Disiplin sağlayamıyorum diye bana ulaşan çok sayıda insan var. Bana ulaştıklarında kafalarında disiplinli olup yapmak istedikleri birçok şey var. Aynı zamanda neden disiplinli olmadıklarına dair birkaç fikirleri de var.
Bana disiplinsiz ve darmadağın bir hayatım var ve bu konuda ne yapacağımı bilemiyorum diyenlerin hemen hemen tamamıyla aramda şuna benzer bir diyalog geçiyor:
“Disiplinsizim, ders çalışamıyorum / işe geç gidiyorum / dükkanı zamanında açamıyorum, vs. vs.”
“Peki yataktan kaçta kalkıyorsun?”
“Evet çok geç kalkıyorum. 10 – 12 arası. Geç kalkmam büyük sorun değil mi?”
“Kaçta yatıyorsun?”
“Sabaha karşı 2 – 4 gibi.”
“Senin büyük sorunun geç kalkmamak değil geç yatmak.”
Gece 2 – 4 arası yatıp sabah erkenden nasıl kalkacaksın ki? Asıl sorun gece yatmamak. Şimdi “ben gece çok daha verimliyim” diye çıkışacak arkadaş, tamam sen azınlıksın ve bundan sonrasını okumana gerek yok. Ama insanların büyük çoğunluğu saatlerce çalışıp gece 2 – 4 gibi yatmıyorlar. Gördüğüm kadarıyla özellikle 23:00 – 03:00 arası tek yaptıkları şey internet, sosyal medya, boş youtube videoları, vs. Belki kitap da okuyorlar ama bu 4 saatlik dilimin %90’u çöpe gidiyor.
Eskiden bu çoğunlukle erken kalkmama lüksleri olduğunu sanan üniversite öğrencilerinin ya da liseyi bitirip üniversiteye ilk sene kazanamamış öğrencilerin sorunuydu. Ama şimdi eve kapanan ve evden çalışan büyük bir beyaz yaka nüfusu da bu problemle karşı karşıya. Bana bazen evde çalışan kimse 10:30’dan önce işe başlamıyor gibi geliyor.
Hayatınızda disiplin istiyorsanız ve böyle bir uyku düzeniniz varsa size açıkça söyleyeyim: bu problemi çözmediğiniz sürece disiplini unutun. Birkaç bohem sanatçı dışında geceleri bu şekilde yaşayıp geç kalkan ve buna rağmen başarılı olan insan sayısı yok denecek kadar azdır. Yahu bunu bilmeyen mi var diyeceksiniz ama maalesef çok var. Benim görüştüğüm çoğu insan, asıl sorunun bu olduğunu öğrenince çok şaşırıyor zira bunu o kadar önemsemiyorlar.
Burada asıl sorun geç yatmak. Bunu erken yatmaya ve hep aynı saatte yatmaya çevirmeniz gerekli. Hep aynı saatte zira hayatınızdan depresyonu uzak tutmak ve diğer şeyleri disiplin altına almak için böyle bir sabite ihtiyacınız var.
Depresyonla mücadele eden insanlarda sıklıkla gördüğünüz birşey, ve depresyonun nedeni konusunda çok genel bir önerme ortaya koymuyorum zira depresyonun bir sürü nedeni var, hayatlarında yeterince düzen olmayan insanlar, hayatın ağırlığı altında ezilmeye meyillidirler.
Örneğin birileri bana gelip depresyonda olduğunu söylerlerse, onlara her zaman standart bir soru setini sorarım.
İşin var mı? Eğer bir işin yoksa, toplumumuzda cidden başın beladadır. Öncelikle biyolojik ritminiz sapıtır zira akşam belli bir saatte yatmak ve sabah belli bir saatte kalkmak için bir nedeniniz yoktur. Çoğu insanın hergün aynı saatte uyanmamaları, günlük ritimlerinin (circadian rythm) çalışmasını takip ettiklerinden, yataktan kalkar kalkmaz depresyona girmeleri için tek başına yeterlidir. Özellikle de öğleden sonra uyuklamaya başlarlarsa.
İdeal zaman 11:00 ama 10:30 da olabilir. Eğer 11’de yatıp 7 saat uyursanız sabah 6’da kalkabilirsiniz. Sabah 6’da kalktıktan sonra 12:30 gibi 30 dakika – 1 saat öyle uykusu da yapabilirseniz süper.
Sabah bilinciniz yeni açılırken özellikle de gece geç yatmışsanız, kendinizi yataktan çekip çıkaramayabilirsiniz. Gece erken yatma konusunda daha fazla kontrolünüz var. Ama hemen heveslenmeyin, daha fazla kontrolünüz var ama bu birçoğunuz için kolay değil. Çoğunuz gece sosyal medya, netflix, mesajlaşma gibi artık bağımlılık olan alışkanlıklar geliştirmiş vaziyettesiniz. Bunların varlığında erken yatmanız çok zor olacaktır. Bunun için genellikle şunu tavsiye ediyorum:
1 – 23:00’de yatacaksanız 22:00’de bilgisayarı ve cep telefonunu bırakın.
2 – 23:00’de ışıkları söndürün, cep telefonunu uzağa koyun ve yatağa girin. Cep telefonunuzun hiçbir notifikasyonu açık olmasın. Airplane mode’a alıp yatabilirsiniz mesela.
3 – Uykuya dalmasanız bile yataktan çıkmayın! Biraz televizyon izleyeyim, instagram bakayım, vs. uykum gelir diye düşünmeyin. Tavana bakın, pencereden dışarıya bakın, gözlerinizi kapayıp koyun sayın, vs. 23:00’de yatağa girip 01:00’de uykuya dalabilirsiniz ama yataktan çıkmayın ve ekran açmayın. Işık açıp kitap da okumayın.
Birçoğunuz bir sıkıntıdan dolayı gece ayakta o nedenle bu dediğimi yaparken çok zorlanacaklar. Zira bu kişilerin temel motivasyonlarından biri de canlarını sıkan şeyi düşünmekten kaçmak.
4 – Saat 14:00’den sonra kahve ve çay içmeyin.
5 – Günde 15-30 dakika meditasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bunu yatmadan önceki 4 saatte yapmayın.
Tekrar ediyorum, gece çalışan biri değilseniz, hergün aynı saatte erken yatıp erken kalkmadan (arada bir bir şeyi yetiştirmek için 3 – 4 gün arka arkaya sabahlamanız gerekebilir ama biz burada normalinizden bahsediyoruz) başarılı olma şansınız çok düşük. Disiplinli olmanız neredeyse imkansız. Disiplinsiz biriyseniz ve uyku düzeniniz kötüyse ilk uğraşmanız gereken şey o.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Pro tip vereyim uykuya dalmakta zorluk cekiyorsaniz esneme hareketleri yapin bacaklarinizi gerin yatincaysa uykuya dalmaya degil rahat uzanmaya calisin rahatladiginkzda uykuya kendilingden daliyorsunuz. Uykuya dalmaliyim yoksa erken kalkamam veya uykuya dalamiyorum duzenim bozulucak diye endiselenmeyin uyumaya kendinizk zorlarsaniz geceyi uyanik gecirmeyi garantilersiniz. Zaten uykuya dalmasaniz bile uzanmaniz uyumak kadar olmasa bile kismen dinlendiricektir
Uyku düzenim gerçekten kötü halde. Gece bazen yatıyorum 1 2 saat sorma uyanıyorum sorma sabah yatıyorum akşam kalkıyorum. Parça parça uyuyorum. Aynı saatte yatıp kalkmak yazıyor yazıda ama diyelim 11 7 arası dedik yatış kalkış saatini ben ilk gün uyumayayım düzen içn dedim sonra gece yine kalkıyorum. Belirlenen saatler dışında uykusuz kalsakta uyumamalı mıyız düzene girene kadar?
Diyelim gece belirlediğim saatlerde uyku uyumadım yine de belirlediğim saatlerde kalkıp sonra uyumamak gerekiyor değil mi
Senin büyük ihtimalle psikolojik ya da fizyolojik bir rahatsızlığın var. Uyku problemi için doktor görmen gerekiyor.
Karantina öncesi böyle bir problemim yoktu. O zaman düzenli olarak sabah kalkmam gerekiyordu. Spor yapıyordum. Gece uyumadığım için gündüz de 3 saatlik işim oluyor. Bitirince yine yatıyorum. O yüzden sanıyorum ki zamanla bozuldu. İşim okulum olsa sanırım böyle olmaz. Yorulmakta lazım. Gündüz uyumamalıyım bundan olabilir mi?
Gündüz uyumamalısın evet. Aynı zamanda iş, okul ortamı ve sosyal hayat kısıtlanınca birçok insan bunalıma girdi. Bunalım ile uyku düzensizliği bir süre sonra tavuk – yumurta ikilisi oluyorlar.
Merhaba abi uzun suredir monk modedayim yavaştan yürümeye başlayım diyorum ama.covid sebebiyle bulusmalar olmuyor bildigin gibi. Sen de mesajlasmayi kisa tut dersin ne yapmalı nasil yapmalıyim bu virus cok elimi ayağımı bagladi
Monk mode 4 aydan fazla yapılmaz. Eğer hayatta bir iki kere olan çok özel dönemlerden birinde değilsen (mesela üni. sınavı).
covid sebebiyle bulusmalar olmuyor Buluşmalar oluyor. Eskisine göre zor ama olmuyor diye bir şey yok. Ha sen buluşmuyorsan ya da spesifik bazı kızlar buluşmuyorsa o başka.
4 aydan fazla olursa nolur 2.ben de risk almak istemiyorum karşı taraf da.
4 aydan fazla insel olursun.
Eğer buluşamıyorsan, buluşabilene kadar kimseyle mesajlaşmana gerek yok.
O nasil is hocam inceller düşman olmyor muydu sirf 4 ay yürümedi diye incel mi olunuyor 🙂
O anlamda insel olmaz ama 4 aydan sonrası kendini aşırı çekmek anlamına gelir ve yavaş yavaş yarardan çok zarar verir. Paslanırsın, açlık başına vurur, depresifleşirsin.
Şartlar ne olursa olsun kızlara yürünmeli, instagram vs farketmeden. En azından yürünmeli sonuç olmayacaksa bile.
Merhaba ilgin icin teşekkür ederim dostum mahmut abi yurume bulaşamayacaksan dedi sen boyle diyorsun aslinda ben de buluşmaya dokmek istiyorum fakat su an bir belirsizlik donemi var ülkecek ama.bir yandan da mahmut abinin dedigi gibi paslanmak da istemiyorum. Bakalım bir çıkar yol bulucaz
Peki Vakit ayırdığınız icin teşekkür ederim mahmut abi
ben 26 yıldır bakirim bir sıkıntısını görmedim şaka bir yana, benim durum pskiyatrlık, ama bir kere bu siteyi takip ettiğim için birçok bilgi edinmiştim ve ilk sevgilimi 22 yaşımda yapmıştım.sonra maskulenlıgı zor bulduğumdan bir daha bu siteye uğramadım, cinsel açlık çekiyorum ama bir süre sonra alışıyorsun.su çok sıcak gelsenize :d şimdi ise mızmızlanmaktan ve kızlardan önce kendimi reddetmekten bıktım, tekrardan siteyi okumaya başladım.kız arkadaşsızlıktan bıktım, arkadaşların yanından gelirken östrojene ihtiyacım olduğunu farkettim.2. kez burdayım. umarım fatih terim – gs ilişkisine dönmeyiz kısaca nasıl 26 yaşıma kadar bakir yaşadığımdan bahsedeyim, babam zaten şizofreni hastasıydı ve kendi kafasının içinde birileriyle konuşuyordu, beni… Read more »
Ne durumdasın ağabey 😀
Abi merhaba
Güzel ve disiplinli bir hayatım var ama kendimi bazen eğlenceden uzak ve yalnız hissediyorum acaba bir şeyi yanlış mı yapıyorum diye sormak istedim.
4-7 arası calisthenics duş kahvaltı vs.
7-9 arası yazılım öğrenme
9-18 arası iş
18-20 arası dinlenme yemek
20-21 arası elektro gitar
21-23 arası freelance iş (ikincil iş)
Sonrasında kitap okuma ve uyku. Uzun süredir bu programı bozmadan uyguluyorum ama hayatımda sosyallik, kız veya erkek arkadaş yok. Bu durumu nasıl düzeltebilirim ?
Sosyal olup arkadaş bularak ve kızlara yürüyerek. Bu yazdığın hayat acayip sıkıcı bir şeye benziyor.
Abi 26 yaşındayım bugüne kadar sosyal bir insandım hayatım iki parçaydı, arkadaş grubum ve bilgisayar oyunları. Kızlarla başarısız,özgüvensiz ve bakımsızdım. Yurtdışına taşındım ve yeni bir hayata başladım. Galiba bunun eksiliğini yaşıyorum.
Buraya geldikten sonra bu siteyle tanıştım ve o günden itibaren kendime yeni yetenekler kazandırmaya başladım. Aslında mutluyum ama birşeyler eksik geliyor.
58 kilodan 74 e çıktım calisthenics sayesinde
İngilizce öğrendim, elektro gitar öğreniyorum, video kurgusu ve 3d modelleme öğrendim.
Dişlerim berbattı onları yaptırdım. Maddi olarak rahatım denebilir.
Bunların hepsini mesleki hayallerim için yapıyorum. Soruyu hala neden bu şekilde hissetmemden mütevellit sordum 🙂
Belki birkaç saatlik online danışmanlık ile çözebiliriz ama alamıyoruz abi.
1 yıl geçmiş ama, benim şu çalışma prensibimden anladığım şey ; çok çalışıp çok para kazanmak = ama harcayacak zamanın olmaması biraz az çalışıp daha az kazanmak = daha fazla sosyal imkan ve zaman matrixte “çünkü ben böyle seçtim” diyordu neo. ikisinden birini seçeceksin işte.hem çok kazanıp hem gezip tozmak imkansız değil ama bunları yapabilenler genelde orkun şakıtmak ve enes patur putur tarzı insanlar diye biliyorum. onlara da saygı duyuyorum bu arada, ha yoksa duymuyor muyum? yobaz tarafım duymuyor. ama pragmatist yanım bir şekilde başarılı oldukları için saygıyı hakettiklerini söylüyor. sahi amk, hem az çalışıp hem çok kazanan örnekler var… Read more »
çok çalışıp çok para kazanmak = ama harcayacak zamanın olmaması Öyle olmak zorunda değil. Ayrıca disiplin ve çok çalışmak aynı şey değil.
Peki saat 22.00 da yatağa girsem ama dediğiniz gibi 1-2 ye kadar uyuyamasam yine de sabah 6 ya da 7 ye alarm kurmalı mıyım
evet
Selamlar Mahmut abi bundan 12 ay kadar önce disiplin ile ilgili yazılarınızı okuyordum o zaman homeboy gibi 107 kg setander yaşayan sigara içen biriydim yazılarınız bende şok etkisi yaptı ve değişmeye karar verdim sigarayı bıraktım 107 kg dan 84 kiloya düştüm ağırlık kaldırmaya düzenli spora başladım hayatımı belli bir düzene soktum çok sağolun.
Bu sitedeki disiplin yazılarını iyice okuyup, ozumseyip sonrasında pratiğe geçerseniz bir daha ömrümüz boyu disiplin ile ilgili bir sıkıntı yaşamaz. Nitekim bende aynısı oldu. Hayatımda hiç bu kadar rahat bir şekilde disipline olmamıştım.
bu site bisiklet sürmek , araba kullanmak, dil bilmek gibi. fazla uğramayıp “ha ben öğrendim nasıl olsa artık ihtiyacım yok ” diye tapınağı terkederseniz eski haline dönme ihtimaliniz yüksek. ben aynısını yaptım. site sayesınde kızlarla başarılı oluyordum, sabah kalkar kalkmaz biraz mekik ve ardından akşama kadar yatağa girmiyordum, oturuşum alfaydı, disiplinim vardı vs. sonra uzun ilişkim oldu, “nasıl olsa kız beni seviyor aşık” diye saldıkça saldım, en son porno izleyip 31 çekiyordum sevgilim olmasına rağmen. sonrası depresyon bunalım falan hatırlamıyorum sarhoştum :swh seneler sonra burdayım işte. o zamanlar ilk defa bu kadar maskülen hissediyordum kendimi, aldığım nefes bile taş gibiydi… Read more »
Mahmut abi İrade Terbiyesi isimli kitabı okudun mu okuduysan düşüncelerin neler ?
Mahmut abi merhabalar konuyla ilgili bir başlık tam bulamadım buraya yazayım en alakalı yer burası.Yardımcı olursan sevinirim fikirlerin benim için önemli.18 19 yaşlarında olsan,önünde güzel bir üniversitede hukuk okumak yahut subaylık olsa hangisini tercih ederdin?
Subaylık sevdiğim meslek ama sosyal yaşantım çok kısıtlanacak.Avukatlık subaylık kadar sevdiğim bir meslek değil ama sosyal yaşantım olacak.
Ben avukatlığı tercih ederdim ama benim hangisini tercih edeceğim ile senin hangisini tercih etmen gerektiği arasında hiçbir alaka yok.
Haklısın abi senin görüşünü almak istedim sadece teşekkürler
Kardeşim subaylık seç madem istiyon bir de evet Mahmut Abininde dediği gibi ona bakma 😊 zira avukatlığın değeri artık pek kalmadı. Onunda adı var artık gerçekten öyle amacım moral sıfırlamak vs değil. Binalarda tablelalarda özel bürolar açılmış avukat yazılarıyla tabelalarıyla dolu etraf belki sen de fark etmişsindir dostum. Hem profesyonel asker sayısı artarsa zorunlu askere gitmek istemeyen kişilerde yırtar. Zorunluluk kalkar zira. Ki ben başkaları için subay ol demiyorum inan senin için diyorum madem sevdiğin meslek onu ol. Eğer avukatlığı seviyorum deseydin yukarıdakileri yazmaz ol derdim yine gerçi. Sen subay mesleğini sebiyorsan ona uygundur da mesela ben askerliğe uygun deüişim… Read more »
Seçimimi yaptım teşekkür ederim 🙂
Ben de senle aynı süreçten geçtim ama sen avukatlık demişsin. Ben veterinerlik ve subaylık arasında kaldım ve ikisini birden seçtim. Veterinerlik okuyorum 5 yıl bitirdikten sonra askeriyede veteriner olma düşüncem var.
Abi, halihazırda bir veya birden fazla tabak veya hatun varsa bu disiplini oturtmak için ne yapmamız gerekir ? Zira ben gündüz çalışıyorum ve ancak akşam 20.00’den sonra boş vaktim oluyor.
Kızlara haftasonu birgün, hafta içi 2 akşam zaman ayırman yeterli. 8 – 10 arası 2 saat buluşsan, 10 – 11 arası yatsanız, sonra 11:30 en geç yatarsın.
Peki ideal bir ilişkide ortalama haftada görüşme sıklığı nasıl olmalı abi ?
3 akşam yeterli. Tabii bazen bir hafta hep görüşürsün bazen bir hafta hiç görüşmezsin. Şimdi 3 sayısını duyunca her hafta illa 3 kere görüşüp olmazsa kızı tersleyen düz adamlara açıklamak lazım.
Abi selam. Bana düzenli para kazandıran bi uygulama var ama bu uygulamadan kazanabilmem için en geç 00:30 a kadar ayakta olmam lazım bu yüzden uyku düzenim için 01:00 – 08:00 uygun gördüm. Hem de kyk yurdunda kalıyorum istesem de 11 de yatmam 6 da kalkmam çok zor 11 de oda gürültülü olur 6 da da kalkıp ben gürültü yapamam.
Yani sonuç olarak 1 e 8 uyku düzeni bana ne kaybettirir?
Nasıl bi karar en mantıklısı olur benim için?
Asıl işin olan okulu savsaklamana neden olup sana geleceğinden kaybettirebilir, disiplin kaybettirebilir, vs.
nasıl bi işmiş bakalım bu yeğenim yaw
Ben her sabah 5 de kalkan biri olarak disiplinsiz biri olduğumu söylemeliyim. Erteleme hastalığım var denilebilir. Benim durumunda olan kişilere ne önerirsiniz?
Kaçta yatıyorsun? Erteleme hastalığın senin günlük libidonu boş bir şeyde tükettiğine, dopamini boş bir şeyden çok fazla aldığına işaret ama neyde tüketiyorsun?
Gerçi erteleme hastalığının asıl nedeni tembellik veya enerjisizlik değil de kaygıdır, ertelemeden yapman gereken işlerde başarısızlık korkusu, başarı korkusu (başarınca değişecek olan hayatından korkmak), vs. Genelde insanın kendi kendini sabote etmesi demektir.
Arkadaslar uykuya dalmada sorun yasayanlarin uygulayabilecegi bir teknik:
Yazi icinde linklenen nefes egzersizine benzer bir sekilde rahat bir sekilde uzaniyoruz hangi pozisyonda rahat hissediyorsaniz. Her nefes alirken icimizden 1 verirken 2 diyoruz. Nefesi kontrol etmeyin sadece gozlemleyip icinizden 1 ve 2 deyin. Daha rahat hissediyorsaniz kelime vs. de diyebilirsiniz veya 1 – 2 derken kelimeyi uzatabilirsiniz nefes ile (biiirr – ikkiii tarzi) onemli olan nokta nasil rahat oluyorsa sizin icin oyle yapmaniz ve soylediginiz kelimeler ustunde soylerken dusunmuyor olmaniz.
Bunu yaparken gelen dusunceleri yargilamayin veya dusuncelere odaklanmayin. Sadece gelen dusuncenin varligini gozlemleyip tekrar nefesinize donun.
En uykunuz olmadigi zaman bile 10dk icinde bayiltiyor.
Mahmut abi selamlar vardiyalı bir işte çalışıyorum bazı günler üst üste 4 12 bazen ise 8 4 akşam çalıştığım günün diğer günü sabah gelmek zorunda kaldığım günlerde oluyor bu şekilde çalışma saatleri olanlar ne yapmalı nasıl bir düzen oturtmalı az uyuyarak nasıl verimli olabilir? Teşekkürler 🙂
Günde 7.5 – 8 saat uyumalı ve mümkün olduğunca sabit saatlerde uyunmalı. Yani 4 – 12 vardiyalarında hep gece 2’de uyumak gibi.
Mahmut abi merhaba. Abi sabah ne kadar erken uyanırsam uyanıyım akşam erken uyuyamıyorum. Üniversite okuduğum için genelde erken uyanıyorum ama sabit bir saatte değil. Akşam 11 de yatağa giriyorum ama sabah erken kalkmış olmama rağmen 12 den önce uyuyamıyorum. Birde şöyle bir şey var abi erken kalktığım gün bütün gün uykulu oluyorum ama direniyorum akşam erken uyumak için. Ama akşam olunca sanki sabah 12 de uyanmışım gibi uykum gelmiyor. Tavsiyen nedir abi?
Kaçta yatmak istiyorsan bir saat önce yatağa gir.