Uzun süreli ilişkilerde iletişim sanatı

Erkekler için uzun süreli ilişki rehberi kitabından alınmıştır.

Beraber olduğunuz kadın, sizinle beraberken feminen taraf olmak ister (anlaması daha kolay geliyorsa, feminen enerji içinde olmak ister de diyebilirsiniz). Feminen taraf olmak demek, karşı taraftan ilgi ve sevgi almak için açılmak, bağlanmak ve maskülen tarafı zihinsel ve fiziksel olarak içine almak ile alakalıdır. Kadın, feminen taraftır ya da olmalıdır. Siz ise maskülen taraf. Kadın ile iletişiminizde bu ikilik çerçevesinde bilmeniz gereken ilk şey, kadının sizden erkek olmayı, maskülen olmayı, sezgisel seviyede
bilmenizi beklediğidir. Bir kadın size nasıl erkek olacağınızı hem öğretemez, hem de öğretmek istemez. Sizin kadın – erkek ilişkilerini, ilişkinin erkek tarafı olmayı kendiliğinizden bilmenizi bekler.

Birçok erkeğin kadının geçici olarak ya da bir sebeple kalıcı bir soğukluk göstermesi durumunda paniğe kapıldığını ve aslında ortada büyük bir problem olmasa bile olayı bazen (erkeğin panik içinde yaptığı zayıf davranışlar nedeniyle) ayrılığa gidecek kadar büyüyebileceğini söylemiştik. Bu tür bir soğukluk olduğunda ilk yapmanız gereken şey, soğukkanlı olmak. Sonra da hiçbir şey yapmamak. En azından bir süre için.

Örneğin size normalde her sabah günaydın mesajı atan kadın sabahları mesaj atmayı 2-3 gün bıraktı diye hemen paniğe kapılıp “ne oluyor?” diye sormayın. Ya da sevgiliniz 2-3 gün size mesaj atmadı diye ilişki bitecek havasına girmeyin. Eğer tahmini bir yanlışınız varsa sessizce düzeltin ve bekleyin. Örneğin belki kızı çok fazla aramaya başladınız ya da bir şeyi söz verip yapmadınız. Bunları düzeltin.

Negatif duygulara yatkın insanlar genellikle her şeyi üstlerine alınırlar ve en ufak negatif bir olayda ilişki bitecek gibi hissederler. Bunun yarattığı kaygı ile başa çıkamıyorlarsa (ki kaygı ile acı çekerek de olsa başa çıkmak yerine her kaygıya kapıldıkları sürece de başa çıkamazlar), kaygılarını partnerlerinin üstüne kusarlar. Sorun şu ki, kadınlar genellikle erkeklerinin liderliğini takip ederler ve siz eğer yeterince bir süre “büyük bir
sorun var” gibi davranırsanız, kadın da bir süre sonra “galiba bir sorun var” diye düşünmeye başlar. Örneğin kaygıya kapılıp “beni sevmiyor musun?” gibi bir şeyler sorarsanız, kadın sizin yönlendirmeniz ile size olan sevgisini sorgulamaya başlar. Eğer yeterince uzun süre bu şekilde davranırsanız, kadın bir süre sonra sizin telkinleriniz ile “evet ya galiba öyle” der.

Peki yanınızda soğuk davranan bir kadının soğukluğunu hep görmezden mi geleceksiniz. Belki bir süre evet ama yine soğuk davranmaya devam ederse, “neyin var, durgun görünüyorsun?” diye sorun. Eğer cevabı “bir şeyim yok” ise bir süre için kendi haline bırakabilirsiniz. Ama böyle davranmaya devam ediyorsa bir daha sorun ve bu sefer de bir şeyim yok cevabı alırsanız, “bebeğim, senin bir şeyin var, anlat ne oldu?” diye sorun.

Bu soruya “bunu konuşmak istemiyorum” cevabı alırsanız, bu genellikle testtir. Acaba onu orada öyle bırakacak mısınız yoksa onun neyi olduğunu öğrenmeye çalışacak mısınız (yeterince değer veriyor musunuz) testi. Burada espriye başvurabilirsiniz. Kadının yanına çöküp, “sen bana neyin olduğunu söylemeden buradan kalkmıyorum” diyerek gülümseyebilirsiniz mesela. Bu arada yanında ona ufak ufak omuz atabilir ya da kendi kendinize komik bir şarkı mırıldanabilirsiniz.

Çoğu durumda kadın bir süre “git başımdan salak” gibi bir şey söyleyerek ama gülmemek için kendini zor tuttuğunu da saklamayarak çözülecektir. “Seninle konuşmuyorum, geçen gün şunu şunu yapıp beni deli ettin” gibi bir şey söyleyecektir.

Burada yapmanız gereken şey, “bebeğim anlat, neden deli oldun?” diye başlayarak soru sormak ve dinlemektir. Hemen savunmaya geçmeyin ya da “ben buyum kızım, istemiyorsan benimle olmazsın” gibi bir götlük de yapmayın. Dinleyin. Çoğu durumda kadın aslında sizin onu yeterince sevip sevmediğinizden, sizin gözünüzdeki yerinden şüphe etmeye başladığından bu şekilde sinirlenir. Burada asıl mesele kendinizi savunmak değil, kadını dinlemek ve soru sormaktır. Bu zaten kendi başına onu sevdiğinizi ve onun gözünüzde yüksek bir yerde olduğunu ona söyleyecektir. Ama direkt savunmaya geçmeniz ya da götlük yapmanız tam tersi bir durum ortaya çıkaracaktır.

Dinleyip anladıktan ve sorular sorduktan sonra kadın genellikle rahatlayacaktır. Eğer sorunu sizinle değilse, dinlemeniz ve anlamanız önemli ama sonunda “bu konuda tavsiyemi mi istiyorsun yoksa sadece anlatmak mı?” diye sorun. Eğer tavsiyenizi isterse söyleyin yoksa sadece anlayışlı bir
şekilde dinlemeniz yeterli.

Konu sizinle ilgiliyse ne yapacaksınız? Burada eğer kadın sizin esprili ve anlayışlı yaklaşımınıza pozitif tepki veriyorsa, “kızınca ne kadar güzel oluyorsun sen?, uff çok seksi” gibi bir şey söyleyip takılabilirsiniz ya da onu kendinize çekip öpebilirsiniz. Eğer sizden aradığı rahatlama, sevildiğini hissetme ise, burada ona aradığı şeyi veriyorsunuz ve amacınız da bu olmalı. Amacınız öncelikle sorunun ne olduğunu anlamak ve sonrasında da sorun sizin gözünüzdeki yeri, sevilme ihtiyacı ise bunu ona vermektir. Ama bunu yaparken çok sert ve ciddi olmamalısınız. Çok cıvık da olmayın.

Unutmayın, siz erkeksiniz ve daha önemlisi, ilişkinin erkeğisiniz. İlişkinin tonunu belirleyen lider kişi sizsiniz. Eğer onun içinde bulunduğu dramaya uyarsanız, onun lider olmasına izin verirsiniz ve gücü ona verirsiniz. Bu ise her şeyi daha kötü hale getirir. Bir kadın ilişkinin erkeği olmak istemez. Erkeğinin liderlik etmesini, ilişkinin tonunu belirlemesini bekler. Daha da önemlisi, erkeğinin güçlü, kendi duyguları ile sallanmayan bir kaya olmasını bekler. Ama bu kaya ona karşı soğuk, umursamaz bir kaya değil, gücünden aldığı bir şefkat gösteren bir kaya olmalıdır.

Bu şekilde davrandığınızda kadın genellikle size açılacaktır. Bu ağlama ile gelebilir. Size neden kızgın olduğunu anlatacaktır. Burada tepkiniz daha çok “demek bu yaptığım seni üzdü ki seni üzmek de beni üzdü, bu bir daha olmayacak” gibi bir şey söyleyin ve “şimdi nasıl hissediyorsun?” diye sorun.

Kadın size kapalı olmadığı sürece dinleyerek ve daha derine inerek, kadının duygu dünyasına girerek, onun duygularını boşaltmasını, sizin gözünüzdeki yerini bilmesini
sağlayabilirsiniz.

Çoğu erkek bu şekilde işin özüne inebilse bile “özür dilerim” gibi bir şey söyler. Ya da “seni ne kadar sevdiğimi / sana ne kadar değer verdiğimi biliyorsun” der. Oysa kadın sizin kelimelerle bunu söylemenizi beklemiyor, bunu göstermenizi bekliyor. Bunu gösterme şekliniz de onun yanında olmak, dinlemek, soru sormak, anlamak ve onun duygularının açığa çıkarmasını sağlamaktır.

Bu aşamada açıklama yapabilirsiniz. “Bebeğim, böyle hissetmene çok üzüldüm. O gün çok acelem vardı, kafamda da iş stresi olunca yüzüne bakmadan kapıdan çıktım (evet sorun böyle basit bir şey olabilir). Yanlış bir davranıştı, daha dikkatli olacağım.”

Burada bahsettiğim süreç bir oturuşta olmayabilir ve birkaç görüşmenize yayılabilir. Ama eğer bu şekilde kadını açamıyorsanız, yukarıda İlgi Seviyeleri bölümünde bahsettiğim şekilde bir ilgi azalması, ayrılık öncesi soğukluk olabilir. Bu aşamada da orada yazdığım gibi kendinizi geri çekin. Her ne kadar onu dinlemek ve açmak için bir süre sabırla uğraşmanız gerekse de, bu süreci çok uzatamazsınız. Zira eğer karşıda ilgi azalması varsa ve özellikle de bu sizin zayıf ve itici davranışlarınız sonucunda olduysa, bu şekilde ekstra ilgi göstermeniz ters tepebilir.

Fakat sorun daha çok sizin gözünüzdeki yerinden şüphe etmesi ise, bu şekilde en fazla 10-20 dakikada, bilemedin birkaç saatte size açılacaktır. Sonunda da genellikle “aşkım çok daha iyi hissediyorum, iyi ki konuştuk” diye size sarılacaktır. Sevgiliniz ile seks yapıyorsanız, tam bu zamanda başlayacak seks, normal zamandaki sekse göre çok daha doyurucu olacaktır, eğer ortam elveriyorsa ve niyeti de varsa, bu fırsatı da kaçırmayın.

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

129
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
42 Comment threads
87 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
54 Comment authors
Çok Uzak Bir GalaksideNoNameTroosiTheCriminalMahmut Abi Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Namütenahi
Guest
Namütenahi

Merhaba, 4 aylık bir ilişkim var. Sevgilimle aynı iş yerinde çalışıyoruz. Son birkaç gündür bana karşı olan tavırlarında bir değişme seziyordum. Ekiplerimiz ayrı, sonlara doğru onların masasına gittim çoğu arkadaşım zaten. Sevgilimle beraber çalışıyorduk sonra ekibindeki bazı arkadaşlar ofisten çıkmaya başladı, ben de sevgilime dönüp sizinkiler 18 30(mesai bitiş saati) olmadan mı kaçıyor dedim, o da bana döndü ve sanana dedi 🙂 Çok sinirlendim, sineye çekebileceğim türden bir saygısızlık olmadığı için tamam dedim gülümsedim, önüme döndüm 1 dk işimi bitirdim ve kalktım gittim, ona hiçbir şey demeden ofisten ayrıldım. Ben çıkar çıkmaz şaka mısın sen ya diye mesaj attı, mesaja… Read more »

ahmet
Guest
ahmet

Merhaba mahmut abi. 25 yaşındayım bu güne kadar yaşadığım ilişkilerden çıkardığım sonuç ilişki içinde denge sağlayamamış olmak asıl sorum ise şu. İlişki içinde ya iyi çocuk yada toksik bi adama dönüşüyorum benim bu yöne kaymamın sebebi ise kız arkadaşımdan gelen tepkiler oluyor.Bi olay yaşıyoruz kendini geri çekiyor ardından ne oldu diye sorduğumda yaptığım davranışın yanlış olduğunu belirtiyor.Sonra ben bu durumu düşündüğümde onun haklı olduğuna kanaat getiriyorum ve arayıp evet haklısın daha dikkatli olacağım gibisinden bi konuşma yaptıktan sonra ilişki devam ediyor ama 3 4 gün sonra başka bir davranışım yüzünden bana saygısı azaldığını söylüyor vs vs sürekli bu şekilde devam… Read more »

Tacitus Kilgore
Guest
Tacitus Kilgore

Selam,

İlişkim var genelde buluşmaları ben ayarlarım, buluşma isteği de benden gelir. Aynı işte çalıştığımız için sık buluşuyoruz.

Buluşma isteklerinin ve ayarlamalarının benden gelmesi normal mi? Yoksa kendimi biraz geri çekmeli miyim?

Berto
Guest
Berto

Mahmut abi merhaba iyi bayramlar. Tinder-bumble gibi uygulamalardan uzun ilişkiye uygun kadın çıkar mı ne düşünüyorsum. Bir kızla tanıştık iyi hoş bir yamuğunu görmedim ama bu konu aklıma takıldı. Düzenli ilişki için istekli. Fikrini alabilir miyim?

Lucifer
Guest
Lucifer

Merhaba Mahmut Abi tavsiyene çok ihtiyacım var 1 yıllık bir ilişkim vardı sıkıldığım için geri döndüm ve 3 ay ayrı kalmıştık bunun bir buçuk ayında ikimizde karşı cinsle muhatap olmadık hiç ama benim bir başkasıyla konustugumu duyunca instadan ona yazanlardan biriyle tanışmış sonra kendini kötü hissettiğini ama bir terbiyesizlikte yapmadığı için engellememiş çocuğu kötü hissettiğini konuşup konuşmamak arasında kaldığını söyledi ama benim hayatıma baktığımı gördükçe o da 2 3 günde bir diğer kişinin yazdıklarına cevap veriyormuş ama tersliyormuş hatta o kişiye bile bizim ilişkimizi anlatmış ona verdiğin değeri bana ver bir şans ver bana deyince de hayır diyormuş mesafesini aşmaması… Read more »

Anonim
Guest
Anonim

Abi kız arkadaşım ilgisizliğimden yakınıp mesaj atmadığımı falan söylüyor. Ben çalışıyorum ve açıkçası telefonla oyalanmaya vaktim olmuyor. Şöyle bir şey de var, ben mesaj atmasam kendisinin de başlattığı yok. Sadece benim mesaj başlatmamı istiyor. Buluşmalarda beni hiç arayıp sormuyorsun falan diyor. Ne yapmam gerek ?

Anonim
Guest
Anonim

Abi tekrar selam. Kız arkadaşımla tek eşli ilişkiye geçtim ama başkasıyla görüşmediğime inanmıyor. Ben başkasıyla görüşüyorum gibisinden dilimle hiçbir şey söylemedim ve hissettirmemeye çalıştım. Ama bir şekilde hissediyordu. Şu an kimseyle görüşmememe rağmen arada bir soğuk yapıyor bu sebeple. Espriyle karşılık verdiğim de oldu normal konuştuğum da. Ne yapmam gerek ?

Anonim
Guest
Anonim

Abi kız ilk defa “beni seviyor musun” diye sorunca ne cevap vermeliyiz ? Buna “tabii ki senden hoşlanıyorum” diye cevap verin demiştin podcastde. Ama kızın sorduğu soru “beni seviyor musun ?”. İlk kızın söylemesi gerekiyor, fakat söylemeyip bu soruyu sorarsa cevap nedir ?

1234
Guest
1234

Sevgilim bana seni seviyorum diyor arada ben de ben de seni seviyorum diye karşılık veriyorum. Arada sen de ben demeden de bana diyor. Bunun ölçüsü nasıl olmalı? İyi geceler için de aynısını diyor. Hatta sanırım ben pek demediğim için o da demeyi bıraktı.

TheCriminal
Guest
TheCriminal

Mahmut abi merhaba, birkaç gün önce büyük bi eşşeklik ettim. 5 aylık kız arkadaşımla muhabbet ederken mesai sırasında ereksiyon olma konusunda bir muhabbet açıldı. Niye öyle oldu yaa kim vardı tarzında imalı bir soru sordu ve valla hepsi erkekti x kişisi de yoktu aslında gibi bir şey ağzımda geveler gibi oldum. (x kişisi arada iş yerimize gelen bir kadın ve o da biliyor). O an çok bozuldu ve belli etmedi. Bugünse aramız iyidi ama hafif soğukluk vardı ve bu olayın konusu açıldı, ”sen böyle dediğin için kendimi senin için yeterli ve güzel hissedemiyorum” dedi ve ağlamaya başladı. ”Ben bir çocuk… Read more »

Troosi
Guest
Troosi

Mahmut abi benim iletişimde çözemediğim bir sorun var. Şuan yeni ilişkiye başladığım bir kız var(ilk kız arkadaşım) ama çok yüzeysel ve sıkıcı konuştuğumu fark ediyorum. Olay anlatiyor veya bulunduğu durumdan bahsediyor pekala iyiymiş veya randomdan başka bişey gelmiyor aklıma. Kız gerçekten değer veriyor. Buluşma teklifi ediyor durup dururken sürprizler aliyor vs. ama çok duyarsız kalıyorum buna ben. En ilginç yani ilişki başlamadan önce böyle sorunum yoktu iletişim baya iyi akıp gidiyordu. (Sırf cevap olsun diye yazıyordum konuşuyordum kendisi çıkma teklifi edene kadar)

Çok Uzak Bir Galakside
Guest
Çok Uzak Bir Galakside

Mahmut abi selamlar. 2 gün önce 4 aylık kız arkadaşımla bir tartışma yaşadım. Olay şöyle oldu: Kız arkadaşımla telefonda konuşurken bu hafta ikinci defa buluşmak istediğini ve ne zaman müsait olduğumu sordu. Ben de hem vize haftamdan dolayı hem de haftasonu arkadaşlarım ve ilk defa katılacağım bir topluluk ile önceden plan yaptığımdan dolayı sonraki hafta buluşalım dedim(Normalde her hafta haftada 2 gün buluşuyoruz.). Bunun üzerine topluluk etkinliğine beraber gidebilir miyiz dedi. Ben de topluluğa ilk önce tek başıma gidip etrafı gördükten sonra beraber gidebileceğimizi söyledim (Bir süredir hayatım rutine bindi bu yüzden yeni insanlarla tek başıma tanışmaya ihtiyaç duyuyorum.). Bunu… Read more »