Bu siteden hiçbir şey anlamasanız bile, asosyal medyaya bakarak temel inançlar geliştirmemeniz gerektiğini, daha doğrusu asosyal medyanın gerçek hayatla bir alakası olmadığını anlasanız yeter.
Beni Patreon’dan izleyecek kadar takip eden bir takipçinin şunu sorması açıkçası üzücü:
Selamlar, bir kaç gündür asosyal medyada dolanıyorum 14 şubatta sevgililerinin hediyelerini beğenmeyen varoşlar video çekip yayılmaya başlamış konu hakkında ne düşünüyorsunuz denk geldiniz mi? Bu kadınların kocalarına/sevgililerine gram saygı duymayan gördüğüm bir videoda birisi elit gold digger diğeri de anadolu gold diggeri izlenimi verdi bana 😄
Bu konuya öfke yemi yazısında değinmiştik:
Sosyal medya ve özellikle Twitter, algoritma olarak negatif duyguları körükleme üzerine kurulu. 1980’lerde Twitter olsaydı muhtemelen Sovyetler yarın kafamızda nükleer bomba patlatacak korkusu ile yaşardık ve bu korku o günlerde vardı ama herhalde sosyal medya olsaydı insanların hayatını 1000 kat etkilerdi. Korkarım 2020’ye kadar çöküşte olan geleneksel medya da korku yemini keşfetti ve bunun büyük bir yığın üzerinde çok iyi çalıştığını gördü. Bundan sonra her şeyi olduğunun 100 katı yoğunlukta yaşayacağız gibi görünüyor. Fakat siz kendiniz için bir iyilik yapın. Ya sosyal medyadan uzak durun ya da sosyal medyada durduğunuz süreyi azaltın. Ama sizde korku, öfke, kaygı, vs. oluşturan girişlerin tuzak olduğunun, yem olduğunun ve sizi manipüle etmek için yaratıldıklarının bilincinde olun.
Bu nedenle konuyu bana Twitter’da soran birine şu cevabı verdim:
Sosyal medyada 1000 tane kız “bakın ne güzel hediye” diye aynı paketi gösterse toplam 1000 kere görülmez, bir tanesi bunu yapınca milyon kere görünüyor.
Binde bir arıza insanı gerçek hayatta nasıl umursamıyorsam burada da umursamıyorum geliyorum.
— Erkek Adam (@erkekadamblogu) February 16, 2025
Yine Patreon’da soruyu soran arkadaşa cevaben bir takipçi şöyle yazmış:
öfke yemi. tamamen ilgi amaçlı. ilgi orospusu narsist kadınlar sosyal medya sayesinde iyice arttı. maalesef erkekler kollektif bir birlik gösterip bu tiplere prim vermeyi bırakamıyor. instagramı kapatalı yıllar oldu ve kullanırken bile ne yorum ne beğeni ne takip ederek bunları yücelttim. aksine aşırı müstehcen çıkan içeriği müstehcenlikten şikayet ettim. ama yok. orası bizim kulvarımız değil. uzak durmak en iyisi.
“İlgi orospusu narsist kadınlar sosyal medya sayesinde iyice arttı” kısmına bir değinmem lazım. Daha önce Jordan Peterson’ın bu konudaki bir söyleşini burada Sosyal medya toksik feminen patolojiyi devasa boyutlara taşıdı yazısında yazmıştım:
Nüfusun bu 5%lik dilimini kontrol altında tutmak zordur zira bu insanlarda zerre içsel kontrol olmadığı için üzerlerindeki tüm kontrol dışsaldır. Ve ben bu insanları online olarak kontrol altında tutabileceğimizi öngörmüyorum. Tam tersi sanal dünya bu özellikleri ödüllendiriyor ve hatta para ile ödüllendiriyor.(*)
Şu an gördüğümüz kutuplaşmanın itici gücü bu olabilir. Bir açıdan kutuplaşmanın gerçek olduğunu düşünmüyorum zira bence burada itici güç, karanlık dörtlüye (dark tetrat), Makyavellizm, narsisizm, psikopati artı sadizm, verilen aşırı dikkat. Bu her şeyi kirletiyor zira bu insanlar sanal dünyada hiçbir kısıt gözetmeden konuşabiliyorlar. Dünya böyle sanıyoruz ama dünya böyle değil. Sadece böyleymiş gibi reaksiyon gösteriyoruz.
…
Bu konu üzerindeki araştırmalar giderek daha açık hale geliyor. Örneğin Instagramı aşırı kullanan kadınların aynı zamanda sadist, Makyavellist, psikolat ve narsist oldukları görülüyor. Aynı zamanda kısa vadeli çiftleşme stratejilerini optimize ediyorlar yani genellikle oldukça fazla sayıda kişiyle birlikte oluyorlar. Bu bir anti sosyal davranış özelliği ve anti sosyal insanlar genel olarak daha fazla cinsel partnere sahiptirler ve erken yaşlarda seks yapmaya başlarlar.
Bu toksik dişilik (toxic femininity). Anti sosyal davranışın feminen versiyonu itibara vahşice saldırıdır. Dedikodu, taşlama, sırtından bıçaklama, vs. ve bazı kadınlar bu konuda çok usta olabiliyorlar. Bunu erkeklerde yapabilirler özellikle de sosyal medyada. Ama sosyal medyanın dişil anti sosyal tip davranışa olanak verdiği ve büyük ölçeklere taşıdığı çok açık. Feminen değer sisteminin ölçeklenemediğinden bahsetmiştik, feminen patoloji sosyal medyada devasa boyutlara çıkıyor ve bunun sonuçlarının ne olacağını Tanrı bilir.
Bir artış mutlaka var ama asıl olan bu kadınların sayısının artması değil, sosyal medya algoritmalarının hemen hemen sadece bu kadınları öne çıkarması.
Bu tip kadınların oranı 1995’te %1 ise bugün %3 olmuştur en fazla. Ama 1995’te bu tür kadınları en öne çıkarıp cebinizden gözünüze sokan uygulamalar yoktu.
“maalesef erkekler kollektif bir birlik gösterip bu tiplere prim vermeyi bırakamıyor”
Sosyal medya öncesinde ortalama bir erkek bu tiplerle hayatında birkaç kere karşılaşırdı, görmezden gelmesi gereken bir şey yoktu. Şimdi de kollektif birliği falan bırakın, gerçek hayatta kırk yılda bir karşınıza çıkacak kadar az insanların cebinizden beyninize girip zihninizi, inançlarınızı, dünya görüşünüzü darmadağın etmesine izin vermeyin. Gerçek hayatta kalın.
Ama moruk sen bilmiyorsun, hemen hepsi / çoğu böyle!
Bir kere açık söyleyeyim, bunu diyenler genellikle gerçek dünyadan habersiz insanlar, beni bırak 75 yaşındaki bir dede bunlardan daha iyi bilir. Ama gerçek hayatta da deneyiminiz buysa, şu aşağıda kadın takipçiye verdiğim tavsiyeyi size de vermek istiyorum:
Bir iki tane olur anlarım ama doğum gününde bile jest yapmayan 4-5 sevgilin olduysa, erkeklerin hödüklüğünü değil de senin kendi partner seçimini sorgulamanı tavsiye ederim. Tüm kadınlar/erkekler böyle diyen insanlar hep öyle insanları seçiyorlar/çekiyorlar. https://t.co/9nOyi4zpkO
— Erkek Adam (@erkekadamblogu) February 16, 2025
Sorularınızı bana uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz. Youtube, Spotify ve Patreon kanallarımızı da takip etmeyi unutmayın.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Güzel bir yazı, elinize sağlık.
O videoların ilgi çekmek amaçlı yapıldığı çok belli de, bence asıl sormamız gereken soru; bu kadınlar neyin kafasını yaşıyor da internet gibi bir ortamda böyle bir video paylaşıp, kendilerini o duruma düşürmekten çekinmiyor? Biz erkekler ağzımıza gelen her şeyi gidip internette paylaşmaya bu kadar cesaretli değiliz. Aksine internete düşüp millete reklam olmayı çoğu adam istemez. Açıkçası öyle bir video paylaşmış bir kadın ile ben birlikte olmak istemezdim. Bu kadınlar nasıl olup da “yav arkadaş yarın hoşlandığım birisi bu videoyu görse hakkımda ne düşünür?” diye bile düşünmüyor ki? Hatta gariptir, nasıl bir arkadaş çevreleri var da, ablacım yapma bak millet sözde… Read more »
O kadınların %90’ı sonra çıkıp “yaa sevgilim yok şaka yaptım” diye kıvırıyorlar.
Orası öyle de, yine de böyle bir video paylaşmış bir insanla nasıl bir yakınlık kurardın düşünsene 🙂
Bazı insanlar o kadar uzun vadeli düşünme yetisini devre dışı bırakacak kadar dürtüseldir ve/veya utanma duyguları yeterince gelişmemiştir. Sonuçları umursamazlar ya da bir şekilde sonuçlardan etkilenmeyeceklerini bilirler. Her şeyden önemlisi bu profiller benzer özellikler taşıyan bir insan grubu içinde eşleştikleri için problem olmuyor. Böyle kaygılar eğitimli orta sınıf için geçerli en çok, çok altı ve çok üstü için değil.
Doğru. Aynı zamanda dürtüsellik narsizmin karakteristik bir özelliği.
Orası da var tabi. Şu kurtlar vadisi repliği gibi yani “sonunu düşünen kahraman olamaz…”. Bazen gerçekten özeniyorum öyle insanlara. Yarın olmayacak gibi yaşamak nasıl olurdu acaba. Biz erkek olarak bile bu kadar rahat olamıyoruz, bazı kadınlar bunu daha fazla umursaması gerekirken son gaz devam ediyor.
Gerçi böyle bir kaç hatun tanımıştım, nedense benim yanımda bir yandan geçmişte yaptıkları hatalardan yakınıyorlardı ama aslında olaydan pişman olmadıkları o kadar belliydi ki. Gerçi günün sonunda neden kimsenin kolay kolay onlarla ciddi ilişki ve evlilik düşünmediğini anlayamıyorlardı.
Ha sonunda eskiden olsa hiç yüzüne bakmayacağı birisi ile evlendi birisi o da klasik “beta öder” olayı sanırım.
Mahmut abi ilk 3 ay hediye vesaire kuralı doğum günü için geçerli değil, değil mi? 1 aylık bir erkek arkadaş mesela doğum gününde hediye almaması ya da yüz yüze kutlamaması ne anlama gelir? İstemiyor?
Doğum günü için geçerli değil. Geçerli bir nedeni yoksa hayra alamet değil.
Zamanında sosyal medya bağımlısı bir insandım. Instagram twitter tiktok ne ararsan vardı. Çok fazla blogger da takip ediyordum. Günlük ekram süremin 11-12 saat olduğu zamanlardı. Sınav senemde hepsini dondurdum. Çok zorlanırım diyordum ama cidden bir ay bile geçmeden kafamın ne kadar rahat ve zamanımın da ne kadar dolu geçtiğini fark ettim. Hani “gençleştim resmen bu kadar mı fark eder” gibisinden bir durum olmuştu benim için. Sınav bittikten sonra hepsini geri açtım ama üç ay dayanabildim sadece oradaki o negatifliğe ve yozlaşmaya. Hele ki twitter ve instagram direkt olarak çöp, özellikle twitter. Twitter hesabımı kapattım, instagramda sadece 17 kişinin olduğu küçük… Read more »
Öfke yemi konusunda Twitter kadar uzak durulası diğer bir mecra da ekşi çöplük.
Orada yazanlara herbokolog diyorlar zaten sanırım. O kadar doğru bir tanım ki. Sosyal medya eskiden 3-5 fotoğrafın paylaşıldığı bir mekandı artık alim kesilme yeri oldu. Ben günümüzün doğal seçilimi olarak görüyorum(aslında yapay seçilim? denebilir) Eskisi kadar savaş, savaşta ölen insan yok, hastalıklar deseniz eskisine göre inanılmaz bir farkla atlatıyoruz; eskiden bir tane salgın medeniyet bitirirmiş. Elenmesi gereken insanların elendiği doğal yöntemleri engelleme yolunu bulduk ama dengeyi sağlamak için adına karma ya da ilahi adalet diyin farketmez hayatımıza internet ortamı girdi sanırım. Eskiden bu tür teorileri çok abartı bulurdum artık inanıyorum.
Şöyle düşünün: Normal olağan bir paylaşım yapsa bu konu konuşulacak, dikkat çekecek hatta erkek adamda dahi yazı konusu olacak noktaya gelir miydi? Bu tarz öfke yemlerini atanlar genelde sosyal medya fenomeni oluyor. Bu paylaşımla birlikte hesabını inceleyip komik videolarını beğenenler takipçisi olup prim kazandırıyor. Asıl sorun, sıradan bir insan bu tarz paylaşımları görüp geçmesi gerekirken kafasını buna yorması.
Ayrıca bu paylaşımlarda reklam kaygısı ile hareket ettikleri için reklamın iyisi kötüsü olmaz olarak bakıyorlar. Ki böyle bir öfke yemi ile adı sanı duyulmamış kişiler bir anda dikkat çekiyor. Sevgilileri tepki vermiyor mu diyorsunuz ama dediğim gibi tamamen iş mantığında baktıklarını düşünüyorum.
aslında böyle bir öfke yemini atan insanlarla karşılaşınca sevinmek gerekiyor. kıymetini bilmek gerekiyor. ya böyle kişiler olmasaydı yaşamdan alınan keyif azalmaz mıydı. ne güzel bir şey bu bizim irademizi ve kişiliğimizi sınıyorlar. bu sayede güçlenmiyor muyuz. başta siniri bozulan kişiler belli bir zaman geçince kahkaha atmıyorlar mı. eğlenceli gelmiyor mu bunlar ?