılı bağlanma stiline (olduğu gibi sevilme hayaliyle yaşayan efendi erkekler bu kategoride) sahip insan oranının 90’larda yaklaşık %25 civarında olmasına rağmen, günümüzde %50’nin üstünde olduğunu gösteren araştırmalar olduğunu izledim. Bu 80’lerde olgunlaşan bir kavram yani elde veri yok ama kim bilir 50’lerde ne kadar azdı. Yani eskiden olduğu gibi sevilme ihtiyacı olan yetişkin erkek oranı da çok azdı, onu da unutmayalım.

Takipçimizin de birgün bunların taktik değil doğal olan olduğunu anlayabilmesini umarım.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

30
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
11 Comment threads
19 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Mahmut AbiPayneKenzouemrebeyyyPayne Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Whiterun
Guest
Whiterun

Mahmut abi bende kadınların güzelliğine ve cinselliğine odaklanıyorum. İlişkilerin ve evliliklerin temeli erkeğin sağlaması koruması, kadınında ilişkide cinsellik ve feminen olması üzerine kurulu olması gerektiğinin farkındayım. Fakat erkek ortamında ben kadının güzelliğine ve cinselliğine odaklanırım dediğimde saçma sapan sen kadını cinsellik için mi seviyorsun diye eleştiriliyorum. Sanki kadınlar bizi kara kaşımıza gözümüze seviyorlar gibi bir algı var. Birde mahmut abi Türkiye de mi yaşıyorsun şuanda bilmiyorum ama kadınların çoğu cinsel olarak soğuk, evli dahi olsalar kardeş kardeş oturmayı sevgi aşk evlilik zannediyorlar.

Osmcan
Guest
Osmcan

Mahmut abi Yaşım 17 lise 3.sinif öğrencisiyim son 3 seneden bu yana içimde hep sevgilim olsun isteği vardı 9.sinifta sınıfımdan bir kıza oneties oldum 1 sene boyunca ona takıntılı kaldım 10.sınıfta bu iş böyle olmaz diyip başka kızlara yazdım ama onlarla da nasıl konuşacağımı bilmediğim ve muhtaç gözüktüğüm için red yedim şuan 11.sınıfım çevremde sevgilisi olan arkadaşlarım var içten içe bende istiyorum ama olmuyor şuan bu durumda ne yapmam lazim?

cemre
Guest
cemre

Mahmut abi birlikte çok uyumlu olduğumuz bir sevgilim var. Birbirimize çok saygı duyuyoruz, iyi anlaşıyoruz, ve ciddi düşünüyoruz ikimizde. Kendisi biraz muhafazakar ve benden önce cinsel olarak hiç tecrübesi olmamış. Bu yüzden cinsel olarak bir yerde beni durduruyor. Bunu normalde ben sorun etmem sonuçta ailesinden böyle bir terbiye aldığı için normal karşılıyorum. Ama acaba beni cinsel olarak gerçekten istemiyor mu diye düşündürttüğü için içten içe sinirleniyorum. Günümüz ilişkilerinde herkes birbirine fiziksel olarak çok rahat yakınlık gösteriyorken biz fiziksel olarak çok yapış yapış değiliz. Aslında bu durum beni rahatsız etmiyor ama dışarıdaki çifter’de gördüğüm şey bu olduğu için lan acaba bizde… Read more »

eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Seni günahınla sevabınla sevecek biri çıkmaz.
Seni günahınla sevabınla seven biri olur. Bu durum dahi güvenilmezdir.

Berkay
Guest
Berkay

Mahmut abi, kızla sevgiliyiz beni başka bir kızla gördü arkadaşım olduğunu da biliyor. Ondan sonra soğuk yapmaya başladı, mesaj attım görüldü attı. Ondan sonra yazmadım, 6 -7 saat sonra aradım cevap vermedi. Şuan ne yapmalıyım?

Lyku
Guest
Lyku

Belki bu lafım yüzünden linçleneceğim ama “modern zaman ilişkileri saf duygu ile ilerlemiyor” lafına çok da katılamayacağım. Aksine günümüzdeki ilişkiler çok daha iç güdüsel olarak işliyor. Çevrenizdeki küçük çocukları gözlemleyin, ana okullarında vs. çocuklara bakın, kız çocuklarının genel olarak “serseri/yaramaz” diyeceğiniz çocuklara daha ilgili olduğunu görürsünüz. Çünkü o çocuklar genel olarak daha çok oyun kurar, daha eğlenceli şeyler yapar. Alın size iç güdü. Kadın büyüdüğünde de hayatında kendisini eğlendiren, gezdirip tozdurup, yeri geldimi ihtiyaçlarını karşılayan erkek istiyor olunca mı doğaya ters hareket etmiş oluyor. Yoksa daha 2-3 yaşındaki küçücük kız çocukları da mı bu arkadaşın yakındığı gibi davranıyor. 3 yaşındaki… Read more »

Isimsiz katilimci
Guest
Isimsiz katilimci

Eskiden ben de sevdiğim biriyle konuşmak için bile yanıp tutuşuyodum. Sanki olmazsa hayatımın manası yokmuş gibi (muhtaçlık seviye 100). Bi 6 ay filan önce sitedekileri uygulamaya başladım. Başlarda çok zordu evet çünkü hep böyle olmamalı diye düşünüyordum. Şu an ise gayet güzel ve şimdi anlıyorum ki, doğal hali zaten bu. Yani böyle olmalı. Hiç zorluk da yaşamıyosun. Ha bazen sıkıntı oluyormu evet oluyor. Ama çok da kafaya takmamak lazım. Son 1 yıl düşüncelerim baya değişti yani. Ama gariptir ki, sitede bahsedilen gibi önce davranışlarımı zorladım. Yani şimdiye kadar hep kendi bildiğim gibi yapıyordum, geçen yıl ise bu sitede bahsedilenleri yapmaya… Read more »

damn
Guest
damn

Sevgili Mahmut abi öncelikle sana teşekkür ediyorum gerçekten bir çok konuda bana çok yararın oldu. Çoğu alanda özgüvenimi toparladım, spor ve ders konusunda başarılıyım, kız konusu da eskisi kadar kafama takmıyorum. Lakin şöyle bir şey var: Taktik değil doğallık diyorsun ama benim doğru düzgün ilişkim olmadı ki taktik yapayım. Ama nedendir bilmiyorum kızlarla ilişkilerim hep mesafeli kalıyor, istemeden kaçıyor muyum nedir anlamadım. Arkadaş grubundan tip olarak muhabbet olarak sevdiğim bi’ kız var. Öyle aşkından yanıp tutuştuğum biri değil zaten de onun sağlıksız olduğunu biliyorum. Ancak buna da zorla yazıyor gibiyim 5/10 belki de 4.5 diyebiliriz. Ama onla bile muhabbeti ilerletemiyorum… Read more »

Payne
Guest
Payne

Abi selamlar. Yaklaşık 2-3 senedir bu siteyi takip ediyorum, her şeyi eksiksiz uyguladığımı söyleyemem ancak büyük bir kısmını anlayıp uygulayabildiğime inanıyorum. Benim sıkıntım tam olarak burda, ilişkilerin dinamiğini anladıkça karakter olarak değişim yaşadıkça uzun ve sağlıklı bir ilişki kurabilmekten uzaklaştığımı hissediyorum. Mesela biriyle tanışıyorum güzel, komik, karakter olarak da birbirimize uygun olduğumuzu düşünsem de “kaybetme korkusu” denen şeyi yaşamıyorum. Yani konuşmayı kestiğimizde durup üzerine düşünmüyorum, bu kısa ilişkilerimde olunca sorun değil ancak yaklaşık 2 yıl süren bir ilişkim bittiğinde ikinci gününde geçmişi düşünmedim bile. Bu ne kadar iyi bir şey gibi görünse de bunun temelinde ilişkiye ve karşımdaki kişiye yeterli… Read more »

emrebeyyy
Guest
emrebeyyy

[Mahmut abi lütfen cevaplar mısın Seviliyorsun] Kızı 3 kere buluşmaya çağırdım 3.de kabul etti. Kız buluşmaya geldiğinde ilgisi yüksekti. Sürekli konuşuyor bir şeyler anlatıyordu. Hazırlık sınıfındayız kızla fakülteye seneye motorla geleceğim dediğimde beni görürsün artık dediydi. Abimin düğünü olacak 1.5ay sonra ona davetiye verirsin artık dedi. Kız adıyamanlı kız bi ara gelirsen gezdiririm seni dedi. Balık tutmayı felan öğretirim sana dedi. Kızla banka oturduk bana durduk yere mesajlarıma geç cevap veriyorsun dedi anlayışla karşıladım bende işimin olduğunu felan söyledim. 3-4 Saat kızla gezdikten sonra her şey çok güzeldi teşekkür ederim dedi elini uzattı bende uzattım gitti. Normalde sarılmayı düşündüm kızla… Read more »

Kenzou
Guest
Kenzou

“Belki yüzbinlerce yıl önce öyle kadınlar vardı ama yetişkin, az çok güçlü bir erkek olmak yerine duygusal olarak çocuk kalmayı isteyen erkekleri ile beraber hayatın altında, evrimsel olarak ezilip gittiler.”

Aslında şu cümle bütün her şeyin özeti gibi eğer anlayabilirsen 🙂