Jordan Peterson bu videoda erkeklerin hayatlarına anlam katma ve sorumluluk arasındaki ilişkiden bahsediyor. Günümüz toplumunda erkeklerin sorumluluk almaları durumunda zerre takdir görmemeleri nedeniyle “neden herhangi bir şeyin sorumluluğunu” alayım diye tepki verdiklerinden, bunun haklı bir tepki olsa da erkeğin kendisine de zararlı sonuçları olduğundan bahsediyor.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Neden sorumluluk alıp kendimi geliştirecek mişim?
Faturalarımı ödüyorsam bütün gün bilgisayarda oyun oynar film izlerim.Dış dünyaya kapatırım kendimi.
Hadi sağlıklı olmak için uyku düzenime, beslenmeme, sporuma dikkat ederim ama neden kasayım ki?
Hayatta herkesin bir şeyler başarması gerekmiyor sonuçta.
Sana gerekli değil demek ki? Sen kendini geliştirme. Kendini geliştirmek isteyen ve bunda anlam bulanlara kalabalık yapma.
Kimseye kalabalık yapmıyorum. Zaten buraya gelen elemanların neredeyse hiç birinin amacı kendini geliştirmek değil, 3-5 kızın kendilerine bakması. Kendini geliştirme kafasındaki insanlara “kendimi nasıl geliştiririm” diye sorun; spor yap, nofap yap, kitap oku, soğuk duş al, yeni bir dil öğren, programlama öğren, git kızlarla konuş pratik yap ve benzeri şeylerden öteye gitmez cevaplar. Bütün gün evde takılırken de yeni bir dil öğrenirsin, kitap okur ve soğuk duşunu alırsın. Bunlar(pratiğe dökülemeyenler) kendini geliştirmek falan değil, bir değer ürettikleri de yok. Her biri sürekli kendini tekrarlayan kısır döngülerden ibaret. Hoş, kendini geliştirmeye çalışan adamın geleceği nokta zaten belli: YETERSİZLİK Biti kendini geliştirmeye… Read more »
Bak işte daha fazla laf kalabalığı yapıp sonunda kendin bile laf kalabalığı yapıyor olduğunu anlamaya başladın. Buraya gelip bunlara değmez diyenlerin çoğu bunlara değer diyip devam edebilecek adamlara hitap ederek onları durdurmak üzerine konuşuyor. Yengeç sepeti. Belki de beni de ikna edin diye gizli bir ağıttır bu. Senin de dediğin gibi ciddiye alınmıyorsun ya da alınmıyorsunuz. Senin gibi adamlar çoğunlukta ve yıllardır aynı lafları söyleyip duruyorlar. Aklıma hep lisede bu kadar çalışıyorsunuz da ne olacak diyen tayfa geliyor. Ne olduğunu 20 sene geçmeden gördüler. Türkiye ataletin erdem bir şey yapmaya çalışmanın “aptal” olduğu bir yer sonuçta. 1 – 2 dil… Read more »
ben olsam 33. dili öğrenmeden böyle ahkam kesmezdim. iki dil biliyorum ve bazen biriyle onun ana dilinde konuşabildiğim için çok mutlu oluyorum.
bence asıl mesele kendi tutkunu bulup onun üzerine gitmek. ben programlama öğrenmenin zorunluluk olduğunu düşünmüyorum. zaten bu sitede kimse programlama öğrenmek zorunda demiyorum. söylenen şu, kendini geliştir. hayatta bir amacın, hedefin olsun. bu kadar. ister dil öğren, ister vücut geliştir, ister programlama öğren, ister matematik alanında yüksek lisans yap…
33. dili öğrenirsen tabii ki sana gelişmek saçma gelir. Kaçırdığın nokta şu: hedefsiz gelişme olmaz. Sen hedefsiz olarak sürekli bir şeyleri yapmaktan bahsediyorsun. Mesela hedefin iyi bir yazılımcı olmak diyelim, ona göre ingilizceni geliştirirsin ve bu gelişme hedefine ulaşmanı sağlar. Ama sen hedef olmadan yola çıkarsan yaptığın işler de anlamsız gelecektir. Ya da vücut geliştiriyorsun, istediğin vücut tipine göre beslenme ve antrenman yaparsan hedefine ulaşırsın, yoksa arnold kadar olana kadar şişersin (ya da hiç olamadığın için yerinde sayarsın), sonra da bu ne amk deyip tabii ki bırakırsın. Hatun işleri de benzer. Hedefin ne? Sadece seks mi, tabak çevirmek mi, uzun… Read more »
Sirius’un şu yorumu üzerine söylenecek bir şey yok. Kişisel gelişim amatör eğlencesi ve ritüelidir başka bir şey değil.
9 ay sonra şu yorumumu ve gelen cevabı gördüm. Bu yorumu yazan Sirius benim. Bu yorumu yazarken kastettiğim şey her işi bir kenara atıp anlamsızca yaşamak değildi. “Hayatımın temellerini oturttuktan sonra gerçekten daha çok çabalamama gerek var mı?” sorusuydu. O zaman verdiğim cevap kesin bir hayır idi ve bu aşamadan sonra kişisel gelişimin sıradan bir tatmin mekanizmasına dönüşeceğini düşündüm. Ve tahmin edin ne oldu? Feci derede yanıldım. Bakın arkadaşlar bu yanlış, ben bu yorumu yazdıktan sonra yukarıda bahsettiğim kısır döngü içerisinde gerçekten zaman kaybettim. Bir çok şeyi deneyip hiçbir sonuç alamadığım oldu. Hiçbir şeyde anlam bulamamak ve her günün birbirinin… Read more »
Dünyevi cihetten başarı tabi ki belirli ritüelleri istikrarlı şekilde devam ettirmeye ve disipline bakıyor. Bu konuda ters bir şey söylemedik. Ancak ilk yazında da belirttiğin gibi, tüm bu yapılanlar insanda geçici tatminlerden başka bir şey meydana getirmiyor. Bu dünyadan son derece başarılı şekilde gelip geçen yüzbinlerce insan oldu belki, ama eminim hepsi ölmeden önce (eğer bunu düşünecek vakitleri olduysa) daha fazla yaşamayı veya bir şeyleri değiştirmeyi isterdi. Benim çözüm önerim şu, akademik faaliyetlere/para kazanma işlerimize elden geldiğince devam edelim. Ancak gönül bağlamadan. Gönül bağlamadan ne demek? Bunu bir tatmin aracı veya mana aracı olarak bakmadan. Çünki yaptığımız işleri, öğrendiğimiz dilleri… Read more »
20lerinim baslarinda olan biri olarak iyi bi sirkette nispeten giris maasi yuksek bi yerde ise basladim. Onumdeki 4 5 yilda SpK sinavindan tutun 3 asamadan(her yil 1 tane) olusan CFA sinavlarina girmem ve gecmem lazim. Yani yaptigim is 28 29 yasina kadar mesaj saati disinda da ozveri gerektiriyor ve bireysel hazirlanmam lazim. Haftanin 3 4 gunu gyme gidince en az 7 saat uyku lazim zihnde kalmak icin. Kizlara yuru evi yurut arkadaslarla takil derken tabak cevirmek cok zor. Girdigim is itibari ile suan ve uzun vadede gelirimin statumun onu cok acik ama iyi mesai harcamak lazim. Ben daha oncede benzer… Read more »
20lerinde yoğun çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki evet senin yapabileceğin o barmenin yapabileceğine göre kısıtlı. Ama o kadara ihtiyacın var mı ayrı konu. Her yolun bir bedeli var, ama ben barmenin yolunu seçmezdim. Sonuçta 20lerinde 30lar yaşlı görünüyor ama hiç de öyle değil. Yani 30undan itibaren (30u bulmaz senin durumda 28 diyelim) bu alanda renklensen çok bir şey kaybetmezsin. AMA … yine 20lerinde yoğun çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki kadınlara kendi hayatını renklendirecek kadar zaman ayıramama diye bir durum yok. İlk 1 sene yoğun gymden sonra haftada 3’r inersin ki biri zaten haftasonuna denk gelecek, hiçbir şeye engel değil. Yani… Read more »
“İlk 1 sene yoğun gymden sonra haftada 3’r inersin ki biri zaten haftasonuna denk gelecek, hiçbir şeye engel değil. “ 6 ay hafiften kasların belli olduğu aralık, 1 senelik yoğun gym ise dışardan bakınca gerçekten bu adam spor yapıyor denilecek seviyedir 2-3-4. senelerde ise atlet fiziğine ulaşılabilir yani plajda insanlar dönüp bir daha bakar Önemli olan en az 1 sene düzenli yapmak zaten artan testo ve ac kapasitesi bu sporu bağımlılık yaptırır. 20 li yaşlar bu iş için biçilmiş kaftan . kaslara yapılan etki ilerde çok işe yarayacak.Kemik erimesi ve kas atrofileri azalacak diğer insanlara göre. Uçan Tekme yiyen Arnoldu… Read more »
Geri donus icin tesekkur ederim dikkat edecegin. Bu dogrultuda tedirgin eden su konu doguyor. Kadinlarin cdp si en yuksek zaman araligi 20-26 demistik. Eglence sektoru disinda bi alanda calisan bi adam belirli bir yasa geldikten sonra bu yas grubuyla sansi devam ediyor mu ki. Henuz o yaslara gelmedigim icin cahilce konusuyor olabilirim ama okudugum yazi ve yorumlardan 27 uzeri kadinlar yer yer kucuk gorulmus dolayisiyla 20-26 arasi kizlar icin suanki yaslarimda sansim daha cok gibi hissediyorum. 30 una dogru geldigimde 24 yas kizlara hem toplum baskisindan hem statulerimizin cok farkli olusundan yaklasmak cok zor olmayacak mi ? 32 33 yasima… Read more »
Kadinlarin cdp si en yuksek zaman araligi 20-26 demistik. Eglence sektoru disinda bi alanda calisan bi adam belirli bir yasa geldikten sonra bu yas grubuyla sansi devam ediyor mu ki? – Evet. Ama sana 20lerinde hatunlardan uzak dur diyen yok. Ciddi ciddi hatun uğruna kariyerden vazgeçmeyi düşünüyor musun? Yani sana desem ki 30undan sonra 20 – 26 nereden bulacaksın, bırakıp barmen mi olacaksın? Zira o kafadaki adam barmen olsa da kimseyi bulamaz. 30 una dogru geldigimde 24 yas kizlara hem toplum baskisindan hem statulerimizin cok farkli olusundan yaklasmak cok zor olmayacak mi? – Toplum baskısını takarsan olur? Kadınla statü farkı… Read more »
Mahmut abi, erkekler ilişki kurarken statüye, kariyere bakmaz diyoruz(bence de bunlar güzellik kadar önemli değil) ama çocuğa zeka büyük oranda anneden geçiyor. Her zaman olmasa da insanın hayat hiyerarşisindeki konumunun zekasının ve çalışkanlığının bir göstergesi olması sebebiyle partner seçerken kadınların kariyerine önem vermemiz gerekmez mi?
zeka anne ve babadan gelir. o araştırma doğru değil. 23 yaşında kızın statüsüzlüğünün zekasından değil gençliğinden olduğu yazıyor orada. Yarım yamalak okuyup soru sorma.
Abi tekrar geri donus icin tesekkur ederim. Kafamda sablon oturdu az cok.
Sordugun yere aciklama getirmek istedim son olarak. Statu derken kizin kazancini dememistim. 8-9 yil sektor tecrubesi olan birinim hayati gundem konulari cok farkli olabilir mi diye yazmistim.
Olabilir özellikle senin ilişkiden anladığın “kaliteli” muhabbet ise 33 yaşında hatunu da 23 yaşında hatunu da aynı şiddette bayarsın. 33 yaşındaki kalan zaman darlığından sana daha fazla tolerans gösterir 23 erkenden tekmeyi basar. Abi hatunla bir muhabbet edemiyordun diye yakınan erkeklerin anlamadığı mekanizma budur.
Bu yaş farkı mevzusunun abartılması gerçekten çok komik. 15 20 yaş fark falan gayet olağan doğaya ters bir şey hiç değil, kadınların çoğu tarafından da istenen bir şey. 20-22 yaşlarını geçmiş herkes herkesle birlikte olabilir, 17-21 gariptir mesela ama 25 le 45 50 bile gayet uygun.
32 yaşındaysan 30 yaşında kadın senin ablan olmaz. 30 yaşında da çoğu 24 yaşındaki kıza taş çıkaracak kadınlar olabilir. Yorumlarda 27 yaş üzerindeki kadınların küçük görülmesini ciddiye alıyor olamazsın?!
Kadın en güzel olduğu yaşlar 20-24 derken 24 yaşını geçen kadınlar çirkinleşir bir gecede demiyoruz.
Bir de emin ol barmenin senin kadar çok işi olsa kadınlara bu kadar kafayı takmaz. Bara gelen kadınlarla/müşterilerle sohbet etmek adamın işi. Sen işini yaparsan zam alırsın o adam da akşam eve bahşiş ve kadın götürüyor.
Ben genel söyledim sadece buradaki yorum için konuşmadım. Neden bu kadar agresif tepki verdiniz? Bir biyologdan dinlemiştim hatırı sayılır kısmı anneden de geçiyor sonuçta.
zekanın anneden geçme olayına değil konunun zeka ile alakası olmamasına okumadan sorma dedim. Tam okumadan soru sorma 😃
Zekanın genç yaşla alakasını nasıl kurdunuz ya hahah. Kariyerinde ilerlemiş insan daha mı zeki oluyor yeni mezuna göre
Mahmut abi selamlar sitenizi uzun zamandır okuyup hayatıma entegre etmeye çalışıyom çokta yararını gördüm sorum şu olcak;
şimdi önemle ingilizce öğrenin diyorsunuz fakat ben zaten dil bölümündeyim ekseretiyle ingilizceyi devamlı öğreniyoruz 2.dil
Olarak neyi tavsiye edersiniz(ingilizce gibi stratejik öneme sahip) daha önce bu konuda yorum yaptığınızı görmedim.
İspanyolca , Almanca , Rusça , Çince
Soruna cevabı bu linkten bulabilirsin; http://www.ingilizce-kursu.gen.tr/blog/dunyada-en-cok-konusulan-diller-siralamasi/ İngilizcenin, senin tabirinle stratejik önemi dünyada ortak dil olarak kabul edilmesi. Biraz da senin gelecek planların ile ilgili. — Senin ne amaçla kullanacağın ile ilgili — Almanca olabilir, fransızca olabilir, italyanca olabilir, ispanyolca olabilir, hintçe olabilir, çince olabilir, japonca olabilir, bulgarca – çekçe – lehçe -hollandaca – arapça – ibranice – zazaca – Malayca – Portekizce – Belgance …………… Dil öğrenmek uzun bir süreç. İngilizce dünya da ortak dil kabul edildiği için önemli, ancak 2. – 3. – 4. dillerini öğrenmek için ” Türkiye Şartlarında ” belirli planların, amaçların, hedeflerin olmasını öneririm. Mesela, ben… Read more »
TR’de Hotel ve Resepsiyon görevlisi olarak çalışabilmene imkan sağlayabilmesi açısından, **İngilizce sabit olarak** İngilizce – Almanca İngilizce – Fransızca İngilizce – Rusça ( Antalya tarafları için iyidir ) 3 Dilli olacaksan da, İngilizce – Almanca – Rusça TR’nin her bölgesinde, hemen her HOTEL de iş bulursun. Amacın Red Pill ve benzeri içerikleri hakkında daha fazla kaynağa sahip olmaksa, algoritman şu olur; 1- Google gir, ” Red Pill ” ve irdelediği konular hakkında genel bir arama yap. 2- Blogları incele, kayıt altına al. 3- Blogları Dili, ve kaynak miktarına göre seçimler yap. 4- ” Seç, Beğen, Al – 1 alana 1… Read more »
Bu da Bonusu olsun;
https://formulalingua.com/iyi-derecede-dil-hakimiyeti-icin-kac-kelime-bilmek-gerekiyor/
” C2– 17600 Kelime ”
C2 seviyesine kadar gelmene gerek yok, eğer ki yeminli tercüman olmaya vs. niyet etmedi isen.
Zaten o seviye de, canlı yayınlar da konuşmalar yapabilirim vs. vs. şeyleri barındıran bir zıttırık.
Kaç kelime ile hangi seviye de olurum ? Kaç kelime öğrenmem gerekir ?
Bunları merak ediyorsan —> Linkten sayfayı incelersin.
Ne de olsa bugün, bloga 4 -5 ay ara vereceğim için bu da son uzun yazım olsun 😀
İkinci dil senin ne yapmak istediğinle alakalı. Avrupa fikrin varsa Almanya şimdilik iyi yer Almanca, Türkiye’de kalacaksan Arapça ve Rusça, Slav ülkelerine açılmak istersen Rusça. Uzakdoğu dillerinden Çince olabilir ama oralara gitmeyeceksen şu an ne işine yarar bilmem.
Cevaplarınız için teşekkür ederim
Merhaba editörler ; , Şimdi bu video dan anladığım şu erkek adam sorumluluk almalı hayatını anlamlı kılmak için. , Yani kendini işe yarar hissetmek herkesin sevdiği bişey dir diye düşünüyorum yani bir şey başardığında insan haz la dolar yani ben öyleyim . Hani belki absürt olabilir ama şunu diyebilirim sana hani bi kadınla seks yapmak güzel bir şey ( ama 3 den sonra bi keyfi kalmıyor filan ) ama onu yatağa atmayı başarmak benim için daha haz dolu yani başardım demek yani böyle hissediyorum. Şimdi sen hala kadın merkezli onu ödül görüyorsun hala betasın diye döşeyecen bana ( ki yap… Read more »
abi sen niye beni sallamıyosun.
Mahmut abi bir seferinde insanların bir inanç sistemine ihtiyaçları var demiştin. Peki inançsız insanların hayatını daha anlamlı kılmak için önerebileceğin şeyler var mı ? Mesela ben inançsız biriyim. Nihilist değilim hatta dinsiz olduktan sonra gözümde yaşamımın kıymeti daha da arttığı için hayatı daha çok ciddiye almaya başladım. Ama bazen ben de dini inancın eksikliğini hissediyorum doğrusu sanırım insanın bu inanç gereksinimi büyük oranda ölüp yok olma korkusundan geliyor ve bence tüm insanlar için geçerli bu. Peki benim gibi aşırı realist bir insana manevi ve ruhani doyum için önerebileceğin şeyler nelerdir merak ediyorum.
Peki inançsız insanların hayatını daha anlamlı kılmak için önerebileceğin şeyler var mı? Yok maalesef. İnançsız zor. Bir yolu varsa bilmiyorum. İnançlı ama ateist olabileceğin bir şey bulman lazım.
Mahmut bey in önerdiği kitaplar dan
eckhart-tolle-simdinin-gucu kitabını okumanı tavsiye ederim.
Realist insanlar herhangi bir şeye inanamaz diye bir şart olmadığı gibi dinsiz olmak = Ateist olmak manasına da gelmez. Önemli olan insanın kendisini (içalemini) tanıması dır. Ve kendini tanıdığın ölçüde de ruhani doyumu sağlarsın Maneviyatın da budur zaten.
Hz. Ali ye inançsız bir adam gelmiş sen bu kadar dinin için yaşıyorsun peki Allah (Tanrı) yoksa ne yapacaksın diye sormuş.
Hz. Ali de yoksa ben yaptıklarımla ölüp giderim. Peki varsa sen ne yapacaksın?
Kişisel gelişim konusuyla alakalı ben de bir şey eklemek isterim. Son bir iki yıldır özellikle pandeminin yoğun olduğu eve kapanma süreçlerinde kişisel gelişim konusu çok popüler oldu. Bundan ben de nasibimi aldım ve bir noktada kişisel gelişim bataklığına düştüm. Sürekli bir şeyler yapmayı istemek ve yeni şeylere başlamak ancak sonunda tatminsizlik ve yetersizlik duyguları karşılıyor insanı. Tüm bu süreçlerden bir ders aldım. Kişisel gelişim bir amaç değil araç olmalı. Daha iyi bir gelecek için şimdinizi feda etmelisiniz bir ölçüde. Ancak biz bir robot değiliz ve günün tamamını rasyonel geçiremeyiz. “Kişisel gelişim” kavramını hayatımdan tamamen çıkarmak daha faydalı oldu. Sırf kişisel… Read more »