Sınırda Kişilik Bozukluğu – Borderline Personality Disorder

“O kadına mı bakıyordun ?!! BAKMIYOR MUYDUN ?!!! Eminim onu düzmek istiyorsun değil mi? … DEĞİL Mİ!!!!

Erkek topluluğunun tuhaf özelliklerinden biri de benim oyuncak hastalıklar dediğim şeyleri kapma eğilimleri. Genel bir sosyal zeka geriliğini ya da sosyal olgunlaşmamışlığı Asperger’s Sendromuna bağlamak çok ama çok kolay. Asperger’s diye bir hastalığın olmadığını iddia etmiyorum ama erkeklerin sosyal özürlülüklerini bu tür durumlara bağlama sıklıkları, gerçek hastalığın geçerliliğini düşürüyor. Birçok beta,  yürüme ve oyun konusundaki rahatsızlıklarını çeşitli derecelerde sosyal kaygıya bağlayıp bunu hayatları boyunca bu şekilde kabul etmeye çalışıyorlar.

Yani kendileri ile ilgili çok uzun süredir inanmaya koşullandırıldıkları engelleri kaldırmak için yapılması gereken çok iş olduğunu kabul etmek yerine durumlarını psikolojik bir bozukluğa bağlamak çok daha kolay. Asperger’s Sendromuna sahip erkekler yok demiyorum (neden kadınlar için bu çok nadir bir sendrom?) ama kendi kendilerine teşhis koymadan önce çok ciddi bir iç gözlem şart.

Erkek topluluğunda kadınlara sıklıkla atfedilen bir sinir hastalığı da Sınırda Kişilik Bozukluğu:

*DSM-IV-TR Teşhis Kriteri : Kişiler arası ilişki ve öz imaj konusunda yaygın bir dengesizlik, şu beş ya da daha fazla şeyle belirtilen, erken yetişkinlikte başlayan ve çeşitli bağlamlarda varolan belirgin bir dürtüsellik: Gerçek ya da hayali bir terk edilmeyi engellemek için gösterilen çılgın bir çaba. İdealize etmekten yerin dibine sokma uçları arasında gidip gelme ile karakterize edilmiş bir kişilerarası ilişki dengesizliği. Kişilik kargaşası: Belirgin ve dengesiz bir öz imaj ve öz benlik. En az iki alanda (para harcama, seks, madde bağımlılığı, ihtiyatsız araba kullanmak, aşırı yemek) potansiyel olarak kendine zarar veren dürtüsellik. Note: Bunlar, 5. kriterde kapsanan intihara meyilli ve kendine kesici aletlerle zarar verme eğilimlerini içermiyorlar. Tekrarlanan intihara meyilli davranışlar, hareketler ya da tehditler ya da kendine kesici aletlerle zarar verme. Ruh halinin belirgin tepkiselliği nedenli duygusal dengesizlik (aralıklı, yoğun hoşnutsuzluk, sinirlilik/alınganlık ya da genellikle birkaç saat, bazen günlerce sürebilen kaygı). Sürekli hissedilen boşluk/manasızlık hissi.  Uygunsuz, çok yoğun öfke ya da öfke kontrolünde güçlük yaşama (örneğin sıklıkla öfke nöbeti sergileme, sürekli öfke, tekrarlanan fiziksel kavga). Gelip geçici, stres ile alakalı paranoyak düşünceler ya da ağır dissosiyatif (kişide kimlik, bellek, algı ve çevre ile ilgili duyumlar gibi normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulması) belirtiler.

Bunun hakkında yazmak konusunda tereddüt ettim zira günümüz cinsiyetler arası ortamda, erkeklerin şikayet ettikleri “deli karıları”, bu belirtiler ve eğilimler ile yaftalamak çok ama çok kolay. Hatun yatakta deli ama yatak dışında da deli. Son on yılda, yukarıda listelenen klinik tanıların bazılarını taşıyan en az bir kadınla birlikte olmamış bir erkek olduğunu sanmam.

Cinsiyetler sahasının son 40 yılda evrimine paralel olarak sinir hastalık çeşitleri de evrildi. Bu nedenle de, gerçek bir sınırda kişilik bozukluğunu (SKB) anlamak ve kadınların eğilimli oldukları genel kendine güvensizlik kaygılarından ayırabilmek önemli.

Gerçek SKB

20’li yaşlarımda, Sınırda Kişilik Bozukluğu hastalığına sahip bir kadınla 4 sene kadar bir uzun süreli ilişkim oldu. Bu tecrübeye dayanarak şunu söyleyebilirim ki SKB kesinlikle komik ya da hafife alınacak bir şey değil. Özellikle de insanın ruhunu öldüren ruh ikizi hastalığına yakalanmış, kendisini kızın tüm depresyonunun ve sinir hastalığının kaynağı olarak gören ve SKB’nin negatif geribildirim döngüsüne hapsolmuş bir AFC için bu durum oldukça yıkıcı.

Gerçek SKBler, kurbanlarını, SKB’nin sinir hastalığının sebebi olduklarına adım adım inandırırlar. Kurban artık kendisi değildir ve SKB’nin onu şekillendirdiği şeydir. Zamanla kurban, SKB’nin sinir hastalığını kontrol etmek için, onun istediği şeye dönüşmenin kendisi için en iyi şey olduğuna ve dahası kendi sorumluluğu olduğuna inanmaya başlar.

SKB ile ilişki içinde kalmaya devam ederseniz, zamanla tüm aile ve arkadaşlarınızdan vazgeçersiniz (ya da onlar sizden vazgeçerler). Direkt olarak kendinizi odağa aldığınız tüm hırs ve tutkularınızı çöpe atarsınız ve gerçek, bağımsız kimliğinizi terk edersiniz. Bütün bunları terk etme nedeniniz de, bunların onun kendisi için oluğturduğu ve yaşadığı söyleme tehdit oluşturmalarıdır.

Onun sinir hastalığına dönüşmenizi ise ara ara yapacağınız çılgın seks ile ödüllendirecektir ama bu sizin onun etrafınızda ördüğü anlatıya hapsolmanızı sağlayan bir araçtır. Zamanla eskiden bildiğiniz SİZ yok olur ve sizin için yarattığı karaktere bürünürsünüz. Bu özellikle de SKBlerini elde edebileceklerinin en iyisi ve uzun süreli romantik ilişki için tek aday olarak gören beta salaklar için geçerlidir. Bu kız (onun gözünde) HB 9‘dur, daha önce HB 5’ten daha iyisi ile yatmamıştır ve bu nedenle de feci bir kayıp gerçek ve her zaman olasıdır. Onları kader bir araya getirmiştir ve eğer onun korkularını hafifletmek konusunda ona yardımcı olabilirse (evet bir olabilirse) sonsuza kadar birlikte ve mutlu yaşayabilirler.

SKB ilişkilerin ileri evrelerinde, açık açık boynuzlamalarının bile sizin için kabul edilibilir bir durum olduğu bir noktaya gelirsiniz. Bu durumu onunla bir “açık ilişki” pazarlığı yaparak çözebileceğinizi sanırsınız. Onun arzusunu pazarlık yapmanın onu kaybetmekten daha iyi olduğuna kendinizi inandırırsınız. Açık ilişkinin ikinizi de başkaları ile yatmasının uygun olduğu anlamına geldiğini söylersiniz ama bu siz onun sinir hastalığında mahkum iken onun başkaları ile yatmasına bahane olmaktan öte bir şey değildir. Onun başkaları ile yatmak istemesinin suçlusu bile sizsiniz ve siz de buna inanırsınız.

Ama sizin başka bir kadınla birlikte olma imanız bile onun korkunç bir kıskançlık nöbetine ve öfke krizine girmesi için yeterlidir. SKB ile birlikte iken korku içinde yaşarsınız. Dik durur, omurgalı davranırsanız onun intihar etmesinden (klasik bir SKB tehditidir) korkarsınız. Ama bana güvenin: o kendine bir şey yapacak duruma gelmeden çok daha önce siz kendini öldürürsünüz. Ben SKB ilişki nedeniyle intihar eden iki erkeği kişisel olarak tanıyorum.

Biliyorum, kalan arkadaşlarınızın ve ailenizin çoğu size bu ilişkiyi bitirmenizi ve hayata devam etmenizi söylüyor. Ama hayatınız bu tavsiyeyi dinlemenize bağlı. Sizi çarpık ilişkiniz hakkında dışsal bakış açılarından uzaklaştırıp izole etmek, SKB’nin hastalığı için çok önemli. Eğer onları dinlemezseniz, aileniz ve arkadaşlarınız bir süre sonra “yeni sizden” tamamen vazgeçerler.

Şunu da eklemeliyim ki eğer birgün SKB’nizi terk edebilirseniz, onun tüm sinir hastalığının baraj kapılarının açılmasına hazır olun. Bir SKB’nin kurbanından daha isteksiz olduğu şeylerden biri, başka birini kapana kıstırmaktır. Sizin rolünüzü dolduracak bir sürü beta salak vardır ama sizin onun için temsil ettiğiniz tahmin edilebilirlik ve rahat size duyusal bir bağımlılık yaratır. SKB, kurbanını kaybetmemek için vahşi bir hayvan gibi mücadele eder. Yani onu terk ederseniz, akla hayale gelmez bir sönümleme patlaması bekleyin.

SKB’nin sinir hastalığına alışmış bir erkeğin ilk izlenimi, “ilişkiyi düzeltmek” için kadının gerçekten değişmeye başladığıdır. Durum bu değildir ama onun davranışlarındaki radikal değişiklikler sizi buna ikna eder. Siz de başka alternatifiniz olmadığını ve ondan daha iyisini bulamayacağınızı düşünüyorsanız, buna düşersiniz.

Çeviri: Borderline Personality Disorder

Bu konuda toksik ilişkiler – narsist / borderline partner rehberi kitabımıza da bakabilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

67
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
23 Comment threads
44 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
LgfyLanFatihmehmetAlper Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Hell
Guest
Hell

eski hatun tam bir okb idi…ama ne zamanki terk edenin ben degil o oldugunu hissettirmeye basladim o zaman kurtuldum.
egosu yara alinca her turlu uçlarda işi yapabilirler

dikkat etmek lazim

Kenzou
Guest
Kenzou

Terk etmeniz onu feci şekilde yıkıyor, up uzun süre sizi unutamıyor ve eninde sonunda “terk edildiğine” değil “terk ettiğine” inandırıyor kendini. Yani siz bırakmış olmuyorsunuz, kendi iç dünyasında ona layık olmadığınızı ve kendi davranışları ve yönlendirmesiyle kendini bıraktırdığına ikna ediyor kendini. Beni hak edemedi, beni idare edemedi, başaramadı deyip egosunu tamir ediyor. Ama bunun sonucunda da ara ara kendini sorgulayıp sinir krizine giriyor, durduk yere ağlıyor sızlıyor. Kafasındaki “acaba” sorusunu da yine bir şekilde bastırıp yine egosunu okşadığı ana dönüyor. Bir gün çok zayıf, diğer gün aşırı cool görünür. Şuan çok mutlu, 2 saat sonra yıkılmış görünebilir. Kadınlığını çok iyi… Read more »

Jojo884
Guest
Jojo884

Daha dün bir aylık ilişkim olan bir kızdan ayrıldım. Başta benle ilgili idi sonrasında sürekli beni istediğini söyledi. Kıskanç olduğunu belirtmişti ama her kizdaki klasik kıskançlık olduğunu düşündüm. Ardından kiminle ne yaptığımın hesabını vermeye başladım ki zaten biraz rahatsız oldum. Bir süre sonra mesajlarıma geç cevap veriyor ve bana bok gibi davranıyordu. Nedenini sorduğumda suç bendeymiş gibi daha çok benle ol, tüm gün seni hayal ediyorum diye söylendi. Sürekli boşlukta olduğunu söyledi, birkaç kere psikoloğa gitti. Yazıda bahsedilenler resmen kızı özetliyordu. Sürekli ağırdan aldım ve son damlaya geldim, artık bana davrandığı gibi davrandım. Hemen sonrasında, yani dün gitti. Bahanesi birbirimize… Read more »

Poseidon
Guest
Poseidon

“Ardından kiminle ne yaptığımın hesabını vermeye başladım ki zaten biraz rahatsız oldum. Bir süre sonra mesajlarıma geç cevap veriyor ve bana bok gibi davranıyordu.” Zaten en büyük hatayı bu beta hareketlerinle yapmışsın.

Level
Guest
Level

Mahmut abi bana acayip şeyler ögrettin be.Uzun süreli bir ilişkim vardi.Kız ilk senesinde benim için her şeyi yapacağını dile getirip duruyordu.Benden asla ayrılmayacağını söylerdi hep.Bir sene sonunda sürekli eski konuları açarak benim onu mutsuzlaştırdıgımı söylemeye başladı ve sonunda ayrıldı.Ayrıldıktan sonra no contact kuralıni uyguladım sosyal medyadan beni sürekli engelleyip engelini falan kaldırıyordu.Ben ayrılmak istediğimde “artık yaşamayacagım” “kendimi öldürücem” gibi şeyler söyleyip duruyordu.No contact 2 3 ay oldu her hangi gelen bir mesaj yok.Beni sosyal medyadan kontrol ettiğini biliyorum ama.Ben onu sevdiğim için geri dönmesini istiyordum ama bu yazıdan sonra fark ettim ki bu gercekten hasta.İstemiyorum artık.

Emo
Guest
Emo

Suan soktayim, yukarda yazilanlar resmen beni ozetlemis. 5 ay once beni terk ettii. Allahima sukurler oksun. Kisaca ozetkeyim. Hergun biriyle yattigimi soyluyordu, fakat kendi erkeklerle yazisiyordu ve beni inandirmisti ben artik normal goruyirdum baska erkeklerle yazismasini. Benim yuzumden akil hastasi oldugunu soyluyordu, hep ekndini sucladim. Ve beni yine sucladi, benim yuzumden simdiki erkekle birlikte oldugunu soyledi ve yine sucladi. Baska hic bir kizla birlikte olamiyorum. Suan gercekten soktayim, 5 aydir sebebini ariyordum ve buldum

Poseidon
Guest
Poseidon

bunlar seni başkalarıyla yatıyorsun diye diye seni ezerler ve kendileri başkalarıyla yazıştığında sen o kadar ezik olursun ki ses çıkartamazsın. seni kölesi yaparlar

Raging Bull
Guest
Raging Bull

Ablamda Bipolar var. Sürekli ilaç alıyor ruh hali dalgalanıyor vs Biz bile seviyorız ilgileniyoruz tabi ki ama bazen tahammül etmekte zorlanıyoruz. Küçücük çocuk gibi. evlendiği zaman ne olacak diye düşünüyorum. Hastalığından dolayı hayatındaki işlere dört elle sarılamıyor sanırım. Bir sene mezuna kalıp bir bölüm kazandı bir yıl okudu sonra tekrar sınava hazırlanıyor. Ev işleri konusunda da küçük bir çocuk gibi. Beyler size bir tavsiyem tanıştığınız kızın böyle bir psikolojik rahatsızlığı varsa artıl nedir bilmem bipolar sınırds kişilik bozukluğu vs. Direk eleyin.Ciddi bir şeyler DÜŞÜNMEYİN. Duygusal olarak bağlandıysanız rasyonel düşünün. Dışarıda ne kadsr normal gözüktüğünün bir önemi yok hb kaç olduğu… Read more »

patagonya
Guest
patagonya

Evli bir erkek olarak çalıştığım iş yerinde yaşadığım, ara sıra beni sinir hastası eden kadının psikolojik durumu bu yazı.Meslek olarak bu tarz vakaları az çok biliyorum.Ancak karşınızda karşı konulamayacak güzellik ve çekicilikte bir kadın sizi etkilemeye başlamışsa sizin de ona ilginiz varsa böyle bir durum ortaya çıkıyor.Karakter olarak kırmızı hap teorisindeki tipte bir adamım.Neyse benim gibi karşıdaki kadın da evli ve aynı statüdeyiz.Evli olma durumundan dolayı uzun süreli kadının gizli ve gizemli baştan çıkarma ritüellerinden sonra ben de artık bunu bir netliğe kavuşturma isteği oluştu.Ona karşı yakınındaki bir kaç kişi gibi uydu erkek olamadığımdan dolayı net bir şekilde konuştum.Daha doğrusu… Read more »

John Le Carre
Guest
John Le Carre

ilk baştaki akademik sözlerden dolayı okumak istememiştim ama okuyunca ne kadar önemli olduğunu anladım. sitedeki herkes mutlaka okumalı. emeği geçenlere teşekkürler.

Ali
Guest
Ali

Bu konu benim için önemli cevaplarsan sevinirim Mahmut abi. 19 yaşındayım ve şuanki sevgilimle (18) geçen sene tanıştım yaklaşık 7 aylık sevgilim. Kendisi SKB hastası bana bunu ilişkinin ilk ayında söylemişti. Benim her zaman onu terkedecekmişim gibi davranmamdan bıktığını söyleyip dururdu ve hep senin için yeterli değilim şekline bürünüp her gün kollarına tırnağıyla çizikler atıyor (bunu bana söylemiyor genelde ben zorlayıp farkediyorum) kız zeki ve güzel bir kız başka erkekle birlikte olmayı aklından bile geçirmeyeceğine eminim fakat dediğin kafamı karıştırdı. Çok fazla kavga ediyoruz beni suçluyor dediğin gibi ama genelde takmıyor ve cevap vermiyorum en sonunda kendine zarar veriyor o… Read more »

Erkin
Guest
Erkin

Peki Mahmut abi SBK nin kökeni nedir acaba , yani sorunlu baba profili ?, evi terkeden anne ? sevgisiz ve ilgisiz bir ailede yetişme sonucu mu oluyor yoksa doğuştan gelen genetik faktörler var mıdır ?

Poseidon
Guest
Poseidon

evi terkeden baba olma ihtimali yüksek

Ramo
Guest
Ramo

Mahmut abi sürekli küfür eden, normelden fazla dışa dönük kız tipi bordorline sayılırmı ve kırmızı alarmmıdır?

The
Guest
The

Resmen okurken kendimi gördüm.Bitirdim ve devam ediyorum.Kısaca değinmek gerekirse uzak mesafe ilişkisiydi yakına dönecekti ama bu yazıyı okurken yaşadıklarım film şeridi gibi gözümün önünden geçti.Zar zor kurtuldum ben onu terk ettim.Yaklaşık 4-5 ayımı kaybettim ve bu sürede üniversite sınavına çalışamadım.Sınavım pek iyi geçmedi muhtemelen mezuna kalacağım.Kaybım hem zaman olarak hem psikolojik manevi olarak büyük ama kazandırdığı tecrübe sayesinde gelecek zamanda bu tarz sorunlardan az hasar alarak/veya hasar almayarak atlatacağım.Bu tecrübeyi yaşamam gerekirdi çünkü doğru kız masalına inanıyordum.Bile bile denemek istedim götüme girmesini sabırla bekledim ki bu doğru kız masalına olan inancım bitsin.Ve beklediğim oldu masala artık inanamıyorum.Bu masal çok kötü… Read more »

Sinan
Guest
Sinan

Arkadaşlar benim gibi kurbanlara sesleniyorum ben 17 yaşında bir ilişkiye başladım kızı sevdim güzel zaman geçirdik ve bazen saçma sapan davranışlar sergiliyordu anlamıyordum bende daha sonra bana borderline olduğunu söyledi internetten araştırdım üstün körü sıkıntı yok ne olacak dedim ve bu kişiyle toplam 5 sene birlikteydik ama haftada 3 4 kez küsüp barışmalı 1 sene tamamen ayrı kaldık benden ayrıldı sonra geri döndü kafamı sikeyim ki bende onu kabul ettim ve bu sefer 1 ay kadar önce ben ayrıldım bu şahıstan Arkadaşlar benim ilişkimde güven sorunu vardı bana sürekli sapık damgası yapıştırıyordu bu vatandaş beni yakından tanıyanlar beni bilirler asla… Read more »

Poseidon
Guest
Poseidon

gençlik ateşi bu olur normaldir. büyüdükçe olgunlaşacaksın

İsimsiz
Guest
İsimsiz

Mahmut abi borderline bir kız arkadaşım var onu manipule edip ayrıldım engelledim bana arkadaslari vesilesiyle ulaşıyor 4 kişiyi daha engelledim ve beni kendinden üstün gördüğü için seksi çok güzel ben başka tabak bulana kadar bu seksi alsam diyorum haftada bir gorussem ya da 2 haftada bir bu kıza karşı bir şey hissetmiyorum karar veremedim kurtulmak mi yoksa fuckboddy takılmak mi ve şuan terapiste randevu almış

Raphael
Guest
Raphael

Mahmut abi , daha önceden flörtleştiğim ama toksik özellikleri çok olan , borderline olduğunu düşündüğüm için uzaklaştığım kıza tekrar mesaj attım ve konuşmaya başladık. Kızla arada buluşup cinsel ilişki kovalasam başıma bela alır mıyım malum bu kızlar tehlikeliler ve polislik olma korkum var.