Birkaç gün önce Patreon yayınlarında, 25 yaşında düşüncelerinde boğulan adam adlı bir yayın yaptım. İngilizce’niz varsa orjinal videoyu izleyebilirsiniz, Patreon’daki bunun çevirisi.
Bir Patreon takipçimiz şöyle bir şey yazmış:
“Abi öncelikle emeğine sağlık.Videoda anlatılanları net bir şekilde anladım.Ama zihnim o kadar karışık ki. Durduramıyorum resmen.Farkına varınca zaten durduruyorum kendimi ama bazen farketmem baya zamanımı alıyor. Bahsettiğin gibi nefes almak göz kırpmak gibi otonom bir şeye dönüşmüş. Nöroplasiteyle beyni yeniden kablolama eğitimi bunun önüne geçmeye yardımcı olur mu?”
Bu problemden muzdarip arkadaşlara ilk tavsiyem, temel bazı şeyleri halletmeleri. Örneğin uykusuzluk, sporsuzluk, kötü beslenme, sosyal izolasyon, ekran bağımlılığı gibi problemler, farkındalığınızın düşük, odağınızın dağınık olmasına neden olabilirler.
İkincisi, saçma sapan şeylerin kafanızda dönüp durmasına izin vermeyin. Gerçek hayatta çözümü olan her şeyi, en kolayından en zoruna çözün ya da kağıda geçirin. Şimdi anlatacağım şeyi, yıllar önce İş Bitirici – Stressiz Üretkenlik Sanatı kitabını okuduktan sonra fark etmiştim. Çoğu görece önemsiz bir sürü yapılacak iş, telefonun arka planında çalışan uygulamacıklar gibi çalışıp durabiliyorlar. Bunları önemsiz şeyler olsalar bile çözdüğünüzde zihninizden bir düşünce döngüsünü kapatmış oluyorsunuz. Sanki bir miktar enerji boşta kalıyor gibi.
Örneğin 3 gün sonra bir ödeme yapacağınızı telefonda hatırlatmalı not olarak kaydetmek ya da buzdolabına not olarak yazmak yerine aklınızda tuttunuz mu, sanki o şey sürekli olarak düşüncelerinizin küçük de olsa bir kısmını işgal ediyor, zihninizi az da olsa düşüncelere boğulma yönüne eğiyor.
Ya da su sızdıran sifonu tamir ettirmeniz gerekli ama bunu sürekli erteliyorsanız, “sifonu tamir ettir, çok pahalı olmaz umarım” düşüncesi ve endişesi, zihninizde, telefonda arka planda çalışan uygulama gibi bellek ve işlemci yiyerek yaşıyor. Tamir ücretini ödeyip, sifonu tamir için günü belirlediğinizde de o arka plan programı kapanıyor.
Zihninin içinde yaşayan insanlar, gerçek dünyada daha az yaşadıkları için, genellikle böyle bir sürü küçük küçük arka plan programına sahipler ve her biri çok az yer kaplasa da toplamda büyük yer kaplıyorlar. Bu nedenle size tavsiyem, kafanızdaki asıl büyük problemleriniz ne olursa olsun (finansal durumunuz, medeni durumunuz, vs.), bu önemsiz şeyleri çözmeniz, en kolaydan en zora doğru çözmeniz düşüncelerinizde boğulma sürenizi ciddi ölçüde azaltacaktır. İşin ilginci aylarca “duşun kenarında mantar çıkmış, onu temizleyeyim” diye arka planda çalıştırdığınız programcığın, hayatta geç kalmanız gibi büyük problemlerinizle alakası olmasa da, böyle bir sürü programcığı gerçek hayatta aksiyon alarak kapamanız, hayatta geç kalma sorununuzun çözümü yolunda da büyük bir adım. Ciddi miktarda zihinsel enerjiniz boşa çıkacağı için ama daha önemlisi, o küçük şeyleri yapmak sizi hergün daha fazla oranda şimdi ve burada olmaya yönelteceği için.
Bu arada arkadaşlar, Jordan Peterson’ın odanı topla derken kastettiği de bu tam olarak. Odandaki her dağınıklık, zihninizin arka planında ufak bir dert programcığı olarak çalışıyor ve zihinsel enerjinizi tüketiyor çünkü. Masanda duran düzenlenmemiş notlar, oraya buraya saçılmış giyecekler, banyonun kenarındaki mantar kolonisi, gıcırdayan dolap kapağı, ödenmemiş fatura sadece evinde değil, kafanda da yaşıyor.
Bunlar hemen hepinizin faydasını göreceği ve sandığınızdan çok daha önemli ve dönüştürücü şeyler. Ama bunları yapsanız bile birçoğunuz düşünce dünyasına hapsolmaya devam edecek.
Burada ise yukarıdaki arkadaşın durumu ile ilgili bir gözlemime geliyoruz. 25 yaşındaki düşüncelerine boğulan erkek yayını gibi yayınları dinleyen biri genellikle bu işi bir açma – kapama düğmesi ya da çevirerek radyonun sesini yükseltip alçaltmanız gibi bir şey gibi algılıyor.
Arkadaş ne diyor: “Düşüncelerimi durduramıyorum.”
Şimdi nirvanaya ulaşıp Prens Siddhartha’ya selam söylemek gibi bir hedefiniz yoksa düşüncelerinizi durdurmanız gerekmiyor yani arkadaş aslında farkındalığının yeterli seviyede, normal bir insan ile aynı seviyede kontrolünde olmasını istiyor.
Yıllarca düşüncelerinde boğulan adamın farkındalığının yeterince kontrolün altına girmesini sağlamak, yıllarca yatakta felçli yatan adamın 100 kilo squat basmasına benzer. Böyle birinin farkındalığının nereye yöneleceğini kontrol eden “kaslar” atropi olmuş. Kullanılmaya kullanılmaya erimiş. Hergün rehab gibi 5-10 dakika kontrol etmeye çalışarak ve bu süreyi azar azar uzatarak o kasları dirence tabii tutacak ve “kaslar” da gelişecek. Tabii ki farkındalığın gözler gibi kasları yok ama kişi farkındalığını kontrol etmeye etmeye, beyin devreleri sönüp gitmiş, onları yeniden kurması lazım.
Başta bahsettiğim yayında Dr.K diyor ki “sen 100 kilo squat basabilmelisin”. Yorumcu da diyor ki ben yataktan kalkamıyorum ne 100 kilo squat basması? Oysa Dr. K kalk hemen 100 kilo bas demiyor, önce rehab sonra 10 kilodan 100 kiloya aylar boyu küçük ağırlıktan büyüğüne diyor.
Bugün 5 dakika karşı koyup sonra güçten düş. Sonra azar azar yükselterek 10 dakika, 20 dakika. Bu süreçte de geri kalanında senin kafa yine darmadağın ama en azından bir miktar kontrol var ve artıyor. Bu iş böyle olur. Meditasyon da böyle çalışır. Dikkat dağıl – dikkat toparla şeklinde farkındalığını sürekli kaçtığı yerden nefesine getirmek, kaslar için ağırlığı indir – kaldır neyse odur. Meditasyon mesela odaklanma alıştırması değildir. Odak kaybedip – odak kazanma alıştırmasıdır. Spor salonunda ağırlığı kaldırıp 1 dakika havada tutmuyorsunuz. Kaldırıp indiriyorsunuz. Ağırlık kaldırma çalışması aslında ağırlık kaldırıp indirme çalışması. Meditasyon da öyle bir şey. Odağınızı sürekli kaybetmek sürecin bir parçası, başarısızlığı değil.
Görüşmelerimde takipçilerime bu konuda kullanabilecekleri, Geştalt Yaklaşımı temelli bir alıştırma veriyorum ve faydasını çok görüyorlar. 25 yıl önce ben bunu Geştalt Yaklaşımı ile ilgili bir kitapta okumuştum. Kitap Geştalt Terapisi – İçimizdeki Çocuk. Piyasada hala var galiba. Bendeki kopyasının kapağında Fritz Perls var, şimdiki kopyalarında sanırım kapak değişik.
Düşüncelerine boğulduğunu fark ettiğin anda şimdi ve bura, dışarıda olanları betimlemeye başla. “Bugün 10 Aralık, akşam 5:15. Hava kapalı. Cihangir’de Dostlar Kafe’de oturuyorum, laptop’un şarjı %30 olmuş. Karşımda 60 yaşlarında bir amca var, yine aynı yaşlarda bir teyzeye hararetli bir şeyler anlatıyor. Dışarda kırmızı bir araba park etmiş. Yanında pala bıyıklı bir adam duruyor …”
Bunları tek tek kendinize anlatın. Basit basit şeyler. Arada zihniniz yine düşüncelere gidecek. Bunu fark edince oradan alın ve yine betimlemeye başlayın. Ne kadar uzun süre yapsanız daha iyi olur hatırlamıyorum, kitabı okuyan biri o ayrıntıyı hatırlarsa buraya yazsın.
Sonuçta Patreon yayınındaki önemli adımlardan birisi, düşünce döngülerini durdurmak için gerçek dünyada eyleme geçmek. Eninde sonunda büyük problemler için de aksiyon almanız gerekecek ama bu küçük şeyleri de unutmayın. Bunlar sandığınızdan çok daha önemli.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Kitap okumak işe yarar mı peki? Mesela kitabın sıkıcı bir bölümüne geldiğinde 1 sayfayı düşüncelere dalarak okuduğunu ve hiçbir şey anlamadığını fark ettin kendine hayali bir tokat çekip odaklanmaya çalışmak da birnevi sosyal hayat için de antrenman olabilir mi?
Kitap okumak bu konuda bir fayda sağlamaz diye biliyorum.
Abi sağlama ihtimali var ben kitaba odaklanma sorunumu düzenli okuyarak çözmüştüm. Aynı kaslar.
Özellikle düşüncelere dalma ve hayali senaryolara kapılma konusunda çocukluktan beri buna yatkın biri olarak, bu durum bende şarkı dinlerken çok fazla etkisini gösteriyor. Dr. K’nin yayınını izledikten sonra bu durumu düzeltmeye daha çok ağırlık vermeye başladım. Gün içerisinde sırf bunun için hiçbir şey yapmayıp şarkı dinliyorum. Bir zaman sonra hayallere daldığımda tekrar odağımı toplayıp tamamen şarkıya odaklanmaya çalışıyorum. Şarkının sözlerine, arkadaki gitara, basa. Ne kadar faydalı bir tekniktir tabii bilmiyorum.
Bende bu dertten muzdariptim hala çok iyi olduğumu söyleyemem ama sıkıntılı dönemime göre çok çok iyiyim. Herkesin durumu farklıdır ama benim stresli,panik halinde ve aşırı düşüncelere dalma sebebim olumsuz duyguların bedenimde yaşıyo olmalarıymış. Kendinize odanızda zaman ayırın ve bedenizde birikmiş ve bastırmış olduğunuz duyguları olabildiğince hissedin. Sadece bu kadar. Kitap tavsiyesi olarak Eckhart Tolle Şimdinin Gücü ve Joe Dispenza Kendiniz Olma Alışkanlığını Kırmak ve bir de Sedona Yöntemi olarak youtube de aratın.
Birlikte olduğum kadınla bugün bir buluşma gerçekleştirdik bir konu hakkında tartıştık ve buluşarak bunu gidermeye çalıştım.yalnız kendisinin bana çok sinirli olduğunu ve benimle ilgili düşüncelerinin sogumaya evrildiğini söyledi. Genel anlamda fazlasıyla ince düşünen sevilmeyi hak ettiğini tekrarlayan başının okşanmasının kendisini mutlu ettiğini baba sevgisi görmediği için bir erkekte şefkat aradığını daima söyleyen bir kadınla beraberim.kahve içerken bile kahvenin yanında bana gelen çikolatayı yememi eleştirip yarısını kırıp bana verebilirdin çikolata sevdiğimi biliyorsun tarzı ince düşüncelere sahip bir kişilik. elimden geldiği kadar sevgimi belli etmeye çalışıyorum ama onun cephesinde benim sevgi anlayışımda onun hissetmek istedikleri çok farklı şeyler anlaşamadığımız konu genelde bu… Read more »
yalnız kendisinin bana çok sinirli olduğunu ve benimle ilgili düşüncelerinin sogumaya evrildiğini söyledi. Bu durumda sen de kendini geri çekeceksin. Bu laf üstüne onu yeniden ısıtmalıyım moduna girersen daha da soğutursun. baba sevgisi görmediği için bir erkekte şefkat aradığını daima söyleyen bir kadınla beraberim. Dikkat et, böyle kadınlar sıklıkla ilgi budalası olurlar ve ilgi konusunda karın ağrısı olabilirler. Bir de sürekli olarak saçmasapan şeyleri kendilerini aşağılama sayıp hır çıkarabilirler. kahve içerken bile kahvenin yanında bana gelen çikolatayı yememi eleştirip yarısını kırıp bana verebilirdin çikolata sevdiğimi biliyorsun tarzı ince düşüncelere sahip bir kişilik Tam karın ağrısı, uzun süre ilişki için tamamen… Read more »
Benzer şeyleri yaşadım bunların 7-24 kapısında yat yine yaranamazsın yine en ufak şeyde bana ilgi göstermiyorsun diye ciyaklarlar bir de öyle bir şekilden şekile girerler ki yüzleri asık yavru kedi gibi davranıp seni manipüle ederler sende sevdiğinden kıyamayıp ilgi gösteriyorum sanıp acırsan tepene tepene çıkarlar Mahmut abinin dediği gibi acilen bu kızı sal yemin ederim manyak olursun kanka yazından anladığım kadarıyla kız kırılgan narsist çünkü benim ki öyleydi bu kızı salmazsan yavaş yavaş ailenle arkadaşlarınla uzaklaşıcaksın aran bozulacak hele ciddi bir yola girersen vay haline tecrübeyle sabit.
Bu Aralar Hayatımın Tamamen Bomboş Olduğu Fark Ettim. Ne Bir Hobim Var Ne De Bir Spesifik Becerim. Düzenim Desen Yok Uğraşım Desen Yok. Nereden Başlayacağımı Bilsem Başlıyacağım Ama Onu Bile Bilmiyorum. Sanki Kocaman Bir Yığın Şey Üstümde. Bundan Dolayı Mıdır Bilmiyorum Ama Kızlarla Konuştuktan Bir Süre Sonra Yatağa Götürme Potansiyelim Yüksek Olsa Dahi Hevesim Kaçıp Bi Kaç Gün Sonra Yazmıyorum Çağırmıyorum.yanlış Anlama Abi Depresyonda Değilim Hatta Tam Tersine Mevcut Anın Keyfini Çıkarıyorum Ama Bi Şeyler Eksik Bir Sorun Var Halletmem Gerekiyor Ama Ne Bilmiyorum. 22 Yaşında Üniliyim. Bana Ne Yapmam Gerektiği Konusunda Nereden Başlamam Gerektiği Konusunda Bir Yol Haritası Önerebilir… Read more »
Bkz. Daha iyi bir yaşam için psikoloji ve nöron bilimi temelli pratik ipuçları
Selamlar Mahmut Abi üniversite sınavına hazırlanıyorum ve günde yaklaşık 8/10 saatlik bir çalışma sürem var. Daha fazla vakit ayırabileceğimin farkındayım fakat bir kız arkadaşım var. Mesajlaşma, buluşma ile vaktimin biraz eridiğini hissediyorum. Ayrıca irademin ve mentalitemin biraz sarsıldığını düşünüyorum. Bu sınav sürecinde kız arkadaşımla konuşup mesajlaşma/buluşma süresini azaltmam gerektiğini söyleyip anlayışla karşılamasını mı beklemeliyim yoksa bu süreçte ilişkiye ara mı vermeliyim ?
İlişkiye ara veremezsin, ilişki biter. Eğer sınavına engel oluyorsa, bitirmeyi göze alıp kıza daha az görüşeceğinizi söyle. Seni terk ederse falan yapacak bir şey yok. Sınav kızdan önemli sonuçta.