Eski sevgili sosyal medyadan neden takip eder?

Eski sevgili neden sosyal medyadan takip ediyor? Neden sosyal medya hikayelerime bakıyor? Eğer benimle ilgilenmiyorsa, neden bunları yapıyor?

Çok sık karşılaştığım bu soruya bir yazı ile cevap vereceğim. Bu soru özellikle eski sevgilisinin kendisine karşı hala ilgi duyduğuna dair işaretler bekleyenlerin, beklediğim işaret bu mu diye sorduğu bir soru. Ya da cevaba, beni takip ettiği sürece bir umut vardır diye sarılmak istediği bir soru:

“Benim instagram hikayelerime bakıyor, bu bana dönmek istediğine mi işaret?”

“Tweeter’da yazdıklarımı beğeniyor amacı ne?”

Şimdi öncelikle eski sevgilinin neden sosyal medya hesaplarınızı takip ettiğini ya da ara ara kontrol ettiğini konuşalım. Bu konuda birkaç çok yaygın neden vereceğim. Yazının sonunda da, bu durumda yapmanız gereken şeyi söyleyeceğim.

1) Eski sevgilinin merak aşamasına geçmiş olması

Birinci yaygın neden, eski sevgilinin merak aşamasına geçmiş olmasıdır. Özellikle de bir süredir pek ilgilenmemesine rağmen bir süredir Eski sevgilinin terk ettikten sonra geçtiği ya da geçme ihtimalinin yüksek olduğu bazı aşamalar var. Bunlardan eski sevgili nasıl geri döner – iletişimi kes kuralı kitabında bahsetmiştim: rahatlama, merak, endişe ve bağlantı kurma aşamaları.

Kısaca söylemek gerekirse terk eden genelde, bir süredir düşündüğü ve yapması oldukça zor olan şeyi, terk etmeyi, yapınca rahatlar ve bu rahatlama evresi, eğer siz ona iletişimi kes kuralı uyguluyorsanız birkaç hafta ya da bir iki ay devam eder (eğer iletişim halindeyseniz diğer aşamalara geçmeden bu aşamada kalır ve gider).  Ama siz iletişimi keserseniz, rahatlama evresini genellikle merak evresi takip eder. Eski sevgili, sizin ne yaptığınızı, neden ona hiç ulaşmadığınızı, hayatınızın nasıl gittiğini merak etmeye başlar.

Eski sevgili merak aşamasına genellikle işler tahmin ettiği gibi gitmediğinde geçer. Çoğu insan partnerlerini terk ettiklerinde, partnerleri tamamen hayatlarından çıkıp giderse nasıl hissedeceklerini hesaba katmaz. Terk eden, terk edilen partnerin, bir şekilde hayatında kalmak isteyeceğini bekler (bunu ister demiyorum ama böyle davranacağını tahmin eder).

Terk eden genellikle, terk eden kendisi olduğu için daha çekici olduğunu, terk edilenin ise daha az çekici olduğunu düşünür. Daha az çekici olanın, daha çok çekici olanın peşinden koşması beklenir. Yine terk eden, sizsiz daha iyi olacağını düşünür ama bunu düşünürken sizin de onu hayatınızdan çıkaracağınızı düşünmez. Aslında terk ederken bu pek umurlarında değildir ama çoğu terk edenin umrunda olmama sebebi, nasıl olsa terk edilenin bir şekilde orada olacağını var saymalarıdır.

Siz ise iletişimi kesip eski sevgiliyi hayatınızdan çıkardığınızda, bu tür bilinçaltı beklentilerine darbe vurursunuz. Çoğu terk edilenin davrandığı gibi davranmamanız merak aşamasına neden olur.

2) Cinsel / duygusal yoksunluk sendromu

Eski sevgili ile ilişkiniz yeterince uzunsa (minimum 3 ay ama idealinde 6 ay ve üstü), muhtemelen ayrılık öncesine kadar sürekli olarak ya da sıklıkla sizinle birlikteydi. Eğer uzak mesafe ilişkisinden bahsediyorsak, sizi çok sık görmese de en azından mesaj ve arama ile size sanal olarak yakın duruyordu. Ayrılık sonrası, eğer terk eden başkasını bulmadıysa ya da siz sürekli peşinde ve çevresinde olarak onun bunlardan mahrum kalmasına engel oluyorsanız, terk eden de bu yakınlıktan mahrum yaşamaya başlar ve bu yakınlığın artık hayatında olmaması nedeniyle yoksunluk hissine kapılır. Birçoğumuz ayrılık kendi tercihimiz olsa bile bu hisse kapılırız. Ama dediğim gibi eğer terk edilen iletişimi kesmek yerine peşimizde koşarsa, bu hisse kapılmamızı engeller ki bu da geri dönme ihtimalini azaltır.

3) Ego ve gurur

Eğer iletişimi kes kuralı uyguluyorsanız, terk eden sizin ayrılık konusunda zorluk çektiğinizi gösteren bir işaret görmek ister. Sizin acı çektiğinizi görüp bundan zevk alır demiyorum yani bu istek sadist bir istek değil. Tabii eğer aldatmak veya şiddet gibi bir nedenle terk edildiyseniz, o zaman sizin acı çektiğinizi de görmek isteyebilir ya da narsist bir eski sevgiliniz varsa, o sizin hiçbir suçunuz olmasa da acı çektiğinizi görmek isteyebilir. Fakat genelde bunun sebebi, uğruna acı çekilecek biri olduklarını görme istekleridir.

Siz çoğu terk edilen gibi terk edenin peşinde koşmak, ona onsuz zorlandığınızı gösterip durmak yerine iletişimi kesip uzak durduğunuzda, ayrılığı kaldırabilir bir şekilde davrandığınızda, çoğu zaman terk edilen buna değecek biri olmadığını hissetmeye başlar. Bu da ego için bir şoktur. Zira az önce belirttiğimiz gibi, terk eden kendisinin terk ettiğinden daha çekici ya da değerli olduğunu hisseder. Terk eden sizi istemedi, siz ise onu istiyorsunuz. A kişisi B kişisini istemediği halde, B kişisi A kişisini istiyorsa, A kişisi kendisini B kişisinden daha değerli ve çekici hisseder. İnsan doğasının temel özelliklerinden biri bu, karşınızdakinin kötülüğü ya da kibri değil. Aynı şey size olduğunda yani siz A kişisi olduğunuzda, aynı şekilde hissedersiniz.

Terk edilen iletişimi kestiğinde, daha önceden bir süre terk edenin peşinde koşmuş olsa bile, normal davranış kalıplarını sekteye uğratır ve terk edenin egosunu yaralar. Terk edilen için (artık) terk eden peşinde koşulmaya değecek biri değilmiş gibi görünür.

Sebep birincisi, ikincisi ya da bu üçüncüsü olsun fark etmez. Bu bilgiler size, eski sevgilinizle iletişimi kes kuralı uygulama konusunda motivasyon vermeli. Onun merakını, yoksunluğunu ya da onay ihtiyacını gidermeyin. Bırakın, bu ihtiyaçlar büyüsün.

4) Yem / kırıntı atma

Bu, terk edilenlerin sıklıkla düştüğü, düşmemesi de zor olan neden. Eski sevgiliniz, size kırıntı atmak, size yem atmak için sosyal medyanıza özellikle bakıyor olabilir. Burada eski sevgili, sizinle ilgilendiğini ya da sizinle görüşmek istediğini işaret eden bir hareket olarak sizin sosyal medyanıza bakıyor olabilir.

Burada, yukarıdaki nedenler yüzünden eski sevgiliniz sizin onunla iletişime geçmenizi istiyor olabilir. Sizin onun için çabalamanızı, harekete geçmenizi istediğinden bunu yapıyor olabilir. Terk eden kendisi olsa bile, sizin onu reddetme ihtimalinizi göze almak istemiyor olabilir.

Ne kadar romantik ve ümit verici değil mi? DEĞİL! Kırıntılara ve yemlere kanmayın. Eski sevgiliniz bunu genellikle yukarıdaki üç nedenden yapar ve eğer yemi yutarsanız rahatlayarak alacağını alır ve sizden uzaklaşır. Eski sevgiliniz bu tür şeyler yapıyor ama aramıyorsa, büyük ihtimalle henüz sizinle yeniden beraber olma fikrine açık değil. Sadece neden peşinde koşmadığınız için meraklanıyor, yoksunluk hissediyor ve/veya egosu yaralanıyor.

Fakat eski sevgili, endişe ve bağlanma evrelerine geçmeden ona ulaşırsanız, pişmemiş yemeği fırından erken çıkarırsınız.

Eski sevgiliniz sosyal medyanızı takip ediyorsa, sebebi ne olursa olsun ona ulaşmayın ya da eğer genel geçer yorumlar yazıyorsa ona cevap vermeyin. Bunun tek istisnası, size yönelik bir şey yazıyorsa kısa bir cevap yazmanız olacaktır ama bu kısa olmalı ve ben yine de eğer cevap vermezseniz olacaksa, cevap vermemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Eski sevgilinize cevap vereceğiniz tek durum, size direkt ulaşmasıdır. Bu, size direkt mesaj atması (sosyal medyadan ya da uygulamalardan olabilir), e-posta atması, sizi araması  anlamına geliyor. Sosyal medyada sizi takip etmesi, hikayelerinize bakması, sosyal medyada yayınladığınız şeyleri beğenmesi, genel geçer yorumlar bırakması (“bu çok güzel bir restoran” gibi), size direkt ulaşma değil yemdir. Yemi yutmayın.

5) Eski sevgilinin endişe aşamasına geçmiş olması

Eski sevgili, sizin artık onu istemediğinizi düşünmeye başladığında, sizi kaybettiğinden endişe duymaya başlayabilir. Evet, sizi o terk etti ve birini ya da bir şeyi isteyerek bırakmak onu kaybetmek anlamına gelmez. Kaybetmek, siz o kişiyi veya şeyi isteseniz de ondan uzaklaşmak zorunda kaldığınızda olur. Eski sevgiliniz sizi terk ettiğinde, siz onunla ayrılmak istemediğiniz halde ayrılırsanız, kayıp yaşamış olursunuz.

Fakat terk eden bilerek ve isteyerek bırakmış olsa da, terk edileni artık istese de geri alamayacağını anladığında ya da düşündüğünde, bu da bir çeşit kayıp hissi yaratır. Bu da iyi bir şey zira eski sevgiliniz ayrılığı yeniden gözden geçirmesi için, sizi kaybettiğini hissetmesi lazım. Bunu isteyip istemediğini anlaması için öncelikle onun da sizi kaybettiğini hissetmesi lazım.

Peki durumun bu olduğunu seziyorsanız ne yapmalısınız?

Cevap, hiçbir şey yapmamalısınız. Zira eski sevgiliniz endişe aşamasına geçtiği için sizin hesaplarınıza bakıyorsa, sizin ona ulaşmanız, onun endişe aşamasından rahatlama aşamasına geri dönmesine neden olur. Buradaki en büyük korku, eski sevgili hesaplarınıza bakıyorken harekete geçmezseniz, bir fırsat kaçıracağınız korkusu. Özellikle de harekete geçmediğinizde onun da harekete geçmemesi, bu korkuyu körükler.

Rahat olmaya çalışın. Eğer eski sevgiliniz sizin hesabınıza sizinle yeniden beraber olma isteği belirtilerinden bakıyorsa, eski sevgiliniz size direkt olarak ulaşır. Eğer size ulaşmazsa, siz de ona ulaşmazsanız ve sonunda hiç görüşmezseniz şunu bilin ki, eğer siz ona ulaşsaydınız da sonuç çok büyük ihtimalle olumlu olmayacaktı. FAKAT eğer ona ulaşırsanız, aslında biraz bekleseniz olumlu olabilecek sonucu engelleyebilirdiniz.

Bu konudaki en önemli tavsiye

Eski sevgilim neden sosyal medyamı takip ediyor diye düşünüp kendinizi zayıflatmanın gördüğünüz gibi bir yararı yok. Aslolan onun size direkt ulaşması. Bu nedenle terk edilenlere verdiğim en önemli tavsiyelerden biri, eski sevgilinin hesaplarını takip edip etmediğini bilmemeye çalışmaları. Sosyal medyadan bir süre uzak durun, hikaye atmayın, atıyorsanız da kim bakıyor diye bakmayın. Gördüğünüz gibi eski sevgilinin sosyal medyanızı takip etmesi durumunda yapmanız gereken şey bir şey yapmamak. Neden onun sizi takip edip etmediğini görerek kafayı yiyesiniz ki?

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Bu yayını spotify kanalımızdan ya da İlişki Sohbetleri Youtube kanalından  da (aşağıda) dinleyebilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

103
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
37 Comment threads
66 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
44 Comment authors
ZehratravissPerenMertLoved Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Masum
Guest
Masum

Abi extrem durumlarda da mı iletişime geçmemeliz. Demek istediğim babası kalp krizi geçirmiş ve whatsappından bunu story atmış. Ben hiç bir yerden takip etmiyorum daha önce de wp de story attığını görmemişdim. Bu durumda geçmiş olsun mesajı atılmalı mıdır ?

Yusuf
Guest
Yusuf

2 hafta oldu hiç ulaşmadım. Daha sonrasında sosyal medya üzerinden reels videolar göndermeye başladı. Ben de göndermeye başladım ama bu sanki tam iletişimi kes kuralına uymuyor. Sürekli gönderiyor ben de göndermesem ayıp olacak gibi hissediyorum. Tam bir iletişime geçme hali de değil bu. Ne yapayım Mahmud abi? Gönderdiklerine cevap vermeyim mi?

Ahmet
Guest
Ahmet

Mahmut abi kitabı okudum. Herkes kendi hızıyla bu evrelerden geçecek demiştiniz. Ben bu sürede kızın instagramını ilk ay takip etmiştim gerçekten ilk 3 hafta acı çekiyorlar ve bunu instadan da yansıtıyorlar. Sanıyorum artık acı bitti 3 ay oldu. Muhtemelen rahatladı ve iyi olduğunu düşünüyorum. Bu 3 ay sonrası da endişe duyması gerçekten artık terk ettiği kişi ona dönmeyecek, yazmayacak düşüncesi oluşabiliyor mu ? İlk 1 ay sonrası atlattıktan sonra rahatlık geliyor gibi kızlara

Burak
Guest
Burak

Peki ayrılma durumunda sosyal medyasıyla ilgili herhangi bir şey yapmalı mıyız? Takipten çıkmak, engellemek vb. Tarzı yoksa direkt dokunmayıp sessize mi almalıyız?

recep
Guest
recep

abi ben eski seviglime no contact uyguluyordum, instadan takipleşme vardı sadece geçenlerde beni instadan engellediğini gördüm(ayrılalı 1 yılı açtı hiç konuşmadım o sürede) anlam veremedim açıkcası sonra tekrar geri açmış engeli, neden olabilir?

Keml
Guest
Keml

Mahmut abi iyi akşamlar ,5-6 ay önce kahve içmeye davet ettiğim ve kibarca reddedildigim ,daha sonra ise bir ay önce kendisinin kahve içmek istemesiyle bir aydır görüştüğüm içinde cinsellik olan bir görüşmem oldu ,birlikte olduğumuz vakitlerde kaliteli vakit geçirmeyi çalıştım ,gezi,yemek..etc kendim hem memur hemde dans eğitmeniyim,kendisi bu konuda kıskanç olduğunu ama suanlik bir sorun olmadığını söyledi,hatta ona özel ders bile verdim ,bir ara gulerek yapicak birşey yok öğreneceğiz şeklinde konuşuyordu,bir hafta önce güzel geçen bir gecenin ardından,bir gün sonra bana çok alistigini ,çok özlediğini söyleyerek buluşalım dedi,daha sonra da kardeşine zaman ayırması gerektiğini soylerek iptal etti ,bir hafta süreyle… Read more »

modernity was overated
Guest
modernity was overated

onetis yaşayan birisi olarak söylüyorum no contact insanı duygusal olarak en çok geliştiren şey. Buraya da yazmıştım eski sevgilimi unutamıyordum. Rüyalarıma giriyordu hatta. 2 aydır no contact uyguluyorum 4 kere rüyamda gördüm kızı 3 ünde başkasıyla görüp rüyamda sinir krizleri geçiriyordum. Dün kızı rüyamda gördüm kafede oturuyordu ve rüyamdaki iç sesim kızı görüp siktir et işine bak dedi. Uyanınca bir tebessüm geldi 🙂 iletişimi,sosyal medyadan takibi bırakınca önemsemeniz kalmıyor. Çünkü siz kıza değil kızın size yaşattıklarınıza bağımlısınız.

Mmhr
Guest
Mmhr

Hocam eski sevgilimi 1 yıl önce terk ettim fakat takibe ve hikayelere bakmaya devam ediyor, bir zaman bakmayı kesti ama tekrar izlemeye başladı ki fazla hikaye paylaşmam.

TugrulBeg
Guest
TugrulBeg

Mahmut Abi. 3 yıl önce beni terk eden sevgilime hep no contact uyguladım. Hiçbir yerden takipleşmedik. Unuttum sayılır, kendi hayatıma devam ettim. Dün direkt bana yazmış özür dilemiş her şey için ve eski güzel günlerimizden bahsedip durdu. Üstelik şu anda başka bir sevgilim var. Exten next olacağını pek düşünmüyorum. Bu durumda ne yapmalı,ne demeliyim?

Kenzou
Guest
Kenzou

genç erkekler bu yemi çok yiyor ve yemleyen kızlar da genelde %90 egosunu tamir edip rahatlayıp geri gidiyor. Bu testi geçmek için profesyonellik gerekiyor bence ki uzun süredir rpli olan adamların bile yeme ihtimali çok yüksek. Böyle bir durum başıma geldiğinde ben hep kendi kendime şöyle diyorum “bir kadının bana vereceği varsa, mayın tarlasından gece hoplayarak geçip dikenli telleri aşar yine gelir verir.” yani öyle çaktırmadan gönderisini beğeneyim, şusuna busuna kalp atayım falan indirekt iletişime geçmekle uğraşmaz. İstiyorsa, direkt ulaşır. Kafanı karıştıran henüz sevgili olmadığın bir kızsa, sevgilin olmak istiyordur. Kafanı karıştıran eski sevgilin veya daha önce reddedildiğin bir kızsa,… Read more »

isimsizzz23
Guest
isimsizzz23

kızın ayrılıp aşk acısı çeker gibi tiktoktan postlar atmasına(sayfasına) takıldım ben davranış paternlerini incelemek için bakıyorum herhangi bir yazma vs yapmam zaten kesinlikle ama şeyi merak ediyorum mesla şey yazıyor postun birinde bu hangi aşama yukarıda belirttiğin ”Sana yazmayacak kadar gururluyum ama sen yazınca sabaha kadar konuşup tekrar barışacak kadar gurursuzum” yazmış mesela hem kendin ayrıl belli problemlerden hem de karşındakinin yazmasını bekle ha lol

Inarius
Guest
Inarius

Mahmut Bey, diğer tüm konularda olduğu gibi yine bu konuda da döktürmüş. Kendisinin yüksek müsaadesi doğrultusunda bende, edinmiş olduğum tecrübelerden yola çıkarak bu konu hakkında birkaç kelam etmek istiyorum. Bu konunun üzerinde durmadan önce, bu konunun temelini hatırlamakla başlayalım. Partneriniz tarafından terk edildikten sonra ve kendisi artık eski sevgili pozisyonuna düştükten sonra, eğer ki hala ona karşı içinizde bir duygu var ve onunla tekrardan bir şeyler yaşamak istiyorsanız, bu isteğinizi gerçekleştirebilme olasılığını size sunabilecek en kararlı davranış, İletişimi Kes(No Contact) Kuralı’dır. Eğer ki ona karşı içinizde artık herhangi bir duygu yoksa, onun size sosyal medya içerisinde uygulamış olduğu çomak sokma… Read more »

Mert
Guest
Mert

Mahmut Abi merhaba, Ben erkeğim, kız arkadaşımı yaklaşık bir ay önce terk ettim. Kız bu hisle baş edemedi. Barışmak için 3 kere girişimde bulundu. Hepsini reddettim. Son girişiminden sonra yaklaşık 20 gün geçti. Bu süreçte instagram hesabını herkese açık hale getirdi. Birileriyle takipleşti. Hatta benim gıcık olduğum kişiyle takipleşmiş fotoğrafını da beğenmiş. Başka bir kişiyle de takipleşmiş hatta o takipleştiği kişiyi stalklamış bir şekilde öğrendim. Ama bir yandan da beni halen daha fake hesaplardan takip etmeye çalışıyor. Değindiğin gibi terk eden olarak asıl kayıp onun yokluğu değil ama bana olan ilgisinin bitişi ve başka biriyle olma fikri yaralayıcı geliyor. Bende… Read more »

Serkan
Guest
Serkan

merhaba Mahmut Abi, 1,5 yıllık ilişkim var-dı. (yaşlarımız 25+) son zamanlar aramız limoniydi. “sorunları olduğunu ama anlatamadığını” söyledi. onu dinlemek istediğimi, bir sorun varsa bunu çözebileceğimizi söyleyerek kızı buluşmaya davet ettim. ilk teklifimde gelemeyeceğini söyledi. 2. teklifimi kabul etmesine rağmen buluşma gününde “gelemiyorum” diyerek kestirip attı. bir neden ya da farklı bir gün belirtmediği için ben de “tamam” diyerek konuyu kapattım. sosyal medyadan takipleşiyoruz. paylaşımlarıma bakıyor ve beğeniyor ama günlerdir diyaloğumuz yok. bir yazında “3 hafta sana ulaşmıyorsa ayrıldınız say” demiştin diye hatırlıyorum. benim ulaşma ve çözüm çabamın olumsuz sonuçlandığı böyle bir durumda; 3 haftalık süre geçtikten sonra takipten çıkmalı… Read more »

Furkan
Guest
Furkan

Mahmut Abi selamlar. Genelde terk edenin kadın olduğu olasılıkları konuşuruz. Ben sana bunun tam tersini sormak istiyorum. Bir erkek çeşitli sebeplerden dolayı karşısındaki kadınla iletişimi kesmek isterse, bunu karşıdakinin kalbini kırmadan nasıl yapabilir?

1 2 3