Meslek seçmek bir erkeğin hayatını belirleyecek önemli konulardan biri. Erkek Adam topluluğunu takip eden çoğu arkadaşımın bu alanda soruları olduğunu görüyorum. Üniversite sınavına girenler, mesleğine yeni adım atanlar veya kariyer değiştirmek isteyenlerin sorularına yorumlara baktığımda denk geliyorum. Bu yazıda meslek seçimini ele alalım ancak devam etmeden önce bütünlük arz etmesi bakımından şu makaleyi okuyabilirsiniz.
Yıllar önce üniversite tercihlerimi yapmak için Anadolunun küçük bir kasaba lisesinde müdür yardımcısının odasından içeri girmiştim. O zamanlar sistem böyle değildi. Biz dolduruyor sonra gidip bizzat işletiyorduk. Kağıdı uzattım ve uzatmamla şu cevabı aldım.
MY: Emin misin?
T: Evet.
MY: 24 tercih hakkın var sen sadece 3 tane girmişsin. Ya tutmazsa?
T: Kesin biri tutacak.
MY: Nasıl bu kadar eminsin? Bence eklemek yap.
T: Bu üniversiteler dışında okumak istemiyorum. Olmazsa yine hazırlanılır. Sırf yazmak için bölüm yazmadım. Bunlar benim seçimlerim, lütfen bu şekilde girin.
Bu cevabı bir homurdanma ve klavye sesleri takip etti. Birkaç ay sonra listenin ikinci sırasında bulunan tercihe yerleşmiştim. İsteyerek gittim ve severek okudum. Ancak mezun olduğumda bu mesleğin bana sunacağı olası iş ortamı hoşuma gitmemişti. Ciddi bir kriz ortamındaydık. Tüm Dünya 2008 krizinin etkilerini hissediyordu. Benim çalışma alanımda kriz çıkmış öyle iş bulmak artık o kadar kolay değildi. Üstüne çok zor şartlar isteniyordu. Bunun yanında üniversitede aldığımız eğitimin bize iş dünyasında istenen bilgiyi vermediğini, gereksiz teorik kaldığını ve pratik olmadığımı fark ettim. Güya teknik okumuştuk ancak ne doğru düzgün çekiç tutabiliyor ne de alet kullana biliyorduk. Üretim, tasarım ve planlama gibi hayati konuların hakkında derslerden aklımda kalan şeyler sunum sayfaları idi. O göz kanatan, özensiz şekilde üniversite hocaları tarafından hazırlanan sunumdan çok her şeye benzeyen sayfalar. Üstelik mezun olduğum üniversite ilk 5’te olan bir üniversite olmasının yanında bende onur ödülüyle her kula nasip olmayacak bir başarıyla mezun olmama rağmen durum buydu. Ancak şanslıyım ki bu durumla karşılaşacağımı tahmin etmiştim ve kendimi doldurmaya, geliştirmeye başlamıştım. Yakın arkadaşlarımı uyarmaya çalıştım. Ancak işe yaramadı.
Tonyukuk: “Hüseyin, Mete biz derslerde yeterince şey görmüyoruz, uygulayamıyoruz. Gördüğüm kadarıyla başka şeyler gerekiyor. Ben yakında şu sertifika programına başlıyorum. Birlikte gidelim.”
Yakın Arkadaş: “Tonyukuk, ne gerek var? Firmalarda o dediğin kullanılmıyor? İhtiyaç olsaydı kullanırlardı.”
Tonyukuk: “Firmaların doğru yaptığını ve bildiklerini nasıl biliyorsun.”
Yakın Arkadaş: “Yok abi, boşuna uğraşmanın anlamı yok.”
Tonyukuk: “Bence yanlış düşünüyorsun. Onları doğru ve eksiksiz kabul ediyorsun. Unutma o firmalar insan evladı ürünü. Her şey tamsa dahi mutlaka iyileştirilecek şeyler vardır.”
Bir önceki yazıda değişimi herkes farklı karşılar demiştim, hatırlamışsındır. Sonra bu arkadaşlarımla yollarım ayrıldı. Ben aldığım kararların ve yaptığım çalışmaların çok faydasını gördüm. Dahil olduğum ekiplere farklı bakış açıları getirdim ve fark ettim ki takip edilmeye, takdir edilmeye ve taltif edilmeye başlandım. Fark şuydu ben öğrenmeye devam ederek seçeneklerimi arttırıyordum onlar ise okulun verdiğiyle yetinip bu değişen dünyada seçeneklerini daraltıyorlardı. Biliyorsunuz özgüven seçeneklere sahip olmaktan gelir. Onlara göre X okuyan biri X Tesislerinde çalışabilir, X Tesislerine mal verenlere görev alabilir ya da X Tesislerini denetleyenler de uzman olabilirdi. Bana göre ise X okuyan olan biri nerede çalışacağına kendi karar verir ve isterse Y, Z, K, F, … işlerinde çalışabilir idi.
Ev İnşa Ediyoruz
Meslek seçmek, içinde yaşayacağın evin yerini seçmek gibidir. Kariyer ise zamanla inşa edeceğin evindir. O evin tuğlalarını, bahçesini, boyasını zamanla tamamlarsın. Bir süre sonra bahçeye havuz koymamıştım ama havuz da koyayım, köpekte alayım diyebilirsin. Şömine eklemek, çardak yapmak ya da elveriyorsa bahçeye kümes yapmak isteyebilirsin. Ayrıca, Evin rengini maviden yeşile dönüştürmek isteyebilirsin. Çünkü insan doğamız hayal etmekten çok reaksiyon vermeye daha yetkindir. Senin hayalin düz bir zemin üzerine iki katlı ve Bahçeli bir ev inşa etmek olabilir ancak o evi inşa ettiğinde aslında 3+1 bir apartman dairesi istediğini anlayabilirsin. Bu hatunların alfayı evcil yapma arzularına ve bunda başarılı olduklarında “Hayal ettiğim bu değildi.” reaksiyonuna benzemektedir. Neden? Çünkü insan olarak biz kadın ve ya erkek olmamızdan bağımsız olarak reaksiyon vermede başarılıyız.
İsteklerin ve Arzuların Değişebilir
Meslek seçimi konusuna ev ve arazi metaforu üzerinden devam edelim. Şu an istediğin şeylerle 30’ların, 40’ların ya da 50’lerinde istediğin şeyler farklı olabilir. Hatta bence muhtemelen böyle olacaktır. 25 yaşında bana iki oda bir salon kariyer yeter diyebilirsin. Ancak 30’larının ortasında Bahçeli villa istiyormuşum olabilir. Peki sen diyelim ki dik yamaçta bir arsa aldın (meslek seçtin) ve buraya bir evladiyelik ev diktin sonrada fark ettin ki aslında sen yaptığından çok farklı bir ev istiyormuşsun. Ne yapacaksın? Burada iki yol var, birincisi ya kabullenip ben böyle mutlu olmak zorundayım dersin ya da iki o evi yıkıp zemini istediğin eve uygun hale getirip – bu maliyet ve zaman denektir. Bir daha ev inşa edebilirsin. Ancak bunu yapmak için zemini kazıman, ek maliyetler çıkması ve ciddi bir uğraşla karşılaşacaksın. Zamanında verdiğin kararla sonradan istediğin arasında bir fark çıktı. Zaman, emek ve maliyette bu farkın bedeli olmaktadır.
Doğru Zemini Seçmek
Toplumda başarılı olduğu düşünülen şeyin takip edilmesi yaygındır. Bunu ticari girişimlere baktığında, projelere baktığında görebilirsin. Bir bakmışsın biri tavuksepeti diye firma kurmuş ve tutmuş, bir süre sonra hindisepeti, kazsepeti mutlaka peydah olacaktır. Bu durum meslek seçiminde de kendisini göstermektedir. Geçmişe dönüp baktığımda meslek seçim trendlerini daha iyi görebiliyorum. Benim hazırlandığım zamanlar Gemi Mühendisliği çok revaçtaydı, mezunları hemen iş buluyor daha okurken çok iyi paralarla tersanelerde çalışıyorlardı. Benden sonraki dönemde Endüstri Mühendisliği popüler oldu sanki her çıkan otomatik CEO oluyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Aynı şerler Genetik Mühendisliği, Tıp gibi daha birçok alan içinde söz konusu olmuştur. İnsanoğlunun gelişimiyle bazı dalların kaçınılmaz olarak öne çıkacağı doğrudur ancak bunun yukarıda verdiğim örneklerde çok bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Özellikle bazı basın ve yayın organları geleceğin meslekleri diye arada üflüyorlar. O listeler öyle gerçeği tam olarak yansıtmıyor. Peki ne yapmak lazım? Rasyonel olarak kararınızı vermeniz gerekiyor.
Bu konuda size yol göstermesi için bir Venn şeması* oluşturalım.
Venn Şeması üç alanda meslekleri göstersin. Yeteneğiniz olan meslekler, İstediğiniz meslekler ve Geleceğiniz kurabilecek olanakları sunabilecek meslekler. Böyle bir şemada sizin seçmeniz gereken bölge bu üç alanın kesişimi olan mesleklerdir.
Yeteneğiniz olan meslekler sizin eğiliminizin olduğu ve çevrenizden ailenizden bu konuda geri bildirimler aldığınız alandır. Burada zaten nokta atışı meslekten bahsetmek doğru değil. Alanlar üzerinden gitmek hem esneklik verir hemde doğru seçim olasılığını arttırır.
İstediğiniz meslekler sizin gönlünüzden geçen ve yapmayı hayal kurduğunuz mesleklerdir. Bu meslekler size ilham vermiş veya dış etkenlerden dolayı arzulamış olabilirsiniz.
Gelecek vadeden meslekler ise size gelecekte güzel imkanlar sunabilecek mesleklerdir.
Burada elbette tüm detayları anlatmak ve her bir alt kırılıma değinmem mümkün değil ancak meslek seçerken aklınızda tutmanız gereken şey sizin durumunuzda en yüksek düzeyde fayda sağlayacak seçimi yapmış olmaktır. Bunu çok para kazanacağım olarak değil uzun vadeli ve sürdürülebilir iyi gelecek sunabilecek bir seçim olarak düşünün. Aldığı paranın hazzıyla okurken firmalarda çalışmaya başlamış ve okulu uzatarak hala aynı seviyede kalan kişiler gördüm. 15 yıldır bir kaç dersten geçmeye çalışıyor ve hala mezun olamıyordu. Askerlik konusu problemli idi. Okulun bu kadar uzaması onların modunu düşürüyordu. Bu doğru bir çözüm değil. İyi kazanıyorlardı ama yine de doğru bir çözüm değil. Risk barındırıyor ve sürdürülebilir değil.
Her şey üniversite mi?
Değil. Eğer üniversiteye gidemiyor ancak yinede bir meslek edinmek istiyorsan bunu yapmanın yolları var. Ülkemizde ciddi bir kalifiye eleman ihtiyacı var. Maalesef eğitim sistemi bu ihtiyacı karşılayamıyor ve bu kalifiye elemanlar eğer işini iyi yapıyorsa ve ahlaklı ise üniversite mezunlarından çok daha fazla kazanıyorlar. Burada meslek edinmeyi düşünmelisin ve yine yukarıda paylaştığım şema yaklaşımını kullanarak ilerlemek istediğin alanı seçebilirsin.
Yapılmaması Gereken Hatalar
Özellikle çevremde karşılaştığım ve dehşete düşerek incelediğim bazı hataları burada paylaşmak isterim.
- Sevgili ve arkadaş nedeniyle seçim yapmak
Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir hata. Hayatın böyle bir erken döneminde geleceğimizi şekillendiren bir seçim konusunda belki hayatınızda bir kaç yıl sonra – muhtemelen, olmayacak kişilere göre seçim yapmak doğru değil. Seçimlerini rasyonel nedenlerle yapmalısın duygusal nedenlerle değil. Çok iyi bir ilişkin ve arkadaşlığın olabilir ama önceliğin kendi misyonun olmalı. Eğer neden diye soruyorsan, 1 numaralı demirden kanunu hatırla çerçeve herşeydir. Gerekirse ilişkini bitir ama rasyonel nedenlerle seçim yap.
- Çevre ve aile ne diyorsa onu yapmak
Bu da sık karşılaşılan bir durum. Burada hiç dinlemeyin demiyorum. Görüşlerini elbette alın ancak ev ödevinizi yapın ve sadece halanızın eczacı komşusu nedeniyle eczacı olmayın. Başkalarının yanlış düşüncelerini ve sanrılarını hayatınızın akıp giden zamanıyla ödersiniz.
- Ciddiye Almamak
Bu da karşılaştığım önemli bir hata. Biliyorsunuz göç yolda düzelir diye bir atasözümüz var. Ancak genelde plansız kervanı yolda eşkiyalar soyar. Hayatınızın gidişatını belirleyecek önemli bir konuda cep telefonu alırken gösterdiğiniz ciddiyetten daha fazlasını göstermelisiniz.
- Medyanın Gazına Gelmek
Bazı meslekler filmlerde, ana haber bültenlerinde ve dizilerde çok havalı gösterilir. Bu kişiler iyi para kazanmakta, özgürce dolaşmakta, istedikleri zaman gidip gelmektedir. Ancak bu üfürmeler çoğunlukla – hatta hepsi doğru değildir. Mesela geçenlerde gördüğüm bir dizide esas kızımız – artık esas kızlarımız var biliyorsunuz feminizm sağolsun. Avukat oluyor şak diye iyi bir hukuk bürosunda işe başlıyor. Bu yeni mezun çiçeği burnunda avukat eas kızımız çatırt diye bir kaç kişiden sorumlu oluyor, hayati davalara bakıyor ve özel ultra lüks odasında çevresinde ki betamorfoz erkeklere havasını basıyor. Ulumanitu liderliğiyle Abraham Lincoln*’’e bile taş çıkarıyor. Bize de götümüzle gülmekten başka bir şey kalmıyor tabi. Gençler böyle şeyler filmlerde olur diye bir söz vardı hatırladınız mı?
Potansiyeli Olan Meslekler
Şu günlerde gördüğüm kadarıyla yazılımcı olmak baya popüler. Bu alana ciddi bir yöneliş var. Dijitalleşme nedeniyle daha çok yazılımcıya ihtiyaç olacağı aşikar ancak insanlığın devamı için itfayeci, eczacı, tesisatçı, elektrikçi, öğretmen…vs ihtiyacıda olacak. Burada önemli olan bilinçi karar vermek ve işini iyi şekilde yapmak. Oturduğum bir muhitte acar bir tesisatçı hafta sonları da yoğun olduğu için abi aileme vakit ayıramıyorum bazen diye dert yanıyordu. Kazandığı para pek çok beyaz yakalının kazandığının üstündedir. İşini iyi yapan bu arkadaş aynı zamanda çevrede sevilen ve sayılan biridir. Bir başka örnek ise Müzik Öğretmeni olan tanıdığım olsun. Akşamları sahneye çıkması ve ayrıca kendi yönettiği öğrencileriyle iyi bir gelire sahip oldu ve mutlu bir yaşantısı var.
Şimdi burada aklınıza şu soru gelebilir. Tonyukuk, bazı meslekler ölecek deniyor o zaman ne olacak? Geçmişte olan değişimler bazı mesleklerin öleceğini ancak farklı ve yeni mesleklerin yerine geleceğini göstermektedir. İkinci olarak insan ırkı geçmişe göre bazı alanlarda pek çalışmaya hevesli değil. Örneğin enerji endüstrisinde çalışanların önemli bir kısmı yakın gelecekte emekli olacaklar. Bu ayrılacak vatandaşların yerine kimi bulacağız diye firmalar kara kara düşünüyor. İkinci dünya savaşını atlatmış bir genç için 1950’li yıllarda böyle bir endüstride çalışmak süper bir güvenceyken, 2020’li yıllarda internet çağında yaşayan gençler için durum böyle görünmüyor. Bu firmalarda iş gücünü yazılımlarla kapatmaya çalışıyorlar. Düzenli olarak takip ettiğim uluslararası güvenilir kuruluşların bu alanda öngörüleri ve raporları var. Bu bilgiler size daha sağlıklı öngörüyü verecektir. Bu da başka bir yazının konusu olsun.
*Venn Şeması Daireler kullanarak şema elemanlarının mantıksal ilişkisini gösteren temel bir küme gösterim şemasıdır. Proje yönetimi, Strateji gibi alanlarda sıkça kullanılır.
*Abraham Lincoln Amerika Birleşik Devletlerinin Efsanevi 16. Başkanı. Köleliği kaldırarak siyahlara özgürlük verilmesini sağlamıştır. Kölelik karşıtı tutumu nedeniyle ülke iç savaşa girmiş ve iç savaş sürecinde ülkeyi yönetmiş ve siyasi dehasıyla ülkeyi tekrar bir araya getirmeyi başarmıştır. Kölelik sempatizanlarının suikastı sonucu hayatını kaybetmiştir. Yüzü Amerikalıların duyduğu saygı nedeniyle Rushmore Dağına George Washington, Theodore Roosevelt ve Thomas Jefferson ile birlikte kazınmıştır.
Yazan : Tonyukuk
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Mahmut abi selamlar. Geçen yıl ailemin baskılarına dayanamayıp 2 senelik bir tercih verdim. Şu an üniversitedeyim. Yani bölümümden pek haz etmiyorum ama derslerime iyi çalışıp KPSS ile atanırsam elime en az 6-7 bin TL geçer. Sence bu yeterli mi, daha çok kazanmak için daha iyi bir üniversite okumalı mıyım? Cevabını bekliyorum.
Yeterli değil.
Peki şimdi ne yapmalıyım?
Yaşına göre daha iyi bir üniversite okumanı tavsiye ederim. Üniversiteden mezun olunca en az 15 bin lira kazanmanız lazım (belki hemen değil ama 3-4 yıl içinde ve bugünün parasıyla) yoksa üniversite okumaya değmez.
Hocam o zaman şimdiden üniversite sınavına mı hazırlanayım? Bölüm bitince bir daha girmek için?
Başka nasıl olacak?
merhaba mahmut abi yazılımcı olduğundan bahsetmiştin veri bilimi hakkında ne düşünüyorsun veri bilimciler front end back end web tasarımı vsvs alanlarda çalışanlardan daha fazla kazanabilir mi pazarlama ve finans alanlarında veri bilimi kullanılabilir mi? junior-mid-senior levellerinden herhangi birine ulaşılınca bir yazılım yazıp onu internete koyup satabilir miyiz? pythonda günde 4 saat kullanarak ne kadar sürede junior level olabilirim? şuanki maaşlar nasıl? gelecekte oluşacak açıklardan ötürü maaşlarda nasıl bir artış olabilir
Veri bilim iyi iş ve iyi kazanıyor. Şu an diğerlerine göre nasıl kazanıyor bilmiyorum, internetten bakabilirsin.
Mahmut abi merhaba. Tüm yaz neredeyse geleceğimi düşündüm ve hem yurt dışı hem yurt içi iş imkanı olarak bilgisayar mühendisliği şu an çok revaçta duruyor. Genelde mezunlar yazılım da öğreniyor. Yaşım 23 hukuk son sınıfım ben de bu yüzden okulla beraber açık öğretim bilgisyar program yazdım bu bölüm iki yıllık stajım ile aynı anda biticek ve sonra dgs ile bilgisyar müh geçip 2 yada 3 yıl okuyup bitirebilirim. Sence bu mantıklı bir tercih olur mu
Bilgisayar işini yapabileceksen mantıklı ama bu iş öyle “gelecek bunda bunu yazayım” işi değil, çok zor bir iş olmasa da herkes yapamaz.
merhaba erasmusa gideceğim tayvana japonyaya koreye singapura gidebilme şansım var hepsinde de iyi üniler var asyalı kızlar yazınızda asyada şansımızın daha yüksek olduğunu söylemiştiniz bunlardan hangisine gitmemi önerirsiniz
Singapur. İngilizce konuşuluyor, birçok Asyalı göçmen kız var. Singapur, Kore, Japonya veya Tayvan, Türkiye’den üstte ülkeler, buralarda yerel kızlarla zorlanırsın. Singapur’da göçmen kızlar yeter. Diğer ülkelerde pek göçmen yok.
singapurun nüfusuna bakmıştım %74i çinli %14 malay %9hintli geri kalanda farklı ırklardan oluşuyordu çoğunluk olan çinliler mi yerel kızlar oluyor abi ve malezyada vardı onun hakkında ne düşünüyorsun bir de veri bilimi ile ilgili bir yorumum vardı o yorumda bir hata mı vardı çünkü bu yorumu ondan sonra atmıştım
Bu seçimi umarım amcılar kralı gibi sadece kıza göre yapmazsın ama Singapur’da Asya’dan her milletten kadın var. Avrupa’dan da. Bu yorumu burada kapıyorum zira aslında yazıyla alakasız.
singapurda dünya sıralamasında ilk 15te olan üniversite var abi
Merhabalar Mahmut abi sana bişey danışmak istiyorum. 22 yaşındayım üni mezunu değilim elimde herhangi bi zanaat de yok üni okumak istemiyorum meslek öğrenecek yaşıda biraz geçtim Bayadır iş arıyorum ama kendime göre iş bulamadım hafataya bir şirkette çağrı merkezi elemanı olarak home office başlıycam bu işi önerirmisin önermiyosanda başka yapmamı tavsiye ettiğin bişey var mı şimdiden teşekkürler
Bir zanaat öğrenecek yaşı henüz geçmedin. Çalışmak zorundasın çalış ama bir zanaat da öğren.
Sence hangi zanaati öğrenmeliyim ve nerede öğrenebilirim Mahmut abi sen veya diğer arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim cünkü benim için önemli bi konu ve tam olarak geleceğim için bir yol bulamadım.
İmalat sanayinde az bulunan ve Avrupa’da da aranan zanaatları tercih edebilirsin. Mesela Almanya’nın mesleki ustalık belgesi ile mavi kart verdiği meslekler.
Bunun yanında iyi kazanan başka ustalıklara bak. Klima tamiri, tesisatçılık, elektrikçi, vs.
Cok teşekkür ediyorum Mahmut abi tavsiyelerin çok iyi
Mahmut abi lisansta iki yıl ders alınca önlisans diplomasına sahip olunuyormuş. Makine mühendisliği okuyorum, okul uzadı biraz. Yaş da 24 oldu. Bir an önce okulu yarıda bırakıp işe mi girsem? Ne önerirsin?
Okulunu bitir.
Tüm faturalarını ödedikten ve bir miktar yaşamak için para kaldıktan sonra %10unu da biriktirebileceği kadar.
Işin icinden nasil cikacagimi gram bilmiyorum. Burs kazanacak kadar iyi bir derece yapmak ve/veya üniversitede part time çalışmak hariç bir çıkışın yok. Yani eğer üni. okuyacaksan. Ama yasal olarak eğer bir üniversiteyi kazanırsan basıp gitmene engel olamazlar.
Merhabalar, Siteyi üniversitemin başında keşfedip, okulumun son döneminde hala arada girip takip eden bir okurunuzum (bir kaç yazı da çevirmiştim). Son dönemin getirdiği stresle büyük bir kararsızlıkta olduğumdan buradaki arkadaşlara da bir kaç soru danışmak istedim. Ülkenin en iyi kimya bölümlerinden birinde okuyorum. Lisans hayatımda çıkardığım bir yayınım var, ve bilim için bir şeyler üretmeyi seviyorum. Ortalamam da… ortalamanın bir tık üstünde. Kimyanın teorik konseptlerine hakimim, ayrıca bir 3. sınıf PC mühendisi kadar da bilgisayar konseptlerine hakimim. Zaten çalıştığım altdisiplin de bunu gerektiriyor. Mezun olmanın arefesinde bu sıralar iş de bakmak durumundayım… Babam kanser hastası, işine ara vermek zorunda -ki… Read more »
biraz sefil bir biçimde yaşıyorum ve bu beni psikolojik olarak aşırı yoruyor. Sonuçta en fazla 2-3 yıl böyle olacağı için bir şekilde dayanılabilecek bir şey.
Yüksek lisansını burada yapıp doktorayı yurtdışında yapmak eğer mümkünse doğru seçim.
Abi tekel market işletiyorum.bazen musteriler emrivakiye getirip, alkolu vs poşete koyana kadar para gostermiyor.ben de odeyecekler saniyorum dogal haliyle, sonra “ben yarin birakirim hadi kolay gelsin” olayi.bazen yok diyorum ama bazen diyemiyorum sonra veresiye mal vermenin sikintisi olusuyor. Simdi ben dopaminle alakasi olabilir mi diye dusunuyorum cunku butun gun sikintidan pc basinda geciyor.bazen oluyor ki musteri gelmesin de su diziyi izleyim diyorum. acaba bu isime odaklanamama sorunu yaratiyor mudur? Dopaminle mi yoksa maskulenlikle mi alakasi vardir? Anasini satayim sanki dilim dugunleniyor “malesef veresiye veremiyoruz” diyemiyorum.cogu da tanidik oldugu icin kirmama, morallerini bozmama hissi oluyor.ha sonra odeyen de var odemeyen de.ama… Read more »
Her zaman yok diyeceksin. Orada veresiye yok diye bir kağıt at, ödeme almadan poşeti verme. Özellikle de daha önceden yarın bırakırım diyenlere.
Olay dopamin değil sen ödleksin. Ödlekliğine PC başında sünepeleşmen de katkı sağlıyordur. PC’yi azalt onun yerine dükkan önünde volta at, kitap oku, iş yap vs. Ağırlık kaldırıyor musun?
Abi cok haklisin ozellikle son aylarda agirligi biraktim odlek biri oldum.dediklerin o kadar dogru ki .
Askerliğini eğer yaptıysan bilirsin ki günde üç kere ve bazen daha fazla içtima aldırılır. Bunun sebebi askerlerin bilmemesi değil savaş durumunda hemen organize olabilmelerini sağlamaktır. Kendini programlayabilirsin, hayır dediğin durumu günde bir kaç kez prova yapabilirsin. Cesaret edip uygulamaya geçtiğinde sonuç almaya başlarsın.
Tonyukuk sen de haklisin dostum.
Bazen diyorum işte ama bazen de kitlenip kaliyorum.
2 yıllık makine okumak mantıklı mı? Yaş oldu 24 bir an önce elime bilezik alayım diyorum. Ayrıca orta düzey İngilizce de var. Sen ne dersin Mahmut abi?
Saçma bir soru soruyorsun ya da saçma bir şekilde soruyorsun derim. 2 yıllık makine mantıklı mı diye buradan mezun olanlara sorman lazım.
Yazı için çok teşekkürler. 23 yaşındayım, İngilizce öğretmenliği son sınıftayım ve bu mesleği yapmak istemiyorum. Öğretmenlik vasıfsız, geleceği olmayan kasiyerlikten hallice boş bir iş. Ben sürekli gelişebileceğim, gelecekte ustası olabileceğim bir mesleği yapmak istiyorum. İngilizcem çok iyi, dolayısıyla bu yeteneğimi kullanıp uluslararası geçerliliği olan bir mesleği yapmak istiyorum. Dolar kazanmak istiyorum. Hayatta savaşmak istiyorum. Düz devlet memuru olmak istemiyorum. Fakat gelgelelim hayatın gerçeklerine, ailemin beni başka bir şehirde 2. Kez okutacak durumu yok… Dolayısıyla kendim hem özelde ingilizce öğretmenliği yapar hem okurum diyorum ama bir yandan da okumak yerine bir zanaat öğrenmek mantıklı geliyor. Özellikle bana yurtdışı kapılarını açacak ve… Read more »
Mahmut hocam gastronomi okurken restaurantta vs. Calısmaya karar verdim. Hem mesleğimde kendimi geliştirmiş hem okul harçlığımı çıkarmış olurum. 4 yıl bu şekilde ilerlersem okul bitince 4 yıl tecrübesi olan ileri seviye ingilizcesi olan bir aşçı olarak yurtdışında iş bulma şansım da olur. Hem yemek yapmaya ilgim de var. Açıkçası hem karizması hem geleceği olan bir meslek bence, maaşı da iyi yurtdışında. İlk başlarda eziliyormuşsun ama. Yazın işe girip haftanın 7 günü 12 saat köpek gibi çalışacağım mesela. İlk başlarda ezileceğim elbet. Ama bunu kendime hak görüyorum açıkçası,bu yaşa kadar bir bok yapmamıştım o yüzden hakediyorum bir süre ezilmeyi. Çocukluktan anca… Read more »
Sevgili Arkadaşım, aşçılık eğer doğru yönde ilerlenirse prestijli bir meslek olabiliyor. Dünya mutfağını bilen, işini disiplinli ve dirayetli yapan şef elbette başarılı olur. Dünyayı tanımak ve yurt dışı güzel bir hedef ancak sadece yurt dışına çıkmak için çıkmak bence doğru değil. Dünya ile yarışmak için beynelmilel olmak için yurt dışına çık. Yazdıklarına baktığımda gördüğüm kendine karşı acımasız bir benlik algılaman var. Bence zihin yapını değiştirmeye önem vermen faydalı olur. Hatalarını gör ama kendini hor görme. Planlarını uygula eğer istediğin gibi gitmezse değişiklik yap. 23 yaşında daha hayatın başındasın. İleride yaşın ilerleyip sorumlulukların arttıkça bu gün mevzu yaptığın şeylere bakıp muhtemelen… Read more »
Mahmut abi ingliz dili edebiyatından temmuzda mezun oldum.yaşım 26 martta 27 olacağım.bodrumda yaşıyorum sence 1 sene formasyon eğitimi alıp öğretmenlik mi yapayım yoksa otellerde falan mı bişeyler deneyim? 1 sene evde takılmak istemiyorum, artık ek iş bişeyler bakarım ama seni 4-5 yıldır takip eden biri olarak görüşünü merak ediyorum. Resepsiyonistlik falan var ama onlar da 2 yıl deneyim istiyor, garsonluk falan yapmak istemiyorum, açıkçası insanlar mesleğimi sorduğunda öğretmenim demek daha cazip geliyor, ama tanıdığım bi arkadaş da 5 yıldızlı bi otelde danışmanlık yapıp primden falan iyi para kazanıyor. Yani ingilizcem çok iyi, bi ingilizle saatlerce konuşabilirim, çevirmenlik deneyimim de var… Read more »
Memuriyet özelinde de öğretmenlik konusunda hiçbir bilgim yok o nedenle şu tavsiyem pratik olmayabilir ama öğretmen ol, olana kadar da saçma sapan korkularına rağmen çevirmenlik işine gir.
Abi şuanda diş okuyorum.Hep IE istemiştim o gelmezse diş diyordum.BOUN-ODTÜ kaçınca İTÜ yazmadım şimdi ise İTÜ ehb-ie geçebilirim.
İTÜ ehb-ie-diş hangisi geleceği daha iyi?
Kendimi geliştirmeyi seviyorum hırslıyım fakat mühendislikte çalışacağım firma iyi gelecek sunar mı örneğin net olarak ne kadar gelirim olur?
Bir de mühendislikte sürekli beyaz yakalı mı olacağız?
Mühendislikte bulabileceğin meslek, Türkiye şartlarında son ütücü seviyesinden üst düzey yöneticiye kadar geniş bir yelpazede.
Abi merhaba, eşit ağırlık mı sayısal mı seçeceğimi bilmiyorum. Bütün dersleri yapabiliyorum. Aşağı yukarı hepsini de severim. Yani bölüm seçimim de sevgiden ziyade diğer faktörler daha önemli. Şu an aklımda mühendislik var, iş bulma olasılığının yüksek olmasından dolayı. Ancak bir yandan mühendislerin güzel paralar kazandığını düşünmüyorum. Bu sebeple aklım çok karıştı ve eşit ağırlık bölümlerine olan ilgim arttı. Özellikle “iktisat ve işletme” gibilerine… Sebebinin ise, bu bölümlerin “GÜÇ ve PARAYI” getirebilecek potansiyele daha fazla sahip olması. Sence yanlış mı düşünüyorum? Çevremdeki herkes sayısal seçmem gerektiğini yoksa işsiz kalacağımı düşünüyor. Ve bundan dolayı cesaret gösteremiyorum… Yapacağım yanlış bir seçim onca yıllık… Read more »
Sence yanlış mı düşünüyorum? Mühendislik okuyup yönetim, finans, vs. yapsan da finans ve işletme gibi kazanırsın. Eğer gerçekten mühendis olursan, bilgisayar gibi birkaç bölüm hariç çok kazanamazsın.
Benim yerimde olsaydın sen ne yapardın? İyi bir üniversitede iyi bir mühendislik ya da işletme veya finans okumaya bakardım. Tercihen direkt işletme veya finans. Senin duyduklarının aslı şu: çok fazka işletme ve finans var ve iyi bir üniversitede okumazsan evet ya işsiz kalırsın ya da az kazanırsın. Ortalama ve altı ünide sayısal okuyup sonra yönetime geçmek daha mantıklı olabilir.
abi sorum akademik işlerle ilgili olduğu için buraya sorayım dedim ben de istanbulda güzel bi ünide %100 burslu işletme okuyorum. staj yapmak istiyorum ama nasıl bir yol izleyeceğime dair bi fikrim yok derslerinde başarılıyım ama cvm bomboş yazacak biseyim yok bi derste asistanlık yaptım onu yazdım ve birkaç da proje ödevimiz vardı onları belirttim. derslerde başarılıyım calışkanım ve kendime güvenim tam bu konularda halledemeyeceğim bir şey yok gözüyle bakıyorum fakat biraz cahilim kim beni niye alsın sorusu kafamdan cıkmıyor tanıdığım da yok gidip beni yanına al diyebileceğim bana bir yol göster lütfen
Öğrenci adamın da gelip cv bomboş demesi nedir yahu? Nasıl dolu olacaktı?
Abi senin bilgi düzeyine güvenerekten günümüzde staja bile 5 mülakatla alan yerler var bunların bilincinde olduğunu düşünerekten tavsiye verirsin diye düşünmüştüm
Adama bak ya, cevabı beğenmeyince sende de bilinç milinç yokmuş usta diye yeriyor. Bilinçlenememişim işte yapacak bir şey yok.
Mahmut abi merhaba. Şuan istanbul cerrahpaşada elektrik elektronik okuyorum. Bölümü isteyerek yazdım ama gerek okulun prestiji gerek eğitim gerek sosyal çevre kampüs olarak hiçbirinden memnun değilim. Sıkıntım şu ki 21. Yaşındayım 1. Sınıfım. 24 yaşında mezun olacağım ama yıldız teknik üni gemi makinalarına yatay geçiş yapabiliyorum. Babam gemide aşçı, abim 2. Kaptan diğer abim çarkçıbaşı. Sence 1 sene kaybedip ytü gemi makinalarına geçip aile mesleğini mi yapayım? 25,26 yaşında mezun olacağım ama işsiz kalacağımı sanmıyorum. Biraz geç mezun olacağım. Yoksa iu elektrik elektronikte devam mı edeyim? Sosyal çevre kampüs ulaşım olarak memnun değilim. Okul avcılarda. Hayati bir konu ama sene… Read more »
Hiçbir fikrim yok, başka birinin tamamen kişisel tercih ile ilgili bu konuda bir fikri olacağını düşünmen de ilginç.