Kadınlara güvenmek

Kadınlara nasıl güveneceğim? Kadınlara güvenim kalmadı. Hiçbir kadına güvenilmez gibi geliyor.

Bu soruyla çok karşılaşıyorum. Bugün Karanlık Rüya’nın Youtube kanalında bir yorumda yine görünce bu konuda bir yazı yazayım dedim.

Her şeyden önce bakmanız gereken şey, kadınlara güvenme ihtiyacınızın yaşınıza, ilişki durumunuza ve aslında gerçek dünyaya uygun olup olmadığı. Çoğu erkeğin maalesef kadına güven ihtiyacı, yetişkin bir erkeğin olması gereken ihtiyacının çok üstünde. Bir yatırım tavsiyesi olarak kırmızı hap yazısında bu işlere biraz yatırım gibi bakmanızı ve böyle bakarak kırmızı hapın ne olduğunu daha iyi anlayacağınızı söylemiştik:

Toplumda erkeklere pompalanan yaygın yatırım danışmanlığı şu. Senin yatırımını yapacağın tek bir şirket var ve bu şirketi buldun mu tüm paranı ona yatıracaksın. Böyle yaparsan zengin ve mutlu olacaksın. Eğer 20lerinde şirketler yüzüne bakmıyorsa ve senin yatırımlarını kabul etmiyorsa üzülme. Sabredersen kötü yatırımcılarla iş yapmaya hevesli şirketler sonra senin değerini anlayacak ve senin değerini anlayarak senin ona yatırım yapmanı isteyen o özel şirkete tüm yatımını yapacaksın.

Kırmızı hap da tabii ki “olur mu öyle şey, bu şirket batınca sıfırlanırsın, her şeyini bu şirkete yatırma” diyor. Paranın (duygusal yatırımının) büyük kısmı başka şirketlerde olsun (kariyer hedeflerine, arkadaş grubuna, hobiler). Hatta bir şirkete önemli miktarda para yatırmadan önce birkaç şirkete azar azar para yatırıp iyi şirketin kokusunu alacak bir kurt yatırımcı olmayı öğren diyor. Tek bir şirkete yatırım yapacaksan ona o yatırımı azar azar yap diyor.

Birçok erkeğin bir kadınla birlikteliği, varını yoğunu satıp borca girip tek bir şirkete gömen yatırımcı ile o şirket arasındaki ilişki gibi. Siz bir kadına sağlıklı bir ilişkide olması gerekenden çok daha fazla duygusal yatırım yaparsanız, onu hayatınızın merkezi yaparsanız, her şeyiniz o olursa, büyük bir güven ihtiyacı hissedersiniz. Sonra o kadın bu güveninizi sarsarsa, büyük bir travma geçirirsiniz.

Kadınlara güvenme ihtiyacı mı muhtaçlığı mı?

Kadınlara nasıl güveneceğim diyen adamın altta yatan motivasyonunu kontrol etmesini şiddetle tavsiye ederim. Bu soruyu güveneceğim bir kadın bulayım ve tüm duygusal yatırımımı ona boca edeyim hayaliyle mi soruyorlar analiz etmeliler.

Bana bu soruyu 20 yaşında çocuklar soruyor. Ben de soruyla cevap veriyorum. Bu yaşta bir kadına neden güvenmen gerekiyor? Boşayıp nafaka mı takacak, başkasının çocuğunu sana mı kakalayacak, 20 yıllık evlilikten sonra onu manav Mahmut’la mı yakalayacaksın? Yavaş!

O yaşta bir hatunun size yapabileceği en kötü şey … başkasından size hastalık taşımak olur. Tamam sizi aldatabilir, birden terk edebilir ama bunlar çok can sıkıcı olsa da size siz istemezseniz zarar veremez.

Daha 20 yaşındayken hayatını  %90’ına masallara dalmak dışında ihtiyacın olmayan güvene neden bu kadar önem verirsin. Bakın boşverin kız arkadaşınız içerde uydusuyla vuruşurken siz takmayın televizyon izleyin gibi bir genişlikten bahsetmiyorum. Siz erkek olun, biraz uyanık olun ama sonra elinizde bir şey yokken arkamdan iş  mi çeviriyor diye kendinize işkence etmeyin. Çevirse size ne yapabilir ki?

Tamam, bundan başka yapmanız gereken şeyler de var:

(1) Erkek adam olmalısınız ki kadının hipergamisini azdırıp başınıza bir iş gelme ihtimalini azaltasınız.

(2) Uzun süreli ilişkiye gireceğiniz kadınla ilgili kriterleriniz olmalı ve kadını bu konuda 120 gün gözlemlemeli ve sonra tamam mı devam mı diyebilmelisiniz. 120 gün hiç yatırım yapmayın demiyorum ama onsuz yaşayamam moduna da girmeyin.

Ama güven ihtiyacınızın güvene muhtaçlık seviyesinde olup olmadığını bilmeniz ve eğer muhtaçlık seviyesinde ise bu konuya eğilmeniz çok önemli. Çoğu erkeğin ilişkideki güven ihtiyacı onun ölümsüzlük gibi bir beklentiye girmesine neden oluyor. Riski hiçbir zaman sıfıra indiremezsiniz. Yapabileceğiniz tek şey riski en aza indirmek ve bu en aza inmiş riske hayatınızı bağlamamak. Dar bir tahtanın üstünde yürürken düşme ihtimalini %5’e indirmeniz yetmeyebilir zira o %5 ihtimal tahta yerden 2 metre yukarıdayken çok mühim değildir ama yerden 200 metre yüksekteyse çoğu insan o tehlikeyi göze alamaz. Tahtayı aşırı yükseltmemek de lazım.

İstediğiniz kadar alfa erkek olun, erkek adam olun, ihtimali çok daha az olsa da aldatılabilirsiniz veya terk edilebilirsiniz. Erkek adam terk edilmeyen bir süpermen değil terk edilirse yıkılmayan ve hayatına devam eden yetişkin bir erkektir.

Kadınlara güven ihtiyacı abartı olan erkek, terk edilirse veya aldatılırsa yıkılıp yıllarca kendine gelemeyeceği için güvene ihtiyaç duyuyor. Hayatta hiçbir şey risksiz veya sonsuz değil. İlişkinizi bırakın siz kendiniz, çocuklarınız, onların çocukları ve onların da çocukları bile birgün ölecek iken ilişkiler nasıl “sonsuza kadar mutlu yaşadılar” şeklinde olsun!

Eskilerin kadınlara güven olmaz lafının içinde kadınlara güvenmeye ihtiyacın olmayacak uyarısı da olduğunu düşünüyorum.

Kendi kendini gerçekleştiren kehanet

İşin kötü tarafı, aşırı güven ihtiyacına neden olan zihin yapısı, bir ilişkinin kısa süreli olmasının ya da aslında başlayamamasının da en önemli sebeplerinden birisi. Aşırı duygusal yatırım yapan, kadını hayatının merkezine alan, kadını kafaslemeye çalışan adam dışarıya muhtaçlık, zayıflık ve korkaklık sinyalleri yaydığı için, kadını erkeğe bağlayan en sağlam tutkal olan “muhtaç olmayan, güçlü ve cesur bir erkeğe duyulan arzu” uçup gidiyor ve en çok güvene ihtiyaç duyan, ayrılmaktan en çok korkan adam en çok terk edilen adam oluyor.

Anima Projeksiyonu

Burada fonksiyonel olan bir mekanizmadan daha bahsetmek istiyorum. Güven ihtiyacının sağlıksız seviyelerde olmasının sebeplerinden biri.

“Çünkü öncelikle karşılarında hoşlandıkları kadını görmüyorlar. Zaten onun hakkında ne biliyorlar ki? Kadını bir kişi olarak görmüyorlar … Gördükleri, ideallerindeki kadının tezahüratı.

Ancak kadınla iletişime geçtikten sonra karşılarındaki kadın ile kafalarındaki ideal kadın arasındaki ayrımı kavramaya başlıyorlar. Bu da fedakarlık gerektiren bir iş. Fedakarlık şu : hiçbir zaman ideal bir kadın bulamazsınız.

Yani gerçek bir kadınla ilişki yaşamak için kafanızdaki ideal kadını feda etmeniz lazım.

Etten kemikten kadını görmen lazım ve onu kafandaki ideal kadından ayırman gerekli.”

Jordan Peterson

Jordan Peterson burada açık açık söylemese de, Carl Jung’un anima yansıtmasından bahsediyor. Erkeğin içindeki ideal kadın arketipini (anima) karşısındaki kadına yansıtması. Bana göre birçok erkeğin masalsı derecede güvene ihtiyaç duymasının nedeni, bu anima yansıtması.

Jung’a göre başlangıçta anima kişinin annesinden ayırt edilemez zira erkek çocuk, annesiyle çok sıkı bir bağlantı içinde olmadan fonksiyonel olamaz. (Havva aşaması) İkinci aşama ise, anima kollektif ve ideal cinsel imgedir. Truvalı Helen. Erkeklerde bu geçişin başarılamamasının nasıl bir problem yarattığına aşk hiyerarşisi yazısında değinmiştik.

Bir erkeğin hayatının ilk yarısındaki psikolojik önceliği, anneye olan anima hayranlığından kendisini kurtarmasıdır. 

Birlikte olduğunuz partnerinizin bir peri / melek / prenses (anima) değil bir insan kadını olduğunu kabul etmeniz, bu tür bir aşırı güven ihtiyacını olması gereken boyutlara çekecektir.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

99
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
32 Comment threads
67 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
43 Comment authors
CenkRuleMarkgülnihalilginç Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Kenzou
Guest
Kenzou

Neden güvenmem gerekiyor ki? Güvenmesem olmaz mı? İlla güvenmem mi gerekiyor?

Bll
Guest
Bll

34 yaşında biri olarak bu yazıya yüzde bin katılıyorum. Lise çağında aptal gibi bir kıza duygusal yatırım yaptım. Bir ayrıl bir barış duygusal manipülasyona uğradım. Üniversitede kızlara olan güvenim sarsıldı doğru düzgün çevre yapamadım. Okul bittikten Sonra başka bir kızla evlendim. Çocuğum oldu. Eşim rahmetli oldu. Çevremde evlen baskısı arttı. Bu sefer yeniden 2-3 flörtten sonra bir kıza duygusal yatırım yaptım(geçmişten ders almamışım demek ki)kızımı bahane etti,taktığım yüzüğü geri aldım ve 2. Defa ayrıldık.. 2. Kez geri dönmekle hatamın en büyüğünü yapmıştım. Yine duygusal olarak yıprandım. Hayatımın merkezine bu kızı almakla en büyük aptallığı tekrar yaptım. Niye mi aptallık? Kıza… Read more »

Ogi2han
Guest
Ogi2han

Şunu merak ediyorum
Bu güven muhtaçlığı ve duygusal yatırımı şuan ki ilişkimde yaptım farketmeden

Ve artık bir şeylerin farkındayım bu yazıyı okumadan önce de böyleydi.
şuan kız gitmemi istemiyor sevdiğini söylüyor

Önceden gitmezsin diye hatalar yapıyordum korkmuyordum ama şimdi öyle değil diyor

İlişkiye eskisi gibi yatırım yapmadan kendi olduğu gibi devam etmenin bana bir zararı olur mu yoksa ayrılmalı mıyım

Yani özetle bu duygusal yatırım ve güven muhtaçlığı hatalarının bir ilişkide telafisi vs olabiliyor mu yoksa geri dönüşü olmayan hatalar mı cevaplarsan sevinirim

Zug
Guest
Zug

Tanışma- flört aşamasındaki bir kızdan 15 yıllık erkek arkadaşıyla görüşmemesini istemem abes mi? Bahsettiğim erkek 15 yıllık arkadaşı evli bir çocuğu var. eskiden aşıkmış konuştuğum kıza. Babası kanser hastası olduğu için konuştuğum kızın hastanesine kaldırılmış(kız radyolog). Bu adam bu yüzden aramış kızı. Konuşma sonrasında kızın bana bu adamla akşama çay-kahve faslı yapabilirdik ama zamanım yoktu demesi beni kızdırdı. normal zamanlarda bu adam sağlıkla alakalı şeyleri danışmak için ararmış kızı , kız da sigorta işlerinde danışmak için bu çocuğu ararmış tavsiye almak için. Bu mesaj öncesinde de uyarmıştım mesajlarla böyle şeylerden hoşlanmadığımı. Rahatsızlığımı ilettim bu adamla çay-kahve faslı yapma yoksa ilişki… Read more »

Zzzzzz
Guest
Zzzzzz

Mahmut abi selam. Sana birşey danışmak istiyorum. Kız arkadaşım ile ilgili yamuğunu hatasını görmedim ama içimde ona karşı birşey tam değil yani içime sinmeyen birşey var ne bilmiyorum. Geçenlerde ayrılmıştık klasik senin için ölürüm o derece seviyorum bitiyorum diyor ama bana inandırıcı gelmiyor şahsen neden bilmiyorum. Öyle bitsin istemiyorum filan diyip duruyordu ne yaptın bitmesin diye dedim şunu yaptım bunu yaptım sonra bide mektup yazdım dedi beni ikna ettk barıştık . Gece aradım dedim mektubu at dedim içimden bir ses yazmadığını düşündürdü sormak istedim. Ya işte onu süprizli bir şekilde vericem filan diynce iyi ce kıllandım yazdım diyor inanmıyorum ama.… Read more »

Cutie
Guest
Cutie

Kızcağızı sevdiğinden emin değilsin ona da kendine de acı çektiriyorsun

KyloRen
Guest
KyloRen

Bağlanma korkusu , Kaybetme korkusu , Terk edilme korkusu şeyleri yaşıyorum ( küçükken ve uni sınavına hazırlanırken olan şeyler yüzünden ) abi düzelemiyorum 1,2,3 aylık ilişkiler de bile karşımda ki kişiye çok bağlanıyorum. Bunlar hakkın da yazı veya önerebileceğin bir şeyler var mı ? Birde kimseye güvenesim gelmiyor en son olan ilişkim de kız : ” genelde kızlar güven problemi böyle yaşıyor sen neden böylesin” dedi :/

hopa
Guest
hopa

hocam kadın size bir şey anlatıyor diyelim ama bu hoşunuza gitmedi hrhangi bir şeyle ilgili olabilir bi bilgi video vs nasıl davranmamız gerek,kadın hayatında bir şeyler yapıyor ama buda yanlış bunu nasıl düzeltmemiz gerek nasıl yaklaşmalıyız

Mol adnan
Guest
Mol adnan

Abi en başından beri okuyup deneyip birşeyler yaptım bir noktalara geldim hâlâ da çok yolum var farkındayım ilk defa dişli birisi çıktı fakat yine de güzel bir iki buluşma sonunda geceyi birlikte kapadık sabah kahvaltı vs vs sonra gitti. Normalde ikinci buluşmadan sonra kızlar aynı gün veya 2-3 max 1 hafta sonra yazardı bu yazmadı. Sadece bunun farkını merak ediyorum. Yani ikinci buluşmada genelde sex ile kapatırım bunda da öyle oldu fakat geri gelmedi zorunda da değil de böyle bir durumla bir daha karşılaşırsam görüşmek istemek benim açımdan yanlış mı olur onu düşünüyorum ?

Gnc
Guest
Gnc

Selam Mahmut abi ben 22 yaşında şehir dışında büyük bir şehirde üniversite okuyorum 2 yıl önce bı kızla tanıştık ve baya ilerledi ilişkimiz buyuksehirde yeni olmaninda etkisiyle bağ kurdum baya aynı şekilde o da kurdu ardından zaman gecince sürekli kiskanclik krizlerine öfke patlamalarına başladı nedenini anlayamadım.Surekli telefonumu karistirmak istemek dışarda kızlara bakıyor muyum diye gözlerimi takip etmek instagrami verince sinirden herkesi çıkardı bir kaç kez sürekli tekrarlandı bu bir şeye sinirlenince kendi hesabının şifresini değişip geri veriyordu sürekli böyle kiskancliklarla bir süreç geçti. Ardından bu yks ye tekrar girecekti o yaz aşırı stres vs yaşadı derken basklarina rastgele tanımadığı insanlara… Read more »

Misumisu
Guest
Misumisu

Abi işyerindenw bir kız açık açık ona basmamı istedi. Kıza yürümüyordum bile. Benim kimseye söylemeyeceğimden emin olduğu için böyle rahat söyledi. Ben öyle herkese uçkur çözmem dedim. Senin egona tükürüyüm dedi gülerek. Merak etme kimse bilmeyecek dedi. Şimdi duygusal bir şey geçmese de bu kıza istediği gibi basıp geçsem kuralları çiğnemiş olurum değil mi? İşyerindeki kızlar her türlü hedef dışı mı? Fakbadi gibi takıldığım kız memleketine dönecek büyük ihtimalle, bu yüzden biraz yoklukta kalabilirim.

Oguz
Guest
Oguz

Ağabey merhaba, 2 aylık bir ilişkim var kızla adamız gayet iyi ilgili davranıyor ancak kafama takılan bir konu mevcut. Eski ilişkisi biraz çalkantılıymış net mevzusu dönmedi ama anladığım kadarıyla benim kız daha tamamen kopamadan çocuk başkasını bulmuş. bu arada kız bana ulaştı ve ilgilendi ilişkimiz öğle başladı onu belirteyim. Neyse kızla buluşuyoruz güzel geçiyor fiziksel de var. beraber fotoğrafımızı çekmek istiyor ve sosyal medyada paylaşıyor bunu. 3 kere yaptı buluşuyoruz yeni resim çekiyor profiline ekliyor sonra. Daha 2 aylık ilişkide bu normal mi acaba? Bana garip geldi biraz düşününce eski sevgilisine misilleme veya kıskandırma amaçlı mı yapıyor acaba diye düşündüm.… Read more »

Turan
Guest
Turan

Abicim merhaba, benim anlatacağım eski sevgiliyle alakalı değilde daha çok kendimle ilgili olucak eğer ilgilenip tavsiyelerde bulunursan sevinirim. Öncelikle 25 yaşımdayım uzun süreli bir kaç ilişkim oldu birisiyle yüzük atıldı, ilişkilerimin bitmesinin sebepleri genelde benden daha iyi birisini bulduklarında veya öyle düşündüklerinde terkedildim bu tarz yaşadığım üzücü olaylardan sonra kadınlara karşı bakış açım fazlasıyla değişti daha çok faydacı oldukları sevginin hoşgörünün pekte bir anlam ifade etmediği kanaatine vardım bir bakıma onlara küstüm ve kadınlarla arama perde koydum, yalnız takılıyorum yaklaşık olarak 2 senedir de sevgilim yok ama bunun doğru olmadığını da biliyorum afedersiniz elizabet nereye kadar? Fakat aynı şeyleri yaşayacağım… Read more »

Mysterio3
Guest
Mysterio3

Mahmut abi mevcut sevgilimize örneğin sahte hesapla ya da bir arkadaşa sosyal medyadan yazdirarak denemek (buluşma teklifi ve gibi) saçma mı yoksa yapılmalı mi yakın zamanda bir arkadaşım bunu denedi ve sevgilisi yazan elemana yuvarlak cevaplar verdi sevgilim var demek yerine

Mark
Guest
Mark

Benle görüşmeye başladığında boşanmış olduğunu söyleyen 5 aylık kız arkadaşım, geçen hafta bana resmi işlemlerin yeni tamamlandığını söyledi.
Daldan dala atlama durumu kesinlikle yok. Ama benle beraberken ayrı da olsa resmiyette evliymiş. Bu durum kızı ciddi ilişki materyali olmaktan çıkarır mı sence abi? Genel olarak iyi bir ilişkimiz var ve bana karşı ilgisi de yüksek. Kızı seviyorum, başka bir yanlışını da görmedim ama bu durum biraz kafamı karıştırdı. Ne yapayım?