Disiplinin Pratiği – Bölüm 2 – Küçük ve aşamalı değişiklikler

Yazı serisinin başlığının “pratik” olmasına rağmen oldukça teorik olan birinci bölümün devamında, pratikte iyi alışkanlıklar elde etmek için yararlı olacak tavsiyeler vereceğiz :

Küçük adımlar

Beyniniz ani değişikliklere direnir. Eğer kendinizi “yarından itibaren, yepyeni bir insan olacağım” gibi dev bir işe motive ederseniz, kendinizi tüketmek ve hızlıca eskiye dönmekten başka bir şey beceremezsiniz. Büyük ve ani değişiklikler işe yaramazlar, yavaş ve istikrarlı değişiklikler işe yararlar. Bu, disiplinin yo – yo etkisidir.  Konfor bölgenizin tam sınırına gitmelisiniz, sürdürülebilir tek tutum budur.

Küçük adımlarla ilerlerseniz, bir sene içinde bambaşka biri olduğunuzu farkedeceksiniz ama dönüşümün ne zaman ve nasıl olduğunu tam olarak bilemeyeceksiniz.

İşin sırrı küçük bir değişiklik yapmak ve beyninizin bunu yeni baz çizgisi olarak kabul etmesine izin vermektir. Bu, bir sonraki adımı daha kolaylaştıracaktır çünkü baz çizgisi az da olsa yükselmiştir. Bunu yeni değişiklik için tekrarlayın. Sonra bir daha tekrarlayın …

Şimdi söyleyeceğim şey size çok banal gelebilir ama öyle değil : Büyük şeyler küçük şeylerden meydana gelir. Israrla yaptığınız ve hergün takip ettiğiniz küçük değişiklikler, şaşırtıcı derecede büyük sonuçlar doğurur.

Hergün merdivenleri kullanın. Belki günde 5 – 10 kalori yakarsınız ama bir yılda bu rakam bir büyü pizza kalorisine denktir.  Evde küçük toparlamalar yapmaya günde 2 dakika ayırırsanız, bir ay içinde evinizin ne kadar derli toplu olduğuna şaşırırsınız.

Küçük ama istikrarlı şeyler. Merdivenleri kullanın. Beyniniz ani değişikliklere direnir ama aşamalı değişiklikler bu direnci bypass eder. Bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor.

Kademe Prensibi

Büyük değişiklikleri, daha küçük ve aşamalı, yönetilebilir adımlara bölerek gerçekleştirebilirsiniz. İşin sırrı, beyninizdeki değişim – karşıtı trolle, büyük bir değişim geçirmekte olduğunuzu farketirmemenizdir. Direnç, değişimin büyüklüğü ile katlanarak artar, aralarındaki ilişki doğru orantılı değildir. Bu prensip, hayatın birçok alanında işe yarar :

Casus edinmek örneğin öyle adaya gidip “bayım merhaba, kendi ülkenize ihanet etmek üzere, yabancı bir devlet için çalışmak ister misiniz?” diyerek olmaz. Zararsız ve savunulabilir bir dizi adımla – yemekler, küçük hediyeler ve çok hassas olmayan bilgiler istemeler ile olay sonunda büyük bir ihanete doğru gider. Porno sektöründe de sokaktan çevirdikleri kıza gidip “5 tane siyahi vücut geliştirici ile anal seks yapacaksın” diye sormazlar. Olay oldukça hoş ve yarı-çıplak fotolarla başlar (bak işte normal bir modellik işi bu) ve yarı – hoş ve çıplak fotoğraflara gider ve sonra … anladınız siz. Bunlar sinsi şeyler.

“Kaynayan sudaki kurbağa” zihin egzersizini bilirsiniz – hurafe gibi dursa da söylendiğine göre bir kurbağanın içinde bulunduğu tencereye kaynar su dökerseniz, kurbağa tencereden sıçarayarak kaçar ama soğuk su dökseniz ve yavaşça kaynatsanız, kurbağa tencerede kalır ve haşlanarak canverir. Kim böyle bir deney yapmak ister ya da bu gerçek mi bilmem ama içinizdeki tembel, sabotajcı, bahaneci trole yapmanız gereken budur. Siktiğimin trolünü canlı canlı haşlayın. Yavaş yavaş, farkına varmasına müsade etmeden.

Biz bu mekanizmayı iyi bir amaç için kullanmak istiyoruz.

Daha fazla spor mu yapmak istiyorsunuz? Yürüyün.  Yediğinize içtiğinize dikkat etmek mi istiyorsunuz? Önce sadece bir tane en kötü şeyi hayatınızdan çıkarın – tatlı / şeker muhtemelen. Sigarayı mı bırakmak istiyorsunuz? Günün o son sigarasını alın, kırıp üstüne sifonu çekin. Bu da bizi bir sonraki konumuza getiriyor :

İstisnaların Planlı Yönetimi

Kötü alışkanlıklarınızı yönetmenin en iyi yolu onları kabul edip çizelgelemektir. Kötü alışkanlıkların yokolmasını dileyemezsiniz, fakat onları kontrol edebilir ve onları planlarınıza katarak ataletlerini yönlendirebilirsiniz. Bu Judo metodudur.

Burada anahtar zamanlamayı ve dozajı kontrol edebilmektir. Diyet mi yapıyorsunuz? Diyet yapmadığınız günler planlayın (mesela haftada birgün). Hayatınızın değerli saatlerini Facebook’ta mı heba ediyorsunuz? “Tamam artık Facebook yok” – yanlış. “Arkadaşlarla iletişimi devam ettirmek için her akşam sadece 20 dakika Facebook” – doğru yöntem.

Beyninizin ani değişikliklere direndiğini unutmayın, özellikle de bu değişiklikler anlık zevklerden mahrum eden cinsten ise. Psikolojik bir bağımlılığı aniden bırakmak size hüsran, başarısızlık ve kendinden nefret etmek olarak geri dönecektir.

Bunu, istisnasız istisnaları kabul edip planlayarak (planlanmamış istisna olmayacak şekilde) bypass edebilirsiniz. “Bugün benim kaytarma günüm ve evde kalıp don atlet bilgisayar oynayacağım ve pizza yiyeceğim” demeniz tamamen kabul edilebilir. Ama bunu planlı yapın, az yapın ve bilinçli yapın – birden bire başınıza gelmesine izin vermeyin. Herhangi bir planınızın olması plansız ne yapacağınızı bilememenizden iyidir.

Paradoks şu ki hoşgördüğünüz kaytarmalar zevkli bile değiller. Suçluluk ve değersizlik hissetmeniz neden olurlar. Ama bilinçli ve planlı yaptığınız kaytarmalar rahatlatıcı ve zevklidir. Pijamalar, dondurma ve Gilmore Girls bölümlerini arka arkaya izlemek için de günler olacak. Ama bunun başınıza plansız gelmesine izin vermeyin.

İtelemeler ve Taahhütler

Bir başka güçlü hile de şu : Kendiniz için iyi bir şey yapmanıza engel olan dirençleri engellemek için, doğru yönde ama daha az dirence neden olacak “itelemeler” yapın. Açıklayayım.

Burada amaç, trolü harekete geçirmeden, doğru yönde ve beyinde direnç oluşturmayacak sembolik adımlar atmaktır. Bu konsepti Scott Adams’tan öğrendim. Eğer spor yapacak havada değilseniz ama yapmanız gerekli ise, spor kıyafetlerini giyin. Bu kolay değil mi? Bu beyninizin vites değiştirmesi ve kendinizi spor yaparken bulmanız için yeterli olacaktır.

Amaçladığınız değişim yönünde küçük ve sembolik adımlar atın. Bu tür itelemeler ve hatırlatmalar konusunda, Dan Ariely’nin çalışmalarını tavsiye ederim. Eğer spor salonu şortu ve gıda alacaksanız, tam bu sırada alın. Böylece sağlıklı seçim yapmaya öncelik vermiş olursunuz.

Bunun çalışmasının iki nedeni var – iteleme öncelendirmesi (ve burası çok çok çok çok önemli), tutarlılık ihtiyacı. Beyninizi “daha yeni spor malzemeleri aldım, ben sağlıklı tercihler yapan bir insanım. Bu nedenle abur cubur reyonuna girmemeliyim.”

Tutarlılık işe yarar zira tutarsızlık egonun bütünlüğünü tehdit eder. Geçmiş tercihlerimiz bizim kimliğimizi oluşturur ve biz bunu muhafaza etmek isteriz. Siz burada resmen kendi bütünlüğünüz için sağlıklı tercihler yapıyorsunuz. Ego-savunması sizin için çalışıyor.

Bir daha tekrar etmeme izin verin : tutarlılık, benlik algınızın hayatta kalması için gereklidir. Bunu basit, küçük, akıllıca ve direnç yaratmayan şeyler yaparken kullanabilirsiniz ve kendinizi yararlı bir yöne kilitleyebilirsiniz. Bu hayat yönetiminin nükleer silah deposudur. Akıllıca kullanın.

Üçüncü bölümde, yeniden sarj etme konusu ile devam ediyoruz.

Çeviri : Practical Discipline

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

22
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.

avatar
11 Comment threads
11 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Z-3Dr who no gratitudeEdinburgh[D£]Mahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
AntiWarrior
Guest
AntiWarrior

Gerçekten güzel bir yazı olmuş hocam.Konuyla alakasız olacak ama hedonism ile ilgili görüşleriniz nedir.Sizce bu görüş RedPille beraber uygulanabilir mi ?

BenLark
Guest
BenLark

Trpden minimalist, stoic gibi temelde zihinsel çabayı ve hazdan uzak durarak hedeflerimize ulaşmak için çalışmayı öğrendim
Hedonizm trpden bence uzak
Hedonist yaşam kendi sonunu hazırlar

AntiWarrior
Guest
AntiWarrior

Hedonizm öğretisine aslında yeni başladım ama bazı görüşlerini mantıklı bulduğumu söyleyebilirim,bana göre hayatın bi anlamı olmadığını ve bu anlamı insanın kendisinin yaratacağını düşünüyorum.Tamamen zevk sefa pezevengi olmaktan bahsetmiyorum tabiki insanın yinede disiplinli olması lazım ama aynı zamanda hayattan zevkte almalı.

Patorikku
Guest
Patorikku

Zevk almak ayrı şey zevki amaç edinmek ayrı şey.Zevk peşinde koşmayın.Sen diyelim ki çikolatayı yedin yerken deli gibi zevk aldın,eee sonra ?Sonra bir daha yemen lazım,sonra bir daha yemen lazım.Güzel bir kadınla beraber olmak tabi ki zevklidir ama bunu amaç edinirseniz,bu sizi bir yere götürmez çünkü sürekli hazda kalamazsınız.Zevk almak ayrı şey zevki amaç edinmek ayrı şey.Tehlikeli işler bunlar dostlar.Zaten biraz da klişedir,ergensindir kendini zeki zanneder nihilist olursun,sonra biraz büyür hedonist takılırsın,sonra gider stoacı olursun vs vs .Okuyun araştırın,zarar gelmez.

BayDooku
Guest
BayDooku

Aslında hedonizm, nihilizm, stoa vsvs gibi hayat görüş tarzlarıyla ilgili postlar gelmesi bence çok güzel olur. Mgtow postu artılarıyla eksileriyle paylaşılmıştı ve güzel bir bakış açısıydı. Hocam bence yukarıdaki görüş tarzlarıyla ilgili postlar gelmesi khcılar için kırılma noktası taşıyabilir. Felsefik hayat tarzınıda insanların bilmesi lazım tabi araştırmak daha sağlıklı ama sizin bu konulardaki perspektifleriniz daha yararlı olabilir. Boş vaktinizde bir düşünürseniz çok sevinirim hocam. Teşekkürler.

Deus Ex Machina
Guest
Deus Ex Machina

Teşekkürler hocam devamını bekliyoruz.

ryth
Guest
ryth

teşekkürler devamını bekliyoruz.

“banal” kelimesi yerine “bayağı” ya da “sıradan” kullanılsaydı keşke 😀 en nefret ettiğim kelimeler arasında zirveye oynar :/

sanırım lise ve daha öncesinde “ay çok banaaaal !!!11!1!” kalıbını ağzından düşürmeyen kezolardan kalma bir travma benimki 😀 😀

Semih hoca
Guest

ben kelimeyi ilk okuduğumda anlamamıştım cümleyi okuyunca anladım 😂 daha şeffaf oluşaymış

comment i2
Guest
comment i2

alışkanlık sızan gaz gibidir. önce farketmezsin, sonra iflah etmezsin.

Hexa
Guest
Hexa

https://www.youtube.com/watch?v=iERLyAxddVE

Bu videoda İsviçre’nin düştüğü durum anlatılıyor. Yönetim kadrosunun büyük çoğunluğunun feminist kadınlardan oluştuğu İsviçre’de durum içler acısı. Bunu izleyince dünyada neden anaerkil toplum olmadığını ve olamayacağını anladım. Feminen kültüre sapan toplumlar, karşılarına güçlü ataerkil bir ülke veya kültür çıktığı zaman çabucak diz çöküp teslim oluyorlar. Aslında bu konu hakkında bir yazı yazabilirsiniz, veya halihazırda bir makale varsa çevirebilirsiniz. Zira geleceğini düşünen tüm toplumların bilmesi gereken elzem bir husus.

VinceWild
Guest
VinceWild

İsviçre değil İsveç.

Agalphabey
Guest
Agalphabey

Mahmut Abi, disiplin pratiği 3 linkinin bağlantı köprüsünde link kırık,arz ederim

AlphaGun
Guest
AlphaGun

Mahmut Bey, yazının sonunda 3. Bölüm’e tıklayınca yine bu sayfaya (2. Bölüm’e) yönlendiriyor.

El atabilirsen sevinirim, kolay gelsin.

Yusufcuk
Guest
Yusufcuk

Abi selamlar, bir sorum olucaktı. Daha önce aşırı beta bir adam iken sonrasında, konuşmama, duruşuma, söylediklerimi düşünerek söylemeye başladım. Aslına bakarsan dışarıdan hiç gülümsemeyen, kısa cevaplar veren ve uyumsuz insanların fikirlerini kabul etmeyen bir insana dönüşmüştüm. Ve bu çevrem tarafından “yusuf iyi mi? Ona neler oldu? Çok garip davranıyor” en yakın arkadaşım tarafından ise “ben yusufu daha önce hiç böyle görmedim, hiç kendisi gibi değil” demiş kızlara arkamdan. Sonra ben tekrar salakça hatalar yaparak birazda rahavete kapılarak kendimi saldım ve eski beta moduna döndüm ve en yakın arkdaşım bana şunu söyledi “senin o halin neydi yahu? Şuan sen çok iyisin,… Read more »

Edinburgh
Guest
Edinburgh

Evet,anlatılanlar kesinlikle çok doğru burada yazılanları bizzat kendim tecrübe ettim. Şunu paylaşmak isterimki pmo’yu bırakma sürecimde ben bir hata yaptım ve bu hatayı sizinle paylaşmak isterimki ders alın.Zamanında bir bilge şöyle demiş”hayat her şeyi tecrübe edecek kadar uzun değil ,başkalarının hatalarından ders alın”demiş ve çok haklı. Bu hata tabiki pmo’yu birden bırakmak oldu.Yapılan araştırmalara göre sigara bağımlılığını yenmek te en etkili yöntem birden bırakmak lakin,benim yaptığım hata;zaten tüm bağımlılıklar beyinde aynı mekanizmaya sahip(nucleus accumbens) hatasına düşüp birden bırakmak oldu. Ama benim pmo’yu birden bırakmak için geçerli bir sebebim vardı:artık insanların s*kişm*sini izlemek mide bulandırıcı gelmeye başlamıştı.İşte sebep buydu. Zor yolu,dikenli… Read more »

Dr who no gratitude
Guest
Dr who no gratitude

Trol falan denmiş, islam inancı geliştirseniz her şey yerli yerine oturacak. Nefis var şeytan var..

Z-3
Guest
Z-3

Disiplin yolunda en büyük düşman yiyemeyeceğin lokmaya göz dikmek=hırs. yardımcısı öğrenilmiş çaresizlik’le beraber çalışırlar.son perde’de en büyük düşman,ümitsizlik ve depresyon adlı oyunuyla sahne’ye çıkar. ademoğluna ezel’den beri düşmandır,bu kişi.biz buna şeytan deriz siz ismine ne derseniz deyin.oyunu sahneledikten sonra sizi kolunuzdan tutup intihar yollarına sevk etmek ister.bunun sonucunda disiplinsizlik eşittir ölüm diyebiliriz kardeşlerim,tek ve nihai hedefimiz kadin,ve saltanat olmamalıdır.çelikten daha sert olan atalarımızdan aldığımız türkiye cumhuriyeti bayraktarlığını bizden sonraki nesillere en iyi şekilde bırakmak için savaşmalıyız,gencecik yaşında dünya cografyasının her bir köşesinde kanını döken yiğit dedelerimizin hakkını ancak böyle ödeyelibiriz. Savaşmaktan vazgeçmeyin. Bende bu yazıyı belki mahmut abi gibi kardeşlerime… Read more »