İş dünyasında yükselmek – 1

Yükselmek ve daha iyi seviyelere ulaşmak. Kazancımızı artırmak, ünvanı arttırmak ve diğer şeyler. Kırmızı hap camiasında salık verilen tavsiyelerden biridir kariyerinde büyümek. Ancak her şeyde olduğu gibi bunda da püf noktaları vardır. Toplanın bakalım, bunları konuşalım. 

Eğer meslek seçimini doğru yaptıysan ve ya en azından gerektiği esneklite yaptıysan işin daha kolay. Ancak, sevdiğim işi yapmıyorum, zaruriyetten yapıyorum diyorsan işin biraz daha zor ancak burada senin içinde temel tavsiyeler var. İster severek ister zaruri yapın iş dünyasında yükselmek veya en azından başarılı olabilmek için bilmeniz, uygulamanız ve geliştirmeniz gereken pratikler var. Bunları hiç kimse başından bilerek gelmez, kimisi daha şanslıdır ailede çevrede rol model vardır oradan görmüştür kimisi şanssızdır hiç bilmez ancak nereden gelirse gelsin mutlaka öğrenilmesi gereken şeyler olacaktır. 

Sağlıklı bir temel olması açısından daha önce yazdığım bu iki yazıyı okumadıysan önce bunlara göz atabilirsin. Modern İş Dünyası ve Meslek Seçimi.

İşinizi Yazılı Yapın

Gençler! (Sanki ben yaşlıyım!) mutlaka ama mutlaka yazılı olarak çalışın. İnsanların sözüne güvenmeyin. Söz uçar yazı kalır ve bu böyledir. Yüzünüze gülen, sırtınızı sıvazlayan ya da kendini size aşırı dürüst, iyi niyetli vs gösteren (bakın gösteren diyorum) kişilerle bile yazılı çalışın. Peki bunu nasıl yapıyoruz? 

  • E-postalar

İş dünyasında E-postalar yaygın olarak kullanılır. Bu nedenle, size tavsiyem mutlaka kullanmanız. İş arkadaşınız, müşteriniz, bayiniz kim olursa olsun. Sözel konuştunuz anlaştınız arkasından teyit e-postası atın. Yurt dışında buna ben seni böyle anladım epostası da denilir. Kısaca yazılı olarak doğru anlayıp anlamadığınız kontrol ediyorsunuz. Örneğin iş arkadaşınız sizden yetkisi dışında bir şey istedi. Bu sizin hoşunuza gitmedi ve doğru değil. Ancak sizi punduna getirip peşine takmak istiyor. Sizden istediğini e-postayla ona teyit için sorarak gönderiyorsunuz ve “Benden istediğin desteğin bu olduğunu anladım, doğru muyum?” diyerek teyit istiyorsunuz. Böyle durumlarda art niyetli kişiler buna genelde cevap vermezler bu da bir şey yapmanı gerektirmez. 

  • Kurumsal Sistemler

Eğer çalıştığınız yerde kurumsal sistemler kullanılıyorsa ki bunlardan kastımız Müşteri İlişikileri Yönetimi Yazılımı, Kurumsal Kaynak Yönetimi Yazılımı …vb Bunları aktif kullanın ve güncel tutun. Kayıtlarınızı doldurun ve takip edin. Yeri geldiğinde çıkarıp göstermek çevrenize ve yöneticilerinize güven verir. 

  • Toplantı Notu

Şimdiye kadar hiç yapmadıysam 3000 toplantıya katılmışımdır. Fazlası vardır azı yoktur. Genel gözlemim çoğunluğun bu toplantılara hazırlıksız gelmesi. Toplantının ajandası ne? Neden bu kişiler katılıyor? Kim ne konuşacak? Bunları geçtim not alınmıyor. Bu toplantılar hem verimsiz olur hemde sözel konuşmalara döner. Bu nedenle mutlaka toplantılarda not almanızı tavsiye ederim. Bu not şunları içermeli: Katılımcılar, Toplantı yeri, tarihi ve saati, toplantı amacı, toplantı ajandası, süresi, alınan karar ve görevler bunların sorumluları, takip toplantısı detayı. Teyit e-postasını anlatmıştım değil mi? 

  • Whatsapp ve Uygulamalar

Benim işimde eposta ya da kurumsal sistem yok diyebilirsiniz. Örneğin bir belediyede park ve bahçelerden sorumlusunuz. Göreviniz ne olursa olsun yeri geldiğinde yazılı döküman önemli. Burada Whatsapp, Telegram gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Emin olmadığınız hususları bunlar üzerinden sorabilir ve teyit isteyebilirsiniz. 

  • Saklayın

Bu yazılı detayların önemli olanlarını mutlaka saklayın. Bunun için Google Drive, Onedrive, İCloud gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Kendi arşivleme yapınızı oluşturup koyabilirsiniz. Böylece ihtiyaç duyduğunuzda bulmanız kolaylaşır. Whatsapp yazışmalarında ekran görüntüsü alıp kaydedebilirsiniz. Bastırıp saklayabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum. Klasör vesaire ayarlamanız gerekir aynı zamanda kaybolma ve fiziksel zarar riskleri vardır. Yinede en kötü olabilir. 

Yazılı çalışmak aynı zamanda art niyetli kişiler karşı bir kalkan oluşturur. İş yerlerinde herkez melek değil art niyetli ve bunu çığır açacak şekilde yapanlar da var.  Bu kalkana mutlaka günün birinde ihtiyacınız olur. 

Yapılacaklar Listesi

Günümüzde modern medyanın, sosyal medyanın ve daha birçok odağın bombardımanı altındayız. Okumalıyız, yazmalıyız, dinlemeliyiz ve izlemeliyiz. Geçmişte yaşamış olan atalarımızın bu kadar yoğun bir gündemi yoktu. Bu nedenle yapılacakları unutmamak adına yapmanız gerekenlerin listesini yapmakta fayda var. 

Hayatta başarılı insanlarla başarısız insanları ayıran bazı noktalar var ve bunlardan biride neye öncelik vereceğini bilmek. Ufak bir hesap yapalım: 

  • Mesai – 8 saat
  • Ulaşım – 1.5 saat
  • Öğünler – 3 saat
  • Uyku – 8 saat
  • İhtiyaçlar ve Temizlik – 1 saat
  • İletişim Koordinasyon – 1 saat

Toplam olarak 22.5 saat yapar. Bu ortalama bir çalışanın gününü geçirme durumu. Bu rakamlar herkes için böyle olmayabilir ancak ben örnek teşkil etmesi için paylaşıyorum. Kısaca zamanınız kısıtlı ve her şeyi yapmaya zamanınız yetmez. Başarılı olmak ve ilerlemek için listeleyin ve önceliklendirin. 

Önceliklendirme

İtalyan Ekonomist Vilfredo Pareto ilginç bir şey keşfetti. İtalya’da arazilerin %80’ninin toplumun %20’sine ait olduğunu belirledi ve bunu varlıkla ilgili araştırmalar yaparak yayınladı. Bu prensib oldukça tutuldu ve farklı alanlarda da geçerli olduğu gösterildi. Mesela satışların %80’ni müşterilerin %20’sinden gelmektedir ya da kadınların %80’ni erkeklerin %20’sini ciddi çekici bulmaktadır. Örnekler çoğaltılabilir. 

Peki siz bu prensibi nasıl kullanacaksınız? Haftalık olarak veya tercihinize göre günlük olarak yapacaklarınızı listeleyin. Tavsiyem haftalık olarak liste yapmanız ve hafta içinde listeyi gelişmelere göre güncellemeniz. Akabinde her göreve bir kod düşünelim ve önem sırasına göre: 

    • Acil – Bunlar yapmazsanız kayba uğrayacağınız görevler. Bu görevi ertelemek veya yapmamak size kısa vadede zarar verecekse bu acildir. Örnekler:
      • Haftaya Pazartesi Toplantı var ve rapor sunacaksınız akabinde önemli kararlar alınacak ve gecikmemesi gerekiyor. Burada görev: Toplantıya hazırlık ve raporu tamamlamak. 
      • İşe yeni girdiniz ve banka bilgileriniz istendi. En geç Cuma gününe kadar göndermelisiniz aksi halde sonraki aya sarkacağı size söylendi. Maaşa ihtiyacınız var çünkü kredi ödemeleriniz var. Burada görev: Banka hesap bilgilerini göndermek. 
  • Yüksek – Bunlar yapmanız gereken önemi yüksek olan ancak süre olarak vaktinizin hala olduğu görevler. Bunları acilleri tamamladıktan sonra yapmalısınız. Ancak yapmamayı ertelerseniz size zarar verme potansiyeli olan görevler.  Örnek
    • Üç hafta sonra müşteriye fiyat vermeniz gerekiyor. Fiyat içinde iş arkadaşlarınızla toplantı yapıp konuyu netleştirmeniz gerekiyor. Burada görev: Fiyat konusunda toplantı ayarlamak.
  • Orta – Bunlar yapmak için ciddi zamanınız olan ve yapsanız iyi olacak görevler. Bu görevlerin en önemli özelliği ne zaman yapacağınıza sizin karar verme şansınızın olması. Örnek:
    • Bir ay sonra sistem güncelleniyor. Sizinde güncel haline alışmanız için iki ay içinde bazı örnekleri incelemeniz lazım. Görev: Güncel Sistem Örneklerini İncelemek. 
  • Düşük – Bunlar düşük öneme sahip olan ve yapıp yapmama konusunda çoğunlukla kararın sizde olduğu görevler. Yapmazsanız bir zarar göremeyeceğiniz belki bazı şeyleri çıkarabileceğiniz görevler. Örnek: 
    • Kitapçıda gezerken sevdiğiniz bir iş dergisi gözünüze ilişti ve içinde bulunan bir makalenin faydalı olabileceğini düşündünüz. Görev: Dergide İşle ilgili Makale Okumak ve not almak. 

Bu listeyi oluşturduktan sonra zamanınızın %80’ni acil ve yükseklerden başlayarak ilk %20’lik dilimi tamamlamak için kullanmalısınız. Bunu yaptığınızda verimin %80’nini elde etmiş olacaksınız. Diyelim ki 20 göreviniz var. Acil ve Yüksek öneme sahip ilk 4 tanesini tamamlamak size verimin yaklaşık olarak %80’nini sağlar. Peki neye göre? Günlük ise güne, haftalık ise haftaya veya aylık ise aylığa göre. Kalan %20’lik zamanınızla geriye kalan Orta ve Düşük öneme sahip görevleri tamamlamak verimin %20’sini sağlar. Özet olarak örneğe dönecek olursak öncelikli  4 görev verimin %80 oluşturuyor kalan 16 ise verimin %20’sini. 

Bu görsel size eminim bir yerden tanıdık gelmiştir. Bakınız hipergami nedir? Şimdi burada önemli bir şeyi söyleyeceğim. Bunun anlamı görevlerin %80’ni önemsizdir değil. Burada bu zaman diliminde stratejik olarak önemli olanlara öncelik veriyorsunuz ama şunu unutmayın yapmadığınız takdirde geriye kalan bu %80’lik orta ve düşük önemli görevler zamanla en aciller arasına girebilir. Bunları tahmin ediyor ve ilgileniyor olmalısınız. Kısaca önceliklerde zamanla değişme olabilir ve bunu anlayacak kadar esnek olmalısınız. Belkide kadınların önemli çoğunluğunun problemi bu esnekliği hipergami’de anlamamaları ve sanki bu durumun sonsuza kadar süreceğini zannetmeleri olabilir mi? Belki ancak görevlerinizi organize ederken bu hataya düşmemenizi tavsiye ederim. 

İletişim

İş hayatında yükselmek ve hatta toplumda yükselmek için önemli noktalardan biri iletişimdir. Çoğunluğun aksine iyi bir iletişimci olursanız kendinizi daha iyi anlatırsınız ve fikirlerinizi ifade edebilirsiniz. 

İş yaptığınız ve görüştüğünüz kişilere karşı nezaketli olun. Yerinde Teşekkür etmek, rica ederim demek, müteşekkirim demek sizi hafif yapmaz bilakis tercih edilen bir kişi yapar. Tecrübe ettiğim çoğunluk iletişim yetenekleri bakımından zayıftı bu nedenle iletişime odağın fark yaratacağını düşünüyorum. 

Hiç kuşkunuz olmasın iletişim kurarken zor konularda karşınıza gelecek. Bunlardan kaçınmak size fayda sağlamaz ve kaçamazsınız. O konu mutlaka gelir ayağınıza dolanır. Böyle konuları ertelemeyin ve yüzleşin. Karşınızdakini tartın ve rengini öğrenin. Eğer yol ayrımı gerekiyorsa tavsiyem erken olması isabetli olacaktır. Burada kullandığım şu yöntemi tavsiye edebilirim. 

A – Asla Duygusallaşmayın

N – Net Örneklerle Anlatın

E- Empati Kurun

S – Sorularla Netleştirin

A – Cevabınızı Açıklayın

ANESA yöntemi zor konuları konuşmanızı ve doğru bir iletişim kurmanızı sağlayabilir. Fakat karşınızda ki kişi hakaret ediyorsa, aşağılıyorsa veya dalga geçiyorsa orada hemen iletişimi kesmeli ve uzaklaşmalısınız. Böyle bir durumda tavsiyem hakaret edenle bir daha temasa geçmemeniz ve bunu üstlerinize aktarmanız. Eğer bu net saygısız tavra rağmen ve profesyonel davranışınıza rağmen, yapacak birşey yok çekeceksin diyorlarsa o kurumun çalışmak için uygun bir yer olduğunu söylenemez. 

Uygulama – Seviyeli

Kişi1: Projenin yetişeceğini düşünmüyorum. Sizin bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğinizi görmedim. Endişeleniyoruz. Bu noktada umarız önlemleriniz vardır. 

Kişi2: Geri bildiriminiz için teşekkür ederim (Asla Duygusallaşma). Proje içinde şu an paralel ilerleyen tam beş adet görev paketi var. Her birim birinden sorumlu ve takdir ederseniz bazı detayları netleştirmek için düzenli toplantılar yapmak gerekiyor. Bunun yanında bazı kamu kurumlarından cevaplar alınması da sürenin uzamasında etkili oluyor. (Net Örneklerle Anlatın) 

Gecikmenin size ek bir külfet oluşturacağını biliyoruz ve diğer bağdaşıklı işlerde planlama sorunu oluşturabileceğinin farkındayız. (Empati Kurun)

Bu noktada bize bir tavsiyeniz var mı? Bu alt konuları nasıl hızlandırabileceğimizi düşünüyorsunuz? (Sorularla Netleştirin)

Kişi1: ….

Kişi2: Bu endişenizle alakalı proje ekibini bilglendireceğim ve en kısa sürede bir toplantıyla önerinizin üzerinden geçeceğiz. Şimdiden bir söz veremem ama hızlandırmamızın bir yolu varsa, kullanmaktan memnuniyet duyarız. (Cevabınızı Açıklayın)

Uygulama – Seviyesiz

Kişi1: Projenin yetişeceğini düşünmüyorum. Sizin bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğinizi görmedim. Endişeleniyoruz. Bu noktada umarız önlemleriniz vardır. 

Kişi2: Geri bildiriminiz için teşekkür ederim (Asla Duygusallaşma). Proje içinde şu an paralel ilerleyen tam beş adet görev paketi var. .. 

Kişi1: Siz zaten hep gecikiyorsunuz, proje çalışmasını nerden öğrendiniz? Bu işler öyle garip garip bakarak olmuyor. 

Kişi2: Pardon, anlamadım? 

Kişi1: Anlamamana hiç şaşırmadım. 

Kişi2: Maalesef, burada görüşmeyi sonlandırmak zorundayım. 

Uygulamalar çoğaltılabilir fakat size fikir vermek adına bu ikisinin yeterli olacağını düşünüyorum. Diğer taraftan, bu pilav daha çok su kaldırır ancak bu yazıyı burada noktalamakta fayda var. Sorularınız olursa üzerinde fikir alışverişi yapalım. 

Yazının devamı için İş Dünyasında Yükselmek 2.

Yazan: Tonyukuk

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

35
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
13 Comment threads
22 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
BirisiBladeCeyhunAdzeishviliPenkyy Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Haydaaa
Guest
Haydaaa

Burada yazılanları keşke kariyerimin başında bilseydim. Yazılanlarjn hepsi doğru, yaşayarak öğrenmemek adına bu yazıyı çok dikkate alın derim. Kırmızı hapta hep duygusal güç diyoruz, iş dünyasında duygusal güç çok daha önemli. Kriz anlarındaki kararlarınız, yüksek tansiyonlu bir ortamdaki tavrınız…vs

Ek olarak; iş önceliklendirme ile ilgili Eisenhower Matrisi‘ne bakmanızı tavsiye ederim. Buradakine benzer ama bence daha iyi bir mantık.

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Yorumun için teşekkür ederim. Eisenhower Matrisini daha önce duymadım ancak inceleyeceğim.

Torenson
Guest
Torenson

Faydalı bir seriye başladınız, TR deki top tier ünilerde konuya dair herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Teşekkürler

Xxxx
Guest

Merhaba güzel bir yazı olmuş bu yazıdakilere ek olarak bende şunu paylaşmak istiyorum. Diyelim ki yapmanız gereken birbirinden bağımsız 4 iş var. Bu işler tamamlamaya en kolay olandan başlarsanız kendinize olan güveniniz artacaktır. Kısa zamanda 1 ya da 2 kolay iş bitirmek sizin zor işlere daha rahat konsantre olmanızı sağlayacaktır.

ÜstüKalsın
Guest
ÜstüKalsın

Çok güzel yazı.

TECRÜBE
Guest
TECRÜBE

İş hayatı ile ilgili yazılar oldukça faydalı oluyor. Gençler istifade etsin.

Mahmut Abi
Admin

Harika bir yazı oldu. Bunun 2.si de umarım bir an önce gelir.

dost
Guest
dost

Mahmutabi merhaba.Üniversitede veteriner öğrencisiyim bitirmeme 4 yıl gibi bir süre var.Üniversiteyi bitirdiğim zaman x büyükşehirinde bir klinik açmayı düşünüyorum.Tabi çoğu girişimci gibi sermaye problemim var ve bunu çözmek için bir şeyler yapmam lazım şu andan itibaren.Öncelikle üniversiteler uzaktan olduğu için memleketime döndüm ve burası gerçekten çok küçük bir yer,part time işte çalışamıyorum anlayacağın.Online dersler de olduğu için tam zamanlı bir yere de giremiyorum fabrika vs.Bu yazı burada geçirip belli bir birikim yapıcam(KYK bursum ve ailemden aldığım kısıtlı harçlık) ve bu birikimle seneye yaz ayında üniversitede olduğum şehirde kalıp çalışmayı düşünüyorum herhangi bir işte.Ancak daha önce böyle bir şey yapmadım ve… Read more »

Furkan
Guest
Furkan

Abi selam bu konuda çok merak ettiğim bir soru var. 24 yaşındayım ve bilgisayar bölümü mezunuyum. Para kazanmak için çok girişim yaptım. En sonunda 1 yılımı kendimi bir uygulama için geliştirdim ve şükürler olsun geçtiğimiz aylarda 100000 dolar yatırım aldım. Üniversitede tanıştığım kız arkadaşım var 3 yıldır. Kızın ilk sevgilisi benim çok hanım hanımcık ve efendi kız. Cebimde 5 kuruş para yokken yanımdaydı hep parayı sorun etmedi, destek çıktı help mental anlamsa herhaldee potansiyel görmüş bende. Sorum şu ben evlenmek istiyorum abi çünkü çocuk sahibi olmak istiyorum. İşini yükselt otomatize et mi dersin yoksa evlenebilirsin mi dersin? KararsıIm abi ya… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Evlenmek için gençsin ama evlilik öncesi cinsellik kısıtın varsa 25-26 yaşında evlenmei tavsiye ederim. Yoksa bekleyebilirsin.

Ayrıca evlenmeden ziyade çocuk sizi daha çok meşgul ediyor eğer mavi haplı değilseniz tabii. Yani evlendikten sonra da işine odaklanabilirsin ama evlilik öncesi cinsel kısıtın yoksa acele etmene gerek yok.

Furkan
Guest
Furkan

Cinsellik yönlmde sıkıntı yok amaç çocuk ve işi bir arada götürmek

Anonim
Guest
Anonim

Hocam ülke gerçeklerini de unutmamak lazım bence. Evlenmediğiniz zaman bir süre sonra aile büyükleri, özellikle kız tarafı homurdanmaya başlar. Çünkü kızı korumak isterler. Erkeğin evlenmeyi ertelemesinden erkeğe pek bir şey olmaz ama kızı eğer oyalar da 20’li yaşların sonunda terk eder veya bu beni oyalıyor diye kızın terk etmesine sebebiyet verirse kızın CPD’i boşuna zarar görmüş olur. Bu gibi şeyleri önceki nesiller bildiği için gençlerin başını bağlamak isterler. Zaten böyle bir şey yapması da gerçekten kızın kısmetini kapamak ve ona karşı bencillik etmektir. Ben olsam nikahı fazla sene ertelemeden, kız 23 yaşı civarında iken yapar ama işlerim oturmamışsa çocuğu ertelerdim.… Read more »

Tonyukuk
Guest
Tonyukuk

Çocuk olduktan sonra ciddi olarak zamanınızı alacak. Hayat tarzınız değişecek. Anladığım kadarıyla girişimin daha erken safhalarda. Ayrıca senin yerinde olsam çocuk yapmadan önce şuna bakardım, kızın ailesinden ve ya benim ailemden destek olacak var mı? Eğer cevap hayır ise ilk 5 yıllık süreç çok daha zorlu olacaktır. İkinci nokta ise çocuktan sonra anne eve en az üç yıl dedike olur. Yani kariyer filan unut. Bunu da dikkate al. İlerde ben eve tıkıldım yemeğiyle karşılaşmak hazmı zorlaştırır. Ayrıca Jules Payot’un sevmeyi sevdiğimiz yaş denilen çağdasın. Gerçekten o belirttiğin özellikler yeterli mi? Askerliğini de daha yapmadıysan erken derim. Yanlış evlilik hayat kaliteni… Read more »

Prog
Guest
Prog

Mahmut Abi selam, İş dünyası hakkında çok arada kaldığım bir konuyu seninle paylaşmak ve görüşlerini almak istiyorum. Güzel bir üniversiteden Bilgisayar Mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum. Önümde çalışacağım yer bakımından 2 seçeneğim var. Birincisi, staj yaptığım ve tanındığım bir yer. Köklü, geniş ve maaş olarak 30k civarı. Bu yerde çalışmaya başlarsam yüzyüze stili olacak ve Ankara’da bulunacağım. Burada kendi başıma bir eve çıkıp sosyalleşme, gençliğimi yaşama fırsatım var. Buranın artısı maaşının iyi olması, iş ortamının iyi olması, sosyalleşme fırsatımın olması. İkincisi ise bir tanıdığın startup şirketi. Bu şirket de yeni kurulmuş ve gelecek vad ediyor. Eğer burada başlarsam Hollanda’ya uzaktan… Read more »

Mahmut Abi
Admin

Ben olsam risk alır Hollanda’ya çalışırdım. Sana aynısını önerir miyim bilemem. Zira bu riski alacak yani risk patladığında yıkılmayacak bir kişiliğin var mı? Yoksa rahatına düşkün müsün? Zira Hollanda seçimi eğer kişiliğin uygun değilse seni hüsrana uğratabilir.

Yine de yurt dışı ihtimali daha iyi.

Prog
Guest
Prog

Abi zaten bu işin çıkacağı veya patlayacağı 5-6 aya belli olur. Eğer patlarsa başka işlere bakarım artık ki bulamayacağımı da düşünmüyorum. Kişilik olarak da beni etkilemez. Tecrübelenmiş olurum en kötü. Yeni mezun ve bilgisiz olduğum, seni abim olarak gördüğüm için sana soruyorum. Benim canımı sıkan nokta 5-6 ay sosyallikten uzak kalacak olmam. Sence bu bir problem mi? Bu süreyi sigortasız geçirecek olmam bir problem mi? Özellikle bu sigorta mevzularını hiç bilmiyorum.

Mahmut Abi
Admin

5-6 ay sosyallikten uzak kalmak problem değil.

Bu süreyi sigortasız geçirecek olman bir problem. Özel sigorta yaptır.

Prog
Guest
Prog

Görüşlerin için teşekkür ederim abi.

Penkyy
Guest
Penkyy

Selamlar Mahmut abi, köklü bir üniversitede 3. sınıf öğrencisiyim. Aktif staj arayışımın sonucunda önümde iki seçeneğim var. Kararsız kaldım ve fikirlerini merak ediyorum. Köklü ve oldukça kurumsal olan, CV’de prestijli duracak bir şirkette nispeten tekdüze finans-muhasebe işini mi seçerdin yoksa yine kurumsal ama daha orta ölçekli bir şirkette geleceği daha parlak olan dijital performans pazarlama işini mi? Şimdiden teşekkür ederim.

Mahmut Abi
Admin

Soruyu yanlış şekilde soruyorsun. Ben dijital performans pazarlama seçerdim ama sen ben değilsin. Ne kadar daha maceracı ve risk alıcı olduğuna da bakar.

Penkyy
Guest
Penkyy

Cevap için teşekkür ederim. Soruyu nasıl sormam gerekiyordu anlamadım. Uzun lafın kısası yapılacak iş>prestijli şirket olarak mı düşünüyorsun abi?

Mahmut Abi
Admin

Eğer fırsat-görece çok risk > stabilite-az risk ise evet.

Penkyy
Guest
Penkyy

Açabilir misin? Gerçekten anlamadım…

Adzeishvili
Guest
Adzeishvili

Mahmut abi ruhsal bir engelim var ve ekpssye girmeyi düşünmeye başladım. Düz memur olacağım vergi dairesinde falan atanırsam. Biliyorum az para diyeceksin ama özel sektör bana korkutucu geliyor ve zorlanıyorum ruhsal olarak da. Ne diyorsun diğer alanlarda(düzenli spor, hobiler vs) kendimi geliştirirsem bu dezavantaj kaybolabilir mi, veya sen ne önerirsin? bi ihtimal görevde yükselmeyle yükselirim ileride diyorum ama bilemiyorum tabii.

Mahmut Abi
Admin

Burada memur olan bir sürü insan var, birçoğu başka şeyler de yapabiliyorlar.

Adzeishvili
Guest
Adzeishvili

Ne gibi mesela abi?

Adzeishvili
Guest
Adzeishvili

Yani ek iş anlamında mı söylüyorsun onu merak ettim, eğer o anlamda söylüyorsan bu konuda bir yazı var mı?

Mahmut Abi
Admin

Ek iş.

Ceyhun
Guest
Ceyhun

Sence, kendi işini kurmak mı yoksa, 9-6 rejiminde çalışmak mı?
Motivation filmlerde hep 9-6 rejiminde çalışmayı kötülüyorlar, ancak belki 95% insan o rejimde çalışıyor. Sen ne düşünüyosun bu konuda?

Ceyhun
Guest
Ceyhun

Ne düşünüyosun Mahmut bey?

Blade
Guest
Blade

Mahmut Abi hem şuan tam da şuan işsizsin yani yazılımcı değilsin ne yaparsın kpss, iş kurma, özel sektör vs ? Ayrıca o iş ne olur yani özel sektörse nerede çalışırsın ?

Mahmut Abi
Admin

Özel sektör artı iş kurma sonra iş tutarsa işe devam etme.

Filmleri, nadir başarı hikayelerini unutun. Çoğu insan hem gündüz hem de gece çalışarak iş kuruyor, ancak çocukların ya da uzun süre acı çekmeyi göze alanların çalışmadan iş kurma lüksü olur.

Birisi
Guest
Birisi

Mahmut Abi 30 yaşındayım çalışmıyorum 2 ihtimal var ya bulunduğum şehirde kalıp çalışıp bir yanda da kpss önlisansa hazırlanacağım ya da diğer bir şehre gidip hem özel sektörde çalışıp hem de oyunculuk hayalim için çalışacağım. Yetenekli olmama rağmen bulunduğum şehirde imkanlar çok kısıtlı o yüzren jep yarım yamalak eğitim aldım. Sence hangisi ?

Mahmut Abi
Admin

Sence?

Birisi
Guest
Birisi

Mahmut Abi sen cevap ver ne yapmalıyım ?