Bu yazıda, çevirilerini Daha İyi Bir Yaşam İçin Psikoloji ve Nöron Bilimi Temelli Pratik İpuçları – 101 ve 201 kitaplarında derlediğimiz Dr.K’nın oldukça faydalı bir yayınını ele alıyoruz.
Asosyal birisiniz ve başka insanlarla etkileşime girmekten hoşlanmıyorsunuz. Bu aslında bir problem olmayabilirdi ama aynı zamanda yalnız hissediyorsunuz. Hem asosyal hem de yalnızlıkla mücadele eden daha fazla sayıda insanla karşılaşıyorum. Bu insanlar yalnızlar ama sosyalleşmekten de gerçekten hoşlanmıyorlar. Peki o zaman bu insanlar yalnızlık problemlerini nasıl çözecekler? Bu bölümde hem asosyal hem de yalnızsanız yani insan etkileşimi konusunda açlık çeken ama insanların içindeyken bunu çok rahatsız edici bulan, “bu insanlarla olmak benim için vakit kaybı” diyen biriyseniz, bu sorunu çözmek için neler yapabileceğinizi konuşacağız.
Öncelikle sosyal etkileşimlerin neden acı verici olduğuna bakalım. Bunun birinci nedeni, insanların berbat olmaları. Bunu dümdüz söyleyeceğim, insanlar her geçen gün daha kötü hale geliyorlar. 2014 yılından beridir psikiyatri işindeyim ve profesyonel gözlemlerime dayanarak, bu 9 yıl içerisinde insanların eskiye göre daha kötüye gittiğini söyleyebilirim. Bunu söylemekten nefret ediyorum ama durum maalesef bu.
İnsanların daha da kötüleşmesinin birinci nedeni, hoşgörü seviyelerinin giderek azalması. İnternete dayanarak insanların daha fazla teknoloji kullandıkça, duygusal düzenleme kapasitelerinin azaldığını görüyoruz. İnsanlar duygularını düzenleme kapasiteleri azaldıkça, daha da kolay tetiklenebilir ve sinirlenebilir oluyorlar. Ruhsal olarak daha düzensiz olduklarında da, insanlarla etkileşime girmek daha da zorlaşıyor.
İkinci neden ise, insanların internet ve özellikle sosyal medya nedeniyle daha radikalize olmaları. Twitter, Youtube, Tik Tok, Instagram ve Reddit gibi uygulamaların algoritmaları, insanları yankı odaların (echo chamber, kapalı bir grupta görüş bildirilmesi ve bilgilerin sürekli aynı fikirlere sahip kişilerle konuşulmasından dolayı, bir yerden sonra fikirlerin ekstremleşmesi ve karşıt görüşlere sağırlaşılması durumu) itiyorlar. İnsanlar buralarda daha radikalleşiyorlar ve daha az empatik oluyorlar.
Yani teknoloji kullanımı nedeniyle insanlar duygusal olarak daha kontrolsüz, daha kolay tetiklenir, sinirlenebilir oluyorlar ve aynı zamanda daha radikalleşiyorlar. “Eğer böyle düşünüyorsan kahrolasın, senden nefret ediyorum” diye düşünmeye yatkınlaşıyorlar. Bu nedenle toplum daha kutuplaşmış, daha polemik merkezli bir hale geliyor. İnsanlar başkalarına daha az empati gösteriyorlar.
Aynı zamanda insanlar sorunlarla boğuşurken tükeniyorlar ve tükenmişliğin ilk belirtilerinden biri de empati yoksunluğu ya da empati kapasitesinin kaybı. İnsan kendi mücadelesine boğulmuşken, tüm zamanını kendi sorunları alırken, başkalarına çok fazla zaman ayıramıyor.
Şimdi yanlış anlamayın, ben ve biz hariç herkes kötüleşiyor demiyorum. Hepimiz kötüleşiyoruz. Bu bana da oluyor, size de oluyor, başkasına da oluyor. İyi bir insan olmak gittikçe zorlaşıyor.
Tamam, herkes kötü ve daha da kötüleşiyor, yapacak bir şey yok o zaman diyebilirsiniz. Ben zaten bu nedenle asosyalim, bu bölümü burada bitirip işimize bakalım diyebilirsiniz. Ama hayır. Bir şeyin gerçekten zorlaştığını nesnel bir şekilde kabul etmeniz, sizin bu şeylere daha fazla tolerans gösterebilmek, sosyal etkileşimlerden zevk alma kapasitenizi geliştirmek için yapabileceğiniz çok şey olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Şimdi en büyük etkiye sahip olanı ile başlayalım. Sosyal etkileşimleri baltalayan şeylerden birisi ego ve karşılaştırma yapmak. İnsanlarla muhabbet ettiğiniz, örneğin politika konusunda konuştuğunuz, etkileşime canlı bir şekilde katıldığınız bir durumu düşünün. Bu etkileşim esnasında zihniniz karşılaştırmalar yapmaya başladığı an, sosyal etkileşimden daha az zevk almaya başlarsınız. “Bu kişi çok güzel noktalara değiniyor, düşüncelerini çok daha iyi bir şekilde dile getiriyor, onun yanında benim konuşmam bir mandanın konuşmasından hallice” diye düşünmeye başlıyorsunuz. Zihniniz karşılaştırma yapmaya başladığı için de, bu noktaya kadar zevk aldığınız konuşma, bu noktadan sonra da sizin için kötüleşmeye başlıyor.
Sosyal etkileşim esnasında yaptığınız her karşılaştırma, sizin o etkileşimden aldığınız zevki tahrip eder. “Arkadaşım ve ben bu iki kızla konuşuyoruz ama arkadaşım benden daha uzun boylu, daha yakışıklı!” diye düşünmeye başladığınızda, bu iki kızla konuşmaktan zevk almak yerine, kendi kafanızın içine sıkışırsınız. Bu nedenle de sosyalleşirken yaptığınız karşılaştırmalar konusunda tetikte olmalısınız. Birincisi bu karşılaştırmaların hiçbir faydası yok. Yani tam o anda karşılaştırma yapmanızın ne anlamı var ki? Karşılaştırmaların tek başarabileceği şey, sizin kendinizi aşağı hissetmenizi sağlamak.
Sosyal etkileşimlerinizi sabote etmenizin bir diğer yolu da, sosyal etkileşime katılmak yerine kendi kafanızın içinde olmanız. Kendi kafanızın içinde olduğunuz zaman sosyal etkileşimlerden zevk alamazsınız.
Bu konuda yapabileceğiniz en önemli şey, sosyal etkileşime katılmak yerine kendi kafanızın içinde dönmeye başladığınızı yakalamak. Daha önce irade konusunda değinmiştim, bir şeyin farkında olmak ile o şeyi kontrol edip bastırmak beraber çalışan şeyler. Kelime anlamı ile, beyninizde şeylerin farkında olan bölüm aynı zamanda onları kontrol eden bölüm. Yani bir şeyin farkında olduğunuzda, o şeyin gücü ciddi oranda azalıyor. Yani karşılaştırma yapmaya başladığınızın farkına vardığınızda, karşılaştırma yapma seviyeniz otomatik olarak azalmaya başlar. Bu belki ilk farkına vardığınızda olmaz ve biraz zaman alabilir ama zamanla kesinlikle olur. İşin güzel tarafı, karşılaştırma yapmayı bıraktığınızda, sosyal etkileşimden biraz daha fazla zevk almaya başlarsınız. Etkileşime daha çok katıldığınız ve dikkatinizi verdiğiniz için, daha çok pozitif geri bildirim alırsınız. Bu da sizin daha az asosyal hissetmenizi sağlar.
İnsanların karşılaştırma yapmaları tarihin çok eski zamanlarından beridir var ama şimdi bahsedeceğim şey oldukça yeni bir fenomen. Bugün sosyalleştiğimiz ana kadar genellikle dikkatimiz ekranlı bir cihazın içinde oluyor. Problem şu ki, bir süre ekranlı cihaz kullandıktan sonra içsel, duygusal durumunuz daha kötüye gidiyor.
Çocuğu olanlar bilirler. Çocuğun elinden telefonu ya da tableti aldığınızda, bir süre oldukça ters ve huysuz oluyorlar. Bunu kendinizde ya da partnerinizde de gözlemleyebilirsiniz. Bilgisayar oyunu oynamayı bitirdiğinizde ya da birisi sizi durdurduğunda, duygusal olarak çok da iyi hissetmiyorsunuz. 8 saat oyun oynadıktan sonra harika hissetmiyorsunuz. Gidip biraz daha eğleneyim demiyorsunuz. Genellikle teknoloji kullanımı sonrası daha kötü hissediyorsunuz.
Bunun nedeni, insanı içine çeken ekranlı teknolojinin amigdalanızı ve duygusal devreleriniz olan limpik sisteminizi bastırması. Kötü bir gün geçirdikten sonra Tik Tok içinde saatler geçirdiğinizde, Tik Tok sizi kötü güne karşı hissizleştiriyor. 15 dakika, 1 saat dopaminerjik bir şeyin içinde kayboluyorsunuz. Süper dopaminerjik olmasa bile en azından negatif duygularınız ortadan kayboluyor.
Beyinde gerçekten ilginç bir prensip var. Beyninizin bir parçası bir şey tarafından bastırılıyorsa, o şey ortadan kalktığında nörobilimsel bir geri tepme yaşarsınız. Bir çocuğun tabletini elinden aldığınızda, çocuk hiç tablet kullanmamış olsa olacağından daha asabi olur. Bir süre bilgisayar oyunu oynadıktan sonra daha az motive, daha ters, daha çok negatif duygularla dolu oluruz.
Peki bunun sosyalleşme ile alakası ne? İnsanlarla sosyalleşmeden hemen öncesine kadar telefonunuzla uğraşırsanız, sosyalleşmek için telefonu bıraktığınız andan itibaren negatif duygularla dolarsınız. Bu duygusal asabiyet nedeniyle de, sosyalleşmenin ilk bir saat kadarında ise etkileşimden o kadar da zevk alamaz halde olursunuz. Teknoloji kullanımı sonrası ortaya çıkan nörolojik asabiyet de sizin insanlarla etkileşimin ne kadar zevkli olduğuyla ilgili değerlendirmenizi mahveder.
Bir partiye gittiğinizi ve ne yapacağınızı pek bilemediğinizi düşünün. İlk başta kimse sizinle konuşmadığı için ne yaparsınız? Bir içecek alır ve telefonunuza bakmaya başlarsınız ve bu da sizin birdenbire iyi hissetmenizi sağlar (orada öyle durmanın verdiği negatif duyguları bastırır). Belki orada olmaktan hoşlanmadığınızı, köşede öylece duran bir kaybeden olduğunuzu düşünüyorsunuz ama elinizdeki telefona gömülmek bildiğiniz ve yapabildiğiniz bir şey. Bu ayrıca sizin daha az kaygılı hissetmenizi de sağlıyor. Evet bu bir başa çıkma mekanizması zira en azından orada öylece sap gibi durup bir şey yapmıyor gibi de görünmüyorsunuz.
Kısacası, sosyal etkileşimlerden zevk almamanız kısmen de olsa, insanlarla etkileşmeden hemen öncesine kadar ekrana bakıyor olmanızdan kaynaklanıyor. Bu, sizin sosyal etkileşimden zevk alabilmenizi sabote ediyor. Bunun birkaç kere tekrarlanması ise beyninize, sosyal etkileşimlerin zevk vermediğini öğretiyor ve sosyalleşme motivasyonunuzu düşürüyor.
Bunu çözmenin bence en iyi yolu, sosyal aktivitelere girmeden önce bir saat kadar (telefona bakmadan, kulaklıkla bir şey dinlemeden) yürümek. Yürümek en iyisi ama insanlarla etkileşmeye başlamadan en az bir saat öncesinde, telefona bakmayı, bir şeyler dinlemeyi bırakın. Podcast ya da müzik de dinlemeyin. Yürümek için uygun bir ortamınız yoksa bile en azından bir saat kadar ekrandan, müzikten veya podcast dinlemekten uzak durun. Bu beyninizin daha sakin olmasını sağlar ve etkileşime girmeden hemen öncesinde yaşadığınız negatif duygu geri tepmesini yaşamazsınız. Bu şekilde sosyal etkileşimden daha fazla zevk alabilirsiniz.
Şimdi son olarak size, sosyal etkileşimden zevk almanızı sağlayacak bazı ipuçları vereceğim. Asosyal birçok insanın sosyal etkileşimlerde arka sıralarda oturduğunu görüyorum. Yani “burada dışa dönük insanlar var ve şovu onlar yönetiyorlar” gibi düşünüyorlar. “Ben burada pasif bir dinleyici olsam daha iyi zaten ben gruba ait değilim, konuşmayı yönetemem ve kim beni dinler ki?” diye düşünüyorlar. Bu çok büyük bir hata. Zira şovu yönetmeyi dışa dönük insanlara bırakırsanız, bu insanlar sizin kendinizi rahatsız hissedeceğiniz şeyler söylemeye ve yapmaya başlarlar. Yani bu size paradoksal gelebilir ama eğer sosyal aktivitelerden zevk almak istiyorsanız, etkileşimin doğru yöne yönelmesi konusunda aktif olmalısınız. Şimdi size benim bu gibi durumlarda sorduğum bazı soruları listeleyeceğim.
İnsanlara ilk sorduğum şeyler, “önümüzdeki bir sene içerisinde yapmaktan heyecan duyacağın bir şeyler var mı” ya da “son aylarda yapmaktan heyecan duyduğun şeyler oldu mu” gibi sorular. “Ne iş yapıyorsun?”, “kaç yaşındasın?”, “nerelisin?” gibi standart sorular sormuyorum. Bu sorular etkileşimi mülakata çevirdikleri için bu soruları sormuyorum.
- “Nerede yaşıyorsun?”
- “Üsküdar.” Nokta.
- “Ne iş yapıyorsun?”
- “Yazılım mühendisi.” Nokta.
- “Futbol izler misin?”
- …
Bu sorular aynı zamanda insanları sosyal olarak derecelendirdiğimiz çağlardan kalma. Ben bu soruları Hindistan’lı amcalardan ve teyzelerden sürekli duyuyorum.
- “Ne iş yapıyorsun?”
- “Doktorum.”
- Ne güzel. (“Doktorsun demek, sana puanım 9 kanka.”)
Şimdi sana daha fazla saygı duyuyorum zira bir mesleğin var.
- “Ne iş yapıyorsun?”
- “Ressamım.”
- Ne güzel. (“Ressam ne ya, bastım eksi 20 puanı.”)
- “Doktor sen nereden mezunsun?”
- “Harvard.”
- Çok güzel (“10 puan 10 puan 10 puan!”)
Bu aptal soruları bu zihin yapısıyla soruyoruz ve insanlar bu soruları cevaplarken utanıyorlar ya da gururlandırıyorlar. Bu tür soruları sormayın. İnsanlara nelerle ilgilendiklerini sorun. Ama insanlara bu aralar neler yaptıklarını sormayın zira bazen insanlar evde oturup aylarca bilgisayar oyunu oynamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bunun yerine “bu aralar yapmayı istediğin ve planladığın bir şeyler var mı” gibi açık uçlu sorular sorun. Sonra da cevaplara göre sorular sorun. Bu arada siz de konuşulana dikkatinizi verin ve size de sorular sorulmasına izin verin.
Burada yapabileceğiniz başka bir şey de kendi perspektifinizi vermek. Örneğin sorunuzu sordunuz ve “önümüzdeki dönemde stabil bir iş bulmak istiyorum” cevabı aldınız. “Ne dediğini çok iyi anlıyorum, bir işte dikiş tutturamadığım 2 yıllık bir süreç yaşamıştım ama sonra stabil bir iş bulunca çok rahatlamıştım. Umarım sen de kısa sürede stabil bir iş bulursun” gibi bir şey söyleyin.
Son vereceğim tavsiye de en acılısı. Size sosyal kelebek (sosyal etkinliklere sıklıkla gitmeyi seven ve giden birisi) olmanızı tavsiye edeceğim. (İngilizce’de “social butterfly” bir topluluk içinde bir kişiden diğerine kolaylıkla iletişim kurabilen insanlar için de kullanılır. Tıpkı bir çiçekten diğerine uçan kelebek gibi). Eğer içe kapanık ve asosyal biriyseniz, 6 ay boyunca sosyal kelebek olmalısınız. Neden? Çünkü asosyal ve içine kapanık biriyseniz, kiminle sosyalleştiğiniz konusunda aşırı seçicisinizdir. Asosyal olmanızın sebebi zaten ortalama insanlarla etkileşime girmeyi sevmemeniz.
Ortalama insanlarla sosyalleşmeyi sevmiyor ve kendinizi sadece 3-4 kişiyle sosyalleşmeye zorluyorsanız ve bundan da çok zevk almıyorsanız, zihniniz size “bak denedik ama hiç de hoş zaman geçirmedik, bu nedenle de sosyalleşme konusunda motivasyonunuzu arttırmayacağız” diyor. Zira denediniz, sıkıntı duydunuz ve bir daha yapmayacaksınız. Bu olduğunda da, birkaç ay, sonunda yalnızlığınız daha fazla sıkıntı verene kadar hiç sosyalleşmiyorsunuz. Ama o zaman sosyalleşmeye başlamadan bile beyniniz “Aman Allah’ım bunu yeniden yapmak zorunda olduğuma inanamıyorum” diyor.
Bunun yerine yapmanız gereken şey, sosyal kelebek olmak. 100 tane arkadaş yapmaya çalışmayacaksınız, 100 kişiyle sosyal etkileşime girmeye çalışacaksınız. Böylece de beraber sosyalleşmeye daha fazla toleransınız olan, sosyalleşmekten zevk aldığınız 3-5 insan bulabileceksiniz.
6 ay boyunca sosyal kelebek olmanın bir yararı da, zihninize “tamam kötü hissettiğini biliyorum ama bunu 6 ay boyunca deneyeceğiz” diyebilmeniz. Daha fazla insanla karşılaşmak için, çekirdek grubunuzla buluşurken, onların daha fazla arkadaşını çağırmasını istemeyebilirsiniz. Birileriyle plan yaparken onlara “hey, çağırmak istediğin başka biri olursa çağırabilirsin” diyebilirsiniz. Zira siz 5 kişi biliyorsanız, bu insanlardan her biri sizin bilmediğiniz 5 kişi biliyorlar. Yani siz birbirine bile pek tahammülü olmayan 5 adet içe kapanık eleman topluluğu olsanız bile, bu teknik ile daha fazla insanla tanışabilirsiniz.
Burada sonsuza kadar sosyal kelebek olmayacaksınız. Bu oldukça tüketici bir şey. Yapacağınız şey, iletişime geçebileceğiniz kadar çok kişiyle iletişime geçip, bunların en çok hoşunuza giden %5’ini seçmek. Ama bu, sosyal aktivitenizi büyük ölçüde arttırdığınız, 6 gibi bir dönem içinde olmalı.
Burada bir miktar yumurta – tavuk olayı var. “Spor salonuna gitmekten nefret ediyorum zira çok şişmanım” gibi bir şey var. Ama spor salonuna gitmekten zevk almanızın yolu, şekle girmeye başlamanız (önce şekle girip spor salonuna gitmekten zevk almayacaksınız). Evet başlangıç çok acılı olacak ama her zaman çok acılı olmayacak. Siz şekle girdikçe acısı azalacak. Ama başlangıçta acı çektiğiniz, yaralandığınızı hissettiğiniz bir dönem olması gerekiyor.
Evet, günümüzün gerçek trajedisi, herkesin daha fazla yalnızlaşması ve kötüleşmesi. Bunun sonucunda da sosyalleşmek o kadar da eğlenceli olmayabiliyor. Bu problemi çözmek istiyorsanız “çok yalnızım ne yapıp edip sosyalleşmem lazım – sosyalleşmek çok kötü hissettiriyor, yalnız kalayım – çok yalnız kaldım ne yapıp edip sosyalleşmem lazım” döngüsünü kırmanız gerekiyor. Bu döngüyü kırmak için de sosyal etkileşimlerden daha fazla zevk almanız lazım. Ama bunu “daha fazla zevk almalıyım” diye kendinizi telkin ederek yapamazsınız. Öncelikle sosyal etklileşimlerden neden zevk almadığınızı anlayıp bu problemleri çözmelisiniz. Bunu yaparsanız ve sosyal etkileşimlerden daha fazla zevk alırsanız, sosyalleşmeniz daha kolay bir hal alır.
Kaynak: If You’re Antisocial AND Lonely… Do THIS
Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.
Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz. Not: Burada soru sırası çok yüksek, Patreon destekçilerini, Patreon'da cevaplamaya öncelik veriyorum.
Selam Mahmut abi 28 yaşında hiç sevgilisi olmamiş hemşire erkeğim. Fiziksel olarak çekici değilim Boyum kısa pek param yok arabam yok kendime nasil bir yol izlersem iyi bir sevgili bulabilirim? Saygılar
Not: öyle çapkın bir adam olmak istediğim yok düzgün hatunla düzgün bir ilişkim olsun istiyorum.
Not:çevremde benim gibi birçok erkek var maalesef
Sana özel bir tavsiyem yok. Herkese verdiğim tavsiye neyse senin için de geçerli olan o.
Çok güzel yazı olmuş boş tavsiyeler yerine problem çözücü güzel konulara değinilmiş. Telefonu bir başa çıkma mekanizması olarak gördüğümü farkına varmamı sağladı.
Gerçekten güzel yere parmak basmışsınız.
Abi spor salonu ornegi verme ya artik kilo alamiyorum zaten hayatim berbat durumda bide uzerine asosyallik sosyalleşecek hal kalmiyor biri gelip konuşmak istese dovesim geliyor hayat çok monoton
Hangi örneği verip vermeyeceğim sizin kartanesi gönlünüze göre belirlenmiyor.
Utangaç ya da özgüvensiz birisi değilim. Kız arkadaşım var. Maddi manevi bir problemim yok ama ben insan sevmiyorum sanırım. Spor salonuna giriyorum (daha önceden laf arası tanıştığımız elemanları görüyorum 10 saniye sohbetten fazlası bayıyor. selam vermeden giriyorum. Okulda tanıdık birini görüyorum ya şimdi uzatır diyip görmezden geliyorum. Aslında aileme karşı da böyleyim. Memlekete dönüyorum ablam annem istekli istekli biseyler anlatıyorlar gülümsüyorum benimde hoşuma gidiyor ama uzun uzun cümle kurupda sohbeti ilerletme isteği gelmiyor içimden. Ha iletişimi bozuk insan da değilim. Global bir şirkette stajda yaptım bu yaz. Bir de şöyle bir durum var bi anlattığımı bir başkasına anlatmak da yorucu… Read more »
Son zamanlarda çok fazla psikolojik vaka görüyorum burada. Senin durumun benim alanım değil, psikolog görmen lazım. Sosyal özürlü olabilirsin, otistik olabilirsin, bir travman yüzünden incinmemek için kaçıngan olabilirsin, vs. vs.
“İnsanları sevmiyorum hacı, ben sevmiyorum” diyenlerin çoğu insanlar tarafından sevilmemekten, incinmekten korkan ve kovulmadan istifa eden adamlar.
Bu karşıt görüşe sağırlaşma olayının kendinde de olduğunu düşünüyor musun? Objektif bakarsan. Seni okuyanlarda işte redpillci tayfada bariz var mesela bu.
Hepimizde olduğuna katılıyorum. Kimse bunun dışında değil. Ama ben redpillci tayfada değilim.
Biz buna hipergami diyoruz bro
Merhaba mahmut abi iyi bayramlar. Bu konuyla ilgili desteğe ihtiyacım var bu yüzden yazıyorum. Üniversite öğrencisiyim, son sınıfa geçeceğim. Fakat bu süre içerisinde bi arkadaş grubu kuramadım. İstediğim zaman görüşebileceğim 1 arkadaşım ve ev arkadaşım var. Sosyal olmak için elimden geleni yaptım, bir öğrenci topluluğunda yöneticilik yaptım, öğrenci temsilciliği yaptım ama ilk haftalar keyifli olsa da sonrasında insanlar uzaklaşmaya başladı. Kendi dönemimdeki hemen herkesi tanırım, onlar da beni tanır fakat arkadaşım yok. Yakın olduğunu düşündüğüm insanlarla ders aralarında oturuyorum muhabbet ediyorum. Ama o masada yabancı gibi hissediyorum, muhabbetlerindeki samimiyeti kendim yakalayamıyorum. Böyle olunca onlar atıyorum o günün akşamına tekrar buluşuyor… Read more »
Böyle olunca onlar atıyorum o günün akşamına tekrar buluşuyor ama ben davet edilmiyorum. Whatsapp gruplarına alınmıyorum. Dönemdeki istenmeyen, arıza kişiler gibi hissetmeye başladım. Muhtemelen ya çağırsak gelmez dedikleri tiplerdensin ya da kendi kafanın içine gömülü olduğun için insanlara itici geliyorsundur. Yoksa kimse seni özel dışlamaz. Sen dışlanmak için bir şey yapıyorsun. Halen konuşurken o baskın erkek olma konumuna gelemiyorum. Belki de gelmeye çalıştığın için diğerlerini rahatsız ediyorsundur. Konuşurken baskın erkek olmak gibi bir amacı tamamen bırakıp önce konuşmaya bir değer katan biri olmayı denemen lazım. Bakın erkek olmaya falan çalışma. Çalışıyorsan bu tek başına senin dışlanmana neden olur. Böyle bir… Read more »
Sokaktaki kediye ‘pisi pisi’ demekten bile cekindigim su gunlerde bu yazi iyi geldi.
Bu siteyi ve yazilari neredeyse en bastan beri takip ederim ve cok faydasini gordum fakat son zamanlarda yazi kalitesi dusmus gibi hissediyorum zira Mahmut abinin de artik baska oncelikleri olabilir 🙂 yani bu yaziyi begenmedim asosyallik sorunu olan birine sosyal kelebek ol demek , sigarayi birakmak isteyen bir sigara bagimlisina sigara icme kanka demek gibi bisey, yani teoride dogru ama pratikte cok faydasiz. ( kilo vermek icin az ye kanka vb.). Gercekten sosyal anksiyete ceken arkadaslar Dr. Aziz Gazipura nin kitaplarini okuyabilir. Kitaplar turkceye cevrilmedi sanirim ama dili kolay anlasilir ve Hardvard psikoloji bolumu mezunu biri tarafindan yazilmis hayat degistirebilecek… Read more »
asosyallik sorunu olan birine sosyal kelebek ol demek , sigarayi birakmak isteyen bir sigara bagimlisina sigara icme kanka demek gibi bisey değil.
Yazı için teşekkürler ancak Mahmut genel yazılarında ki izlenimim vurguladığın fikri sürekli farklı kelimelerle tekrarlıyorsun. Bu da okuyana bıkkınlık veriyor.
Yazı çeviri. Kaynak böyle.
Mahmut abi Dr K’nın sosyalleşmeyle ilgili son iki çevirisi gerçekten çok güzel olmuş. Ben sonuncuyu (yani bunu) 2-3 ay önce dinlemiştim ama hem Türkçe olması hem de yazılı olması akılda kalması açısından çok daha faydalı. Araya bayram girmese çok daha önceden yazacaktım. Gerçekten çok teşekkür ederim. Çok güzel tespitler ve öneriler var. Bana çok yararlı oldu.
Ayrıca sosyalleşme sorunlarına öneriler olarak benim de yazdığım bir şeyler vardı, mail ile gönderiyorum, eğer yararlı olacağını düşünürsen yazı olarak koyarsın.
Merhaba Mahmut Abi şuanda üniversitedeyim. Büyük turizm şehrinden küçük köy gibi olan bir şehre geldim ve yapılacak hiçbir aktivite yok bu bile aslında beni bunaltmaya yetiyor. Şuan oneitis durumundayım ve kurtulmaya çalışıyorum. Sancılı bir süreçteyim zaten genel olarak pekte iyi hissetmiyorum diyeyim. Ama buradaki asıl sorum oneitisle alakalı değil. Şuan asıl beni bunaltan durum yalnızlık. Birkaç ay önce gayet boş beleş olmayan insanlardan oluşan bir güzel grubum vardı. İlk başta gayet güzel anlaşırken birden uzaklaştılar benden, grup içerisinde gruplar oluşmaya başlandı ve dışlandım denilebilir. Ben ve bir arkadaşım daha o gruptan ayrıldık kendi başımıza takılıyoruz. Tabi ki o arkadaşımla da… Read more »
Üniversitede gruplar bir kere kuruldu mu sonradan girmek zorlaşıyor genelde. Sosyal özürlü adamların da ortak bahanesi bu. O gruplara başta da girilir, sonra da girilir, her an girilir. Sen giremiyorsun, senin kabiliyetsizliğin, sen giremiyorsun. Girmek zorlaşmıyor. Kendi kafanıda kendi ayağınıza sıkıp duruyorsunuz. Kırılgan egonuzu azıcık kontrol edebilseniz, ben yapamıyorum deseniz bir şeyler yapabileceksiniz. Hemen hemen hepsi boş beleş insanlar, bir lafları küfür diğer lafları ise karı kız olan tiplerdenler. Bu da sosyal özürlü adamların ortak bahanelerinden birisi. Asilzadesin ya, sanki arkadaş yapabileceksin ya, bir de adam beğenmiyorsun. Şuan asıl beni bunaltan durum yalnızlık. Kırılgan, cidden sevimsiz narsizminle, egonla içine gömüldüğün… Read more »
Rulex, buna Mahmut tokadı derler. “Şükür” dersen erkek adam, “ha sittir” dersen sünepe olursun…
18 yaşındayım ve gerçekten benim jenerasyonum gitgide yalnızlaşıyor ve aptallaşıyor sanki, bu durumdan sadece ben çıksam diğer bi çok kişi çıkamıyor Mahmut Abi. Benim çevrem içinde aynı problem. Ben şunu merak ediyorum sadece her sene daha mı kötüye gideceğiz sosyallik ve sosyal medya (fake sosyallik) diyorum ben kendisine. Kurtulamayacak mıyız artık bu bize dayatılan saçmalıklardan. 90 ve 2000 sosyalliğini iletişimini artık göremeyecek miyiz ?
Birçoğu kurtaramayacak, siz kendinizi kurtarın.
Mahmut abi babam küçük yaşta vefat etti. Erkeklik nedir pek öğrenemedim annemden. Pek arkadaşı olmayan bir insandım. Bu sayfayla beraber çok şey öğrendim. Hem boks yapıyorum hem iyi bir unide okuyorum hem de kız arkadaşı edindim. Ancak hala erkeklerle nasıl konuşulur bilmiyorum. Sulu bir erkek çevrem var hepsi asosyal. Asosyaller birbirimizi bulduk yani. Biraz daha maskülen erkeklerin yanında ne yapacağımı bilmiyorum. Nasıl davranmam gerekir?
Sosyal insanlarla sosyalleşmeyi öğren, sonra masküleniteyi düşünürsün.
benim de sosyalleşme konusunda sıkıntılarım var özellikle pandemiden sonra iyice otistikleştim. 18 yaşındayım arkadaşlarla gezip aktivite falan yapmam lazımken bütün gün evde oturuyorum. 1 yıl telefonu kapatsam öldü mü kaldı mı diye soracak kimse yok.