Eski sevgili sosyal medyadan neden takip eder?

Eski sevgili neden sosyal medyadan takip ediyor? Neden sosyal medya hikayelerime bakıyor? Eğer benimle ilgilenmiyorsa, neden bunları yapıyor?

Çok sık karşılaştığım bu soruya bir yazı ile cevap vereceğim. Bu soru özellikle eski sevgilisinin kendisine karşı hala ilgi duyduğuna dair işaretler bekleyenlerin, beklediğim işaret bu mu diye sorduğu bir soru. Ya da cevaba, beni takip ettiği sürece bir umut vardır diye sarılmak istediği bir soru:

“Benim instagram hikayelerime bakıyor, bu bana dönmek istediğine mi işaret?”

“Tweeter’da yazdıklarımı beğeniyor amacı ne?”

Şimdi öncelikle eski sevgilinin neden sosyal medya hesaplarınızı takip ettiğini ya da ara ara kontrol ettiğini konuşalım. Bu konuda birkaç çok yaygın neden vereceğim. Yazının sonunda da, bu durumda yapmanız gereken şeyi söyleyeceğim.

1) Eski sevgilinin merak aşamasına geçmiş olması

Birinci yaygın neden, eski sevgilinin merak aşamasına geçmiş olmasıdır. Özellikle de bir süredir pek ilgilenmemesine rağmen bir süredir Eski sevgilinin terk ettikten sonra geçtiği ya da geçme ihtimalinin yüksek olduğu bazı aşamalar var. Bunlardan eski sevgili nasıl geri döner – iletişimi kes kuralı kitabında bahsetmiştim: rahatlama, merak, endişe ve bağlantı kurma aşamaları.

Kısaca söylemek gerekirse terk eden genelde, bir süredir düşündüğü ve yapması oldukça zor olan şeyi, terk etmeyi, yapınca rahatlar ve bu rahatlama evresi, eğer siz ona iletişimi kes kuralı uyguluyorsanız birkaç hafta ya da bir iki ay devam eder (eğer iletişim halindeyseniz diğer aşamalara geçmeden bu aşamada kalır ve gider).  Ama siz iletişimi keserseniz, rahatlama evresini genellikle merak evresi takip eder. Eski sevgili, sizin ne yaptığınızı, neden ona hiç ulaşmadığınızı, hayatınızın nasıl gittiğini merak etmeye başlar.

Eski sevgili merak aşamasına genellikle işler tahmin ettiği gibi gitmediğinde geçer. Çoğu insan partnerlerini terk ettiklerinde, partnerleri tamamen hayatlarından çıkıp giderse nasıl hissedeceklerini hesaba katmaz. Terk eden, terk edilen partnerin, bir şekilde hayatında kalmak isteyeceğini bekler (bunu ister demiyorum ama böyle davranacağını tahmin eder).

Terk eden genellikle, terk eden kendisi olduğu için daha çekici olduğunu, terk edilenin ise daha az çekici olduğunu düşünür. Daha az çekici olanın, daha çok çekici olanın peşinden koşması beklenir. Yine terk eden, sizsiz daha iyi olacağını düşünür ama bunu düşünürken sizin de onu hayatınızdan çıkaracağınızı düşünmez. Aslında terk ederken bu pek umurlarında değildir ama çoğu terk edenin umrunda olmama sebebi, nasıl olsa terk edilenin bir şekilde orada olacağını var saymalarıdır.

Siz ise iletişimi kesip eski sevgiliyi hayatınızdan çıkardığınızda, bu tür bilinçaltı beklentilerine darbe vurursunuz. Çoğu terk edilenin davrandığı gibi davranmamanız merak aşamasına neden olur.

2) Cinsel / duygusal yoksunluk sendromu

Eski sevgili ile ilişkiniz yeterince uzunsa (minimum 3 ay ama idealinde 6 ay ve üstü), muhtemelen ayrılık öncesine kadar sürekli olarak ya da sıklıkla sizinle birlikteydi. Eğer uzak mesafe ilişkisinden bahsediyorsak, sizi çok sık görmese de en azından mesaj ve arama ile size sanal olarak yakın duruyordu. Ayrılık sonrası, eğer terk eden başkasını bulmadıysa ya da siz sürekli peşinde ve çevresinde olarak onun bunlardan mahrum kalmasına engel oluyorsanız, terk eden de bu yakınlıktan mahrum yaşamaya başlar ve bu yakınlığın artık hayatında olmaması nedeniyle yoksunluk hissine kapılır. Birçoğumuz ayrılık kendi tercihimiz olsa bile bu hisse kapılırız. Ama dediğim gibi eğer terk edilen iletişimi kesmek yerine peşimizde koşarsa, bu hisse kapılmamızı engeller ki bu da geri dönme ihtimalini azaltır.

3) Ego ve gurur

Eğer iletişimi kes kuralı uyguluyorsanız, terk eden sizin ayrılık konusunda zorluk çektiğinizi gösteren bir işaret görmek ister. Sizin acı çektiğinizi görüp bundan zevk alır demiyorum yani bu istek sadist bir istek değil. Tabii eğer aldatmak veya şiddet gibi bir nedenle terk edildiyseniz, o zaman sizin acı çektiğinizi de görmek isteyebilir ya da narsist bir eski sevgiliniz varsa, o sizin hiçbir suçunuz olmasa da acı çektiğinizi görmek isteyebilir. Fakat genelde bunun sebebi, uğruna acı çekilecek biri olduklarını görme istekleridir.

Siz çoğu terk edilen gibi terk edenin peşinde koşmak, ona onsuz zorlandığınızı gösterip durmak yerine iletişimi kesip uzak durduğunuzda, ayrılığı kaldırabilir bir şekilde davrandığınızda, çoğu zaman terk edilen buna değecek biri olmadığını hissetmeye başlar. Bu da ego için bir şoktur. Zira az önce belirttiğimiz gibi, terk eden kendisinin terk ettiğinden daha çekici ya da değerli olduğunu hisseder. Terk eden sizi istemedi, siz ise onu istiyorsunuz. A kişisi B kişisini istemediği halde, B kişisi A kişisini istiyorsa, A kişisi kendisini B kişisinden daha değerli ve çekici hisseder. İnsan doğasının temel özelliklerinden biri bu, karşınızdakinin kötülüğü ya da kibri değil. Aynı şey size olduğunda yani siz A kişisi olduğunuzda, aynı şekilde hissedersiniz.

Terk edilen iletişimi kestiğinde, daha önceden bir süre terk edenin peşinde koşmuş olsa bile, normal davranış kalıplarını sekteye uğratır ve terk edenin egosunu yaralar. Terk edilen için (artık) terk eden peşinde koşulmaya değecek biri değilmiş gibi görünür.

Sebep birincisi, ikincisi ya da bu üçüncüsü olsun fark etmez. Bu bilgiler size, eski sevgilinizle iletişimi kes kuralı uygulama konusunda motivasyon vermeli. Onun merakını, yoksunluğunu ya da onay ihtiyacını gidermeyin. Bırakın, bu ihtiyaçlar büyüsün.

4) Yem / kırıntı atma

Bu, terk edilenlerin sıklıkla düştüğü, düşmemesi de zor olan neden. Eski sevgiliniz, size kırıntı atmak, size yem atmak için sosyal medyanıza özellikle bakıyor olabilir. Burada eski sevgili, sizinle ilgilendiğini ya da sizinle görüşmek istediğini işaret eden bir hareket olarak sizin sosyal medyanıza bakıyor olabilir.

Burada, yukarıdaki nedenler yüzünden eski sevgiliniz sizin onunla iletişime geçmenizi istiyor olabilir. Sizin onun için çabalamanızı, harekete geçmenizi istediğinden bunu yapıyor olabilir. Terk eden kendisi olsa bile, sizin onu reddetme ihtimalinizi göze almak istemiyor olabilir.

Ne kadar romantik ve ümit verici değil mi? DEĞİL! Kırıntılara ve yemlere kanmayın. Eski sevgiliniz bunu genellikle yukarıdaki üç nedenden yapar ve eğer yemi yutarsanız rahatlayarak alacağını alır ve sizden uzaklaşır. Eski sevgiliniz bu tür şeyler yapıyor ama aramıyorsa, büyük ihtimalle henüz sizinle yeniden beraber olma fikrine açık değil. Sadece neden peşinde koşmadığınız için meraklanıyor, yoksunluk hissediyor ve/veya egosu yaralanıyor.

Fakat eski sevgili, endişe ve bağlanma evrelerine geçmeden ona ulaşırsanız, pişmemiş yemeği fırından erken çıkarırsınız.

Eski sevgiliniz sosyal medyanızı takip ediyorsa, sebebi ne olursa olsun ona ulaşmayın ya da eğer genel geçer yorumlar yazıyorsa ona cevap vermeyin. Bunun tek istisnası, size yönelik bir şey yazıyorsa kısa bir cevap yazmanız olacaktır ama bu kısa olmalı ve ben yine de eğer cevap vermezseniz olacaksa, cevap vermemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Eski sevgilinize cevap vereceğiniz tek durum, size direkt ulaşmasıdır. Bu, size direkt mesaj atması (sosyal medyadan ya da uygulamalardan olabilir), e-posta atması, sizi araması  anlamına geliyor. Sosyal medyada sizi takip etmesi, hikayelerinize bakması, sosyal medyada yayınladığınız şeyleri beğenmesi, genel geçer yorumlar bırakması (“bu çok güzel bir restoran” gibi), size direkt ulaşma değil yemdir. Yemi yutmayın.

5) Eski sevgilinin endişe aşamasına geçmiş olması

Eski sevgili, sizin artık onu istemediğinizi düşünmeye başladığında, sizi kaybettiğinden endişe duymaya başlayabilir. Evet, sizi o terk etti ve birini ya da bir şeyi isteyerek bırakmak onu kaybetmek anlamına gelmez. Kaybetmek, siz o kişiyi veya şeyi isteseniz de ondan uzaklaşmak zorunda kaldığınızda olur. Eski sevgiliniz sizi terk ettiğinde, siz onunla ayrılmak istemediğiniz halde ayrılırsanız, kayıp yaşamış olursunuz.

Fakat terk eden bilerek ve isteyerek bırakmış olsa da, terk edileni artık istese de geri alamayacağını anladığında ya da düşündüğünde, bu da bir çeşit kayıp hissi yaratır. Bu da iyi bir şey zira eski sevgiliniz ayrılığı yeniden gözden geçirmesi için, sizi kaybettiğini hissetmesi lazım. Bunu isteyip istemediğini anlaması için öncelikle onun da sizi kaybettiğini hissetmesi lazım.

Peki durumun bu olduğunu seziyorsanız ne yapmalısınız?

Cevap, hiçbir şey yapmamalısınız. Zira eski sevgiliniz endişe aşamasına geçtiği için sizin hesaplarınıza bakıyorsa, sizin ona ulaşmanız, onun endişe aşamasından rahatlama aşamasına geri dönmesine neden olur. Buradaki en büyük korku, eski sevgili hesaplarınıza bakıyorken harekete geçmezseniz, bir fırsat kaçıracağınız korkusu. Özellikle de harekete geçmediğinizde onun da harekete geçmemesi, bu korkuyu körükler.

Rahat olmaya çalışın. Eğer eski sevgiliniz sizin hesabınıza sizinle yeniden beraber olma isteği belirtilerinden bakıyorsa, eski sevgiliniz size direkt olarak ulaşır. Eğer size ulaşmazsa, siz de ona ulaşmazsanız ve sonunda hiç görüşmezseniz şunu bilin ki, eğer siz ona ulaşsaydınız da sonuç çok büyük ihtimalle olumlu olmayacaktı. FAKAT eğer ona ulaşırsanız, aslında biraz bekleseniz olumlu olabilecek sonucu engelleyebilirdiniz.

Bu konudaki en önemli tavsiye

Eski sevgilim neden sosyal medyamı takip ediyor diye düşünüp kendinizi zayıflatmanın gördüğünüz gibi bir yararı yok. Aslolan onun size direkt ulaşması. Bu nedenle terk edilenlere verdiğim en önemli tavsiyelerden biri, eski sevgilinin hesaplarını takip edip etmediğini bilmemeye çalışmaları. Sosyal medyadan bir süre uzak durun, hikaye atmayın, atıyorsanız da kim bakıyor diye bakmayın. Gördüğünüz gibi eski sevgilinin sosyal medyanızı takip etmesi durumunda yapmanız gereken şey bir şey yapmamak. Neden onun sizi takip edip etmediğini görerek kafayı yiyesiniz ki?

Bana sorularınızı uygun yazı altında sorabilirsiniz, benimle görüşme ayarlayabilirsiniz ya da ilişkiler setimize bakabilirsiniz.

Bu yayını spotify kanalımızdan ya da İlişki Sohbetleri Youtube kanalından  da (aşağıda) dinleyebilirsiniz.

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

103
Leave a Reply

Yazıyla alakasız veya 500 kelimeyi geçen yorumlar cevaplanmıyorlar. "Yazıyla alakasız ama ..." ya da "en son yazı bu olduğundan buraya yazdım" diye başlamanız kurtarmıyor. Mahmut Abi ile özel görüşme yapmak isterseniz Erkek Adam Sanal Görüşme sayfasından sanal görüşme ayarlayabilirsiniz.

avatar
37 Comment threads
66 Thread replies
8 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
44 Comment authors
ZehratravissPerenMertLoved Recent comment authors
  Subscribe  
Notify of
Xggg
Guest
Xggg

Abi merhabalar, 2 yıl önce bende ayrılan kız arkadaşım benle ayrıldıktan 1 ay sonra sevgili yapmıştı. Bundan dolayı no contact uygulamayı bile düşünmedim hiç. Ama Ben kendisine bu süre zarfı boyunca hiç ulaşmadım. Kendisi takipleşmediğimiz halde storylerimi izliyordu ve hiç bir tepki vermedim. Sadece profilimi gizledim. Ara ara hakkımda konuşmalarını duyuyordum ama bana o kişiden gelen bilgi akışlarını kestim. 2 ay önce takip isteği attı ve bir sebepten dolayı yazdı ve çok kısa konuştuk. Sonrasında 2-3 defa storylerimi beğendi ve ben de story atmayı bıraktım. Yalan söylememek gerekirse beklentiye soktu ama hiç ulaşmadı. Takipten çıkma ya da engelleme gibi bir… Read more »

Koray
Guest
Koray

Mahmut abi, 7 aylık bir ilişkim vardı. Sık tartışıp barışırdık. Geçen hafta cumartesi biraz da sağlık sorunu vardı ve bana trip attı. Ben de baktım tribin dozu kaçıyor ve benimle görüşmek istemiyor peki sen bilirsin dedim ve ciddi durdum. Akşamında bana böyle sevgili hayatımda olamaz beni değersizleştirdin gibisinden yazdı ve helalleşip whatsapptan ilişkiyi bitirdi. Sosyal medyada şahsi hesabım kapalıydı ama mesleki hesabımda tek taraflı beni takip ediyordu (ben kimseyi takip etmiyorum sıfır). 10 gündür takibe devam ediyordu. Nocontact uyguladım. Hikayelerime baktı hep. Bugün takipten çıkmış. Hiçbir şey yazmadı aramadı. Gururundan bitirdi. Sizce bir şey yapmalı mıyım?

abx
Guest
abx

abi yaklaşık 3 aylık sorunsuz bir ilişkim var. İlişkinin başlarında başka bir yerden konu açılması üzerine eski sevgilisini takip ettiğini kavgasız bir şekilde ayrıldıkları için çıkmaya gerek duymadığını söyledi (ondan kendisi ayrıldı) ben de o zaman çıkması üzerine bir şey söylemedim ama şuan bu durum aklımı karıştırmaya başladı. Ne düşünüyorsun bu konu hakkında?

samp
Guest
samp

Mahmut abi , 4 yıllık eski sevgilimi terk etmiştim 2 ay sonrasında barışmak istedim , uzun bir mesaj atmıştı ve kabul etmemişti. Burda anlattıkların benim için de geçerli mi yoksa terk eden ben olduğum için geçerli değil mi ? Ayrıyeten kız beni reddettikten 1 hafta kadar sonra engeli kaldırdı sonrasında açtı sonrasında yeniden engelledi.Bu tür davranışları neden yapar?

Persona Non Grata
Guest
Persona Non Grata

Selam,

Kız arkadaşımla ayrıldıktan sonra takipten çıkmadım ama tüm paylaşımlarını sessize aldım yani hikaye, gönderi vs. paylaştığında anasayfama düşmüyor, profiline girip bakmadığım sürece görmüyorum ( girmiyorum da).

Kendisi hala ben onunkilere bakmamama rağmen benim hikayelerime bakıyor ilginç geliyor nedeni merak mıdır?

Ayrılalı 1 ayı biraz geçti ayrıldıktan 1 hafta sonra onun başlattığı iletişim dışında hiç iletşime geçmedim hep no contacta kalıp stalk da yapmadım, hala dönme ihtimali var mı yoksa artık çok mu geç olmuş?

Zafer
Guest
Zafer

Selam Mahmut Abi, Eski sevgilim kendi isteyerek ayrıldı. Bir takım narsist belirtiler de vermiyor değil. Ayrılık kararına saygı duydum, bir süre sonra ara ara bahanelerle yazmaya devam etti. Sonra ben bir şekilde konuşarak konuyu bağlamak istedim. Bana bu şekilde istediğin zaman yazıp istediğin zaman susma hakkı olmadığını, gel gitlerle uğraşmak istemediğimi söyledim. Biraz konuştuktan sonra yine binbir iftira sürekli laf sokma, suçlu göstermeye çalıştı. En sonunda da seni sevmiyorum dediğinde ben de her yerden engelledim. En iyi şekilde süreci idare ettim. Hesaplarına vs bakmıyorum. Aradan bir ay geçti şöyle bir hesabına bakayım dedim. Sürekli bana göndermeli bir şeyler yazmış. Bebim… Read more »

Ali
Guest
Ali

Merhaba Mahmut Abi!
Sevgilim ile 7 ay önce ayrıldık…daha doğrusu o beni terk etti (eski sevgilim bana iftira attı…güya ben sevgilimi ex ile altatiyormusum) ayrılmak istedi ve ayrıldık.

Ayrıldıktan sonra beni, Instagram, WhatsApp, Facebook’tan engelledi…bende hiç bir tepki vermedim….2 ayra sonra Instagram ve Facebook engelini kaldırdı…ve 6 ay sonra ise WhatsApp engelini kaldırdı.

Geçen hafta sabah saat 06.15 bana Instagram’da takip isteği atmış…..ben uyandığımda baktım…takip isteğini geri almış…bende 5 gün sonra aynı harekatı ona yaptım…önce istek gönderdim ve sonra geri aldım..1 dakika sonra tekrar istek gönderdim…ve o isteğimi kabul etmedi.

Aklım karsik, eski sevgilinin ne yapmaya çalışıyor anlamıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim

Taraftar54
Guest
Taraftar54

Abi selam 10 ay önce benden ayrılan kız arkadaşım ayrıldıktan 3 sonra sürekli beni stolkluyordu ben hiçbir şekilde iletişime geçmedim bugün merak edip profiline girdim öne çıkanlara sevgiliyken benimde etiketli olduğum bir manzara fotoğrafını koymuş benim adım atmamımı bekliyor sence

Wolwerine
Guest
Wolwerine

Mahmut abi merhaba sevgilimle yaklaşık 4 aylık ilişkimiz vardı fakat 2 hafta önce ayrıldık kendisi ayrıldı ben de sonra no contact sürecine başladım bugün bana şu mesajı yazdı spor eşyaların ben de kalmış spordaki dolabına geri bıraktım onlar sana çok yakışıyor ama gömleğini unutsan onu hayatta geri vermezdim bu arada yeni işin hayırlı olsun kendine iyi bak.Bu şekilde yazmış ben de henüz cevap yazmadım sence beni gerimi istiyo çünkü isteseydi eşyalarımı atardı bir yere bunu bahane edip benle tekrar mı konuşmak istiyor çözemedim mahmut abi yardımcı olursan sevinirim

Wolwerine
Guest
Wolwerine

Mahmut abi merhaba yaklaşık 4 aylık bir ilişkim vardı ve 3 hafta önce ayrıldık belirli sebeplerle kendisi ayrıldı benden ve ben de no contact sürecine başladım hiç mesaj atmadım ve aramadım instagram da onu sessize aldım hiç bir storysine bakmıyorum veya attığı postlara bakmıyorum fakat kendisi benim attığım hikayelere hala bakıyo tuhafıma giden o neden beni sessize almıyo ve hala hikayelerime bakıyo bana yemmi atmaya çalışıyo anlayamadım

Burst
Guest
Burst

Abi ben hiçbir paylaşım yapmam sosyal medyada, ne hikaye ne gönderi. 40 gün önce ayrıldığım eski sevgilim de bunu biliyor. Instadan takipleşiyorduk, ayrica kuzeniyle de takiplesiyoruz. Dün beni takipten çıkmış ama kuzeni duruyor. Bu bahsetmiş oldugun merak, endişe asamalarina hic gecilmeyecegini mi gösterir yoksa bir şey ifade etmez mi? Ben takipten çıkmamıştım ama hikayelerine falan bakmıyordum. Beni de takipçiden çıkarmış bu arada.

Burst
Guest
Burst

Ekşi sözlük hesabımı bile takipten çıkmış bugün farkettim. Ki ekşi hesabında uzun zamandır paylaşım vs. yapmıyor. Bu gibi durumlarda genelde amaç ne oluyor abi? Beni unutmaya çalışmak desek buralarda takipten çıkınca unutuluyor mu?

Crauz31
Guest
Crauz31

Abi merhabalar, 1,5 ay önce 2 aylık hergün görüştüğüm ilişkim bitti. Tartışma yaşandığı güne kadar hiçbir olumsuzluk yoktu. Tartışma nedeni de kuzenimin sürekli beni arayıp buluşmak istemesi ve kızın bunu kıskanmasıyla başladı. Ayrılma yaşandıktan sonra ben 1 hafta sonra çiçek yolladım fakat istemiyorum vs gibi cümlelerle geri dönüş yaptı. Bu olaydan sonra iletişimi kestim ve 3 gün sonra gece karşılaştık her ikimizde arkadaşlarımızlayken gözümün içine ve arkamdan baya uzun baktı. O gün sonra ne fiziki ne de sosyal medyada iletişim kurmadım. Bu arada ilk günden itibaren sosyal medya ve wp ta engelliyim. Son 1 aydır her akşam engelimi kaldırıp beş… Read more »

Tuna
Guest
Tuna

Aldattığım için terk edildim. Buna şahit olmadığı için full inkar ettim ama bana inanmadı. Hisleriyle bitirdi. 8 aylık bir ilişkiydi, daha öncesinde de bir kaç kez ayrılıp barıştık. Bu arada barışırken hep ben adım attım. Fakat son ayrıldığımızdan beri sosyal medyadan karşılıklı takip devam ediyor. Watsaptan da engel yok. Ortak arkadaşlarıma beni artık istemediğini söylüyor. Ortak kuzenimize Yaklaşık 35 dakika boyunca benimle neden olmadığını anlatti. Yaklaşık 25 gündür de no contact halindeyiz. Bu durumda yukarıda ki yazılanlar gibi no contact devam mı etmeliyim. Yoksa bir adım atmalı mıyım?

Tarık
Guest
Tarık

Merhaba sizinle yeni tanıştım. 7 aylık bir ilişki yaşadık. 30 yaşındayım. O 33 hayatına giren en yüce erkek olduğumu ona kadınlığını hissettiren bir kişi olduğumu bana çok bağlandığını hep söylerdi. İliglenirdi. Ben başlardan beri tam olarak kendimi hiç salmadim ağırlığımi korudum. Benim pskolijik sıkıntımdam dolayı 5 gün konuşmadık sonra konuşalım dedi kibarca bitirdik. 20 gün sonra kendimi toparladım psikolojik olarak sonra yazdım. Tanimazdan geldi. Sonra buluşalım konuşalım dedim. Neyse buluştuk bana geldi. Kıskandım sinirlendim küstü gitti. Kızdı bana. Aldatma ihanet yalan yok. O an ki ayrılık tartışması kötüye götürdü. 2 gün aradım. Sonra 10 gün kestim. Mesaj attım konuşacak şeyler… Read more »

Ali
Guest
Ali

Abi selam,
2019 yılında beni terk eden kız arkadaşım sosyal medya’dan istek attı.. henüz seninle tanışmadığım için o zaman kendi kendime çok üzülüp kendimce depresyona bile girmiştim. O anlar gözümde canlandı ve direkt reddettim. Hiç bir şey yapmadan beklemeye devam etmeli miyim? Öyle bir yemledi ki aklımdan çıkmıyor.