Aile ve evlilik üzerine

Mahmut Abi evlilik konusunda düşüncelerin nedir? Kırmızı hapta gerek Türkçe gerek İngilizce içerik üretenlerin hemen hepsi erkeklerin evlilikten uzak durması gerektiğini söylüyor. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?

Ben diğerlerinden farklı olarak erkeklere evlilikten uzak durma tavsiyesi vermiyorum. Çocuk yapma veya gelecek nesilleri yetiştirme ihtiyacınızı, feministler evlilik kurumunu erkekler için zor ve tehlikeli hale getirdi diye bırakmanızı tavsiye etmem. Evlenmeden çocuk yapabiliyor musunuz bilmem ama bu hala pek mümkün değil. Geçenlerde Avrupa’da oldukça liberal bir ülkede yaşayan bir arkadaşım, 6 yıldır resmi olarak evlenmeden karı – koca hayatı yaşadığı kadınla evlendi zira kadın hamile kaldı. Nedenini sorduğumda o ülkede bile anne ve babanın resmi olarak evli olmamasının, çocuğun resmi evrak gerektiren işleri ile ilgili büyük külfet yarattığını söyledi. Türkiye’de durumun daha iyi olduğunu sanmam. Belki ABD’de bazı aşırı liberal eyaletlerde bu iş rahattır ama orada da öyle olduğunu pek sanmam.

Yani benim bildiğim 2020’li yıllarda bile çocuk yapmak için evlenmeniz gerekiyor.

Tamam biliyorum, evlilik riskli ki bu riskleri burada yazıp duruyoruz. Evleneceğiniz kadını çok dikkatli seçmelisiniz ama çok dikkatli seçseniz bile devletin evli kadına verdiği silahların eşinizin elinde olmasını istemezsiniz. Yani biraz abartı olacak ama şöyle düşünün. Devlet evlilikte erkeğe istediği zaman karısıyla cinsel ilişkiye girme hakkı verse ve kadın istemese bile cinsel ilişkiye girmesini tecavüzden saymasa, erkeklerin büyük çoğunluğu bu durumda da karısı istemiyorsa onunla zorla ilişkiye girmez. Ama bu, böyle bir yasanın saçma ve insanlık dışı olduğu gerçeğini değiştirmez. Bir kadının, bunu yapmayacak bir adamla evli olduğunu bilmesine rağmen kocasının elinde böyle bir “hakkın” olmasını isteyeceğini sanmam.

Her neyse, çoğunuz hala çocuk yapmak ve yetiştirmek isteyeceksiniz ve bunun için evlenmeniz gerekecek. Şu an 25 yaş altındaysanız bu konuda yorum yapmayın zira şu an çocuk yapmam diyenlerinizin çoğu 30 yaşında böyle düşünmeyecek. Gerçekten bu isteğe sahip değilseniz, sahip değilsiniz ve toplum baskısına boyun eğmeden çocuk yapmaktan uzak duruyorsanız size ne mutlu. Ama çoğu erkek çocuk yapmak, aile babası olmak istiyor ve bu istek oldukça güçlü, oldukça temel bir istek ve normal bir istek.

Kendi ideolojik çıkarları ya da düz aptallıkları nedeniyle, aile kurumunu yıkmaya and içmiş feministlerin, iklim felaketçilerinin ve benzeri ideolojilere bulanmış aşırı solcuların istediği de bu erkeklerin evlilik kurumuna ya birer tasmalı köpek olarak girmeleri ya da evliliği göze alamayıp hiç girmemeleri. İkisi de onlar için iyi birer sonuç. Ama ben bu şer odaklarına meydan okuma adına ve onlara inat olabildiğince iyi aile kurma taraftarıyım. Birçok erkek için de, toplum için de iyi olan bu. Siz önce tabii kendinizi düşünün ama dediğim gibi erkeklerin büyük çoğunluğunun içinden gelen istek de bu zaten.

Bugün boşanma erkek için büyük külfet ama riskini bilerek girerseniz hem riskini azaltırsınız hem de gerçekleşmesi durumunda alacağınız hasarı. Ben dünya savaşı, kıtlık, vs. gibi zor koşullarda bile bunları göze alabilmiş nesillerin torunları olarak bizim içinde bulunduğumuz durumun onlara göre hala çok daha rahat olduğunu düşünüyorum.

Bir erkek hangi yaşta evlenmeli?

Ben bu konuya erkekler için ideal evlilik yaşı yazısında değindim ve orada bunun 33 olduğunu söyledim. Yine Rollo Tomassi başta olmak üzere bunun daha yüksek olması gerektiğini söylediklerini biliyorum ama ben şahsen oldukça geç bir rakam verdim. Aslına bakarsanız 31-32 yaş ideal olanı. Daha öncesinde erkek yeterince olgunlaşmıyor, keşke olgunlaşabilse. Eskiden erkeklerin 22-23 yaşında geldiği olgunluğa bugün erkekler 32-33 yaşında geliyor. Bu sistematik ve teknolojik bir şey, eskiye göre eğitim süresi çok daha uzun ve hayat daha kolay ve bu da erkekleri daha uzun süreler çocuk tutuyor. Ayrıca bunların üstüne bir de erkekleri daha da bebekleştiren popüler sinema başta olmak üzere her yerden akan mavi hap propagandası var.  Belki bizi takip edenler ya da başka şekilde uyananlar erkenden olgunlaşmak için çaba harcayıp daha erken olgunlaşabilirler. Ama uzun süreli kadın erkek ilişkisinde yetişkin erkek olmanın, evin reisi olmanın bilincine ulaşmanız için bugün bilgi yanında zaman da gerekiyor.

Bu arada bir parantez açayım ve şunu söyleyeyim zira önemli bir kısmınızın bunu duymaya ihtiyacı var: 32 yaş erkekler için geç değil. 30’unu geçtim ve geç kalmış hissediyorum diyen erkeklerle konuşuyorum. Hayır, siz kadın değilsiniz ve sizin geç kalmaya başladığınız yaş sınırı 30 değil. Kadınların bazı biyolojik avantajları var ama sizin de erkek olarak biyolojik olarak avantajlarınız var ve onlardan biri de bu. 35 yaşında bile geç kalmadığınızı söylemek isterim. Ama burada ideal yaşı konuşuyoruz, ne zaman geç kalmaya başladığınızı değil.

Burada sizin evlilik öncesi cinsel ilişkiye girebildiğinizi varsayarak tavsiye veriyorum. Ama okuyucularımın büyük bir kısmı dini nedenlerle evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran insanlar. Eğer evlilik öncesi cinsel ilişkiden uzak duran biriyseniz, 30’lu yaşlara kadar cinsellik olmadan beklemeniz hiç doğal değil ve kendinize işkence etmeniz demek. Ben evlilik öncesi cinsellik kısıtı olan arkadaşlara 25-27 bandında evlenmelerini tavsiye ediyorum. Burada dezavantajınız tabii ki yeterince büyümeden böylesine önemli bir tercih yapmak ama bu riski göze alacaksınız artık.

Peki hangi yaşta geç kalmış sayılabiliriz?

Benim bu konuda temel kriterim, çocuklar büyüdükten sonra kendi başınıza kalma zamanınız. Erken yaşta çocuk yapmanın avantajı, görece genç olduğunuz bir dönemde çocukları büyütüp yine görece genç bir yaşta çocukları yuvadan gönderip kendi başınıza kalabilmeniz. Eskilere bakarsanız 20’lerinin ortalarında çocuk yapıp 40’larının ortaları gibi görece genç bir yaşta rahata eriyorlardı. Şimdi 40 yaşından sonra da çocuk yapabilirsiniz ama 40’ından sonra yaptığınız çocuğa 60’ınıza kadar bakacaksınız ya da 50 yaşında çocuk yaptığınızda 70 yaşına kadar bakacaksınız. O yüzden mümkünde çocuk yapma işini 30’larınızda bitirin derim.

Not: 23 yaş ve altı arkadaşlar bu yazıyı pas geçin ve yorum da yapmayın. Sizin bu işe kafa yormanız ve sizinle bu işi tartışmak, ilköğretim talebesinin üniversiteye girip girmeme konusunda kafa yormasına ve tercih tartışmasına girmesine benzer. Sizin önünüzde savaşacağınız yeterince canavar var zaten, uzaktaki canavarı sonraya bırakın. Ben şu an 20 yaşında bir genç olsam, kendi evlilik öncesi cinsel rahatlığıma göre 26 yaşına kadar evlilik konusunda bir şey okumayı bile düşünmezdim. Siz de kafanızı bunlara yormayın.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

146
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
45 Comment threads
101 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
55 Comment authors
NoNameGüllaçselinOrhanKriminelo Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
eskilerdenbiri
Guest
eskilerdenbiri

Hepinize merhaba Ben 26 yaşımda evlendim. Evlendikten sonra keşke 16 yaşımda evlenseymişim dedim kendime. Fakat 26 yaşıma kadar yaşadığım tecrübelerim olmasaydı. 16 yaş kafası ile bunu diyemeyebilirdim. Genç olupta erkek veya kadın farketmez hormonların akışına bırakmak lazım bazı şeyleri, evlilikte bunlardan biri diye düşünüyorum. İlla yaş konuşulması cinsellik açısından değilde sosyal yaşantıda ki sorumlulukların ciddiyeti açısından düşünülmeli. Yani tecrübe edilebilen şeyler hayatımızı daha kolaylaştırabilir. Bu blogta yazılanlar kadın erkek ilişkilerinde köpek gibi tasma taktırmamak adına yazılıyor. gerçi bu konular daha eski zamanlardada vardı ama tasmayı taktıran dahi günümüzdeki kadar iğdiş edilmiyordu veya olmuyordu. Kanunlar da şimdiki gibi değildi. Kısacası ister… Read more »

Mahammad
Guest
Mahammad

Hocam, benim 3 aylık bir ilişkim var, dini inancım nedeniyle evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamıyorum ve inançlı bireyler için önerdiğiniz yaş bandının altındayım. Şu an üniversiteden birlikte olduğum kızın babaannesine(ailedeki otorite) benimle sevgili olması haberi ulaşmış, o da “Kızımı başka şehre verecek değilim, kız aklını başına alsın” demiş(Ki gerçekten de yaşadığım ülkeye bakıldığında iki şehir baya uzak diye bilirim). Şimdi bu ilişkiye devam etmeye dair şüphelerim var. Duygusal açıdan doyum vermesi, evlilik zamanı iyi ilişki yürütebilme tecrübesi kazandırması bakımından güzel. Ama evlilik -cinsellik alma ihtimalinin ortalamadan az olması yaptığım parasal ve zamansal yatırımlara değmediğini düşündürüyor. Etrafında hiç bir erkek yok,… Read more »

hoşgeldin faizli ihtiyaç kredisi
Guest
hoşgeldin faizli ihtiyaç kredisi

mahmut abi sence 27 yaşındayım ailem eniştem ablam ve yeğenimle yaşıyorum çok seviyorum yeğenimi ama kız çocugunun bu şekilde büyümesi sence ne kadar dogru? zaten psikolojim kaldırmıyor artık eniştemle ablamla annem babamla yaşamayı ama ben mi abartıyorum bilmiyorum kendi aile içi dırdırlarını falan çekiyoruz bazen neden böyle bişey yaptık onu da bilmiyoruz

kırkatlı
Guest
kırkatlı

Agabey kız arkadaşım evlilik yaşının geldiğinden mütevellit evlilik vurgusunu sık yapmaya başladı.Gözlemlediğim kadar rahatına düşkün evlilik konusunu açmasına rağmen yemek yapamadığını haberin olsun tarzında söylüyor eksiklerini kapatmak için aman aman çaba görmüyorum.Sevgi sadakat hayat arkadaşlığı mevcut ama cinselliği hiç konuşmuyor bile. Bunların beni düşündürmesi normal mi?

Umutlu şovalye
Guest
Umutlu şovalye

Mahmut abi merhaba, 3.5 yıllık bir ilişkim var. 24 yaşındayım. Kız arkadaşım 22 yaşında. Biraz erken yaşta uzun ilişki oldu biliyorum. Ama sevgilim bana karşı çok saygılı, erkek kankası yok. Ortamlara gitme derim gitmez. İyi aile kızı. Güzellik olarak da beğeniyorum. Ayrıca zamanında çok iş batırdım. Hiç ses çıkarmadı sen gene yaparsın dedi. Ben sana güveniyorum dedi. Hiç cafe, pub vs aramaz. Beraber olalım yeter der. Evden bana sürekli zevkle yemek yapıyor. Sahilde yiyoruz onları para olmadığında. İşin özü çoğu konuda çok memnunum. Aklıma takılan bir konu son 1 yıldır cinsellik aramızda çok düştü.Evde tek yaşıyorum. Çağırıyorum geliyor.Ama cinsellik çok… Read more »

Orange
Guest
Orange

Merhaba Mahmut Abi, Ben bir beyle tanıştım internette. Birkaç aydır da konuşuyoruz. Kendisinden etkilendim ve ondan görüşme talebi gelmediği için ben artık görüşelim demeye başladım. O da hep ben sana göre değilim vs vs şeyler söylüyordu. Aramızda 13 yaş var. Herhalde yaş farkından dolayı öyle diyor diye düşünüyordum. Aradan birkaç gün geçti ve ben gerçek nedenini öğrenmek için baya ısrar ettim ve sonunda döküldü. Çok erken yaşta evlenmiş iki tane çocuğu varmış. Benimle bu kadar rahat konuşabildiğine göre o zaman boşanmıştır diye düşündüm sonra öğrendim ki hala evliymiş. Yıllar önce bitmiş bir evliliği sadece çocuklar kötü etkilenmesin diye sürdürmesi kendine… Read more »

No name
Guest
No name

Merhabalar Mahmut abi size sorum sevgilimiz ve ya eşimizle kaç günde bir cinsel ilişkiye girmemiz lazım cinsel ilişki sıklığı haftada kaç kez olmalı?

Daygame
Guest
Daygame

Abi sosyal medyada falan “evlenince her gün seks yapacağınızı mı düşünüyorsunuz haha” tarzı laflar görüyorum. Doğru mu bu abi, yoksa mavi haplı oldukları için eşleri onlarla beraber olmak istemiyor mu? Evlenince haftada kaç gün seks idealdir?
Saygılar, seviyorum seni abi

Durbegut
Guest
Durbegut

Abi merhaba. 28 yaşındayım, kız arkadaşım 26 yaşında. Dini sebeplerle evlenmeden cinsel ilişki istemiyoruz. Ben 30-31 yaşıma kadar evliliği erteleyebilirim. Zaten kariyerimde yakın zamanda yükseliş beklediğim bir dönemdeyim, ona odaklıyım. Yalnız evlilik yaşıyla ilgili yazıları okuyunca kafama şu takıldı: Senin erkek için 33-34 yaş önerine cinsellik kısıtından dolayı uyamamış olacağım, bu bir dezavantaj. Bir de senin kadınla erkek arasında evlilikte en az 6 yaş fark kriterine de uyamamış olacağız. Bunları birlikte düşününce bana nasıl bir olumsuzluk yaratır? Sevgilimle çok mutluyum ama CPD grafiğini dikkate almayan bir evlilik yapacak olmak biraz tedirgin etti beni. Sağlıcakla abi.

Anonim
Guest
Anonim

Sen CPD grafiğini kafana takıp tüh keşke daha gencini alsaydım diye takmazsan o grafik size bir şey yapmaz. İslam zaten erkeği ailenin reisi konumuna koyan, kadını da erkeğe itaat konusunda tembihleyen, çifte diğer insanlara karşı set çekip kadını hipergami yüzünden gözü dışarıda olmaktan koruyan bir din. Dindarsanız ki zinaya dikkat ettiğinize göre öylesiniz, sizin aranızdaki dengeler zaten geleneksel olacak. Senin karın üzerinde yaş ve tecrübe ile otorite kurman modern insanlar kadar kritik değil. Kendini, disiplini salmasan yeter. Mutluysan, kafanı karıştırıp belanı arama derim.

Durbegut
Guest
Durbegut

Mahmut Abi çok teşekkürler.
Anonim hocam yazdıklarına katılıyorum, yaş kriterini gereksiz yere abarttım galiba. Bu sitede okuduğum her yazıyı dini inancıma göre yorumladım ve dediğin gibi hipergami konusunda din kolaylık sağlıyor doğru şekilde yaşanırsa.
CPD grafiği de bugün için bir aklımı karıştırdı, yoksa evlilik işi ciddiye binmiş veya evlenmiş olsam grafik aklıma bile gelmez. Akışına bırakıyorum öyleyse.

deliyürek
Guest
deliyürek

Mahmut Abi merhaba, 24 yaşındayım kırmızı hap öğretisine 1 sene önce giriştim. Şuanda 9 ay önce tanıştığım 3 aydır süren hayatımdaki ilk ilişkimi yaşıyorum. İkimizde doktoruz. Kız arkadaşımın ailesi oldukça dindar, nitekim kendisi de öyle. Bense geleneksel bir ailede yetiştim, muhafazakar olarak geçirdiğim dönemler oldu ancak birkaç senedir aynı dine mensup olsak da ben dindar bir hayat sürmüyorum. İlişkimiz din konusu haricinde sağlıklı geçiyor, çerçevemi koruduğumu düşünüyorum. Her ne kadar engin tecrübem olmasa da kız arkadaşımın oldukça yeşil bayraklı birisi ve ailesinin de düzgün yapılı olduğunu düşünüyorum. Birlikte geçirdiğimiz 3 aylık süreçte cinsellik olmadan yakınlaşmalarımız da oldu. Ancak din konusunda… Read more »

eleutheromanian
Guest
eleutheromanian

https://mantiklikadin.com/yazi/kadin-gavatligi abi bu yazida bahsedildiği gibi fazla partneri olan erkeğin evlendiği kadinla yeterli bağ kuramamasi doğru mudur?

kluy
Guest
kluy

Abilerin abisi selam. 26 yaşındayım kız arkadaşım 29 yaşında 3 yıllık ilişkimiz var. Anlayacağın bi halt yedim başta. Şunu sormak istiyorum, kız Artık evlenmeyecez mi? sinyalleri vermeye başladı ben ne yapıcam şimdi? Kesin bırak kızı yaşın genç yaş farkı var diyeceksin ama abi 3 yıllık yatırım.. kendime müthiş özgüvenim geldi, ilişkimden çok tatmin oluyorum hepsini nasıl çöpe atayım.
Şöyle birkaç yıl daha evlilik işini erteletme taktiği veremez misin? Bu arada ailelerin görüştüğümüzden haberi var ama sadece o kadar. Gerçi cidden sadece görüşüyoruz evlilik öncesi seks düşünmüyoruz

gokhan
Guest
gokhan

Mahmut abi yorumda biraz mütevazi olmuş aslında bende pek fazla söz etmek istemiyorum tek vermek istediğim tavsiye, uzaktan 3. bir göz gibi aranızdaki ilişkiyi BÜTÜN YÖNLERİYLE!? bir gözden geçir…

Gerşom
Guest
Gerşom

Mahmut Abi iyi günler. 21 yaşımda olup ünideyim kızda üniye hazırlanıyor ve onunla uzun süreli ve uzak bir ilişki içindeyim (6 ay, ayda 3 gün bazen 5 gün buluşuyorum -yiyişme ve yatma dahil-). Kızın ilgi seviyesi 8-10 bandında gelmem için ortak para topluyor, taa ordan buraya yemek yapıp yolluyor, annesiyle tanıştırdı ailesine açtı beni. Bu arada töresine bağlı ve muhafazakar bir aileden kız. Şimdiden benimle evlilik hayali kuruyor; ben de okulu işi bahane edip anca 4 sene sonra olur diyorum. Kızın geçmişinin karanlık olup olmadığını (kız 18 yaşında ilk cinsel deneyimi benimle) ve ne değin sadık olduğunu öğrenmek için geçmişini… Read more »

Temür
Guest
Temür

Merhaba Mahmut Abi, ben 21 (18 yaşında kırmızı hapla tanıştım), kız 18 yaşında uzak ve uzun süreli bir ilişkimiz var (farklı şehirler). Ayda 3 günlüğüne görüşüyoruz. Kız ilk cinsel deneyimini benimle yaşadı, 5 aydır çıkıyoruz. Kızın ilgi seviyesi baya bir yüksek. Muhafazakar bir aileden geliyor, son görüşmede ailesi bizi yakaladı ve kızın babası gelsin istesin diyor, benim kızda evlilik mevzusunu açtı ve kıza aşırı baskı yapıyorlar. Kız daha üni okuyacak benimde okul işti derken en az 3 yıl sonra olur dedim ailesine. Ama kız bir dahaki buluşmada evlilik teklif edeceğini söylüyor (belki çocukça bir şey). Bu konudaki düşüncelerin nedir? Teşekkürler.

David
Guest
David

Yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte artık erkeğin soyadını almayan kadına da kırmızı bayrak özelliği diyebilir miyiz? Ya da soyadını almamasına sesini çıkarmadan kabul eden erkeğe beta erkek diyebilir miyiz?

Yasa: Kadının evlilikte erkeğin soyadını alması zorunluluğun kalkması.